Orio AB. Vervanging in Nyköping.

Vervanging in Nyköping. Orio AB-baas Jonas Tegström verlaat het bedrijf na 5-jaren. De zoektocht naar een opvolger is al gestart. De verandering heeft ook iets te maken met de Zweedse politiek. En met een oude belofte.

Orio-logistiek centrum in Nyköping. Afbeelding: Orio AB

Jonas Tegström beheert het bedrijf van Orio AB voor 5-jaren. Onder zijn leiding, de voormalige Saab Automobile Parts AB van een after-sales leverancier voor Saab naar een logistiek bedrijf voor externe bedrijven. Het logistieke bedrijf in Nyköping verloopt voorspoedig, Orio heeft zichzelf op de markt gevestigd. Ook het bedrijf met Saab-onderdelen, de roots van het bedrijf, is nog steeds winstgevend. Hoewel het aantal geregistreerde voertuigen met de Saab Greif op de motorkap internationaal consistent is. Maar het krimpt langzamer dan voorspeld in de oorspronkelijke planning.

Saab reserveonderdelen winstgevend

En zelfs als Orio voortdurend bepaalde segmenten negeert, zoals het leveren van reproducties aan de klassiekers: de handel in Saab-reserveonderdelen blijft winstgevend. Lang niet alle strategieën die Tegström tijdens zijn tijd in Nyköping doormaakte waren zo succesvol en konden zich in alle markten vestigen. Onlangs moest het bedrijf verliezen rapporteren als gevolg van hoge afschrijvingen en het aantal werknemers dat gehalveerd werd in de laatste 5-jaren van 400 tot alleen over 200. Met strikte kostprijsdiscipline was Tegström onlangs optimistisch om dit jaar terug te kunnen keren naar het zwart. Nu de speurtocht naar zijn runs opvolger en de huidige CEO blijft tot zijn oprichting in functie.

De redenen hiervoor kunnen, afgezien van de teleurstellende ontwikkeling, ook worden weerspiegeld in de bewogen geschiedenis van het bedrijf. De zeer winstgevende dochteronderneming na verkoop diende de staat als een belofte voor een EIB-lening van 2 miljard Zweedse kroon aan Saab Automobile AB. Met het sluiten van de fabriekspoort in december 2011 nam de Zweedse staat de onderneming een jaar later over en houdt het sindsdien vast.

De toenmalige regering gewaardeerde de waarde op 2.5 tot 3 miljard kronen en beloofde dat de belastingbetaler niet voor de lening zou staan. Sindsdien is de ontwikkeling in Nyköping van algemeen belang geweest, hoewel de regering in Stockholm inmiddels van eigenaar is veranderd. Want de destijds geschatte waarden bleken in de volgende jaren misschien te optimistisch en moesten door de Riksgälden telkens opnieuw worden gecorrigeerd.

Politieke druk, een oude belofte

Meest recent in april van dit jaar kwam het onderwerp terug naar het publiek. Ondanks de positieve vooruitzichten voor de komende jaren moest de minister van Economische Zaken Ibrahim Baylan toegeven dat de waarde van het in principe winstgevende bedrijf de afgelopen jaren is gedaald. Hij beloofde het publiek om het verlies van belastinginkomsten te minimaliseren.

De optimistische voorspellingen van Tegström waren misschien niet overtuigend genoeg voor dit doel. Na 5-jaren zal een andere onderneming het bedrijf dat actief is in 52-landen naar de toekomst brengen.

7-gedachten ook "Orio AB. Vervanging in Nyköping."

 • PING! ! !

  Grappig. Vanochtend, om welke reden dan ook, heb ik erover nagedacht om al een tijdje niets over Orio te lezen. Ping, en er is iets ...

  Aspect wijs, zelfs goed. Het aantal goedgekeurde SAAB's daalt bijvoorbeeld langzamer dan voorspeld. En het is goed mogelijk dat het krimpende proces van de vloot zal vertragen omdat de overgebleven SAAB's steeds meer in de goede handen zijn van echte vrienden van dit merk.
  Niet alleen het kaf van de tarwe scheiden, maar dat geldt ook voor de consument van de eigenaar. En eigendom toegewijd.

  Laten we hopen dat Orio en de aanstaande CEO er ook iets van maken. Dat ze er veel meer in zien dan alleen een citroen, dat je nog een beetje kunt persen.

 • Misschien is het tijd voor een vrouwelijke CEO van SAAB begrijpt?

  12
  3
  • Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump zou best cool zijn ...

   4
   7
  • BEGRIJPEN

   Zelfs de jongste SAAB's worden langzaam oud, wat het mogelijk maakt om typische kwetsbaarheden en typische langetermijngebreken voor elk model te identificeren. Bijvoorbeeld de achterlichten van de 9-5 NG. Maar ook voor veel andere delen van andere modellen ...

   • Wat draagt ​​immers precies aan en faalt uiteindelijk en wanneer faalt het en welk model faalt?

   • Hoeveel voertuigen van het betreffende model zijn onderweg?

   • Hoe moet het assortiment van Orio er uitzien, zodat zoveel mogelijk SAAB-stuurprogramma's veelvoorkomende tekortkomingen kunnen verhelpen?

   • Wat moet er aan het assortiment worden toegevoegd wanneer tijd en modellen er klaar voor zijn?

   • Hoe kan het economisch en winstgevend het laagst mogelijke krimpproces van de SAAB-vloot bereiken?

   Ik denk dat de enige of de CEO die deze vraag stelt en antwoorden vindt, simpelweg de enige of de juiste CEO is. Alles is privé en maakt niet uit wat ...

   Deze verdomde drie artikelen in het Hoogduits en hun invloed op het denken. Verschrikkelijk ...
   Ur-Berliner denkt gewoon, wie, de of de CEO? Ik ben shitjal. Het belangrijkste is dat de (!) CEO een grapje doet.

 • Bedankt voor de info over Orio, die voor mij te optimistisch bleek te zijn:
  Citaat: ... gaat goed, ... vestigen in de markt, ... als voorheen winstgevend, goedgekeurde kisten krimpen langzamer.
  De 1. Een deel van het artikel klinkt veelbelovend, maar dat is het zo'n beetje.
  Daarna gaat het meer om "hoge verliezen", afschrijvingen, MA-ontslagen. Minder optimistisch dus ...
  Omdat het overduidelijk is dat de CEO snel zijn hoed zou moeten laten. Vooral omdat de staat S enkele kronen verwacht ...
  Ik hoop liever dat Orio "de bocht krijgt" en het "inkrimpingproces" toont succes op de lange termijn.
  Orio lijkt de "achilleshiel" te zijn in de SAAB-onderdelenvoorraad ...
  De nieuwe CEO "creatieve ideeën"! Voor alle betrokkenen dan goed.

 • Toont waarschijnlijk dat de overgebleven Saabs steeds meer in geliefde handen komen en dankzij Orio is het niet moeilijk om de auto's te houden. Van tijd tot tijd extra acties zoals de lente en we kunnen heel veel plezier hebben voor een lange tijd

 • Pingback:

Reacties zijn gesloten.