Auto-industrie. De perfecte storm komt eraan.

Na schijnbaar eindeloze jaren van succes, is er een hevige storm over de Duitse auto-industrie. Het kan een perfecte storm zijn, omdat de redenen niet alleen zelfgemaakt zijn. Er is iets aan het brouwen in Duitsland, en een belangrijke industrie vertoont zwakke punten. Bij Audi zijn de borden op alarm. in Neckarsulm 2018 heeft alleen 186.000 nieuwe auto's van de lijn gehaald met een capaciteit van 300.000. En Ingolstadt is ook alleen bezig met 80%. En hoopt op de productie van de VW Passat.

Auto-industrie - de perfecte storm trekt aan
Auto-industrie - komt de perfecte storm eraan? Foto: Ute Kolla-Bliesener

Het nieuws loopt over de hele industrie. Je kunt elke keuze maken. Bij Opel is elke 3 sinds de verkoop aan de PSA Group verkocht. Job ontmanteld, nu meer 500 medewerkers te gaan in Kaiserslautern en Eisenach. Ford annuleert in Duitsland 5.000 berichtenBosch bouwt niet alleen in Bamberg Jobs en Daimler schokken met één miljard verlies en stuurt voor de tweede keer een winstwaarschuwing naar de beurs.

De problemen van het handelsgeschil

Een Duits probleem en zelfgemaakt? Het uitlaatgasschandaal is nog lang niet voorbij, de politieke onzekerheden rond mogelijke rijverboden maken particuliere kopers onzeker. Maar er is meer en de opkomende storm is wereldwijd. Volvo kan bijvoorbeeld een aanvraag indienen. De Zweden hebben een jong assortiment modellen en ze bieden precies wat klanten willen. SUV's in alle klassen en maten, de kopers belonen het aanbod. En op het eerste gezicht toont de stroom Halfjaarbericht goede cijfers. Een record in verkopen en verkochte voertuigen. Met een toename van 7,3% groeit Volvo sneller dan de markt, maar het rendement op de verkoop is ingestort. Van 6,4% tot 4,2% vergeleken met de eerste helft 2018. Met dalende neiging, omdat in de 2. Q3 2019 bleef zijn opbrengst verlagen tot slechts 3,9%.

Göteborg voert sinds het begin van het jaar een rigide bezuinigingsprogramma. Op eigenaar Li Shufu kan men niet hopen, de hoofdaandeelhouder verpand heeft onlangs zijn aandelen in AB Volvo gekocht voor een lening van 400 miljoen euro. Volvo is het slachtoffer geworden van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De wereldwijde productiestrategie van de autofabrikanten in Göteborg is gewoon afval. In plaats van voertuigen van China naar de VS te leveren en vice versa, betreden meer Volvo's uit Chinese fabrieken de Europese markt. De productiewissel en transportroutes knabbelen aan de opbrengst. Voertuigen van Zweedse makelij zijn duurder in de productie en worden nu geëxporteerd naar Noord-Amerika in plaats van Chinese voertuigen.

China zal deze keer de automarkt niet redden

Een paar jaar geleden waren de problemen beheersbaar geweest, want er zou een oplossing zijn geweest. China was tientallen jaren het toverwoord. De grootste markt ter wereld, met bijna eindeloze mogelijkheden. De autofabrikanten, vooral de Duitsers, konden op betrouwbare wijze vertrouwen op de administratie in Beijing. Als de economie zwak was, werden enkele parameters gewijzigd en werd de groei verder aangewakkerd. Dat is voorbij, vooral wat auto's betreft. En de redenen zijn in China, waarom veel lokale factoren een perfecte storm kunnen veroorzaken.

In de eerste helft van het jaar konden 2019 bijna alle automakers die actief zijn op de Chinese markt hun verkopen verkoopplannen voor het lopende jaar. De verwende winstgevende Geely Group verlaagde zijn jaarlijkse doelstellingen met 10%, terwijl andere fabrikanten zich richten op 30 of 40% van de verkoopdoelen voor het hele jaar. Enige tijd geleden zou de Beijing-administratie de markt hebben gestimuleerd en deze nu grotendeels aan de vraag van de klant overlaten. En daar zijn vanuit Chinees perspectief goede redenen voor.

Verkoop van elektrische auto's, ondanks genereuze subsidies, niet zoals verwacht. Hoewel een jaarlijkse toename van het marktaandeel wordt voorgeschreven door regelgeving, en de Eisen in termen van bereik en subsidiabiliteit nemen voortdurend toe. Maar ondanks een groei van 65% tot 575.061 "nieuwe energievoertuigen" in de eerste helft van het jaar, blijven binnenlandse fabrikanten ver onder hun zelfopgelegde verkoopdoelstellingen. Noch BYD, BAIC BJEV, noch GAC halen 40% van hun geplande verkopen.

De aantallen hoopvol zijn ontnuchterend

Als je de hoop van de Chinese auto-industrie van dichterbij bekijkt, dan is het dilemma in volle glorie. Ondanks miljarden subsidies voor meer dan een decennium, worden slechts zeer weinig merken beschouwd als in staat tot internationaal succes. Onder hen zijn de elektrische autoleveranciers Nio en Xpeng. Nio heeft 2018 8.101 elektrische auto's geleverd, het was 2019 in juni 1.092 stuk, En dit ondanks het feit dat de fabrikant aanzienlijke middelen investeert in een netwerk van laadstations en representatieve verkooppunten. Fabrikant Nio wordt beschouwd als een van de populairste kandidaten voor de sprong naar Europa en heeft een vestiging in München.

Het gaat een beetje beter bij Xpeng. Met Nio is de aanbieder een van de verwachtingen van het Midden-koninkrijk, dat waarschijnlijk als een internationaal succes wordt beschouwd. Na 371 elektrische auto's in het jaar 2018 stijgen de cijfers langzaam, maar gestaag. In juni is 2019 al geweest 2.237 puur elektrische voertuigen geleverd. Een succes, maar ver onder de gehoopte waarden voor duurzame mobiliteit in China. En gemeten aan de hand van de omzet van Volkswagen in juni, 233.181-voertuigen, maximaal één voetnoot in de statistieken.

Tegen deze achtergrond zal Beijing de automarkt niet redden, die in juni enigszins positief werd maar over het jaar dubbelcijferig negatief is. Omdat de overheid niet geïnteresseerd is in een stijgende verkoop van branders, is zij afhankelijk van batterij-elektrische aandrijvingen en waterstof. Verdere versterking van deze markt met subsidies is voor hen al tijdrovend genoeg. Bovendien, eindelijk de langverwachte door Beijing shakeout a. Niet op vrijwillige basis, zoals gehoopt. Maar door de brute realiteit van een krimpende markt. En de overheid mag niet ongewenst zijn.

Marktschok in China

Kleine providers willen Hawtai en  Youngman Vanwege financiële problemen zal er niet veel tijd meer over zijn, beide fabrikanten waren geïnteresseerd in Saab 2011. Qoros kan ook zijn verplichtingen niet nakomen en worstelt met dalende vraag en lege kas. En zelfs met de startups van elektrische auto's, begint het grote sterven. Changjiang, Enovate, Bordrin, Qiantu, Reech, Singulato, Zhidou en Hanteng kampen met een tekort aan geld en zullen van de markt verdwijnen.

Peking droomt nog steeds van een half dozijn grote, internationaal succesvolle providers. Een sterk exportland voor mobiliteit, dat is de wens. De waarheid blijft echter ontnuchterend. In de eerste helft van 2019 kwam de international export om 4,69% terug te geven aan 487.700-voertuigen. Alleen in elektrische voertuigen lezen de statistieken goed. Het pluspunt van 105% in de export staat echter ook alleen voor 5.339-auto's.

Onderbenutte fabrieken wereldwijd, krimpende winsten. De crisis zal uitgroeien tot een perfecte storm, waarvan niemand de uitkomst weet. Een oplossing voor de verkoop van verbrandingsmotoren, waar critici wereldwijd op focussen, zal niet worden gevonden. Aan de andere kant is de vraag naar de brede acceptatie van elektrische auto's niet alleen open in China, maar geen enkele fabrikant kan zich de zwakte veroorloven om niet te investeren. Tegelijkertijd staan ​​de onderwerpen waterstof, synthetische brandstoffen en aanscherping van emissienormen nog op de agenda. In combinatie met de snel voortschrijdende digitalisering is dit een ongemakkelijke situatie voor een industrie die al jaren aan de zonnige kant staat. Men moet zich uit voorzorg op verliezen voorbereiden. Omdat alleen de sterksten de storm met succes moeten kunnen overleven.

16 gedachten over 'Auto-industrie. De perfecte storm komt eraan."

 • Zoals gewoonlijk zal de waarheid zich ergens midden in dit probleem bevinden. Voor de branders komt waarschijnlijk op een brede basis, de 48V Mildhybridisierung, die de huidige technologie ten minste een decennium up-to-date kan houden, als het daarom lang zou moeten zijn om plug-in hybrides te herkennen, mogelijk zelfs langer.

  Het is echter onwaarschijnlijk dat het mogelijk zal zijn rond te snuffelen tussen hoogspanningsplug-in hybrides en batterij-elektrische voertuigen als de aankondigingen van verschillende staten en afzonderlijke regio's met betrekking tot een verbod op verbrandingsvergunningen (https://www.autozeitung.de/zev-benziner-diesel-verbot-bis-2050-116894.html#), verbiedt soms zelfs het gebruik (https://www.elektroauto-news.net/2019/amsterdam-verbrenner-verbot-ab-2030/), moet echt komen zoals ze zijn aangekondigd.

  Dit is ook de kans voor nieuwe spelers in de automobielsector, omdat de grote fabrikanten het waarschijnlijk als voorheen zouden willen doen en de innovaties bij voorkeur top-down willen introduceren. Het is misschien te laat om over 2030 voor e-voertuigen te praten.
  Als ze zich slim gedragen, maar elke grote fabrikant moet ook zijn kans krijgen, want er zijn waarschijnlijk in 20- of 30-jaren ergens op de wereldmarkten die branders weghalen, zoals Oost-Europa, Zuid-Amerika of Afrika.

  Hoe het laadprobleem op te lossen, zul je moeten zien. Waarschijnlijk de eerste die rondrijdt op een e-voertuig dat het zich kan veroorloven en voor de winkel is geen groot probleem. Voor de anderen zouden betere batterijen, als ze zouden moeten komen, of range-extenders, misschien met waterstof, een mogelijke oplossing kunnen zijn.

  Autonoom rijden is misschien niet zo'n groot probleem. Vermoedelijk is semi-automatisch rijden (bijv. Stop-and-go in files) relatief snel, waarbij de bestuurder nog steeds beschikbaar moet zijn als back-up wanneer het voertuig overweldigd aanvoelt omdat de gedefinieerde parameters achterblijven. Hier kunnen de fabrikanten de verantwoordelijkheid nog steeds verleggen naar de bestuurder, als de auto zich op tijd laat voelen. Het echte autonome rijden (alleen auto rijdt)
  is, afgezien van de technische uitdaging, waarschijnlijk vooral een aansprakelijkheidstechnisch probleem, wat nog langer zou kunnen mislukken, omdat het op dit moment de indruk wekt.

  Maar de storm kan uit een richting komen waarover nu niet zo duidelijk wordt gesproken. Als de VS en China hun handels schermutselingen blijven afleveren, wat een volledige economische oorlog zal worden, dan zouden markten over de hele wereld in een neerwaartse spiraal kunnen verkeren, met de automarkt misschien slechts een van de kleinere problemen omdat mensen meer essentiële zorg nemen nodig hebben.

 • WATERSTOF

  Heeft dat synoniem ooit onderzoek gedaan. Helaas is alles goed, wat je zegt.
  Vooral het vermogen van de kleinste van alle atomen om door al het mogelijke en onmogelijke te diffunderen, is nogal verbazingwekkend en buitengewoon problematisch ...

 • Geweldig rapport! Bedankt Tom. Je kunt zoiets in geen enkele autokrant lezen!
  Daar hou ik van de blog !!!

 • Veranderen of stormen

  Moeilijk onderwerp. Het bedreigt de unie van twee lagedrukgebieden in de automobielsector. Grofweg zijn de nationale economische belangen van China en de Chinese markt een van die dieptepunten. De andere is het zwaard van de technische verandering van Damocles en een nieuwe mobiliteit (inclusief autodelen, autonoom rijden, enz.), Die wereldwijd in de industrie zweeft en op zijn minst dagelijks scherper werd gevoeld.

  Aan de andere kant is de huidige automobielrealiteit verrassend niet onder de indruk van dit alles. Autodelen had nu een kwart eeuw de tijd om een ​​einde te maken aan de auto-industrie. In plaats daarvan bleek het een bijzaak te zijn voor gevestigde fabrikanten en opende het nieuwe doelgroepen voor hen. De eerste hybrides bereiken de youngtimer-status en ondertussen wacht iemand in mijn kring al een half jaar op zijn Wolfsburg diesel SUV (van alle dingen) of gewoon om eindelijk een bindende leverdatum te krijgen ...

  Het aanwezige automobiel wordt nog steeds gedomineerd door individueel eigendom (inclusief levertijden), benzine en diesel. En als je naar de registratienummers kijkt, is het moeilijk om zelfs maar te geloven dat er daadwerkelijk verandering plaatsvindt - laat staan ​​een regelrechte en op handen zijnde Perfect Storm ...

  Het zal waarschijnlijk nog een paar decennia duren voordat mobiliteit en de industrie onherkenbaar veranderd zijn. De massale dood van Chinese EV-start-ups of de economische moeilijkheden en onvervulde verwachtingen van de "gevestigde" Chinese merken spreken in het voordeel van deze stelling.

  Het is heel goed mogelijk dat een storm in de nabije toekomst vooral de kwetsbare vloot van elektro-mobiele goudzoekers tot zinken zou brengen en de gevestigde scheepswerven van conventionele zeeschepen zou sparen ...

  Maar hoe het ook zij, veruit de veiligste zijn waarschijnlijk de grote fabrikanten die de markt van vandaag parallel aan elkaar bedienen, waar ze verkoop en retouren kunnen aftappen en hun (elektromobiele niche) producten kunnen opzetten voor een onzekere toekomst.

 • Hoewel mijn hart klopt voor Zweeds staal, vind ik dat je de Duitse auto-industrie niet moet onderschatten. Ze heeft fouten gemaakt, niet alleen vandaag maar ook in het verleden, maar ook heel veel! De discussies die op dit moment gaande zijn, zijn zinloos en zouden niet alleen de auto-industrie, maar het hele land moeten schaden. En daar moet ons beleid op letten. Er kan worden gezegd dat er teveel wordt geproduceerd, wat waar is, maar niet alleen in de auto-industrie. Elektromobiliteit is niet de toekomst, althans niet voor al het verkeer. En hier moet ervoor worden gezorgd dat de batterijen milieuvriendelijk (mensen) zijn.

 • Verbreden van de horizon?

  Nee, dit artikel is veel meer dan een alledaagse blik die een beetje verder gaat. Voorlopig kan ik alleen maar bedanken. De complexiteit en omvang van wat er is gezegd, moet nog worden gemeten ...

  Op dit moment ben ik tevreden over de input en over de juiste pagina. Waar krijg je anders zo'n stof tot nadenken en geldige suggesties? Dit is helaas schaars. Bedankt Tom! ! !

  Na het verteringsproces sta ik mezelf weer een mening toe. Voorlopig neem ik nota (en suggestie) dat het debat over individuele mobiliteit veel opener lijkt voor resultaten (met betrekking tot de energiebronnen en een nationale voorkeur) dan het inmiddels is verschenen ...

  Dat is echt heel spannend ...

 • Bedankt Tom, nogmaals (!) Een geweldig onthullend artikel.
  De dimensie van de "storm" is, geloof ik, nog niet echt te begrijpen ...
  Verandering is altijd ...
  Of alleen ‘de sterken’ de crisis zullen doorstaan ​​of ‘het best aanpasbare’ valt nog te bezien.
  Het wordt ongemakkelijk aan de zonnige kant ...

 • Naar mijn mening heeft de waterstoftrein in deze richting, waarschijnlijk de komende 10-jaren, althans in Europa, niets geweldigs laten komen. En hoe kom ik bij de beoordeling?

  Ten eerste is waterstof waarschijnlijk nog niet volledig ontwikkeld in de industrie. Google voor waterstofbrosheid, diffusieverlies of waterstofopslag. Niet iedereen heeft het onder controle, en waarschijnlijk zelfs Toyota en Hyundai niet.

  Aan de andere kant moeten ze het ook verkopen aan de klanten, en waar was de storm op de LPG- en aardgasvoertuigen? Er zijn nog steeds verklaringen dat je zo'n bom niet wilt kopen.
  Aan de andere kant horen propaan en butaan naar mijn mening eigenlijk in de airconditioning, maar onder andere om de bovengenoemde redenen wilt u waarschijnlijk de klant niet verwachten, maar is het gelukt om te kopen zonder te klagen, brandbaar R1234yf, dat ook Kan waterstoffluoride produceren. En wie gaat er echt aanstootgevend en transparant mee om? Hoogstwaarschijnlijk nog steeds Mercedes, maar praat er ook niet echt over.

  En dan zou er het grootste probleem met gas zijn: niemand heeft geld om tankstations voor waterstof te bouwen. Met bescheiden, in plaats van overweldigend succes, wordt geprobeerd de laadinfrastructuur uit te breiden om de e-car te pushen. En de ommekeer is op dit moment waarschijnlijk nogal onzeker. Wie zou nu het geld hebben voor zo'n tweede ronde met waterstof? De voertuigfabrikanten liever niet en in de politiek zie ik dat ook niet.

  Of we sluiten onze vrede met wat komt of niet. Maar wat komt er dan beter, dat zie ik niet.

  8
  2
 • De toestand van de automarkt was lange tijd niet zo opwindend. Grote gevestigde spelers aarzelen (maar vallen nog niet), veel kleinere bedrijven grijpen de kans en eerdere nicheproviders stellen zich veilig (bijv. Volvo).

  Voor mij de perfecte broedplaats voor een merk als Saab, die anders denkt en een oplossing had dan anderen nog zochten. Individueel, anders. Voordelige Turbo's, BioPower en wie weet of er niet eens een waterstofoplossing van de Stallbacka zou zijn geweest. Jammer dat je geen deel zult uitmaken van de toekomst in Trollhättan.

  Of is het? Misschien duurt het een tweede poging?

 • Is het dus toeval dat de subsidies voor batterijauto's in China worden afgebouwd en de subsidies voor waterstoftechnologie worden verhoogd? Ik dacht het niet. Bij Hyundai is de batterij volledig achterwege gelaten en alleen gewijd aan het onderwerp waterstof - en een voormalig hooggeplaatste BMW-manager is nu verantwoordelijk voor de hele ontwikkelingsafdeling.

  De e-auto is uit de mode voordat hij er zelfs in was. Aan het einde een kleine kanttekening in de huidige automobielgeschiedenis. Andere technieken zijn gewoon zinvoller (alleen om milieuredenen).

  12
 • .... Nou, de markt reguleert veel, maar niet alles. SAAB werd van de markt gehaald door een bedrijfsbeslissing met veel eerdere verkeerde beslissingen. Dus ik kan het product dat ik zou willen hebben niet kopen, er is geen echte vervanging met de "ik wil het" -factor.
  Politieke beslissingen zoals emissiegrenswaarden, tekort aan parkeerplaatsen, rijverboden, parkeerverboden, veranderde verkeerslichten (geen groene golven meer), geen E85 meer, LPG met afnemend belastingvoordeel, e-car-hype hebben me tot de beslissing geleid, zowel privé als privé, de 9-23 Om de oude SAABe te blijven rijden, om te investeren in zoiets als Apple Carplay (wat geweldig is in de 9-7x, die ook milieuvriendelijk is met LPG).
  Mocht er iets nieuws nodig zijn omdat ze me als hospita niet toestaan ​​met mijn SAAB-stinkers in de stad, dan koop ik niets. Het kan morgen niet politiek correct zijn, of je wordt in de regen gelaten met voorsprong door fraude. Welnu, dan zou ik terugvallen op aanbiedingen zoals Care by Volvo, omdat jij het voertuig weer in gebruik neemt wanneer het niet meer wordt oportun of het inruilt voor een ander. Nou, het zijn alleen de gedachten van een nietsvermoedende consument die gelukkig nog genoeg ruimte heeft op de snelheidsmeter van zijn SAAB!

  13
  1
 • Een artikel dat het allemaal heeft en me absoluut aanmoedigt in de denkprocessen van waterstof. Gisteren pas besproken: “Hoe wil een grote stad bijvoorbeeld haar parkeergarages voor 1000 auto's uitrusten met elektrische laadpalen? Een ondenkbare gedachte.
  En er zijn veel grotere steden in Duitsland! Een medewerker van het hogere ontwikkelingsniveau van DaimlerAG zei gisteren dat de e-auto slechts een korte hype is, de bedrijven houden zich alleen bezig met de BALANS !!!!! , Deze balansen worden nu gepolijst totdat de tornade zich verder uitbreidt, hij zei ook dat de productie van de batterijen en de actieradius-opties zijn uitgeput. Het kunnen niet alleen SUV's zijn die kunnen worden gevoed met grote batterijen, de kleine auto's met één Bereik bij 60 km / u gedurende 200 km kan niet de toekomst zijn Oplossing: waterstof, met alle gevolgen van dien, zoals Tom al schreef. Ik vroeg waarom dit niet zo transparant is gemaakt en de kevers worden nog steeds streng misleid? Helaas geen antwoord… ..en China? Het blauwe wonder op onze blauwe planeet is duidelijker in zicht dan velen denken.
  Vorige week bracht ik mijn oude Saab terug, reed ik binnen met zijn prachtige 4-cilinders en prachtige turbotechnologie vanaf het jaar 2002 met 205 PS zonder einde 6,8 tot 7,3 liters / 1ookm. Waarden voor een 17-jarige auto die ongeëvenaard zijn. Ik betreur het ten zeerste dat SAAB er niet meer is, ik denk dat we in de huidige tijd een heel goed cijfer zouden hebben gemaakt.

  22
  2
 • Zeer onthullend artikel! Bedankt Tom voor het fijne onderzoek.
  Ik bedoel dat we in veel sectoren een absolute verzadigingslimiet hebben bereikt en dat zal in sommige sectoren tot uiting komen.
  Bijna iedereen heeft alles in onze breedtegraden en je hebt niet altijd meer nodig. En in andere delen van de wereld ontbreken de middelen om op een grote manier te consumeren.

  10
 • Dat is weer spannend en verhelderend. Vic Muller hoopt dat Youngman en Hawtai toch geen grote toekomst hadden? Met andere woorden, de SAAB had ook niet kunnen redden. Misschien gaat het door met Evergrande, misschien heb je wat hoop.

Reacties zijn gesloten.