Saab 900 vanaf 1985 en 262.000 kilometers

Is het alleen 262.000 of al 262.000 kilometer, waarop de 900 van Tim staat? Het is niet veel voor een Saab 900, maar dat is niet alles. De kilometerkoningen willen ook een maatstaf zijn voor duurzaamheid. En hier is de 34-jarige Saab moeilijk te verslaan.

262.000 kilometers en verlangen naar nog veel meer
262.000 kilometers en verlangen naar nog veel meer

Saab 900 van 1985

Hoeveel nieuwe auto's heeft de Saab 900 uit 1985 met zijn lange levensduur overbodig gemaakt? Een terechte vraag die in het huidige klimaatdebat helaas veel te weinig aandacht krijgt. Want als hij de vermeden CO2-ton zou krijgen, zou Tim onverslaanbaar duurzaam zijn met zijn Zweed. De Saab kan zelfs op hoge leeftijd een lange weg afleggen. Dit jaar was hij te gast op het festival in Trollhättan, en onderweg werd de levering van reserveonderdelen voor de komende jaren verzekerd op een autokerkhof.

Hoe dan ook, wat zou er kapot kunnen zijn? Nauwelijks elektronica, een robuust mechanisme, en als ik goed op de hoogte ben, geen turbo, maar een sukkel onder de motorkap. De Saab is een paar jaar ouder dan zijn tienereigenaar, Tim en ik kennen elkaar van de Saab Stammtisch in Alzenau.

Saab 900 van 1985
Saab 900 van 1985

Hoe voelt hij zich met zijn klassieker van Trollhättan? Elke keer dat hij rijdt, schrijft hij mij, is er een gevoel van absolute ontspanning en voldoening. Ik kan dat begrijpen en het is interessant dat hij niet de enige lezer van de blog is die een auto bestuurt die ouder is dan de eigenaar. Is er een nieuwe trend in opkomst? Misschien ... Het is in ieder geval een hoopvol teken van duurzaamheid dat wordt beoefend door een jonge generatie die Saab net zo leuk vindt als de oudere vrienden van het merk.

Komende zaterdag presenteer ik de volgende Saab-veteraan. Het hoeft niet altijd de hoogste kilometerstand te zijn, het omvat ook leeftijd en vooral duurzaamheid. Alle eigenaren van kilometers koningendie hun auto op de blog willen zien, zijn welkom om foto's en informatie te sturen.

8 gedachten over 'Saab 900 vanaf 1985 en 262.000 kilometers"

 • blanco

  PS

  In feite is een van de Volvo's die ik ooit had met de genoemde deurklink (144, 244 & 245 uit '72, '78 of '84) eens kapot gegaan - hij bezweek voor het beoogde gebruik. Andere herinneringen komen ook terug ...

  Je moest je hand 180 ° draaien en je vingers van onderaf in de verzonken greep steken zonder haptisch te worden beloond voor deze daad van relatieve ontwrichting. Het waren geen vleiers. Gewoon de deur openen, dat had een beetje "ambacht" over ...

  Verbazingwekkend hoe de verschillende reputatie van beide merken tot uiting kwam in dit detail - alleen in een veronderstelde (maar gewoon zogenaamd) modernere deurklink van anders conventionele en kubusvormige Göteborg manifesteert zich uiteindelijk het relatief grof denken van de nationale Saab-concurrentie. Wie had dat gedacht?

 • blanco

  @ Tom,

  Ik had al gedacht dat er een goede reden was, en dat het niet puur esthetisch was, dat het ook niet bij Saab kon zijn ...

  Maar nu weet ik dit. 1.000 Bedankt voor de verhelderende info.

 • blanco

  De deurgrepen ...

  ... zijn zowel een mooi als verbazingwekkend detail op deze auto. In 1985 waren verchroomde handgrepen van spuitgietwerk niet meer goedkoop te vervaardigen. Bovendien stonden deze al in de jaren zeventig voor het conservatieve denken van de oude traditionalisten onder fabrikanten ...

  Ironisch genoeg heeft de nationale en vervolgens anti-aerodynamische concurrentie (Volvo) al van 1972 een verzonken greep in de deuren verzonken. De handgreep zelf is ontworpen als een rechthoekige plaat gelijk met het lichaam en bood daarom geen windweerstand. Dat was niet zo leuk als voorheen, je zou zoiets hebben maar ook in een vliegtuig
  gevonden ...

  Ik wil dit niet als negatief beoordelen voor SAAB. Integendeel, ik ging op zoek naar een Volvo bij een 1970er omdat ik geen andere handgrepen wilde hebben.

  Maar ik vind het nog steeds grappig dat de meer avant-garde (en aerodynamischer) van de twee Zweden, ondanks zijn wortels in de vliegtuigbouw, in dit opzicht jarenlang net zo conservatief is geweest als Jaguar, Bentley of Rolls Royce. Ik merkte dat vandaag voor het eerst en leek het vermelden waard - maar niet beoordeeld. Nee, ik vind dit type deurklink op elke auto leuk waar het verplicht of zelfs voldoende is ...

  • blanco

   Zoals (bijna) altijd alles met Saab zijn reden heeft. Hij heeft niets te maken met aerodynamica in een specifiek geval, maar zeker met veiligheid. Met de Saab-deurgrepen kunnen reddingswerkers bij ongevallen hogere trekkrachten gebruiken dan het intrekbare dat moment. Om deze reden bleef Saab bijna altijd trouw aan de basisvorm en zag hij af van intrekbare handgrepen. Veiligheid voor het ontwerp!

   12
 • blanco

  Er zit bloed in de schoen ...

  Niet zo met deze prom queen van duurzaamheid met delicate voeten en haar perfect passende jaren 80 discoschoenen. Een coole bruid in haar prime en een chique witte jurk. Het zal zeker lang meegaan en zal gemakkelijk vele paden op het ene of het andere parket bedekken ...

  Gaaf en bijpassend kenteken. Ik zou eigenlijk een paar discoballen voor haar aan de binnenspiegel hangen. Een mooi contrast met "grote pluizige dobbelstenen die trots aan achteruitkijkspiegels hangen, zoals testikels (citaat uit een nummer van Cake)" ...

  Over duurzaamheid gesproken, net als lezer Andreas, mis ik een overeenkomstige politieke controle of op zijn minst de delicate plant van een sociaal duidelijk hoorbare discussie over hoe het zou kunnen worden gepromoot. Ik ben me alleen bewust van koopprikkels die politiek in naam van het milieu zijn gesteld. Met andere woorden, we zijn een wegwerpmaatschappij - maar in ieder geval één in naam van het milieu. Heel vreemd ...

  12
  1
 • blanco

  Als er een sociale consensus zou zijn over meer duurzaamheid, dan zouden oude auto's ook een hogere prioriteit hebben. Helaas zal dat nooit het geval zijn. Het systeem leeft alleen door consumptie en een stroom van innovatie waarvan de voordelen kritisch in twijfel moeten worden getrokken.

  In ieder geval zou geen enkele grote onderneming iets maken als we al onze auto's zo lang zouden gebruiken als Tim. Maar hij doet het goed en dat is een goede zaak.

  12
 • blanco

  Ja. Het ging ook door mijn hoofd… .. Om vanaf een bepaalde leeftijd en / of kilometerstand een CO2-bonus te krijgen. Ik zal zo dadelijk naar de verantwoordelijke ministeries schrijven. Ik ben gewoon bang dat ik nog even op het antwoord moet wachten, want het nieuwe grandioze klimaatpakket en de promotie van de o zo milieuvriendelijke elektrische mobiliteit moeten eerst verwerkt worden. En niet te vergeten de financiering aan de auto-industrie voor onderzoek naar nieuwe aandrijftechnologieën ...
  Dus ik neem even de tijd om te schrijven. Ga op reis met een van de Saabe. En geniet ervan als de teller in 178 kilometer naar 300.000 springt….

  Fijn weekend.

  De Lizi

 • blanco

  Vanwege het lange gebruik van onze Saab en omdat we niet om de drie of vier jaar een nieuwe auto hebben gekocht, wat misschien niet goed was voor Saab, hebben we 9-5 CO12 bespaard met de 15-2. Ik hoop echt dat dit in mindering wordt gebracht op de belasting.

  11

Reacties zijn gesloten.