Genoeg is genoeg. Echt waar? De finale.

Voor de 2-weken klaagde Matthias uit Zwitserland over de roest op zijn 9-5 Aero. Het was genoeg, zei hij. Omdat de reparatie tegen Zwitserse prijzen te duur was. En er moest een vervanger zijn. Wat natuurlijk een Saab, een 9-5 en een Aero zou moeten zijn. Of niet?

Visueel geweldig. Als er geen problemen waren
Visueel geweldig. Als er geen problemen waren.

Omdat toen ik de volgende mail kreeg, en het vervolg op de vorige deel lees best spannend:

Hallo, na mijn verslag over sterke roest op mijn geliefde 9-5 Aero een oplossing kon worden gevonden. Er gingen echter enkele weken voorbij totdat het resultaat werd vastgesteld. Nadat ik heb gemeld dat de opheffing van het rooster moet kosten in een ex Saab Authorized Repair 8000,00 om 10.000,00 SFr, keek ik rond voor alternatieven. Ik zou 3000,00 snel aan 4500,00 SFr kunnen uitgeven. 3000,00 SFr was mijn maximale budget voor roest.

Dus ik keek rond voor het verplaatsen van Saab-alternatieven. Ze waren er ook. Indien mogelijk moet het opnieuw een 9-5 Aero stationwagon zijn. Ik raakte te veel gewend aan het comfort van de grote auto en ken zijn zwakheden.

Een dealer in de buurt van mijn woonplaats blijft omgaan met 9-5er en soms met 9-3er. Een mogelijke 9-5er werd gevonden op Autoscout door dezelfde dealer en de dealer nam contact op. Ik denk dat we meteen sympathiek en op dezelfde golflengte waren.

Na een lang telefoongesprek zei hij: “De 9-5 waarin je geïnteresseerd bent, staat bij mij thuis. De contactsleutel zit in de auto met ..... (zal hier niet verraden). Probeer het een paar dagen uit en dan zullen we zien. Het wordt ofwel ter plaatse verkocht voor 3500,00 CHF, of na de voertuigtest voor ongeveer 4500,00 CHF. " Het was een 9-5 Vector 2.3t stationwagen in grijs met een schuifdak en geventileerde lederen stoelen. Met Hirsch Tuning.

De auto liep erg goed en ook vanwege het schuifdak, ik ben een schuifdakfan, hij had me heel graag gemogen. Helaas had hij enkele tekortkomingen die min of meer ook test relevant waren. Enkele vrij dure problemen maar niet synoniem. Dus er was weer roest op de gebruikelijke plaatsen. Gladde spiegel (klapmechanisme) en nog veel meer. Het schuifdak was tenminste krap.

Het hele ding interesseerde me niet. De mijne was technisch doorgeschoten, dit kon voor vervelende verrassingen zorgen. Ondanks TÜV. Ik hield mijn vingers uit. Niettemin heeft hij me gelokt met meer 9 5er in zijn aanbod!

Ik was vooral ingenomen met een zwarte aero. Een 9-5 Aero uit 2006 met een hertenpakket (chassis en dubbele uitlaat). Met deze auto mocht ik een week lang bij ons rondrijden - gecombineerd met de omschakeling van winter- naar zomerfietsen. Helaas waren de zomerrubbers helemaal door. Het rijcomfort heeft daardoor enorm geleden. Toch werd ik een beetje verliefd op dit voertuig.

Kort daarvoor zei mijn garageoperator tegen mij: "Je zult niet per se plezier hebben met het voertuig als je gewend bent van 9-5."

En hij had gelijk! Afgezien van de look. De grill en de chromen ogen moesten natuurlijk weer zwart worden geverfd, zonder dat het contrast van de “bril” te sterk is, wat ik niet leuk vind bij de meeste autokleuren van de 9-5. Ik moest erachter komen dat het vakmanschap in het interieur niet overeenkomt met wat ik gewend was van mijn Aero uit 2002. Krakende stoelen, plastic onderdelen die niet goed zitten of de deurgreep die bedekt is met zachte verf bladdert af. Dat alleen al zou draaglijk zijn geweest als de koopprijs goed was geweest. De auto had tenslotte, net als de Vector, al ruim 200.000 km gelopen. Maar wat me opviel toen ik onder de auto keek, veranderde mijn gedachten volledig.

Eigenlijk, pas getest in het kanton Luzern in december, vond ik zwaar olieverlies op de motor, veel roestfilm op de bodemplaat. De gebruikelijke roestplekken onderin de auto, verroeste veerpoten vooraan en een getinte film op de achterruit. Daarnaast zat er een defecte gordelsluiting op de passagiersstoel en een motorlamp die af en toe scheen. Om nog maar te zwijgen van de slordige buitenspiegels. Dus nee bedankt! Hoewel - ik had al genoten van het Hirsch-uitlaatsysteem.

Gelijktijdig met de proefrit van de zwarte Eros was mijn Aero in een andere garagegast om de roest door iemand anders te laten beoordelen. Hier kwam de zeer verheugende boodschap dat ze de roest konden elimineren, inclusief kleine roestpreventie voor slappe 2500,00 SFr.

Ik kon mijn geluk niet geloven! Dus ik zou mijn Aero niet moeten overlaten aan de schroothandelaar of de onderdelenprocessor.

Natuurlijk heb ik ja gezegd, en het gesprek met de baas, vol energie aan de Aero hebben zijn jongens al werkte. Na een paar dagen kon ik de auto ophalen. Nu hoeft hij alleen maar de TÜV of MLC, zoals we hier zeggen, zijn er, en dan moet ik genieten van een aantal jaren met de auto. Hiervoor heb ik zal mijn Aero de oorspronkelijke identificatie van de auto te kopen opnieuw aan de achterzijde, die hij nooit gehad, en een afgestelde motor controle-eenheid: 285PS en 420 Nm, die het paard te heroveren die goed zijn uitgebroken in de afgelopen jaren.


Bedankt voor het Saab-verhaal op zondag. Hoe is het in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaart u, hoe reageren vrienden, collega's en het gezin? Met aflaat, enthousiasme of mededogen? Hoe houd je de Saab levend, wat doe je met reserveonderdelen en workshops, hoe optimaliseer je of herstel je de oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!". Uitdagend, maar ook interessant. Hoe ziet het eruit met de fans, hoe sterk slaat de Saab-hartslag in het dagelijks leven? Schrijf het ons, het is het waard!

We danken u voor elk gepubliceerd artikel met een exclusief Saab-Scania-bord.

12 gedachten over 'Genoeg is genoeg. Echt waar? De finale."

 • blanco

  Ik kan alleen maar instemmen met de vorige sprekers.

  Ik rijd momenteel 2001 met de Saab 95.
  Dit is mijn 4ter 95er en het best verwerkt in het interieur.
  Over 250.000 op de klok en niets rammelt.
  Vooral de cockpit van de chromen bril heeft me nooit overtuigd. Ik had er zelf twee.
  Het plastic was goedkoop, het leer van de stoelen was slecht.
  Overal zouden lampen worden bespaard aan de achterdeuren,
  In het kofferdeksel etc, het oog van de achterklep - ingenieus!
  Geen bescherming bij de ingangen of geen bekleding van het plaatwerk in de kofferruimte.
  Afgezien van de werking van de airconditioning.
  Het nachtpaneel was tijdens het rijden ongunstig achter het stuurwiel achtergelaten, nauwelijks zichtbaar.
  De stoelverwarming nauwelijks herkenbaar en alles een wild niets voor materialen.

  Conclusie: Degenen die gewend zijn aan 9000er en de bijbehorende kwaliteit is goed bediend met vroege 95er - als de geschiedenis goed is.
  Anders zul je teleurgesteld zijn.
  Ondertussen denk ik dat hij komt als een toekomstige klassieker.
  Je hoeft alleen maar de roest in het oog te houden.

 • blanco

  Ligt het aan mij of komt de 95?
  Vooral de eerste jaren van de bouw verdwijnen erg snel
  van de relevante beurzen.

  • blanco

   Dat is echt waar. Van de eerste jaren zijn er niet zo veel, ik denk dat met chrome grill (geen chromen bril) zeer succesvol en waardevol is.

 • blanco

  Hallo allemaal, ja, ik geniet weer van mijn 9-5er. Nu gaat het achter mijn, 97 convertible. (nieuwe opschorting)
  De garage bevindt zich in Zollikofen nabij Bern. Is een beetje verborgen in een industrieel gebied.
  De naam is NC Garage Hr. Capitan, 3052 Zollikofen BE op de Industriestrasse 47.
  U kunt vermelden dat u het adres van mij hebt. Misschien ontvangt u een speciale prijs.

  Groet Matthias

 • blanco

  Ik vind het leuk om lid te worden van Jonny.
  Zou ook blij zijn voor een kleine input waar je de roestoplossingen leest.
  Ben met mijn 9-5 ook gewoon heel erg op de punt
  Bedankt voor de feedback.

 • blanco

  hallo matthias, mag ik vragen wie je voor de roest hebt gebruikt? heb je de ervaring met saab?

 • blanco

  Ik ben heel blij en voor Matthias dat de Saab 9-5 zo mooi is bewaard en gerepareerd.
  De auto ziet er weer geweldig uit op de foto's !!!
  Matthias zal nu de zwakke punten beter in het oog hebben en regelmatig nachdichtiegeln. Dan kan hij met de 9-5 rijden, hij verliest 15-jaren.
  Dit is hoe duurzaamheid werkt, en op de een of andere manier is de auto nog steeds modern.
  Ik kan me geen beter voertuig voorstellen.

 • blanco

  leuk dat de auto kan worden gered

 • blanco

  Het is gewoon zo: de oudere wijnen zijn beter verwerkt en van betere kwaliteit dan de chromen glazen. Jammer, maar waar. Proficiat aan Matthias voor zijn beslissing! Dat is duurzaamheid zonder marketinglogo's die worden geleefd!

  10
  • blanco

   Ja, GM heeft Saab vermoord, lang voordat ze het probeerden in 2010-2012…. Ze verminderden de kwaliteit van het product, in plaats van er een topklasse van te maken…. Uiteraard had de Parts bin @ Opel geen goede onderdelen …… Jammer van hun corporate attitude …… !!

   7
   2
 • blanco

  OPGESLAGEN ...

  ... voor de recycler. Wat een mooie finale. En opwindend geschreven. Bedankt Matthias voor dit leesplezier op zondag.

  En trouwens, ik kom erachter dat ik niet de enige ben met de deurklinken van mijn chromen glazen. Over het algemeen lijken kunststoffen of hun coating een probleem te zijn voor de 9-5 met bril. Deurgrepen, contactsleutels, verzonken handgreep op de achterklep, enz. ...

  Zoals reeds gekomen keer gedachten, zou je agressief vinger vet of een afwijking van de zweet, zo niet zou rotten en kunststof onderdelen en falen, je nog nooit aangeraakt. Visueel vind ik de chromen bril leuk, maar misschien is hun voorganger de betere en duurzamere auto?

  Hoe dan ook, het is goed dat een SAAB door en door wordt opgeslagen en gerepareerd.

 • blanco

  Heel aardig, ik ben blij met Matthias over dit gelukkige toeval!

  15

Reacties zijn gesloten.