Pininfarina ontwerpt NEVS voor Evergrande

Slechts een paar weken na het bezoek van Evergande CEO Xu Jiayin aan Italië, begint de reikwijdte van de samenwerking met Pininfarina duidelijk te worden. Het traditionele Italiaanse bedrijf is niet alleen een andere partner voor de ontwikkeling van Evergrande en het nieuwe automerk Hengchi. Pininfarina zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van alle nieuwe voertuigen van het bedrijf, waardoor het DNA van het merk aanzienlijk wordt vormgegeven.

Een operahuis? Nee, het productiecentrum van Polestar in Chengdu
Een operahuis? Nee, het productiecentrum van Polestar in Chengdu. Beeld: Polestar

Een geschikte overeenkomst werd enkele dagen geleden ondertekend door beide partijen in Shenzhen, het hoofdkantoor van Evergrande. Het doel is een langdurige samenwerking waarbij de Italianen het uiterlijk van de voertuigen zullen vormgeven. Pininfarina is een van de goede oude adressen. Het bedrijf is al heel lang een eigen mythe, het staat in zijn lange geschiedenis tot op de dag van vandaag voor opwindend ontwerp en bedachte fabrikanten zoals Ferrari.

Pininfarina ontwerpt het merk Hengchi

De interessante vraag zou zijn, waar zal de vastgoedreus met zijn miljarden investeringen naartoe gaan? Zoals u weet, is veel geld niet noodzakelijkerwijs een goede smaak, en Zweden heeft de afgelopen jaren niets vermeldenswaardig ontvangen onder NEVS. Een eerste track, waar de toekomstige richting zou kunnen leiden, plaatst de nieuwste onroerend goed van Evergrande.

Onder begeleiding van de gerenommeerde architecten van HPP Het Evergrande Ocean Flower Island wordt gebouwd in China. 70.000 m² opvallende, organische structuur volgens de plannen van HPP met een theater, opera, concertzaal en een podium voor watershows. Het project is bijna voltooid. Spannend is op dit moment een bericht uit Zweden. NEVS publiceerde een foto van een zeer futuristische autofabriek uit de provincie Guangdong in de buurt van Hong Kong. Het volgt ook het organische ontwerp van Ocean Flower Island. En het ziet er zo heel anders uit dan de tragische grijze dozen die anders zijn gebouwd voor de productie van auto's.

Het is onduidelijk wie de fabriek in Guangdong heeft gepland. HPP heeft geen indicatie van mogelijk auteurschap. De trend is zichtbaar. Autofabrieken van de toekomst zullen aanzienlijk afwijken van wat we eerder als normaal beschouwden. Ze worden steeds meer kathedralen van het bedrijf en zijn bedoeld om duurzaamheid en innovatie te belichamen. De onderdompeling in de merkwerelden zal in de toekomst plaatsvinden in de productie.

Hengchi als avant-garde?

Het merk Polestar is een goed voorbeeld van de toekomst. De dochteronderneming van Volvo heeft een nieuw, puristisch hoofdkantoor gebouwd op Hisingen. Maar de productie in Chengdu is echt opmerkelijk. De nieuwe fabriek doet op geen enkele manier denken aan automotive engineering. Een concertzaal, een culturele onderneming zou denkbaar zijn. In werkelijkheid, in de sfeer die zou passen bij een high-end IT-bedrijf, worden alleen auto's gebouwd.

Met de inzet van Pininfarina wordt de ontwikkeling rond de voormalige Saab-fabriek nog spannender. In het verleden heeft NEVS gewerkt met teams die voornamelijk voor Koreaanse fabrikanten waren en geen grote namen hebben. Pininfarina roept verwachtingen op voor de kwaliteit van het ontwerp. Als de fabriek in Guangdong staat voor de toekomstige oriëntatie, kan deze heel goed neigen naar de avant-garde.

Trollhättan is een strategisch bruggenhoofd in de EU, voor alles wat komt. Er is voldoende expansiegebied rond de plant. 2020 moet eindelijk teruggaan naar de hallen. Zeker nog niet met een voertuig uit de pen van Pininfarina, maar met de Sion van Sono Motors en een nieuwe sportwagen van Koenigsegg.

5-gedachten ook "Pininfarina ontwerpt NEVS voor Evergrande"

 • Spectaculaire architectuur ...

  Ik hou van goed ontwerp en goede architectuur. De foto's zijn fascinerend. Bedankt Tom, voor dit artikel ...

  Het is gewoon dom dat wiskunde en natuurkunde een tamelijk strikt regiment leiden over het principe van vorm volgt functie. Ondanks talloze pogingen is het elke ontwerper niet gelukt om een ​​betere fiets te ontwerpen dan een gesloten en eenvoudige ronde ...

  Evenzo slagen architecten en civiel-ingenieurs er niet in betrouwbaar ladingen in het horizontale vlak efficiënter te verwijderen dan in het verticale vlak. Of ook om efficiënt meer bruikbaar ruimtevolume te realiseren (in relatie tot het externe oppervlak, energie-efficiëntie en bouwkosten) in een andere vorm dan in een kubus ...

  Of een productielocatie - die visueel aantrekkelijk is, maar uiteindelijk alleen de functie van een productiefaciliteit zou moeten krijgen - tegen deze achtergrond positief kan en moet worden beoordeeld als een spectaculaire architectuur, weet ik niet echt ...

  Dus (eigenlijk spectaculair) of zoiets (puur speculatief), het is fascinerend wat wij automobilisten momenteel financieren en alles zo lang ...

 • Spannend artikel, Tom.
  De spectaculair veranderde vorm van het werk geeft veel hoop ... onder andere dat de optisch futuristische fabriek "groen" is gemaakt en ecologisch vriendelijk werkt ...
  Of ik kan vergelijken met de nieuwe ontwerptaal van het gebouw met dezelfde gewijzigde voertuigen, weet ik niet zeker.
  Ik ben altijd sceptisch over marketing (ongeacht waar en wat). Het is marketing. Zou graag een bepaald "standpunt" willen. Ik wil graag max. ecologische producten.
  Ik ben benieuwd, wat komt eraan ...

 • Ja, China. Meer optimistisch, vooruitstrevend, gedurfd. Vertoont zich ook in de architectuur.

 • @Herbert Hüsch: ... in principe correct, de rechthoekige dozen zijn eenvoudig en voordelig! In Leipzig in de BMW-fabriek heeft mevrouw Hadid de ingang organisch ontworpen en de rest zijn vierkante dozen. Maar !!! ...., Er is ook een andere veel gebruikte vorm (ik moet ingrijpen voor de redding van mijn beroep): de boog. Kluizen en bogen worden niet zo vaak gebruikt omdat ze uiteindelijk duurder zijn. Maar de arcades van Hugo Junkers, de daken van Friedrich Zollinger en vele bruggen getuigen hiervan.

  Absoluut opwindend, bedankt voor het artikel Tom.

 • @ Bergsaab, tegen bogen (kluis) of het beroep Ik heb niets gezegd ...

  De boog en de kluis zijn hoe dan ook historisch heilig. De grap is, dat was toen met de gegeven middelen en gemeten door het beoogde doel (zoals de statica van een brug of plafond) ja vorm volgt functie in pure cultuur. En goed, bogen of koepels kunnen dat vandaag nog steeds doen ...

  De zogenaamde organische architectuur heeft twee kanten, verschillende interpretaties. Er zijn strikte voorstanders van het oude Tripple-F-principe, die kunnen onderzoeken wat van de natuur kan worden geleerd (zoals een boom en de statica ervan), welke stabiliteitswinst en welke materiaalbesparingen kunnen worden bereikt ...

  En dan zijn er mensen die met veel inspanning stadions en hallen in de vorm van amoeben en bacteriën dwingen en het vervolgens organisch noemen.

  Mijn commentaar richtte zich op de vraag waar de Chinese bouwers Evergrande (en ook Polester) zich moeten vestigen. Als je de Tripple-F had opgegeven voor het spectaculaire, zou ik niet veel van de auto's verwachten ...

Reacties zijn gesloten.