Het einde van een zakenreis

Woensdagavond. Spitsuurverkeer en nog maar 2 kilometer naar huis. De auto voor me remt, het verkeer komt tot stilstand. Dat is het voor mij! De motor van de Saab sterft, met het laatste momentum red ik mezelf op een parkeerplaats. Weg, voorbij! Het einde van een zakenreis. Hoe kan het zover komen?

Gestrand, het einde
Gestrand, het einde.

Vier dagen eerder. Op weg naar de blog.

Het is zondag, ik heb een paar dagen vrij genomen voor de blog. Op weg naar het noorden om ideeën en onderwerpen te verzamelen voor de komende maanden. Ik hou van deze dagen wanneer het schema niet zo strak gestructureerd is als normaal. Elke kilometer in de Saab is een plezier, en mijn favoriete toerwagen is de 9-3 I Aero. Betrouwbaar tot op de laatste schroef, handig, snel, compact. Het weer is die dag nog steeds prima, maar boven Noord-Duitsland wacht een machtig lagedrukgebied op me.

De Saab spint naar het noorden, tot kort na Hannover de wereld nog op orde is. Dan flikkert de cockpit, ABS, remmen, TCS lichten even op. Spookachtig. Verontrustend. Maar slechts voor een fractie van een seconde. In de richting van Hamburg is er file na file, het flikkeren komt met steeds kortere tussenpozen. Na een stop bij het huis van een vriend verliest de 9-3 Aero volledig zijn kalmte in de puinhoop van de bouwplaats in Hamburg. De cockpit licht op als een kerstboom, ik ga naar de volgende rustplaats en roep om advies in Kiel. Markus Lafrentz tikt op de ABS-regeleenheid of de gasklep, maar zegt dat ik voorzichtig verder kan rijden. En inderdaad, ik bereik Kiel in een behoedzame kruip.

Foutgeheugen leeg, oké?

De volgende ochtend lijken de problemen vergeten. Het weer is nat in Noord-Duitsland, maar de Saab rent alsof er niets is gebeurd. De lezing in de Kiel workshop zorgt voor een leeg storingsgeheugen en de diagnose van de gasklep of regeleenheid blijft in de kamer.

Wat te doen? De Saab achterlaten in Kiel en verder rijden met een huurauto - dat is voor mij uitgesloten. Saab-dates zonder Saab? Geen optie. Ik kies het risico, start de volgende dag naar Hamburg. En opnieuw speelt de 9-3 zijn spel met mij. Met een bedrieglijke betrouwbaarheid rijdt hij van Kiel naar Hamburg en door de stad. Pas na mijn afspraak laat hij zijn problemen zien. De cockpit licht op, het bekende spel. Toch rijd ik op de snelweg richting Hannover. De trollen in de auto tonen hun zelfgenezende krachten, de displays schakelen naar normaal en alles werkt zoals gewoonlijk. Toch wil ik niets meer riskeren. Met behulp van Google's AI en een beetje menselijk instinct rijd ik om de file net voor Hannover heen en bereik ik zonder verdere incidenten mijn bestemming. En ik kijk uit naar de laatste dag van de reis.

De volgende ochtend. Problemen? Welke problemen? De Saab lijkt ze te zijn vergeten. Een auto met karakter en stoer. Mijn afspraak is 90 kilometer verderop, ik rijd voorzichtig. De niet zo jonge Zweed vertoont enige afwijkingen. Ook later, als de laatste 300 kilometer van de zakenreis over de snelweg gaan, blijft het onopvallend. Ik heb een zeker basisvertrouwen, maar ik ben er bewust voorzichtig mee. Rij langzaam, je innerlijke stem waarschuwt, stop niet meer! Zelfs als de honger plaagt, want als het rent, dan rent het.

Een beetje snelwegfilosofie

Als je een paar dagen opzettelijk defensief bent geweest op Duitse autobahns, is er genoeg tijd om je medemensen te zien bewegen. Het goede nieuws: het past in de opkomende discussie over een algemene snelheidslimiet: het voelt alsof meer dan 80% van de weggebruikers tussen 120 en 140 km / u rijdt. De invoering van een algemeen verbod zal weinig voordelen opleveren voor het milieu, maar het zal het zeer goed doen bij actief actionisme.

Vroeger waren de vertegenwoordigers van de betonindustrie in hun Audi A4 en A6 opvallend, maar hun aantal is merkbaar afgenomen. Ze worden vervangen door de chauffeurs van die SUV's op vet niveau, die bij voorkeur uit Ingolstadt of Wolfsburg komen. In de bergen van Kassel achtervolgen ze genadeloos elke kleine auto die aarzelend de meest linkse rijstrook oprijdt, achter de Mercedes Sprinter die ze eigenlijk wilden inhalen. De 2.5 ton aan plaatwerk gedraaide fout in het Chinese ontwerp wordt blijkbaar alleen door hun chauffeurs in de sportwagenmodus verplaatst om de daaruit voortvloeiende minachting voor het behoud van hulpbronnen uit te drukken.

Wie drijft Saab, die onderweg eenzaam is. De grijze massa van gezichtsloze SUV wordt steeds meer van jaar tot jaar. In overeenstemming met de komst van de individuele verkeersleeftijd lijken ze te anticiperen op de uniformiteit van nieuwe tijden. Waarom rijd je zoiets? Omdat de buurman het ook doet? Een gevoel van vrijheid en avontuur? Of gewoon geluk in de menigte? Skoda-merkambassadeur Mimi Fiedlerhet besturen van een Kodiaq SUV zegt: Gewoon omdat ik graag parkeer waar ik wil. Stoepranden zijn een optie voor mij, maar niet echt een afbakening, Dank aan mevrouw Fielder voor uw hulp. We leren: omdat krachtige stoepranden onze opties beperken, moet u ze als een SUV overwinnen. Point. Goed dat ik dat niet eerder wist. Lees in het kleurrijke boekje 40 / 2019.

Triest, maar er zijn heldere plekken! Gedurende een paar minuten deelt een scriptie van Lancia met Paderborn-certificering mijn pad. Goede smaak voorbij de menigte. We zijn eenzaam. Maar niet alleen.

Het einde van een zakenreis

De Saab houdt stand. Verbazingwekkend! In de afgelopen dagen heb ik keer op keer voertuigen langs de kant van de weg zien stranden. Veel jonger dan mijn Saab, voornamelijk van Audi en rond de 4 tot 5 jaar oud, niet bepaald oud. Maar de oude, zieke auto houdt het vol, en als ik eindelijk de A3 verlaat, realiseer ik me dat het niet goed gaat. Er zijn nog maar 2 kilometer te gaan naar huis als we vluchten naar een parkeerplaats en uitrollen.

Gestrand wat te doen Mijn vrouw redt me, ik laad mijn bagage opnieuw, maar wil de Saab niet achterlaten waar hij geparkeerd staat. Te gevaarlijk omdat het een plek is waar auto's vaak onderdelen kwijtraken. De ADAC-sleepdienst zou om de hoek zijn, maar ik ben geen lid van de vereniging en wil mijn auto aan niemand toevertrouwen. Bel ik Frankfurt naar, stuurt Gerard Ratzmann me een sleepwagen.

Dragan Beljan komt eraan (Tel: 0176 - 61401721). Echt een goede beslissing, want hij weet waar een Saab zijn contactslot heeft en kent de geschiedenis van de contactsleutel en de achteruitversnelling. Hij rijdt veel voor Saab Frankfurt, en het zijn vooral restauraties die hij naar de schilder brengt of accidentele schade. Mijn 9-3 Aero is zijn eerste Saab die is gestrand met een defect. Het is geen Audi, zegt hij.

In de werkplaats in Frankfurt werd toen de diagnose gesteld: het is de gasklep. Gerard Ratzmann zou een gebruikte installeren. Ik zou weer mobiel zijn, maar ik heb tijd. Hij bestelde een nieuw onderdeel, want de Saab-zakenreis is nu pas aan het einde.

De samenvatting: In vier dagen veel ervaren, veel spannende onderwerpen en suggesties voor de blog verzameld, die ons de winter zullen brengen. Mijn dappere kleine Saab heeft met 20 jaar op zak bewezen dat je op hem kunt rekenen. Ja, en Saab Service Frankfurt heeft opnieuw aangetoond dat mobiliteit niet afhankelijk is van de leeftijd van een voertuig.

30 gedachten over 'Het einde van een zakenreis"

 • blanco

  SUV bashing

  Het grootste probleem van de discussie lijkt mij de jaarlijks groeiende wazigheid van dit marketinglabel. Het is lang mogelijk geweest om alles wat mogelijk en onmogelijk is onder een SUV voor te stellen….

  De term en het genre (vrij vertaald, bruikbaar voor de sportieve activiteiten van de automobilist) zijn oorspronkelijk bedacht om nieuwe doelgroepen aan te boren. Dit waren mensen die hun surfplank, een kajak, een mountainbike of wat dan ook wilden kunnen besteden in de buurt van een natuurlijke en minder bezochte locatie, zelfs zonder een voertuig dat geschikt was voor expedities. Of gewoon die klanten die dit beeld van een actieve levensstijl willen kopen ...

  Er werden dus voertuigen gemaakt voor de weg die soms anders konden zijn. Stationwagens met 13 tot 22 mm meer bodemvrijheid en vierwielaandrijving (ongeveer een 9-3X) ...

  Ondertussen is het lang andersom geweest en zelfs traditionele terreinwagens (zoals een Land Rover Discovery) worden aangeboden met tweewielaandrijving of jongere fabrikanten van SUV's (zoals MB, Audi en BMW) scheppen zelfs op over coupés en hun verlaging. Anderen bogen op records op de Nürburgring (Alfa), die uitdrukkelijk werden behaald door minder bodemvrijheid en het afzien van vierwielaandrijving ...

  Wie wil bashen of iets doen om welke reden?
  Het principe, vorm volgt functie, wordt tenminste geannuleerd.

 • blanco

  @ Uli Beitel

  Heel erg bedankt, dat is interessante informatie! Zoals je weet, ben ik niet zo'n grote 😉 SuV-fan, dus ik kon en kan niets krijgen van de 9-4X en 9-7X. Voor mij persoonlijk heb ik het destijds geboekt als "het doel heiligt de middelen" of "ondankbaarheid voor de mainstream als bijdrage aan het voortbestaan ​​van Saab". Maar het is allemaal een kwestie van smaak en, zoals we weten, hielp het niet. 🙁 Aan de andere kant vond ik de SportCombi altijd als een 9-3X, die geen SUV is, een grappig alternatief voor Saab-fans in de bergen.

  Ik ben nu erg enthousiast over de compleet nieuwe, kleine 9-2X. Hoeveel daarvan is Saab, hoeveel Subaru? In het interieur ziet het er niet saai uit. Maar opwindend - laten we eens kijken wat Tom erover schrijft. .... Misschien zie ik hem nooit meer live in Kiel. 🙂

  Een leuk weekend met alle Saab-vrienden!

 • blanco

  @ Ebasli, 07.10.19, 1: 49 pm

  Naast de drie vierwielaangedreven versies met min of meer Saab-inhoud (9-2 X, 9-4 X, 9-7 X) zijn er nog twee, grotendeels onbekende "Saab":

  - Saab-Lancia 600, bedoeld als opvolger van de Saab 1980 in 96, pure badge-engineering, want afgezien van de emblemen was het een Lancia Delta. Werd snel verwijderd uit het Scandinavische verkoopassortiment wegens mislukking.

  - Badge engineering andersom: Cadillac BLS, grotendeels gebaseerd op de Saab 9-3 II, even niet succesvol als de 600, verdween net zo snel uit het programma.

  In het Amerikaanse automagazine "Car and Driver", toen de "Saabaru" 9-2 X werd gepresenteerd, werd hij "de beste" Saab "die ooit is gebouwd" genoemd.

 • blanco

  Bedankt Tom voor dit trieste en positieve eindartikel. Aangenaam dat de smoorkleppen kunnen worden vervangen! Dus deze prachtige SAAB 9-3 is bewaard gebleven! 🙂
  Ik ken het "zenuwstelsel" onderweg goed genoeg ... Helaas liep het niet zo goed af voor mij. 🙁

  • blanco

   De ontwikkeling is nog niet erg positief. Het gaspedaal is nieuw, de patiënt heeft nog steeds klachten. Wordt vervolgd!

 • blanco

  Goede morgen,
  erg leuke ervaring. Ik gebruik mijn 9-5 Aero mitlerweile weer als bedrijfswagen. Zeer betrouwbaar 😉
  600 km lange afstanden door de republiek zijn geen probleem ..... Het is gewoon leuk om te lezen in de gezichten van de "dagelijkse chauffeurs" 😉

  Ik heb alleen goede ervaringen gehad met de engelen in geel met mijn Aero.
  Zou deze service niet meer willen missen ...

  Altijd goede rit
  Proost

 • blanco

  @Ebasli

  Er zijn geen schoonheden, dat klopt! 🙂

 • blanco

  @ Oude Zweed

  ... maar ze zijn lelijk! 😉

 • blanco

  De opmerking hierboven verwees naar Ken-Daniel. Op de een of andere manier werkt de antwoordfunctie momenteel niet goed, verschijnen de antwoorden mogelijk nog niet op de juiste plaats.

 • blanco

  Maar het is waarschijnlijk iets anders, als je een auto koopt voor extra, om asociaal op het trottoir te kunnen parkeren of om met delicatesse te kunnen donderen zonder rekening te houden met verliezen. En het hoogtepunt van eenvoud en roekeloosheid is om dit te noemen als de reden voor het rijden in een SUV in de grote stad.

 • blanco

  Het artikel vind ik geweldig, behalve de SUV bashen, dat ik niet kan begrijpen. Moet iedereen rijden wat hij belangrijk en goed vindt? Ik heb zelf nog nooit een SUV gehad en zal er nooit een krijgen. Maar wat er met SUV gebeurt, is volledig overbodig. SUV's verwarmen de aarde niet en zijn niet gevaarlijker.

  1
  4
 • blanco

  Ik rijd misschien op de 'verkeerde' routes of op ongelegen momenten, maar in mijn ervaring zijn de snelwegen zo vol dat niemand zo snel kan rijden als hij wil. Vaak is het zelfs niet mogelijk om een ​​aanbevolen snelheid van enkele minuten te halen.

  Ik merk de grotere SUV vooral op bouwplaatsen, waar ze het zelfvertrouwen van de bestuurder leuk vinden om de linker 2m-rij te bevolken, maar dan niet langs vrachtwagens durven rijden. Wat ik begrijp, maar wat irriteert is het feit dat zelfs na minuten achter een vrachtwagen reed er blijkbaar niet de kennis rijpt om de linkerrijstrook vrij te maken voor degenen die durven in te halen.

 • blanco

  Welnu, antisociaal parkeren op de stoep is niet alleen beschikbaar voor SUV-bestuurders, maar ook voor sedans, stationcars en sportwagens. Het is gemakkelijker met een SUV, als het nog steeds een model met bodemvrijheid is en niet alleen 20 Zöller is gemonteerd. Wat betreft de afkeer van SUV's hier, vraag ik me af wat de Saab-fans zouden zeggen als er vandaag Saab was, en er zouden SUV-varianten zijn van 9-1, 9-3 en 9-5. Het zou zeker enkele kopers vinden die nu een Saab SUV zouden besturen, terwijl waarschijnlijk de supporters van de klassieke Saabs zouden zeggen dat dit geen Saab meer is, net zoals de oude 911-stuurprogramma's zeggen over Cayenne en Macan. De 9-4X zou zeker veel potentieel hebben gehad en zelfs veel 9-3Kombi-bezitters zouden graag een 9-3X hebben.
  Gelukkig is de 9-3 Aero terug, nog steeds een hele mooie auto.
  Ik ben benieuwd naar het verhaal van 9-2X.

 • blanco

  @Bergsaab,

  Het is waar, SUV is een modewoord en dit reservoir varieert nu van kleine auto's tot monsters. Je kunt ze niet allemaal op één hoop gooien ...
  Maar de 250 zijn eigenlijk niet zo zeldzaam meer en zelfs de 250+ zijn al lang oud. Porsche maakte er expliciet reclame voor toen de Cayenne werd geïntroduceerd. “Op dat moment” was het klimatologisch 5 tot 12. Dus een fronsende opmerking lijkt niet al te overdreven ...

 • blanco

  Met zo'n ervaring kun je dit natuurlijk subjectief heel goed begrijpen - maar al onze Saabs zijn permanent actief als strandwachten, en niet slechts een handjevol 9-7x. Saab Planet ontvangt elke week berichten dat een andere Saab het leven van zijn eigenaar heeft gered en dat bij zo'n ongeval niemand, inclusief de politie, kon geloven dat de bestuurder levend ontsnapte. In de meeste gevallen zijn de inzittenden nagenoeg ongedeerd. Wat, in figuurlijke zin, helaas niet meer van de Saab kan worden gezegd. Maar toen deed hij zijn werk op de best mogelijke manier.

  Veiligheid is altijd het kernmerk van Saab geweest. Ik herinner me nog steeds met veel plezier een video die hier lang geleden op de blog werd gelinkt, waarin twee heerlijk gekke Engelsen een Saab en een BMW van hetzelfde bouwjaar uit een ondersteboven kraan lieten vallen vanaf een hoogte van ongeveer 10 meter. Niemand zou het in de BMW hebben overleefd, het dak was plat. De passagierscel van de Saab was onbeschadigd. Groot ding! In ieder geval heb je voor de veiligheid zeker geen SUV's nodig - die vormen meestal een verhoogd veiligheidsrisico voor andere weggebruikers.

  Geen aanstoot, maar ik ben er ook vrij zeker van dat er niet teveel Saab SUV's zouden zijn geweest zonder het faillissement van Saab. De Saab-fans hebben altijd een duidelijk andere smaak en smaak gehad dan de mainstream!

  Op het rapport over de kleine 9-2X ben ook erg nieuwsgierig! Geweldig, wat de Kiel altijd alles organiseert!

 • blanco

  Omdat ik een déjà-vu had met betrekking tot mijn 9-5NG (transatlantisch), die een groot deel van deze zomer een stand in de plaatselijke werkplaats had gehad. Hetzelfde spel als hierboven, altijd gevolgd door opgewonden gerinkel en een plotseling prestatieverlies. Twee werkplaatsen zeiden na het uitlezen van het diagnose foutgeheugen: “Gasklep”, nadat de vorige eigenaar deze al had vervangen, werd deze weer vervangen (weer nieuw onderdeel) en was er een paar dagen stilte. Totdat het “plezier” helemaal opnieuw begon! :-))
  Ten slotte was volgens Kay Greenfield de enige keuze om de controller of het tuig te veranderen. Het harnas - natuurlijk voor de Amerikaanse versie - werd eerst vervangen. Sindsdien is de vrede hersteld. Hoe lang Ik hoop 20 jaar, dan ben ik 86 jaar en dan maakt het niet uit.

 • blanco

  ... om eerlijk te zijn Herbert, de meeste SUV's halen geen 250 km / u en er zijn er maar heel weinig die ermee rijden. En veel van wat tegenwoordig wordt verkocht onder de modenaam SUV, zijn kleine bestelwagens met vierwielaandrijving. En als SAAB was doorgegaan, hadden we waarschijnlijk vrienden moeten maken met een hoog aandeel van 9-4x. Maar helaas ben ik bevooroordeeld omdat ik mijn leven te danken heb aan de 9-7x. Ik merk ook dat ik in de 9-7x meer ontspannen ben dan in de 9-5NG.

  Ik kijk uit naar het artikel van 9-2x!

 • blanco

  Verdomd mooi, deze auto. Voor mij is een 9-3 I de jongste 900, ook al is de naam anders ...

  Ik ben vol verwachting naar de resultaten van deze bioreis en verzameling onderwerpen. Wat aan de voet van de blog verscheen als een Twitter-teaser (inclusief "9-2X OMG") wekt de eetlust op voor aankomende berichten.

  De verklaring van Mimi Fiedler is echt zelden clichématig (om niet te zeggen dom). De zelfbepaalde dame van vandaag houdt er dus van om stoepranden en praktijken te overwinnen met trots en belijdenis in roekeloosheid. AHA!

  Toms observaties op de SUV-bevolkte snelle rijstrook passen goed in het beeld. De grap is dat ze daar nu voor zijn geoptimaliseerd. Vanaf de bodemvrijheid blijven voormalige SUV's achter met veel SUV's niets meer. Mimi Fiedler komt vroeg of laat vast te zitten op een (board) rots.

  Wat een snelheidslimiet in D betreft, is mijn geweten van rijplezier een lange weg gegaan omdat ik het zonder E85 moet doen (met ingenieus 105-octaan).
  De Mimi Fiedlers en hun peetvaders irriteren me. Als je me in een SUV duwt die op 250 km / u of meer van de linkerrijstrook zit, sta ik versteld van hoe onwetend iemand kan zijn over consumptie en CO2-emissies, mens, milieu en verkeersveiligheid.

  Het is waar dat een algemene snelheidslimiet voldoet aan de bleke connotatie van symbolische politiek en een minder efficiënte maatregel op wereldschaal. Maar het zou er een zijn. Het zou zelfs een kostenneutrale noodmaatregel zijn. En er is (helaas) geen milieu- of transportbeleid.

  Er zijn een aantal geruststellingen van economisch en fiscaal eigenbelang. Als het bijvoorbeeld van het ministerie van Verkeer betekent, hoeveel kilometer van het Duitse wegennet zou zonder snelheidslimiet zijn. Ik zit in de (communicatie) industrie en weet waarom wie wat zegt.

  Hand in hart, die het hele wegennet van zijn geboortestad bestuurt (inclusief alle spelwegen, doodlopende wegen, Tempo 30-zones en eenrichtingsstraten), voordat het de snelweg op gaat? De simpele waarheid is dat in D veel meer kilometers op de BAB worden gereden dan men zou willen toegeven.

  Het besparingspotentieel van de BAB voor CO2 en verkeersslachtoffers wordt regelmatig in perspectief geplaatst en verminderd, zodat er nog steeds goede redenen zijn voor vetkratten en een hoog verbruik van minerale olie, andere hulpbronnen en in de toekomst ook zeldzame aardmetalen.

  Nogmaals, hand op hart, volgens de vuistregel dat een 10% hogere snelheid 30% meer vermogen vereist, kan iedereen overslaan wat een abonnee op de linkerbaan verspilt. Mijn Saab houdt zich tenminste nauwgezet aan de fysieke wetten ...

  Het kan worden verplaatst met 7 liter komma X of zelfs driemaal op een onbeperkte BAB - afhankelijk van hoe onze dames en heren van de ministeries van milieu, economie of financiën het zouden willen. Het zou mooi zijn als ze langzaam wisten hoeveel fossiele en geraffineerde ruwe olie ze verbrand willen zien in de linkerbaan. Of gewoon weer alternatieve brandstoffen toelaten ...

  In ieder geval is 250 km / u + X in een SUV op fossiele brandstof een absolute no-go voor mij en ik vind het vreemd dat dit precies is wat we vandaag zijn. Mimi vs. Greta, voordeel Angelika. Je hoeft niet altijd alles te begrijpen ...

  9
  2
 • blanco

  Misschien was Saab Frankfurt een alternatief voor mij geweest toen mijn 902 Turbo Cabrio het begaf na mijn "zakenreis" vanuit Nederland (INTSAAB2019) terug naar Zwitserland, toen ik na mijn pauze op de rustplaats Fernthal West lag op de A3 vanwege een defect contactslot bleef.
  De gedachte ging door mijn hoofd. Maar op een zondagmiddag waarschijnlijk niet erg veelbelovend.
  Helaas was de aardige man van het sleepbedrijf op weg naar de ADAC, mijn voorspoiler vernietigd bij het laden en lossen zo sterk dat het moet worden vervangen.
  Op de beslissing van mijn verzekering, of de schade wordt overgenomen, wacht ik nu bijna 5 weken!
  Het contactslot is nu gerepareerd en werkt weer. (Kosten ca. 350 euro, kosten nieuwe bumper skin met spoiler - Viggen / Aero Design - ruim 2000 euro!)

 • blanco

  De volvette SUV-sectie is gewoonweg heerlijk! Ik citeer dat (met de verantwoordelijkheid natuurlijk) ...
  Klopt precies waar het om gaat - perfect geformuleerd!

 • blanco

  Aaaahhh! Nu heb ik het - dat is de 9-2, die ik nog nooit eerder heb gezien !! Er zijn dingen - een Saab waar ik nog nooit van had gehoord! Ik kijk uit naar het rapport!

 • blanco

  Een zeer opwindend rapport met een goed einde voor de trouwe zilveren vriend, geweldig!

  Ik heb ook enkele formuleringen leren kennen die nieuw voor me waren en die ik onmiddellijk enthousiast in mijn actieve vocabulaire zal overnemen, zoals "SUV in vol vet niveau" en "2.5 ton plaatwerkfout in China-ontwerp" - geweldig! 😉 De meeste van deze kogels komen uit Göteborg en Dingolfing.

  Een ongelooflijke zin ook van deze “merkambassadeur”! Welke roekeloosheid, arrogantie en onwetendheid jegens andere, zwakkere verkeersdeelnemers zou de stoeprand moeten beschermen (voetgangers en mogelijk ook fietsers). Ik kan de dame lesgeven in het parkeren op krappe parkeerplaatsen in grote stedelijke gebieden!

  Een vraag: wat voor soort vreemde, grote "luchtuitlaat" over de motorkap van de zwarte 9-3 II in Kiel? Of gewoon een weerspiegeling? (Helaas is het moeilijk te zien op de tablet.)

 • blanco

  Ja, dat maakt me steeds meer zorgen dat iets vaak niet werkt ... .maar ik wil SAAB blijven rijden, .. ook voor zaken!

  Tom, waarom schrijf je niet iets over de 9-2x naast je 9-31, die glimlacht alsof hij wil zeggen: ik geef je wat turbolucht met mijn schepje zodat je thuis kunt komen!
  Hoeveel zitten er in D?

  • blanco

   De gang van zaken kunnen we niet stoppen. Helaas.

   De 9-2x Aero komt eraan, het rapport wordt de komende dagen in productie genomen. Een hele leuke auto trouwens!

 • blanco

  Goede SAAB-entertainment met drama op maandag!

 • blanco

  Leuk rapport. Het DK-probleem komt alleen met de leeftijd, de isolatie van de bedrading lost op in kruimels. Een van de drie DK is al ingehaald, de rest volgt. Dan rusten waarschijnlijk de volgende 20-jaren met DK-fout. Leuk dat de fout zo gemakkelijk te vinden en op te lossen was.

  • blanco

   Dat leest goed. Meer 20 jaar rust is een goed perspectief!

 • blanco

  Ja de DKL. Ik weet van de 9-5 geleden dat het daar al was. Zo gaat het ook met oude auto's. Niettemin: goed geschreven, bedankt!

Reacties zijn gesloten.