Sion en de effecten op Trollhättan

In München wijzen de borden op een storm! De oprichters van Sono Motors veranderen hun strategie, zoeken solidariteit met de gemeenschap en proberen geld en onafhankelijkheid te sparen. Dat heeft invloed op hun schema. En natuurlijk ook op Trollhättan.

De crisis bij Sono Motors heeft de bouw van de Sion in Trollhättan beïnvloed
De crisis bij Sono Motors heeft de bouw van de Sion in Trollhättan beïnvloed

Als alles volgens plan was verlopen, zou de productie van de Sion 2020 in de Stallbacka zijn begonnen. Nu overheersen de onzekerheden. Zelfs als Sono Motors de crisis het hoofd zou moeten bieden, zijn vertragingen vandaag al zeker. Tot de eerste Sion in handen van de klant is, zou het 2022 zijn. De start van de pre-productie wordt niet verwacht vóór 2021.

Voor Trollhättan betekent dit (vermoedelijk) geen productie in het komende jaar. Zelfs als NEVS in gesprek is met ten minste één andere OEM na onbevestigde rapporten. Het wervingsprogramma voor verschillende 100 nieuwe medewerkers is gestart Hierblijven de circa 800 banen in de voormalige Saab-fabriek bestaan. Het Sono-project zelf is nog niet opgegeven bij NEVS. Ze zijn nog steeds klaar om de Sion op contractbasis te produceren en wachten af ​​hoe de situatie in München zich ontwikkelt. NEVS en Evergrande ontwikkelen momenteel 15 nieuwe elektrische voertuigen, waarvan de eerste in de eerste helft van 1 zal zijn vorgestellt, De productie start 2021 misschien in Trollhättan, waar het altijd vol met de aangekondigde model overstroming in de komende jaren zou kunnen zijn.

Ondertussen in München

Ondertussen vecht Sono Motors zijn strijd om te overleven en onafhankelijkheid. De oprichters streven naar solidariteit met de gemeenschap. Een concept dat in staat heeft gesteld meer dan 10.000 orders, en u zich voortdurend afstand in de afgelopen maanden door de. Een fout, zoals je nu zelfkritisch bekent. De toekomst, of helemaal niet, gaat alleen samen met de fans.

Nu reizen Jona Christians en Laurin Hahn door het land op korte termijn afspraken. De eerste date in Stuttgart werd live uitgezonden, het publiek verrassend ouder dan verwacht. Op het podium verspreidde zich een mannenronde. De discussie was vrij feitelijk, slechts een klein beetje van tijd tot tijd. Misschien niet genoeg. Wie aan den lijve de Saab crisis jaren, het kan een beetje niet schudden, zelfs als er naar parallellen en ontdekken daar.

Maar het is ook duidelijk: het gaat om een ​​heel ander product, minder auto, meer mobiliteitsproviders. En de cirkel van supporters is heel anders. Er zijn echter vele jaren verstreken sinds 2011. Het blijft onduidelijk of de strijd om de toekomst, die met veel inzet is gevoerd, tot succes leidt. Men wenst de oprichters en hun idee. Misschien beginnen ze te laat, hadden ze maanden eerder moeten beginnen. In ieder geval is het niet zonder kans op succes.

Omdat de enorme crowdfunding-campagne met de tijdsgeest meevaart. Vooral jonge mensen zijn op zoek naar alternatieven. Niet alleen op het gebied van mobiliteit, de trend gaat dieper. Weg van de grote bedrijven, geen behoefte aan producten van dubieuze productie en groei tegen elke prijs. Sono, en de houding van de oprichters, zijn wat ze verwachten.

Uiteindelijk beslissen de feiten. Gemiddeld ontvangt Sono Motors De belofte van een miljoen per dag, wat in puur wiskundige termen niet genoeg zal zijn. Het zou echter voorbarig zijn om het project geen kans te geven. Enerzijds is er het effect van de "lemmingen" die pas in de boot klimmen als zeker is dat hij niet zal zinken. Je opent je portemonnee op het moment dat de actie dichtbij het doel is. En dan kan er een of andere grote donor zijn, een filantroop die voor Kerstmis een paar miljoen onder de Sono-boom verpakt. Het is niet onmogelijk, fondsen die op zoek zijn naar een zinvolle bestemming zijn er tegenwoordig in overvloed.

20 gedachten over 'Sion en de effecten op Trollhättan"

 • blanco

  @Thilo, die in zijn commentaar schreef:

  > "Niemand heeft de Sion meer nodig, totdat hij komt is er genoeg keuze van andere fabrikanten."

  Moet me voorbij zijn gegaan ... Omdat ze de weg zo goed lijken te kennen, zou ik je willen vragen om een ​​elektrisch automodel voor te stellen uit de selectie van andere fabrikanten, die ...
  ... kost ruim onder de € 30.000;
  ... een aanhangwagenkoppeling maakt het mogelijk;
  ... laadt zichzelf op via zonne-energie (op zonnige zomerdagen een minimum bereik van +30 km);
  ... biedt mij een 240 volt stopcontact aan voor werkzaamheden aan mijn bijenstal;
  ... biedt voldoende laadruimte (rugleuningen kunnen worden neergeklapt) voor minimaal 18 snoekbaarsbijenkorven;
  ... kan worden gerepareerd door elke Krauter-werkplaats;
  ... stelt mij in staat elektriciteit te doneren aan een andere elektrische auto;
  ... stelt mij in staat om stroomdonaties te ontvangen van een andere e-auto;
  ... wordt geleverd met "ingebouwde" auto en rit delen.

  Ik kijk uit naar je tips. (Mogelijk ook elektrische modellen die pas in 2022 worden geïntroduceerd.)

  Maar blijf bij mij uit de buurt met de ID.3 ... VW moet eerst de bijbehorende softwareproblemen onder controle krijgen.

 • blanco

  Audi denkt bij de volgende poging tot ontwikkeling van de NSU Ro 80.
  Als het natuurlijk een technisch probleem is, maar met ontwikkeling, wie weet …… .. ??,

 • blanco

  @ Oude Zweed,

  Volgens experts uit de branche heeft de toenmalige CEO van Audi de productie stopgezet en eerder en vanaf het begin een openlijke afkeer van de getoonde A2, daarom werd de auto niet goed geadverteerd en mocht hij nooit zijn marktpotentieel benutten.

  Het werd verkocht als een handtas voor het winkelen van jonge verwende vrouwen. In feite, en toch werd hij vooral gekocht door milieubewuste en praktische mannen.

  Dat paste niet in het imago van de Audi-baas van de wereld en de mannen, en ook niet in het imago waar hij naar streefde. Een kanselier met een sigaar op de achterbank en een dikke motor onder de motorkap ervoor, ja dat was helemaal naar zijn smaak ...

  3
  1
 • blanco

  Interessant om de reacties hier te volgen! Voor zover ik weet werd de Audi a2 door Audi stopgezet wegens een storing. Op dat moment werd naar de auto eerder gelachen. Een fout Ik vind het eerder dat hij niet nieuw en gewijzigd is opnieuw uitgegeven? Bij Sobo Motors gaat de markt omlaag, misschien heeft hij al besloten, wie weet ?!
  Alle grote bedrijven zijn op deze of soortgelijke manier begonnen, Daimler, Benz, Horch, Maybach, Porsche ec. Dus het zou kunnen werken bij Sono Motors. Alleen de wens van de auto is niet mijn zorg.

 • blanco

  "Fool-Cell" ...

  … is grappig. Was dat opzettelijk of was het autocorrectie?

  Hoe dan ook, een mooie groet terug en in een gezegend land.

  Gezegend met waterkracht, lage bevolkingsdichtheid en gezegend met olie, gas en ook een zekere eigengerechtigheid ...

  Zou het niet veel consistenter zijn als N afziet van olie- en gasinkomsten?

  Het zou het aanbod op de wereldmarkt verminderen, de prijzen verhogen en alternatieven stimuleren.

  Maar je bent niet zo idealistisch.
  En ook niet zo veel beter dan andere vertegenwoordigers van eigenbelang ...

  Moeilijk. En daar zijn we weer met de Fools, want wie het eerst remt, verliest. Consumptie en verspilling gaan door ...

  Omdat ik het echte probleem zie. Of we de wereld elektronisch, digitaal of analoog en conventioneel verpesten, heeft weinig invloed op de winst.

 • blanco

  Hallo,

  geen probleem.

  En opzettelijk richtte niemand direct, ja helaas verspreidde zelfs de ÖR gedeeltelijk de onzin met de grondstoffenwinning of het waterverbruik maar instrumemtalisiert de onzin net boven alle neoliberalen en de juiste idioot (umd natuurlijk, de oliemaffia).

  De link is ondanks de grappige naam echt een echte aanrader en stimuleert zeker het denken (zelfs als ik zelf niet zo consistent ben en, bijvoorbeeld, zelfs als ik zelden vlees eet).

  De handige elektrische auto's zijn nog kleiner, het model 3 weegt weinig meer dan een conventionele middelgrote middelgrote auto, ID3 is weer iets kleiner en zelfs een bijgewerkte e-up heeft vandaag een zeer nuttig bereik. Van Noord-Noorwegen tot Zuid-Duitsland, de Tesla idt echter de gemakkelijke variant, vandaag moet vliegen echt niet meer zijn (aangezien het model S de 9000 Aero had vervangen, geeft mij daarom geen privé-vliegreizen meer).

  Wie geen winst maakt uit de verkoop van de branders, moet beginnen met de grote / dure auto's, omdat er een betere marge bestaat. Zonder de kopers van Roadster hadden we geen Model S voor 4-5 kunnen aanschaffen. Zonder de kopers van de Model S / X zou er vandaag geen model 3, e-tron of EQC zijn, noch de veelheid aan modellen die op de markt komen. De vroege kopers van Tesla namen ook een risico, maar uiteindelijk steunden ze de verdere ontwikkeling van elektromobiliteit.

  Echte alternatieven zijn niet echt, waterstof / Fool-Cell verbruikt veel te veel energie en is nutteloos in de autosector door de batterij-elektrische auto's, anders kan het gedeeltelijk kijken in zwaar verkeer / scheepvaart / langeafstandsverkeer, waar het batterij-elektrische alternatief (vandaag) nauwelijks / niet , Hetzelfde geldt voor synthetische brandstoffen.

  Het sentiment ten aanzien van elektrische mobiliteit in Duitsland bereikt echter (naast de schade aan het klimaat) vooral een verzwakking van de Duitse auto-industrie en dus van de welvaart in Duitsland (in het buitenland zorgen op de lange termijn, geen drum, als de Duitse industrie nog steeds hun Dieselmurks produceert, die zich niet aanpast aan de nieuwe technologie verliest).

  En eerlijk gezegd heb ik er een slechte tijd aan om na te denken over wat er gaande is in Duitsland wanneer de sleutelindustrie echt slecht begint te worden. Dan hebben we plotseling veel meer dan de huidige 15-25% AfD-stemmers, geen prettige gedachte (hoewel ik 2.000 km verder naar het noorden woon).

  Veel groeten uit Tromsø
  Thilo

  2
  6
 • blanco

  @ Thilo (graslolly),

  Ik moet me gedeeltelijk verontschuldigen. Ik wist niet dat Sono Private om vooruitbetaling zou vragen ...
  Wohlmeinend Ik ging ervan uit dat de voorwaarde voor de serieuze financiering van een tekort door investeerders en banken verder wordt gereserveerd.

  Omdat ik deze kennis ontbrak, vroeg ik ook om opheldering. Aangezien ik dit niet noodzakelijkerwijs voorzichtig heb verpakt en mijn scepsis jegens u en uw meningen, wil ik niet klagen over uw replica, die mij mentaal dicht bij misantropische ontkenners van klimaatverandering brengt.

  Maar je kunt niet meer verkeerd zijn ...

  Zowel wat betreft mijn persoon en mijn zorg voor het klimaat, als wat betreft wetenschappelijke feiten. Natuurlijk zijn de batterijen van Tesla gebaseerd op zeldzame aardmetalen. Wie spreekt er van kobalt? Lees meer over lithium.

  Met batterijen van 600 Kg is het einde van de wereldbronnen morgen uitgeput als we deze route wereldwijd en voor de hele mensheid volgen.

  En alle informatie over het risico van brand, heb ik alleen van de ÖR. Hij staat bekend als een scherpe criticus van de AfD en andere ontkenners van klimaatverandering. In dit opzicht lijkt het nieuws over Tesla mij geloofwaardig. Alleen vandaag (op InfoRadio RBB) werden verschillende branden van Teslas in D en Oostenrijk besproken. Er was sprake van 9.000 liter bluswater voor een enkele auto.

  Maar misschien is de Sucker (ik nam niet de moeite om een ​​link met zo'n domme naam te volgen) de meer serieuze bron?

 • blanco

  Nee, het ging meer om het nepnieuws (zeldzame aarden ...), de rattenvanger verspreidde dezelfde stomme publiciteit over het onderwerp elektromobiliteit ...

 • blanco

  Ik denk dat velen hier sympathie hebben voor Sono Motors omdat het voertuig in de oude Saab-fabriek wordt gebouwd. Als de auto in China werd gebouwd, zou het niemand interesseren!
  In feite heeft de auto niemand nodig. Er zijn voldoende fabrikanten die ook service en reserveonderdelen voor hun producten aanbieden.
  Het geld voor Sono zal nooit genoeg zijn, zie Borgward… .. er was veel geld en waar zijn ze vandaag!

  4
  1
 • blanco

  @Thilo

  Iedereen die anders en differentieel denkende (niets anders verkondigd door uw "graslink") en discussianten belastert met de strekking dat zij hun kennis van de partij van het eeuwige gisteren (!!!) krijgen, heeft niet alleen niets begrepen, maar naar mijn mening ook hier niets verloren!

  Tussen haakjes: ik wist niet eens dat deze Bonte Picten de Sion ondersteunen. Je had elk bestaansrecht geweigerd en commentatoren met een andere mening in hun omgeving verplaatst.

  5
  1
 • blanco

  Ja, inderdaad, de A2 was een echte ruimtebespaarder en als standaard (!) Vierdeursmodel ongelooflijk flexibel. We hadden ook de 90 pk sterke diesel, snel en zuinig - en het geweldige glazen panoramadak.

  En voor de herintroductie van E85 moeten we eindelijk een media-effectief concept uitwerken. Als ik privé tijd heb om privé te ademen, zal ik dat op mijn agenda zetten voor 2020! 🙂

 • blanco

  Nou, dus bij pre-orderers die smeken om de volledige betaling van de auto om eindelijk een productie-prototype te bouwen dat bijna in productie is, denk ik niet dat het bijzonder gerenommeerd is (er is duidelijk geen geld meer uit andere bronnen, waarom waarschijnlijk?).

  Volgend jaar zullen massaal aantrekkelijke BEV's van veel fabrikanten komen, wie zal de Sion volgend jaar kopen?

  En voor Tesla is zelfs niet alles perfect, maar zonder Tesla zou er vandaag geen e-tron, noch EQC of Taycan op straat zijn en zouden de Duitse fabrikanten hun fraudediesel nog steeds ontwikkelen en verkopen. Zelfs vandaag, behalve Tesla, biedt niemand de combinatie van alledaagse auto's samen met het nodige voor een langeafstands-snelwegennetwerk.

  Waar kwam de interesse in Saab vandaan, simpelweg, ze bouwden ooit auto's die toonaangevend waren op het gebied van zowel veiligheid als milieuvriendelijkheid (plus ruim en sportief, de 9000 Aero was ook 60-100 in elasticiteit beter dan sommige sportwagens) - precies Hier zijn we met de Model S: milieuvriendelijk, veilig, ruim en sportief - net zoals Saab op zijn hoogtepunt was ... De elektriciteit voor de Model S komt van water- en windenergie (mits de behoefte aan PV-productie in de garage vereist is) overtreft.

  Ik heb de Cybertruck niet nodig en past ook niet in Europese omstandigheden, maar in de VS zijn F150 & Co de best verkochte auto's.

  En nogmaals iets aan de info (want hier zijn het duidelijk hier mensen die hun kennis putten uit AfD FB-groepen of vergelijkbare geavanceerde bronnen): Batterijen van BEV's (of Tesla andere providers) bevatten geen zeldzame aarde, is ook het risico van brand vaak een BRANDER
  het hoger ...

  En wie nu denkt te argumenteren met kobaltwinning, waterverbruik of soortgelijke onzin, raad ik het volgende artikel aan:
  https://graslutscher.de/warum-es-meistens-unertraegliche-heuchelei-ist-wenn-besitzern-von-e-autos-das-kobalt-in-den-akkus-vorgerechnet-wird/

  BTW: Nee, ik verdien geen geld om BEV's te promoten, maar hoe langer we onze CO2-uitstoot niet verminderen, des te pijnlijker zullen de toekomstige bezuinigingen en langetermijngevolgen zijn.

  8
  4
 • blanco

  @ Ebasil (A2),

  de Sion maakt dezelfde associaties en herinneringen met mij wakker. De A2 was een positieve uitzondering. De prijzen voor gebruikt zijn minstens stabiel of stijgen zelfs weer, afhankelijk van de uitrusting.

  Onlangs kroop ik rond een zwarte 1,4 TDI met beige lederen stoelen en stijlvolle velgen op een parkeerplaats, die praktisch in nieuwstaat was. Over het algemeen ontmoet u voornamelijk maar uitsluitend op de zeer goed onderhouden A2. Helemaal in tegenstelling tot andere modellen van dezelfde leeftijd van dit merk, maar die toch op desinteresse stuiten ...

  U kunt het vol vertrouwen opslaan om op de eigenaars te wachten. Zo'n A2 is meestal net zo onverkoopbaar als een collectorsitem van SAAB in zijn beste staat.

  En u zegt het, Audi heeft een ernstige fout gemaakt, ten eerste dit moderne, ecologische en ruimte-economische wonder van de Duitse auto-industrie niet goed gepromoot en ten tweede het voortijdig zonder vervanging op te zetten. Ik ken alleen drie voormalige en uitsluitend enthousiaste A2-stuurprogramma's. Op de een of andere manier had ik een SAAB 9-1 graag gezien als tweede auto voor een nieuwe 9-5 SC.

  En op deze manier zou het ook iets vergevingsgezind zijn als Sono een zekere mate van succes en productie zou behalen in Trollhättan - zelfs als ik de voorkeur zou geven aan een kleine turbo onder de motorkap en E85 in de tank of op zijn minst een E85-hybride dan een pure EV ...

  Maar dat wordt steeds meer politiek beslist, minder vanuit technisch wetenschappelijk oogpunt.

  4
  2
 • blanco

  Ik denk dat er andere merken voor mooie auto's zijn, Sion zou, als het zou moeten werken, zijn doel als een praktisch compact voertuig met alternatieve aandrijving moeten ontmoeten.

 • blanco

  @ Thilo (onverantwoordelijk),

  dat is interessant. Graag wat meer informatie. Hoe werken de "onverantwoordelijke" pre-orders? Betaal je contant en zonder kassabon of hoe werkt het precies?

  Als je solide informatie hebt over een dubieuze Sonos-financiering, deel deze dan met ons ...

  Maar serieus, je hebt me hier opgemerkt als iemand die waarschijnlijk op de loonlijst van Tesla staat. 2,8 sec van 0 op 100 en een brandgevaarlijke 600 Kg-batterij van zeldzame aardmetalen, waarvoor geen gecertificeerde afvalverwerkingsbedrijven zijn, vind ik opnieuw onverantwoord.

  En als u al bezig bent uit te leggen waarom en hoe een Tesla S de wereld zal redden en dat de Cybertruck nog beter is en ook efficiënter met hulpbronnen, voeg dan nog twee woorden toe over wat u met SAAB moet doen heeft wat uw persoonlijke interesse in SAAB is en deze blog is gebaseerd op ...

  Dat zou me interesseren om te branden (stomme woordspeling ten nadele van Tesla).

  12
  5
 • blanco

  Het financiële risico is inderdaad hoog. Maar - zoals Tom schreef - nieuwe, innovatieve, laterale, onafhankelijke, kleine fabrikanten zijn voor een bepaald publiek veel interessanter dan de kruisgesubsidieerde en fiscaal gesubsidieerde "andere fabrikanten" die veel te laat zijn en alleen met klaverbladfunctie niets echt nieuw en vooral niets Aanbod duurzaam geproduceerd.

  En innovatief, lateraal denken, onafhankelijke, kleine fabrikanten zouden vooral aardig moeten zijn voor ons Saab-fans - toch ???

  10
  3
 • blanco

  Sono Motors is dood dood. Ze hebben geen eindproduct, nauwelijks technologie, waarom zou je daar investeren. De smekende tour met de pre-orderers vind ik onantwoord, omdat het risico niet wordt aangepakt. De Sion heeft niet meer nodig, totdat er voldoende keuze is van andere fabrikanten.

  9
  11
  • blanco

   Ik denk van wel, ze communiceren absoluut het risico tijdens de regionale evenementen. De vraag is eerder of de geadresseerden het bericht willen begrijpen.
   Dat er grote fouten zijn gemaakt en de Sion achterloopt op schema is duidelijk. Toch zie ik het als een interessante benadering met nut, duurzaamheid en een consistent zonne-concept. Het zou jammer zijn, hij zou niet op straat komen. Omdat de klanten dan kunnen beslissen of het concept een markt heeft of niet.

 • blanco

  Ik denk niet dat de Sion zo lelijk is - consequent hoekig, eenvoudig, functioneel. Natuurlijk moet je van het hoekige houden. Maar ik vind de eenvoud bijna gunstig in vergelijking met de huidige trend: overal ribbels, lijnen, spikes, hier nog een kraal, er is nog een deuk en bocht en de caleidoscoop van de led-achterlichten op de snelweg herinnert aan het pijnlijke oog van degene die overkwam uit de VS. Trend in de richting van het upgraden van de kerstverlichting naar een enkele knipperende inferno!

  Visueel staat de Sion haaks op wat de A2 jaren geleden rond was: absoluut functioneel en zijn tijd ver vooruit. En ik heb hem altijd leuk gevonden. Mijn man had er jarenlang een, het was een uiterst praktisch, snel en zuinig voertuig. Een ernstige fout van Audi om de productie stop te zetten. Laten we hopen dat de Sion het beter doet en in eerste instantie wordt geproduceerd.

  En "vorm volgt functie" is een van onze overtuigende Saab-stelregels, toch? !! 🙂

 • blanco

  Ondanks Islandmoos is er niets aan de hand .. Het voertuigconcept is interessant, het voertuig ongelooflijk lelijk. Elke vierkante VW-bus is leuker en dat betekent iets ..

  12
  5

Reacties zijn gesloten.