Wanneer Raunheim Rüsselsheim wordt

Wat kan ervoor zorgen dat een Saab 9-5 NG-stuurprogramma een pc-fan koopt? En waar is het verschil tussen investeren in Rüsselsheim of Raunheim? Deze urgente vragen beantwoord ik in het korte nieuws van vandaag. Een Zweeds persbericht in de afgelopen dagen was spannend. Ze klonk als wraak en voldoening.

Saab 9 5 NG. Zwakke punt Lichtbalk
Saab 9 5 NG. Zwakke punt Lichtbalk.

De Zweedse Expressen heeft het nieuws gepubliceerd dat Geely een nieuw onderzoekscentrum in Rüsselsheim gaat openen. Ironisch genoeg Rüsselsheim, het hart van Opel! En natuurlijk moest de Expressen er meteen op wijzen dat er eens Zweedse ingenieurs Saabs zich ontwikkelden.

Volvo's Geely fortsätter att expandera.
The här gången det Volvos syskonföretag Geely Auto som investerar i tett nytt forskningscenter i tyska Rüsselsheim - Opels hemstad.

Nadat de meeste Saab-ontwikkelaars een nieuw huis hebben gevonden bij Geely, CEVT en Volvo, komt de wraak dan? Terug naar Rüsselsheim, waar jaren geleden, met het applaus van Opel-collega's op de achtergrond, je de kantoren nederig moest uitzetten? Krijgt de gewonde Zweedse ziel een decennium later genezing?

Ze begrijpt haar niet. Omdat zo spectaculair als het bericht luidt, de Expressen een fout gemaakt. Van de originele Raunheim was door de redacteur Rüsselsheim. Dit is ook in Duitsland, ook in de buurt van Frankfurt, en in de directe omgeving van Raunheim. En het hoofdkantoor van Opel verkocht aan de mediaboulevard net beter dan Raunheim. Het daadwerkelijke bericht dat in Geely wordt gelezen Redactiekamer was dat de eigenaar van Volvo zijn nieuwe ontwikkelingscentrum opende in Raunheim. 300-medewerkers zullen onderzoek doen naar nieuwe aandrijftechnologieën in de buurt van Frankfurt.

Een pc-fan voor de 9-5 NG

Laten we mentaal blijven in Rüsselsheim. Het feit dat de 9-5 NG ooit in Trollhättan werd geproduceerd, is een gruwelijk wonder. Omdat hij oorspronkelijk samen met de toen nieuwe Insignia van de band in Rüsselsheim zou moeten rennen. Maar Victor Muller bracht de productie naar Zweden. Qua ontwerp stelde de laatste grote Saab normen. De lichtbalk aan de achterkant was een sensatie voor 2010, het zou het kenmerk zijn geworden van vele toekomstige Saab-generaties. Tegenwoordig kopiëren veel fabrikanten de trend die ooit in Trollhättan was gezet.

Helaas is er geen modelonderhoud voor de voertuigen, en de lichtbalk veroorzaakt altijd problemen. Het wordt onvoldoende geventileerd en het verzamelt condensatie. Vochtopbouw is een van de hoofdoorzaken van het uitvallen van LED-strips.

H. Blom Engineering is verantwoordelijk voor verbeteringen aan de 9-5 NG en heeft onder andere fan Kit ontwikkeld voor de lichtbalk. Een kleine pc-fan, omdat deze in talloze apparaten wordt gebruikt voor luchtcirculatie en uitdroging in de behuizing. De investering in de kit is niet duur en aanzienlijk goedkoper dan de mogelijke reparatie van een defecte lichtbalk.

11-gedachten ook "Wanneer Raunheim Rüsselsheim wordt"

 • Leuk om Saab te laten lezen op zo'n saaie, regenachtige dag. Met de Lightbars leest het interessant. Orio wilde het niet eens meer produceren? De NG-chauffeurs wachten al eeuwen.

  • De 9-4xler ook! Erg jammer om te zien hoe ze er geleidelijk vanaf komt ..

 • Interessante informatie, bedankt! Dat lijkt een briljant eenvoudig idee met de fan van de uitvinder! 🙂 Er is ruimte voor en u kunt hem gewoon aansluiten zonder het CAN-bussysteem te beschadigen? Ik werd ooit gerapporteerd door een extra stopcontact in de kofferbak (een ander SAAB-model) voor een campingkoelkast, die zelfs zonder een koelkast naar de voorkant leidde bijna niets meer over. De socket moest opnieuw worden verwijderd. Ik vraag alleen om interesse, ja (helaas) heb geen 9-5 NG.

  • Ik vermoed dat de kracht afkomstig is van de lichtbalk zelf (adapter?). De ventilator heeft zo weinig stroomverbruik, wat niet significant is.

 • Ik dacht dat er iets is verbonden met de 12Volt-socket.

  • Theoretisch is dit waar met de 12V - maar er zijn fans die al stabiel werken met 5V. Hoe dan ook, de meeste pc-fans hebben alleen een energieverbruik van 0,15A. Moet niet te zwaar zijn in het elektrische systeem ...

 • Het is altijd interessant om te zien wat en welke bedrijven nog steeds aan Saab denken.

 • HEEL SKURRIL

  Zowel het probleem als de oplossing. Als zij er een is?
  Condensatie en vocht zijn meestal niet relevant in aangedreven, geventileerde en verwarmde voertuigen.
  Problematischer is meestal het stilstaande voertuig. In een dergelijk geval zou echter geen ventilator permanent over de ingebouwde voeding moeten draaien.

  Zo'n mooie en nog steeds jonge auto zou zonder problemen moeten opschieten. Het zou mooi zijn als Orio de Lightbar voor de NG zou verbeteren en een hermetisch afgesloten en betrouwbare vervanging zou aanbieden. Dit zou dan voor altijd duren en zijn geld waard zijn.

  • Ik probeer nogal hard, om troost te vinden in het feit dat het wiel waarschijnlijk aan de rechterkant zit.
   Wat niet klopt maar verkeerd is voor mij. Dat doe ik echt. Ik probeer het. Maar ik vind geen enkele ...

   Aan de andere kant, shit gebeurt en gebeurt.

 • Ik kan het nog steeds niet geloven of zelfs maar begrijpen wat de "collega's" in Rüsselsheim hebben gedaan. Is het echt verzekerd dat het een jaloers applaus was en geen applaus van respect?

Reacties zijn gesloten.