Saab in China. Doei Senova - ShēnBǎo!

Er was een tijd dat Saab-chauffeurs met afgunst naar China keken. Het is 10 jaar geleden dat BAIC in 2009 tools en rechten op de oude 9-5 en 9-3 verwierf. Onder de merknaam Senova en het ShēnBǎo-label dat voorheen door Saab in China werd gebruikt, werden pogingen ondernomen om een ​​binnenlands premiummerk met Zweedse genen op te zetten - in het begin met enig succes en vergezeld van veel media-aandacht.

Senova D70 Concept 2017
Senova D70 Concept 2017. Fotocredit: Granstudio

Een van de gevolgen was dat de Chinezen het Zweedse erfgoed zonder enige terughoudendheid in beslag namen. De Saab 9-5 werd de Senova D70, de originele Saab werd geciteerd, Saab-straaljagers bulderden door de advertenties en zelfs het vorige prestatieteam demonstreerde met Senova-derivaten dat een Saab ook snel kan zijn op twee wielen. De campagne bereikte een van zijn hoogtepunten met zijn eigen raceklassedie van korte duur was.

Zelfs naar Duitsland morste de ShēnBǎo-golf. Tenminste een beetje. Gratis importeurs brachten sommige voertuigen naar Europa, waarschijnlijk vertrouwend op de Saab-mythe. En zelfs op de blog beheerde het de Aziatische familieleden. We konden er een krijgen BAIC BJ40 rijd een Saab-motor en ik ontdekte dat het leven gewoon niet eerlijk is. De Chinezen hadden deze fantastische machine getrouwd met een Aisin 6-traps automaat. Saab 9-5 I-coureur, het had tranen in de ogen moeten brengen, omdat het origineel altijd in 5 versnellingsfasen was. Bovendien voldeed de Zweedse motor met kleine aanpassingen aan de toen geldende Euro 6-emissienorm, die in Trollhättan altijd als onmogelijk werd afgedaan.

Concept door Granstudio 2017

De realiteit heeft het project echter in korte tijd ingehaald. Min of meer ingrijpende facelifts en de elektrificatie van het 9-3-platform konden één punt niet verbergen: de basis begon in jaren te groeien en het was al over zijn hoogtepunt heen. Ondanks intensieve reclame bleef het aantal units altijd onder de verwachting. Tijdens een proefrit met een BAIC X55 SUV realiseerde zich waarom. Met de Senova of ShēnBǎo leverde BAIC een maximum aan solide thuiskoken. Ze bleven ver verwijderd van premium of extravagantie, en het door Saab overgenomen nachtpaneel had ook geen zin.

Het keerpunt had weer kunnen komen in 2017. BAIC gaf de Turin Granstudio de opdracht om de D70 opnieuw te interpreteren. Het resultaat was een interessant ontwerp dat Italiaanse elegantie en het Chinese concept van luxe herinterpreteerde. Een mengeling van huidige stijlelementen, een snufje GM Group, een beetje Audi, en ver verwijderd van wat ooit de basis was. De realisatie was misschien succesvol, maar het hele Senova-assortiment, dat een mengelmoes van modellen van verschillende oorsprong was geworden, verzwakte nu.

Verkoopcijfers Senova D70 (ex Saab 9-5) luid Carsalesbase:

2018 5.594
2017 51
2016 997
2015 1.438
2014 5.213
2013 10.011

 

Senova - ShēnBǎo wordt Beijing

2018 verkocht de verkoop van het Senova-label met 21.4% aan alleen 65.000-eenheden. Te weinig beslissen om te overleven, en ook omdat de Saab-basis echt niet langer levensvatbaar was. Dat is de reden waarom BAIC nu Senova / ShēnBǎo en haar uitloper BAIC BJEV samenvoegt nieuw merk samen. Onder de naam “Beijing” wordt een nieuwe start geprobeerd. Als eerste model draagt ​​een SUV met de aanduiding Zhida X3 de naam van de hoofdstad op de voor- en achterkant. Dit heeft niets te maken met de korte Saab-aflevering in China.

8 gedachten over 'Saab in China. Doei Senova - ShēnBǎo!"

 • blanco

  Jammer dat het niet meer is geworden

 • blanco

  annalist

  Telkens opnieuw fascinerend (en verrijkend), wat men hier dus overal rond het SAAB-onderwerp ervaart.
  Dank u.

 • blanco

  De Senova zag er mooi uit.

 • blanco

  Interessant nieuws uit China dat me aan het denken zet. Nadat de Chinese SAAB-naam ShenBao gratis zou zijn, zou NEVS deze kunnen beveiligen? Of? En dan kunt u een licentie kopen van SAAB AB in Zweden en een nieuwe start starten. Ik denk dat SAAB gewoon beter klinkt dan NEVS.

  • blanco

   Achter een Saab-logo hoort een turbo, geen e-junk! 😉

   14
   2
   • blanco

    Achter een turbo hoorde nu een elektromotor, zou ik kunnen zeggen, maar de waarheid is natuurlijk dat de elektrische compressor parallel aan de turbo wordt geïnstalleerd.

   • blanco

    Daar ben ik het mee eens

Reacties zijn gesloten.