De grafdelvers van Trollhättan

De laatste Saab is verkocht en in Zweden kwam een ​​tijdperk ten einde. Je zou de indruk kunnen krijgen dat NEVS dit evenement op sociale media heeft gevierd. Er is geen reden om dit te doen, het is eerder een gebeurtenis die verdriet en woede zou moeten veroorzaken. Een zeer persoonlijke terugblik. Met een dosis woede in de maag.

Saab-fabriek 2012
Saab-fabriek 2012

Een nummer. Een aantal zegt veel en kan het falen van de afgelopen jaren in Trollhättan documenteren. Laten we dus met getallen spelen.

1 miljoen

Wereldwijd waren er een miljoen Saabs op 2012. Het jaar dat NEVS de sleutels van Saab Real Estate in Stallbacka kreeg, een aantal intellectuele rechten verwierf en sindsdien autofabrikant wilde worden. Dus 1 miljoen. Een miljoen mensen rijden Saab en vinden het merk goed. Misschien zijn er meer. Als u partners en familie toevoegt, misschien ook vrienden. Dan zijn er 3, 4, 5 miljoen. Maar laten we eerlijk zijn, een miljoen is genoeg voor ons vandaag.

Wat is een klant waard? Er zijn verschillende statistieken, afhankelijk van de branche. Het is duidelijk dat het beter is om een ​​bestaande klant te behouden dan om een ​​nieuwe te verwerven. In het geval van Saab waren de klanten erg duur. Samen met Alfa Romeo had het merk uit Göta Älv de hoogste kosten per verkocht voertuig. Afhankelijk van het jaar investeerde Saab tussen 2.500 € en 5.000 € in reclame en marketing per auto, een hoogtepunt. Als we conservatief uitgaan van de laagste waarde, vermenigvuldigen met de miljoen klanten, krijgen we:

2.500.000.000 €

Twee en een half miljard euro als bruidsschat 2012. En misschien meer. 3-miljarden, 4-miljarden, die men in handen moet nemen om een ​​miljoen auto's te verkopen. Als nieuwkomer, als onbekend merk. Voor marketing, reclame, presentaties. Een miljard potentieel dat 2012 als een geschenk lag voor Kai Johan Jiang en zijn team. En je gooide het gewoon weg. Op dat moment, toen er nog een internationaal netwerk van dealers was, functionerende after-sales en een functionele cyclus bestaande uit relatief nieuwe voertuigen en gebruikte auto's. Om nog maar te zwijgen van een moderne fabriek die met één druk op de knop nieuwe auto's zou uitspuwen, een functionerende supply chain. Ook was veel ervan gratis, omdat het gewoon aanwezig was en het qua waarde nauwelijks waard was.

Wat er met 2012 is gebeurd, was het tegenovergestelde. En het is ongelooflijk, het was moeilijk te accepteren. In plaats van de kans om het verhaal te zien, kwam de elektrische auto. Zoals we vandaag weten, heeft NEVS natuurlijk geen rechten op de e-car-technologie van Saab verkregen. Hoewel dat duidelijk was. Misschien wilden de curatoren ze niet verkopen aan Chinezen, of misschien waren ze bij GM. Maar het feit is dat je klanten en dealers vanaf het begin links hebt verlaten, kastelen in de lucht hebt gebouwd en tot op de dag van vandaag net 1.000 elektrische auto's in China hebt gemaakt. Met speculatie heb je de handelsmerkrechten gegokt, en als GM Saab heeft begraven, sloeg NEVS zelfs de spijkers in de kist.

En nu? Het viert de verkoop van de allerlaatste Saab op alle kanalen, viert zichzelf vanwege het falen. De actie Saab grafdelver is succesvol, men heeft de indruk dat het een bevrijdingsactie is voor NEVS. Uit Saab, weg van de traditionele naam.

Dat kan zo zijn. Pauzes doen pijn en de industriële geschiedenis van Trollhättan en Saab zit er vol mee. De Saab-sage is voorbij, nu definitief. Evergrande heeft andere claims dan een klein, mislukt merk dat bijna niemand weet te doen herleven. De toekomst speelt in een andere competitie.

Toch, en daarom is het goed om boos te zijn. Nadenken over de onwetendheid waarmee de NEVS-oprichters 2012 verder gingen dan de waardevolle substantie van het merk. Misschien, en hier is een plek voor samenzweringstheoretici onder de lezers, Kai Johan Jiang en Co waren gewoon standvastig voor een verhaal dat gaat beginnen. Een Chinese saga, wie weet.

Woede is nuttig en ze heeft een klep nodig. Je schrijft er een artikel over, laat het uit. Of ga het bos in, luid schreeuwend, dat zou ook moeten helpen. Maar dan is het eindelijk goed. Pauzes doen pijn, zoals ik al zei. Maar alleen pauzes maken het leven spannend. Mensen die hun CV breken zijn meestal de leukere tijdgenoten dan mensen die zonder problemen door het leven glijden.

In Zweden is eindelijk een hoofdstuk afgesloten. Misschien is dat een goede zaak, want de tijden veranderen fundamenteel. Misschien, als Saab het had overleefd, zou het niet het merk zijn waar fans van houden. Laat het verleden los. De toekomst kan spannend zijn, het verlangen naar iets nieuws is goed.

21-gedachten ook "De grafdelvers van Trollhättan"

 • Het is waar. Macabre Ik vind dat er nu blijkbaar genoeg geld is. Dat had 2012 kunnen zijn. Vandaag is voorbij.

  11
 • Zeer goed artikel, bijna poëtisch!

  En geschreven met veel hart en alleen woede. Deze woede roept me ook vaak op. Veel van wat ik goed en duur was, duur in de ware zin van het woord, is er niet langer vandaag of slechts een kopie van wat het was. Bovenaan de lijst staan ​​Saab en Lancia. (Revox is bijvoorbeeld ook heel hoog)

  Waar verbleven ze, deze geweldige auto's?

  Wat is er van hen geworden? Lancia nou, er is een grote Ami-doos toen Lancia verdreef, gewoon verschrikkelijk.

  Ik rijd deze auto's met veel passie en een behoorlijk grote financiële verplichting. Waarom doe ik dit? Er is echt geen rationele verklaring. Wat drijft mij? Als ik zaterdag alle uniforme SUV's op een grote parkeerplaats zie, weet ik waarom ik zo dol ben op mijn Saab! Ze onderscheiden zich gewoon van de massa en dat bevalt me ​​erg.

  Zou dat voldoende zijn geweest om Saab of Lancia in leven te houden? Ik denk van niet. Het grote publiek springt gewoon naar de mainstream, zegt VW hallo. (Maar ze hebben ook een enorme lobby achter zich en hebben een onbeperkt reclamebudget, voetbal kijken wordt langzaam een ​​beproeving, waar VW, VW, .... te kijken)

  Ik ben nu in mijn armen en kijk of ze nog steeds allemaal zijn, de Saab en de Lancia. Zeker een kleine glimlach van vreugde flitst over mijn gezicht en dat is mij zeer waard.

  Goede rit en groeten uit het Zwarte Woud.

  37
 • Ongelooflijk hoeveel geld daar is uitgegeven.
  Ik zou graag willen weten hoeveel mensen geloven dat NEVS me zal helpen, ik ben tenminste geen van hen.

 • @ Hans S. (& Tom),

  een zeer passende opmerking over een bewegend artikel ...

  Ik word onvermijdelijk herinnerd aan de slogan van een Duits postorderbedrijf met warenhuizen die de wereld beweren dat er nog steeds goede dingen worden geproduceerd, en dat ze deze zelf moeten verdrijven.

  En in feite, vele jaren geleden, kocht ik daar apparaten die nog steeds zonder klacht en betrouwbaar worden gebruikt en die ik regelmatig onmiddellijk na het verstrijken van de garantie moest vervangen.

  Mijn Saab concurreert nu om de kroon van duurzaamheid met andere prestaties en doet het redelijk goed. Wat wil je nog meer?

  19
 • Ja, dat is de wereld draaien! Tom schrijft altijd alsof je dat zelf wilt schrijven. Zoals ik al zei, ben ik blij met mijn 9-3II-cabine, zelfs als er nu een nieuwe CIM komt: goed en ...?

  12
 • “De toekomst kan spannend zijn, het verlangen naar nieuwe dingen is goed.” …… op dit moment heb ik niets nieuws dat goed zou kunnen doen, althans in de automobielsector. Tijdens mijn laatste vakantie had ik een VW-huurauto besteld om op zijn minst uniform kalm te zijn, helaas de teek, ... alleen deze auto ..., ging verloren toen ik boekte en het werd een Nissan Juke, ... ik heb er nog nooit zo uitgezien een auto beschaamd, eigenlijk wil je (ik) gewoon wegkijken met dit ontwerp!

  10
  2
 • Blijft als laatste hoop in dit verband alleen dat snel maar echt acceptabele voertuigen in Trollhättan van de banden rollen. Anders komt de pijn van keuze bij andere fabrikanten steeds dichterbij. Helaas zult u als SAAB-enthousiasteling geen 100% alternatief vinden - als het toch gebeurt, zou het jammer zijn.

  5
  3
 • Bedankt Tom voor het zeer geschikte artikel. Ik denk dat sluiten goed is - daarom heb ik mijn mooie SAAB-tijd privé beëindigd. Zo kan ik er altijd met plezier aan denken. Aan al het goede komt een einde!

  10
  4
  • Aan alle mooie dingen komt een einde. Maar je hebt Saab in je hart en je raakt het virus nooit echt kwijt. Er blijft altijd iets, zelfs als het minder wordt. Bedankt voor het lezen van de blog en het leuke e-mailcontact van vroeger!

 • Bedankt voor het artikel en de inzichten

 • Praat met me vanuit het hart. Wat we over hebben zijn de voertuigen. We moeten ze pakken en zo lang mogelijk rijden. Zoiets als SAAB komt niet terug, dat was waarschijnlijk uniek. Ik hoop dat de blog nog lang zal bestaan ​​en Tom niet aan zijn afscheidsronde zal beginnen. Het zei veel melancholie van de post.

  7
  1
 • reclame

  Tot nu toe gaat geen enkele opmerking dieper in op dit opwindende aspect van het artikel. Het is heel interessant dat Saab samen met Alfa dit trieste record bezit.

  Bij de productie en bij de onderhandelingen met leveranciers worden bedragen van cent tot maximaal drie cijfers in euro geoptimaliseerd en onderhandeld om in totaal een kostenreductie van vier cijfers te realiseren.

  Tot 5.000 € adverteren per voertuig is absoluut rampzalig in een vijfcijferig prijssegment!

  Hoewel er wordt gezegd, wie niet adverteert, wie sterft, maar dat is slechts de helft van de waarheid en adverteren is ook anders.

  U hoeft niet noodzakelijk grote bedragen te betalen aan bureaus en de media. Saab had zich ook kunnen richten op een eerdere lancering van de 9-5 NG SC, waardoor de Zweedse politie en taxichauffeurs een partij kregen en gratis nationaal aanwezig waren op straat en internationale media aanwezig waren.

  Alfa is vergelijkbaar. Een langverwachte stationwagon veroorzaakt al jaren speculatie onder autorijdende journalisten. Als hij kwam, zou Alfa veel aandacht krijgen en de doelgroep uitbreiden.

  De strategisch betekenisvolle en goed geplaatste introductie van het juiste product op het juiste moment kan zelfs de hoogste uitgaven en het beste budget voor advertenties niet vervangen.

  3
  1
  • De te corrigeren cijfers zijn afkomstig van de "beste" Saab-jaren na de volledige overname door GM, toen ze koste wat kost de markt op de markt wilden brengen. Hoe het er na 2009 uitzag, is mij onbekend. Ik denk dat er nog veel budget over is.

 • Hoe dan ook, deze piek per voertuig is een nogal triest record. Het kleinere advertentiebudget van latere jaren staat tegenover een krimpende productie en dalende verkoopcijfers. De relatie is misschien niet goed geweest ...

 • Wat kon er niets zijn geweest ?! Dat zou het helaas niet moeten zijn! In die tijd waren er veel sites, niet alleen GM of NEVS. De Zweedse regering had ook iets kunnen doen, en hoe zit het met de Wallenbergs ?! Saab had veel grafdelvers en kreeg nooit een kans.
  Ik ben er vast van overtuigd dat Saab en zijn team destijds de kwestie van auto's en het milieu uitstekend 'hebben opgelost' en dat ze op veel gebieden het juiste antwoord hadden. Designhits bovenaan!
  Het onderwerp Saab zal het niet voor mij doen, maar eerder het tegenovergestelde. Mijn 9-3 I Cabriolet (hoewel uitgelachen) Ik zal stuk voor stuk een collectorsitem maken, speciaal voor mij :-)

  10
 • @ Oude Zweed,

  de 9-3 l wordt niet meer uitgelachen. Hij wordt al lang beschouwd als de modernste en jongste 900. Of je het nu leuk vindt of niet, je kunt er niet alleen voor rijden.
  Je zult altijd een Saab-chauffeur ontmoeten die er naar uitkijkt je te zien - en zij het een voormalige ...

 • Schrijf dit nu opnieuw als: -

  Saab 9-5 is vergelijkbaar. Een langverwachte stationwagen speculeert al jaren onder autorijdende journalisten. Als hij kwam, zou Saab veel aandacht gratis hebben gekregen en zijn doelgroep hebben uitgebreid.

  De duurste en best geplaatste introductie van het juiste product kan niet de hoogste uitgaven en het beste budget voor advertenties vervangen.

  Saab 9-5 NG, Wagon, als succes dat wachtte te gebeuren ...... ..

 • Mijn 1st belangrijkste 9K was een 9K SE (Uk) -versie, met 175hp, B202, auto volledig leer, auto AC, etc. kosten in 1988 £ 22,985.00 GBP.
  Britse rovers waren dichterbij £ 18,995.00p ....

 • Maar de koper werd beloond met een uitstekende machine, die zou afzien van een Ferrari ......... ..

 • Langlevende lezer van dit forum en de voorafgaande forum. Houd van je passie. Saab heeft iets met virussen ... ik ben zelf nooit echt een auto en nadat ik me heb gerealiseerd dat dit het einde is. Nevs zoals alles Chinees is op excuus voor het rijkere stel.
  Saab spooling op zal je laten genieten van mijn jetblack 2008 93 Aero wagon met de meeste Hirsch en Maptun opgewaardeerd met bijgewerkte pioneer sat nav stereo die er mooi uitziet en er nog steeds beter uitziet dan nieuwe Saab spooling op opstijgen .... :) dat is een 10-jarige auto
  Net als jij, wat heel teleurstellend had kunnen zijn. Zie nog steeds de ontwerpen nu gekopieerd, maar zonder dezelfde stijl. Saab's van vandaag waren nog steeds en zeer goed.
  De geest levend houden onder ... Melbourne, Australië. Zoals Jeremy Clarkson ooit zei, je kunt een Saab-chauffeur vertellen dat ze gewoon glimlachen omdat ze weten ...

 • @Herbert Hürsch

  Ik deel deze vreugde graag. Ik wist niet dat de status al was veranderd. Natuurlijk vind ik dat goed, hoe meer ik er naar uitkijk om een ​​auto met een goede basis te vinden.

Reacties zijn gesloten.