Elektrische auto. Zou je een auto rijden?

Zonder de productielocatie Trollhättan zou ik het Sion-project niet hebben opgemerkt. Na een bezoek aan Sono Motors en artikelen over de elektrische auto, eindigt het in een cruciale vraag. Zou je een auto rijden? Het antwoord zou niet zo eenvoudig moeten zijn. Omdat ze dat niet is.

Sion prototype interieur. Zou je een auto rijden?
Sion prototype interieur. Zou je een auto rijden? Afbeelding: Sono Motors

Klimaatverandering. Heat verslagen.

Het is woensdag, de 25. Juli 2019. De heetste dag ooit in Duitsland sinds het begin van de weerrecords. Mijn Saab staat geparkeerd in de schaduw, maar op het temperatuurdisplay staat 39 graden. Let wel, in de schaduw! Het automatische klimaat koelt het interieur af tot een aangename 22 graden, oké? Is het niet, integendeel! Klimaatverandering raakt het land met volle kracht, maar niet iedereen heeft dat echt gemerkt.

42,6 graden zijn er deze woensdag in Lingen. Een nieuw Duits record. De tv-zenders schakelen speciale uitzendingen, veel intelligente mensen formuleren zinnen. Bijna niemand trekt gevolgen. Anders zou je het steeds toenemende aantal cruises en vliegreizen nauwelijks kunnen verklaren, want zelfs op deze dag wachten de reizigers in lange rijen op de luchthaven van Frankfurt. Het land zweet, de politiek bespreekt CO2-heffingen en in het noorden van München heeft een startup een voertuig in de pijplijn, wat eigenlijk de auto van het uur zou moeten zijn. Nee! Moeten!

Hoe koop ik auto's?

Mijn koopgedrag analyseren is heel eenvoudig. Ik hou gewoon van merken die technische functies gebruiken. Alles begon met Citroen. Het merk met de dubbele hoek. Visa Chrono GT, Citroën BX, CX GTI Turbo 2. De hydropneumatiek, weet u, enkele andere bedieningsconcepten, slimme lichtgewicht constructie. Verschillende BX-kopieën haalden zelfs onze bedrijfsvloot. 500.000-kilometers waren geen probleem, wat de vakpers ook over hem schreef. Robuust, comfortabel, zuinig. En de veldwerkers huilden toen VW de BX Passat verving.

25. Juli 2019. Warmte record in Duitsland. En zou je een auto rijden?
25. Juli 2019. Warmte record in Duitsland. En zou je een auto rijden?

Na Citroen kwam Saab. Turbomotoren en in principe een soort Citroën voor rationele mensen. De laatste Saab die ik met overtuiging kocht was er een 9-5 BioPower-chromen frame, De auto was een verouderende diva, maar het BioPower-concept overtuigde me. CO2-neutrale brandstoffen uit hernieuwbare grondstoffen, bij voorkeur uit afval van de landbouw- en houtindustrie, beloofden de toekomst. Tegen die tijd hadden humoristische Amerikanen het laterale denken van de Zweden grotendeels verdreven. In principe was het ethanolidee slechts een bijproduct van het Trionic-project, opgeroepen uit een of andere lade in Trollhättan. Helaas was er geen toekomst in Zweden of Duitsland.

Een regering die een kanselier over klimaatverandering voorzat en de energieturnaround verkondigde, heeft E85-financiering gedumpt ten gunste van de Diesel-lobby. Waar dit leidde is duidelijk. De kans op een snelle en goedkope C02-vermindering van het wegverkeer was verloren. Onze Franse buren zijn pragmatischer. E85 is aanwezig en iedereen kan met weinig moeite bijdragen aan C02-neutraliteit.

De Sion is de auto van het uur?

De Sion zou een trend kunnen zetten, het concept biedt alle basics. Hoog gebruiksgemak, een batterij die een redelijke balans houdt tussen de bruikbaarheid en het voertuiggewicht. Een auto die niet alleen geschikt is voor de stedelijke omgeving, maar ook voor dagelijks woon-werkverkeer. Het hoogtepunt is echter de integratie ervan in de zonnepanelen van het lichaam. Ze genereren elke dag tot 34 kilometer groene rit - als ze zon krijgen. Als dat niet genoeg is, kunt u uw Sion rechtstreeks naar uw eigen zonnestelsel opladen zonder enig stroomverlies.

34-kilometers per dag kunnen gratis zijn. Dit is een aankondiging.

Te weinig? Men kan de 34-kilometers als een leuke marketinggag accepteren. Helaas is onze samenleving saai en overspoeld met stimuli. Sommige berichten zijn ongehoord. Daarom een ​​kleine, opzettelijk conservatieve rekening hiervan: Stel dat de Sion 10 vrije kilometers per dag genereerde. Dit is niet optimistisch, maar resulteert in 12 maanden samen statige 3.650 kilometers. Besef je bovendien dat het gemiddelde jaarkilometrage 2018 per auto lag op 13.922 kilometer, met een dalende neiging, dan zou iedereen 4 zijn. Kilometer in de SEV van Sono Motors een CO2 neutraal gratis ticket. In percentages: 26,21% van de kilometerstand wordt gegeven als een geschenk. En een goed geweten ermee.

26,21%! Stel dat iedereen bij Shell of Esso 4 zou zijn. Gratis liters, wat waarschijnlijk nooit zal gebeuren, wat zou dat betekenen voor de maandelijkse kosten van een gezin? Of Audi en BMW zouden 3.650 kilometers gratis reizen jaar na jaar geven. De koppen zouden dik zijn, de vraag ongelooflijk. De Sion is eigenlijk de auto van het uur, hij komt op het juiste moment. De toekomstige zomers en winters zullen in onze dromen hoogstens koeler zijn, het huidige hitte-record zal niet lang duren.

Klaar voor de systeemverandering?

Het klimaat en onze mobiliteit hebben zoiets als een systeemverandering nodig. En hij moet snel komen. Als het nieuwe auto's en verbruik moeten zijn, heb dan een duurzaam en sympathiek idee zoals een SEV met zijn eigen stroomopwekking.

De Sion in de voormalige Saab-fabriek in Trollhättan
De Sion in de voormalige Saab-fabriek in Trollhättan. Afbeelding: Sono Motors

Tot zover 10.000 Menschen Gereserveerd en een Sion betaald. Alleen 10.000 of al 10.000? Het hangt af van het perspectief. VW heeft meer voorbehouden voor de ID, Porsche voor zijn eerste elektrische sportwagen. Beide voertuigen zijn aanzienlijk duurder dan een Sion. Niet even duurzaam en gearresteerd met grote, zware batterijen in het oude, conventionele denken.

Dus alleen 10.000?

Waarschijnlijk wel, wat jammer is. Als je intensiever met het project werkt, realiseer je je dat de basis nog steeds redelijk beheersbaar is. Misschien omdat het te veel onbekenden bevat. Of omdat het media-brede effect de slag die ze verdient nog niet heeft ontwikkeld. Misschien omdat het project, dat ik zonder de productielocatie Trollhättan nooit zou zijn opgevallen, slechts een sympathieke utopie is voor een bepaalde groep mensen in Duitsland.

Hoe zien de lezers dit? Wilt u het systeem heroverwegen en wijzigen? Of is dit teveel gevraagd?

Zou je een auto rijden?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

39-gedachten ook "Elektrische auto. Zou je een auto rijden?"

 • Mijn voorlaatste Saab 9.5 Ik reed naar 360'ooo km. De huidige heeft hij 160'000 en rijdt nog steeds zoals in het begin !!

 • De Sion is nog maar een paar computerbeelden en erg ver van productie. Financiering en ontwikkeling ontbreken.
  Ik zou liever een NEVS 9-3 EV rijden. Als NEVS de tools voor de 9 3 convertible kon vinden, zou ik als eerste komen bij het plaatsen van een bestelling.

  13
  6
  • Helaas zul je de tools niet vinden. De convertible is GM, NEVS heeft geen ontwerprechten.

   9
   4
  • Als het gecommuniceerde schema op zijn minst een beetje een realiteit is, kan de Sion niet echt zo ver van productie zijn. Een begin van de productie Het einde van 2020 wordt meestal modeljaar 2021 genoemd en begint klassiek na de zomervakantie 2020. Of het is gebaseerd op de Zweedse of de Beierse vakantiedata staat open voor de vraag of de nulreeks voor of na de vakantie wordt gereden, maar in principe spreken we over de periode van augustus tot oktober 2020.

   Dit gaat over de duim die in ongeveer een jaar wordt gericht, en komt dus ongeveer overeen met de tijd die nodig is voor de experimentele beveiliging en release, als u klassiek doorgaat (1 proeflus met prototypes voor functionele veiligheid, noodzakelijke wijzigingen aanbrengen, dan 1 proeflus voor goedkeuring en homologatie ).
   Als je dapper bent of kunt vertrouwen op bestaande resultaten, is er de mogelijkheid om de eerste testlus alleen virtueel uit te voeren door middel van simulatie, aan de andere kant is dit bijna een garantie om niet-herkende problemen in de release / homologatie tegen te komen.

   Hoe dan ook, dit geschatte jaar betekent in de eerste geschetste benadering dat de proeven rond dit jaar van augustus tot oktober moeten beginnen. Als u eerst onderdelen wilt hebben en vervolgens hele voertuigen binnen de volgende 3-maanden, moeten de leveranciers al in bedrijf zijn gesteld, hun voorontwikkeling hebben voltooid en in feite dicht bij de productie van de eerste prototype-onderdelen zijn.
   Zelfs met een simulatieve functionele test moeten de leveranciers aan boord zijn en moeten de onderdelen zijn aangepast aan de respectieve productiemogelijkheden, anders is deze procedure niet mogelijk.
   Al dit voorbereidende werk zal dat waarschijnlijk niet doen als ze denken dat ze er niet voor worden betaald.

   Dus ofwel het gecommuniceerde schema is onmogelijk te houden, of de Sion moet zowel ontwikkelings- als financieel zijn, veel verder dan een paar computerfoto's en een onbeveiligde financiering.

   Dat toch niet alles moet komen zoals aangekondigd, bijvoorbeeld, Borgward of Nevs zijn vrij illustratieve voorbeelden, maar het is er in ieder geval geweest voor een aantal nieuwe auto's.
   Hoe de staat van de Sion nu precies is, weten alleen mensen met inzicht in de interne werking van Sono Motors en wij buitenstaanders moeten stoppen met wachten op afbeeldingen van Erlkönig, het verschijnen van beurzen en de verkooplancering, als het erop aankomt.

   11
   • Sono heeft beloofd dat een prototype zal worden getoond in het tweede kwartaal van 2020. Niets wijst erop dat er vooruitgang is geboekt bij de productie van prototypedelen. Uit de vacatures blijkt dat leveranciers niet in dienst zijn genomen. “Projectingenieur (f / m / x) chassis - remsystemen” - “U neemt beslissingen over leveranciers en materialen”

    • MISSCHIEN ...

     ... het volgende verhaal over bedrijfscriminaliteit? ? ?

     NEVS lijkt eindelijk wat meer gas te geven, lijkt af en toe financieel goed gepositioneerd om geïnteresseerd te zijn in ingenieurs. In de ondertussen lange rij van eigenlijk nogal sporadische aankondigingen en presentaties sprak NEVS ook over een nieuwe zich ontwikkelende EV, die men in Trollhättan wilde bouwen en waarvan de functies - voor zover ze werden genoemd - verrassend nadachten voor een Sion zijn ...

     Misschien moeten NEVS en Sono nog nauwer samenwerken?
     Misschien heb je dat al lang gedaan en ben je al een tijdje op de achtergrond?
     Misschien kunt u persoonlijke knelpunten compenseren?
     Misschien is de interesse van NEVS in de Sion groter dan je op het eerste gezicht beseft?
     Misschien liggen de wederzijdse belangen van Sono en NEVS enigszins of zelfs helemaal anders achter de gevels dan voorheen openbaar was?

     Sono zou niet de eerste startup zijn, wiens oprichter met relatief weinig moeite een mooie bruid in de etalage maakt en hoopt op een bruidsschat (overname), waarmee ze voor zichzelf hadden gezorgd ...

     En NEVS zou niet de eerste potentiële bruidegom zijn die dit doorziet en voor tijd speelt - wetende dat de lijst met kanshebbers kort is en die tijd tegen de ouder wordende bruid speelt, dat ze er vroeg of laat om zal smeken, niet in stukken en door de curator gedemonteerd om te worden vermomd ...

     Spannend onderwerp en een echt breed veld voor speculatie.
     Geweldig dat je hier leert hoe dit verhaal verder gaat ...

     Ik ben nu zo enthousiast over dit vervolg,
     als een echt scherpe kruisboog ...

     @Stephan,
     Bedankt voor deze echt heel inspirerende reactie! ! !

    • Voor zover ik weet, zegt Sono ook dat de productie begint met het einde van 2020. Hiermee bedoel ik het begin van massaproductie, misschien ben ik de enige, hoewel ik dat nu niet geloof. Voor zover ik weet, wordt het ook gecommuniceerd in de informatie voor beleggers. En op dat moment waren mijn opmerkingen uitgeschakeld.

     Om uit een (of meer) vacature te concluderen dat deze taak (en) niet eerder door iemand anders is gedaan (of gedaan), hoeft niet noodzakelijkerwijs waar te zijn. Overigens zou het feit dat het aantal werknemers naar boven moet gaan ook goed passen bij de start van de productie van de onderdelen, omdat dan meestal veel gedetailleerde vragen rijzen tijdens de implementatie / productie, die bijvoorbeeld een ontwerper, die eerder voor meerdere onderdelen heeft gezorgd, zich niet langer tegelijkertijd kan veroorloven.

     Zoals ik al zei, het lijkt me nu niet helemaal onrealistisch, maar dat is slechts mijn inschatting, maar ik heb nooit iets anders gezegd, volgens mijn begrip.

 • Sinds 5 jaar en 5 maanden rijd ik elke dag een BMW i3, dank je werkgever. Daarvoor kan mijn 9000er nu rusten en zal alleen worden geactiveerd in gevallen. Zal zeggen, elektromobiliteit is al meer dan een half decennium in onze familie volledig normaal en ik kan alle reserveringen begrijpen, zelfs voorwaardelijk. SION - kom op!

  23
  5
  • Geweldig rapport dat om nadenken vraagt.
   Een klein fotovoltaïsch systeem inclusief de batterij staat sinds mei op het dak 19 ... Alternatief voor de EV zou n ebike zijn ...

   7
   1
 • Grappig genoeg begon ik ook met Citroen CX, na een aantal jaren 100 Audi 1971 was dit mijn eerste auto. CX nodig, want ze waren goedkoop en een goede DS toen, midden 80iger, had een cultstatus en was te duur. Het was een geweldige tijd, en de hydraulische rit heeft nooit een auto bereikt. Time sprong.

  Toch denk ik dat e-auto's voor een overgangstechnologie, en te lange afstanden rijden, en bijvoorbeeld nooit een Tesla-rit hebben gezien dus dat zou het ontwerp suggereren. Een sportwagen die door geen enkele atleet wordt bestuurd? Nogal vreemd concept. Momenteel rijd ik 750 of 1000 km met één tank - beide diesel. Past zo voor mij. En eerlijk gezegd, alleen omdat het van Trollhättan is, maakt het me niet beter. Ik begrijp dat sommigen nostalgisch zijn over de plek, maar zolang er geen Saabs of onderdelen meer zijn, ben ik niet echt geïnteresseerd in wat daar aan de hand is, en ik vind het vermoeiend, omdat elke verwijzing naar Saab steeds belangrijker voor me is Er is meer verloren ... Geen aanstoot.

  23
  10
  • De Tesla is geen sportwagen ... al was het maar een snelle camper! Hij heeft geen uitstekende prestaties (versnelling en KmReichweite) en geen kwaliteit op lange termijn! De attributen die altijd worden toegeschreven aan TESLA zijn 'op geen enkele manier beschikbaar' ... Ik denk dat de vroege kopers die vooraf hebben vastgemaakt, anders achteraf zouden hebben besloten en opwarmen voor een ander product! De Elon Musk is gewoon niet in staat om een ​​bedrijf te runnen dat op de lange termijn zo succesvol zal zijn (tenminste 15-30 jaar) dat het bedrijf OK is! We zijn hier in de buurt van Mannheim ... als een Tesla-chauffeur de klantenservice nodig heeft, kan het hier relatief snel werken 'is de Tesla-driver, maar vanuit jwd is het uiterst moeilijk om onmiddellijk een technicus te krijgen! Al deze feiten spreken dezelfde taal ... Bij TESLA lopen de enige dingen vast en blijven klanten achter met hun problemen. Zoiets zou voor BORGWARD in de 60ers hebben gewerkt, maar vandaag mag 2019 geen dergelijke tactiek van een bedrijf ondersteunen !! // Goed dat mijn AERO 9-5 Estate Bj.02-2002 'met 302.169 km op de klok (vervangende motor vóór 50.000 Km) Ik hoop nog steeds 3-5 jaar goede service' zolang de TÜV mij niet te grote bottom-line in de rekening maakt! De SAAB is nog steeds een comfortabele, veilige en zelfs relatief goedkope auto na 17 1 / 2 jaar (9 liter op 100 km-A-BahnStadtLand) !!

   6
   11
 • Moin!
  Ik heb het moeilijk om over te stappen naar een auto die ik niet veilig naar mijn kinderen kan rijden bij elke buitentemperatuur zonder op te laden. En de behuizing nunmal rd. 250 km afstand. Ik woon op het platteland, het gebruik van het openbaar vervoer is ook geen alternatief.
  Dus een "Stromer" moet een grotere batterij hebben, denk ik.

  Ik volg het Sion-project al een tijdje. Helaas kan ik geen vrienden maken met het ontwerp, ik vind het gewoon niet leuk.

  Groeten uit Bad Salzdetfurth
  Uli

  15
  3
 • Goede column en kort samengevat! De bottom line die uiteindelijk bepalend zal zijn, is de prijs van mobiliteit. Gratis "vrije kilometers" zijn moeilijk te verslaan.

  17
  1
  • Gratis mijlen bestaan ​​niet.
   De toeslag voor de zonnecellen moet> 2000 Euro zijn ...

   1
   3
   • Helemaal uit het niets

    En waar u ook naar verwijst. EK, incl. Of zonder montage of het echte VK? ? ?

    Elk bedrijf dat tamelijk schoon tikt in de bovenste kamer, zou gewoon het bereik in dergelijke omstandigheden vergroten en een hogere batterijcapaciteit blokkeren voor een paar euro meer.
    Of gebruik gewoon het concurrentievoordeel en bied de Sion zonder zonne-energie weer goedkoper dan hij al had berekend ...

    Dat zou de Sion een prijsverlaging van ten minste 10 en tot 30 of zelfs 40% zijn, afhankelijk van wat u precies wilt hebben gezegd?

    Wat EC en productie betreft, moet een bedrag van drie cijfers voor een kleine extra zonne-energie veel realistischer zijn dan meer dan 2.000 € ...

    Overigens zijn de kilometers natuurlijk niet helemaal gratis. Ze zijn in ieder geval alleen voor portmoney en het milieu als het aanvankelijke gebruik van energie, hulpbronnen en geld ten gunste van het concept en in vergelijking met andere auto's wordt gecompenseerd. Maar met een beetje goede wil zou je de opmerking van Anna Maria vanaf het begin in deze zin hebben begrepen ...

    Om de mogelijkheid van een dergelijke compensatie te onderzoeken - om het in meer detail te onderzoeken, het op een onderbouwde manier te betwijfelen of zelfs op een gegronde manier uit te sluiten - lijkt u zich helemaal geen zorgen te maken? Waarom dan een reactie?

 • In principe ja - maar!
  Ik ben 84 jaar oud en rijd na veel Saabs een SUV Volvo CX 60.
  10.000 km per jaar 7,9 l Diesel per 100 km.
  Als ik het verkoop, wordt het niet gesloopt, maar het zal 30.000 km per jaar rijden met 8,5 l per 100 km van de nieuwe eigenaar.
  Is het niet "groener" om bij de SUV te blijven. Ik wilde eigenlijk electr gebruiken. rijden, maar ik moet het milieu beschermen
  HJK

  22
  4
  • Tom schrijft altijd dat een langer gebruik duurzamer is. Ik ben het met hem eens, ook al is dat waarschijnlijk niet geschikt voor de mainstream.

   14
 • Ik zal niet dromen van het kopen of leasen van een e-auto. Ik kan de hysterie rond de auto niet begrijpen. Het is niet de auto of de voordelen ervan die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, of deze zou kunnen versnellen of vertragen, laat staan ​​voorkomen. We hadden ook 20 graden zomer voor 40, maar niemand lijkt het zich te herinneren of te herinneren.

  25
  22
  • Ja, maar degenen die het zich herinneren weten het verschil tussen klimaat en weer ...

   22
   5
  • RECHT OP VERKEERD

   Dat er sinds het begin van de weerrecords ooit een vergelijkbare temperatuur is geweest in dezelfde maand, is verre van een verklaring voor het feit dat dergelijke temperaturen al enkele jaren de norm zijn geworden ...

   (Weer- en klimaat-) records worden in rijen in elke vorm onderverdeeld. In de vorm van de minste of zwaarste regenval, de hoogste temperaturen van meerdere jaren op rij, de hoogste windsnelheden en de snelste gletsjersmelt aller tijden, enzovoort, enzovoort ...

   En dan is er nog een indicator die volledig vrij is van enige interpretatieruimte:
   Het zuurstofgehalte van onze atmosfeer neemt langzaam maar gestaag af, het aandeel CO2 neemt in dezelfde mate toe.

   De oorzaken liggen zeker niet alleen in het individuele verkeer. Zelfs daar heb je gelijk in het verkeerde. Maar noch de klimaatverandering, noch een bepaalde rol van de vervoerssector kan worden ontkend.

   Als je zou willen zeggen dat je verder moet kijken dan individueel vervoer naar oplossingen, dan ben ik volledig bij je. Als je wilde zeggen dat je nog steeds op zoek moet naar andere en intelligente oplossingen op het gebied van privévervoer, ben ik ook volledig bij je. Maar als je het individuele verkeer buiten wilt weten, dan ben ik hier tegen en doe dat heel heftig ...

   19
   3
 • Spannende discussie hier. Voorstanders van e-car ontmoeten traditionalisten. Bijna zoals in het echte leven.

  16
 • Moin samen.

  ... Ik heb altijd met mijn laatste 3 auto's gereden gedurende ongeveer 10 jaar (en heb ze al "gebruikt" gekocht).
  De huidige Drömbil is ook "gebruikt" gekocht en ik hoop er 12-15 jaar mee te kunnen leven (het is tenslotte een "vrij nieuwe" Saab). 😉

  Daarna zal het waarschijnlijk geen benzine meer zijn.

  Maar met e-mobiliteit ben ik altijd zo verscheurd:
  goed, slecht; pro, contra; milieu- en hulpbronnenefficiënt of niet; enz. 🙁

  En de laatste tijd heb ik al rapporten gelezen / gezien dat 'batterij' sowieso slechts een tijdelijke oplossing is en dat waterstof in de toekomst meer een aanbeveling op lange termijn zou zijn (en zogenaamd China springt ook mee en is niet langer in beweging alleen op batterij).

  Als leek zie ik er momenteel niet meer doorheen, ik ben meer een "verward" persoon en daarom blij dat ik (hopelijk) nog een tijdje met mijn "oude vuil katapult" kan rijden.

  PS: Maar ik volg graag de rapporten over Sion hier (en ook veel meer geïnteresseerd dan de meeste eerdere NEVS-rapporten). 🙂

  14
  • Ik denk hetzelfde, de batterij is slechts een brugtechnologie, de Chinezen zullen een goedkope manier vinden om de hele wereld van waterstof te voorzien en de EU en de VS zeuren de hele tijd rond. De Europeanen hebben het eerste grote waterstofproject in Afrika in het zand gezet, ik vertrouw op dat moment alleen de Chinezen om daar iets recht te zetten.

   • De Chinezen zullen dat zeker doen. Er is momenteel een zeer spannende draaimanoeuvre in China. Weg van batterij-elektrische aandrijvingen, naar waterstof en alternatieve brandstoffen. Subsidies voor batterij-elektrische auto's worden volledig verwijderd uit 2021.

   • Wat je misschien duidelijk moet maken, is dat een waterstofauto zonder batterij nogal onzin is. Toegegeven, het zal natuurlijk veel kleiner zijn dan een puur batterij-elektrisch voertuig, meer zoals in huidige hybride voertuigen (maar hebben ook een breed bereik, van mild hybride tot PHEV).

    Het is absoluut noodzakelijk voor recuperatie (zou natuurlijk ook hydraulisch mogelijk zijn, maar waarom, als het elektrische systeem zich al in het voertuig bevindt), bij deze verbruiksreductie zonder wil, en om de brandstofcel te ondersteunen bij zeer dynamisch rijden (van uitrijden tot vollast in fracties van een seconde) ,

    Dus je kunt het waterstofvoertuig ook regelen met de zo bereden lithium- en kobaltafbraak en als de waterstof dan daadwerkelijk wordt geproduceerd door elektrolyse (momenteel niet het geval is) komt de elektriciteitsmix terug in het spel.

    Hartelijk welkom bij de koolstofdioxide bij de achterdeur en vaarwel eenvoudige oplossingen ...

    Oh ja, iedereen die zegt dat de batterijen beter zullen worden, of dat er nieuwe technologieën zullen zijn die kunnen zeggen dat een batterij elektrische auto welkom is ...

    • Dat klopt, het onderwerp is veel complexer dan een monster van gebarsten gas in schoollessen.
     Het zou nodig zijn om dikke boeken te schrijven en ze te dwingen het perspectief van waterstof te heroriënteren in zijn publieke, politieke en economische perceptie.

     Op dit moment doet het denken aan de euforie van de 1950-jaren rond het atoom en zijn splitsing. Alles, maar ook alles leek mogelijk voor de euforische optimisten (inclusief publiciteit en opinievormende delen van de wetenschap). Tot aan de nucleaire auto. Alles wat mogelijk en onmogelijk was, werd ook als probleemloos beschouwd en al als reëel beschouwd voor de nabije toekomst.

     Volgens Fontane is een optimist iemand die, buiten zijn mogelijkheden, oesters in het restaurant bestelt in de hoop er een parel in te vinden en vervolgens de rekening te betalen. Hoe passend ...

     Ik mis realisme en feiten in veel van de H-discussies.
     Dus bedankt voor je reactie.

 • Toch vind ik dat de meest verstandige manier om je te verplaatsen het bestaande voertuig is. Als mijn Saabe op een dag de geest zou opgeven - wat onwaarschijnlijk is - zou een voertuig als Sion een best denkbaar alternatief zijn. Het grootste deel van het jaar woon ik in Spanje en rijd ik voornamelijk op korte afstanden. Kan waarschijnlijk een aandeel van 90% aan zonne-energie krijgen.
  En voor langere reizen zou ik de auto ruilen met een van mijn kennissen. We oefenen dit vandaag al. Afhankelijk van uw behoeften hebben we een cabriolet, coupé, bestelwagen, kleine auto en SUV ... ..

  Groet

  De Lizi

  13
 • Deze vraag is voor mij niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt af van de relatie van de vraag.

  Als ik mijn status quo accepteer en dan besluit, dan zou ik nee zeggen. Ik rijd in een vergasser, die meestal zonder klachten werkt en die ik niet zou schrappen voor een nieuw voertuig. Want als ik het blijf gebruiken, bewaar ik de middelen die nodig zijn voor een nieuwe auto. En dus doe ik meer voor het milieu dan een gemotoriseerd batterijpakket voor het appartement te plaatsen. Bovendien woon ik in een huurappartement, zonder dit voertuig in rekening te brengen en wat mijn werkgever zou zeggen als ik het daar laad ...? Ik heb nog steeds te veel onbeantwoorde vragen, bovendien overwin ik mezelf af en toe zelfs de fiets voor mijn 40 km woon-werkverkeer (ZONDER E!).

  Als ik de vraag theoretisch bekijk en de Sion in vergelijking met de alternatieven beschouw, zou ik het me al kunnen voorstellen, ja te zeggen. Hij heeft slimme detailoplossingen en de vrije kilometers zijn ook een argument. Maar als ik bijvoorbeeld aan de kwestie van gemak denk, dan kan het er anders uitzien. Of waarom zo weinig Dacia en dergelijke rijden. Goedkope auto's op straat? Ze hebben tenslotte alles wat nodig is om samen in de file te staan, alleen niet zo veel comfort.

  Ik denk dat de Sion een weg in de goede richting is en dat we allemaal onze claims enorm moeten corrigeren! Deze kleine en fijne detailoplossingen van de Sion doen steeds opnieuw denken aan Saab. Persoonlijk denk ik niet dat het aandrijfconcept momenteel zo favoriet is. De hele problemen bij de aanschaf van grondstoffen voor de hele batterij en e-technologie zijn zo verplaatst. Het is gemakkelijk om te zeggen, ja, wij hier in Duitsland lopen voorop op het gebied van milieubescherming (althans dat denken we vaak). Maar wat er gebeurt in de regio's met de omgeving waarin de benodigde grondstoffen worden gewonnen, interesseert nauwelijks iemand. Ze zijn gelukkig ver weg!

  Met onze (aankoop) beslissingen beïnvloeden we politieke en economische beslissingen en beïnvloeden zo het leven van mensen in andere delen van de wereld.

  Zie bijvoorbeeld hier: https://www.businessinsider.de/e-autos-hinter-dem-rohstoff-lithium-steckt-ein-dunkles-geheimnis-2017-12

  11
 • DE VRAAG

  Het artikel is weer geweldig. Ik kan geen enkel punt vinden waarop ik wilde tegenspreken.
  En om de vraag van de auteur te beantwoorden, ja, ik kan me een Sion voorstellen ...

  Maar ik ben mij - ik ben noch het grote publiek, noch zou ik iets voor zijn. Nee, een Sion zou gewoon goed zijn
  en past maar een paar jaar in mijn persoonlijke leven.

  Onder andere omstandigheden - geen tweede auto (SAAB) voor reizen en langeafstandsvluchten, geen opladen op eigen terrein - zou de Sion zonder enige kans synoniem voor mij zijn. De vraag voor ons burgers en consumenten komt te vroeg. Niet omdat het niet de hoogste tijd was, maar omdat beleid en fabrikanten er te lang niet in zijn geslaagd gunstiger en algemeen geldige voorwaarden voor een dergelijk voertuig te creëren.

  Het is triest dat een nieuw type voertuig, dat in het centrum van de stad (fijnstof en stikstofoxiden) zijn grootste pluspunt zou hebben, alleen daar vanwege het gebrek aan oplaadopties, nauwelijks liefde zal ontmoeten.

  Onder de gegeven omstandigheden zie ik in Sion de perfecte aanvulling voor een touringcar.
  Welke van de twee moet worden gedefinieerd als een eerste of tweede auto, ik weet het niet ...

 • Geweldig artikel! Stimuleert om te denken ...
  Wat betekent mobiliteit voor mij in het praktische leven?
  Ik bezoek vrienden in de omgeving en loop.
  Shoppen op locatie of in de dichtstbijzijnde stad (6 km afstand), ik gebruik mijn fiets met fietstassen of voor het zogenaamde "grote winkelen" de bakfiets met e-ondersteuning. 🙂 Hoge leuke factor!
  Bezoek familie in D, DB plus "Shuttle van de familie" 😉
  Theater in de stad of HH, ik gebruik de auto plus het openbaar vervoer. Hier kan ik me ook een e-auto voorstellen in Spe.
  Vakantie in DK, S, N en natuurlijk D Ik gebruik gedeeltelijk in D de DB, anders de autocombinatie. Ook hier in Spe een huurauto.
  Vakantie in Zuid-Tirol of Zuid-Frankrijk met de Kombi DB plus huurauto. Vakanties zonder fiets zijn "onvoorstelbaar" ... 😉
  Dus: voor mijn mobiliteit heb ik andere ondersteuning nodig, die natuurlijk milieuvriendelijk moet zijn. Ik zal mijn huidige auto (helaas niet langer een SAAB) gebruiken "tot het bittere einde".
  DAN zal alleen opnieuw worden beslist.
  Dan zal het ook laten zien of D voldoende buschauffeurs heeft voor het openbaar vervoer en genoeg locomotiefchauffeurs voor de DB ..., of genoeg voertuigen voor autonoom transport ...
  Als de ÖPNV de gebruiker onvriendelijk maakt, is dat niets met de ommekeer van de mobiliteit!
  Het blijft spannend!

  • ALL

   Wat u niet aanpakt of op alles van invloed is. Een zeer, zeer breed en ook op ministerieel niveau interdisciplinair gebied. Ik wil uw opmerking op geen enkel punt tegenspreken - integendeel ...

   Zolang ik dit lees, is uw commentaar waarschijnlijk het commentaar van alle commentaren, dat het duidelijkst laat zien dat het niet zo eenvoudig is als men zou willen doen (burgers, politiek, economie en media - gewoon iedereen).

   Bijvoorbeeld, Duitse buschauffeurs (samen met timmerlieden, artsen, leraren, timmerlieden en anderen) uit Mecklenburg-Vorpommern werden naar Scandinavië gestuurd met taalcursussen gesponsord door het arbeidsbureau, om de adem van artsen, geschoolde werknemers en de situatie van landelijk openbaar vervoer in één adem op te vangen Speciaal en om te klagen over landelijke uittocht in het algemeen ...

   En net vandaag ging het gerucht dat de AKK campagne zou voeren voor een slooppremie voor oliekachels. Zou niet verder slecht zijn als ze niet in een regering was die dezelfde dag nog olie thermische thermische staat bevordert ...

   Maar goed, alles is niet zo gemakkelijk en niet vrij van innerlijke tegenstrijdigheden.
   Dit verwijst naar je reactie heel mooi ...

   Het is moeilijk om buschauffeurs naar het buitenland te sturen ten koste van andere belastingbetalers (om de werkloosheidsstatistieken te verbeteren) en tegelijkertijd om meer openbaar vervoer en meer gebruik van hetzelfde te eisen. Zoals je zei, "het zal niet werken met de mobiliteit ommekeer!" ...

   Als het iets zou moeten zijn, dan staats- en federale ministeries
   leer zo snel mogelijk interdisciplinair denken.

 • Men spreekt alleen over elektrische voertuigen met batterijen, minder men spreekt over voertuigen aangedreven door waterstof en brandstofcellen. Waarom is een batterij duurzaam, als silicium wordt gepromoot met een grote waterverspilling in armere landen in de uitputting. Zie rapporten van Prof Lesch! Bovendien is de elektriciteit voornamelijk afkomstig van fossiele brandstoffen, zoals bijzonder milieuonvriendelijke E-productie van bruinkool. Waar is de duurzaamheid? Ik zie de toekomst niet in de E-mobiliteit met batterijen, eerder gewonnen met waterstof met hernieuwbare energie. Tot die tijd blijf ik mijn Saab 900 Classic en 9-3 convertible op een duurzame manier verplaatsen.

  12
  4
 • Een interessante vraag. Maar naar mijn mening is de overstap naar een elektrische auto niet klimaatvriendelijk. Ik sprak met experts die mijn indruk bevestigen. Kortom, de productie van de batterijen (en hun verwijdering) is catastrofaal voor het milieu. Afgezien daarvan zijn elektrische auto's niet langer verkoopbaar na ongeveer 5 jaar.
  Het echte probleem is onze overbevolking op aarde en globalisering (klimaatverandering). Zonder beoordeling. Maar elektrische auto's zullen op de lange termijn niets veranderen. Ik rijd met mijn Saab's totdat niets werkt. Dit beschermt de natuur en haar reserves. Ik hoop dat de meeste gebruikers het ook doen.

  18
  2
 • HET ADVIES

  Spannend, wat Tom hier heeft geïnitieerd. Ik hoop dat het beleid luidt als ...
  Naast grote scepsis over de voordelen en milieuvriendelijkheid van e-mobiliteit, zijn er ook opmerkingen
  die minder zou moeten klagen over de Sion dan veel meer over de algemene voorwaarden waaronder deze moet en moet worden gebruikt als u "al" vandaag zou kopen.

  Op het verlanglijstje staan ​​oplaadmogelijkheden in de binnenstad en ook ononderbroken transportdiensten van het openbaar vervoer en het spoor, waarmee comfortabel en milieuvriendelijk zelfs die doelen kunnen worden gerealiseerd die het bereik van een redelijk grote Stromers zouden overweldigen ...

  Men kan deze wensenlijst ook zien als een politiek oefenboek voor een verkeersomslag, die de startup Sono Motors conceptueel voelt. Het doet waarschijnlijk twee keer pijn als je je eigen huiswerk doet, gewoon om te beseffen dat politici je verlaten zonder oplaadpunten ...

  Wie weet hoeveel pre-orders Sono zou hebben ontvangen als D klaar was voor Sion en de politiek ook hun huiswerk had gedaan?

  De Sion belichaamt een vertrek - maar mogelijk slechts een voortijdige en valse start?
  Bijna een politiek misverstand ...

  Niemand heeft ooit gezegd dat (en mogelijk welke?) Van het vele milieubeleid en de energie of het verkeer dat politieke startschotten maakt, is nu echt serieus bedoeld ...

  Alles zonder garantie en op eigen risico.
  Economisch betrouwbare omstandigheden voor een startup in de auto zien er echt anders uit ...

 • Ik vind het fascinerend hoe dingen zich kunnen ontwikkelen. Ik ben altijd een "Petrol Head" geweest, ik denk dat het zo zal blijven, maar in tegenstelling tot jaren geleden.

  Met het einde van Saab begon ik te heroverwegen. Er waren een paar auto's nadat die kwamen en gingen. Maar voertuigen werden meer en meer slechts een vervoermiddel zonder emotionele lading. Vandaag kijk ik nog steeds graag naar krachtige of innovatieve voertuigen. En toch maakt het onderwerp me steeds kouder, ik hoef het niet langer te bezitten. Misschien ook een indirecte invloed van de tijdsgeest. Of ik een Sion zou nemen - nu vecht mijn "oude" denken nog steeds tegen het "nieuwe", dat is waarom ik een gelijkspel heb gekozen. Innovatief of niet, e-car argumenten buiten, hij lijkt gewoon weg te rennen. Terwijl de "oude" passie weer kort knippert. Wie weet hoelang nog ...

  • Bedankt voor de reactie! Kan ik optreden, ik ben vergelijkbaar in de afgelopen jaren.

 • Zeer interessant artikel en een zeer aangename discussie hier!

  Ik kom als een Sion-voorbestelling. Sion vergeet graag een paar aspecten, of behandelt ze misschien niet, omdat er nog meer concrete details ontbreken voor hun implementatie, namelijk: autodelen, ritten delen en machtsdelen. Voor dit alles is de Sion ook voorbereid. In hoeverre men dit als mogelijke eigenaar wil aanbieden, dat is de vraag, van mijn kant heb ik ten minste twee buren, op wie ik vertrouw de zorgvuldige afhandeling en die anders autodelen maken. Voordat de Sion op vakantie is, anders dom op de weg, zou ik er geen probleem mee hebben om hem te identificeren als een mobiel laadstation.

  In vergelijking met de gasbrander heb ik echter ook enkele beperkingen: een spontane reis> 250 km? Hm ... Zomervakantie in Zuid-Tirol / Frankrijk / etc. Nope. Voor iets zou ik dan maar gewoon een huurauto nemen. Maar de dagelijkse routines, de Sion dekt gemakkelijk af, waarschijnlijk moet ik tussen maart en november slechts een handvol keren naar het laadstation!

  Er zijn echter ook een paar aspecten waar ik veel mee fluctueer. Garantie? 2 jaar, dat is weinig. Vooral voor een "eerste werk". Gratis werkplaatshandboek en geen speciaal gereedschap zijn allemaal goed en wel, maar wanneer mijn gratis workshop me vertelt dat ze nog steeds hun handen van "orchideeën" houden, sta ik daar. En in 2020 zullen er ook andere interessante BEV's uitkomen. Uiteindelijk kan de Sion relatief goedkoop zijn, een investering van 16-25 kEUR (zonder / met batterij) is ook geen speelgeld voor mij. Vanuit economisch oogpunt rijd ik waarschijnlijk meer gebruikte verbrandingsmotoren met mijn lage kilometerstand tot benzine is verboden ... en ik denk dat er een paar in het dilemma zitten.

  Maar ik zal waarschijnlijk de sprong wagen, vooral omdat de productie van de Sion (zo communiceert het) CO2 neutraal (of gecompenseerd) moet zijn. Dus als het voor mij niet zuinig is, rijd ik nog steeds rond met een kleinere CO2-voetafdruk.

  8
  1
 • Ik heb nee gestemd. De auto is lelijk en kan geen paardentrailer trekken. Ik denk dat het enige tijd zal duren voordat de batterijtechnologie gereed is, zodat e-cars echt universeel zijn voor dagelijks gebruik. Dan wordt Trollhättan natuurlijk op de shortlist, ongeacht de naam van de winkel op dat moment.

Reacties zijn gesloten.