Saab in China. Dag Senova - ShēnBǎo!

Er was een tijd dat Saab-chauffeurs jaloers op China keken. Het is al 10 jaar geleden, omdat 2009 BAIC-tools en rechten op de oude 9-5 en 9-3 heeft verworven. Onder de merknaam Senova en het ShēnBǎo-label dat eerder door Saab in China werd gebruikt, probeerden ze een binnenlands premiummerk met Zweedse genen te vestigen - aanvankelijk met enig succes en vergezeld van veel media-aandacht.

Senova D70 Concept 2017
Senova D70 Concept 2017. Fotocredit: Granstudio

Het feit dat de Chinezen beslag legden zonder enige beperking van het Zweedse erfgoed, was een van de gevolgen. De Saab 9-5 werd de Senova D70, de originele Saab werd geciteerd, Saab straaljagers donderden door de advertenties en zelfs het voormalige performance-team demonstreerde met Senova-derivaten dat een Saab ook snel op twee wielen kan zijn. Een van de hoogtepunten bereikte de campagne met zijn eigen raceklassedie van korte duur was.

Zelfs naar Duitsland morste de ShēnBǎo-golf. Tenminste een beetje. Gratis importeurs brachten sommige voertuigen naar Europa, waarschijnlijk vertrouwend op de Saab-mythe. En zelfs op de blog beheerde het de Aziatische familieleden. We konden er een krijgen BAIC BJ40 rijden met Saab en ik realiseerde me dat het leven gewoon niet eerlijk is. De Chinezen waren met deze fantastische machine getrouwd met een automatische Aisin 6 versnelling. Saab 9-5 I-stuurprogramma's hadden tranen in hun ogen moeten brengen omdat de originele 5-versnellingsbakken altijd voorbij waren. Bovendien stopte de Zweedse motor met kleine aanpassingen de toen geldende Euro-6-emissienorm, die in Trollhättan altijd als onmogelijk was afgedaan.

Concept door Granstudio 2017

De realiteit heeft het project echter in korte tijd ingehaald. Meer of minder grote facelifts en de elektrificatie van het 9-3-platform konden geen enkel punt verbergen: de basis werd oud en ze had haar beste tijden al achter de rug. Ondanks intensieve advertenties bleven de cijfers altijd onder de verwachtingen. In een proefrit met een BAIC X55 SUV, ik besefte waarom. BAIC geleverd met de Senova of ShēnBǎo maximale solide thuiskoken. Van premium of extravagantie was je ver weg, zoals gebruikt door het door Saab verworven nachtpaneel niets.

De ommekeer had in 2017 weer kunnen komen. BAIC gaf Turijn Gran Studio de opdracht om de D70 opnieuw te interpreteren. Het resultaat was een interessant ontwerp dat de Italiaanse elegantie en het Chinese idee van luxe opnieuw interpreteerde. Een mix van huidige stijlelementen, een snufje GM Group, een beetje Audi en verre van wat de basis was. Misschien zou de implementatie succesvol zijn geweest, maar het hele Senova-assortiment, dat een mengelmoes van modellen van verschillende oorsprong was geworden, verzwakte nu.

Verkoopcijfers Senova D70 (ex Saab 9-5) luid Carsalesbase:

20185.594
201751
2016997
20151.438
20145.213
201310.011

Senova - ShēnBǎo wordt Beijing

2018 verkocht de verkoop van het Senova-label met 21.4% aan alleen 65.000-eenheden. Te weinig beslissen om te overleven, en ook omdat de Saab-basis echt niet langer levensvatbaar was. Dat is de reden waarom BAIC nu Senova / ShēnBǎo en haar uitloper BAIC BJEV samenvoegt nieuw merk samen. Onder de naam "Beijing" probeert men opnieuw op te starten. Als eerste model draagt ​​een SUV met de naam Zhida X3 de naam van de hoofdstad aan de voor- en achterzijde. Dit heeft niets te maken met de korte Saab-aflevering in China.

8-gedachten ook "Saab in China. Dag Senova - ShēnBǎo!"

 • Interessant nieuws uit China dat me aan het denken zet. Nadat de Chinese SAAB-naam ShenBao gratis zou zijn, zou NEVS deze kunnen beveiligen? Of? En dan kunt u een licentie kopen van SAAB AB in Zweden en een nieuwe start starten. Ik denk dat SAAB gewoon beter klinkt dan NEVS.

  • Achter een Saab-logo hoort een turbo, geen e-junk! 😉

   14
   2
   • Achter een turbo hoorde nu een elektromotor, zou ik kunnen zeggen, maar de waarheid is natuurlijk dat de elektrische compressor parallel aan de turbo wordt geïnstalleerd.

   • Daar ben ik het mee eens

 • De Senova zag er mooi uit.

 • annalist

  Telkens opnieuw fascinerend (en verrijkend), wat men hier dus overal rond het SAAB-onderwerp ervaart.
  Dank u.

 • Jammer dat het niet meer is geworden

Reacties zijn gesloten.