Saab Gaworski - de traditionalisten in Hamburg

Het regent genadeloos deze dinsdag als ik op weg ben naar Hamburg. Onderweg haal ik Jan op en rijden we samen naar Saab Gaworski. Het voelt alsof Hamburg een enorme bouwplaats is, draaien in de finishlijn is verboden en wordt niet aanbevolen met een patrouillewagen achterin. De bypass kost 10 ongeplande minuten totdat we eindelijk het erf van de werkplaats binnenlopen.

Saab Gaworski in Hamburg. Generalisten met traditie
Saab Gaworski in Hamburg. Generalisten met traditie

De familie Gaworski runt een van deze kleinere workshops, wat ik zeer op prijs stel, en helaas zijn ze steeds minder. We worden vriendelijk begroet, de koffie in de ochtend ligt snel op tafel. Jan en ik praten met Joerg Gaworski over Saab. Je bent er al sinds de vroege 70 en een indrukwekkende verzameling muurcertificaten getuigt van je toewijding aan het merk.

Hier houdt en leeft Saab, hoewel de tijden steeds moeilijker worden en klanten dat natuurlijk niet meer zijn. Desondanks heb je vertrouwen in de toekomst, en een wandeling over het gebied en door de workshop laat me ook zien waarom. De voertuigen in het dagelijks leven op de weg houden is slechts een deel van de taak. Een goed gevuld magazijn voor reserveonderdelen en een ervaren team zijn beschikbaar. Saab-vervangwagens zorgen ervoor dat niemand zonder zijn geliefde auto-omgeving hoeft te doen, zelfs niet tijdens een lang workshopbezoek.

Generalisten en traditionalisten

Een tweede pijler zijn restauraties. Klassiekers uit de Göta Älv krijgen een tweede of misschien zelfs derde leven. In de workshop werken medewerkers tijdens hun bezoek aan een Saab 99. De weg naar zijn wedergeboorte is nog langer, maar de richting is goed. De motor is al gereviseerd, de carrosserie is vakkundig gelast. Sommige vlekken zijn gedeeltelijk opnieuw geverfd in de zeldzame groene tint. Tijdens het gesprek begrijp ik snel dat er generalisten aan het werk zijn die met jarenlange ervaring en expertise op oude voertuigen werken.

Dergelijke bedrijven zijn niet langer gemakkelijk te vinden en ik vermoed dat de fans van Hamburg Saab de aanwezigheid van Gaworski zullen waarderen. Behalve grote verfklussen wordt er extern niets gedaan, voor carrosseriebedrijven, motorrevisie en andere activiteiten die u in uw eigen team hebt. Een mooi voorbeeld van een succesvolle restauratie is een rode 900-coupé geparkeerd in de tuin. Het ziet er heel goed uit, ik moet er een fractie van een minuut over nadenken. Een klassieke 900, niet lang gehad? De regen is nu zo intens dat ik het zonder een gedetailleerd bezoek moet doen.

Het Bedrijf Gaworski Net als het merk zelf heeft het een lange en bewogen geschiedenis. Soms als Saab-dealer, daarna een korte pauze, later als servicepartner. Tegenwoordig is het bedrijf met zijn op 5 gebaseerde team een ​​partner van Orio AB. Momenteel is men op zoek naar een meester die het team kan versterken en het bedrijf later in de toekomst kan leiden. Kleine werkplaatsen, de directe lijn naar de eigenaar en degene die de auto vastschroeft, zijn bijzonder waardevol. De scène en het merk profiteren ervan. Ik wou dat er meer waren.

10-gedachten ook "Saab Gaworski - de traditionalisten in Hamburg"

 • Dat alleen al - "een goed gevuld magazijn voor reserveonderdelen" - wekt meteen mijn sympathie ...

  Mijn langdurige vertrouwensdienst heeft mij onder andere verloren, omdat het kamp chronisch en notoir volledig leeg was. Daarom was op een kalenderdag geen enkele service mogelijk. Alles wat je extra wilde doen werd altijd ontdekt. Naar verluidt lekte de Calix, soms was het de kantelsensor op de achteras, die verplicht is voor de juiste afstelling van de xenonkoplampen. En zo gaat het maar door ...

  Wat het in elk geval ook was, het voertuig bleef 2 betrouwbaar behouden tot 3 dagen. omdat je - afgezien van motorolie en filters - helemaal niets had aan het begin. Dat kan en mag niet. Niet tegen dit uurtarief. Leuk, als er nog steeds positieve tegenvoorbeelden zijn.

  17
  2
 • Ik ben bijna 2 jaar bij hem geweest en ben heel gelukkig geweest. Natuurlijk duurt het net zo lang als nodig is, maar zolang je altijd een leuke andere oude SAAB rijdt als Werstattersatzwagen.
  Al zijn foutdiagnoses waren correct en alles werd dienovereenkomstig gerepareerd en de botch van anderen vakkundig geëlimineerd.
  Zolang mijn tweede 9-5 met mij meegaat, zal deze daar blijven voor onderhoud en reparatie.

 • Bedankt Tom.
  Bedankt bedrijf Gaworski

  10
 • Leuk dat er nog steeds zulke toegewijde Saab-bedrijven zijn. Wij Saab-chauffeurs in Oost-Oostenrijk hebben met Saab Himberg ook enorm veel geluk met zo'n geweldige toegewijde workshop.

  10
 • Mooi verslag van mijn thuisworkshop !!! Hier word ik altijd vriendelijk en eerlijk behandeld en de auto's rijden dan zoals gewoonlijk !!!

  13
 • Bedankt voor het leuke rapport. We kunnen dus alleen maar hopen dat dergelijke garages zullen blijven bestaan.
  In Zwitserland zijn er ook enkele Saab-enthousiastelingen. Een van hen is de Garage Buser in Augst, in de buurt van Basel.

  11
 • Zo'n workshop is homo saabiens goud waard voor ons. Ik heb hier zelf op 60 km afstand in Paderborn de Borghardt, wat ook onmisbaar is en vooral zeer geëngageerd in termen van het behouden van het rijvermogen van onze geliefde.

  JFP

 • Het is eersteklas dat er dergelijke workshops zijn. Omdat goud niet te wegen is, werkt hier nog steeds met veel SAAB-expertise. Het is ook een goed gevoel om een ​​geweldige SAAB-workshop te kennen in Hamburg op weg naar Scandinavië, wat wordt aanbevolen door de blog!

 • Hier bij de SAABLOG in november 2014 had ik eerder gerapporteerd over SAAB Gaworski.
  (Zie rapport: 25 jaar Saab 90 met SAAB Service Gaworski). In januari 2020 rijd ik deze SAAB 90 30 jaar.
  In 2014 was mijn SAAB 90 toen ook uitgebreid te zien in de Auto Bild Klassik. Gaworski levert een grote bijdrage aan het feit dat deze auto nog steeds op straat te zien is.

  Ongeveer 2,5 jaar geleden, Mr. Gaworski Steel nam het plaatwerk en laswerk van ons restauratieproject over, nog een SAAB 90. De rest van het werk werd gedaan in onze dubbele garage. Sinds maart 2019 is deze auto opnieuw geregistreerd met een H-kenteken.

  Ik wil Tom en Jan bedanken voor het objectieve rapport. Ik wens bedrijf Gaworski voor de komende jaren
  al het beste.

 • Pingback:

Reacties zijn gesloten.