Oude Zweed op Zwitserse wegen - Geschiedenis van mijn Saab 9000 Turbo

Een grijze winterdag in januari 2019 - Ik breng mijn tijd door met het doorbladeren van Zwitserse online marktplaatsen voor tweedehands auto's. Naast vele andere veteranen (in Zwitserland, de naam voor een voertuig met H-kenteken) springt hij in het oog: een Saab 9000 CC-turbo met platinablauw metallic lak en veloursstoelen in de zogenaamde Light Blue. Onmiddellijk klopt mijn hart sneller, terwijl ik de foto's in de aanbesteding van dichterbij bekijk.

Vandaag zeldzaam, de 9000 CC Turbo
Vandaag zeldzaam, de 9000 CC Turbo

Herinneringen worden gewekt. In precies deze versie stond de CC in de kindertijd voor het huis van mijn grootouders. Ik heb deze auto altijd bewonderd en me voorgesteld dat ik op volwassen leeftijd met zo'n model mocht rijden. De Saab 900 GLi, die mijn moeder toen reed, was een van de mooiste auto's voor mij.

Maar nu terug naar het hier en nu! Het verhaal voor deze blog moet eindelijk verslag doen van ervaringen uit het verleden: volgens de advertentie heeft 9k van 1985 slechts 128'000 km op de klok en verkeert in topconditie. Het juweel voor 6'300 Zwitserse Franken (ongeveer 5'700 Euro) zal worden verkocht aan een Saab-liefhebber. Het enige minpunt lijkt de kapotte airconditioning te zijn. Ik neem spontaan contact op met de adverteerder en vraag om meer informatie. Het wordt snel duidelijk dat de vorige eigenaren, een Zweeds echtpaar dat de Saab destijds in Zwitserland had geïmporteerd, veel geld hebben geïnvesteerd in het verkrijgen van de zogenaamde veteranengoedkeuring. De CC lijkt in perfecte staat te zijn en zou volgens de adverteerder van eigenaar veranderen vanwege gebrek aan tijd en onbestaande airbags. Momenteel bevindt de oude Zweed zich op een parkeerplaats buiten.

Dus ik maak een afspraak en vraag de verkoper vriendelijk het voertuig, indien mogelijk tot die tijd, voor mij te reserveren. Mijn moeder - ook nog steeds een grote Saab-fan - vergezelt me ​​naar de afspraak. Op het eerste gezicht ziet de 9k er niet zo goed onderhouden uit. Hoewel de carrosserie geen grote schade heeft, laat het interieur van de auto een nogal verwaarloosde indruk achter. Condensatie heeft zich opgehoopt in zowel de achterlichten als de koplampen en sporen van tijd zijn zichtbaar op de emblemen. De stof van de deurbekleding is versleten en hangt naar beneden. Desondanks valt op dat sommige delen zijn verwerkt - op een leeftijd van bijna 34 jaar zeker niet ongewoon. De dakbekleding is bijvoorbeeld vernieuwd, roestplekken zijn geëlimineerd en de motor is altijd onderhouden.

Mechanisch lijkt de 9000er in goede staat te zijn (voor zover we kunnen beoordelen als een leek). De mogelijkheid om deze eerste versie van de 9k in deze toestand te kopen, lijkt ons uniek. Dus ik denk er niet lang over na, maar sla erop. Er gaan geen drie dagen voorbij totdat de auto wordt opgehaald. Omdat zomerbanden zijn gemonteerd en ik een langere afstand moet afleggen, wordt het zonnige winterweer op 04.02.2019 genoemd.

De komende weken ben ik bezig met het aanschaffen van reserveonderdelen en accessoires voor mijn pas geschoten schat. Ik realiseer me snel dat de Zwitserse online platforms in dit opzicht niet veel te bieden hebben. Ik zal kijken naar andere providers zoals skandix.de en saab-parts.eu aandachtig. Ook op Ebay en andere portals in het Duitse gebied zal ik het vinden. Stap voor stap worden de gedeeltelijk ongebruikte onderdelen in de Saab geïnstalleerd. In het begin wen ik, maar intacte achterlichten, nieuwe zwaailichten, een gloednieuw embleem van de achterklep, een gebruikt Saab-opschrift voor het spatbord, een verfpenset en nog veel meer.

De meeste onderdelen die schaars zijn geworden, zijn vrij duur, vooral omdat in het algemeen douanekosten te verwachten zijn. Op deze manier investeer ik geleidelijk in mijn nieuwe hobby. Op de Zwitserse markt ontdek ik tot mijn verbazing nog steeds een origineel radiatorrooster in doos. Mijn persoonlijke hoogtepunt is het lederen stuurwiel uit Hamburg: ik ben me hiervan bewust via het Saab-blog. Dit wordt gevolgd door een interessante e-mailuitwisseling met de verkoper van het stuur (ook een fervent 9k-houder), die me als eerstejaars eerste feiten over de Saab-scène geeft en me als het ware in de gemeenschap introduceert.

In de volgende maanden investeer ik elke vrije minuut in het voorbereiden van de 9k. Ik neem de beslissing om enkele van mijn indrukken met de Saab-gemeenschap te delen en maak een account aan voor de 9000er op Instagram (www.instagram.com/saab9000turbo). Dit wil ik enerzijds gebruiken om de voortgang van de voorbereiding (o.a. in de vorm van voor en na foto’s) en andere indrukken te delen en anderzijds om in contact te komen met andere Saab fanaten.

Ik sta ook voor uitdagingen in verband met de klassieker: naast een storing waarbij de CC me op een onverharde weg in de steek laat (de reden hiervoor is de niet correct geïnstalleerd door de vorige autobatterij, omdat het een korte tijd later blijkt te zijn) Voor het maken van binnendeurpanelen.

De plastic onderdelen zijn na al die jaren erg broos, de textielhoes is niet langer nuttig - een grote uitdaging voor mijn moeder, die me ondersteunt in deze taak en uiteindelijk de zijdelen weer soldeert, voordat ze bedekt zijn met synthetisch leer. Ook vereist het demonteren en opnieuw installeren van de panelen als geheel een hoge mate van geduld en creativiteit, omdat veel pluggen en plastic onderdelen niet langer nuttig zijn - ook hier krijg ik gelukkig hulp. Des te beter is het moment waarop de eerste deurbekleding weer zit en in nieuwe pracht schijnt.

Met behulp van een tapijtreinigingsapparaat bevrijd ik ook het interieur van het voertuig van het vuil van de afgelopen decennia. Als gevolg hiervan komt het bekende blauw van de veloursstoelen terug in zijn oude frisheid en neemt de muffe geur van motorolie, die waarschijnlijk in de kofferbak is geleegd, afscheid. De lichtmetalen velgen moeten grondig worden gereinigd. Ik gebruik een wielreiniger en een in de handel verkrijgbare tandenborstel om het te bevrijden van remstof dat in de loop der jaren sterk is afgezet. Het resultaat is indrukwekkend en de uren werk hebben me vruchten afgeworpen.

Naast de vele items die ik tot mijn grote vreugde eindelijk kon aanschaffen (het moeilijkst te krijgen was waarschijnlijk het embleem van de Saab-Scania-achterklep), mag het natuurlijk niet ontbreken aan een modelauto van mijn favoriet. Andere accessoires zoals sleutelhangers en enkele brochures uit het tijdperk van de CC vervolledigen mijn Saab-collectie.

De 9000er rijd ik alleen bij mooi weer en speciale gelegenheden, omdat ik graag lang van deze klassieker wil genieten. Bovendien is in dit land voor oldtimers een gemiddeld jaarlijks contingent van 3'000 kilometers rijden dat niet mag worden overschreden. Het is een waar genoegen om vandaag de dag in het oude Zweden te rijden. Ondanks zijn al trotse leeftijd, biedt het veel technologie en comfort. Naast de boordcomputer, die niet alleen de accuspanning, maar ook de huidige benzineverbruik en het gemiddelde verbruik op 100 km weergeeft, bieden de turbocompressor, cruisecontrol, stil lopende motor en de transmissie, die zachtjes op en neer kan, voor veel rijcomfort. Het interieur biedt voldoende ruimte en de Blaupunkt autoradio met cassettedeck en muziek van Michael Jackson en andere artiesten zorgt voor de 80er-Ambiente tijdens mijn reizen in oldtimers.

De reacties van mijn omgeving op de acquisitie van de klassieker zijn anders, maar over het algemeen positief. Sommige van mijn vrienden en familieleden zijn verrast dat ik geïnteresseerd ben in oudere auto's, vooral Saab. Anderen herinneren zichzelf aan hun ervaringen met het Zweedse cultmerk en vertellen me erover. Zelfs op sociale media is de reactie vrij positief. Het aantal volgers van de CC op Instagram neemt gestaag toe, waaruit blijkt dat er nog steeds belangstelling is voor dit soort voertuigen. De aankoop van reserveonderdelen is altijd verrijkende beurzen. Man / vrouw helpt elkaar wanneer onderdelen moeilijk te verkrijgen zijn of ondersteuning nodig is voor onderhoud, service of behandeling.

Hoewel de Saab 9000 turbo minder populair is vanwege zijn Italiaanse impact op «hardcore Saab-fans», zijn deze vroege modellen schaars geworden. De 9k is (net als in het Saab-blog al lezen was) gerijpt tot de klassieker.


Met dank aan Saab 9000 Turbo voor het Saab-verhaal op zondag. Hoe is het in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaar je, hoe reageren vrienden, collega's en de familie? Met verwennerij, enthousiasme of medeleven? Hoe houd je de Saab in leven, wat doe je met reserveonderdelen en werkplaatsen, hoe optimaliseer of herstel je de oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!". Uitdagend, maar ook interessant. Hoe ziet het eruit met de fans, hoe sterk slaat de Saab-hartslag in het dagelijks leven? Schrijf het ons, het is het waard!

We danken u voor elk gepubliceerd artikel met een exclusief Saab-Scania-bord.

De deadline voor het indienen van de actie was de 15. Augustus. Actie over en er niet geweest? Niet slecht We hebben nieuwe ideeën en zullen ze binnenkort introduceren.

16 gedachten over 'Oude Zweed op Zwitserse wegen - Geschiedenis van mijn Saab 9000 Turbo"

 • blanco

  Hallo Patrick
  Wauw - een geweldig verhaal over uw SAAB 9000i, dat ik zojuist met grote interesse heb gelezen! Een prachtig voertuig - blijf ervan genieten. En veel succes met de voorbereiding van de deurpanelen - nu heb je een adres voor de nieuwe rode stof - geweldig!
  Met vriendelijke groet
  Renato

 • blanco

  ... en trouwens heel hartelijk bedankt voor alle leuke reacties, feedback en gedachten evenals de goede wensen, waar ik erg blij mee was! Evenzo de aantrekkelijke manier waarop het artikel hier is gepubliceerd (opmaak, plaatsing van het beeldmateriaal, enz.). Het is echt leuk om deel uit te maken van de blog!

 • blanco

  Beste Renato

  Petje af voor je toewijding en al het werk dat je in je 9k steekt!

  Veel liefs

  maja

 • blanco

  Dat is goed nieuws. Dank je. Ik neem contact op met Christian Schmitt ... het zou geweldig zijn om eindelijk een oplossing te hebben ...

 • blanco

  Hallo Renato

  Mijn 9k Ik rijd alleen als een tweede auto en al snel gaat hij terug naar de winterstop. Ik heb hier ook het hele verhaal geschreven:
  https://saabblog.net/2016/10/18/der-lange-weg-zum-alten-saab-9000/

  De foto's zijn van de eerste keer ... Inmiddels heb ik een set rode loper kunnen organiseren, de deurafdichting is gemaakt ... maar de deurpanelen zijn slechts tijdelijk gerepareerd. Ik kan daar geen materiaal vinden ...

  Veel groeten uit Centraal Zwitserland
  Patrick

  • blanco

   Onze zadelmakerij heeft een rode stof van hoge kwaliteit gevonden die overeenkomt met de originele kleur. De structuur gaat in het gebied wol, past heel goed in het interieur en de rode kleur orgie!

   Christian Schmitt van de zadelmakerij zeker om te helpen, verwijzen wij u naar de blog.

 • blanco

  Hallo Patrick
  Bedankt voor je feedback! Rijd je met je 9k in het dagelijks leven of gebruik je hem ook als tweede voertuig? Heb je een Instagram-account met foto's? Ik zou erg geïnteresseerd zijn. Voor de binnenbekleding gebruikte ik grijs kunstleer (verkrijgbaar bij Bernina) en een montagelijm voor bevestiging.
  Groeten uit de Töss-vallei
  Renato

 • blanco

  Wauw! - dat is mijn eerste indruk op de omslagfoto. En de wow ging verder in het artikel.
  9000 van de allereerste serie zijn nu echt buitengewoon zeldzaam, zeker in zo'n staat. En ze vertellen opnieuw hun eigen verhaal, hebben enkele van hun eigen details (die al twee jaar later waren veranderd), zijn zeer 'originele' vertegenwoordigers van het model waarmee SAAB zich naar de hogere klasse wendde.
  Houd het zo, het is het zeker waard! Alleen voor andere eigen en wow momenten van anderen.

 • blanco

  Ik heb jarenlang hetzelfde type gereden, in totaal 12 SAAB's van 99-900-9000 - tot 9-5. Als een werkplaats bekend is met de jonge en oldtimer SAAB, vraag het dan aan Garage Senteler in Wangen bij Dübendorf, kent alle SAAB uit het hoofd sinds de jaren 70 ... ten zeerste aanbevolen, al mijn SAAB werden en worden onderhouden door deze garage

  Stefan

 • blanco

  De 9k ziet er absoluut geweldig uit! De tijd en moeite zijn de moeite waard geweest. Een echte zeldzaamheid. En zelfs bij mij zijn jeugdherinneringen wakker.
  Zelfs een 9k van 1985, die nog steeds de vroege, driedelige achterspoiler heeft. Heel nobel.
  Veel plezier ermee.

 • blanco

  een geweldig verhaal, zo leuk om te kunnen wijden aan de 9000. Blijf genieten van de Saab

 • blanco

  Heel erg bedankt voor dit geweldige verhaal, dat niet alleen veel toewijding, toewijding, werk, enthousiasme, aandacht voor detail en liefde voor een heel mooie Saab rapporteert, maar het ook op een geweldige manier doet om te lezen!

  Wat een geweldig detailwerk is hier gedaan - met de steun van de moeder (!) Met de soldeerbout (!!). Wat een briljante oudere dame (misschien zijn zij en haar zoon allebei nog relatief jong - wie weet). En je krijgt altijd nieuwe ideeën - in mijn geval de tapijtreinigingsmachine, een geweldig idee dat ik zou kunnen gebruiken voor de kofferbak en het stoffen gedeelte van de gedeeltelijk leren stoelen in de stationwagen.

  Een “Saab-fanaat” uit de geboorteplaats van het lederen stuur wenst je te allen tijde een goede reis en vele fijne uren met de mooie blauwe schat! 🙂

 • blanco

  Maar hallo, wat is hier een poging gedaan! Hoeveel hart en ziel is aan dit project besteed! Blijf genieten van je prachtige Saab 9000.

 • blanco

  Prachtig verhaal over een tijdloos mooie auto. Ik wens de CC en zijn eigenaar een lang en harmonieus partnerschap.

 • blanco

  Geweldig verhaal. Dank je wel!
  Ik ken het "ik-wil-een-auto-moment". De gedachte aan een 9000 of een 900 Turbo Coupé is in me gebrand en heeft me nooit meer verlaten. Er is waarschijnlijk maar één uitweg: kopen en doen ...

  11
 • blanco

  Een geweldig voertuig! Ik heb mijn 9000 2.3i CC bijna 3 jaar gehad. Ik ben echter nog steeds op zoek naar bokhar-kleurige stof voor de binnenpanelen. Wat voor materiaal heb je gebruikt voor de deurpanelen? Ziet er goed uit ... Bij mij ontbreekt nog het lederen stuur. Helaas zijn er niet veel mensen meer bekend met de auto's.

  Veel groeten uit Centraal Zwitserland
  Patrick

Reacties zijn gesloten.