Een Saab-wrijvingstester voor Berlin-Tegel

Het is weer zover! Uit het faillissement van de luchthaven Schwerin-Parchim wordt een Saab Friction Tester aangeboden. Een goede gelegenheid om terug te blikken op het jaar 1982. Een van de twee civiele luchthavens in West-Berlijn, in Tegel, krijgt een nieuwe wrijvingstester.

Een SFT in actie
Een SFT in actie

Saab Fricition Tester, korte SFT, maakt deel uit van het merk-DNA. De oorsprong ligt in de vliegtuigbouw; In de 80-jaren organiseert men de productie van de speciale voertuigen die nog steeds onder eigen verantwoordelijkheid vallen. Dat verandert iets later onder GM, zoals de speciale voertuigconstructie bij Sarsys, vandaag SARSYS-ASFTwordt afgeleverd. Destijds zorgt de autodivisie van Saab-Scania in Nyköping, die Saab Duitsland aan boord brengt, voor de verkoop. De correspondentie van het jaar 1982 is voor ons beschikbaar, het is een document van die tijd.

In een gesloten vrachtwagen door de DDR

Op de 10. Mei 1982 meldt verkopen in Nyköping dat de SFT op 28. Kan af zijn. Hij moet vervolgens naar Hamburg worden gebracht met een regulier autotransport voor inspectie van de TÜV. Vanuit de Hanzestad reist hij vervolgens in een gesloten vrachtwagen over de doorvoerroute naar West-Berlijn. Een gesloten vrachtwagen? Waarom? Is dit een veiligheidsmaatregel, wordt gevreesde spionage van de DDR en staat de technologie op dit moment misschien op de embargolijst? De kans is groot omdat Amerikanen de legale export van elektronica naar de landen van het Warschaupact grotendeels hebben verboden.

De relevante gegevens, zoals chassisnummer en gewicht, zijn er al voor de Duitse bediende bij voorbaat. Met de informatie uit Zweden maakt de vestiging in Frankfurt een voertuigregistratiedocument aan dat naar het technische testcentrum in Hamburg gaat. De homologatie kondigt de brief, met het verzoek om ondertekening, vooraf per telex aan. De 900 GLI, die werd omgezet in een wrijvingstester, wordt beschouwd als geschikt voor wegverkeer. Voor de zekerheid stuurt Saab ook een kopie van een andere geconverteerde 900 GLS uit het jaar 1980 in kopie.

Voor de constructie van een SFT gebruiken de Zweden voertuigen uit de serie. Slechts twee parameters veranderen ter goedkeuring. Eerst het voertuiggewicht, dat met het meetapparaat toeneemt met 200 kilogram. En het aantal stoelen wordt teruggebracht van 5 naar 4.

De verblijfplaats van de SFT voor Tegel is onbekend

Dat de tijden op dat moment anders waren, wordt uiterlijk met de volgende brief duidelijk. Nyköping kondigt aan de Franse militaire administratie de import van de 900 GLI aan als Fricition Tester voor Berlin Tegel. En bij de 7. Juni 1982 vraagt ​​Spedition Schenker via telex of de SFT in Travemünde moet worden vrijgegeven voor gebruik als meetvoertuig of voor normaal wegverkeer.

Het Franse militaire bestuur in Berlijn bestaat niet meer, het goederenverkeer in Europa is gratis. Zoals de telex die je je nauwelijks herinnert. Dingen die je niet leuk vindt. Wat de SFT is geworden voor Berlin-Tegel, weten we niet. SFT zijn duurzaam, zijn verkocht aan een tweede of derde eigenaar. Misschien baant hij zich vandaag nog steeds ergens op een klein provinciaal vliegveld. Misschien is hij gestrand op het vliegveld in Parchim.

De veilingmeester van de faillissementsgoederen gaat spaarzaam beeldspraak het bouwjaar zou kunnen overeenkomen met de vroege jaren 80. Het interieur van "Bokhararote" is in elk geval typerend voor deze periode en vormt een schuin contrast met de buitenkleur, die Saab "albastgeel" noemt.

7-gedachten ook "Een Saab-wrijvingstester voor Berlin-Tegel"

 • Oh man, wie kent er nog een telex? Is echt lang geleden verdomd en lang vergeten. Maar het is geweldig dat je nog steeds een SFT op verschillende luchthavens kunt zien (niet alleen in Duitsland).

 • Het rapport deed me denken aan mijn leertijd.

  Wat moest ik Telex de hele nacht naar Azië sturen, want toen was het goedkoper.

  Schrijf eerst de tekst en terwijl ik de tekst schreef rammelde een strook papier, waarin de tekst naast me zat. Klem vervolgens de papieren strook steeds opnieuw vast, kies het telexnummer van de ontvanger met een draaiknop, laat de strook door en kies de volgende ontvanger. Vergeet niet om de lijst over te slaan, anders wist de leraar niet of deze uitging ...

  Dus ging reclame-e-mails in de 1970ern. En ik werd oud, net als mijn Saab-cabriolet ....

  • Dat was nog steeds het geval in de late 80-jaren. Onze telexen naar Hong Kong en Taiwan werden om kostenredenen ook alleen 's nachts verzonden. We delen zeer vergelijkbare herinneringen.

 • Charmante tijdreizen. Dank je wel!

  Moeilijk te geloven, maar waar dat nogal wat vliegtuigen een reguliere civiele of militaire dienst zijn,
  die aanzienlijk ouder zijn dan een 1982er STF ...

 • De 900er te koop heeft de vin YS3AT34SXD1001500 - dus is een 1983er Turbo met het serienummer 1500 ...

 • Saabs die hun geschiedenis op de luchthaven mochten doorbrengen, vinden het altijd interessant, hetzij als wrijvingstester of om andere redenen die het luchtverkeer dienen

Reacties zijn gesloten.