Genoeg is genoeg. Echt waar? De finale.

Voor de 2-weken klaagde Matthias uit Zwitserland over de roest op zijn 9-5 Aero. Het was genoeg, zei hij. Omdat de reparatie tegen Zwitserse prijzen te duur was. En er moest een vervanger zijn. Wat natuurlijk een Saab, een 9-5 en een Aero zou moeten zijn. Of niet?

Visueel geweldig. Als er geen problemen waren
Visueel geweldig. Als er geen problemen waren.

Omdat toen ik de volgende mail kreeg, en het vervolg op de vorige deel lees best spannend:

Hallo, na mijn verslag over sterke roest op mijn geliefde 9-5 Aero een oplossing kon worden gevonden. Er gingen echter enkele weken voorbij totdat het resultaat werd vastgesteld. Nadat ik heb gemeld dat de opheffing van het rooster moet kosten in een ex Saab Authorized Repair 8000,00 om 10.000,00 SFr, keek ik rond voor alternatieven. Ik zou 3000,00 snel aan 4500,00 SFr kunnen uitgeven. 3000,00 SFr was mijn maximale budget voor roest.

Dus ik keek rond voor het verplaatsen van Saab-alternatieven. Ze waren er ook. Indien mogelijk moet het opnieuw een 9-5 Aero stationwagon zijn. Ik raakte te veel gewend aan het comfort van de grote auto en ken zijn zwakheden.

Een dealer in de buurt van mijn woonplaats blijft omgaan met 9-5er en soms met 9-3er. Een mogelijke 9-5er werd gevonden op Autoscout door dezelfde dealer en de dealer nam contact op. Ik denk dat we meteen sympathiek en op dezelfde golflengte waren.

Hij zei na een lang telefoongesprek: "De 9 5er die je interesseert, is bij mij thuis. De contactsleutel bevindt zich in de auto op ... .. (zal hier niet verraden). Neem hem een ​​paar dagen mee naar de repetitie en dan gaan we verder. Het wordt ofwel verkocht voor 3500,00 SFr, of na het testen van het voertuig voor ongeveer 4500,00 SFr. "Het was een 9-5 Vector 2.3t Gray met zonnedak en geventileerde leren stoelen. Met hert-afstemming.

De auto liep erg goed en ook vanwege het schuifdak, ik ben een schuifdakfan, hij had me heel graag gemogen. Helaas had hij enkele tekortkomingen die min of meer ook test relevant waren. Enkele vrij dure problemen maar niet synoniem. Dus er was weer roest op de gebruikelijke plaatsen. Gladde spiegel (klapmechanisme) en nog veel meer. Het schuifdak was tenminste krap.

Het hele ding interesseerde me niet. De mijne was technisch doorgeschoten, dit kon voor vervelende verrassingen zorgen. Ondanks TÜV. Ik hield mijn vingers uit. Niettemin heeft hij me gelokt met meer 9 5er in zijn aanbod!

Een zwarte aero had het vooral voor mij. Een 9-5 Aero van 2006 met hertenpakket (ophanging en dubbele uitlaat). Ook deze auto mocht ik tijdens een week bij ons achtervolgen - verbonden met de verandering van de winter op zomerwielen. Helaas waren de zomerrubbers volledig door. Dienovereenkomstig leed het rijcomfort enorm. Toch werd ik een beetje verliefd op dit voertuig.

Mijn garagist vertelde me kort daarvoor: "je zult niet per se genieten van het voertuig als je gewend bent aan een vroege 9-5er."

En hij zou gelijk moeten hebben! Afgezien van de optica. Natuurlijk moesten de grill en de chromen ogen weer zwart worden geverfd, zonder mij is het contrast van de "bril" te sterk, wat ik niet leuk vind aan de meeste autokleuren van de 9-5er. Ik moest echter beseffen dat de verwerking in het interieur niet overeenkomt met wat ik van mijn 2002 Aero gewend was. Krakende zittingen, plastic onderdelen die niet goed zitten, of de deurkruk die zacht is bekleed met afpellen. Dat alleen zou draaglijk zijn geweest als de aankoopprijs correct was. De auto en de Vector liepen immers al ver over 200.000 km. Maar wat ik zie toen ik onder de auto keek, veranderde volledig van gedachten.

In december zelf vers getest in het kanton Luzern, vond ik sterk olieverlies op de motor, veel roest op de onderkant. De gebruikelijke roestplekken aan de achterkant op de bodem van de auto, geroeste stutten aan de voorkant, evenals een gesloten tint folie op de achterruit. Daarnaast was er een gebroken gesp van de passagiersstoel en een motorlamp die af en toe oplichtte. Van de al even slordige buitenspiegels en niet te vergeten. Dus nee bedankt! Hoewel - het Hirsch-uitlaatsysteem dat ik al had graag.

Gelijktijdig met de proefrit van de zwarte Eros was mijn Aero in een andere garagegast om de roest door iemand anders te laten beoordelen. Hier kwam de zeer verheugende boodschap dat ze de roest konden elimineren, inclusief kleine roestpreventie voor slappe 2500,00 SFr.

Ik kon mijn geluk niet geloven! Dus ik zou mijn Aero niet moeten overlaten aan de schroothandelaar of de onderdelenprocessor.

Natuurlijk heb ik ja gezegd, en het gesprek met de baas, vol energie aan de Aero hebben zijn jongens al werkte. Na een paar dagen kon ik de auto ophalen. Nu hoeft hij alleen maar de TÜV of MLC, zoals we hier zeggen, zijn er, en dan moet ik genieten van een aantal jaren met de auto. Hiervoor heb ik zal mijn Aero de oorspronkelijke identificatie van de auto te kopen opnieuw aan de achterzijde, die hij nooit gehad, en een afgestelde motor controle-eenheid: 285PS en 420 Nm, die het paard te heroveren die goed zijn uitgebroken in de afgelopen jaren.


Bedankt voor het Saab-verhaal op zondag. Hoe is het in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaart u, hoe reageren vrienden, collega's en het gezin? Met aflaat, enthousiasme of mededogen? Hoe houd je de Saab levend, wat doe je met reserveonderdelen en workshops, hoe optimaliseer je of herstel je de oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!". Uitdagend, maar ook interessant. Hoe ziet het eruit met de fans, hoe sterk slaat de Saab-hartslag in het dagelijks leven? Schrijf het ons, het is het waard!

We danken u voor elk gepubliceerd artikel met een exclusief Saab-Scania-bord.

12-gedachten ook "Genoeg is genoeg. Echt waar? De finale."

 • Heel aardig, ik ben blij met Matthias over dit gelukkige toeval!

  15
  Beantwoorden
 • OPGESLAGEN ...

  ... voor de recycler. Wat een mooie finale. En geschreven spannend. Hartelijk dank Matthias, voor het leesplezier van deze zondag.

  En zo zie ik trouwens dat ik niet alleen ben met de deurknoppen van mijn verchroomde bril. Over het algemeen lijken kunststoffen of hun coating een probleem voor de bebrilde 9-5. Deurgrepen, contactsleutel, verzonken handgreep van de achterklep enz. ...

  Zoals reeds gekomen keer gedachten, zou je agressief vinger vet of een afwijking van de zweet, zo niet zou rotten en kunststof onderdelen en falen, je nog nooit aangeraakt. Visueel vind ik de chromen bril leuk, maar misschien is hun voorganger de betere en duurzamere auto?

  Hoe dan ook, het is goed dat een SAAB door en door wordt opgeslagen en gerepareerd.

  Beantwoorden
 • Het is gewoon zo: de oudere wijnen zijn beter verwerkt en van betere kwaliteit dan de chromen glazen. Jammer, maar waar. Proficiat aan Matthias voor zijn beslissing! Dat is duurzaamheid zonder marketinglogo's die worden geleefd!

  10
  Beantwoorden
  • Ja, GM heeft Saab vermoord, lang voordat ze het probeerden in 2010-2012 .... Ze verminderen de kwaliteit van het product, in plaats van er een marqee van klasse van te maken .... Het is duidelijk dat de onderdelen @ Opel geen goede onderdelen hadden ...... Schaam je voor hun zakelijke houding ...... !!

   7
   2
   Beantwoorden
 • Ik ben heel blij en voor Matthias dat de Saab 9-5 zo mooi is bewaard en gerepareerd.
  De auto ziet er weer geweldig uit op de foto's !!!
  Matthias zal nu de zwakke punten beter in het oog hebben en regelmatig nachdichtiegeln. Dan kan hij met de 9-5 rijden, hij verliest 15-jaren.
  Dit is hoe duurzaamheid werkt, en op de een of andere manier is de auto nog steeds modern.
  Ik kan me geen beter voertuig voorstellen.

  Beantwoorden
 • hallo matthias, mag ik vragen wie je voor de roest hebt gebruikt? heb je de ervaring met saab?

  Beantwoorden
 • Ik vind het leuk om lid te worden van Jonny.
  Zou ook blij zijn voor een kleine input waar je de roestoplossingen leest.
  Ben met mijn 9-5 ook gewoon heel erg op de punt
  Bedankt voor de feedback.

  Beantwoorden
 • Hallo allemaal, ja, ik geniet weer van mijn 9-5er. Nu gaat het achter mijn, 97 convertible. (nieuwe opschorting)
  De garage bevindt zich in Zollikofen nabij Bern. Is een beetje verborgen in een industrieel gebied.
  De naam is NC Garage Hr. Capitan, 3052 Zollikofen BE op de Industriestrasse 47.
  U kunt vermelden dat u het adres van mij hebt. Misschien ontvangt u een speciale prijs.

  Groet Matthias

  Beantwoorden
 • Ligt het aan mij of komt de 95?
  Vooral de eerste jaren van de bouw verdwijnen erg snel
  van de relevante beurzen.

  Beantwoorden
  • Dat is echt waar. Van de eerste jaren zijn er niet zo veel, ik denk dat met chrome grill (geen chromen bril) zeer succesvol en waardevol is.

   Beantwoorden
 • Ik kan alleen maar instemmen met de vorige sprekers.

  Ik rijd momenteel 2001 met de Saab 95.
  Dit is mijn 4ter 95er en het best verwerkt in het interieur.
  Over 250.000 op de klok en niets rammelt.
  Vooral de cockpit van de chromen bril heeft me nooit overtuigd. Ik had er zelf twee.
  Het plastic was goedkoop, het leer van de stoelen was slecht.
  Overal zouden lampen worden bespaard aan de achterdeuren,
  In het kofferdeksel enz., Het oog van de achterklep - geweldig!
  Geen bescherming bij de ingangen of geen bekleding van het plaatwerk in de kofferruimte.
  Afgezien van de werking van de airconditioning.
  Het nachtpaneel was tijdens het rijden ongunstig achter het stuurwiel achtergelaten, nauwelijks zichtbaar.
  De stoelverwarming nauwelijks herkenbaar en alles een wild niets voor materialen.

  Conclusie: Degenen die gewend zijn aan 9000er en de bijbehorende kwaliteit is goed bediend met vroege 95er - als de geschiedenis goed is.
  Anders zul je teleurgesteld zijn.
  Ondertussen denk ik dat hij komt als een toekomstige klassieker.
  Je hoeft alleen maar de roest in het oog te houden.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.