De brander zal ons lang vergezellen

Elektromobiliteit domineert de huidige discussies. Het zou geen alternatief moeten zijn. De ultieme oplossing om onze mobiliteit te beveiligen. En de brander? Hij is dood, in de publieke perceptie. Nieuws, voorbij de mainstream, kan gemakkelijk door het rooster vallen. De blog komt altijd uit het Zweeds. Omdat we de productie bij Saab hebben verloren, levert Volvo vandaag het thema. De Gothenburgers waren in het verleden goed voor krantenkoppen. Onder andere het aanstaande afscheid van de brander en een zelfopgelegde snelheidslimiet maakten luisteren.

Productie van Volvo Brennenner in Skövde
Productie van Volvo Brennenner in Skövde. Foto: Volvo

Aandacht dat een recent persbericht nauwelijks werd gevonden. Wat niet past bij uw betekenis. Vorige week hebben de Zweden de outsourcing de verbrandingsactiviteiten. Wat Volvo en Geely eerder apart van elkaar deden, moet worden overgedragen aan een gezamenlijk bedrijf. Betrokken zijn 3.000 Zweedse werknemers en de motorfabriek in Skövde, 5.000 werknemers van Geely zijn toegevoegd. Ontslagen zijn niet gepland.

Volvo zal zich in de toekomst richten op de ontwikkeling van elektromobiliteit. De lucratieve ontwikkeling van de branders wordt overgelaten aan het nieuwe bedrijf. In feite zijn Volvo-motoren tegenwoordig in veel bedrijfsmodellen te vinden. Voor Lynk tot 100%, voor andere merken met verschillende penetratie. Voor Geely kan de verhuizing lucratief zijn. Buiten de Groep kunnen andere merken worden geleverd en de vraag in China is waarschijnlijk groot. Niet enkele Chinese fabrikanten gebruiken gelicentieerde motoren van Japanse fabrikanten die verouderd zijn. En Volvo-branders spelen in de eerste divisie.

De oorsprong van Volvo-motoren

Mysterieus is de oorsprong van de motoren. Er gaan geruchten dat ze van Saab-oorsprong zijn. Dit wordt ondersteund door het feit dat de motorblokken voor diesel en benzine identiek zijn. Een idee oorspronkelijk uit de Stallbacka, dat niet werd gerealiseerd. Naar verluidt waren de motoren in orde AVL in Södertälje ontwikkeld, de voormalige locatie van de Saab-motorfabriek. Met het faillissement van Saab werden ze in een verder gevorderd stadium van ontwikkeling verkocht aan Volvo voor een kleinere som geld, waar ze precies op tijd kwamen. Gothenburg had na de scheiding van Ford een nieuwe generatie motoren nodig en kreeg ze goedkoop en snel.

De nieuwste uitloper is de Volvo Mild Hybrid. Diesel en benzine worden geëlektrificeerd met 48 Volt-technologie, ontvangen een riemaangedreven elektromotor, die dient om remenergie terug te winnen. De injectiedruk van de benzinemotor nadert de dieselmotoren, schakel bij lage belasting de 2-cilinder uit, de motor draait slechts op twee potten. 15% brandstofbesparing zou milde hybriden moeten opleveren, roetfilters zijn standaard. De productie van dieselmotoren loopt al, de benzinemotor start nu. De fabriek in Skövde werd herbouwd voor enkele miljoenen €.

Branders zullen ons nog lang vergezellen

Zelfs als in de publieke perceptie de brander zijn laatste ronde draait, zal hij ons lange tijd in geëlektrificeerde vorm vergezellen. Het is afgekeurd om te schrijven, misschien te gewaagd en te veel tegen de trend in. Maar er zijn argumenten voor de overleden brander en de toekomst zal een mix zijn van verschillende soorten aandrijving.

Wat het gewicht betreft, leveren branders een onverslaanbaar goedkoop pakket. Een driecilinder met versnellingsbak weegt ongeveer 100 kilogram, veel minder dan accu-packs met 300 tot 700 kilogram. De infrastructuur voor het tanken staat, het afscheid van fossiele brandstoffen komt dichterbij. De toverwoorden zijn synthetische brandstoffen, die CO2-neutraal worden gemaakt en de branders in leven kunnen houden.

Afdrukken wordt wereldwijd onderzocht en ontwikkeld en er zijn pilootfabrieken ontstaan. Over een paar jaar zullen synthetische brandstoffen op industriële schaal koolstofneutraal worden geproduceerd, wat het definitieve vertrek uit het olietijdperk markeert. De activiteiten rond designerbrandstoffen zijn internationaal en ontwikkelen een indrukwekkende dynamiek. In de publieke discussie spelen ze nauwelijks een rol, wat opnieuw spijtig is. Krijg een goed overzicht Bioenergy Internationalwaar de verschillende trends te vinden zijn.

Maar we blijven in Zweden - het land van bossen en goede ideeën. In Saab-tijden wilden ze E85 winnen uit bosbouwzaken totdat fossiele dieselbrandstof plotseling beter werd voor het klimaat. Een fout, zoals het vandaag wordt erkend, maar het idee om brandstof uit de fabriek terug te winnen blijft bestaan.

Synthetische brandstoffen uit Zweden

In het noorden zijn providers van toepassing Preem AB met twee raffinaderijen 80% van de nationale brandstofvraag. De Zweden werken altijd een beetje anders dan de rest van Europa, synthetische brandstoffen en het streven naar zelfvoorziening hebben een lange traditie. HVO 100 is een al lang bestaande designerbrandstof die bestaat uit onderdelen uit bos-, papier- en voedselverspilling. Wie in Zweden "Evolution diesel"Bij het tanken van een pre-brandstofpomp, wordt 50% synthetische brandstof in de tank gebracht. Hij rijdt klimaatvriendelijk. Evenzo wordt de "evolution benzine" aangeboden sinds 4 jaar. Hier is het aandeel klimaatneutrale stoffen iets lager, maar moet worden verhoogd.

Een ander duurzaam project wordt gestimuleerd door Preem AB en de Setra Group. Uw bedrijf Pyrocell zal hernieuwbare brandstoffen met zaagsel produceren in Gävle, ten noorden van Stockholm. Een hernieuwbare hulpbron uit bosafval dat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. De pilootfabriek in Gävle produceert al. Vanaf het einde van 2021 zal de productie de raffinaderij in Lysekil op grotere schaal synthetisch geproduceerde olie leveren.

Mobiliteit in een heterogene omgeving

Designerbrandstoffen zijn een belangrijk onderwerp van de toekomst. De benaderingen variëren van land tot land. De Zweden vertrouwen op afval van hernieuwbare grondstoffen. Veel futuristischer klinkt een Duits idee. De Duitse "Crowd Oil"Project wil uit CO2 en gedecentraliseerd water dat synthetische energiebronnen produceert. Het eerste conversiesysteem ter wereld draait op het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), de vooruitzichten zijn veelbelovend. Met de CO2die 25.000 airconditioningsystemen van de drie grootste kruideniers uitstoten, zouden 30% van de nationale kerosinebehoefte of 8% van de vraag naar diesel kunnen dekken.

Een paar jaar geleden zou dit onderzoek gedoemd zijn te mislukken. De minerale olielobby zou vroeg of laat ervoor hebben gezorgd dat de stekker eruit werd getrokken voordat deze klaar is voor de markt. Vandaag is de omgeving veranderd in de loop van het klimaatdebat, de projecten hebben een kans op realisatie en kunnen onze mobiliteit klimaatvriendelijk maken.

De brander is verre van dood en zal ons blijven vergezellen. Geëlektrificeerd, brandstofneutraal met synthetische brandstoffen. Hij zou de betere keuze kunnen zijn in een heterogene omgeving. Naast batterij-elektrische voertuigen en waterstofaandrijvingen kan het de derde pijler vormen om energie en hulpbronnen te besparen. De koper zou de keuze hebben om het beste aandrijfconcept voor zijn levenssituatie te kiezen. Elektrische auto's voor de stad, voor de lange afstand synthetische brandstoffen of waterstof. Technologie ruimdenkend, die rekening houdt met het verantwoorde gebruik van de planeet.

11-gedachten ook "De brander zal ons lang vergezellen"

 • Bedankt Tom voor het geweldige rapport!
  Ik zie de huidige hype over de elektromobiliteit kritisch, bijvoorbeeld als tijden die worden gelezen door de huidige plug-in hybride modellen (bijv. VolvoS60T8 plug-in hybride) merken dat de voertuigen niet zo zuinig zijn als de voertuigfabrikanten beweren.
  Puur elektrische auto's zijn ook voor mij uitgesloten, ze zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik.
  Ik denk dat de toekomst ligt in de brandstofcel en de alternatieve brandstoffen.
  Het grootste probleem dat ik niet zie bij het onderzoek naar of de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen of motoren, maar het grootste probleem is het Duitse beleid, dat behalve elektrische mobiliteit en minder rijden niet echt nadenken.

  20
  Beantwoorden
 • De toekomst wordt veel complexer dan je je kunt voorstellen. Er zullen veel soorten voortstuwing naast elkaar zijn, onze politici hebben gewoon niet de verbeelding om dat te realiseren. Tot nu toe heb ik het Crowd Oil-project niet gekend, het leest veelbelovend. Ik weet zeker dat er in de toekomst meer innovatieve ideeën zullen komen. De elektrische auto alleen zal er toch niet zijn.

  14
  Beantwoorden
 • Dit artikel is een hit!
  Bedankt voor de vele nieuwe informatie, die ook aantoont dat de hype rond e-mobiliteit puur zakelijk is ... maar het milieu speelt zoals gewoonlijk slechts een kleine ondersteunende rol. De toekomst wordt inderdaad complexer ...

  15
  Beantwoorden
 • Brandstof uit de lucht?

  Tot nu toe wist ik niet dat we er klaar voor waren. CO2-afscheider voor min of meer CO2-neutrale productie van koolwaterstoffen?

  Dat klinkt best geweldig. De industrie moet het zeker eens zijn over een of enkele brandstoffen, maar dit geldt niet voor hun productie. Waar komt de koolstof vandaan voor de te definiëren koolwaterstoffen (gas, diesel, E85, benzine?) Maakt niet uit, zolang het wordt geconserveerd - of op welke manier dan ook - zacht of zelfs klimaatneutraal ...

  Het enige dat triest is, is dat deze ingenieuze en informatieve blog geen toonaangevend medium is. Politiek, maatschappij en media in Duitsland zijn al lang toegewijd aan elektromobiliteit als de enige bron van redding. Nou, misschien is niet elke dag avond? Misschien is de onbeperkte uitputting van zeldzame aarden nog niet voltooid?

  In ieder geval hartelijk dank aan Tom voor dit geweldige artikel! ! !

  16
  Beantwoorden
 • Wederom erg interessant. In de spiegel was een fervent voorstander van e-cars slechts een artikel dat je maar gedeeltelijk, maar niet helemaal kunt recyclen. Het elektrische auto-ding heeft ook enorme nadelen. Technologie-openheid is daarom des te belangrijker, de trend om niet naar links of rechts te durven kijken is zeer problematisch.

  Beantwoorden
 • Synthetische brandstoffen lijken me een medaille met twee kanten, waarvan de eerste zegt: vergeet het maar:
  Het idee achter synthetische brandstoffen is om een ​​gasvormige of vloeibare brandstof te produceren uit elektriciteit (indien mogelijk tot 100% regeneratief) door middel van koolstofdioxide en water of waterstof (die in een gesloten materiaalcyclus bewegen), die zonder aanpassingen in moderne branders kan worden gebruikt , De branders zijn bijna "elektrische auto's" gemaakt, maar circuleren voor de efficiëntie van dit procesaantallen van ongeveer 15% (bijv. https://www.sueddeutsche.de/auto/synthetisch-kraftstoff-grenzwerte-1.4385693 ), die zo veel slechter zijn dan elektrische auto's, dat het argument dat we nooit genoeg elektriciteit zullen kunnen opwekken voor alle elektrische auto's (wat naar mijn mening nog niet echt is bewezen) aan het veranderen is, we zullen daarvoor nooit genoeg elektriciteit krijgen produceer de nodige hoeveelheid synthetische brandstof.

  De andere kant van de medaille is echter, en trouwens, nauwelijks aangepakt, dat klimaatverandering zonder negatieve emissies (dwz het verwijderen van kooldioxide uit de atmosfeer) in ons huidige en waarschijnlijk toekomstige gedrag, nauwelijks binnen de gewenste grenzen (maximale 2 ° C) -Verhoog de gemiddelde temperatuur). Een deel van deze koolstofdioxide moet worden afgevoerd, zodat het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer daadwerkelijk teruggaat, maar als je het al hebt, kun je ook synthetische brandstoffen produceren om de lopende branders klimaatvriendelijker te maken. Maar waar de hele hernieuwbare elektriciteit vandaan komt, is nog niet duidelijk.

  Ook geprijsd, de potentiële klanten zullen waarschijnlijk slikken. Uit nieuwsgierigheid heb ik vorige week CARE-Diesel (een HVO-diesel uit afgewerkte olie en vetten) getankt, wat de liter 1,80 € kostte. Benzinebestuurders kijken er naar uit, de Ultimate VPower SuperDuper tanken hun koopje.
  En CARE-diesel is nog niet synthetisch, want deze synthetische brandstoffen zijn momenteel startprijzen tussen 4 - 5 € per liter voorspeld, wat alleen loont voor gebruikers die de kosten van veel klanten, waarschijnlijk luchtvaartmaatschappijen en rederijen, kunnen verlagen voor expediteurs en privateer zal nauwelijks financieel uitgaan.

  Vanaf nu ontbreken veel prikkels om zelfs op een breed front in ontwikkeling te gaan. Het moet veranderen van een economisch naar een overlevingsprobleem, maar als we pech hebben, is het al te laat ...

  Beantwoorden
 • Ik zeg ook bedankt voor het artikel. Geweldig dat hier over alternatieven wordt gemeld. Wat nu volwassen is en tot het einde doordacht, is in het begin niet zo belangrijk. Ik vind het belangrijk dat je niet blindelings één kant op gaat, maar rekening houdt met veel opties en mogelijkheden.

  Beantwoorden
 • Technologie en synthetisch

  Ik hou van de optimistische strekking van het blogartikel (en de opmerkingen). Het feit dat goed doordachte en diverse oplossingen in de toekomst worden geprobeerd en getest, geeft hoop op meer ...

  CO2-scheiders, tussentijdse en definitieve opslag

  Tot nu toe mis ik de discussie over de kansen die de natuur ons zelf biedt. Elke plant is een CO2-afscheider van 100% energie en klimaatefficiëntie. Afhankelijk van hun gebruik en recycling zijn ze ook natuurlijke tussenproducten of zelfs ultieme opslag voor koolstof.

  Alleen op mijn bescheiden land, zijn verschillende 100 tonnen koolstof gebonden in planten, gebouwen en meubels.

  De toename van CO2 in onze atmosfeer is te wijten aan het feit dat we gedurende miljoenen jaren opslagplaatsen van plantaardige koolstof uit de atmosfeer (olie, aardgas, steenkool) hebben geopend en geëxploiteerd en dat blijven doen.

  Maar hoe dan ook, de 15% efficiëntie van synthetische brandstoffen aangepakt door lezer StF is niet laag, maar sensationeel - tenminste als ik de link en artikelen van de Zuid-Duitsers goed heb begrepen. Omdat 15% vrij dicht bij de kinetische maximaal mogelijke efficiëntie van een brander ligt ...

  Voor een synthetische en koolstofneutrale CO2-brandstof had ik zo'n efficiëntie tussen rubber en asfalt niet verwacht. Ik hoop niettemin dat de media en de politiek nu voorbij deze technische benaderingen hun oogkleppen zullen afwerpen. Omdat er nog veel meer is, als je het alleen wilt of tenminste toestaat ...

  Beantwoorden
 • Wauw, geweldig artikel, Tom.
  Ik wens dergelijke woorden uit de mond van de federale minister van Transport.
  Maar ik denk dat dat wordt overweldigd door "technologische openheid".
  Zeker: deze opties voor het verkrijgen van brandstof zijn in eerste instantie duur, maar dat was het geval bij alle nieuwe uitvindingen. De eerste mobiele telefoon kost ongeveer 4.0000 DM, vandaag slechts een fractie ervan.

  Beantwoorden
 • PS (technologie & ...)

  De laatste media-bijdragen die ik heb ontvangen, ten eerste, het nieuws dat een motie van de Groenen over een maximumsnelheid van 130 voor de BAB voor de Bondsdag is mislukt.

  Ten tweede werd een interview waarin de vraag of het echt zinvol is om bossen te kappen voor windenergie duidelijk JA beantwoord en als volgt gerechtvaardigd.
  Windturbines zouden meer CO2 besparen dan het bos zou kunnen besparen op hetzelfde gebied ...

  Of we niet meer (in plaats van minder en minder natuurlijke) CO2-scheiders, tussenliggende en eindrepository's nodig hebben, heeft de journalist niet verder ondervraagd ...

  Ik vroeg me af hoe het komt dat ontbossing en landgebruik in Duitsland het klimaat dienen, maar elders (Zuid-Amerika, Azië) zoveel schade toebrengt dat we ons al 35 jaar lang van streek en enthousiast hebben gemaakt?

  Mijn conclusie is dat we nog steeds met dubbele normen meten. En we hebben lang meegemaakt. Sinds 25 jaar is ons een vogel getoond die de "groene long" van deze aarde koloniseert.

  Oefen wat je predikt, het klinkt ons in de oren. En het is waar. We zijn gewoon ongeloofwaardig en verliezen onze stem in de internationale gemeenschap van de mensheid als onze nationale "klimaatpakketten" doorgaan in een brief van max. 20g fit, omdat we op verzendkosten willen besparen ...

  Ik hou van branders, ik hou van auto's. Ik hou van kaarsen, kachels, herten, everzwijnen, fazanten en gasfornuizen met een krachtige wokbrander, vuurkommen, houtskoolgrills, pizza en brood uit de steenoven, kerosinelampen, lucifers en fakkels in de tuin. En ik wil graag een rustig geweten hebben ...

  In een land dat afhankelijk is van zeldzame aarden zonder snelheidslimiet, en waar een windmolen met kunstharsvleugels ecologisch waardevoller is dan een Ha-bos (met al zijn inwoners), kan het heel, heel moeilijk worden. Gewoon een gedachte ...

  Beantwoorden
 • Geweldig artikel Tom, en antwoorden / vragen / vragen van iedereen ...... ..

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.