Wanneer subsidies innovatie bedreigen

De verkeersomslag. Er wordt veel over geschreven en gesproken. Het draagt ​​sociale explosieven en als het de federale overheid krijgt, moet het in 2020 eindelijk versnellen. Zodat het publiek er een verlangen naar kan ontwikkelen, stijgt de inkooppremie voor een elektrische auto van € 4.000 naar € 6.000. De subsidies zijn echter niet voor iedereen nuttig. Omdat ze innovatieve start-ups bedreigen.

Sono Motors en Sion prototype
Sono Motors en Sion prototype

Op de 5. November was het weer tijd. Een nieuwe auto top in de Berlijnse kanselarij, 4-uren met hooggeplaatste vertegenwoordigers van industrie en politiek. Het resultaat: meer subsidies voor hybriden en voor volledig elektrische voertuigen. Overheid en industrie geven een groene jas, milieubescherming is topprioriteit, consumenten moeten nu kopen alstublieft.

Topconferenties op het regeringshoofdkantoor zijn absoluut niet zo dat Angela Merkel u uitnodigt voor een praatje met koekjes, gebak en koffie. En dat er uiteindelijk een resultaat is dat niemand had verwacht. Verrast zijn hooguit de burgers die het laatste nieuws op de tablet leren kennen. Vroeger waren er maanden intensief lobbyen en de industrie weet precies wat ze doet.

Wat een stimulans zou moeten zijn om te kopen, omdat een extra bonus vooraf was geprijsd. Van de groten in de industrie die legioenen lobbyisten vermaken in Berlijn en Brussel. Ten behoeve van consumenten en voor hun eigen verkoop. Ten koste van startups en innovatieve zijdenkers. Ze zitten niet op het koffiefeest in de kanselarij. De 3.000 € eigen bijdrage van subsidies moet Volkswagen, Daimler en BMW aankunnen. voor Sono Motors of e.Go waarschijnlijk minder. Dat is jammer en dat is verkeerd. Het zijn tenslotte de nieuwkomers die de voertuigen produceren die nodig zijn om de verkeersomslag serieus te maken.

Beide startups bouwen of plannen kleine, lichte auto's. Geen grote, zware elektrische voertuigen zoals de gevestigde industrie. Minder is meer, heroverweeg, bespaar middelen. Sono Motors en e.Go tikken zo. Blijkbaar niet de groten. Producten komen van Volkswagen en zijn net als een Golf. Stop gewoon elektrisch en digitaal. Audi begrijpt heel weinig en stuurt zwaargewichten naar de start, Daimler en de rest zijn niet beter. Een duidelijke "ga door als voorheen", alleen met batterijen in plaats van branders.

Heroverweging? Vindt niet plaats.

Misschien omdat u de klant er niet om wilt vragen. Omdat marketing- en adviesbureaus denken dat ze de consument niet willen overweldigen. Een nieuw type aandrijving kan al genoeg zijn. Dan ook kleiner, lichter, flexibeler? Te veel! Ik vind dat de consument de kans moet krijgen en voor zichzelf moet beslissen. Kleine, lichte, innovatieve en flexibele auto's met lef komen niet uit Wolfsburg of Ingolstadt. Niet omdat klein goedkoop is en weinig oplevert. Passeer de tijden dat je een dappere Audi A2 of VW een extreme hebt 1 liter auto op straat gebracht.

Sono Motors en e.Go zitten in een prijssegment onder de € 20.000. De Sion, die in Trollhättan van de productielijn zal rollen, kost € 16.000 zonder batterij. Het is moeilijk om een ​​bijdrage van € 3.000 als aankoopbonus te doen. In de show Quer des Bayerischen Rundfunks heeft Sono-oprichter Laurin Hahn een stem. Het eigen aandeel vormt een bedreiging voor het verdienmodel. De enige optie is om er helemaal van af te zien of om de prijzen te verhogen. En concurrent e.Go? Hij heeft zijn conclusies al getrokken. Vanaf januari 2020 stijgen de prijzen voor de e.Go Life met € 2.000, -. Het goedkoopste model kost € 17.900, -.

Pest echter Sono Motors meer zorgen op dit moment. De financiering is tot nader order onduidelijk, een van de grootste crowdfundingcampagnes in Duitsland loopt. Tegen het einde van de maand moet 50 miljoen € worden opgehaald. Maar succes is verre van zeker. Dit wijst op een extra zwakte in het systeem. Terwijl China innovatieve start-ups al jaren met miljarden overspoelt via verschillende instrumenten, blijft Duitsland vreemd passief. Er is geen staatsrisicofonds voor start-ups. Natuurlijk zullen 8 of 9 op de 10 startups de eerste jaren niet overleven. Maar kunnen we het ons veroorloven om passief te blijven tegenover massale Chinese subsidies?

“Open source project” uit München

De compacte bestelwagen van München is veel meer dan zomaar een elektrische auto. Het laadt zichzelf op met zonnecellen en het is een soort 'open source project'. Het moet toegankelijk zijn voor externe ontwikkelaars; het werkplaatshandboek is voor iedereen toegankelijk. Als het op deze manier wordt geïmplementeerd, kan het een pionier zijn op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Saab heeft ooit iets soortgelijks gepland. De Iqon Project werd Open Innovation genoemd en stond onafhankelijke ontwikkelaars toe nieuwe functies voor het voertuig te ontwerpen.

De premie voor elektrische auto's blijkt een subsidie ​​te zijn voor de gevestigde industrie. Die zeker hele goede auto's bouwt, maar moed mist. Als u de bescherming van hulpbronnen en het milieu serieus neemt, hoeft minder meer te zijn! Moedige start-ups, laterale denkers, moeten een kans krijgen. Het is voor hen al moeilijk genoeg om hun producten op de markt te brengen.

Innovatieve start-ups moeten worden gestimuleerd in termen van milieu en innovatie. De concurrentie is goed, de grote spelers kunnen er hun conclusies uit trekken en nieuwkomers krijgen een kans. De weg naar het eindproduct is erg duur in de auto-industrie. Duitsland moet zich kosten en zijdelingse denkers veroorloven om onze industrie in stand te houden. De ondergang van de eens zo trotse Britse auto-industrie, die als sterk en onoverwinnelijk werd beschouwd, zou ons eraan moeten herinneren. Omdat het ook door de staat werd beschermd totdat er niets meer te behouden was.

Duitsland is voorspoedig. Zo rijk dat onze overheid geld ergens tussen ongebruikt parkeert. In de loop der jaren in de zogenaamde reserves bijvoorbeeld. Aan het einde van het jaar wordt ongeveer 42 miljard € vermoed. Een deel ervan kan worden ingenomen. Als startgeld voor concurrentie en innovatie. Dan zouden de feiten duidelijk zijn. De locatie Duitsland kan er alleen maar van profiteren.

20 gedachten over 'Wanneer subsidies innovatie bedreigen"

 • @ StF,

  Ik wil niets tegen je houden. Ik wilde alleen een aspect toevoegen aan de discussie. Juist dat luxe goederen vaak een hoger doel krijgen.

  In het geval van Tesla gebeurt dit herhaaldelijk. We hebben meer producten nodig die rechtstreeks verband houden met sociale en milieuaspecten. Minder mensen die gebaseerd zijn op de lege en dunne belofte dat ze dat op de een of andere manier zouden doen via omwegen (zoals kruisfinanciering).

 • Je mag online niet voor de gek houden (groeten aan de technische monteurs), het treffende gezegde is overigens: 'Goed bedoeld is verre van goed gedaan' en mag niet tussen punthaken staan ​​(groeten aan alle anderen).

 • @ Herbert Hürsch

  Het spijt me, ik heb mijn opmerking nu drie keer gelezen, maar waar ik zeg dat Tesla de wereld zal redden, onthult zichzelf nog steeds niet aan mij. Eigenlijk ben ik zelfs van mening dat een uitspraak als “zoiets als succes” een kritische evaluatie is die best begrijpelijk is, maar blijkbaar is online communicatie alleen mogelijk met houten hamerargumenten, anders begrijpt niemand je meer.

  Maar wat ik eigenlijk aan Mr. Musk denk, is onder andere dat hij heel goed nagedacht heeft over hoe hij zijn winkel heeft gefinancierd. En hij is tot de conclusie gekomen dat hij zonder een product op de markt te krijgen nooit genoeg geld krijgt voor grootschalige productie.
  En dat hij duidelijk vooruit is gegaan met een kleine serieproductie van de Roadster dan Google, Apple, Dyson, Faraday Future en wie anders alles publiekelijk of onder de hand zei dat hij een elektrische auto kon bouwen, kan niemand serieus betwisten. En eerlijk gezegd is het nog steeds niet duidelijk of zijn bedrijf zal overleven.
  Ik ken hem niet persoonlijk, maar wat je in de pers kunt lezen, suggereert dat hij een aantal andere menselijke tekortkomingen heeft waarvan vaak wordt gezegd dat het "technisch briljante geesten" zijn. (Ik hoop dat de aanhalingstekens voldoende zijn, of heb ik hem zojuist weer gestileerd als wereldredder?)

  Als je me wilt volhouden dat ik denk dat het een goed idee is om je aan te passen aan de gegeven realiteit wanneer je je ideeën wilt implementeren in plaats van te denken dat ik een goed idee heb dat zichzelf moet doen gelden, dan kun je natuurlijk, maar mijn ervaringen zijn anders.
  In ieder geval, als ik de door Sono gepubliceerde cijfers lineair extrapoleer, lijkt het erop dat ze ongeveer € 25.000.000 zullen bereiken, dus ze falen. Naar mijn mening draaiden ze te laat aan het stuur, ik zou nog steeds blij zijn als ik het mis had, maar op dit moment lijkt de opvallende slogan hier weer te passen.

  Zelfs het feit dat lithium-ionbatterijen blijkbaar met dubbele maatstaven worden gemeten, wat naar mijn mening op geen zinvolle schattingen is gebaseerd, is een feit. De mijnbouw van lithium en kobalt stopt zeker niet als er geen elektrische auto's worden geproduceerd.

  En als je niet van de oude thee houdt, is hier een vers gemaakte beker speciaal voor jou: als klimaatverandering niet zo slecht uitpakt als voorspeld, vermoed ik dat we nog steeds in staat zullen zijn om microplastics te gebruiken om organismen op de planeet klein te houden.
  We zullen krijgen ...

 • @ StF,

  voorafgaand aan mijn commentaar op de info, geen duim van me af. Als die er zijn, zijn ze niet van mij, ze zijn niet mijn stijl.

  In plaats daarvan is hier een kritische opmerking. Ik kan het verhaal van de door de wereld gefinancierde redding door Mr. Music (of wie dan ook) niet meer horen. Een kwart eeuw geleden verkochten autobedrijven ons grotere en snellere dozen met dezelfde argumenten.

  Als beeld- en technologiedragers zouden ze de massa en het milieu ten goede komen. Bla bla bla…

  Ik vind het niet origineel en intellectueel beledigend als dit oude theezakje na 25 jaar nog dagelijks wordt toegediend. Deze bouillon smaakt gewoon niet lekker - ongeacht of het theewater uit een waterkoker of een andere waterkoker komt ...

 • Devil's spul, er is waarschijnlijk veel meer aan de hand dan je bereid bent te zien.

  Net zoals het idee van een relatief goedkope elektrische auto gerechtvaardigd is om e-mobiliteit te besturen, impliceert het ook enkele voorwaarden die het project moeilijker maken. Dit omvat onder andere de kostenintensieve productie van grote series, die ook de schaaleffecten oplevert die het prijsvoordeel vormen over de looptijd.
  Misschien is het idee van de productie van kleine series veelbelovend in de beschreven omgeving, alleen dan moet het idee natuurlijk ook anders zijn, anders werkt het ook niet. Om de relatief hoge prijzen van onderdelen te compenseren, moet je bieden in een segment met hoge marges waarin lage hoeveelheden geen probleem zijn, maar eerder een voordeel, dus je eindigt met dure sportauto's of luxe auto's.
  In elk geval deed de enige e-voertuigaanbieder die zoiets als succes had, Tesla, dat op die manier. En op Lightyear kunt u in de toekomst zien of dit concept ook succesvol kan zijn voor een zonne-elektrische auto.

  Alleen dat was Sono's idee niet, maar ze moeten bestaan ​​in de bestaande realiteit. Als je het niet zou halen, kun je het zien als een kwaadaardig lot dat met de veel bekritiseerde cyber truck er nog steeds een optie voor zonne-energie op de markt moet zijn, maar natuurlijk voor een volledig andere groep kopers.

  En als u tegen e-mobiliteit bent omdat de productie van batterijen niet bijzonder milieuvriendelijk is, moet u vragen wat er gebeurt met al het gedolven lithium en kobalt, aangezien voertuigaccu's slechts een nichetoepassing zijn in de huidige verkoopcijfers.
  Dan komt u er misschien achter dat een niet onaanzienlijk onderdeel nodig is voor staal, glas, keramiek, smeermiddelen en nog veel meer. En het niet bepaald kleine deel voor de productie van batterijen komt waarschijnlijk in 90% terecht in populaire elektronische gadgets zoals mobiele telefoons, tablets, notebooks, digitale camera's, navigatiesystemen, enzovoort. Bij het kopen van al deze producten hebben de meeste consumenten echter waarschijnlijk geen schuldig geweten vanwege het verspilling van Zuid-Amerikaans grondwater of kinderarbeid in Congo.

  Er kunnen eigenlijk slechte beslissingen zijn, die de toekomst spannend zouden moeten maken, maar op een manier die waarschijnlijk geen anticipatie creëert.
  Of het aanpassen van de realiteit aan de uitdagingen van de toekomst is misschien het meest verstandige idee dat je kunt hebben. De huidige politiek wekt echter niet de indruk dat dit gebeurt.

  Duivelse dingen overal, ondanks Kerstmis ...

 • Bedankt voor uw inzicht en uitleg

 • Allemaal duivels spul ...

  iedereen zegt en afhankelijk van de richting van het geloof of de brander of fel tegen de e-mobiliteit.

  Tom's verwijzing naar innovatieve en economische branders die ooit hebben bestaan, is erg belangrijk voor mij. Zelfs toen leek het eenvoudig om de behoefte aan vloeibare brandstoffen in het wegverkeer te halveren. Op zijn beurt zou de verminderde vraag een groot deel van biobrandstoffen mogelijk hebben gemaakt, dus we zouden vandaag al een viervoudig beter CO2-saldo in deze sector kunnen hebben.

  Vandaag zouden we een heel andere discussie hebben en zouden de politiek en het bedrijfsleven trots kunnen terugkijken op wat ze hadden bereikt als ze de juiste koers hadden bepaald.

  In plaats daarvan is alles nu eigenlijk het spul van de duivel, of het nu de cybertruck is of de bedrijfswagen van de burgemeester van Berlijn, die net door de media ging als recordhouder met 408 g / km ...

  Vergevingsgezind en beangstigend tegelijk, dat iedereen gelijk heeft. Er zijn goede redenen om de duivel aan de muur te schilderen - of het nu in de vorm van een batterij van 600 kg is of een brandstofvreter ...

 • Met het onderwerp ben ik Totalverweigerer. Ik kan niets winnen in de ene of de andere e-auto en digitaal schroot. Ik begrijp niet waarom u de burgers iets moet opleggen wat bijna niemand wil. Er zijn zoveel andere gemakkelijkere manieren om milieuvriendelijk te zijn.

  7
  2
 • echt goed geschreven en correct in de kernverklaring.

  Ik heb veel inzicht in bedrijven, ook die met briljante ideeën, maar aangezien subsidies alleen via banken gaan, kun je het vergeten - er is geen bereidheid om risico's te nemen. de bankiers zijn bevroren in hun arrogantie en hun “betere kennis”.
  Ik rijd met mijn 900er, dus ik heb niet alles nodig, maar het vernietigt goede ideeën voor de toekomst van al onze kinderen!
  een klant van mij moest drie jaar geleden faillissement aanvragen, omdat een groot bedrijf om politieke redenen geen mio heeft betaald over 1,7. Hij is opnieuw zijn eigen bedrijf begonnen, met briljante ideeën, vooral op het gebied van energiebesparing in de industrie.
  ook dit bedrijf zal weer moeten sluiten - vanwege zijn verleden krijgt hij geen cent van de banken; ze willen zelfs geen federale financiering aanvragen - te veel werk.
  wat betekent het altijd: iedereen kan vallen, verschil maken wie weer opstaat!
  bladerdeegcake - het is maar een gezegde.

  een tip: stuur je thread in precies deze versie naar mevrouw Merkel - en naar de groene partij.
  minder alsof niets het niet kan brengen, maar misschien zal tenminste de resterende functie van reflectie werken!

  8
  1
 • Precies dat is hier het geval, de subsidies verstoren de Mart ten koste van Sono en eGo!

 • ok, dan heb ik het verkeerd. Ik denk dat het goed is om startups durfkapitaal te geven! Misschien niet helemaal zoals in Noord-Amerika, waar kapitaal gemakkelijker, sneller, maar ook even snel wordt opgenomen. Zoiets zou wenselijk zijn.
  Om dat te financieren mogen de “oude” grote bedrijven geen subsidies krijgen.

 • Nogmaals bedankt! Ik zou mijn bijdrage acceptabel noemen

 • Er moeten subsidies zijn totdat een veelbelovende start-up de "kwekerij" kan verlaten. Met andere woorden, het is kapitaal verhandelbaar en kan zelfstandig aanvullende fondsen werven. Hiervoor zijn veel mogelijkheden.

  Begrijp me niet verkeerd: ik ben geen voorstander van subsidies! Ze zijn marktverstorend, maar de overheid doet het al jaren. Vooral in het voordeel van gevestigde bedrijven. Aan de andere kant verliezen we al tientallen jaren de hoofden van onze beste oprichters ten opzichte van Noord-Amerika, omdat daar een geavanceerde risicokapitaalscène heerst. De andere kant, in dit geval China, werkt met niet-transparante methoden en promoot royaal alles dat op de een of andere manier succes zou kunnen opleveren. En tussendoor staan ​​we.

  14
  1
 • Hoe lang moet zo'n subsidie ​​eruit zien of gaan? Wat gebeurt er als Sion en Co geen subsidies meer ontvangen? Hoe duurzaam zijn dergelijke bedrijven zonder subsidies? De staat trekt zich ergens terug, wat correct is. Zelfs Opel werd toen als niet-relevant beschouwd en werd aan zijn lot overgelaten.

  1
  1
 • Man, Tom

  dat is briljant geanalyseerd en geschreven. Opnieuw neem ik mijn hoed af voor deze stijl, die zo vaak moeilijke onderwerpen en de meest complexe contexten (van politiek, economie, subsidies & milieu) zo elegant en compact weet samen te vatten in een samenhangend artikel. Dit is echt onnavolgbaar ...

  Ik mis zo'n kwaliteit in de gevestigde en openbare media pijnlijk. Hoe kan het dat een blog over een failliet automerk zo gezegend is, terwijl de toonaangevende media gedomineerd worden door een intellectuele humanitaire noodsituatie?

  19
  3
 • Op een bepaalde leeftijd denk je nul over een nieuwe technologie!

  8
  4
 • De volwassen burgers ontkenden de huidige aankoopprikkels, spreekt voor de burger!
  De burger vermoedt wat voor soort e-fantasie hij kan verwachten: onduidelijke batterijduur, te weinig e-tankstations en kent de digitale valkuilen van het dagelijks leven ... met dubieuze “excuses”.
  Met andere woorden, degenen die hun auto zo lang mogelijk gebruiken, zijn duurzaam. Waarbij "lang" niet "veel" betekent. 😉
  De lobby is echt anders: alles verkopen, dan komt alles goed. Beangstigend!

  15
  2
 • Uitstekend artikel met een duidelijke boodschap aan politici en industrie! Het behoeft geen verdere opmerkingen van mijn kant. Alleen de oproep om dit artikel in vrede te lezen en door te gaan.

  14
  3
 • Ik ga voor tienduizenden euro's geen elektrische auto of een plug-in kopen. Ondertussen weten de meeste mensen niet dat elektrische auto's zo milieuvriendelijk zijn als de politici en gevestigde fabrikanten ons willen vertellen.
  Eerst zal ik wachten en zien welke schijven daadwerkelijk zullen zegevieren in de volgende.

  13
  3

Reacties zijn gesloten.