De laatste produceerde Saab. De veiling loopt.

Sinds de 31. U kunt in oktober bieden op de laatst geproduceerde Saab. De veiling zal plaatsvinden op 6. November om 10: 00 klok einde. De cursus tot nu toe is opmerkelijk en vertoont de status van het Saab-merk voor sommige fans. Tegelijkertijd kun je met de afstand van een paar jaar zien hoe dun alles uiteindelijk de verkeerde kant op ging.

Dat was eens. De eerste 9-3 Aero modeljaar 2014 is off the line. De laatste nieuwe auto is nu beschikbaar op een veiling.
Dat was eens. De eerste 9-3 Aero modeljaar 2014 is off the line. De laatste nieuwe auto is nu beschikbaar op een veiling.

Workshops die nog steeds geld verdienen met het merk, kunnen gemakkelijk melancholisch worden als het om nieuwe auto's gaat. Ja, klanten zouden het doen als ze konden. Geen grote aantallen, zeker niet. Maar de vraag bestaat nog steeds. Deze kleine, fijne markt, voortkomend uit het bestaande klantenbestand, was bedoeld om met modeljaar 2014 te worden bediend. Grote aantallen waren nooit het plan. Het ging erom de fabriek in productie te nemen en de waardevolle basis van geschoolde arbeiders veilig te stellen totdat de elektrische auto kwam. Eerst de sedan, daarna vanaf modeljaar 2015 de stationwagen. Een strategische beslissing die begrijpelijk is.

Het is nooit zover gekomen, het ontbrak eenvoudig aan liquide middelen, en het NEVS-management had gokt op de keuze van potentiële financiers. Wat daarna kwam was een faillissementsproces dat merkrechten aan NEVS bracht en uiteindelijk een einde maakte aan de auto-industrie van Saab.

2014: 3 jaar garantie, 3 jaar onderhoud

Jammer, want de Saab 9-3 Aero modeljaar 2014 was een goede auto. Hoewel de leeftijd moest worden genoteerd, bekritiseerden testers ook het gebrek aan moderne hulpsystemen, maar hij deed het goed en was een echte Saab. De beste 9 3 Trollhättan ooit gehad. Ja misschien. In Zweden werden inspanningen geleverd om de markt te betreden en nieuwe wegen in te slaan. proefrit Er waren in Trollhättan of op 20-basissen in het land. werd benoemd online.3 jaar garantie, 3 jaar onderhoud en een set winterbanden waren ook inbegrepen. De collectie in Trollhättan vond plaats in de opnieuw ingerichte kamers van de historische ontwerpafdeling. Als je geluk had, overhandigde een voormalige Saab-manager persoonlijk een bos bloemen en de autosleutel in je hand. De prijs, destijds net geen € 30.000, - was redelijk tegen deze achtergrond en brengt nu een of twee tranen in je ogen.

Heeft alles goed? In principe en vanuit het basisidee ja. Het feit dat het verhaal erachter meer een pokerspel voor hoge normen was, dat uiteindelijk verloren was gegaan, werd pas maanden later als een externe waarnemer erkend. Na het definitieve einde van de korte productie bleven voertuigen voor de Chinese markt enige tijd in de vuilnisbelt staan.

Huidige status van de veiling

Ze werden later omgezet in Europese specificaties en verkocht aan de werknemers. Ongeveer 20.000 € of iets minder had dan moeten worden betaald. Een goede deal voor degene die een voertuig heeft. Niet zelden werd de limousine onmiddellijk overgedragen aan een verzamelaar met een leuke extra vergoeding.

En vandaag? Een fabrieksvers Saab veroorzaakt nog steeds hebzucht. Misschien ook omdat een wedergeboorte van het merk sluwer lijkt dan ooit. Het was op zondag huidig ​​bod de veiling bij 400.000-kronen (37.500,00 €) en stond daarmee 110.000 Zweedse kronen boven de vorige catalogusprijs.

Is er nog ruimte voor verbetering? Ik waag me niet aan een voorspelling. Is een Saab 9-3 Aero modeljaar 2014 een item voor verzamelaars of investeerders die hopen op verdere waardering? De maximale schatting is 450.000 kronen en de hamer valt op 6 november. Opwindend!

17 gedachten over 'De laatste produceerde Saab. De veiling loopt."

 • Het werden zelfs 465000-kronen. Volledig succes!

 • blanco

  Oké, ik wacht graag ...

  ... en zoals altijd kijk ik uit naar wat er komt als het hier speelt.

 • blanco

  @ Tom,

  maar wat zou dit betekenen voor de 9-3 EV's en NEVS als geheel? Niemand zei dat de vellen van de turbo's in Trollhättan moesten worden geperst en geverfd ...

  "Ontworpen door ..." of "Geassembleerd in ..." zijn al lang het nieuwe "Made in ...". Ik hou daar helemaal niet van, maar als het de klanten van Ikea of ​​Apple er niet van weerhoudt om hulde te brengen aan wegwerpmeubilair of de elektronische rommel van morgen, waarom zou een "Zweedse" verbrandingsmotor in Duitsland of Californië dan geen kans maken omdat het plaatwerk in China is geperst of geverfd?

  • blanco

   Komt niet in aanmerking, voldoet niet aan de huidige normen. Er zijn geen leveranciers om een ​​productie te bouwen die oude vormen en gereedschappen voor het stuk van 1000 naar voren zou brengen. Als ze nog bestaan. Dit zijn dromen, inderdaad leuk, maar echt dromen. Zelfs 2013 had aanzienlijke supply chain-problemen voor NEVS en moest toegang krijgen tot de Orio-inventaris. Hoe zou de 2020 eruit zien?

   Meer over de plant en de huidige ontwikkeling volgt uiterlijk de komende week.

 • blanco

  456000 kruist, 15000 overschat. Ik zou volledig succes zeggen.

 • blanco

  Good idea (door Capri 73)

  Ik zou ook graag 1.000 Turbo 9-3 SC's willen hebben. En als de merknaam niet werkt, kunt u van de Limited (final) Turbo Edition een SAAB-editie maken. En hoe dan ook, je zou SAAB-emblemen van Orio kunnen kopen ...

  Ik weet niet of NEVS meteen goed wordt geadviseerd. De plannen vliegen omhoog en je ziet niet veel. Maar vooral tegen de achtergrond van de eigen ambities van de NEVS en de exploitatie van de 9-3 als EV (zij het als 4-deur of SC) lijkt een laatste editie van de brander * in beide lichaamsvarianten mogelijk, aannemelijk en het eigen imago als
  De erfenis van het SAAB-DNA is gunstig ...

  * Het SAAB-turbo-prototype had 275 pk uit 2 liter, als ik het goed in mijn hoofd had. Met deze liter output (137,5 pk) en de resulterende prestatie, zou het gemakkelijk te zien zijn in de huidige markt en zou het nog steeds deel uitmaken van het automotive-speerpunt, de top 10% ...

  • blanco

   Zoals ik al zei, kan de fabriek niet produceren. Geen verfwinkel, status van de perswinkel onduidelijk. Geen componenten, geen leveranciers. Alles serieus voorbij.

 • blanco

  NEVS zou er goed aan doen om een ​​kleine serie 1000 Turbo 9-3 te bouwen. Misschien kan NEVS ook de merknaam SAAB kopen voor deze kleine serie. Dat zou optimaal zijn!
  De 9-3 is echter nog steeds een geweldige auto en als het allemaal om de auto gaat, zou de 9-3 Turbo X ook veilig als NEVS worden verkocht. ORIO zou voor het onderhoud en de verkoop kunnen zorgen.

  • blanco

   Het idee was er, het resultaat is vandaag in het museum. Momenteel is de fabriek niet in staat om te produceren, fabrieken werden ontmanteld en naar China verzonden. Het wordt allemaal een droom.

 • blanco

  Aby nieuw nieuws van nevs?

 • blanco

  NEVS heeft eindelijk een auto die ze kunnen verkopen.
  NEVS zal waarschijnlijk nooit het potentieel van het SAAB-merk begrijpen.

  11
 • blanco

  Ik ben ook nieuwsgierig om te zien hoeveel hij vertrekt en naar welk land hij gaat.

 • blanco

  Ik ben benieuwd hoe veel de veiling eindigt! Is er een ander merk dat zoveel aandacht krijgt na zoveel jaren productie?

  13
 • blanco

  Ongelooflijk, er is altijd een vervolg, zelfs 2019 nog. Het verhaal houdt nooit op.

 • blanco

  Sterker nog: spannend!

  Op dat moment durfde slechts een klein handjevol te bieden op de eerste en laatste NG SC en 9-4X, en ze werden voor navenant lage prijzen verkocht. Het kleine handjevol heeft deze laatste maar niet de allerlaatste SAAB's verkocht, deels met exorbitante winst, deels jarenlang intensief gebruikt voor een verkoop en deels nog steeds in eerste hand ...

  In ieder geval is er geen enkele bieder die op dat moment onmiddellijk economische schade leed of aantoonbaar had geïnitieerd. Wie weet wat deze positieve achtergrond zal vormen voor de recente en laatste veiling van speculatief genot, verwachting en risicobereidheid?

  Over redactie gesproken, in de kop van de 2e alinea "2014: 3 jaar garantie, 3 jaar onderhoud" mist een "E".

 • blanco

  Tom zou het niet moeten zijn tot 6. November wanneer op de 31. Oktober begonnen?

  • blanco

   Bedankt voor de aandacht, gecorrigeerd. Een goed voorbeeld van hoe fouten kunnen worden gemaakt ondanks revisie.

   6
   2

Reacties zijn gesloten.