Vóór 10 jaar geleden. Saab voor de laatste keer op de IAA.

Frankfurt in de herfst 2009. Met een vriend en twee vrienden ben ik op weg naar de IAA. Saab toont de nieuwe 9-5-generatie. Het feit dat ik jaren later rond 1 1 / 2 een blog over het merk zal schrijven, is op dit moment heel ver weg. Integendeel. Omdat Saab echt niet meer dicht bij mijn hart is. Ik heb veel meegemaakt met het merk.

IAA 2009. De laatste verschijning van Saab in Frankfurt.
IAA 2009. De laatste verschijning van Saab in Frankfurt.

Daar was mijn 9-3 II Aero Cabriolet. Een echt mooie auto en tegelijkertijd de metaalgedraaide nachtmerrie op vier wielen. Bij kilometerstand 5.000 verdween de Saab voor uitgebreide revisie gedurende dagen in de werkplaats. Daarna werkte hij weer - voor een korte duur. Toen onderdelen kapot gingen, wat je bij kilometers rond de 200.000 zou verwachten, gooide ik de handdoek zenuwachtig. Op exact 20.000 kilometer eindigde onze relatie.

Eerder was mijn Saab-dealer vergeten de bestelling voor een 9-5 Anniversary Bio Power-stationcar naar Zweden door te sturen, dus hij was niet langer beschikbaar vanwege de plantvakanties. De aankoop van een tentoonstellingsvoertuig is mislukt vanwege de waarde van een tank; kortom, ik was volledig bediend. De 9-3 wandelde naar de Mercedes-dealer en zwoer nooit meer een Saab-dealer te worden. Op dit punt had het verhaal kunnen eindigen. Dan zou er geen blog zijn, anders zouden de lezers hun tijd verstandig gebruiken. Maar toen veranderde alles volledig, wat een lang verhaal is.

GM heeft ook genoeg van Saab

Ik heb niet alleen een saaie relatie met Saab 2009. Ook GM, getroffen door de financiële crisis, heeft de Zweden beu. Er is het leuke verhaal dat GM eenvoudig de locatie Trollhättan van de kaart van zijn voormalige rijk heeft verwijderd en Saab-functionarissen heeft gewezen op de aanstaande scheiding. Of het verhaal echt zo is gebeurd, is onzeker. Ze is al geloofwaardig.

Tegen het einde van het jaar is 2008 ook in Zweden duidelijk dat de Amerikanen serieus zullen zijn. De nationale pers speculeert of GM eenvoudig de fabriek sluit of Saab verkoopt. Kun je Saab eigenlijk verkopen, vragen de journalisten. En de krantenkoppen van Dagens Industri, nu zou het laatste hoofdstuk voor Saab zijn geopend. En zou gelijk moeten hebben. Aan het begin van 2009 stuurt GM zijn dochter de reconstructie in. De Zweedse variant van een gereguleerd faillissement om het bedrijf schuldenvrij te maken voor nieuwe investeerders.

Saab presenteert de nieuwe 9-5-generatie op de IAA 2009

Natuurlijk vermoeden we niets op de IAA 2009. Natuurlijk was Saab in moeilijkheden. Woord heeft zich verspreid, maar hoe diep de crisis was, reflecteren we niet. Integendeel! We kijken uit naar de 9-5NG, omdat een volledig nieuwe Saab al een zeldzame gebeurtenis is. En dan staat hij daar op de Saab-tribune.

Groot, elegant, indrukwekkend. Een auto die vanwege zijn omvang niet noodzakelijkerwijs aan het merk wordt toegeschreven. Wil ik het hebben? Om bij de waarheid te blijven - niet echt! Het eerste contact maakt me relatief koud. Wat is het? Er is een vreemde sfeer die tijdelijk kan zijn, misschien zelfs voor de hele eerlijke tijd. Het smaakt naar crisis, spanning en ik kan het op dat moment niet veilig classificeren.

Voeg daar de zorgeloze omgang met de voertuigen aan toe, de goedkope materialen die me op deze dag afschrikken. Ook omdat ik het verhaal erachter niet ken.

De Saab 9-5 NG is een Hessen!

Het kleine Zweedse merk ligt momenteel van alle kanten onder vuur. Bovenal heeft de ondernemingsraad van Opel met alle middelen geprobeerd de productie van de 9-5 NG voor Rüsselsheim veilig te stellen. Om dit te compenseren had je een paar Opel Astra bij Göta Älv moeten kunnen bouwen. Niet te veel natuurlijk, dus dat is genoeg. Waar de beoogde verschuiving zal leiden ligt voor de hand. De versterking van de moederplant van Opel en op middellange termijn een volledige afwikkeling van Trollhättan. Oh ja, solidariteit tussen de werknemers en ondernemingsraden in de wereldwijde GM-familie bestaat niet voor 2009.

Als de financiële crisis niet was gekomen, zou de nieuwste Saab waarschijnlijk een Hessen zijn geworden. Dat is zeker, de voertuigen op de IAA 2009 en alle modellen van de pilootserie zijn. Omdat de gereedschappen voor de productie van de 9-5 NG pas op vrijdag worden bereikt voordat de IAA start vanuit Rüsselsheim in Trollhättan.

Vertrek onder het teken van de IAA?

De meeste bezoekers zullen het drama rondom Saab waarschijnlijk niet opmerken. De 9-5 NG arriveert veel beter op de IAA 2009 dan mijn publiek. Mijn vriend, die ondertussen Audi bestuurt, is nog steeds besmet. Hij wil er dan een bestellen en als bedrijfswagen rijden. Het virus geeft hem zelfs na 10 jaar niet vrij, maar helaas is er geen remedie. Omdat er geen nieuwe en dus geen bedrijfsauto's meer zijn van Saab.

Een ander model is in de hype over de 9-5 bijna onder. Saab presenteert in Frankfurt de 9-3 X, een crossover stationwagen die een van mijn favorieten is onder de nieuwe modellen. Sommige levensstijl gemengd met het typische understatement van het merk. Met de systemen voor succes en vertrek. Helaas krijgt hij nooit de aandacht die hij verdient. En verdwaalt in de crisis.

Intrigeert rond Saab

In september geeft 2009 aan wat 2011 zal leiden tot het einde van het merk. Intriges, acteurs met een onduidelijke agenda, groot drama. Er is Jan Åke Jonsson, de Saab CEO, die van de ene dag op de andere van Saul naar Paul draait en vragen oproept over zijn rol. Als GM-manager lijkt hij Saab harde bezuinigingen te hebben, als CEO positioneerde hij zich oppervlakkig tegen de Detroiters. Zijn rol in de strijd om te overleven zal nooit volledig duidelijk zijn, zelfs niet na de scheiding van GM. Is hij gewoon de uitgestrekte arm van de Amerikanen en plaatsvervangend agent in de stalbacka?

Er is BAIC. Op dit moment is het staatsbedrijf nog steeds de favoriete GM-partner in China. De Chinezen verwerven niet exclusief het intellectuele eigendom van de oude 9-5 en 9-3 II, evenals Saab-motoren en transmissies. Maar ze willen meer. Op de IAA 2009 zijn er de eerste geruchten. 25% aandeel van Saab of misschien iets minder? Even later lieten ze de kat uit de tas. 20% zou absoluut voldoende zijn. Geen plaats in de raad van toezicht is gewenst, maar vele miljoenen worden aangekondigd voor Trollhättan en zorgt voor vrije markttoegang in China.

Een verhaal dat te mooi klinkt om waar te zijn. Maar dan wil je geloven, want een rietje voor een verdrinkende man kan eruit zien als een boomstam - en geeft hoop. Een jaar later zal BAIC proberen Saab als geheel over te nemen. Het pokerspel duurt enige tijd en mislukt uiteindelijk vanwege een ontbrekende handtekening.

Als mogelijke Saab-koper wordt Christian von Koenigsegg verhandeld. De oprichter van de sportwagenfabrikant uit Ängelholm heeft het hele pakket in zicht. Een moderne fabriek, opwindende ontwikkelingen zoals de elektrische vierwielaandrijving, een modulair platform of het concept van de elektrische auto, die zijn tijd ver vooruit is. Samen met de BAIC miljoenen en de Chinese markttoegang voor zijn supersportwagens een verleidelijk aanbod. Koenigsegg slaat het eindelijk toe, vandaag probeert hij het opnieuw onder verschillende omstandigheden en met NEVS en Evergrande. China lokt, en zelfs nu is de motivatie van alle betrokkenen niet zo duidelijk als het lijkt.

2019 - wat blijft er over?

Het verhaal van Saab is duidelijk. Er valt niets te interpreteren. Het merk is dood en dat blijft zo. Jan Åke Jonsson is vandaag de verloskundige voor startups in Zweden en is verder goed in dienst. Bij BAIC zijn de zaken middelmatig en lokt Koenigsegg nieuwe avonturen. Volgend jaar zal een Koenigsegg-sportwagen worden gebouwd in Trollhättan. De cirkel sluit dan. Na 11 jaar.

De meest verbazingwekkende ontwikkeling is echter de Saab 9-5 NG. Hij wordt nog steeds tegen alle verwachtingen in gebouwd. Niet in Rüsselsheim, maar waar een Saab vandaan zou moeten komen. In Trollhattan. Bedankt Victor Muller, hij durft dit avontuur. De 9-5 brengt het in korte tijd tot een aanzienlijke volwassenheid en drijft rechtstreeks in de harten van de fans. Ik koop er ook een, ik ben er blij mee, en een beetje verdrietig als hij vertrekt. Met zijn geschiedenis is het al een van de auto's die voor altijd onsterfelijk zijn.


Bedankt: op dit moment een grote dank aan vriend Uli, die de foto's voor dit artikel heeft verstrekt. Zonder hem zou de realisatie van de bijdrage niet mogelijk zijn geweest.

25-gedachten ook "Vóór 10 jaar geleden. Saab voor de laatste keer op de IAA."

 • Hallo Tom, hartelijk dank hiervoor, niet alleen achteraf, zeer interessant rapport met veel verschillende opmerkelijke aspecten! Eén vraag: Wat was het bouwjaar van de "nachtmerrie-cabriolet"? Uit mijn ervaring kan ik dergelijke rapporten niet bevestigen (wat ik natuurlijk niet wil betwijfelen). Zo nu en dan lees je over zo'n "probleem Saab", net als de bijdrage van de recente lezer aan zijn eerste 9-3 II sedan.

  Ik kan dit niet bevestigen voor mijn vier Saab, ze zijn volledig betrouwbaar! Mijn eerste Saab, een 9-3 I Cabri SE, Bj 2002, gekocht als een jaar oude auto: nul problemen. Ik reed naar 2007, toen ik een 9-3 II converteerbare MJ 2007 (binnen facelift, nog niet buiten) bestelde als een nieuwe auto met 150 PS Diesel. Een geweldige auto met een fantastische motor. Afgezien van het vreemde feit dat de alternator in de eerste vijf jaar twee keer (te goeder trouw) moest worden vervangen - was voorheen waarschijnlijk een goedkope component, de laatste tot dan toe - ook hier geen problemen. Totdat ik het juweel met een lachend en huilend oog 2017 verruilde voor een nog groter sieraad: een Griffin BioPower convertible, MJ 2012, met gestampte 210 PS. Nogmaals, nul problemen. Hetzelfde geldt voor mijn tweede auto, een volledig betrouwbare 160 PS Diesel SportCombi, BJ 2011, die ik dit jaar heb gekocht om de cabriolet te ontlasten. Rennen en rennen en rennen ...

  Waren de anderen alleen maar "maandagauto's"? Of was 2008 eigenlijk een heel slecht jaar, een dip in kwaliteit?

  En als ik de vraag mag stellen: waarom heeft de blogger zijn 9 3 SC met Griffin-optica eigenlijk verkocht (ik had gezien in Muckelbauer)? Ook kwaliteitsredenen? Niet lang geleden was er een interessant artikel over de vraag consumeren of verkopen, met de conclusie om hem in te halen en te houden. Sorry voor de nieuwsgierigheid - maar als mijn vriend het niet helemaal verkeerd heeft, moet er niets aan mijn 9-3 SC worden gereviseerd, alles ok, geen roest, ondanks ongeveer 170.000 km. Maar misschien is het omdat het altijd een garage-auto was.

  Allemaal een goede reis en geen gedoe met onze geweldige Saab - voor mij zijn en zijn ze nog steeds de meest betrouwbare auto's die ik ooit heb gehad! 🙂

  16
  • De Aero Cabriolet was BJ 2004. Een maandag auto vanaf het begin onoplosbaar en zenuwen kosten. Trouwens, de enige maandagauto die ik ooit van Saab heb gehad, en dat waren er veel. Anders is de kwaliteit altijd gestemd, tot het einde.

   Ja, waarom verkoop je de 9-3 SC? Ik weet al dat het altijd een politieke kwestie is als ik afscheid neem van een Saab. Dus waarom: ten eerste, omdat alles in beweging is, is niets in steen gezet, zelfs niet de blog. Anderzijds, omdat er objectief gezien veel te veel auto's zijn en je ze niet allemaal kunt verplaatsen en onderhouden. Vooral omdat de oudere Saab voor mij belangrijker zijn dan de 'moderne' voertuigen. Om bij de waarheid te blijven, was de scheiding echter niet eenvoudig.

   15
  • De alternator brak onze 9-3-diesel voor het eerst op ongeveer 56 000km, want de tweede keer toen op 145 000km kapot.

 • PS: De 9-5 ziet er nog steeds (en dat geldt ook voor de 9-3 Griffins) zo actueel dat het als een BJ 2019 kan worden beschouwd. De grote Duitse concurrenten deden er ongeveer 10 jaar over om iets vergelijkbaars met de kleine Zweed te krijgen. Zeer goed beschreven in het rapport. Een ellendige dat alles, maar dat is niets nieuws voor ons ... 🙁

  14
  • BJ 2019

   Grappig en waar, wat je PostScript draagt.
   Onlangs (vóór 2 of max 3 dagen) kwam ik op een parkeerplaats
   Voertuig staart in de ooghoek. Een mooie afgeronde kont met de niet-opgewonden
   Achterlichten en het was ook een cabriolet ...

   Maar slechts een paar meter verder in de richting van de eigen SAAB's lopen, kwam toen ook de
   Front in het gezichtsveld. Zo robuust als een steengroeve en met zo'n hoge bling-bling-factor als
   u kunt eenvoudig diamanten met een waarde van X-miljard dollar uit eenvoudig snijden
   raap zijn grill op.

   Het was een MB. En mijn spontane gedachte was: "Ze kunnen het nog steeds niet."
   Wat betreft het ontwerp en het uiterlijk van jongere SAAB's, ze zijn ook voor een BJ 2029
   nog steeds goed als het doorgaat met MB, BMW, VW, Tesla en Volvo ...

   12
   1
 • Een eerlijk rapport dat de situatie vóór 10-jaren ingenieus weergeeft. Kippenvel! Dank je wel!

  14
  • Kippenvel en eerlijkheid

   Dit waren mijn eerste gedachten en meer waar ik niet aan kan denken ...
   Een echt geweldige sensatie en een volledig accuraat commentaar.
   Met dank aan Tom en dankzij jou.

   • PS

    Ik herinner me iets en ik vind het belangrijk.
    Hier ook mijn dank aan Uli, wiens fotogalerij het artikel
    heel, heel goed om te dragen en verrijkt ...

    Al bij de eerste foto vroeg ik me af of het toeval was of niet
    De bedoeling was dat de wijnrode strepen in de polo en het shirt van de
    Bezoeker komt overeen met de achtergrond van de NG?

    Ik hoef en wil dat niet precies weten. De foto's zijn goed en
    altijd een dank waard en een paardenkracht.

    • Bedankt voor de lof, mijnheer Hürsch 🙂

     2009 fotografeerde bijna elk detail van de nieuwe 9-5 en creëerde bijna 80-foto's van de Saab-stand en de getoonde auto's, waarvan ik de 40 het beste naar Tom stuurde. De Saab-mensen dachten toen dat ik een Europees uitziende spion zou zijn in dienst van een Japanse fabrikant ...

     In die tijd was ik net als een aantal andere Saabisten, ik was gefascineerd door de vorm van de 9-5, maar bitter teleurgesteld door de materiaalkwaliteit en het gevoel in het interieur, geen vergelijking met de 900 (I). Desondanks was de 9-5 mijn persoonlijke favoriet naast de Citroen C6.

     Vandaag word ik niet meer aangetrokken door een bezoek aan de IAA, hoewel ik alleen 20 km van het beursterrein werk. Elektrische auto's, autonome voertuigen en de gebruikelijke agressieve frontmaskers, vooral de Duitse fabrikanten interesseren me niet. Bovendien is de tijd van de grote monsterbeurzen langzaam ingehaald, ook herkenbaar in het drukgebied, waar het belang van Drupa teruggaat en de IPEX (VK) betekenisloos is geworden.

     Wat waren die tijden in de 70ern: Saab toonde de 99 EMS, Citroën was de laatste keer vertegenwoordigd met de DS, de Ro 80 schitterde met zijn innovatieve ontwerp, Lancia nam vervolgens afscheid van zijn uitvoerig gebouwde auto's en integreerde veel voor de prijs geoptimaliseerde Fiat Techniek (bèta). Zelfs een Poolse minibus (Nysa) had me toen aangedaan ...

     Met vriendelijke groet,
     Uli

     • Dat is ook heerlijk ...

      Als het zo was geweest (jij een spion), zouden we vandaag misschien iets in SAAB-ontwerp hebben 😉

 • PPS: De niet zo vriendelijke Saab-dealer uit die tijd heeft zeker al lang de handdoek in de ring gegooid en niet langer in deze Saab-nadelige tijden geoefend - denk ik (?).

  • Het bedrijf bestaat nog steeds, maar de Saab-borden zijn al enige tijd verwijderd.

   Om het eerlijk te houden: werkplaats en service waren altijd onberispelijk, de verkoop begon zwak te worden, toen de oude verkoper het huis de rug toekeerde.

 • Ja, ja en ja, de 9-5NG is een briljante auto die zegt dat niemand van saloons houdt en zich niet meer kan voorstellen dat hij deze auto verkoopt. Natuurlijk zouden een paar productverbeteringen leuk voor ons zijn, dus je leeft met een batterijzuister en een niet perfecte carrosserie.
  Maar eerlijk gezegd, een auto die 10 jaar oud is en zich nog steeds als een nieuwe auto voelt, welk ander merk kan dat zeggen?
  Ruimte voor batterijen en É-motoren is er, wie maakt de juiste upgrade?

 • Bedankt Tom voor dit geweldige, maar ook trieste rapport! Wat jammer wat er met Saab is gebeurd.

  Ik was hetzelfde met de 9-5NG zoals jij. Ik kon het uitgebreid testen tijdens de Int.Saab-bijeenkomst 2010 in Zwitserland en vroeg me toen af ​​of ik zo'n auto wilde hebben? Nee, het was de eerste reactie, alleen om een ​​van de laatste in de 2012 te kopen! En ja, ik genoot van de nog grotere (te grote) 9-5 NG, maar verkocht hem in 2018. Ik ben ook zo, ik heb gewoon te veel auto's, wat kost en je kunt ze niet altijd genoeg verplaatsen. Ik heb de afgelopen 10 maanden vier Saab verkocht, allemaal voor een goede tot zeer goede prijs. Ik kocht er een, de prachtige 9-3X, het meest verkeerd beoordeelde voertuig op Saab.

  Overigens kan ik alleen de indrukken van Reader Ebasil bevestigen. Mijn Saab is uiterst betrouwbaar. Natuurlijk heb ik geen grote KM-prestaties op de klok, maar vanaf de leeftijd 1998 2009 tot 70000 is bijna alles aanwezig en allemaal absoluut probleemloos. (Als ik denk aan mijn buurman, die al de derde transmissie in zijn Tiguan heeft met XNUMXkm of is het het differentieel? In zijn auto ....)

  We koesteren en zorgen echter voor onze Saab! Altijd goede rit.

  10
 • Ik was ook 2009 op de IAA. Ik heb zelfs twee Saab-tickets ontvangen om de nieuwe 9-5 NG te bezoeken. Ik heb dat nog nooit eerder van een fabrikant ontvangen. Behalve de kwaliteitsindruk en voor mij een te hoge zitpositie, vond ik de auto goed (niet geweldig). Het exterieurontwerp had me echter overtuigd. Goed gedaan was de voorbereiding op de website van Saab. Het was een filmpje van medewerkers van de ontwerper, motorafdeling, enz. En altijd een beetje meer van de auto te zien. Tot de IAA was de film compleet op het net en kon de auteur worden beschouwd. Toen ik hem naar de dealer-proef reed, was ik erg teleurgesteld. Het chassis was grijs, de bouwkwaliteit is niet echt goed. Dus toen sloop de 9-5 uit mijn hoofd en bleef ik trouw aan de) -3 SC.

 • Een opwindende recensie, Tom. Nog spannender is echter de vraag hoe de liefde voor Saab toen weer ontstond!?

  • Een spannende vraag en het antwoord zou een interessant artikel zijn. Helaas is het ook een beetje pittig, omdat het niet heel gebruikelijk is, daarom moeten de lezers het opgeven.

   • Pittige (!) Verhalen zijn natuurlijk des te interessanter ... 😉 Ik hoop echter ook op een kort verhaal over nieuw ontstoken liefde - in ieder geval en om die reden 😉

  • Ik hoop het ook, het antwoord komt nog steeds en ben daar erg nieuwsgierig naar.

   Op dit moment was de spanning echter uitstekend en zeer hoog. Een echte Tom gewoon ...
   Iedereen heeft SAAB * gehaat, verworpen, mogelijk zelfs verraden of op zijn minst vermeden - GM, dt.
   Ondernemingsraden, een interne CEO * en zelfs de hoofdredacteur van deze blog. In zijn nis niet meer
   en niet minder dan een toonaangevend medium dat zich snel en succesvol kon vestigen.

   Klinkt als Cliffhanger voor mij. Hoe en waarom dan iets opnieuw ontstoken, ja
   zelfs ontstoken en fel uitgebroken, zullen we zeker ontdekken ...
   Ik hoop het tenminste met veel vertrouwen.

   • PS

    Ik hoop dat ondanks Tom's AW, die mijn commentaar heeft overlapt, doorgaan.
    Nu echter met veel minder vertrouwen ...

 • De IAA 2009 was de laatste die ik bezocht. Ik keek uit naar de nieuwe 9-5 en het was mijn hoogtepunt. Hij overtuigde me destijds niet echt (althans de pre-productie modellen die te zien zijn). Op dat moment had ik niet het gevoel dat ik voor het belangrijke (laatste) schot stond dat het bedrijf redde.

  Over het algemeen was de sfeer vreemd. Het hele uiterlijk was al bewolkt door de kleuren. De situatie werd (begrijpelijk) weerspiegeld in de stand. Ik heb altijd een ritueel gehad tijdens mijn IAA-bezoeken. Ik bezocht de kermis, ging door de gangen, Saab probeerde ergens goed te integreren en altijd ging ik naar de Zweden kort voor het einde van mijn bezoek. Dus ook 2009 en dat brandde toen. Toen ik de cabine verliet, voelde het alsof ik voor het laatst een goede vriend zag. Ze glimlachen weer naar elkaar en op het moment dat ze zich omdraaien weten ze dat ze elkaar niet meer zien. Helaas is het net gebeurd ...

  10
  • "(...) En het moment dat beide omdraaien (...)"

   Je bent een belletrist, Monsieur Anddeu.
   Leuk en verdrietig, wat je daar schrijft en hoe je het schrijft.
   Chapeau en Merci ...

  • Heel poëtisch - en helaas zo treurig triest ... ik moet mezelf een traan drogen.

 • 2009, ik was daar met een Saab-begaafd ticket, het jaar voor de IAA had ik een nieuwe 9-3 gekocht. Het was een vreemde sfeer op de tribune omdat je voelde dat het over overleven ging. Het was de eerste en laatste keer dat ik ooit in een 9-5 NG zat. Je kon zien dat het pre-productie auto's waren, maar ik dacht dat dat een geweldige auto zou zijn als het in serie gaat.
  De 9-3 waren goed gemaakt, beter dan mijn mijn 2008, maar ook daar was ik niet ontevreden over.

 • Bedankt! Heel interessant. De 9 5NG werd gebouwd in de pre-serie in Duitsland, vermoedde ik op dat moment. Misschien zelfs met een in dienst gestelde ontwikkelingsserviceprovider ...
  Misschien is dit een kleine interessante anekdote en zeker kan men erover praten in het licht van de verstreken tijd: ik kan me herinneren dat tenminste bijlagen (deuren) bij het bedrijf ThyssenKrupp Drauz Nothelfer in Saarland voor de 9-5NG
  werden gebouwd. Misschien hebben ze ook de lichamen voor de pre-serie gebouwd.

Reacties zijn gesloten.