Waarom Volvo (nog) geen onderwerp is voor de blog

Is een Volvo het alternatief voor een Saab? Het andere Zweedse merk maakt momenteel waarschijnlijk de fase van zijn ontwikkeling door waarin het meer Saab is dan ooit tevoren. In Göteborg werken meer voormalige Saab-medewerkers dan in Trollhättan, en sommige modellen hebben details die ook in een Saab konden worden voorgesteld. Lezers konden er een paar weken geleden over stemmen. Het resultaat is, voor een Saab-blog, verrassend.

Volvo is nog geen probleem voor de blog
Voor het Volvo-museum. Maar Volvo is nog geen probleem voor de blog

De stemming leverde twee bevindingen op. Ten eerste is het aantal voorstanders dat Volvo niet op de blog wil zien nooit onder de 50% gedaald. Aan de andere kant was tenminste elke derde lezer altijd van mening dat Volvo en Saab een succesvolle mix van onderwerpen zouden bieden. Een derde is veel, een te sterke groep om het resultaat te negeren, dus heb ik Volvo en de huidige ontwikkeling onder de loep genomen.

Volvo is opwindend

Volvo, dat is niet langer alleen de basis in Göteborg en Zweden. Sinds Geely het roer overnam in Hisingen, reist het merk internationaal. Continu succesvol, met een vers assortiment en opwindend DNA, dat zich ook wereldwijd verspreidt via andere merken.

Van de voormalige Volvo-smederij poolster CEO Thomas Ingenlath vormt een hightechfabriek voor geëlektrificeerde sportwagens die speelt in het dure segment. De Polestar 1 wordt nu uitgerold in een gelimiteerde oplage, de volledig elektrische Polestar 2 heeft alles in zich om serieus te concurreren met Tesla. Het hoofdkantoor, de ontwikkeling en het ontwerp van Polestar bevinden zich op Hisingen. Een gloednieuwe fabriek in Chengdu neemt de productie over. Het ontwerp blijft trouw aan de wortels. Noords koud, technisch en altijd erg waardevol.

Naast Polestar dringt er bij Lynk & Co op de markt. Het ontwerp is gemaakt door Europeanen, de meeste ontwikkeling komt uit Zweden. Het bedrijf wordt geleid door Alain Visser, die onder meer verantwoordelijk was voor Saab Duitsland tijdens het GM-tijdperk. Lynk & Co kan vrij gebruik maken van de Volvo technology kit, alle modellen beschikken over Volvo technologie. Het ontwerp en ook de positionering in de markt zijn anders. Lynk & Co spreekt een jong, digitaal publiek aan en ziet zichzelf vooral als een mobiliteitsaanbieder die voor praktisch elke periode en elk budget oplossingen wil bieden. In China is het volledig nieuwe merk succesvol met ongeveer 120.000 verkopen in 2018, het eerste volledige verkoopjaar, en een marktaandeel van een half procent.

Is Volvo een onderwerp voor de blog?

 • Nee, alles moet blijven zoals het is! (56%, 254 Stemmen)
 • Ja, er komt samen wat Zweeds is! (34%, 156 Stemmen)
 • Ik kan echt niet beslissen! (10%, 44 Stemmen)

Totaal stemmen: 454

Laden ... Laden ...

Het merk trekt naar Europa. In 2020 of misschien 2021 wil je hier aanwezig zijn. Dan wordt het uiterlijk heel spannend. Men wil volledig zonder dealernetwerk. Voertuigen worden online besteld, er zijn geen toeslaglijsten en geen kortingen. De levering vindt plaats tot aan de voordeur, de prijzen moeten agressief zijn. Volvo-technologie tegen een lage prijs, die tot verstoringen zou kunnen leiden. Lynk & Co zal vermoedelijk de eerste Chinese leverancier zijn die een noemenswaardig bedrijf in Europa wordt.

Volvo als pionier op het gebied van veiligheid

Niet te vergeten CEVT. Onder leiding van voormalig hoofd ontwikkeling Mats Fägerhag worden niet alleen nieuwe voertuigen gecreëerd voor Volvo en Lynk & Co, maar ook voor Lotus en Proton, die ook thuis zijn bij Geely-Volvo. En Carl Peter Forster, een van de vaders van Saab 9-5 NG en 9-4x, is lid van de raad van toezicht van Geely Holding.

Er zijn veel overlappende biografieën. Het is niet NEVS dat de Saab-relieken heeft veroverd, maar de Geely-Volvo-groep.

Volvo doet schitterend perswerk. Bij het verkeerd begrepen afscheid van de verbrandingsmotor werd er gratis veel aandacht besteed. Göteborg wil niet helemaal zonder fossiele brandstoffen, maar alleen volledig elektrificeren. Iets dat alle andere fabrikanten ook zullen doen omdat het moet - maar dat Volvo vakkundig opvoert en zich als pionier presenteert.

Ook is de beperking tot een maximum van 180 kmh topsnelheid van 2020 voor elke nieuwe Volvo niets meer dan een anticipatie op wat binnenkort iedereen zal treffen. Een algemene snelheidslimiet is te verwachten, misschien voor 2021 of 2022. Als volgende stap vertraagt ​​de Speed ​​Assist automatisch elke Volvo voor een school of kleuterschool. In Zweden worden de systemen die actief ingrijpen bepleit. In de EU worden ze verplicht vanaf 2024.

Waarom Volvo (nog) geen probleem is

Volvo is spannend en biedt veel onderwerpen, ook voor de toekomst. In principe zou dat zijn wat de blog nodig heeft. Veel voormalige Saab-medewerkers werken voor Volvo en het is veilig om te zeggen dat een goed geleide blog niet alleen in Göteborg, maar ook in Keulen ondersteuning zou krijgen. Want alles wat met individuele mobiliteit te maken heeft, heeft ondersteuning en een platform nodig, zeker in tijden van onrust.

Toen ik me in de wereld van Volvo stortte, realiseerde ik me de afgelopen weken dat Saab en Volvo alleen hand in hand zouden gaan als ze het blogformaat radicaal herschreven. Anders zou Saab massaal terrein verliezen. De blog is een niet onaanzienlijk onderdeel van de microkosmos van het merk, het heeft verantwoordelijkheid en draagt ​​bij aan het feit dat het niet volledig is verdwenen.

Tijd voor een evolutie?

Helaas was er de afgelopen dagen ijzige tegenwind voor de blog vanuit een richting die eigenlijk de Saab-traditie zou moeten ondersteunen. Men moet echter altijd tegenwind zien als een kans. Gelegenheid om uw inzet in twijfel te trekken. Moet alles echt blijven zoals het is? Waar ligt de persoonlijke pijngrens, hoe wil je het medium verder ontwikkelen? Is het geen tijd voor een heel ander formaat?

De Volvo-kwestie is uitgesteld, maar niet van tafel! Een geheel nieuw formaat, een andere naam die bezet is. Bijna 9 jaar met de Saabblog en de gevoeligheden in de omgeving is lang. Misschien is dit nu het juiste moment om in de loop van 2020 iets compleet nieuws te lanceren. Tijd voor een evolutie of zelfs een revolutie? Laten we zien…

Wordt vervolgd.

32 gedachten over 'Waarom Volvo (nog) geen onderwerp is voor de blog"

 • Af en toe iets over Volvo lezen zou zeker leuk zijn, ik denk er altijd aan vanuit het perspectief van wat als ...
  Saab zou nu net zo kunnen lijken als Vovlo. Hoewel Volvo in de richting van premium gaat, verschillen ze nog steeds van de reguliere merken en hebben ze nog steeds niet zulke grote aantallen

 • De opmerking hierboven verwees naar Daniel.

 • Daar kunnen we het in wezen veilig over eens zijn. Ik hou ook niet van alle Saab-modellen (visueel en van buitenaf heb ik ze nog lang niet allemaal gereden). Ik begrijp een 'ziel' van een auto, zoals de meeste hier, als een metafoor voor een (soms een beetje irrationele) emotionele band met het juweeltje dat je de jouwe noemt - gevoed door enthousiasme voor geweldig, functioneel en betrouwbaar ontwerp Technologie, veiligheid en een hoog comfortniveau. Soms voel ik eigenlijk zoiets als dankbaarheid dat mijn twee Saabs zo betrouwbaar zijn en dat ik nog steeds zulke auto's kon krijgen en besturen, hoewel ze helaas niet meer worden gebouwd.

 • @Herbert: Heel relaxed. Het hart van Saab klopt en de "Brut" doet het goed 😉

 • @Werner Hamburg,

  Ik geloof nauwelijks (althans dat hoop ik) dat Tom het onderwerp SAAB en zijn eigen vloot achteloos zou opgeven. Weten we niet allemaal een weduwnaar of een gescheiden persoon die zorgzaam blijft zorgen voor zijn eigen kinderen of een aandenken?

  En hoef geen donaties meer te verzamelen en toch te kunnen rijden en een nieuwe auto te introduceren, dat klinkt eigenlijk best goed. Iedereen die aan oude metgezellen denkt en hun eigen brood niet verwaarloost, moet gewoon doen wat goed en goed voor hen is.

  Dat is tenminste hoe ik het me voorstel. Eens kijken wat er werkelijk komt ...

 • Ik zie het vergelijkbaar met jou. Ik ben bang, maar Tom zal mentaal onderweg zijn. De andere kant zou zijn dat een blog met VOLVO-inhoud geen donaties meer zou moeten verzamelen. Bedrijven sponsoren deze sites voor eigenbelang.

 • gevoelens

  Door het artikel en de opmerkingen opnieuw te bekijken,
  groeit met mij het begrip van een blogger die na 9 lange jaren heeft gewerkt
  serieus bezorgd over de vraag of en hoe lang hij monothematisch werk heeft
  met het voltooide verhaal SAAB's zowel binnen als voor een nabije
  kan en wil standhouden voor een gesloten groep mensen ...

  Op een gegeven moment zijn de commentaren op uw eigen artikelen en de bijdragen van de lezers voorspelbaar. de
  altijd dezelfde lof, gevoeligheden en geschillen. Dat alleen al moet vermoeiend zijn.
  Bovendien komt de zeker niet uitsluitend eenvoudige manier om met dezelfde bronnen om te gaan en opnieuw en opnieuw
  Aanhangers - ook degressief om economische of leeftijdredenen en soms treuriger
  Werkwijze ...

  Het lijkt me zelfs dwingend dat de gewaardeerde auteur wegen en deuren zoekt voor de status quo
  iets om te veranderen en ik kijk uit naar het vervolg. Dat alles blijft zoals het is, zullen we nauwelijks doen
  om te lezen. Dat zou Tom niet zijn. Maar alles op de schaal van een opluchting tot een positieve
  Een verrassing voor de SAABblog-lezers zou heel typisch Tom zijn. We zullen het binnenkort zien en lezen ...

  5
  1
 • @Ebasli: Overigens, dat met het hokje denken verwees naar een andere post van een andere gebruiker, dus er is geen reden om er boos over te zijn. Ik weet nog steeds niet wat een ziel in een voertuig is, dus noch een Saab, noch enige andere auto heeft een "ziel" voor mij. Een auto kan emoties opwekken, maar dat heeft voor mij niets met de ziel te maken.
  Zelfs als het ketters klinkt, is een Saab gewoon een auto voor mij, die ik graag rij en die ik leuk vind. Maar ik ben niet gebonden aan het merk. Ik ben geen fan van een merk, maar ik hou van bepaalde modellen. Er zijn Saab-modellen die ik niet voor mezelf wilde hebben.

 • Ik hoop dat het een Saab-blog blijft, inclusief NEVS. Ik hou ook van het merk Volvo, maar als je een nieuw merk op de blog zet, heb je SAAB al opgegeven. 10 procent van Volvo zou goed voor mij zijn, maar het zou vooral gewoon naar SAAB moeten gaan.
  Ik doe alleen mijn donatie voor de Saab-blog! ... die ik elke dag graag lees. Dat is iets speciaals, dat in deze vorm waarschijnlijk bij geen enkel ander merk verkrijgbaar is!

 • Dat is precies hoe ik de opmerking van Daniel als een antwoord op mij begreep - maar ik kan de agressieve toon niet begrijpen die gelukkig (in tegenstelling tot andere forums) een absolute uitzondering is. Zoals geschreven, zou het "voor mij" alsjeblieft zo moeten blijven en geen Saab-vrijgegeven Volvo-onderwerpen weggeven (met kruisverwijzingen natuurlijk, zoals ook geschreven). Hiermee heb ik mijn SUBJECTIVE assessment bekend gemaakt - waar Tom de bloglezers nadrukkelijk om had gevraagd. Het ligt in de aard van de dingen en het is absoluut toe te juichen dat in een dergelijke opiniepeiling verschillende subjectieve voorkeuren en beoordelingen worden gecommuniceerd. Maar alleen omdat je een andere hebt, is geen reden om tegengestelde meningen op deze manier te verwerpen. En ja: het is mijn SUBJECTIEVE en zeker geen representatieve (maar het werkt niet eens) ervaring die ik (vooral in de afgelopen tijd) zeer arrogante Volvo-workshops en nooit een arrogante Saab-workshop heb meegemaakt. De hoge prijs had betrekking op de nieuwe auto's van Volvo (bijv. Vergeleken met de Duitse fabrikanten). Ik denk dat dat heel duidelijk uit mijn opmerking kan worden gehaald, als je het al wilt. En dan meteen naar de rotonde, vanwege mijn subjectieve commentaar om een ​​"ladendenken" te bevestigen en hieruit af te leiden dat dit een "zelfexpressie" is, en het effect van de persoon (!) Van de commentator in het echte leven op andere tijdgenoten door middel van een teleconische elektronische glazen bol - WOW! Dat noem ik benijdenswaardige vaardigheden! Ik denk dat het duidelijk is wie hier werkt met laden, arrogantie en devaluatie en vooral met veel fantasie 🙂.

  En hoe meer het me verbaast (alleen ik persoonlijk!) Dat iemand die deze blog regelmatig leest de "ziel" van Saabs in twijfel trekt ...

 • Scandicsteel is een pure Volvo-blog, terwijl Nordicwheels zichzelf heeft begrepen als een blog voor alle Zweedse merken, maar met een focus op Volvo. Dat was best interessant en had zijn eigen charme.

  En een beetje is het hier dus, de focus ligt duidelijk op Saab (en een beetje NEVS), terwijl de blik over de doos soms de producten van andere, niet alleen Zweedse merken (met mogelijk min of meer voor de hand liggende relaties met Saab) verlicht.

  Naar mijn smaak is de onderwerpselectie best interessant en ik hoop dat de blogauteurs met interesse en plezier hebben gewerkt, want alleen dan is het een win-win situatie voor schrijvers en lezers.
  En als dit informatie over Volvo's zou moeten bevatten, dan is dat precies zo. De context is vrij duidelijk en wie er echt geen interesse in heeft, is vrij gratis, soms is het ene of het andere artikel niet te lezen.

 • @Hebert Hürsch: zo is het, mijn opmerkingen waren antwoorden op de bijdragen van Ebasli en Heijo Red ...
  Voor zichzelf hebben ze weinig zin

 • We hebben geen invloed op het commentarenysteem. Er was vandaag een update die de oude bug heeft opgelost, maar nieuwe heeft gegenereerd. Een beetje geduld, met de volgende update regelt dit opnieuw.

 • Een klein probleempje (@Tom) ...

  ... de blog lijkt de huidige antwoordfunctie te hebben. Mijn antwoorden op X of Y worden op betrouwbare wijze elders (chronologisch) gepubliceerd als commentaar en ik schijn er niet alleen mee te zijn.

  Ik begrijp de laatste opmerking van Daniel niet (?). Waarschijnlijk was dit niet een niemand maar ook een antwoord op wie of wat, dat ook een slachtoffer van dit probleem is geworden en elders is gepubliceerd?

  Slechts ter info …

 • Ten eerste stel ik deze blog erg op prijs. Hij heeft zich in de loop der jaren zeer positief ontwikkeld. Wie een ijzige tegenwind levert, kan absoluut niets met Saab te maken hebben. Misschien een advocaat? Anders zou hij / zij geïnteresseerd zijn in een voortbestaan. Als er zoiets bestaat als een autocultuur, een behoorlijk groot concept, dan vind ik het hier.

  Samen zijn is (zoals altijd) vriendelijk. Dat al jaren. Bekijk andere forums / blogs. Wil ik het zo ervaren? Een duidelijk nee. Ik hoop dus dat de makers hun koers blijven volgen. Omdat ik goed denk.

 • Ik zou het op prijs stellen als het laatste SAAB-medium dat er is zou blijven zoals het is. De uitdaging is groot, dat weet ik, maar het zou jammer zijn als het zou verdwijnen.

  12
 • Zelfs dit ladendenken is zelfrepresentatie van de hoogste kwaliteit! De meerderheid van de mensen die op die manier denken, is meestal totaal anders dan hun eigen omgeving dan ze zichzelf zien.

  5
  5
 • Sorry, maar de werkplaatsprijzen bij Volvo zijn niet hoger dan Saab. Arrogantie is te vinden bij elk merk. Ik heb uitstekende Volvo-workshops gehad in zowel Zwitserland als Duitsland, evenals Saab. Maar ik ken grottige Saabvertretungen en ook Volvo-huizen hebben geen idee.

  Wat zou mij interesseren, omdat het al vele malen is aangepakt: hoe kom ik erachter of mijn auto een ziel heeft? Moet je met de auto praten of iets dergelijks?
  Na twee weken in het zuiden van Europa merk ik keer op keer dat we in D quasi een zeer perverse relatie hebben met onze auto's, vooral weg van oudere verzamelobjecten.

  3
  5
 • Hoewel zelfs bestuurder van een Volvo,
  Ik heb geen reden nodig voor het feit dat ...

  ... en "waarom Volvo (nog) geen onderwerp is voor de blog."

  Mijn Volvo (EZ 1970) is nog steeds een echte Zweed. Wat Ford, Lynk & Co
  of voeg Geely toe aan de geschiedenis van Scandinavische automotive engineering
  kon, zou en wilde en wat het dan zou hebben met SAAB op wacht opent zich
  niet voor mij ...

  En toch blijf ik ambivalent. Deze blog en het huidige onderwerp (SAAB, SAAB en
  nogmaals SAAB) zijn gewoon te belangrijk voor mij om mijn eigen mening over hoe het toe te staan ​​toe te staan
  kon en moet doorgaan ...

  Ik vertrouw er volledig op dat de blogger onderwerpen en inhoud op die manier blijft plaatsen
  dat noch hij, noch de lezers hun plezier zullen verliezen. Dat is precies waar het om gaat (voor mij tenminste) ...

  12
 • Nis ?? Welke niche? Dit is hier geen niche ... maar een platform waar SAAB-stuurprogramma's informatie, contacten en andere indrukken krijgen !! En ik denk dat het 'op basis van de huidige stemming' heel duidelijk is dat de overgrote meerderheid van de gebruikers 'dit in zijn huidige vorm wil houden !! Voor mij zou een gemeenschappelijk platform oninteressant zijn, want ik heb niets dan niets met Volvo te maken !! Volvo staat voor mij (grofweg) voor lerarenauto's en Saab voor enthousiastelingen die met hun auto willen uitdrukken ... dat ze ´niet bevestigd willen worden´ maar jouw auto hebben gekozen zonder zelfportret van het merk omdat het perfect bij je past! SAAB is SAAB en op geen enkele manier gelijkgesteld met Volvo!

  12
  1
 • Er zijn al twee blogs, Scandicsteel en Nordicwheels, de laatste is helaas geschiedenis, wat begrijpelijk is vanuit het standpunt van een blogger. Het is verbazingwekkend dat de lezers daar niet reageren, zoals hier op deze blog. Jammer voor de bloggers. Begrijp me niet verkeerd Tom, deze blog is de beste van de wereld. De andere twee zijn qua stijl niet slecht (om het zacht uit te drukken). Er lijkt echt een verschil te zijn tussen Saab- en Volvo-rijders. Desalniettemin zou ik willen dat het van tijd tot tijd op Volvo wordt vermeld. Beter dan Sion ;-).

  9
  1
 • Er zijn zeker veel verhalen over Volvo, maar alleen omdat het ‘Zweeds’ is, wil dat nog niet zeggen dat er een alternatief of zelfs een vaste plek moet zijn op dit erg leuke en louche blog.
  Maar in een democratie beslist de massa ...
  En steeds weer mijn grote respect voor het blogteam voor zijn geweldige werk hier.

  15
  1
 • Op mijn Saab op mooie dagen / of vrije tijd is een Volvo XC 70 voor elke dag in de garage.
  Ik kan niets beters bedenken ... dus “ja” tegen de Zweden blog!

  9
  8
 • Ik denk dat het afhangt van wat je ervan maakt. U hoeft niet elk Volvo-onderwerp op te nemen, u kunt de rozijnen uitkiezen. Trouwens, er zijn zeker enkele verhalen over cross-links en mensen die voor beide merken hebben gewerkt en dat nog steeds doen.

  Een pure Saab-blog zou natuurlijk de voorkeur hebben aan de bottom line, maar als de tijden veranderen, dan is het gewoon zo. En misschien is het pure luxe om te hopen dat alles ongewijzigd zou blijven. Als Tom ergens zijn frustratie vangt, dan begrijp ik hem.

  Hoewel ik me niet kan voorstellen wie daar voor ijzige wind zou kunnen zorgen. Een grote puzzel! Iedereen heeft baat bij de blog. Workshops, lezers, Orio. Er is niets meer over.

  15
 • Ik zie ook als mijn twee vorige commentatoren:

  - Geen 'ziel' bij Volvo,
  - geen nicheproduct dat onze steun nodig heeft, maar nu (in ieder geval hier in het noorden) een absoluut massa-voertuig,
  - Saab zou zeker snel slikken van het aantal commentatoren en onderwerpen,
  - niet een beetje Saab-DNA dat herkenbaar is in Volvo, ook al werken er veel voormalige Saab-medewerkers,
  - uiterlijk en innerlijk ontwerp deels net zo verschrikkelijk als bij de Duitse bling-bling-merken (en de werkplaatsen deels totaal arrogant, evenals de prijzen van Volvo),
  - Op dit moment staat Volvo vooral voor enorme SUV's (Audi en BMW SUV's die ernaast staan ​​zien er ronduit “petite” uit).

  Als het aan mij lag, ga dan alsjeblieft alleen verder met Saab! (Kruisverwijzingen naar Volvo blijven, zoals voorheen, natuurlijk leuk, bijvoorbeeld als er een ontwerptaal is of de innovatie van Saab wordt voortgezet, dus ook van toepassing op andere merken.)

  22
  5
 • Je hebt nog niets over het hoofd gezien. Ik zou het op dit moment zonder details willen doen, ik vraag om uw begrip.

 • Mijn vrouw, opnieuw met een Saab 9-3 op de weg, eerder verschillende Volvo V40 en vervolgens in de Volvo Club, zegt duidelijk nee tegen reguliere Volvo-onderwerpen in deze blog. De trigger was deels massale kritiek en zelfs vijandigheid van Volvopuristen in de club toen ze de overstap naar Saab ontvingen. Tot zover de eenheid van twee Zweedse merken. Veel Volvo-chauffeurs en fans fluiten op Saab. Bijna geen Volvo-chauffeurs zullen het Saab-blog (Volvo) lezen. Het zou waarschijnlijk meer een blog zijn voor Saab-chauffeurs die willen lezen van sentimentaliteit, wat had kunnen zijn als het andersom was geweest bij 2011.
  Ik heb veel professionele Volvo-aandrijvingen (XC90, V60) en we hadden ook lange tijd privé een V40 T4.
  Leuke, interessante en veilige auto's, maar de vonk is nog nooit zo overgeslagen als Saab.
  Mijn zoon (16) zei onlangs tegen mijn vrouw tijdens een ritje in de 9-3, de Saab heeft weer minstens één ziel, die je Volvo's nooit hebben gehad.
  Dus ik zou graag over Volvo willen lezen op het Saab-blog, ik denk van niet.

  Matthias

  25
  4
 • Misschien als een compromis om een ​​SAAB / Volvo-blog op te zetten?

  1
  6
 • Echt interessant, ik heb Volvo de laatste tijd echt niet zo opwindend gevonden. Bijna altijd alleen SUV ... ik denk dat Tom dit alles in spannende verhalen verpakt 🙂 Het belangrijkste is dat de "tegenwind" het plezier van het schrijven niet bederft.

  18
 • Alain Visser? De man is ongeveer evenveel Saab als rode wijn een Zweedse delicatesse is.

 • Van wie en in relatie tot wie was er de ijzige tegenwind? Klinkt erg slecht! Of stond het in een van de vele artikelen van vorige week (geweldig, deze frequentie en actualiteit!), Die ik helaas nog niet allemaal heb kunnen lezen vanwege de werkdruk?

 • Als bestuurder van Volvo en Saab zou ik dat verwelkomen. De blog is fantastisch en zou uit de niche moeten komen. Ik denk dat hij een groter publiek verdient. Ik wacht met enige spanning op 2020!

  15

Reacties zijn gesloten.