Saab 900 vanaf 1985 en 262.000 kilometers

Is het alleen 262.000 of al 262.000 kilometer, waarop de 900 van Tim staat? Het is niet veel voor een Saab 900, maar dat is niet alles. De kilometerkoningen willen ook een maatstaf zijn voor duurzaamheid. En hier is de 34-jarige Saab moeilijk te verslaan.

262.000 kilometers en verlangen naar nog veel meer
262.000 kilometers en verlangen naar nog veel meer

Saab 900 van 1985

De productie van hoeveel nieuwe auto's heeft de Saab 900 van 1985 met zijn lange levensduur al overbodig gemaakt? Een legitieme vraag die helaas te weinig aandacht krijgt in het huidige klimaatdebat. Want als je hem de vermeden CO2-ton zou toeschrijven, dan zou Tim onverslaanbaar duurzaam zijn met zijn Zweed. De Saab mag op hoge leeftijd nog een lange weg gaan. Dit jaar was hij te gast op het festival in Trollhättan, en onderweg werd de levering van reserveonderdelen voor de komende jaren op een autokerkhof beveiligd.

Hoe dan ook, wat zou er kapot kunnen zijn? Nauwelijks elektronica, een robuust mechanisme, en als ik goed op de hoogte ben, geen turbo, maar een sukkel onder de motorkap. De Saab is een paar jaar ouder dan zijn tienereigenaar, Tim en ik kennen elkaar van de Saab Stammtisch in Alzenau.

Saab 900 van 1985
Saab 900 van 1985

Wat vindt hij van zijn klassieker uit Trollhättan? Elke keer dat hij rijdt, schrijft hij me, ervaart hij een gevoel van absolute ontspanning en tevredenheid. Ik begrijp dat, en het is interessant dat hij niet de enige lezer is van de blog die met een auto reist die ouder is dan de eigenaar. Komt er een nieuwe trend op? Misschien ... Het is in elk geval een hoopvol teken van geleefde duurzaamheid door een jonge generatie die net zoveel van Saab houdt als de oudere vrienden van het merk.

Komende zaterdag presenteer ik de volgende Saab-veteraan. Het hoeft niet altijd de hoogste kilometerstand te zijn, het omvat ook leeftijd en vooral duurzaamheid. Alle eigenaren van kilometers koningendie hun auto op de blog willen zien, zijn welkom om foto's en informatie te sturen.

8-gedachten ook "Saab 900 vanaf 1985 en 262.000 kilometers"

 • Vanwege het lange gebruik van onze Saab en omdat we niet om de drie of vier jaar een nieuwe auto hebben gekocht, wat misschien niet goed was voor Saab, hebben we 9-5 CO12 bespaard met de 15-2. Ik hoop echt dat dit in mindering wordt gebracht op de belasting.

  11
 • Ja. Ook zat het al in mijn hoofd ... .. Vanaf een bepaalde leeftijd en / of kilometerstand om een ​​CO2-premie te krijgen. Zal onmiddellijk schrijven naar de relevante ministeries. Wees gewoon bang om iets langer op het antwoord te wachten, want eerst moeten het nieuwe grandioze klimaatpakket en de promotie van de oh zo milieuvriendelijke elektrische mobiliteit worden verwerkt. Om nog maar te zwijgen over de subsidies aan de auto-industrie voor onderzoek naar nieuwe aandrijftechnologieën ...
  Dus neem ik de tijd om te schrijven. Ga op reis met een van de Saabe. En geniet ervan als de teller in 178 kilometer naar 300.000 springt ...

  Fijn weekend.

  De Lizi

 • Als er een sociale consensus zou zijn over meer duurzaamheid, dan zouden oude auto's ook een hogere prioriteit hebben. Helaas zal dat nooit het geval zijn. Het systeem leeft alleen door consumptie en een stroom van innovatie waarvan de voordelen kritisch in twijfel moeten worden getrokken.

  In ieder geval zou geen enkele grote onderneming iets maken als we al onze auto's zo lang zouden gebruiken als Tim. Maar hij doet het goed en dat is een goede zaak.

  12
 • Bloed zit in de schoen ...

  Niet zo met deze bal koningin van duurzaamheid met kleine voeten en haar perfect passende 80er-jaar disco schoenen. Een coole bruid in haar beste leeftijd en een slimme witte jurk. Ze zal zeker een lange tijd leven en toch vele paden bewandelen op de ene of de andere parketvloot ...

  Koel en geschikt kenteken. Ik zou eigenlijk een kleine discobal aan haar in de spiegel of twee hangen. Een mooi contrast met "grote dobbelstenen die trots aan achteruitkijkspiegels hangen, zoals testikels (citaat uit een lied van Cake)" ...

  Over duurzaamheid gesproken, evenals lezers Andreas mis ik een overeenkomstige politieke sturing of op zijn minst de delicate plant van een sociaal duidelijk hoorbare opkomende discussie over hoe ze te promoten. Ik ben alleen politiek bekend in de naam van de omgeving Kaufanreize. Met andere woorden, we zijn een wegwerpmaatschappij - maar minstens één in naam van de omgeving. Heel vreemd ...

  12
  1
 • De deurgrepen ...

  ... zijn een even mooi en verbazingwekkend detail van deze auto. Verchroomde handgrepen van spuitgegoten 1985 waren niet langer noodzakelijkerwijs goedkoop om te produceren. Bovendien waren deze al van de 1970ern meer voor het conservatieve denken van de oude traditionalisten onder de fabrikanten ...

  Ironisch genoeg heeft de nationale en vervolgens anti-aerodynamische concurrentie (Volvo) al van 1972 een verzonken greep in de deuren verzonken. De handgreep zelf is ontworpen als een rechthoekige plaat gelijk met het lichaam en bood daarom geen windweerstand. Dat was niet zo leuk als voorheen, je zou zoiets hebben maar ook in een vliegtuig
  gevonden ...

  Ik wil dit niet als negatief beoordelen voor SAAB. Integendeel, ik ging op zoek naar een Volvo bij een 1970er omdat ik geen andere handgrepen wilde hebben.

  Maar ik vind het sowieso grappig dat de avant-garde (en aerodynamisch) van de twee Zweden, ondanks zijn wortels in de vliegtuigbouw op dit punt al jaren zo conservatief is als Jaguar, Bentley of Rolls Royce. Het valt me ​​vandaag voor het eerst op en leek me het vermelden waard - maar geen beoordeling. Nee, ik hou van dat deurgreep op elke auto die boeiend of zelfs voldoende is ...

  • Zoals (bijna) altijd alles met Saab zijn reden heeft. Hij heeft niets te maken met aerodynamica in een specifiek geval, maar zeker met veiligheid. Met de Saab-deurgrepen kunnen reddingswerkers bij ongevallen hogere trekkrachten gebruiken dan het intrekbare dat moment. Om deze reden bleef Saab bijna altijd trouw aan de basisvorm en zag hij af van intrekbare handgrepen. Veiligheid voor het ontwerp!

   12
 • @ Tom,

  Ik had al gedacht dat er een goede reden was, en dit was niet puur esthetisch van aard, het kon niet bij Saab zijn ...

  Maar nu weet ik dit. 1.000 Bedankt voor de verhelderende info.

 • PS

  In feite, een van de Volvo's die ik ooit had met de genoemde deurklink (144, 244 & 245 van '72,' 78 of '84), deze eenmaal kapot - bezweken aan het beoogde gebruik. Andere herinneringen komen terug ...

  Je moest je hand 180 ° draaien en je vingers van onderaf in de verzonken greep steken zonder haptisch te worden beloond voor deze daad van relatieve ontwrichting. Ze vleiden niet. Net het openen van de deur, er zat een beetje "ambacht" in ...

  Verbazingwekkend hoe de verschillende reputatie van beide merken tot uiting kwam in dit detail - alleen in een veronderstelde (maar gewoon zogenaamd) modernere deurklink van anders conventionele en kubusvormige Göteborg manifesteert zich uiteindelijk het relatief grof denken van de nationale Saab-concurrentie. Wie had dat gedacht?

Reacties zijn gesloten.