De toekomst en de onzekerheden in Trollhättan

Het is bijna 8 jaar geleden sinds zwarte december toen de lichten uitgingen in Trollhättan. Sindsdien is er niet veel gebeurd. De intrede van Evergrande bracht aan het begin van het jaar nieuwe hoop, maar tegelijkertijd nieuwe onzekerheden. Waar staan ​​Trollhättan en NEVS binnen de groep die wordt gevormd, en welke rol kan en mag iemand de komende jaren spelen? En, van bijzonder belang, zal er nog steeds een voertuig zijn dat is ontwikkeld in Göta Älv? De poging om naar aanwijzingen te zoeken, die niet gemakkelijk is - en die vandaag meer dan ooit wordt gekenmerkt door onzekerheden.

Hoofdingang eerdere Saab-fabriek in Trollhättan
Hoofdingang eerdere Saab-fabriek in Trollhättan

Slechts één keer als herinnering. In september 2019 verwierf Evergrande de volledig ontwikkelde chassisarchitectuur 3.0 van FEV-Benteler, Een maand later werd een vergaande samenwerking aangekondigd Pininfarina. De Italianen zullen 15 nieuwe modellen ontwerpen, en de vraag rijst wie er nog steeds ontwikkelaars en ontwerpers nodig heeft in Trollhättan. Beweegt er nog iets bij Göta Älv?

Phoenix-E leeft!

Het is verbazingwekkend, want hoewel er een platform in de groep is met de architectuur van FEV-Benteler, blijft NEVS werken aan zijn eigen oplossing. Het Phoenix-E-platform leeft voort, schrijft technologiebaas Frank Smit in een artikel NyTeknik verteld. In tegenstelling tot het Phoenix 1-platform, waarop de NEVS 9-3 elektrische auto is gebaseerd, is deze uiterst flexibel en vanaf het begin ontworpen voor elektrische mobiliteit.

NEVS is hier al lang mee bezig. Tijdens mijn laatste bezoek aan het ontwikkelingscentrum, dat al jaren 3 was, kregen we verrassend zeer open inzichten. Het platform maakt de constructie van bijna alle voertuigklassen op een modulair systeem mogelijk. Hoewel de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn, wil NEVS zich beperken tot twee verschillende wielbases.

De ontwikkelingsstatus van het platform blijft onduidelijk. Het is ook onduidelijk wanneer en of het eerste NEVS-model überhaupt zou kunnen worden gelanceerd. U publiceert nog steeds geen planning. Maar Smit onthult dat men daar aan zal blijven werken Sango-project werkt.

Het project, een autonome pod, is een prioriteit en is gebaseerd op een geavanceerde afgeleide van het Phoenix-E-platform. Het werk loopt sinds de lente van 2018, het resultaat kan interessant zijn voor exploitanten van autonome vloten. Bijna alle fabrikanten werken nu echter met meer of minder nadruk op vergelijkbare autonome oplossingen.

The Sion of Sono Motors

Een van de weinige dingen die halverwege concreet zijn, is de productie van de Sion door Sono Motors, die naar verwachting in de tweede helft van 2020 van start gaat. Het project is nog nauwelijks voelbaar en de contouren verdwijnen in de mist. U kunt geen pre-serieproductie melden of zich voorbereiden op homologatie. De startup in München wacht op een nieuwe financieringsronde, die begin 2020 zou moeten lopen.

Maar er gebeurt iets in de fabriek. Volgens onze informatie, die niet via de officiële kanalen komt maar als betrouwbaar kan worden beschouwd, bereiden wij de contractproductie voor. Let alleen op de Sion en niet op andere voertuigen die van NEVS of derden kunnen komen.

Meer vacatures voor Trollhattan?

Officieel zal de productie van de NEVS 9-3 elektrische auto in januari 2020 versnellen in China. Trollhättan moet ook worden betrokken bij de toegevoegde waarde. Componenten van de Saab-fabriek voor productie in Tianjin, een driecijferig aantal extra werknemers bij Göta Älv. Je kunt er lang niets over horen en dat kan redenen hebben.

Zal de NEVS 9-3 EV nooit op de markt komen? Er zijn feiten die ervoor spreken.
Zal de NEVS 9-3 EV nooit op de markt komen? Er zijn feiten die ervoor spreken.

De onzekerheden

Het kan zijn dat het eerste NEVS-product nooit zal worden gelanceerd. Een speculatieve tweet uit China geeft aan dat de feiten voor hun ernst spreken. De NEVS elektrische auto is verouderd. Basis en ontwerp zijn twee decennia oud. Wat Saab-fans leuk zouden vinden, zou het SUV-affiene publiek ontmoeten op afwijzing. De tijd alleen heeft ervoor gezorgd dat de plannen voor de elektrische auto Saab zijn verspild, maar het kan nog steeds leiden tot meer ingrijpende veranderingen.

Niet zo zeker als de onzekerheid! Phoenix-E, het Sango-project, de contractproductie van de Sion. Het is de vraag of deze projecten zullen duren. Evergrande is van plan Trollhättan te beïnvloeden erhöhen en het percentage aandelen geleidelijk om verder te gaan dan 80%.

Het is zeker dat dit zal gebeuren. De enige vraag is hoe snel en niet óf een tweede platform zijn bestaansreden binnen de groep zal hebben, kan van een vraagteken worden voorzien. De theoretische, omdat nooit echt gebruikte, mogelijkheid om een ​​modern voertuig met Saab-erfenis te ontwikkelen, zou ook tot het verleden kunnen behoren, zelfs als er meer dan 3 miljard dollar naar de Stallbacka vloeit.

Alles moet op de proef worden gesteld, inclusief de merknaam "NEVS". Misschien veranderen de namen op de gebouwen weer en wordt Trollhättan de eerste locatie voor "Hengchi" in Europa?

11 gedachten over 'De toekomst en de onzekerheden in Trollhättan"

 • blanco

  @ Tom
  In godsnaam, dat was niet mijn bedoeling om zout in een wond te strooien. Maar echt een serieuze vraag zonder kwaadaardigheid.
  In de bal blijven in Trollhättan is precies goed en begrijpelijk. Alleen kan ik me dat voorstellen als een blogger, die het soms zat is.
  Wat je hier doet en uitvoert is onbeschrijfelijk goed !!

 • blanco

  Benteler en FEV Group willen EV-chassis voor hen maken.

 • blanco

  @ StF,

  Als ik de informatie hier goed heb gevolgd, begrepen, onthouden en geclassificeerd, dan zijn staatslicenties en vergunningen aan de NEVZ-werken gehecht - uiteindelijk de toestemming om het vandaag zelfs te proberen als Chinese auto-startup nr. 0815 ...

  De waarde van NEVZ voor Evergrande is misschien minder in de werken en gereedschappen dan in een voet in de deur?

  Maar hoe het ook zij, we kunnen nog steeds zo moeilijk speculeren en de grootste speculant van allemaal blijft Evergrande.

  2
  1
 • blanco

  @ Tom,

  Ik vond het leuk om het artikel te lezen. Dat er niets is dat me zou willen, heeft niets te maken met de relevantie en maakt het niet minder spannend.

  Heel erg bedankt voor de recente ontwikkelingen in deze economische thriller, we voelen ons waarschijnlijk allemaal een beetje zout in de wond.

  Op de een of andere manier is het ook een beetje zout in de soep, als je kunt lezen en mei, dat niet iedereen gemakkelijk overal ter wereld goede auto's kan bouwen. De trollen en hun helaas alleen historische prestaties zijn daar zoveel beter. 🙂

  2
  1
 • blanco

  Zelfs als Evergrande alleen geïnteresseerd was in de werken, zouden ze ook geïnteresseerd moeten zijn in hun toestand, het hele systeem zal niet beter worden alleen door rond te staan.
  En een uitspraak als, het eerste model moet in 3-jaren worden gepresenteerd, betekent waarschijnlijk precies dat: presentatie in 3-jaren, maar de productie start pas in 4-jaren. Zelfs om hun investeringen te beschermen, moeten ze er belang bij hebben dat de productie begint.
  De krachtige aankondiging van Evergrande was immers dat ze 10 miljoen auto's binnen 5 jaar willen verkopen. Als het over 4-jaren zou beginnen, zouden ze nog 6-jaren over hebben, wat meer dan een jaar zou zijn voor 800.000-auto's per jaar.
  Naar mijn mening zal dit niet werken, zelfs als vanaf volgend jaar de productie van de 9-3 EV begint. Alleen al in 3 tot 4 jaar komt er een product, zelfs niet.
  Het personeel moet worden opgebouwd en ervaren, hoe moet dit werken als er niets wordt geproduceerd?

  En het product moet te oud zijn voor de Chinese markt? Er moet nog steeds iets gebeuren met lokale producten, en de Chinese industrie moet voldoende digitale entertainmentsystemen kunnen leveren die klanten daar zo leuk vinden. Mogelijk is de auto te klein, want in China zijn er zelfs voertuigen van de lagere middenklasse en lange versies van de compacte klasse, die waarschijnlijk beter geschikt zijn voor gebruik als taxi of voor Fahrdienstleister.
  Ook in India zou de e-mobiliteit naar voren zijn gedreven en ook voor deze markt zou de 9-3 te oud moeten zijn? Minstens als een taxi iets zou moeten zijn, maar opnieuw zou een lange versie waarschijnlijk beter zijn.

  Hier is mijn advies voor Evergrande: de productie moet weliswaar waarschijnlijk in kleinere aantallen beginnen, en ze zullen waarschijnlijk niet opnieuw 8-10 cm in het lichaam kunnen lassen om beter te verkopen.

  Laten we eens kijken wat er echt gaat gebeuren, maar waarschijnlijk niet wat werd aangekondigd met pittige slogans ...

 • blanco

  Volgens de laatste informatie is er geen geloofwaardigheid of het vertrouwen dat NEVZ, met of zonder Evergrande, zal kunnen bereiken. De productie van Sion-auto's is echt geen succes. Het is goed dat je de naamrechten NEVZ hebt weggenomen, echt goed.
  Hoe is het voor jou Tom om te schrijven over iets dat maanden later moet worden verzilverd?

  5
  1
  • blanco

   Is dat wat je zout in de wond noemt? Serieus, natuurlijk, het is enerzijds frustrerend. Aan de andere kant heb ik lang naar dingen gekeken en zie ik de gebeurtenissen en aankondigingen in de rol van chroniqueur.
   De vraag die keer op keer opkomt is of we erover blijven schrijven. In de afgelopen weken komen er steeds meer vraagtekens, maar de beslissing is (nog) open.

 • blanco

  fascinerend

  De 9-3 EV zit misschien weer in de bak en wil Evergrande nog NEVS-aandelen kopen?

  Vandaag had ik ook een goed zakelijk idee: de betaalde oude goudton voor particuliere huishoudens.

  Misschien wil Evergrande ook meedoen? Het hoofdkantoor van het bedrijf zou kunnen worden ontworpen door een internationaal gerenommeerd bureau. Een monoliet in de vorm van een gouden vuilnisbak ...

  Maar serieus, de interesse van Evergrande voor NEVS is alleen te vinden in Chinese fabrieken, toch?

  Als Evergrande als vastgoedontwikkelaar ooit in de auto kan stappen, heeft dit weinig of niets met Saab te maken.

 • blanco

  Het ding is op verschillende manieren waanzin. Sinds 2012 (?) Geld wordt verbrand zonder dat het een significante bron van inkomsten heeft weten te ontwikkelen.

  Bovendien negeert men het SAAB-verleden. Er zijn nog een paar 100.000-auto's op straat, er zijn nog steeds dealers en een werkend after-sales concept. In plaats daarvan achtervolg je dromen dat 2025 of 30 mogelijk werkelijkheid wordt. Astray.

  19
 • blanco

  Ongelofelijk dat NEVS niet zo lang met iets kan blijven drijven.
  De meeste autofabrikanten en leveranciers lopen NEVS waarschijnlijk jaren en jaren voor op hun technologie en hebben veel meer geld voor ontwikkeling en onderzoek.
  NEVS zal falen door het vertrek van het SAAB-merk en de bekrompenheid om uitsluitend op elektrische voertuigen te vertrouwen.
  Naar mijn mening zijn Hyundai en Toyota momenteel de meest innovatieve fabrikanten op de markt: naast conventionele verbrandingsmotoren en elektrische auto's maken ze ook ijverig reclame voor brandstofceltechnologie.
  Alleen alleen de focus op elektrische aandrijvingen om in te stellen, zoals onze grote Duitse auto-industrie, (en politiek) vind ik een enorme fout.

  17
 • blanco

  Quote: Niets is zo zeker als onzekerheid! (iets "veranderd" 😉)
  Hoe waar! Als tienduizenden 9-3 E niet vooraf in China zijn besteld, zou de deal dat ook moeten zijn.
  Alle pre-orders zijn dus verleden tijd. De realiteit is duidelijk 2 (?) Bijna klaar met de productie-installaties in het Verre Oosten.
  "De rest" is de toekomst. Met veel bedoelingen. Met en, helaas, mogelijk zonder Trollhättan.
  Het blijft hoe dan ook spannend, of daarom.
  Ik kijk uit naar meer "insider informatie"!

Reacties zijn gesloten.