Robottaxi vanuit Trollhättan voor Europa

2020 wordt een spannend jaar voor de locatie Trollhättan. Koenigsegg wil vanaf eind 2020 een hybride sportwagen produceren in de fabriek, Sono Motors the Sion - en NEVS een robottaxi voor Europa. NEVS gaat over niets minder dan de presentatie van een nieuw type voertuig dat bedoeld is om de toekomst van duurzame mobiliteit in Europa te vertegenwoordigen.

NEVS InMotion Concept
NEVS InMotion Concept. Fotocredit: NEVS

De sjabloon voor het nieuwe type levert de 2017 die op CES Asia wordt gebruikt InMotion Concept. De ontwikkelaars van Stallbacka gebruiken AutoX-technologie om het te implementeren. Afgelopen vrijdag kondigden de twee bedrijven de start aan van een exclusief strategisch partnerschap voor Europa.

AutoX wil autonoom rijden democratiseren

AutoX-oprichter is Jianxiong Xiao, een voormalig professor in de computerwetenschappen in Princeton. Zijn concept van autonoom rijden is verrassend eenvoudig en fundamenteel anders dan zijn concurrenten. Hoewel deze afhankelijk zijn van een complex technologiepakket, bestaande uit verschillende Lidar radarsensoren en differentiële GPS, is AutoX alleen tevreden met standaard webcams. 7-camera's per voertuig moeten afkomstig zijn van Logitech, en een zelfontwikkelde software voldoet volledig aan de oprichter om een ​​robottaxi op de weg te sturen. Interessant, omdat AutoX niet alleen is. Zelfs Elon Musk doet consequent afstand van de behoefte aan uitgebreide technologie en combineert 8-camera's en 12-ultrasoonsensoren met slechts één toekomstgerichte radar. Vanaf het einde van het jaar kon Tesla voor alle voertuigen hardware-update die volledig autonoom rijden mogelijk maken.

De kosten per auto worden door AutoX op $ 500 gegeven. Een prijs ver onder wat mogelijk zou zijn met Lidar-technologie. En het concept van AutoX lijkt zich al in het dagelijks leven te bewijzen. In San Jose en Santa Clara kun je robottaxi's aanvragen via de app voor smartphones. Ze bezorgen eten of maaltijden van restaurants naar elke locatie, thuis, op kantoor of op de parkeerplaats.

NEVS begint in het derde kwartaal van 2019 met het testen van AutoX-technologie. Eind 2020 zullen de eerste robottaxi's in Europa worden bestuurd. De basis hiervoor is een nieuwe auto die gebaseerd zal worden op het bekende InMotion Concept. Het wordt momenteel ontwikkeld voor serieproductie in Trollhättan.

De robottaxi is een revolutie

De toekomst zou weer kunnen komen vanuit het stadje aan Göta Älv. Geen verrassing, want Trollhättan heeft al veel pauzes en een nieuw begin meegemaakt. Deze omwenteling is zeker anders dan waar veel lezers van dromen. Technischer, kouder. Maar de verleidingen van het concept van de toekomst liggen voor de hand, en ze zijn revolutionair. Robottaxi's hebben geen pauzes, geen stilstand. Ze kunnen de klok rond worden gebruikt en zullen op middellange termijn leiden tot minder voertuigen die voor onze mobiliteit worden gebruikt. De robottaxi opent geheel nieuwe kansen en bedrijventerreinen.

14 gedachten over 'Robottaxi vanuit Trollhättan voor Europa"

 • blanco

  Geweldig project ... ik begrijp niet waarom er stoelen zijn ´ maar dan mogen eigenlijk alleen goederen en dergelijke vervoerd worden ?? Ik ben benieuwd wat er in werkelijkheid tegenkomt!

  • blanco

   AutoX rijdt op dit moment met conventionele autogoederen, die te zien zijn in de beeldfilms. Met het concept van NEVS is zowel een versie voor puur goederen- als personenvervoer denkbaar.

  • blanco

   Heel eenvoudig: de foto met de stoelen is van NEVS.
   De vermelding over het vervoer van goederen in het artikel heeft echter betrekking op AutoX ...

   Ook op deze manier ligt het voor de hand om dit type voertuig te introduceren en te testen. Een pizza kent geen reserveringen en dat geldt ook voor de directie van Amazon. Dit scheelt de bestuurder en vermiste inzittenden kunnen tijdens de test geen schade oplopen. Als het concept zich heeft bewezen in het bezorgverkeer, nauwelijks negatieve krantenkoppen heeft opgeleverd en acceptatie vindt, dan wordt de rode loper uitgerold voor personenvervoer ...

 • blanco

  Trollhättan en Saab betaalden een hoge prijs voor GM's incompetentie, mislukkingen en domheid van 2008 en het eerste decennium van deze eeuw.
  Tegenwoordig krijgt Trollhättan misschien die nieuwe start, dat is heel goed, maar er is ook in Nederland goedkoop Capaciteit….

  Nev's, is en is altijd een stripper van activa geweest (technologie), niets meer, waarom zou je anders de Saab-productielijn naar China vervoeren, maar om te worden gekopieerd ...

  Alle beloftes van een nieuwe Saab betekent helaas niets.

 • blanco

  Als dit is gebouwd in Trollhättan en banen creëert, is dat een aangename zaak

 • blanco

  Alles wat in Trollhättan werk creëert, is welkom vanuit mijn oogpunt!
  Niets is erger dan wanneer een stad / regio economisch is. Onbalans en vervolgens vertrek, veroudering, leegstand van het onroerend goed is het gevolg.
  Dus: Duim omhoog voor dit project!
  Hoewel ik niet echt weet of er in 2020 minder voertuigen op de weg zullen zijn ...

 • blanco

  Het revolutionaire van robottaxi's is echter dat ze gemakkelijk kunnen omgaan met stilstanden en pauzes, vooral in de vorm van wachttijden - zonder dat dit tot personeelskosten leidt. De wereld zal zeker een beetje "kouder" zijn - ook al mis ik de oude dagen niet echt met rokerige taxi's ...

 • blanco

  Ik hoop dat deze activiteiten Trollhattan opnieuw kunnen helpen om deze prachtige stad en haar inwoners een heel goede toekomst te geven.
  Deze stad heeft genoeg geleden van wat er sinds het einde van Saab in 2011 is gebeurd. Elke positieve ontwikkeling is welkom

  10
  • blanco

   Helemaal mee eens, maar dit gaat nu over een productiefabriek en niet langer over Saab ......

 • blanco

  Het zou een wonder zijn als er in 2020 weer auto's "Made by Trolls" zouden zijn. Persoonlijk ben ik nog steeds geïnteresseerd in meer informatie over de SION. Tom, wilde je niet iets anders schrijven?

  • blanco

   Een korte update over de vraag: Mark en ik waren in München bij Sono Motors. De artikelen zijn in uitvoering, misschien zullen we deze week al beginnen. Een beetje geduld, alsjeblieft, totdat je er klaar voor bent!

   17
   1
 • blanco

  Opnieuw een aankondiging van NEVS ...

  • blanco

   Het kan meer zijn dan dat. Voor de eerste keer heeft NEVS volledige fondsen en een ambitieuze grootaandeelhouder.

   • blanco

    Aan de andere kant is de aankondiging des te voller.

    Zonder de ambitieuze hoofdaandeelhouder waren ze tevreden met relatief profane aankondigingen. Nu kondigt men niets minder aan dan een alomvattende mobiliteitsrevolutie die een nieuwe infrastructuur en nieuw gedrag vereist. Het is een product voor een tot nu toe niet-bestaande toekomstige markt, is een gok en speculatie.

    De kans is niet zo erg dat de discrepantie tussen aankondigingen en NEVS-implementaties hetzelfde blijft ...

    Kortom: ik begrijp en deel de scepsis van de heer Nordmann en zou graag eerst een Sion en een Koenigsegg van THN willen zien, voordat ik zelfs maar één gedachte over een robotaxi zou maken.

    Zeker omdat Sion & Koenigseggs al een infrastructuur, een markt en een vraag heeft. Je zou het ook een tijdslot kunnen noemen. De klok tikt al en voor een 9-3 EV loopt hij langzaam maar zeker weer naar beneden zonder een enkele levering en goedkeuring in het gegeven tijdvenster ...

Reacties zijn gesloten.