Orio AB. Vervanging in Nyköping.

Vervanging in Nyköping. Orio AB-baas Jonas Tegström verlaat het bedrijf na 5-jaren. De zoektocht naar een opvolger is al gestart. De verandering heeft ook iets te maken met de Zweedse politiek. En met een oude belofte.

Orio-logistiek centrum in Nyköping. Afbeelding: Orio AB

Jonas Tegström runt Orio AB al 5 jaar. Onder zijn leiding veranderde de voormalige Saab Automobile Parts AB van een after-sales leverancier voor Saab in een logistiek medewerker voor externe bedrijven. De logistieke zaken op de locatie Nyköping lopen goed, Orio heeft zich op de markt kunnen vestigen. De Saab-onderdelenhandel, de wortels van het bedrijf, is ook nog steeds winstgevend. Het is waar dat het aantal goedgekeurde voertuigen met de Saab Greif op de motorkap internationaal constant daalt. Maar het krimpt langzamer dan voorspeld in het oorspronkelijke plan.

Saab reserveonderdelen winstgevend

En zelfs als Orio aanhoudend sommige segmenten negeert, zoals het leveren van de klassiekers met reproducties, is de handel in Saab-reserveonderdelen nog steeds winstgevend. Niet alle strategieën die Tegström tijdens zijn tijd in Nyköping implementeerde, waren zo succesvol en konden zich op alle markten vestigen. Meest recentelijk moest het bedrijf opnieuw verliezen rapporteren als gevolg van hoge afschrijvingen, en het aantal werknemers is in de afgelopen 5 jaar gehalveerd van 400 tot slechts ongeveer 200. Met strikte kostenbeheersing was Tegström onlangs optimistisch dat hij dit jaar terug zou keren naar het zwart. kan. Nu is het zoeken naar de zijne opvolger en de huidige CEO blijft tot zijn oprichting in functie.

De redenen hiervoor kunnen, afgezien van de teleurstellende ontwikkeling, ook worden weerspiegeld in de bewogen geschiedenis van het bedrijf. De zeer winstgevende dochteronderneming na verkoop diende de staat als een belofte voor een EIB-lening van 2 miljard Zweedse kroon aan Saab Automobile AB. Met het sluiten van de fabriekspoort in december 2011 nam de Zweedse staat de onderneming een jaar later over en houdt het sindsdien vast.

De toenmalige regering gewaardeerde de waarde op 2.5 tot 3 miljard kronen en beloofde dat de belastingbetaler niet voor de lening zou staan. Sindsdien is de ontwikkeling in Nyköping van algemeen belang geweest, hoewel de regering in Stockholm inmiddels van eigenaar is veranderd. Want de destijds geschatte waarden bleken in de volgende jaren misschien te optimistisch en moesten door de Riksgälden telkens opnieuw worden gecorrigeerd.

Politieke druk, een oude belofte

Meest recent in april van dit jaar kwam het onderwerp terug naar het publiek. Ondanks de positieve vooruitzichten voor de komende jaren moest de minister van Economische Zaken Ibrahim Baylan geef toe dat de waarde van het in wezen winstgevende bedrijf de afgelopen jaren is gedaald. Hij beloofde het publiek om het verlies aan belastinginkomsten zo laag mogelijk te houden.

De optimistische voorspellingen van Tegström waren misschien niet overtuigend genoeg voor dit doel. Na 5-jaren zal een andere onderneming het bedrijf dat actief is in 52-landen naar de toekomst brengen.

7 gedachten over 'Orio AB. Vervanging in Nyköping."

 • Toont waarschijnlijk dat de overgebleven Saabs steeds meer in geliefde handen komen en dankzij Orio is het niet moeilijk om de auto's te houden. Van tijd tot tijd extra acties zoals de lente en we kunnen heel veel plezier hebben voor een lange tijd

 • blanco

  Bedankt voor de info over Orio, die voor mij te optimistisch bleek te zijn:
  Quote:… gaat goed,… op de markt brengen,… zoals voorheen high-yield,… goedgekeurd krimpt SÄÄBE langzamer.
  De 1. Een deel van het artikel klinkt veelbelovend, maar dat is het zo'n beetje.
  Daarna heeft het de neiging om door te gaan met "hoge verliezen", afschrijvingen en ontslagen van werknemers. Dus minder optimistisch...
  Het ligt dus voor de hand dat de CEO binnenkort zijn hoed af moet nemen. Vooral omdat de staat S enkele kronen terug verwacht ...
  Ik HOOP liever dat Orio "de curve krijgt" en dat het "krimpproces" succes op lange termijn laat zien.
  Orio lijkt de "achilleshiel" te zijn in de SAAB-reserveonderdelenvoorraad ...
  "Creatieve ideeën" voor de nieuwe CEO! Goed voor alle betrokkenen.

 • blanco

  Misschien is het tijd voor een vrouwelijke CEO van SAAB begrijpt?

  12
  3
  • blanco

   Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump zou best cool zijn ...

   4
   7
  • blanco

   BEGRIJPEN

   Zelfs de jongste SAAB's worden ouder, wat het mogelijk maakt om typische zwakke punten en defecten op de lange termijn te identificeren die typisch zijn voor de respectieve modellen. Bijvoorbeeld de achterlichten van de 9-5 NG. Maar ook voor vele andere onderdelen van andere modellen ...

   • Wat draagt ​​immers precies aan en faalt uiteindelijk en wanneer faalt het en welk model faalt?

   • Hoeveel voertuigen van het betreffende model zijn onderweg?

   • Hoe moet het assortiment van Orio er uitzien, zodat zoveel mogelijk SAAB-stuurprogramma's veelvoorkomende tekortkomingen kunnen verhelpen?

   • Wat moet er aan het assortiment worden toegevoegd wanneer tijd en modellen er klaar voor zijn?

   • Hoe kan het economisch en winstgevend het laagst mogelijke krimpproces van de SAAB-vloot bereiken?

   Ik denk dat de CEO die deze vraag stelt en de antwoorden vindt, automatisch de juiste CEO is. Het hangt af van het hoofd en wat erin zit, alles eronder is privé en even irrelevant als wat dan ook ...

   Deze veroordelen drie artikelen in het Hoogduits en hun invloed op het denken. Vreselijk ...
   Originele Berlijners denken heel simpel: wie, dat of de CEO? Ik geef er niets om. Het belangrijkste is dat de (!) CEO goed werk levert.

 • blanco

  PING! ! !

  Grappig. Vanmorgen kwam het bij me op - om wat voor reden dan ook - dat ik al een tijdje niets over Orio had gelezen. Ping, en er is iets ...

  Aspect wijs, zelfs goed. Het aantal goedgekeurde SAAB's daalt bijvoorbeeld langzamer dan voorspeld. En het is goed mogelijk dat het krimpende proces van de vloot zal vertragen omdat de overgebleven SAAB's steeds meer in de goede handen zijn van echte vrienden van dit merk.
  Niet alleen het kaf van de tarwe scheiden, maar dat geldt ook voor de consument van de eigenaar. En eigendom toegewijd.

  Laten we hopen dat Orio en de aanstaande CEO er ook iets van maken. Dat ze er veel meer in zien dan alleen een citroen, dat je nog een beetje kunt persen.

Reacties zijn gesloten.