De eerste, laatste en de astronaut Saab

Vanuit Saab's oogpunt liggen een paar opmerkelijke dagen achter ons. Laten we beginnen in Finland. In Uusikaupunki werd gevierd. Vóór 50 jaar rende de eerste Saab van de lijn. Meer specifiek op de 13.11.1969. De opmaat naar de Finse Saab-productie en het begin van een succesverhaal. In Finland bouwt men nog steeds auto's, de locatie wordt wereldwijd gewaardeerd. Alleen niet meer Saabs.

De echt laatste Saab
De echt laatste Saab. Foto: NEVS

De oorsprong van de productie van Saab is te wijten aan een wapenhandel. De aankoop van wapens uit Zweedse productie in ruil voor een nationale autoproductie. Dat was niet ongebruikelijk. De Wallenbergs gebruikten graag hun autoproductie om de vraag naar bewapening te stimuleren. Onder andere Saab 96, 900 Cabriolet, 9-3 Viggen, Cabrio en sommige Aero werden gebouwd in Uusikupunki. De kwaliteit van de Finse voertuigen is altijd beter geweest dan die van het Zweedse moederbedrijf, wat een verhaal op zich is. De Scandinavische connectie van 1969 duurde tot het jaar 2003. Een vast percentage van de jaarlijkse productie was afkomstig van Uusikaupunki, die de Zweden Nystad noemen. GM kocht vervolgens Saab uit de productie-verplichting.

Valmet Automotive, toen nog Saab-Valmet, bracht de originele film uit de 13.11.60 uit de archieven voor het jubileum. Een stukje Saab en hedendaagse geschiedenis.

De laatste Saab

Dat het vieren van de historische gebeurtenis in Finland begrijpelijk is. Opmerkelijk is echter hoe de verkoop van de laatste Saabs van NEVS wordt gevierd in de sociale media. Het is eigenlijk een trieste dag, het einde van een verhaal, en geen reden tot feestvieren. (Morgen meer op de blog)

In ieder geval werd de laatste Saab iets boven de geschatte prijs geveild en verandert van Zweden naar Denemarken. Zijn koper Claus Spaangaard runt een garage en bandenservice in Hadsund. In de tussentijd was hij in de voormalige fabriek en werd de auto overgedragen. Het einde van een verhaal.

De astronaut Saab

Het is bekend dat piloten graag toegang hebben tot producten van het merk Saab. De uitwisseling van ideeën tussen auto- en vliegtuigfabrikanten liep ver in de 90-jaren. De beste voorbeelden zijn ergonomische cockpits en het nachtpaneel geïnspireerd door luchtvaartingenieurs.

De astronaut Saab van Christer Fuglesang
De astronaut Saab van Christer Fuglesang

Het is minder bekend dat een astronaut Saab ook affine was. Christer Fuglesang, de eerste Scandinaviër in de ruimte, kocht 1988 een Saab 9000 CC. Geen turbo, maar de toen vrij nieuwe op de markt verkrijgbare 16v-injector met 126 PS, die als een keuze van de reden kan doorgaan. Omdat Fuglesang werkte als projectmanager bij CERN in Genève, werd de limousine voor het eerst geregistreerd in Zwitserland. 1992 vervoegde de wetenschapper in de loop van de Euromir-missie naar Rusland in de Star City Svyosdyn Gorodok. Zijn Saab kwam natuurlijk. De 9000 CC heeft internationale erkenning gekregen en rijdt al jaren door een gebied dat voor zeer weinig mensen toegankelijk is. Hij verliet Rusland opnieuw 1997, terwijl zijn eigenaar naar NASA verhuisde.

Sindsdien is de 9000 CC terug in Zweden en werd hij gebruikt als zomerauto. Fuglesang verkocht na meer dan 30 jaar de CC, die veel geschiedenis heeft. Iets meer dan 300.000 kilometer had zich verzameld, het werd aangeboden op een bekend Zweeds platform. De prijs voor zoveel Zweedse geschiedenis en ruimtegeschiedenis was echter schandelijk laag. Minder dan 1.000 € werd gebeld, de koper heeft veel interessant verleden verworven voor weinig geld. Misschien komt de CC binnenkort als speculatief object uit prominente eerdere eigendommen op een andere plaats.

12-gedachten ook "De eerste, laatste en de astronaut Saab"

 • Heel erg bedankt voor dit wederom zeer interessante artikel, dat taalkundig zeer galant de bogen overspant tussen verschillende decennia en zeer verschillende onderwerpen!

  En de blog draagt ​​veel bij aan het algemeen onderwijs, ik heb veel interessante feiten en nieuwe dingen geleerd: niet alleen Saab-specifiek (bijv. Dat de Saabs uit Finland beter waren; mijn eerste Saab, een 9-3 I cabriolet, gebouwd in 2002 kwam uit daar), maar ook over ruimtegeschiedenis (nog nooit gehoord van de "Sternrnstädtchen") en vele andere dingen. Overigens spreekt het voor de astronaut dat hij niet wilde profiteren van zijn bekendheid bij de verkoop van de 9000. Wist de koper zelfs wie de verkoper was? En, beste Tom, hoe leer je dergelijke achtergronden kennen?

  Het is ook heel interessant hoe sociale verandering terloops is gedocumenteerd: in de ceremoniële openingsfilm van 1969 bestaat de groep hoogwaardigheidsbekleders, journalisten, enz. Uitsluitend uit een zee van (min of meer kale) mannen. (Maar was het niet een bestuurder die de eerste Saab reed?) Kan ik hier slecht zien aan de telefoon, zo ja - dat is de manier waarop ze is, de geavanceerde Scandinaviërs!). En in het trieste rapport over het einde van Saab 2003, waarnaar ik werd verwezen, zie je alleen vrouwen.

  En het is opnieuw een triest verhaal over het einde van Saab - als dat ... 🙁 Kunnen sommige Saabs niet voor ons worden gebouwd bij Valmet, die up-to-date is? 😉 😉

  Hartelijk dank voor deze interessante en tegelijkertijd tot nadenken stemmende start van de week! 🙂

 • PS: Welke rol speelden de Wallenbergs eigenlijk? Tot wanneer had u aandelen in de automotive-divisie van Saab? Tot de 100 procent verkoop aan GM? Of tot de eerste vermelding van GM? Of eindigde de deelname veel eerder?

  • De autobranche was historisch gezien onderdeel van Saab AB. De familie Wallenberg was de grootste aandeelhouder via de familiestichting, beleggingsmaatschappij (investeerder) of persoonlijk gehouden aandelen. In feite waren de Wallenbergs (correct de toen gecontroleerde door hen Saab AB) op de Saab Automobile AB er nog tot de volledige overname door GM met 50%. Het industriële leiderschap was in handen van de Amerikanen.

 • Bedankt voor het snelle en zeer verhelderende antwoord! 🙂

 • PPS: Helaas heb ik de (uitsluitend vrouwelijke!) Arbeiders in de "overall" van Saab over het hoofd gezien die de kransen opdoen en aan de doorgangsboog werkten. Wat betreft het feit dat Mutti destijds thuis moest blijven in (West) Duitsland. Misschien hebben veel vaardige vrouwenhanden bijgedragen aan de goede FI Saabs bij Valmet? 😉 Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd, ik wil hier geen feministische discussie openen, ik vind het alleen interessant vanuit een sociaal en werkhistorisch perspectief.

 • Niet alleen Saab werd gebouwd in Finland, ook de Opel Calibra liep van de lijn! Hoeveelheid 93.978 !!

  • Niet alleen. Valmet heeft inmiddels voertuigen voor 10-merken geproduceerd.

 • Om welke reden waren de Finse Saabs beter dan de Zweedse?

 • ... is grappig, ik heb in het weekend een oud DDR-tijdschrift "Technikus" in mijn hand, waarin ze vanaf het begin van de Finse autoproductie in 1968 met Finse hulp schrijven, 99 lichamen zijn zichtbaar op een foto, het tijdschrift was van 1986.

 • Porsche las daar ook parallel de Boxter en de 911 convertible gebouwd in de 90ern of 2000ern.
  Vandaag zou het nog steeds de Cayman moeten zijn die daar van de lijn rende.

  Bij Saab was het net zoveel als ik weet dat de Saab 9-3 I Convertible en de 9000 Aero-modellen die daar werden vervaardigd.
  De cabriolet was toen vanaf het einde van 2004 naar Graz naar Magna en vandaar had hij hetzelfde moeten zijn met de productie van Zweedse voertuigen in Finland.

 • Laurel voor de 9-3

  Internationale bieders en een garagehouder met het hoogste bod. Dat spreekt voor de auto.

  @ Ken-Daniel S,

  Ik weet het niet precies, maar de productie door aannemers en hun kwaliteitscontrole zijn vaak nauwgezet. Auto's uit Oostenrijk hebben ook een goede reputatie. Het zou ook beschamend zijn als je de belangrijkste planten niet kon bijhouden ...
  De afhankelijkheid en motivatie is hoog, het foutenpercentage is lager.

 • Ik weet dat de Finse productie van merken als Talbot / Chrysler weinig te maken heeft met SAAB, maar ik zou geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. Helaas kun je hier nauwelijks informatie over vinden ... zou dat geen interessante uitweiding zijn voor de blog. De Talbot-modellen hadden tenslotte SAAB-stoelen moeten hebben. Dus in het algemeen de geschiedenis van (SAAB-) Valmet met merken zoals Talbot of Lada of prototypes zoals de 9000 CV of V8

Reacties zijn gesloten.