Mijn saabische verhaal. Een Saab uit Griekenland.

Ik rijd sinds het begin van 2015 een Saab 9-5 2.0t (gebouwd in 2004) van de eerste serie. Met deze auto heb ik een gevarieerde geschiedenis meegemaakt, maar dit koelt mijn passie voor het merk niet tot vandaag.

Saab 9-5 uit Griekenland. Lage kilometerstand.
Saab 9-5 uit Griekenland. Lage kilometerstand.

Het is belangrijk voor mij om te benadrukken dat het niet de auto zelf was, maar eerder de externe omstandigheden waar ik me pas later van bewust werd: de auto was enkele jaren in Griekenland en was ondanks een goede externe conditie en lage kilometerstand (alleen 72 TKM) waarschijnlijk enige tijd blootgesteld aan zon en zout. Het was gewoon slecht onderhouden en moest eerst worden "gerepareerd".

Het begon bij de eerste rit van de Saab-dealer in Giessen naar de A3 richting Bonn, toen het motorindicatielampje onderweg flitste en me dwong terug te keren naar de werkplaats. Trekker was een defecte kabel.

Een paar maanden later, na een tijdelijk genot van de krachtige viercilinder turbo en het zachte gebrom van de viercilinder motor op lange snelwegen, leed ik een koppelingsschade halverwege de weg terug van de kust.

Nogmaals, een paar maanden later wilde ik naar een voetbalwedstrijd met vrienden, plotseling was het daglicht in het dashboard 's avonds laat: de "kerstboom" (ABS motorcontrolelampje, enz.) Flitste sindsdien in verschillende situaties en klonk altijd een waarschuwingstoon. Maanden gevolgd door een koortsachtige zoektocht naar de oorzaak van de fout. Van de motorregeleenheid tot de wielsensor, alles werd ingeruild voor een garantie voor gebruikte auto's van de Gießen Saab-dealer - tevergeefs.

Een medewerker van de voormalige Saab-vertegenwoordiging in Beuel ontdekte dat de oorzaak een eenvoudige kabelbreuk tussen de wielsensor en de motorregeleenheid was. De schade werd uiteindelijk hersteld voor 150 €, de nieuwe ECU voor verzekering met 2.600 € en de wielsensor met strakke 1.000 € om te boeken.

Zo nu en dan reed ik met de auto naar kantoor. En zo gebeurde het dat ik op een avond niets ergs vermoedde, de motor plotseling kracht verloor en ik opnieuw de Yellow Angels moest bellen voor hulp.

Deze keer was de controlecassette voorbij. Kosten 500 €.

Daarna had ik een paar maanden rust. De Saab purgeerde en mompelde vrolijk tegen zichzelf en bracht mij en mijn partner veel rijplezier, vooral tijdens weekendreizen naar de Moezel en de Ahr.

Maar dat was niet alles, de geneigde lezer voelt het. Op een avond was ik weer op weg van mijn werk in Düsseldorf en raakte ik aan het einde van een file bij Ratinger Kreuz. Aanvankelijk was alles normaal, de stop-and-go ging langzaam richting de A3-splitsing. De BMW achter me verloor plotseling zijn moed en wilde rechts bijtanken om een ​​paar meter goed te maken (!). Omdat ik echter opnieuw moest remmen vanwege het trage verkeer, betrapte de BMW me rechtsachter. Hij was zo ongelukkig dat zich een grote golf in het vloerpaneel had gevormd. De auto was kromgetrokken en had totaal economisch verlies. Stel je mijn woede voor nadat de auto slechts een paar maanden was "gerepareerd" en mijn plezier in het rijden met de Saab leek nu abrupt te eindigen.

Op dit punt wil ik mijn partner Yvonne hartelijk bedanken, die de komende jaren zo toegewijd is geweest aan het behoud van de auto. Ze realiseert zich hoeveel van mijn hart en ziel aan deze auto is gehecht en heeft er alles aan gedaan om een ​​werkplaats te vinden die een professionele 130% reparatie biedt om de kosten van de tegenpartij te dekken.

Ik mag geen heimelijke advertenties maken op de blog, dus wil ik stiekem graag een coachbuilder in Bonn (Saimé-Genc-Ring) bellen, die de auto prachtig heeft gerestaureerd (inclusief Lacknacheinblendungen). Al het plezier om deze workshop te vinden (dank Yvonne!) Duurde meer dan een half jaar.

Ondertussen neem ik de Saab meestal alleen in het weekend of voor langere ritten uit de garage en let ik er nog meer op dan normaal. Hij heeft nu bijna 105 TKM op de klok en ik hoop dat hij me vele jaren vergezelt, net als deze prachtige blog die ik graag lees tijdens mijn lange woon-werkverkeer per trein naar het werk.


Met dank aan Arne voor het Saab-verhaal op zondag. De deadline voor het indienen van onze campagne was de 15. Augustus 2019. De actie was voorbij en niet daar? Niet slecht We hebben nieuwe ideeën en zullen ze binnenkort introduceren.

2-gedachten ook "Mijn saabische verhaal. Een Saab uit Griekenland."

  • MOOI

    Both. De auto en het verhaal. Ze wekt herinneringen met mij. Een zilveren 9-3!, Iemand opent zich en als gevolg daarvan ook een totaal economisch verlies, dat niet zou worden vermoed op het eerste en uiterlijke beeld van mij. Het is geweldig als een SAAB zo'n bevinding overleeft. En het is ook duurzamer ...

    Destijds overleefde Meiner, omdat de verzekering van de botsingspartner hem ongelooflijk hoog verkocht voor meer dan 2.000 €. Voor de koper (een professional met een grote autotransporter vol jongere auto's met blessures) en de verzekering is gegarandeerd. Twee winnaars en een domme.

    Nogmaals, ik zou niet zo snel instemmen met een dergelijke onteigening, maar neem me het prachtige verhaal van vandaag als een model.

  • Wat een hoopvol verhaal! Herstellen van een totaal verlies ... Met mijn mooie, zeer geliefde zwarte Saab 900i, die slechts 136.000 km had, moest ik ervaren hoe een verstrooide SUV-bestuurder me raakte toen ik moest stoppen vanwege een bocht naar links in het tegemoetkomende verkeer voor me. Resultaat: mijn Saab was kromgetrokken en bijna al het plaatwerk was gebogen. Total loss. Ik was op 4 workshops, hoewel je het weer recht had kunnen maken - maar de plaatschade was voor iedereen te groot. Grrr! Desondanks kon ik mezelf niet scheiden van dit geliefde voertuig, ik had het 20 jaar eerder laten repareren na net zo'n achterwaartse botsing, tegen alle redelijke adviezen, voor een immens bedrag, dat was toen het een bijna nieuwe was Was auto die verzekering betaalde. Maar nu was er geen werkplaats klaar om ermee aan de slag te gaan ... Het is nu bij mij als een 'reserveonderdelenmagazijn' of, om het nog mooier te zeggen: op het oude gedeelte ... Ik heb nu na maanden zoeken een soortgelijke gevonden, slechts 1 jaar ouder en 125.000 km meer op de snelheidsmeter. Het rijdt ook als een! Toch: misschien moet ik naar Bonn gaan ... Bedankt voor de stille tip!

Reacties zijn gesloten.