Mijn - helaas slechts sporadische - ervaringen met de Saab 9000

Tot nu toe is mijn persoonlijke ervaring met de Saab 9000 gebaseerd op slechts drie ervaringen, die voor mij echter onvergetelijk zullen blijven vanwege de respectievelijke daarmee samenhangende omstandigheden. Ik heb zelf de 9000er-serie overgeslagen in mijn persoonlijke "Saab-carrière", ik ben van drie 96 en 900 (I) rechtstreeks overgestapt op de 9-5 (I).

Het museum werd geopend 1975
Het museum werd geopend 1975. Afbeelding: Saab Car Museum

Het eerste contact met de Saab 9000 in mei 1984

In het jaar 1984 was het tijd: eindelijk onze eerste vakantie in Zweden in Midden-Zweden. Dat Trollhättan op weg was naar Sunne, was zeker een reden voor de keuze van de vakantiebestemming. We bereikten de fabriek in Trollhättan met onze volledig verpakte 96, waar Albert Trommer, de toen onbeschrijflijk sympathieke directeur van de Saab Museum staat al op ons te wachten op de volledig bezette parkeerplaats van het bedrijf.

Meteen na het warme welkom gingen we richting het stadscentrum. Plots zette Albert Trommer de richtingaanwijzer van zijn 900 Turbo's voor ons en stonden we voor een nogal onopvallend huis, dat toentertijd tot de Saab-ANA behoorde. Er werd echter geen Saab-embleem of een verwijzing naar een museum gezien. Onze vragende blikken werden echter onmiddellijk beantwoord door te zeggen dat het museum in de kelder was.

Historische foto's van het "oude" Saab-museum
Historische foto's van het "oude" Saab-museum

Daar de volgende verrassing: twee Zweedse studenten stonden ons al op te wachten en ontvingen ons heel hartelijk. Een individuele tour speciaal voor ons in dit museum - ik was blij om de geschiedenis van mijn favoriete merk in werkelijkheid te leren kennen en niet alleen uit rapporten.
Ironisch genoeg was de film waarmee ik de foto's in het museum heb gemaakt, gebrekkig. Dus, na terugkomst uit het geheugen, maakte ik een schets van de uitgegeven museumvoertuigen. Wat irriteerde me toen ik de ontwikkelde foto's met de rode kruislijnen zag ...

Nu voor het allereerste contact op deze dag met de 9000. Na een bezoek aan het museum vroeg Albert Trommer ons met een mysterieuze sfeer of we iets heel speciaals wilden zien. Natuurlijk wilden we.

Terug in het daglicht zagen we een dekzeil waaronder slechts één auto zich kon verstoppen. De nieuwsgierigheid was bijna ondraaglijk, ik wist toen al dat Saab iets nieuws zou presenteren. De twee Zweden vierden letterlijk de bekleding van de auto - alleen een trompetfanfare zou hier ontbreken. De Saab 9000 kwam aan het licht, die op het punt stond zijn officiële debuut te maken. Intens rood lichaam, gecombineerd met lichtbruine lederen stoelen - een gedicht. We waren de eerste Duitsers die deze auto zagen.

De originele Saab in het museum
De originele Saab in het museum

Maar voor mij kwam het beste tot nu toe: we genoten van een stadstour met Albert 900 Turbo! De Kopparklinten met het geweldige uitzicht op de waterval en de sluizen stonden natuurlijk op het programma. Het was ook de eerste keer dat ik met een 900 mocht rijden, wat me een nog intensere indruk gaf dan de eerder feitelijk ontworpen 9000.

Het tweede contact met de 9000, over 1994

Ondertussen had ik mijn droom vervuld 1987, een gebruikte 900 GLi maakte mijn 96-bedrijf. Zelfs een 99 zou destijds een welkom alternatief zijn geweest, omdat ik het merk Saab vele jaren geleden (1969) tegenkwam toen ik de 99 voor het eerst in de buurt van Neurenberg zag. Zelfs toen was het me duidelijk dat Saab later ooit tot mijn merk zou tellen.

1994 was de tweede 9000-ervaring voor mij: ik bezocht een Zweedse drukkerij in de buurt van Vetlanda en moest bij stormachtig weer van Kopenhagen naar Vetlanda vliegen - in een klein propellervliegtuig. Met een ongezonde, groenachtige teint stapte ik uit het vliegtuig en werd begroet door twee Zweedse collega's. Toen ik hun auto zag, lichtte mijn gezicht merkbaar op. Het was een Citroën XM, die ik al heel erg leuk vond. Helaas moest ik op de achterbank zitten en helaas kreeg ik een kaart, zodat we de afgelegen locatie van de drukkerij konden vinden - er waren op dat moment geen navigatieapparaten.

Zachte ophanging, langzamer op en neer gaan van de carrosserie van de XM, achterbank en vervolgens ook het hanteren van de kaart - ik kreeg een groener gezicht. Geweldige auto van de XM, vooral vanuit de bestuurdersstoel gezien, maar helaas ongelukkig met deze ongelukkige omstandigheden voor mij om te doorstaan.

Na het klantenbezoek was een 9000 CS klaar voor de terugreis naar het hotel. Ook niet slecht, vooral met de nieuw ontworpen 1992-achterzijde. Hier was de rit veel eenvoudiger vanwege de hardere vering, de 9000 won met mij nog meer sympathiepunten. Twee geweldige auto's op één dag, wat wil je nog meer ...

Het derde contact met de 9000 in het jaar 1999

Deze keer stond er een bijzonder hoogtepunt op het programma. Een collega had destijds een 9000 CSE en we wilden altijd de fabriek in Trollhättan bezoeken. Een medewerker van ons Zweedse persbureau kende een Saab-marketingmedewerker, dus we hebben genoten van een onvergetelijke, individuele fabrieksrondleiding. De locatie van ons bureau is ook voordelig: ongeveer 300 meter van het huidige Saab-museum. Het spreekt voor zich dat het museum bij elke reis naar Zweden op de eerste plaats komt en pas daarna het bureau ☺.

Voordat de fabriek werd bezocht, stond de reis van de regio Frankfurt naar Trollhättan op het programma. Hier leerde ik de uitstekende langeafstandskenmerken van de 9000 kennen: ruimte, perfecte stoelen en een goed compromis tussen rijcomfort en rijveiligheid maakten deze reis tot een plezier. De ontwikkeling van 900 naar 9000 was bijna overal voelbaar.

Het bezoek aan de fabriek was net zo indrukwekkend als mijn eerste bezoek aan het museum in het jaar 1984. Geen routinematige afhandeling van met Saab geïnfecteerde bezoekers, maar veel aandacht voor detail. Waar zou je dit vandaag nog kunnen ervaren?

De terugreis was ook ontspannen, nu uitgerust met verschillende buit van het Saab Museum: veel boeken, modelauto's en brochures waren vanaf nu een ereplaats in mijn Saab-collectie.

Waarom is het de 9000 niet gelukt om mijn dagelijkse auto te worden?

Objectief moeilijk te beantwoorden. Waren te weinig Saab-genen aanwezig (geen onvergelijkbaar vliegtuig preekstoelgevoel van de 99 / 900-modellen vanwege het ontbreken van ronde voorruit, de ontsteking tussen de voorstoelen, de ietwat minder solide uitziende carrosserie, de tenminste externe gelijkenis van de deuren naar Fiat Croma en Lancia-thema, de conventionele opening van de kap, die in de 900 altijd een bepaalde attentiewaarde genereert)? Of is het mijn leeftijd, sinds ik vanaf het begin getuige was van de geschiedenis van 99 en 900?

Een objectief geweldige auto van de Saab 9000, maar de vonken sprongen slechts voorwaardelijk met mij mee.
Het was een beetje anders jaar later met mijn eerste 9-5 (I). Hier waren ten minste enkele van de stylingelementen van de 99 / 900-serie weer beschikbaar, de stationwagon miste ook niet de gewenste rivierruggen.

Maar slechts een kwestie van smaak - en een goede tijd voor Saab, omdat de overleving nog een paar jaar langer kon zijn vanwege de 9000.


Dank aan Uli voor het Saab-verhaal op zondag. Hoe is het in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaar je, hoe reageren vrienden, collega's en de familie? Met verwennerij, enthousiasme of medeleven? Hoe houd je de Saab in leven, wat doe je met reserveonderdelen en werkplaatsen, hoe optimaliseer of herstel je de oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!'.  De deadline voor het indienen van de actie was de 15. Augustus. Actie over en er niet geweest? Niet slecht We hebben nieuwe ideeën en zullen ze binnenkort introduceren.

4 gedachten over 'Mijn - helaas slechts sporadische - ervaringen met de Saab 9000"

 • blanco

  En het is nooit te laat ...... Er zijn nog bruikbare exemplaren te vinden ......

  Groet

  De Lizi

 • blanco

  Triest voor jou, omdat je tientallen jaren van een fantastische auto hebt gemist ...

  2
  1
 • blanco

  Bedankt voor de historische bijdrage. Ongelofelijk, als de eerste Duitser die de 9000er heeft gezien.

 • blanco

  Geweldig bericht met interessante recensies ...
  Soms wordt vergeten dat het SAAB-museum niet alleen verhalen vertelt,
  maar heeft al lang zijn eigen en charmant.

Reacties zijn gesloten.