De allerlaatste Saab. Maar echt.

Geen Saab-festival zonder een verrassing! Ook dit jaar was het Nevs goed voor een kop. De allerlaatste Saab werd aangekondigd voor de veiling. Een van 420 gebouwd Saab 9-3 modeljaar 2014 en eigenlijk bedoeld voor een crashtest. Maar dan weggezet en nu naar het festival gerold voor de fabriekspoort.

Het nummer 1 modeljaar 2014
Het nummer 1 modeljaar 2014

Eigenlijk zou het modeljaar 2014 de inleiding moeten zijn geweest tot de wedergeboorte van het merk Saab. Met enige inspanning vierde NEVS de start van de productie en een minister vloog speciaal van Stockholm naar Trollhättan. Helaas, nadat alleen 420-kopieën definitief waren, wat niet te wijten was aan de auto en zijn kwaliteiten.

Voorspelling tot wedergeboorte. Het werkt niet.

NEVS installeerde stoelen van de oude Volvo XC90 die een paar centimeter te hoog waren, maar voorzagen ze van een Saab-logo. Maar het chassis was het beste, een mix van Aero- en Turbo X-setup. En daarmee waarschijnlijk het beste dat er ooit is geweest in de kleine serie. Het vakmanschap en het geluidscomfort waren indrukwekkend, de eerdere Saab-ingenieurs hadden de nadruk gelegd op afstemming. Een grote uitgave voor een nog groter plan. Een facelift voor het modeljaar 2015, de wedergeboorte van het sportpak. Dat was allemaal besloten, maar mislukte door verschillende factoren.

NEVS slaagde er niet in om een ​​verstandige supply chain tot stand te brengen. Kwaadaardige tongen beweren dat de schroothopen in het gebied werden opgezocht voor productie. Het kan niet worden bewezen, maar het is duidelijk dat NEVS het goed gevulde Orio reserveonderdelenmagazijn in Nyköping gebruikte. De motoren werden duur gekocht op de vrije markt, een leveringscontract met GM of Opel gaf het nooit. Grotere hoeveelheden zouden onder deze omstandigheden niet mogelijk zijn geweest, het gebrek aan liquiditeit heeft uiteindelijk het avontuur beëindigd.

Maandenlang stonden onverkochte voertuigen voor de Aziatische markt nog steeds voor de fabriek. Ten slotte werden ze geconverteerd naar Europese specificaties en verkocht aan werknemers tegen aantrekkelijke voorwaarden. In de tussentijd had NEVS ook de rechten op het merk Saab verloren, het laatste hoofdstuk in de geschiedenis van het merk.

De allerlaatste Saab. En een van de beste.

Tegenwoordig hebben 2014-voertuigen een verzamelstatus. Niet zo uitgesproken als 9-5 NG en 9-4x, maar op zijn minst. Ze zijn zonder twijfel de beste voertuigen in de 9-3-serie die de fabriek in Göta Älv ooit hebben verlaten. Ze zijn het resultaat van een lange evolutie sinds de première 2002 en volgen de typische Saab-traditie.

De allerlaatste Saab. NEVS via Instagram
De allerlaatste Saab. NEVS via Instagram

Nu is het tijd voor een einde en de allernieuwste Saab, een zilveren 9-3, wordt geveild. De veiling start in het najaar en de opbrengst wordt door NEVS AB gedoneerd voor een goed doel. Dat zou het einde van een verhaal kunnen zijn. Maar je bent nooit zeker. Want misschien in een hal tussen, laten we zeggen Trollhättan en Vänersborg, nog steeds een Rohkarosse. Een ex-werknemer geparkeerd als voorzorgsmaatregel en waaruit hij uiteindelijk de echt laatste Saab assembleert.

16 gedachten over 'De allerlaatste Saab. Maar echt."

 • blanco

  Tellement triste, desespérant de voir qu'une aussi belle marque auto soit anéantie!

 • blanco

  AVONTUURD ...

  ... deze verhalen en achtergrondinformatie. En altijd spannend om te lezen.
  En de boze tongen zijn niet helemaal verkeerd als er nooit een complete keten van leveranciers wordt georganiseerd, als alles is verzameld of voor een hoge prijs op de open markt is gekocht. Je overdreef gewoon enorm ...

  ... om uitdrukking te geven aan een geldige gedachte. NEVS wilde met al hun kracht en de hel eruit de titel autofabrikant. En u bent pas fabrikant als u auto's heeft afgeleverd.

  • blanco

   Hopelijk is dat niet de 9.3 die we hebben geschonken om het museum binnen te gaan

   • blanco

    Maak je geen zorgen, hij is het niet. In die tijd ging het om een ​​modeljaar 2012.

    • blanco

     Ik zocht in mijn mappen en de 2012 zou een witte nummerplaat DJA 880 zijn geweest. Bedankt Tom.

     • blanco

      Hé 9.3Wolfgang,
      De witte DJA 880 is veilig in het museum. Ik zag hem voor het eerst op het SAAB Car Museum Festival 2019.
      Martin

   • blanco

    Dat was de laatste 9-3 vervaardigd door Saab AB, dit is de herrezen 9-3 die NEV's direct op de markt zouden brengen, aangezien het wereldwijde Saab-dealernetwerk vrijwel niet meer bestond.

    Ik denk dat het ook alleen in zwart verkrijgbaar was ...

    • blanco

     Ik denk dat het alleen in zwart verkrijgbaar is ...

  • blanco

   Avontuurlijk of ondoorzichtig, wie wilde wat? NEVS wilde zeker een autofabrikant zijn, maar ik vermoed dat ze meer gedreven waren dan te dapper en avontuurlijk.

   In mijn geheugen leg ik het zo dat een nieuwe Chinese investeerder (stad / regio Tianjin?) Zijn financiële steun afhankelijk heeft gemaakt van het feit dat NEVS een functionerende productie heeft.
   Aanvankelijk was er ook de verklaring van NEVS dat de productie zo snel mogelijk opnieuw moest worden opgestart, maar toen gebeurde er niets. In plaats daarvan zijn er discussies geweest dat de 9-3 niet voldoet aan de vereisten voor bescherming van voetgangers, wat een probleem is. Dat verbaasde me destijds, omdat het een goedgekeurd voertuig was dat niet aan de relatief nieuwe vereisten voor voetgangersbescherming hoefde te voldoen. Vermoedelijk ging in het kader van de afwikkeling van Saab een kennisgeving met betrekking tot de productie naar de regelgevende instantie, zodat de 9-3 opnieuw moest worden gehomologeerd. Daarom moet er slechts een kleine serieproductie met een maximum van 1000-voertuigen per jaar voor de EU worden gestart, omdat dan niet aan de vereisten voor voetgangersbescherming is voldaan. Meer dan 1000 EU-voertuigen per jaar waren sowieso nooit gepland.

   Achteraf bezien lijkt dit alsof NEVS, vermoedelijk wanhopig, bezig was met het bouwen van supply chains om de productie helemaal opnieuw te starten. De Volvo-stoelen laten zien dat het blijkbaar niet zo eenvoudig was om leveranciers te vinden voor alle benodigde onderdelen. Ik herinner me hoe verrast ik was toen er werd gezegd dat de productie in december opnieuw begint, net voor Kerstmis, in plaats van januari 2014. Vermoedelijk hadden ze afgesproken om productie 2013 te starten, maar dan hoopte ze op de verwachte financiële steun vanuit China.

   Maar dan lijkt het nooit te zijn gekomen. In deze context lijken de hele op stapel staande Aziatische voertuigen interessant voor mij. Vermoedelijk zouden ze naar China moeten gaan, maar dat is duidelijk niet zo. Zijn ze tegengehouden omdat het geld niet is gekomen? Kon je niet worden afgeleverd omdat er een Chinese vergunning ontbrak? Moet NEVS het krijgen, of de belegger?

   Hoewel dit niets verandert, kan het u op zijn minst vertellen of de NEVS fouten heeft gemaakt of door de Chinese belegger is blijven hangen? Aan de andere kant is er altijd twee nodig voor iets, dus misschien doet het er niet toe?

   In ieder geval is NEVS daardoor in de insolventie geraakt en daarom zijn ze de naamgevingsrechten voor Saab kwijt. Misschien schrijft iemand in de 20-jaren een boek over hoe het tot het laatste eind van Saab kwam als automerk, als deze het eruit haalt.

   • blanco

    Ik wilde voorkomen dat ik de gebeurtenissen van 2013/14 opnieuw moest meemaken. Het "gebrek aan liquiditeit" beschrijft het beste de situatie die ontstond door het uitblijven van betalingen van Quindao. Het ging over corruptie en het niet nakomen van beloften. De zaak had gevolgen voor alle betrokkenen in China en de gemaakte fouten liggen aan beide kanten.
    NEVS gepland met meer dan 1000-voertuigen. Met de MY 2015 (facelift) zouden alle geldige regels gerespecteerd zijn. Hoe de 9-3 er zou hebben uitgezien en vervolgens weergegeven Turbo-editie.

   • blanco

    Hallo StF
    Ik begrijp haar manier van denken en kan haar absoluut ondertekenen. Maar ik geloof dat naast corruptie (niet ongebruikelijk in China en zeker niet in Duitsland), het gebrek aan bereidheid van de leverancier om te leveren ook een grote rol heeft gespeeld. De slechte ervaringen van leveranciers in het verleden hebben zeker hun sporen nagelaten. Om deze reden vermoed ik het gebruik van Volvo-onderdelen, omdat niemand geloofde in de realistische voortzetting van het merk. Whatever. Misschien zullen we op een dag ontdekken wat de echte reden was. Het is sowieso jammer over Saab.
    Dus zorg goed voor je Saabs. Ik doe het ook. Ondanks 250000-kilometers op de klok.

    12
   • blanco

    HET BOEK …

    ... Ik zou ook graag willen lezen. Tot dan vind ik het verhaal avontuurlijk en ondoorzichtig.

    Ik vind het begrijpelijk dat een potentiële investeerder zijn financieringsverbintenis afhankelijk maakt van een functionerende productie.
    Wie welke beloften aan wie heeft gedaan en die niet heeft gehouden, staat dan ook in het hypothetische boek, "als deze iemand (die het schrijft) erachter komt", zoals je heel terecht zegt.

    Welke pagina heeft bijvoorbeeld een functionerende productie gedefinieerd? De definitie van NEVS wordt beschreven in het artikel. Dit omvatte het plunderen van het reserveonderdelenmagazijn van Orio, het opkopen van Volvo's motoren en stoelen op de open markt.

    Maar heeft de potentiële investeerder ook een functionerende productie gedefinieerd in termen van productiekosten en een redelijke supply chain als NEVS?

    NEVS is echter een fabrikant geworden en heeft andere investeerders en partners gevonden.
    Zonder ooit een kleine serie te hebben gerealiseerd, waren ze waarschijnlijk al lang geleden uit het raam verdwenen.

    In plaats daarvan bouwen ze nieuwe fabrieken en hebben ze hoge plannen. Wat en of het iets zal worden, valt nog te bezien. Dankzij de MY 2014 zijn ze het aan de laatstgebouwde SAAB's verschuldigd.

    Het is verbazingwekkend wat je kunt bouwen op de rug van een handvol 9-3 ...

 • blanco

  Dus nogal NEVS kan het niet laten om de SAAB-kaart te spelen, toch? Ergens vind je nog steeds een SAAB geparkeerd in het tijdschrift of elders. Maar wanneer komen uw eigen producten?

 • blanco

  Is de hoofdsteun van Volvo of Saab of iets anders?

  5
  1
  • blanco

   Volvo-leveranciers, bijna niets van hunzelf.

  • blanco

   Nevs moest de montage veranderen, aangezien GM het copyright bezat ...

Reacties zijn gesloten.