Wielnaafmotor als turbo van de toekomst

Als de Saab-fans naar het noorden kijken, zijn ze de afgelopen jaren vooral verdrietig of bezorgd geweest. Sinds NEVS de leiding heeft bij Göta Älv, hebben ze tevergeefs gewacht op de innovaties waarvoor Saab ooit bekend was. Dat zou nu kunnen veranderen, want voor het eerst sinds het landgoed van Saab werd overgenomen, gebeurt er iets opmerkelijks in Zweden.

NEVS is afhankelijk van wielnaafmotoren
NEVS is afhankelijk van wielnaafmotoren. Foto: NEVS

Op de 30. Mai neemt een NEVS-dochter over voor een niet bekendgemaakte aankoopprijs Protean Electric, De Britse fabrikant, die 2008 heeft opgericht, is een van de belangrijkste ontwikkelaars van wielnaafmotoren (in-wheel-technologie), wat een geweldige toekomst voorspelt. De wielnaafmotor moet zoiets zijn als de elektromobiliteit van de turbo.

Een droom van generaties komt uit

Hubmotoren zijn geen nieuws op zichzelf. Ze vertegenwoordigen een oude droom van autodesigners en zelfs Ferdinand Porsche heeft dit onderwerp ooit behandeld. Hij rustte zijn in het jaar 1900 uit Lohner Porsche met bestuurbare wielnaafmotoren. Zijn idee in die tijd was echter nog niet haalbaar. Te groot en te zwaar waren de motoren. Hun gevoeligheid voor binnendringend vocht en vuil heeft hen bij de rest achtergelaten.

Wat generaties vóór ons fascineerde, wordt nu werkelijkheid. De montage direct in de wielen geeft ontwerpers nieuwe vrijheid bij het ontwerpen van voertuigen en zorgt voor een revolutie in de rijeigenschappen. Bovendien zijn de lichte aandrijvingen - een wielnaafmotor van Protean weegt tussen de 28 - 36 kg, afhankelijk van het type - zeer efficiënt. Veel variaties, zoals een afzonderlijke besturing van elk afzonderlijk wiel via de stuurinrichting, zijn denkbaar en kunnen nieuwe horizonten openen op het gebied van rijdynamiek.

Het oude probleem van de wielnaafmotoren, een hoog gewicht en de gevoeligheid voor milieu-invloeden, wordt nu als opgelost beschouwd. Hoewel de kosten van een voertuig met 4 individueel aangedreven wielen nog steeds iets hoger zijn dan bij een conventionele opstelling van de omvormer. Maar hij moet op zijn minst gedeeltelijk worden gecompenseerd door andere componenten op te slaan. Bovendien, met het betreden van de massaproductie, zoals altijd met elektronische componenten, valt een op dalende prijzen.

Protean heeft twee motoren in het assortiment. De krachtigere "PD18"-motor levert een volle 1.250 Nm en 80 KW als maximaal vermogen in de piek. Met 4 motoren is een systeemvermogen van 320 KW mogelijk. De motoren zijn zowel geschikt voor gebruik in personenauto's als voor lichte bedrijfswagens tot 4.5 ton.

Nu gaat alles erg snel

De wielnaafmotor is echter geen uniek verkoopvoorstel voor NEVS. De eerste elektrische auto met "in-wheel-technologie" is van de GAC Group gemaakt in China. Met de "S" is hun submerk Aion gebaseerd op een Japanse ontwikkeling.

Nidec-motor op wielbasis
Nidec-motor op wielbasis. Foto: Nidec

Omdat in Japan sterke concurrentie werkt aan dezelfde oplossing. De naam Nidec is misschien een term voor IT-affiene lezers, het publiek kan er weinig mee doen. Tegelijkertijd is het bedrijf een grote naam in de elektronicawereld. Bijna iedereen heeft, zonder het te weten, al met een Nidec-component gewerkt. De motoren van de Japanse pioniers bevonden zich in vroegere tijden in diskdrives, vooral vandaag in fans en harde schijven. Nidec heeft een lange geschiedenis in het produceren van hogesnelheid-elektromotoren en streeft naar niets minder dan wereldwijd marktleiderschap in de automobielsector.

Pas in maart hebben de Japanners hun nieuwe gemaakt Prototypes een naafmotor eerder. Al voor mei werd de serieproductie aangekondigd. Hij moet de Aion S aandrijven, een compacte sedan met een bepaald aantal 510-kilometers. De Aion S maakt gebruik van batterijen van de voormalige NEVS-partner CATL. De Nidec-elektromotor weegt alleen 32-kilogram en levert 100 KW-prestaties.

De concurrentie zet druk

De investering in Protean Electric biedt een nieuw perspectief op de ontwikkeling van Göta Älv. Sportieve, technisch interessante oplossingen zijn mogelijk. Een comeback voor Trollhattan? Het is mogelijk. Het belangrijkste is nu de snelheid. Van de Aion S, de GAC Group kondigt aan, 200.000 elektrische auto's worden geproduceerd elk jaar. En concurrent Nidec heeft al een partnerschap aangekondigd voor zijn wielnaafmotoren met de PSA Group. De wielnaafmotor is in opmars. De droom van generaties ontwikkelaars wordt werkelijkheid.

7 gedachten over 'Wielnaafmotor als turbo van de toekomst"

 • blanco

  Het maken van de naaf van de motor is prima, maak er nu ook de remmen van (of op de ik mis iets).

  • blanco

   Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het zo bedoeld is.

  • blanco

   Misschien heb ik dit op de verkeerde manier gezegd, zoals dit:

   De hub maken is de motor, maak nu ook de motor (hub) van de hersenen (of op de ik mis iets).

   = De motor drijft niet alleen het voertuig in beweging, maar werkt ook als remkracht en doet conventionele remmen [schijven, kussens, enz.] Weg.

   • blanco

    Nee, je hebt het niet verkeerd gezegd. Dat is precies hoe ik je eerste opmerking al begreep en je hebt gelijk ...

    Elektromotoren kunnen perfect dienen als remmen, kunnen stoppen en zelfs in een mum van tijd worden teruggedraaid. 1920s of vroege 30s (historische beelden zijn te vinden op YouTube) die al hetzelfde deden. Dit plan is nodig naast de start- en landingsbaan.

 • blanco

  vijfduizend

  Ik vind het koppel van het systeem nog indrukwekkender dan de 4 x 80 KW ...
  Ik begrijp niet waarom 320 KW en 5.000 Nm alleen goed zou moeten zijn voor voertuigen tot 4.5 ton (opleggers hebben ongeveer de helft van het maximale koppel), maar dat zo'n AWD-systeem voor auto's nieuwe horizonten opent op het gebied van rijdynamiek en ook een ander ontwerp en nieuwe concepten heeft maakt het me meteen duidelijk. Heel erg spannend ...

  Bedankt Tom, voor deze info.

 • blanco

  Ik hoop dat dit soort ontwikkelingen weer tot leven komt in Göta Älv!

 • blanco

  Echt geweldig, NEVS kan ook progressief zijn? Is dit echt nog steeds het bedrijf dat al jaren niet is gereguleerd? Ik ben benieuwd hoe het gaat.

Reacties zijn gesloten.