Hoe is Victor Muller?

Het is zomer en het is heet. Eigenlijk te heet om te schrijven. Zoals gebruikelijk is er in dit seizoen een dreiging van een mediale zomeropening. En plotseling onthoud je dingen waar je al een tijd over wilde praten. De bezorgde blik komt vandaag in Nederland binnen. Hij is Victor Muller. Omdat het stil is geworden rond de voormalige CEO van Saab Automobile AB. Het klonk twee jaar geleden zo veelbelovend.

Lang geleden. Spyker 2010 in het Saab-museum Trollhättan
Lang geleden. Spyker 2010 in het Saab-museum Trollhättan

Een autodroom zou zich kunnen hebben ontwikkeld in een Zweeds-Nederlandse samenwerking. Koenigsegg, fabrikant van supercars uit Ängelholm, levert zijn exclusieve V8-motoren aan Spyker, een Nederlandse fabrikant van luxe sportwagens. Aangekondigd voor 2 jaren geleden door Christian von Koenigsegg en Victor Muller op de Autosalon van Genève. De eerste wilde Saab van GM kopen, maar trok zijn aanbod op het laatste moment in. Tweede greep toen wat duidelijk hem niet veel geluk bracht. Omdat sinds het einde van Saab en zijn zaken met Spyker niet langer rondrennen.

Plannen om een ​​voertuig te bouwen op het nog steeds niet voltooide Saab-Phoenix-platform met Chinese investeerders faalden. Ook de Spyker B6 Venator, verrassend uit de pet geroepen op basis van de Artega GT, is nooit in productie gegaan. De C8 Preliator, met Koenigsegg V8 zou de laatste 2017 moeten zijn. Eigenlijk een fantastische combinatie, maar zelfs deze plannen werkten niet. Omdat niet een enkele V8 werd gebouwd in Ängelholm voor Spyker en in de zomer kondigde 2018 Koenigsegg het einde van de relatie aan. De autowereld, en dat is duidelijk, heeft twee absolute droomauto's gemist. Wat echter voor slechts enkelen betaalbaar zou zijn geweest.

C8 Aileron LM85 en dan voltooien

Sindsdien is er nauwelijks nieuws geweest en is het zoeken naar aanwijzingen moeilijk. Van het voorlopig laatste model van het merk, de C2010 Aileron met Audi V8 die in 8 werd gepresenteerd, werden in 2017 3 exemplaren gerealiseerd. Ze hebben een Le Mans-look en zijn vanaf het begin verzamelobjecten. Men kan gerust speculeren over hun prijs, en ook of ze daadwerkelijk zijn voltooid en verkocht. De Aileron, met zijn jetachtige luchtinlaten, is onmiskenbaar een laatste eerbetoon aan het luchtvaartverleden van het merk Spyker, dat echt ver teruggaat.

De laatste update van de Spyker homepage is van november 2017, sindsdien zijn er geen auto's meer gemaakt. Maar het bedrijf bestaat nog steeds en machines, onderdelen en halffabrikaten staan ​​opgeslagen in een magazijn bij Zeewolde. Helaas liep de huurachterstand op, waardoor de precaire situatie maanden geleden openbaar werd. Maar voordat het ergste kon komen, kon Muller dat wel Settle achterstand, Spyker heeft nu een deadline om zijn hal te ontruimen tegen het einde van oktober.

Hoe het verder gaat of Muller Spyker Cars weer tot leven kan brengen, is onzeker. De omgeving voor de luxe sportwagen van de Nederlandse fabrikant zou eigenlijk ideaal zijn. De vraag in het dure segment ontwikkelt zich sneller dan de marktomgeving. In China groeit het aantal miljonairs met 10% per jaar, en daarmee de doelgroep voor merken als Spyker.

Iedereen die van kleine, exclusieve fabrikanten houdt of verbonden is met Saab, zal Muller veel succes wensen. Omdat het duidelijk is dat zonder zijn toewijding noch de laatste Saab 9-5-generatie, noch de 9-4x zou hebben bestaan. En beiden waren en zijn geweldige voertuigen. En hoe het zich ook ontwikkelt in Zeewolde, Victor Muller heeft een bewogen leven en zeker altijd iets te vertellen.

11 gedachten over 'Hoe is Victor Muller?"

 • blanco

  Ik ben de VM dankbaar, want de enige Saab heeft Saab gered. Wens hem succes met Spyker.

 • blanco

  Ik ben VM nog steeds dankbaar dat hij de moed had om Saab van General Motors te bevrijden. Dat hij de 9-5 NG heeft ontworpen en gebouwd, zal ik mijn hele leven niet vergeten. Wat een droomauto !! Ik hoop dat hij in orde is.

 • blanco

  Het maakt niet uit wie vervolgens Saab heeft overgenomen, niemand had kunnen slagen. De wurggreep van GM was te groot en zonder patenten en rechten kan het moeilijk zijn om een ​​succesvol bedrijf te runnen. Hoe groter mijn respect dat VM heeft geprobeerd, zeker met de beste bedoelingen en een stel Saabspirit!

  • blanco

   Goed gezegd. GM-SAAB werd door GM's keel gegrepen en uitgehongerd op de uitgestrekte arm.

   En dat was gepland en gewenst door GM, want wie het laatst lacht, lacht het best. Niemand zou GM-managers later kunnen uitlachen en zeggen, nou, het werkt.

   Een kleine enkele vechter als VM was er voor deze ronde in de ring waarschijnlijk zo dicht mogelijk bij de GM-geprefereerde kandidaat als het wordt. Met de Opel GM heeft geprobeerd zo synoniem, maar zoals bekend niet door te kunnen trekken. Aangezien ik vraag me af of SAAB nog geen kans tegen GM had gehad als SAAB was overgenomen door een ander bedrijf overgenomen en had zijn Armada onderhandeld nauwgezet en gedetailleerd om aanklagers condities (incl. Millionaire sancties) en, indien nodig, aangeklaagd compliance.

   Zou, zou hebben, de oude trollhatten-fietsketting ...

   • blanco

    ... en toch is het bijna en misschien had het kunnen werken - VM was geen pure eenzame jager, maar had nog steeds de oogverblindende Mr. Antonov in de hoge hoed met de beste connecties en schijnbaar onbeperkte mogelijkheden om financiering aan te bieden. Maar GM had waarschijnlijk voorzorgsmaatregelen genomen tegen alle eventualiteiten en in ieder geval voor mij was het een echte schok toen bleek dat de CEO Jan-Åke Jonsson het lot van Saab-Spyker had beïnvloed in het belang van GM.

    • blanco

     Dat is precies hoe het is, of was het ...

     GM had voorzorgsmaatregelen getroffen. Als ik goed in gedachten ben, kan GM bijna investeerders weigeren of weigeren om licenties te kopen als een investeerder (zoals Antonov) binnenkwam die ze afwijzen. Dat komt op hetzelfde neer.

     Wat SAAB toen had gebruik gemaakt van de binnenkomst van VM, zou de contracten met GM wat de nieuwste modellen zijn geweest en in de pijplijn (9-4X en 9-5 SC) op een commercieel betekenisvolle termen verzekerd bindend voor meerdere jaren en VM SAAB meer vrijheid in termen van financiering.

     Helaas waren er geen dergelijke contracten en weten we de rest ...

     Als ik dat in gedachten heb, is VM zelf advocaat. Maar een eenzame jager maakt geen armada. Maar het zou het vanaf het begin nodig hebben gehad. Een potentiële donor in de backhand (Antonov), die GM contractueel had ingebouwd, is helaas waardeloos tegen de gegeven achtergrond ...

     Dit klinkt allemaal als VM-kritiek, maar ik wil niet dat het zo wordt begrepen. De man heeft niet alleen veel geprobeerd, maar ook veel bereikt. Ook voor SAAB. Hij heeft mijn respect ...

 • blanco

  Bovenal moet men Christian von Koenigsegg dankbaar zijn. Als ik het me goed herinner, nam VM destijds in feite het businessplan over van CvK. De echt sympathieke Zweed had destijds veel voorbereidend werk gedaan. VM raakte destijds op vrij korte termijn betrokken. Ik zou de zin "sinds het einde van Saab, zijn zaken met Spyker niet langer soepel verlopen" corrigeren zodat de zaken nooit echt goed zijn geweest. Dat was precies de reden voor de overname van Saab. Is er een interessant Nederlandstalig boek over Spyker met veel details over de Saab-deal... 😉

  7
  2
 • blanco

  Hallo in de ronde.
  Allereerst dank aan Tom voor het terugroepen van Victor Muller en voor het geven van een klein (retrospectief) eerbetoon aan hem.
  In die tijd was ik ook euforisch en in een grote happy end hoop dat een man met deze moed, visie en een duidelijke wil om te winnen zichzelf aan het hoofd van "onze" autofabrikant had geplaatst.
  Helaas werd al snel duidelijk dat er onvoldoende geld beschikbaar was. Natuurlijk is het ook moeilijk wanneer een “kleine” een “grote” wil overeenkomen. De geschiedenis leert bijvoorbeeld bij de overname van Schaeffler/Continental dat men (s), of in dit geval -vrouwen- ook in zichzelf kan stikken.
  Ik denk dat Victor Muller grote bedoelingen had met onze vliegtuigen. Jammer dat het niet werkte.
  Het allerbeste voor de voormalige CEO van Saab AG!

 • blanco

  Ik vond de VM echt niet leuk.
  (Dus wat ik op dat moment van de pers / internet / vita / etc. kreeg) ...

  ... maar je moet hem echt bijna dankbaar zijn, want hij heeft het leven van Saab op zijn minst enigszins verlengd
  ... en ik vooral, omdat ik elke dag in een van "zijn" late werken mag rijden ... 😉 🙂

 • blanco

  Geweldige klasse,

  dat Tom naar zulke vragen blijft zoeken. Saai kopiëren en plakken is net zo vreemd aan deze blog als een Caribische strandbar op de maan. Geen wonder dat dit mijn favoriete online lezing is - vooral omdat ik mezelf deze vraag al had gesteld. En waar kan ik een antwoord krijgen? Natuurlijk hier ...

  Ik wens VM een positieve draai en veel succes.
  En ik bedank voor een Spyker, 9-4X en 9-5 NG SC die ik tot nu toe heb ontmoet.
  En ook voor mooie 9-3 convertibles en SC of de 9-5 NG sedan, die zonder VM niet meer zou zijn geweest.

  11
 • blanco

  Een levendig leven stopt, het gaat op en neer. Je moet Muller dankbaar zijn omdat hij de moed heeft gehad en het op zijn minst heeft geprobeerd. Zonder zijn inzet zouden de lichten veel eerder zijn uitgegaan.

  15

Reacties zijn gesloten.