Hoe is Victor Muller?

Het is zomer en het is heet. Eigenlijk te heet om te schrijven. Zoals gebruikelijk is er in dit seizoen een dreiging van een mediale zomeropening. En plotseling onthoud je dingen waar je al een tijd over wilde praten. De bezorgde blik komt vandaag in Nederland binnen. Hij is Victor Muller. Omdat het stil is geworden rond de voormalige CEO van Saab Automobile AB. Het klonk twee jaar geleden zo veelbelovend.

Lang geleden. Spyker 2010 in het Saab-museum Trollhättan
Lang geleden. Spyker 2010 in het Saab-museum Trollhättan

Een autodroom zou zich kunnen hebben ontwikkeld in een Zweeds-Nederlandse samenwerking. Koenigsegg, fabrikant van supercars uit Ängelholm, levert zijn exclusieve V8-motoren aan Spyker, een Nederlandse fabrikant van luxe sportwagens. Aangekondigd voor 2 jaren geleden door Christian von Koenigsegg en Victor Muller op de Autosalon van Genève. De eerste wilde Saab van GM kopen, maar trok zijn aanbod op het laatste moment in. Tweede greep toen wat duidelijk hem niet veel geluk bracht. Omdat sinds het einde van Saab en zijn zaken met Spyker niet langer rondrennen.

Plannen om een ​​voertuig te bouwen op het nog steeds niet voltooide Saab-Phoenix-platform met Chinese investeerders faalden. Ook de Spyker B6 Venator, verrassend uit de pet geroepen op basis van de Artega GT, is nooit in productie gegaan. De C8 Preliator, met Koenigsegg V8 zou de laatste 2017 moeten zijn. Eigenlijk een fantastische combinatie, maar zelfs deze plannen werkten niet. Omdat niet een enkele V8 werd gebouwd in Ängelholm voor Spyker en in de zomer kondigde 2018 Koenigsegg het einde van de relatie aan. De autowereld, en dat is duidelijk, heeft twee absolute droomauto's gemist. Wat echter voor slechts enkelen betaalbaar zou zijn geweest.

C8 Aileron LM85 en dan voltooien

Sindsdien is er nauwelijks nieuws, het zoeken naar aanwijzingen is moeilijk. Vanaf het moment dat laatste model van het merk, de 2010 gepresenteerd C8 Aileron met Audi V8, 2017 3 waren nog gerealiseerd stuk. Ze worden vanaf het begin in de look en verzamelobjecten van Le Mans gehouden. Het is eerlijk om te speculeren over hun prijs, evenals of ze echt zijn voltooid en verkocht. De aileron, met zijn jet-achtige luchtinlaten is onmiskenbaar een laatste eerbetoon aan de luchtvaartgeschiedenis van de Spyker merk dat echt gaat terug een lange tijd.

De laatste update van de Spyker-homepage is afkomstig van de november 2017sindsdien maak je geen auto's meer. Het bedrijf bestaat echter nog steeds en in een magazijn bij Zeewolde staan ​​machines, onderdelen en halffabrikaten. Helaas zijn huurachterstanden gestart, zodat de precaire situatie maanden geleden publiek werd. Maar voordat het tot het ergste kwam, kon Muller het Settle achterstand, Spyker heeft nu een deadline om zijn hal te ontruimen tegen het einde van oktober.

Hoe het verder gaat, als Muller Spyker Cars opnieuw tot leven kan brengen, is onzeker. Eigenlijk zou de omgeving voor de luxe sportwagens van de Nederlandse manufactuur optimaal zijn. Vraag in de Hoog prijssegment ontwikkelt zich sneller dan de marktomgeving. In China groeit het aantal miljonairs per jaar met 10%, en daarmee de doelgroep voor merken als Spyker.

Iedereen die van kleine, exclusieve fabrikanten of Saab houdt, kan Muller heel veel succes wensen. Omdat het duidelijk is dat zonder dit gebruik noch de laatste Saab 9-5-generatie noch de 9-4x zou hebben bestaan. En beide waren en zijn geweldige voertuigen. En hoe de dingen zich ook ontwikkelen in Zeewolde, Victor Muller heeft een druk leven en zeker altijd iets om te vertellen.

11-gedachten ook "Hoe is Victor Muller?"

 • Een levendig leven stopt, het gaat op en neer. Je moet Muller dankbaar zijn omdat hij de moed heeft gehad en het op zijn minst heeft geprobeerd. Zonder zijn inzet zouden de lichten veel eerder zijn uitgegaan.

  15
  Beantwoorden
 • Geweldige klasse,

  dat Tom zulke vragen bijhoudt Sneaky Copy & Paste is net zo vreemd aan deze blog als een Caribische strandbar op de maan. Geen wonder dat dit mijn favoriete online-lezing is - vooral omdat ik mezelf deze vraag al had gesteld. En waar kan ik een antwoord krijgen? Natuurlijk hier ...

  Ik wens VM een positieve draai en veel succes.
  En ik bedank voor een Spyker, 9-4X en 9-5 NG SC die ik tot nu toe heb ontmoet.
  En ook voor mooie 9-3 convertibles en SC of de 9-5 NG sedan, die zonder VM niet meer zou zijn geweest.

  11
  Beantwoorden
 • Ik vond de VM echt niet leuk.
  (dwz wat ik zo ver van de pers / internet / vita / enz. heb gekregen) ...

  ... maar je moet hem heel erg dankbaar zijn, want hij heeft het leven van Saab toch verlengd
  ... en ik specifiek ook, omdat ik dagelijks een van zijn 'late' werken mag rijden ... 😉 🙂

  Beantwoorden
 • Hallo in de ronde.
  Allereerst dank aan Tom voor het terugroepen van Victor Muller en voor het geven van een klein (retrospectief) eerbetoon aan hem.
  Ik was destijds ook euforisch en hoopte in een grote happy-ending hoop dat een man met deze moed, visie en een duidelijke wil om te winnen aan het hoofd stond van "onze" autofabrikant.
  Helaas werd snel duidelijk dat er onvoldoende fondsen beschikbaar waren. Natuurlijk is het ook moeilijk als een "kleine" akkoord wil gaan met een "grote". Het verhaal laat bijvoorbeeld zien dat bij de overname Schaeffler / Continental, die ene of in dit geval de vrouw ook kan slikken.
  Ik denk dat Victor Muller grote bedoelingen had met onze vliegtuigen. Jammer dat het niet werkte.
  Het allerbeste voor de voormalige CEO van Saab AG!

  Beantwoorden
 • Bovenal moet men Christian von Koenigsegg dankbaar zijn. Als ik het me goed herinner, nam VM in feite het bedrijfsplan van CvK over. De echt sympathieke Zweed had in die tijd veel grondwerk verricht. VM was op dat moment vrij snel begonnen. De zin "sinds het einde van Saab, zijn bedrijf met Spyker is er niet meer", zou ik corrigeren dat het bedrijf in principe nooit echt goed was. Dat was precies de reden voor de overname van Saab. Er is een interessant boek in het Nederlands over Spyker met veel details over de Saab Deal ... 😉

  7
  2
  Beantwoorden
 • Het maakt niet uit wie vervolgens Saab heeft overgenomen, niemand had kunnen slagen. De wurggreep van GM was te groot en zonder patenten en rechten kan het moeilijk zijn om een ​​succesvol bedrijf te runnen. Hoe groter mijn respect dat VM heeft geprobeerd, zeker met de beste bedoelingen en een stel Saabspirit!

  Beantwoorden
  • Goed gezegd. GM-SAAB werd door GM's keel gegrepen en uitgehongerd op de uitgestrekte arm.

   En dat was gepland en gewenst door GM, want wie het laatst lacht, lacht het best. Niemand zou GM-managers later kunnen uitlachen en zeggen, nou, het werkt.

   Een kleine enkele vechter als VM was er voor deze ronde in de ring waarschijnlijk zo dicht mogelijk bij de GM-geprefereerde kandidaat als het wordt. Met de Opel GM heeft geprobeerd zo synoniem, maar zoals bekend niet door te kunnen trekken. Aangezien ik vraag me af of SAAB nog geen kans tegen GM had gehad als SAAB was overgenomen door een ander bedrijf overgenomen en had zijn Armada onderhandeld nauwgezet en gedetailleerd om aanklagers condities (incl. Millionaire sancties) en, indien nodig, aangeklaagd compliance.

   Had alleen maar de oude trollhättener fietsketting ...

   Beantwoorden
   • ... en toch bijna en misschien nog steeds kan vouwen - VM was geen pure enkele vechter, maar had nog steeds te financieren met het oog op de schitterende heer Antonov in de cilinder met de beste Vebindungen en schijnbaar onbeperkte mogelijkheden. Maar GM had waarschijnlijk voorzorgsmaatregelen tegen alle eventualiteiten en ten minste voor me gevergd dan was een echte schok toen bleek dat de CEO Jan-Åke Jonsson het lot van Saab-Spyker heeft getroffen in de geest van GM.

    Beantwoorden
    • Zo is het, of was het ...

     GM had voorzorgsmaatregelen getroffen. Als ik goed in gedachten ben, kan GM bijna investeerders weigeren of weigeren om licenties te kopen als een investeerder (zoals Antonov) binnenkwam die ze afwijzen. Dat komt op hetzelfde neer.

     Wat SAAB toen had gebruik gemaakt van de binnenkomst van VM, zou de contracten met GM wat de nieuwste modellen zijn geweest en in de pijplijn (9-4X en 9-5 SC) op een commercieel betekenisvolle termen verzekerd bindend voor meerdere jaren en VM SAAB meer vrijheid in termen van financiering.

     Helaas bestonden dergelijke contracten niet en kennen we de rest ...

     Als ik dat recht heb, is VM zelf advocaat. Maar een eenzame jager maakt gewoon geen armada. Maar dat zou het vanaf het begin nodig hebben gehad. Een potentiële financier in de achterhand (Antonov), de GM had vorgebaut gecontracteerd, daarna gezien de achtergrond toen, helaas, waardeloos ...

     Het klinkt nu allemaal als VM-kritiek, maar ik wil het niet zo weten. De man probeerde niet alleen veel, hij behaalde ook veel. Ook voor SAAB. Hij heeft mijn respect ...

     Beantwoorden
 • Ik ben VM nog steeds dankbaar dat hij de moed had om Saab van General Motors te bevrijden. Dat hij de 9-5 NG heeft ontworpen en gebouwd, zal ik mijn hele leven niet vergeten. Wat een droomauto !! Ik hoop dat hij in orde is.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.