Het bedrijf Sono Motors - we ervaren duurzaamheid

Een grijs, onopgesmukt industrieel gebouw in het noorden van München. Waarschijnlijk ergens in de 70-jaren gebouwd. Onbetekenend, geenszins representatief en helemaal niet geschikt voor de glamour van de hoofdstad. Behalve Sono Motors hebben andere bedrijven ruimte gehuurd. Verschillende fietsen, een paar Tesla en een prototype van de Sion staan ​​geparkeerd in de tuin. Toegang tot de pers en openbare ruimtes is direct na de ingang.

Sonomotoren in München. Op de voorgrond de Sion, bedrijfslogo bij het achterhuis
Sonomotoren in München. Op de voorgrond de Sion, bedrijfslogo bij het achterhuis

Het veel spannendere deel van het gebouw bevindt zich aan de achterkant. Daar wordt de Sion ontwikkeld. Het wordt beschermd door een barrière, en het blijft in ieder geval vandaag voor ons liggen. Bent u ooit te gast geweest bij een van de gevestigde fabrikanten? De externe bezoeker mag representatieve kamers, edele materialen en het grote programma verwachten waarmee de aan succes gewend industrie zich viert. Niets wordt aan het toeval overgelaten en alles wordt tot in het kleinste detail geënsceneerd.

Niet zo met Sono Motors.

Omdat niet alleen de constructie functioneel is, is de ingang ook. Een receptie, het lijkt zelf gebouwd, op de achtergrond het grote bedrijfslogo op een muur met groen mos. Dit zou waarschijnlijk de nabijheid tot de natuur en duurzaamheid moeten aantonen. En het is hetzelfde mos dat de lucht in Sion zou moeten reinigen. We worden hartelijk begroet en merken dat je bij Sono een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur lijkt te zijn.

Duurzaamheid, het behoud van hulpbronnen

Mark en ik zijn een beetje vroeg en moeten wachten. In de hoek staat een prototype van de Sion geparkeerd, daartegenover staat een banklandschap waarop jonge medewerkers met notitieboekjes zitten, communiceren en werken. Ik gebruik de tijd en kijk naar de scène. Het team is jong, meestal ruim onder de 30 jaar. De sfeer is ongedwongen, ontspannen. Geen autobedrijf, je hebt het gevoel op de campus van een computerbedrijf te zijn. We blijven niet lang alleen.

Een medewerker wordt ons bewust, legt de Sion uit en vertelt over het bedrijf. Degenen die voor ons zorgen, zijn werknemer nummer 1. De eerste van bijna 90 mensen die voor de snelgroeiende startup in München werken. Hij kent het bedrijf vanaf het begin. Sono Motors, zo vertelt hij, leeft voor duurzaamheid. Consistent en niet alleen lippendienst. De voorziening in het gebouw is een voorbeeld. Het vindt hier een tweede leven, omdat het deels afkomstig is van sloopprojecten in de omgeving van München en werd herwerkt of gerenoveerd voor het nieuwe hoofdkantoor. Dat is het behoud van hulpbronnen in de praktijk.

Het bedrijf - het gesprek

Eigenlijk hadden de oprichters Laurin Hahn en Jona Christians onze vragen willen beantwoorden. Ze zitten nog steeds in een andere afspraak, dus Alexa Rauscher en Tanja Wenisch van de persafdeling willen onze vragen beantwoorden.

Ik ken het spel in dit soort gesprekken van beide kanten van de tafel. Aan de ene kant is er iemand die op zoek is naar een antwoord, aan de andere kant is er iemand die het niet kan, leuk vindt of niet mag geven. Dit gebeurt vooral als je nog half onbekend bent en de ontmoeting een soort kennismaking betekent. Dit is hoe het in ons geval ging. Veel vragen konden of nog niet voldoende worden opgehelderd. Dat komt omdat Sono een bedrijf in beweging is en veel dingen nog niet zijn afgerond. Op dat moment frustrerend voor mij, maar begrijpelijk vanuit Sono's perspectief. Omdat er nog heel spannende en bewogen maanden voor het team liggen.

De Trollhattan-vraag

Immers, de Trollhättan-vraag en waarom u zoekt Nevs en de Saab-fabriek heeft besloten, vindt een eerste verklaring. De Zweden zetten zich in om te produceren met groene stroom, duurzaam denken en de visie op toekomstige mobiliteit in de Stallbacka hebben overtuigd. Dat is in ieder geval een verschil met de grote contractfabrikanten. Hoe NEVS de overeenkomst met de huidige Zweedse elektriciteitsmix wil nakomen, blijft op dit moment onduidelijk. Net als andere dingen.

Vragen over toekomstige productie, die echt interessant zijn, verduidelijken we niet. De Sion is gebaseerd op een aluminium ruimteframe-concept en is het eerste elektrische voertuig ter wereld met grootschalige geïntegreerde zonnecellen. Een uitdaging voor de serie. Ervaring met de productie van een dergelijk voertuig, maar hebben noch Sono Motors noch NEVS-show. En hoe zullen de mensen in München de kwaliteit waarborgen en hun eigen technologie beschermen?

Een paar dagen later krijg ik een eerste uitleg. Er is een open huis-evenement op het hoofdkantoor en een plan van de Saab-fabriek wordt in het openbaar getoond. De productie zal in 2020 worden opgedeeld in 3 gebieden, waarvan alleen Sono-medewerkers toegang hebben tot één.

Een grote werkplaatsketen kan de service overnemen

Productie in Zweden suggereert dat Orio aan boord kan zijn als NEVS-logistieke partner. maar Orio AB is niet betrokken bij het project, noch als logistiek medewerker, noch zal het Orio-werkplaatsnetwerk erbij betrokken zijn. In plaats daarvan zou een grote keten van werkplaatsen in Duitsland service kunnen verlenen aan de Sion, maar de kwestie lijkt nog niet te zijn opgelost. Toch geeft het vooruitzicht dat een Sion aan een bepaalde ketting wacht, me een lichte rilling.

Mijn merkwaardige vraag wanneer de pre-serie begint, blijft open, net als vele andere gedetailleerde vragen. We leren de basis over Sono Motors. Leveranciers zetten zich in voor duurzaamheid en eerlijke beloning voor hun medewerkers, het Sono werkplaatshandboek is vrij toegankelijk en iedere geïnteresseerde werkplaats kan service verlenen aan de elektrische auto.

De tijd verstrijkt te snel, we dekken de afspraak aanzienlijk, de vergaderruimte is al toegewezen aan de volgende groep. We gaan spontaan naar de ingang en zitten in het prototype. Helaas is hier net aan gewerkt, we kunnen de software niet starten.

We beginnen aan een kleine wandeling rond het gebouw. Sommige foto's van de resulterende vergaderruimte en de lounge zijn toegestaan. Overal waar werknemers bezig zijn met notebooks, hebben de vergaderruimtes namen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van het bedrijf. Een kamer heet Trollhättan. Natuurlijk. Ik moet een foto maken!

Ja serieus. Room Trollhättan bij Sono Motors
Ja serieus. Room Trollhättan bij Sono Motors

 

 

 

 

 

 

Gemaakt in Trollhättan. En Laurin Hahn.

De deur met het Trollhättan-bord gaat open en de oprichters Laurin Hahn en Jona Christians komen naar buiten. Een snelle hallo, en ik herinner me de twee "Made in Trollhättan by Trolls" -stickers die ik eigenlijk op een onopgemerkt moment op de Sion wilde plakken. Het moment bestond niet, Laurin Hahn en Jona Christians krijgen de stickers cadeau met een korte uitleg van de geschiedenis. Jona Christians verdwijnt na korte tijd met een “je kunt er iets van maken” en Laurin Hahn nodigt ons uit voor een praatje.

Een paar zinnen over Trollhättan, zijn positieve indruk van de stad en de voormalige Saab-fabriek. We praten over Saab en de verkoopstrategie van Sono Motors. Er zou een vloot voor privédeling kunnen bestaan, particuliere klanten blijven in ieder geval in de focus. Niet vanzelfsprekend op het moment dat sommige bedrijven filosoferen of ze in de toekomst alleen aan vlootbeheerders willen verkopen.

De afspraak is voorbij, ik heb een paar uur snelweg voor de boeg. Het was interessant, maar was de aanstelling een succes en wat verwachtte ik van een startup die niets minder fundamenteel wil veranderen dan onze mobiliteit? Daar moet ik over nadenken. Omdat de hardware nog ontbreekt, is de Sion de sleutel naar de toekomst en vertelt hij iets over de bedrijfsfilosofie. Heeft hij de kans om te slagen? We zullen dat de komende dagen verduidelijken.

22 gedachten over 'Het bedrijf Sono Motors - we ervaren duurzaamheid"

 • Mijn eerste gedachte na het lezen van dit artikel:
  Duurzaam omdat hergebruikt interieur sympathiek is voor een jong bedrijf, maar niets meer dan een zacht vijgenblad in vergelijking met het verbruik en de exploitatie van hulpbronnen in verband met de herproductie van voertuigen op batterijen met een korte levensduur.

  Duurzaamheid: verder gebruikt meubilair en voortgezette (Saab) auto's, Chapeau Herbert Hürsch!
  (en het "eenvoudige en stoïcijnse rijden op beproefde paarden" is een prachtige allegorie)

 • Beste Alex van C,

  Bedankt voor de hint en stof tot nadenken. In feite was ik al vastbesloten om te leren lezen. Want wie dat kan, moet een duidelijk voordeel hebben ...

  Zodra ik klaar ben, zal ik waarschijnlijk ook een paar artikelen over e-mobiliteit lezen. Ondertussen raad ik je aan mijn opmerking nog een keer te lezen.

  Als het werkt met de letters en het begrijpen van de tekst, zul je merken dat ik geen enkele positieve of onkritische woorden heb verloren over de "milieuvriendelijke e-auto's" ...

  Integendeel, ik ga eerst niet in op het onderwerp, maar trek een parallel tussen gebruikte meubels en bestaande auto's (zoals SAAB's), omdat mijn beide irrelevante meningen duurzamer zijn dan de laatste kreet of de laatste die door de dorpszeug is gereden.

  Lezen, begrip van de tekst en ingetogen duimen en antwoorden zijn voor mij een positief kenmerk van deze blog. Vooral de duim omlaag lijkt me hier alleen met de grootste terughoudendheid en na zorgvuldige overweging een aanvraag te vinden. Dat vind ik leuk.

  Dus duimen omhoog voor deze blog en ook voor al je opmerkingen, op voorwaarde dat ze gerechtvaardigd of verrijkend zijn ...

  1
  1
 • Beste Herbert, lees alstublieft een paar artikelen over de milieuvriendelijke e-auto's ... er is alleen de economische factor, de verdere exploitatie van de derde wereld en niets anders! Helaas….

 • 2e LEVEN & KLEDING

  Laten we eens kijken wat er in het volgende artikel aan Sono Motors komt. Wat gebeurt er daarna nadat we elkaar hebben gesnoven? Welke inzichten en informatie worden verleend, wat leren we hier nog meer?

  Ik vind de parallel tussen meubels en gebruikte auto's interessant. Als de oude barkruk een tweede leven heeft verdiend bij Sono Motors, waardoor middelen worden bespaard en het milieu wordt beschermd (erg fijn), dan geldt dit twee keer voor complexere en duurdere producten (zoals een SAAB) ...

  Men is waarschijnlijk goed geadviseerd (en het milieu met), als u gemakkelijk en stoïcijns de perfecte storm, omwentelingen en zelfontdekking van de automobielindustrie op beproefde paarden kunt berijden.

  1
  1
 • Een heel oude hoed (jaren 1920 en 30) van de auto-industrie ...

  Strikt genomen waren de overgrote meerderheid van de automerken ooit zadelmakers en carrosseriebouwers. Na het rijtuig kwam het gemotoriseerde rijtuig. Alleen al in Berlijn waren er ooit meer dan 100 carrosseriebouwers die hun eigen automerk creëerden ...

  Bijna geen enkel bedrijf had de competentie en productiecapaciteit voor remmen, motoren, transmissies, glazen of elektrische componenten. Afgezien van hout, lak, stoffen en leer en met de hand gedengelter carrosseriepanelen kwamen bijna nooit iets uit de eigen verwerking.

  En in de 1930er was het inderdaad niet het einde. Zelfs in de 1980ern was het gemakkelijk om sommige componenten met elkaar en tussen merken te delen, omdat dit universele onderdelen van bijvoorbeeld Bosch waren.

  Ik zie geen breuk in de rol van de leverancier. De breuk is dat de componenten minder universeel en uitwisselbaar zijn geworden. Dat de auto's van vandaag niet langer identieke bobines, verdelers of contacten en ronde koplampen hebben ...

  Of deze diversificatie nu een vloek of een zegen is, ligt natuurlijk in het oog van de toeschouwer. Persoonlijk ben ik een groot fan van industrie-brede normen. Waar zouden we vandaag zijn zonder USB? ? ?

  Bedrijven die op rijdende treinen springen, die bestaande ontwerpen zo intelligent mogelijk gebruiken en ze duurzaam benutten, zijn degenen die mij minder bang maken voor onze toekomst dan degenen die denken dat ze elk jaar het wiel opnieuw moeten uitvinden (en op de markt brengen) ...

 • Interessant artikel. Bedankt voor de inzichten.

 • Waarom wordt er altijd gesproken over duurzaamheid en groen wanneer mensen en dieren in de arme delen van de wereld nog meer worden uitgebuit dan ze kunnen verdragen ????
  Ons beleid is om knock-out te gaan ... en iedereen die zo'n klootzak koopt, steunt de jongens nog steeds en denkt dat hij iets goeds doet?
  Er is niets goeds te lezen in de link ... of heb ik het mis?

  https://www.google.com/amp/s/m.faz.net/aktuell/wissen/forschung-politik/kostbare-rohstoffe-fuer-batterien-die-e-mobilitaet-koennte-ein-teures-unterfangen-werden-15502495.amp.html

  De waterstof / brandstofcel zou een goed of beter alternatief zijn of de ingenieurs gewoon de vrije loop laten als het om verbrandingsmotoren gaat, er zou nog zoveel mogelijk zijn ... maar nee, de nieuwe bullshit heet een elektrische auto ... ik zou knock-out kunnen gaan.
  Het volgende probleem is het weggooien van de batterijen en alle onderdelen ... wat gebeurt er vandaag met de rommelcomputer? Het wordt verscheept naar de derde wereld (met veel CO2 uit de scheepsdiesel) en daar verbranden ze het meeste plastic zodat er delen van het metaal achterblijven, die vervolgens onder 'milieuvriendelijke' omstandigheden hier of naar China worden gebracht. je kan dan een nep-Apple-horloge (voor de coole e-car-rijders) kopen bij Wish voor € 5 ... De mensheid is echt het domste dier ter wereld!
  En dan ÖKO…. hoe zit het met al het oorlogsspeelgoed dat overal ter wereld wordt gebracht? Is dat ook eco?
  In de Amazone deden mensen vorig jaar !!!!!
  500.000.000 bomen gekapt !!!! Er zou nog meer moeten zijn ... voor meer geld ... ze zullen zeker alle e-auto's kopen ... er is geen drinkwater meer maar duurzame e-auto's uit China gemaakt in Zweden 🙂
  Ik hou van elke kilometer in mijn oude doos en ik ben blij met hoe duurzaam het is ...
  Geniet van het mooie weer ... en klaag alsjeblieft niet over de hitte, het is pas het begin ... 😉

  Rock'n Roll….

  8
  3
 • Zelfs vandaag ontwikkelt (bijna) niemand zich meer. Magna levert complete auto's aan BMW, daar is niets mis mee. Sono Motors stelt de framewaarden in, de rest gebeurt extern. Dit is hoe het werkt, ik houd mijn vingers gekruist!

 • Bij elk bericht over de Sion vind ik de startup spannender. Ik zou blij zijn als het iets zou worden met de trollen. Houd het onderwerp in de gaten, we kunnen wat duurzaamheid gebruiken voor de toekomst!

 • Zij doen. Dit zijn echter overwegend instanties die toezicht houden op en coördineren in samenwerking met leveranciers. Aan de andere kant zou er nog steeds niet genoeg personeel zijn om de ontwikkeling van de Sion zelf aan te pakken.

  Sono is niet vergelijkbaar met NEVS, zelfs niet in ontwikkeling. NEVS heeft in het verleden veel ontwikkeld voor externe projecten die geen realiteit zijn (of zijn) geworden. Bovendien voeren ingenieurs tegenwoordig nog steeds engineeringtaken uit voor andere gevestigde fabrikanten. De eigen EV werd behandeld met een lagere prioriteit, wat ook te wijten was aan het gebrek aan liquiditeit op dat moment. Een situatie die fundamenteel is veranderd.

 • Onder https://sonomotors.com/en/career/ je ziet dat ze op zoek zijn naar de ingenieurs die dit mogelijk maken. Deze mensen zijn verantwoordelijk voor een deel van de inkoop van onderdelen. CAD-ontwerper die verantwoordelijk is voor het hele voertuig. Haal jij het op tijd? NEVS heeft jarenlang honderden ingenieurs in dienst en is onlangs begonnen met de productie van de 9-3 EV.

 • Ik vermoed dat er meer extern "gekocht" wordt. Anders is het lang niet realistisch om in het 4e kwartaal van 2020 in serieproductie te willen gaan. Misschien zit er een andere systeemleverancier achter, hoewel Bosch en Continental alles volledig zouden kunnen doen.

  Persoonlijk vind ik het schema ambitieus. Definitief interieurontwerp later dit jaar, nog een, misschien cruciale financieringsronde in februari 2020 (?), Aanschaf van tools, homologatie, productievoorbereiding, aanwerving van werknemers, pre-productie. Er komt iets samen. Niet onmogelijk, maar strak.

 • Sono Motors heeft een opstartkarakter en is goed vertegenwoordigd op verschillende sociale mediakanalen. Er zijn een aantal interessante podcasts waarin veel wordt gesproken over het bedrijf, het concept en het voertuig. In de klassieke pers zijn ze tot nu toe minder vertegenwoordigd.

 • Dat is wat ik schreef, Bosch en Continental zijn systeemleveranciers. Ik kan de opmerking bevestigen dat Sono Motors bestaande componenten gebruikt. Naar mijn mening een doordachte zaak om de kosten onder controle te houden en het project überhaupt te realiseren. In principe is dit niets om over te klagen, zelfs Tesla pakte toen de Roadster terug op een kit. In de volgende stap, met een ander model, zou dat kunnen veranderen.

 • Bosch levert de internetcommunicatiemodule en Continental levert de elektrische aandrijving. Dat is slechts een fractie van wat nodig is. Iemand moet alles integreren, een chassis ontwikkelen, etc. Onderhandel met onderdelenleveranciers om onderdelen tegen een redelijke prijs te krijgen. Een echt prototype wordt aangekondigd voor het tweede kwartaal van 2020. Is het in het vierde kwartaal van 2020 klaar voor serieproductie?

 • Volgens mijn informatie gebruikt men minder de competenties van de partners in engineering en meer als systeemleverancier. Toen het bedrijf nog jong was, had de gemeenschap iets te zeggen, zoals het ontwerp van de achterlichten. U liet de achterlichten echter niet naar uw eigen wensen vervaardigen, maar had verschillende “kant-en-klare” componenten waaruit u voor uw eigen kit kon kiezen en koos toen voor een daarvan. Dat maakt het geheel goedkoper, want iemand anders heeft al “betaald” voor de engineering.
  Sommige componenten worden bijvoorbeeld ook door BMW gebruikt.

 • Interessante bijdrage, zoals altijd. Geen van mijn collega's hier kende de Sion. Een auto die zelf elektriciteit maakt met zonnecellen? Ze hebben tenminste iets geleerd. De blog doet educatief werk.

 • Momenteel werken 85-medewerkers voor Sono. De systeemleveranciers op de achtergrond zijn Continental en Bosch. De ontwikkeling, indien gewenst, elk voertuig klaar voor productie. Naar mijn mening richt Sono zich op software (maar maakt ook gebruik van Bosch-structuren) en de integratie van zonnecellen.

 • Wie ontwikkelt de auto? Als je op LinkedIn kijkt, heeft Sono Motors ongeveer 70 mensen geregistreerd in management en marketing.

 • Ik vind het geweldig om weer een teken van leven van Sion te lezen. Het was de afgelopen maanden erg stil geworden. Een interessant artikel, met inzichten tussen de regels als je het goed leest. Klasse!

 • Dat leest interessant en na een groep de Querdenkt en veel gevraagd. Voor Trollhättan absoluut een geweldige kans en ik zou blij zijn om de Sion 2020 live in Zweden te zien!

  9
  1

Reacties zijn gesloten.