Sono Motors het bedrijf - we ervaren duurzaamheid

Een grijs, onopgesmukt industrieel gebouw in het noorden van München. Waarschijnlijk ergens in de 70-jaren gebouwd. Onbetekenend, geenszins representatief en helemaal niet geschikt voor de glamour van de hoofdstad. Behalve Sono Motors hebben andere bedrijven ruimte gehuurd. Verschillende fietsen, een paar Tesla en een prototype van de Sion staan ​​geparkeerd in de tuin. Toegang tot de pers en openbare ruimtes is direct na de ingang.

Sonomotoren in München. Op de voorgrond de Sion, bedrijfslogo bij het achterhuis
Sonomotoren in München. Op de voorgrond de Sion, bedrijfslogo bij het achterhuis

Het veel spannendere gedeelte van het gebouw bevindt zich in het achterste gedeelte. Daar is de Sion ontwikkeld. Hij wordt beschermd door een barrière, en dat blijft tenminste voor ons vandaag. Ooit een gast geweest bij een van de gevestigde fabrikanten? De externe bezoekers verwachten representatieve ruimtes, mooie materialen en het grote programma dat de succesvolle industrie viert. Niets wordt aan het toeval overgelaten en alles wordt tot in het kleinste detail opgevoerd.

Niet zo met Sono Motors.

Omdat niet alleen de constructie functioneel is, is de ingang ook. Een receptie, het lijkt zelf gebouwd, op de achtergrond het grote bedrijfslogo op een muur met groen mos. Dit zou waarschijnlijk de nabijheid tot de natuur en duurzaamheid moeten aantonen. En het is hetzelfde mos dat de lucht in Sion zou moeten reinigen. We worden hartelijk begroet en merken dat je bij Sono een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur lijkt te zijn.

Duurzaamheid, het behoud van hulpbronnen

Mark en ik zijn een beetje te vroeg en moeten wachten. In de hoek staat een prototype van de Sion, tegenover een banklandschap, waarop jonge werknemers zitten, communiceren en werken met notebooks. Ik gebruik de tijd en bekijk de scène. Het team is jong, meestal ruim onder 30 jaar. De sfeer is ontspannen, ontspannen. Geen autobedrijf, je voelt je alsof je op de campus van een computerbedrijf bent. We zullen niet lang alleen blijven.

Een medewerker zal ons kennen, legt de Sion uit en vertelt over het bedrijf. Wie om ons geeft, is medewerkersnummer 1. De eerste van nu bijna 90-mensen die werken voor de snelgroeiende startup in München. Hij kent het bedrijf vanaf het begin. Sono Motors, vertelt hij ons, leeft duurzaamheid. Consistent en niet alleen lippendienst. Het interieur van het gebouw is een voorbeeld. Ze vindt hier een tweede leven, omdat ze deels afkomstig is van sloopprojecten in de omgeving van München en werd herwerkt of herbouwd voor het nieuwe hoofdkantoor. Dit is geleefd behoud van hulpbronnen.

Het bedrijf - het gesprek

Eigenlijk hadden de oprichters Laurin Hahn en Jona Christians onze vragen willen beantwoorden. Ze zitten nog steeds in een andere afspraak, dus Alexa Rauscher en Tanja Wenisch van de persafdeling willen onze vragen beantwoorden.

Ik ken het spel in dit soort gesprekken van beide kanten van de tafel. Aan de ene kant zit iemand die een antwoord zoekt, aan de andere kant iemand die niet kan, mag of niet kan geven. Dit gebeurt vooral als u nog halfweg onbekend bent en de vergadering een soort kennismaking betekent. Zo ging het in ons geval. Veel vragen konden niet of onvoldoende worden beantwoord. Wat er aan de hand is, is dat Sono een bedrijf in beweging is en dat veel dingen nog niet zijn afgerond. Frustrerend voor mij op dat moment, maar begrijpelijk vanuit het perspectief van Sono. Omdat voor het team nog steeds zeer spannende en bewogen maanden zijn.

De Trollhattan-vraag

Immers, de Trollhättan-vraag en waarom u zoekt Nevs en de Saab-fabriek heeft besloten, vindt een eerste verklaring. De Zweden zetten zich in voor de productie van groene stroom die duurzaam denken en de visie op toekomstige mobiliteit bij Stallbacka heeft overtuigd. Dat is tenminste een verschil met de grote contractfabrikanten. Hoe NEVS de overeenkomst in de huidige Zweedse elektriciteitsmix wil nakomen, blijft vooralsnog onduidelijk. Zoals andere dingen ook.

Vragen over toekomstige productie, die echt interessant zijn, verduidelijken we niet. De Sion is gebaseerd op een aluminium ruimteframe-concept en is het eerste elektrische voertuig ter wereld met grootschalige geïntegreerde zonnecellen. Een uitdaging voor de serie. Ervaring met de productie van een dergelijk voertuig, maar hebben noch Sono Motors noch NEVS-show. En hoe zullen de mensen in München de kwaliteit waarborgen en hun eigen technologie beschermen?

Ik krijg een eerste uitleg een paar dagen later. Er zal een opendeurdag plaatsvinden op het hoofdkantoor en een plan van de Saab-fabriek zal openbaar worden getoond. 2020 verdeelt de productie in 3-secties en in een daarvan hebben alleen Sono-medewerkers toegang.

Een grote werkplaatsketen kan de service overnemen

Productie in Zweden suggereert dat Orio aan boord kan zijn als NEVS-logistieke partner. maar Orio AB is niet bij het project betrokken, noch als logistiek medewerker, noch bij het netwerk van de Orio-werkplaatsen. In plaats daarvan zou de service voor de Sion een grote keten van workshops in Duitsland kunnen overnemen, maar het onderwerp lijkt nog niet definitief. Toch doet het vooruitzicht om een ​​Sion te laten wachten op een bepaalde ketting, me huiveren.

Mijn nieuwsgierige vraag wanneer de pre-serie begint, blijft even open als vele andere gedetailleerde vragen. We leren basics over Sono Motors. Leveranciers zijn toegewijd aan duurzaamheid en een eerlijke beloning voor werknemers, de Sono Workshop Manual is vrij toegankelijk en elke geïnteresseerde werkplaats kan de service voor de elektrische auto leveren.

De tijd verstrijkt te snel, we dekken de afspraak aanzienlijk, de vergaderruimte is al toegewezen aan de volgende groep. We gaan spontaan naar de ingang en zitten in het prototype. Helaas is hier net aan gewerkt, we kunnen de software niet starten.

We beginnen aan een kleine wandeling rond het gebouw. Sommige foto's van de resulterende vergaderruimte en de lounge zijn toegestaan. Overal waar werknemers bezig zijn met notebooks, hebben de vergaderruimtes namen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van het bedrijf. Een kamer heet Trollhättan. Natuurlijk. Ik moet een foto maken!

Ja serieus. Room Trollhättan bij Sono Motors
Ja serieus. Room Trollhättan bij Sono Motors

Gemaakt in Trollhättan. En Laurin Hahn.

De deur met het Trollhättan-bord gaat open en de oprichters Laurin Hahn en Jona Christians komen naar buiten. Een korte hallo, en ik herinner me de twee "Made in Trollhättan by Trolls" -stickers, die ik eigenlijk op een ongemerkt moment op de Sion wilde plakken. Er was geen moment, Laurin Hahn en Jona Christians ontvangen de stickers als een geschenk met een korte uitleg van de geschiedenis. Met een "er kan iets van worden gemaakt" verdwijnt Jona Christians na een korte tijd en vraagt ​​Laurin Hahn ons om een ​​praatje te maken.

Een paar zinnen over Trollhättan, zijn positieve indruk van de stad en de voormalige Saab-fabriek. We praten over Saab en de verkoopstrategie van Sono Motors. Er zou een vloot voor privédeling kunnen bestaan, particuliere klanten blijven in ieder geval in de focus. Niet vanzelfsprekend op het moment dat sommige bedrijven filosoferen of ze in de toekomst alleen aan vlootbeheerders willen verkopen.

De afspraak is aan het einde, voor mij liggen een paar uur snelweg. Het was interessant, maar was het evenement een succes en wat ik had verwacht in een startup die absoluut niets anders wil doen dan onze mobiliteit veranderen? Daar moet ik aan denken. Omdat de hardware ontbreekt, is de Sion de sleutel tot de toekomst en onthult iets over de bedrijfsfilosofie. Heeft hij de kans om te slagen? We zullen dat de komende dagen verduidelijken.

22-gedachten ook "Sono Motors het bedrijf - we ervaren duurzaamheid"

 • Dat leest interessant en na een groep de Querdenkt en veel gevraagd. Voor Trollhättan absoluut een geweldige kans en ik zou blij zijn om de Sion 2020 live in Zweden te zien!

  9
  1
 • Ik vind het geweldig om opnieuw een teken van leven uit de Sion te lezen. Het was de laatste maanden erg stil geworden. Een interessant artikel, met inzichten tussen de regels als je het aandachtig leest. Klasse!

 • Wie ontwikkelt de auto? Als u op LinkedIn kijkt, heeft Sono Motors ongeveer 70 mensen die zijn geregistreerd in Management en Marketing.

  • Momenteel werken 85-medewerkers voor Sono. De systeemleveranciers op de achtergrond zijn Continental en Bosch. De ontwikkeling, indien gewenst, elk voertuig klaar voor productie. Naar mijn mening richt Sono zich op software (maar maakt ook gebruik van Bosch-structuren) en de integratie van zonnecellen.

   • Volgens mijn informatie gebruikt men niet de vaardigheden van de partners in engineering, maar eerder als systeemleverancier. Toen het bedrijf nog jong was, kon de gemeenschap inspraak hebben in dingen, zoals het ontwerp van de achterlichten. U had de achterlichten echter niet volgens uw eigen wensen gemaakt, maar had in plaats daarvan verschillende "afgewerkte" componenten voor uw eigen kit om uit te kiezen en besloot vervolgens een van hen te kiezen. Dat maakt het geheel goedkoper, omdat de engineering iemand anders al heeft "betaald".
    Sommige componenten worden bijvoorbeeld ook door BMW gebruikt.

    • Dat is wat ik schreef, Bosch en Continental zijn systeemleveranciers. Ik kan de opmerking bevestigen dat Sono Motors bestaande componenten gebruikt. Naar mijn mening een doordachte zaak om de kosten onder controle te houden en het project überhaupt te realiseren. In principe is dit niets om over te klagen, zelfs Tesla pakte toen de Roadster terug op een kit. In de volgende stap, met een ander model, zou dat kunnen veranderen.

     • Zelfs vandaag ontwikkelt (bijna) niemand zich meer. Magna levert complete auto's aan BMW, daar is niets mis mee. Sono Motors stelt de framewaarden in, de rest gebeurt extern. Dit is hoe het werkt, ik houd mijn vingers gekruist!

    • Een heel oude hoed (1920er en 30er jaar) van de auto-industrie ...

     Strikt genomen waren de meeste automerken zadelmakers en carrosseriebouwers. Na de koets kwam de koets. Alleen al in Berlijn waren er meer dan 100-carrosseriebouwers die hun eigen automerk genereerden ...

     Bijna geen enkel bedrijf had de competentie en productiecapaciteit voor remmen, motoren, transmissies, glazen of elektrische componenten. Afgezien van hout, lak, stoffen en leer en met de hand gedengelter carrosseriepanelen kwamen bijna nooit iets uit de eigen verwerking.

     En in de 1930er was het inderdaad niet het einde. Zelfs in de 1980ern was het gemakkelijk om sommige componenten met elkaar en tussen merken te delen, omdat dit universele onderdelen van bijvoorbeeld Bosch waren.

     Ik zie geen breuk in de rol van leveranciers. De breuk is dat de componenten minder universeel en uitwisselbaar zijn geworden. Dat auto's tegenwoordig niet langer met identieke bobines, distributeurs of contacten en ronde koplampen op de weg zijn ...

     Of deze diversificatie nu een vloek of een zegen is, ligt natuurlijk in het oog van de toeschouwer. Persoonlijk ben ik een groot fan van industrie-brede normen. Waar zouden we vandaag zijn zonder USB? ? ?

     Bedrijven die op rijdende treinen springen, de bestaande ontwerpen zo intelligent mogelijk gebruiken en ze duurzaam gebruiken, maken me minder zorgen over onze toekomst dan degenen die denken dat ik elk jaar het wiel opnieuw moet uitvinden (en op de markt moet brengen) ...

   • Bosch levert de internetcommunicatiemodule en Continental de elektrische aandrijving. Dat is slechts een fractie van alles wat nodig is. Iemand moet alles integreren, een chassis ontwikkelen, enz. Onderhandel met leveranciers van onderdelen om onderdelen tegen een redelijke prijs te krijgen. Voor het tweede kwartaal 2020 wordt een echt prototype aangekondigd. Is 2020 in het vierde kwartaal klaar voor productie?

    • Ik vermoed dat er extern meer wordt "gekocht". Anders is het niet realistisch om in het vierde kwartaal van 4 in serieproductie te willen gaan. Misschien zit er een andere systeemleverancier achter, hoewel Bosch en Continental alles volledig kunnen doen.

     Persoonlijk vind ik het schema ambitieus. Definitief interieurontwerp later dit jaar, nog een, misschien cruciale financieringsronde in februari 2020 (?), Aanschaf van tools, homologatie, productievoorbereiding, aanwerving van werknemers, pre-productie. Er komt iets samen. Niet onmogelijk, maar strak.

     • Onder https://sonomotors.com/en/career/ Zie dat ze op zoek zijn naar de ingenieurs die dit mogelijk maken. Deze mensen zijn verantwoordelijk voor een deel van de aankoop van onderdelen. CAD-ontwerper verantwoordelijk voor het gehele voertuig. Kom je op tijd? NEVS heeft jarenlang honderden ingenieurs in dienst en is onlangs begonnen met de productie van de 9-3 EV.

     • Zij doen. Dit zijn echter overwegend instanties die toezicht houden op en coördineren in samenwerking met leveranciers. Aan de andere kant zou er nog steeds niet genoeg personeel zijn om de ontwikkeling van de Sion zelf aan te pakken.

      Sono is niet vergelijkbaar met NEVS, zelfs niet in ontwikkeling. NEVS heeft in het verleden veel ontwikkeld voor externe projecten die geen realiteit zijn (of zijn) geworden. Bovendien voeren ingenieurs tegenwoordig nog steeds engineeringtaken uit voor andere gevestigde fabrikanten. De eigen EV werd behandeld met een lagere prioriteit, wat ook te wijten was aan het gebrek aan liquiditeit op dat moment. Een situatie die fundamenteel is veranderd.

 • Interessante bijdrage, zoals altijd. Geen van mijn collega's hier kende de Sion. Een auto die zelf elektriciteit maakt met zonnecellen? Ze hebben tenminste iets geleerd. De blog doet educatief werk.

 • Sono Motors heeft een opstartkarakter en is goed vertegenwoordigd op verschillende sociale mediakanalen. Er zijn een aantal interessante podcasts waarin veel wordt gesproken over het bedrijf, het concept en het voertuig. In de klassieke pers zijn ze tot nu toe minder vertegenwoordigd.

 • Bij elk bericht over de Sion vind ik de startup spannender. Ik zou blij zijn als het iets zou worden met de trollen. Houd het onderwerp in de gaten, we kunnen wat duurzaamheid gebruiken voor de toekomst!

  • Waarom wordt er altijd gesproken over duurzaamheid en groen wanneer mensen en dieren in de arme delen van de wereld nog meer worden uitgebuit dan ze kunnen verdragen ????
   Ons beleid is alleen voor ko ... en iedereen die zo'n prullenbak koopt, ondersteunt de jongens nog en denkt dat hij iets goeds doet?
   In de link is geen goed nieuws te lezen ... of zie ik dat verkeerd?

   https://www.google.com/amp/s/m.faz.net/aktuell/wissen/forschung-politik/kostbare-rohstoffe-fuer-batterien-die-e-mobilitaet-koennte-ein-teures-unterfangen-werden-15502495.amp.html

   De waterstof / brandstofcel zou een goed of beter alternatief zijn of de ingenieurs gewoon los laten lopen als het gaat om de verbrandingsmotoren, er zou zoveel mogelijk zijn ... maar nee, de nieuwe onzin heet E-car ... Ik zou kunnen ko ...
   Het volgende probleem komt met het weggooien van de batterijen en alle onderdelen ... wat gebeurt er vandaag met het computerafval? Het wordt verscheept naar de derde wereld (met veel CO2 uit de scheepsdiesel) en daar verbranden ze het plastic grotendeels, zodat delen van het metaal achterblijven, die vervolgens hier of naar China worden gebracht onder "milieuvriendelijke" omstandigheden je kunt dan een nep-Apple-horloge (voor de coole e-autorijders) kopen bij Wish voor € 5 ... De mensheid is echt het stomste dier ter wereld!
   En dan ECO .... Hoe zit het met al het oorlogsspeelgoed dat overal wordt opgedreven? Is dat ook eco?
   In de Amazone deden mensen vorig jaar !!!!!
   500.000.000 bomen zoals !!!! Er komt meer ... voor meer geld ... ze zullen zeker alle e-auto's kopen ... er zal geen drinkwater meer zijn, maar duurzame e-auto's gemaakt in China gemaakt in Zweden 🙂
   Omdat ik van elke kilometer in mijn oude doos hou en ik ben blij hoe duurzaam het is ...
   Geniet van het mooie weer ... en alsjeblieft niet zeuren over de hitte, het is nog maar het begin ... 😉

   Rock'n Roll ....

   8
   3
 • Interessant artikel. Bedankt voor de inzichten.

 • 2e LEVEN & HANDDOEK

  Laten we eens kijken wat er in het volgende artikel aan Sono Motors komt. Wat gebeurt er daarna nadat we elkaar hebben gesnoven? Welke inzichten en informatie worden verleend, wat leren we hier nog meer?

  Ik vind de parallel tussen meubels en gebruikte auto's interessant. Als de oude barkruk een tweede leven heeft verdiend bij Sono Motors, middelen heeft bespaard en het milieu heeft beschermd (erg sympathiek), dan zijn complexere en duurdere producten (zoals een SAAB) dubbel ...

  Men is waarschijnlijk goed geadviseerd (en het milieu met), als u gemakkelijk en stoïcijns de perfecte storm, omwentelingen en zelfontdekking van de automobielindustrie op beproefde paarden kunt berijden.

  1
  1
  • Beste Herbert, laat me een paar artikelen over de zo milieuvriendelijke elektrische auto's doornemen ... er is alleen de economische factor, de verdere exploitatie van de derde wereld en niets anders! Helaas ....

   • Beste Alex van C,

    Bedankt voor de hint en stof tot nadenken. Ik had eigenlijk al besloten om te leren lezen. Want wie dat kan doen, moet duidelijk in het voordeel zijn ...

    Zodra ik klaar ben, zal ik waarschijnlijk ook een paar artikelen over e-mobiliteit lezen. Ondertussen raad ik je aan mijn opmerking nog een keer te lezen.

    Als het werkt met de letters en het begrip van de tekst, zul je merken dat ik geen enkele positieve of onkritische woorden heb verloren over de "milieuvriendelijke e-cars" ...

    Integendeel, ik ga eerst niet in op het onderwerp, maar trek een parallel tussen gebruikte meubels en bestaande auto's (zoals SAAB's), omdat mijn beide irrelevante meningen duurzamer zijn dan de laatste kreet of de laatste die door de dorpszeug is gereden.

    Lezen, begrip van de tekst en ingetogen duimen en antwoorden zijn voor mij een positief kenmerk van deze blog. Vooral de duim omlaag lijkt me hier alleen met de grootste terughoudendheid en na zorgvuldige overweging een aanvraag te vinden. Dat vind ik leuk.

    Dus bedenk voor deze blog en ook voor elk van uw opmerkingen, als dit gerechtvaardigd of verrijkend is ...

    1
    1
  • Mijn eerste gedachte na het lezen van dit artikel:
   Duurzaam omdat hergebruikt interieur sympathiek is voor een jong bedrijf, maar niets meer dan een zacht vijgenblad in vergelijking met het verbruik en de exploitatie van hulpbronnen in verband met de herproductie van voertuigen op batterijen met een korte levensduur.

   Duurzaamheid: verder gebruikt meubilair en voortgezette (Saab) auto's, Chapeau Herbert Hürsch!
   (en het "gemakkelijk en stoïcijns rijden op beproefde paarden" is een prachtige allegorie)

 • Pingback:

Reacties zijn gesloten.