Pininfarina ontwerpt NEVS voor Evergrande

Slechts een paar weken na het bezoek van Evergande CEO Xu Jiayin aan Italië, begint de reikwijdte van de samenwerking met Pininfarina duidelijk te worden. Het traditionele Italiaanse bedrijf is niet alleen een andere partner voor de ontwikkeling van Evergrande en het nieuwe automerk Hengchi. Pininfarina zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van alle nieuwe voertuigen van het bedrijf, waardoor het DNA van het merk aanzienlijk wordt vormgegeven.

Een operahuis? Nee, het productiecentrum van Polestar in Chengdu
Een operahuis? Nee, het productiecentrum van Polestar in Chengdu. Beeld: Polestar

Een geschikte overeenkomst werd een paar dagen geleden door beide partijen ondertekend in Shenzhen, het hoofdkantoor van Evergrande. Het doel is een langdurige samenwerking waarbij de Italianen het uiterlijk van de voertuigen gaan vormgeven. Pininfarina is een van de goede oude adressen. Het bedrijf is al lang een mythe op zich; in zijn lange geschiedenis heeft het gestaan ​​voor opwindend design en vormgegeven fabrikanten zoals Ferrari.

Pininfarina ontwerpt het merk Hengchi

De interessante vraag zou zijn: waar gaat de vastgoedgigant naartoe met zijn miljarden aan investeringen? Zoals bekend, betekent veel geld niet noodzakelijk goede smaak, en er is de afgelopen jaren niets uit Zweden gekomen onder NEVS dat opmerkelijk zou zijn geweest. Het nieuwste onroerend goed van Evergrande geeft een eerste aanwijzing waar de toekomstige richting toe zou kunnen leiden.

Onder begeleiding van de gerenommeerde architecten van HPP Evergrande Ocean Flower Island wordt gebouwd in China. 70.000 vierkante meter sensationele, organische structuur volgens de plannen van HPP met een theater, operahuis, concertzaal en een podium voor watershows. Het project nadert zijn voltooiing. Op dit moment wordt een post uit Zweden spannend. NEVS publiceerde een foto van een zeer futuristische autofabriek die wordt gebouwd in de provincie Guangdong, nabij Hong Kong. Het volgt ook het organische ontwerp van het Ocean Flower Island. En het ziet er zo totaal anders uit dan de tragisch grijze dozen die anders werden gebouwd voor de productie van auto's.

Het is onduidelijk wie de fabriek in Guangdong heeft gepland. HPP heeft geen indicatie van mogelijk auteurschap. De trend is zichtbaar. Autofabrieken van de toekomst zullen aanzienlijk afwijken van wat we eerder als normaal beschouwden. Ze worden steeds meer kathedralen van het bedrijf en zijn bedoeld om duurzaamheid en innovatie te belichamen. De onderdompeling in de merkwerelden zal in de toekomst plaatsvinden in de productie.

Hengchi als avant-garde?

Het merk Polestar is een goed voorbeeld van de toekomst. De dochteronderneming van Volvo heeft een nieuw, puristisch hoofdkantoor gebouwd op Hisingen. Maar de productie in Chengdu is echt opmerkelijk. De nieuwe fabriek doet op geen enkele manier denken aan automotive engineering. Een concertzaal, een culturele onderneming zou denkbaar zijn. In werkelijkheid, in de sfeer die zou passen bij een high-end IT-bedrijf, worden alleen auto's gebouwd.

Met de inzet van Pininfarina wordt de ontwikkeling rond de voormalige Saab-fabriek nog spannender. In het verleden heeft NEVS gewerkt met teams die voornamelijk voor Koreaanse fabrikanten waren en geen grote namen hebben. Pininfarina roept verwachtingen op voor de kwaliteit van het ontwerp. Als de fabriek in Guangdong staat voor de toekomstige oriëntatie, kan deze heel goed neigen naar de avant-garde.

Trollhättan is een strategisch bruggenhoofd in de EU, voor alles wat komt. Er is voldoende expansiegebied rond de plant. 2020 moet eindelijk teruggaan naar de hallen. Zeker nog niet met een voertuig uit de pen van Pininfarina, maar met de Sion van Sono Motors en een nieuwe sportwagen van Koenigsegg.

5 gedachten over 'Pininfarina ontwerpt NEVS voor Evergrande"

 • @ Bergsaab, ik wil niets zeggen tegen bogen (kruis) gewelven of het beroep ...

  De boog en het gewelf zijn al heilig in termen van architectuurgeschiedenis. De grap is, dat was toen met de gegeven middelen en afgemeten aan het beoogde doel (zoals de statica van een brug of plafond) ja, vorm volgt functie in zijn puurste vorm. En goed, bogen of koepels kunnen dat vandaag nog steeds doen ...

  De zogenaamde organische architectuur heeft twee kanten, verschillende interpretaties. Er zijn strikte voorstanders van het oude triple-F-principe, die peilen wat er van de natuur geleerd kan worden (zoals een boom en zijn statica), welke stabiliteitswinst en welke materiële besparing behaald kan worden ...

  En dan zijn er mensen die met veel inspanning stadions en hallen in de vorm van amoeben en bacteriën dwingen en het vervolgens organisch noemen.

  Mijn opmerking was gericht op de vraag waar de Chinese bouwers Evergrande (en ook Polester) gevestigd zullen zijn. Als ze de triple F hadden opgegeven ten gunste van het spectaculaire, zou ik ook niet teveel van de auto's verwachten ...

 • @Herbert Hüsch: ... eigenlijk correct, de rechthoekige dozen zijn eenvoudig en voordelig! In Leipzig in de BMW-fabriek ontwierp mevrouw Hadid de ingang organisch en de rest zijn vierkante dozen. Maar !!! ...., Er is ook een andere veel gebruikte vorm (ik moet erbij gooien om de eer van mijn beroep te redden): de boog. Gewelven en bogen worden niet zo vaak gebruikt omdat ze uiteindelijk duurder zijn. Maar de gewelfde zalen van Hugo Junkers, de daken van Friedrich Zollinger en vele bruggen zijn hiervan het bewijs.

  Absoluut opwindend, bedankt voor het artikel Tom.

 • Ja, China. Meer optimistisch, vooruitstrevend, gedurfd. Vertoont zich ook in de architectuur.

 • Spannend artikel, Tom.
  De spectaculair veranderde vorm van de fabriek geeft aanleiding tot de hoop ... onder meer dat de optisch futuristische fabriek “groen” is ontstaan ​​en op een ecologisch vriendelijke manier werkt ...
  Of ik kan vergelijken met de nieuwe ontwerptaal van het gebouw met dezelfde gewijzigde voertuigen, weet ik niet zeker.
  Ik ben altijd sceptisch over marketing (ongeacht waar en wat). Het is gewoon marketing. Ik wil een bepaald "standpunt". Ik zou graag max. ecologische producten.
  Ik ben opgewonden om te zien wat er gaat komen ...

 • Spectaculaire architectuur ...

  Ik hou van goed design en goede architectuur. De foto's zijn fascinerend. Bedankt Tom voor dit artikel ...

  Het is gewoon stom dat wiskunde en natuurkunde een zeer strikt regiment hebben over het principe van vorm volgt functie. Ondanks talloze pogingen is elke ontwerper er niet in geslaagd een beter wiel te ontwerpen dan een gesloten en eenvoudig rond exemplaar ...

  Architecten en civiel ingenieurs slagen er ook niet in om belastingen horizontaal dan verticaal over te dragen. Of ook om efficiënt meer bruikbaar ruimtevolume (in relatie tot de buitenruimte, energie-efficiëntie en bouwkosten) te realiseren in een andere vorm dan in een kubus ...

  Of een productiefaciliteit - die visueel aantrekkelijk is, maar uiteindelijk alleen de functie van productiefaciliteit moet gaan vervullen - tegen deze achtergrond positief kan en mag worden beoordeeld als spectaculaire architectuur, weet ik niet zeker ...

  Hoe dan ook (eigenlijk spectaculair) of zo (puur speculatief), het is fascinerend wat wij autofabrikanten momenteel financieren, en al heel lang ...

Reacties zijn gesloten.