Mijn Saab-verhaal 2019

Mijn SAAB-verhaal begint in jaar 2008. Als junior onderzoeksassistent aan een stoel die zich hoofdzakelijk bezighield met auto-elektronica, was het kopen van een auto natuurlijk een groot probleem. Al mijn collega's stelden verschillende modellen en uitrustingspakketten voor. Een van hen, die grote affiniteit had met Opel, wilde me naar deze fabrikant brengen.

Saab 9-3 TTID facelift sedan
Saab 9-3 TTID facelift sedan

Terwijl het gebeurde, sleepte hij me naar een dealer waar Opel en SAAB werden aangeboden. Ik had SAAB eerder alleen geassocieerd met de 900 Steep Snooters. Modellen die niet naar mijn smaak waren. Maar eenmaal ter plaatse trok de frisse face-opgeheven 9-3 II mijn aandacht. In het bijzonder had de limousine mij aangedaan.

Geadresseerd door een vriendelijke en toegewijde SAAB-verkoper verliepen de zaken. Ik regelde een proefrit en was verrukt. Deze auto had absoluut charisma! En ik heb altijd een zwak gehad voor individuele auto's van bedrijven met verschillende denkwijzen.

Maar toen kwam de volgende hindernis: een goed uitgeruste SAAB 9-3 als TTiD was allesbehalve een koopje. Voor mij als jonge professional was dat een angstaanjagende hoge horde, dus begroef ik aanvankelijk de SAAB-plannen. Desondanks kon ik dit voertuig niet verlaten en nam ik na een paar weken opnieuw contact op met de SAAB-dealer. Gelukkig bleek dat SAAB ingenieurs speciale kortingen gaf. Deze waren onverwacht hoog, dus de 9-3 lag inderdaad binnen mijn budget. En dus bestelde ik mijn eerste eigen nieuwe auto!

Na een paar maanden wachten arriveerde de auto en was ik de gelukkige eigenaar van een SAAB. Ik ben door velen benaderd. Het ontwerp van de SAAB werd goed ontvangen, velen hadden SAAB niet zo ervaren.

Maar de vreugde duurde niet lang. Na slechts een paar dagen startte de auto slecht. Eerst was het slechts een paar seconden, een onronde motor, later geïntensiveerd en het kwam wit-blauwachtige rook uit de uitlaat. Op naar de werkplaats, die meteen zorgde voor. Een te hoog oliepeil zei het. Na de reparatie begon het na een korte tijd opnieuw. Dit keer zelfs tijdens het rijden op de snelweg. Dus opnieuw in de werkplaats sprak deze keer over het verdunnen van olie. De defecte zelfreiniging van het roetfilter is te wijten aan de oorzaak van de verbranding van onverbrande dieselolie in de motorolie. Helaas ging het meerdere keren door, dus ik heb eindelijk gesproken over een wijziging in de dealer. Na wat heen en weer ging hij akkoord en kreeg ik een nieuwe 9-3. Problemen met de motor (weer een TTiD) had hij niet meer, echter verschillende ratelende en knetterende geluiden vertroebelden het beeld een beetje.

Tot nu toe waren veel mensen om me heen erg nieuwsgierig naar de SAAB, maar nu waren ze nogal ontmoedigd na het horen van de vele technische problemen. Natuurlijk hoor ik de die-hard SAAB-fans nu niet weten dat de diesel niet DE motor is voor een SAAB. Ondertussen zie ik het zo. Voor mij als frequente bestuurder was een benzinemotor echter geen optie, vooral omdat ik de dieselmotor technisch fascinerend vind en zijn vermogensafgifte leuk vindt.

Op een gegeven moment kwam het faillissement van Saab. Als gevolg hiervan verhuisde mijn dealer zijn SAAB-service naar zijn hoofdkantoor, dat zich nu op meer dan 50 km afstand bevond. Net als zoveel anderen heeft ook het faillissement van SAAB me van streek gemaakt. Met al mijn ontspannen ervaringen - soms was de 9-3 meer in de werkplaats dan thuis - besloot ik na voldoende reden om de SAAB te verkopen. Verbazingwekkend genoeg werd er snel een koper gevonden!

De jaren gingen voorbij zonder SAAB. Ik had nu besloten voor het andere Zweedse merk met hun krachtige 5-cilinderdieselmotoren. Ze waren voldoende individueel en onderscheidden zich van de volumemodellen. Ik heb nog nooit een betrouwbaardere auto gehad. Na nu 120.000 km had ik geen enkele reparatiekoffer meer. En zelfs knetterende geluiden zijn schaars.

Maar de herinneringen aan de SAAB bleven. De magie bleef. De momenten dat men zich herinnerde, stapelden zich op. En dus werd besloten om nog een SAAB te kopen. Trouwens, Tom's blog is ook niet helemaal onschuldig ... De keuze viel op een 9-3 I cabriolet in de 2002 Anniversary Edition in Midnight Blue en met een blauwe top. Hij kwam zogezegd uit de eerste hand van een leraar. Volledige servicegeschiedenis met volledige factuurgeschiedenis, maar ook met de sporen van de leeftijd gemarkeerd. Hij toonde de eerste nadering van roest in de wielkasten en hier en daar een paar krassen en kleine deuken.

Na een jaar in mijn bezit is er tot nu toe veel gebeurd: deuken werden uitgetrokken, roest verwijderd, lakschade hersteld, en er was een professionele verf- en topbewerking. Ondertussen ziet hij er bijna nieuw uit!

Ook technisch had ik hem grondig getest. Verbazingwekkend was ik erachter gekomen dat een zeer capabele medewerker van mijn voormalige SAAB-werkplaats zijn eigen bedrijf had opgezet en zijn eigen bedrijf had opgezet met een focus op SAAB. Daar werd een uitgebreide inspectie uitgevoerd en een roestwerende werking uitgevoerd en de oliecarter gereinigd. Er waren hier geen onderdelenproblemen. Het hete weer van de afgelopen dagen heeft er echter toe geleid dat de koolstofafzetting van het instrumentenpaneel is vervangen. Het is veel moeilijker om hier een vervanger te vinden. Uithoudingsvermogen wordt aangekondigd.

Ondertussen vroeg ik me ook af waarom je altijd met de nieuwste voertuigen moet rijden. De 9-3 rijdt tijdloos goed, loopt zeer soepel en kan zelfs redelijk gematigd rijden wat betreft brandstofverbruik. Evenzo overtuigende verwerkingskwaliteit en details zoals het dikke leer van de stoelen. Vervolgens houd ik vast aan het idee waar de autovoortgang van de afgelopen 17-jaren is gebleven. Hij toont minder in mechanica, maar meer in elektronica en software. Rijhulpsystemen, multimedia en IoT tonen de merkbare vooruitgang. Wie deze dingen wil hebben, zal niet blij zijn met de oude lieverd. Wat echter vaak wordt vergeten: naast het extra gewicht (controle-eenheden en bedrading), is het de energiehonger van de hele elektronische helpers. Deze honger wordt uiteindelijk uitgeroeid door fossiele brandstoffen. Een trend die de vooruitgang van de branders niet merkbaar kan compenseren.

Interessant genoeg zien mensen om me heen SAAB anders vanwege hun leeftijd en bijbehorende kenmerken. Mannelijke kennissen waren dolblij toen ze hoorden over mijn nieuwe voertuig. En zeker, toen ze een foto te zien kregen. Van cultstatus tot tijdloos design of de prijs als een "eerlijke auto" waren er. De vrouwelijke personen waren echter veel terughoudender. Ontwerp noch cultus werd begrepen, maar noemde in plaats daarvan de nadelen: gevreesde reparatie vanwege de hoge leeftijd, gebrek aan navigatiesysteem, verouderd infotainment, geen parkeerhulp. Deze perceptie beweert zeker niet representatief te zijn. Toch verbaasde het me dat er een genderspecifieke trend lijkt te zijn. Mijn twee zonen ondersteunen dit proefschrift: de grote man rijdt graag met me op schoot, terwijl de kleine met minder dan vier jaar al andere SAAB's op straat herkent en dan enthousiast roept: Daar! EEN SAAB! Mijn vrouw daarentegen schudt alleen haar hoofd met een glimlach en begrijpt haar mannen niet.

Ondertussen worden nieuwe plannen volwassen ... Ik kan niet wegkomen, ik krijg een 9-3 II als een sedan zoals ik hem toen had. Geen diesel meer, maar een benzinemotor. Geen primaire auto, maar een voertuig dat waardig mag verouderen. Een getuigenis uit een tijdperk waarin de automobielindustrie zich nog individualisme kon veroorloven.


Dank aan Kai voor het Saab-verhaal op zondag. De deadline voor het indienen van onze campagne was de 15. Augustus 2019. De actie was voorbij en niet daar? Niet slecht We hebben nieuwe ideeën en zullen ze binnenkort introduceren.

7 gedachten over 'Mijn Saab-verhaal 2019"

 • @Bukki2001:
  Ja, de 9-5. 3.0t is al een droom ... Ik berichtte in maart op de blog over mijn import in Zwitserland (bouwjaar 1999). Ik heb sinds 1 maart 31.000 km gereden en ik kan maar één ding zeggen: Best Buy, de beste Saab-aankoop die ik ooit heb gedaan.

 • De eerlijkheid

  Het is altijd fascinerend hoe open en eerlijk je de voordelen maar ook de zwakke punten van de ene of de andere SAAB in de ogen kunt kijken, zonder fundamenteel te twijfelen aan de kwaliteiten van het merk, je ervan af te keren en zelfs een echtscheiding aan te vragen ...

  Open en eerlijk geschreven, dit bericht en om die reden zo waardevol en begrijpelijk

  Ik voel hetzelfde. Mijn huwelijk met SAAB is open en eerlijk aan beide kanten. Er zijn zeker wederzijdse kritieken en wrijvingspunten. Een constante geven en nemen, zonder een advocaat en slechte verrassingen. Het is echt een goed huwelijk. Wat wil je nog meer? ? ?

 • Behalve de "aangeleerde" dieselervaringen, deel ik de mening van de auteur volledig.

  Voor de TTID slechts een korte opmerking ondertussen heb ik met de TTID meer dan 80Tkm ontregeld en alleen een storing ervaren. Een troepentuig verlamde me. Problemen oplossen was duur. De reparatie-inspanning is echter vrij laag.

  Wat de vooruitgang van de auto betreft, ben ik het daarmee eens. De huidige auto's bieden veel meer elektronica en assistentiesystemen, maar dat is het zowat. Auto's met monitors van dambordformaat zijn momenteel erg in zwang. Nou, ik heb waarschijnlijk geen tijd meer. Als ik rij, wil ik geen tv kijken, maar gewoon rijden. Dat geldt voor oudere auto's m. E. Veel beter en met een SAAB zeer goed, dat leidt u gewoon minder af.

  Het is altijd leuk om in mijn 20-jarige 3.0t 9-5 te rijden. Dit jaar heb ik er al 17tkm mee afgewikkeld. Na de aankoop werd er een goede 2TEUR geïnvesteerd en nu draait het voor het derde jaar zonder grote problemen. In het stadsverkeer is het verbruik rampzalig, maar vrijkomt hij op lange reizen niet meer dan de vele "geweldige" premium SUV's. Dit alles zonder een monitor of zelfs maar "monitoren"!

 • Goed verhaal met een happy end voor Saab-fans. Ik denk ook dat er in de auto-ontwikkeling de afgelopen 20 jaar niet veel vooruitgang is geboekt. En met name bij Saab werden de voertuigen met de beste kwaliteit tussen 1999 en 2004 voor mijn voorwaarden geproduceerd. Dik leer en kraakvrije verwerking zijn hier zonder twijfel. Uw verklaring over de genderspecifieke perceptie van het voertuig is interessant om te amuseren ...

 • Geweldig verhaal voor zondag! Behalve de technische problemen met de 9-3er, valt dit bijna samen met mijn of mijn voortdurende Saab-infectie!

 • Gefeliciteerd met de beslissing om de cabriolet te hebben gekocht en gerepareerd…. En veel plezier en veel succes bij het zoeken naar de tweede…. Het Saab-virus laat me ook niet los, hoewel ik bekend ben dat ik in goed gezelschap ben. Hoe langer ik van de auto's kan genieten, hoe meer mijn gedachten gaan over het onderwerp duurzaamheid en de verdere ontwikkeling van voertuigen in de afgelopen decennia. En de nieuwe gedachteloze, hippe en kortstondige trends maken me erg reflecterend. Ik heb het geluk dat ik elke dag opnieuw van de unieke voertuigen kan genieten. En - hoe paradoxaal het ook mag klinken - om de schade aan de planeet en haar toekomstige bewoners zo klein mogelijk te houden.

  Groeten uit de gemeenschap

  De Lizi

 • Nogmaals in het kort, bedankt! Wie de vrijheid waardeert, blijft bij de Saab!

Reacties zijn gesloten.