Saab Festival deel 3 - Het modeljaar 2020

Zaterdag begint zoals vrijdag eindigde - regenachtig. Wat de afgelopen dagen door het weerbericht is aangegeven, wordt langzaam werkelijkheid. Het festival dreigt in het water te vallen. Maar of het nu wind of regen is, het is de festivalzaterdag en daarmee het hoogtepunt van het evenement. De bekende en populaire beursdag begint in zijn volgende ronde!

9-5 NG in Rondom
9-5 NG in Rondom

Weinig ruimte voor veel auto's.

In vergelijking met de vorige keer heeft het museum ruimte moeten verliezen. Een grote open ruimte, waarvan de laatste keer nog beschikbaar was als parkeerplaats, is het slachtoffer geworden van een nieuw gebouwencomplex. Als u uw Zweedse auto wilt presenteren, moet u vroeg aankomen omdat de plaatsen beperkt zijn. We beproeven ook ons ​​geluk, zijn een half uur voor de officiële start van het evenement op het terrein van het museum - en zitten vast in het verkeer.

De haast lijkt ongebroken te zijn, de Erik Carlsson Round About is ook 1 ½ uur later nog steeds vol, vanuit alle richtingen trekt de Saabs richting museum terrein, Aan het einde van de dag kondigt Peter Backström een ​​nieuw record aan. Ongeveer 1.100-auto's stonden tegelijkertijd op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen rond het museum. Meer dan ooit tevoren sinds het festival begon.

Geniet van de show - het laatste model van SAAB!

In de middag volgt misschien het hoogtepunt van het festival. Gedurende 90 minuten vraagt ​​niemand minder dan Simon Padian om een ​​lezing. Padian was tot het einde verantwoordelijk voor de ontwerpplannen van Trollhättan en tekende naast de Aero X ook het definitieve ontwerp voor de 9-5 NG. Niemand heeft het merkontwerp zo sterk gevormd als de afgelopen jaren. Het is dus niet verwonderlijk dat de hal volledig overvol is.

Het publiek is erg gemengd. Veel jonge maar ook veel oudere luisteraars en hoe het uiteindelijk afloopt, ook heel veel voormalige Saab-medewerkers. Een korte welkom, waarna Padian ook vertrekt. Dit wordt gevolgd door verschillende foto's uit vervlogen dagen, geïmplementeerd en afgedankte ontwerpen, die altijd dicht bij de typische Scandinavische elementen en de cultuur worden gehouden. Voor velen is het een volledig nieuwe focus op het merk. Padian vertelt dingen die misschien nooit zijn opgemerkt door de grootste merkfan. Wanneer Padian plotseling spreekt over nieuwe, nooit uitgebrachte ontwerpen, wordt het een beetje onrustig voordat Padian uitlegt waar het allemaal om draait.

Kort voor het faillissement gaven ze hem en zijn team een ​​laatste opdracht. Het startsignaal voor het project 2020 was gevallen. Een leeg vel, het zou eindelijk van nul moeten gaan. Hoewel de tekenen steeds slechter werden, vroegen ze zich in Trollhättan af hoe goed het modellengamma in 2020 eruit zou zien? Zelfs op het laagste punt in de geschiedenis van het bedrijf keek men altijd naar de toekomst. Simon Padian en zijn team hebben uitstekend 5 verschillende auto's getrokken die niet meer van elkaar konden verschillen. Naast twee kleine auto's is hier ook een Combi Coupé, evenals de geplande opvolger van de 9-3.

Padian sluit zijn toespraak af met de woorden "geniet van de show", dan begint zijn filmpje en rollen de laatste echte Saabs over het scherm. Na 8 minuten is het spook voorbij, gaat het licht weer aan en verdwijnt de korte magie.

Een laat bezoek aan de Saab-fabriek

Laat in de avond rijden we door Trollhättan naar het einde. We willen opnieuw langs de fabriek rijden en een kleine insider-tip meenemen op weg daarheen. De laatste jaren is het een traditie geworden om elkaar na de prijsuitreiking te ontmoeten op de parkeerplaats van een winkelcentrum in de buurt van het fabrieksterrein. Er zijn ongeveer 40-auto's bij elkaar, spontaan en informeel. Zelfs een 9-5 NG SC van Mannes Bilservice is te zien. We blijven langer dan gepland en vertrekken kort voor zonsondergang naar de fabriek.

Bijeenkomst voor het NEVS-bord. Waarom?
Bijeenkomst voor het NEVS-bord. Waarom?

Tegelijkertijd staan ​​we niet alleen met ons idee om de fabriek te bezoeken. NEVS Schild heeft al een groep jonge Scandinaviërs die hun Saabs voor het bord plaatsen. We komen op tijd, de Zweedse en Noorse auto's maken plaats en de twee Duitse Saabs zijn geïntegreerd. Er worden foto's gemaakt, de auto's kruipen rond en uiteindelijk vragen we ons af waarom we onze auto's zelfs voor het NEVS-bord rijden. We kunnen geen antwoord vinden, vaarwel zeggen en de Zweedse nacht beginnen.


Zaterdag en het festival lopen ten einde, en daarmee ook de serie op de blog. Het laatste deel omvat de festivalzondag, een apart artikel over het 2020-project en de laatste officieel bevestigde concepten van Saab zullen volgen. En dan komt naast het laatste geheim van de Aero X ook de mysterieuze Combi Coupé aan bod.

Het blijft spannend!

7 gedachten over 'Saab Festival deel 3 - Het modeljaar 2020"

 • Bedankt, bedankt voor het opnieuw geweldige geschreven bericht.

  We rijden pas 3 jaar in Saab, maar dit merk raakte als geen ander in mijn hart en je houdt de "erfenis" vers!

  We willen er zijn op het volgende festival.

 • Ik vond Simon Padian, was de juiste ontwerper voor Saab. Hoe de toekomst voor Saab eruit zou zien, was opwindend om te leren.

 • De ontmoeting voor het NEVS-bord is mijn favoriete foto.

  Het schreeuwt SAAB. Zeer luid en duidelijk. Misschien was dat het
  Schild op de achtergrond, ja, gewoon een gezonde uitdagingsreactie?
  Of het nu bewust of onbewust is ...

 • Hallo mevrouw Bürks,

  Hier vindt u hulp en goede workshops met reserveonderdelen voor uw Saab: https://saabparts.com/de/

  Bovendien adverteren veel zeer goede Saab-workshops op deze pagina's! U bent zeker niet alleen en zult zeker iemand in uw omgeving vinden.

  Waar kom je vandaan

 • Dit zijn geweldige foto's, alsof je erbij was geweest. Heel leuk rapport! Bedankt!

 • Hallo ik heb een vraag Ik heb een Saab 900, hij heeft alleen nieuwe remmen nodig. Ik vind het een limousine. Mijn man zegt dat Saab niet meer is gebouwd. Heb een vraag Als ik hem TÜV afmaak, wat kan ik er dan om vragen? Ik weet niet tot wie ik me moet wenden. Het zou leuk zijn als iemand antwoordt.

  Groet Conni Bürks

 • Zeer interessant rapport en geweldige foto's. Voor iedereen die ooit het festival heeft bezocht, brengt het veel herinneringen terug.
  We kijken uit naar de verdere rapporten. Stonden er ook illustraties op de ontwerpen voor 2020?

Reacties zijn gesloten.