Het Turkse Saab-project leeft nog

Lezers die de blog al een tijdje volgen, konden zich herinneren ... In september 2015 verkocht NEVS de Licentie op 9-3 in Turkije. Daarom wilden ze ook banen en ontwikkelingscontracten voor hun eigen bedrijf veiligstellen. Omdat Turkije niet minder dan een nationale Volksauto-auto op Saab-basis heeft gepland. Maar toen was het stil over het project.

Prototype van de Turkse elektrische auto op Saab-basis
Prototype van de Turkse elektrische auto op Saab-basis. Fotocredit: Zorlu Holding

Maar het project voor elektrische auto's in Turkije leeft nog. Geweldig, maar het consortium van Zorlu Holding, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding en Turkcell blijft werken aan het project. Het rapport zowel de deutsche evenals de Zweedse website van Auto-Motor-Sport. Als het bericht correct is, loopt het project ondertussen ver achter op de oorspronkelijke plannen. Oorspronkelijk was het gepland om in productie te gaan als een puur elektrische en een range extender-oplossing in 2020.

Nu is de presentatie van het definitieve ontwerp volgens AMS-informatie voor het einde van het jaar aangekondigd. De eerste voertuigen zullen dan drie jaar later van de lijn rijden. Met een bereik tot 500 kilometer wordt verwacht. 85% van de toegevoegde waarde moet van Turkse oorsprong zijn, 5 verschillende lichaamsstijlen zijn in de maak. Turkije ziet het project als internationaal concurrerend en als een alternatief voor de benchmark Tesla.

Saab-project op 20 jaar oud platform

NEVS voorzag 2015 van drie prototypes die minder op de Saab 9-3 lijken dan het zustermodel Cadillac BLS. Het gebruikte platform is afkomstig van de sedan van het modeljaar 2014. De oorsprong ervan gaat echter terug tot 2002, het viert 2022's 20-jubileum. Als het Turkse Saab-project in deze vorm echt op de markt zou komen, zou het een kleine sensatie zijn - en de elektrische auto vanaf het begin een soort levend fossiel met Saab-DNA.

Oorspronkelijk was NEVS van plan om een ​​groot deel van de ontwikkeling over te nemen en de auto gereed te maken voor productie. 100 extra banen moeten worden gecreëerd in Zweden. Voor Trollhättan lijkt het project geen probleem meer te zijn. Na verouderde informatie is NEVS niet langer betrokken, de leden van het Turkse consortium blijven zich verder ontwikkelen. Dat zou ook de aanzienlijke vertraging kunnen verklaren.

6-gedachten ook "Het Turkse Saab-project leeft nog"

 • Een van de vijf carrosseriestijlen om de cabriolet te zijn!
  Dan kunt u eindelijk de 9-3 convertible in elektrische versie kopen.
  Dat vertegenwoordigt de sensatie dan ... als het zo komt.

  11
 • Ik zie al miljoenen Turken in een NEVS rijden ...

 • Betekent dit dat de Turken de auto onder een willekeurig merk op andere markten dan Turkije willen verkopen? Wie buiten Turkije zou zoiets moeten kopen? Dat zou een speciaal koopje moeten zijn

  3
  3
 • Een bron van plezier en tevredenheid

  Dit bericht (bedankt Tom) Ik kan geen negatieve aspecten ontkrachten. Het maakt mij niet uit of en wat ooit wordt gebouwd of niet. Licenties en derivaten zijn niet nieuw. Er is geen tekort aan autobezit in hun aanwezigheid en geschiedenis ...

  De beslissende factor is dat er bijna nooit iets is gelicentieerd of nieuw leven ingeblazen, wat niet voldoende zou zijn geweest voor een dergelijke maatregel of project. Integendeel, het zijn bijna uitsluitend auto's, motoren of platforms die hun sporen hebben verdiend, waaraan - waar en om welke reden dan ook - met succes een bepaalde reïncarnatie is verleend of op zijn minst is geprobeerd.

  Tegen deze achtergrond is het Turkse project eenvoudigweg een kniel voor de 9-3. Dat vind ik leuk.
  Zullen jullie het doen en wij kijken op veilige afstand, of en wat er van dit eerbetoon zal worden.
  Ongeacht het resultaat, ik voel vandaag al een zekere voldoening en plezier ...

  En zoiets overkomt me in elk bericht over de verblijfplaats en de stroom
  SAAB-DNA gebruiken, waar ik steeds weer met veel plezier kennis van neem.
  De vorige keer was het een boodschap aan het huidige leven van een echt goede motor ...

  5
  2
 • In die tijd werd gezegd dat de Cadillac de betere 9-3 was, die ik nooit heb begrepen. Maar het is geweldig wat vandaag de wereld over vliegt voor een Saab-DNA!

 • Pingback:

Reacties zijn gesloten.