Saab 9000 CD-redding. Technologie & Finale. (3)

Nadat Oli zijn 9000-CD met een aanhangwagen van de werf had getrokken, probeerde hij onder andere in Car Archeologie, Zijn resultaat was verrassend, het verleden van het rollend cultureel erfgoed is goed gedocumenteerd. Nu staat de technologie op de lijst. Voor oude voertuigen met een lange levensduur is er een eenvoudige procedure. Men wisselt alle vloeistoffen uit en elimineert de voor de hand liggende gebreken. En zie wat er dan gebeurt.

Na de redding: let op 2 van de taxateur
Na de redding: let op 2 van de taxateur

de Saab garage Detlef Koecke zorgt voor de technologie. Het lijkt niet spectaculair. Een verandering van alle vloeistoffen, slijtagedelen; de uitlaat is vernieuwd. Dat is het. De TÜV is de Saab waardig om weer deel te nemen aan het wegverkeer. Het embleem wordt uitgegeven en als je het wilde, zou je op deze manier voor een paar jaar een goede en stijlvolle auto hebben gekocht. Maar Oli is een perfectionist, natuurlijk wil hij meer.

Terwijl de TÜV zijn soevereine taak vervult, staat hij al bij 6: 15-klok voor de nog gesloten deuren van het registratiekantoor. Nadat de online afspraak een datum met 14 vrije dagen zou kunnen aanbieden, moet het een spontane afspraak op de site zijn. 14-dagen zijn gewoon te lang om te wachten op een Saab-klassieker. Uitgerust met documenten van onze COC-archief en van Saab-reizende vrienden, moet de CD worden geconverteerd naar Euro 2. Ondanks de automatische 4-versnelling is dit uiteindelijk geen probleem. De overvloed aan documenten en woorden toont hun effect. De sedan is nu de Euro 2-norm, het belastingtarief daalt van slechts 300,00 € naar alleen 165,00 €.

Onze CD zou mooier moeten zijn

TÜV, belasting en wensplaat zijn duidelijk. Nu draait alles om uiterlijk en comfort. De kleine dingen die niet serieus hoeven te zijn maar die bijdragen aan het plezier van de 9000. Oli heeft de CD uit zijn collectie eerst een hedendaagse Grundig-radio met cassettesectie aan een houten dashboard geschonken. En hij verving het vernielde achterpaneel door een origineel stuk plaatwerk. Zodat het resultaat iets coherenter is, krijgt de Saab baanplaten. Heel subtiel, met 10 en 20 mm veranderen ze het rijgedrag niet negatief. Het uiterlijk van de Zweedse luxeklasse harmoniseert nu beter met de standaard spatbordverbreding, het uiterlijk wint enorm. Voor de H-markering over een paar jaar is de werking geen probleem, omdat deze snel kan worden teruggedraaid.

Geen onderwerp is de roest. De oude Saab presenteert, behalve een klein plekje, volledig vrij van de bruine pest. Een bult aan de achterkant is ook geëlimineerd, kleine cosmetische reparaties om de verf te volgen. Dan een bewaring, zodat de staat blijft zoals hij is.

Het resultaat is indrukwekkend, wat een paar dagen later door de recensent wordt ontdekt. De 9000-CD krijgt 2019 2 9.000,00 en een marktwaarde van XNUMX € in april. Niet slecht voor een voertuig dat in een trieste toestand een eeuwigheid moest wachten op een koper. Nu parkeert hij, met nog een leuke CD uit de collectie van Oli, veilig in een ondergrondse parkeergarage.

Epiloog

De Saab 9000-CD is een voertuig dat al jaren door Saab-fans wordt genegeerd. Niet gerechtvaardigd, omdat de CD objectief de veel betere CS is. Hij is de echte, comfortabele S-klasse uit Zweden. Omdat het geluidsniveau in het interieur veel lager is dan die van de hatchback. Maar de Saab-fans en de auteur zijn geen uitzondering, houden gewoon van hun Schräghecks, warm en oprecht.

Tijden veranderen, de 9000-CD ervaart eindelijk de waardering die hij verdient. Nadat het eerste deel van de reddingstrilogie online was gegaan, kwam er een lezer om een ​​CD te herstellen. Dan een redacteur van een autokrant, die ook in de Hamburgse omgeving een CD terug op de weg brengt. Sindsdien heeft hij contact gehad met Oli.

Een paar weken later, op 4. Hamburger Saab ontmoeting bij Brandshof is de CD in de meerderheid. Meer 9k sedans dan schuine staart. Dat geeft hoop voor de toekomst.

36-gedachten ook "Saab 9000 CD-redding. Technologie & Finale. (3)"

 • leuk als je een 9000CD in de garage hebt, nog beter als je twee 9000CD hebt.

  Als je nooit iets hoeft te vervoeren, of naast een praktische CS of Combi, dan is de CD het comfort voor lange afstanden.

  • Ook qua transport is de CD niet slecht. Zolang je niets hoeft te vervoeren, past het in de sedan - die langere staart best veel! Kan absoluut de CD aanbevelen!

 • Geweldig verhaal! Krijgt u nog steeds de houtdecors voor het dashboard gekocht? Ook bijvoorbeeld voor 902 en 931?

  • Nauwelijks nieuw, SAAB-dealers hebben iets op voorraad. Ik raad de bekende portals aan waar er veel keuzes zijn van slachten.

 • Fantastische actie, geweldig resultaat, geweldig schrijven en een fantastische waardevermeerdering - of het lijkt me dat de waarde er eigenlijk al was en alleen moest worden uitgewerkt en gepleisterd. Een auto die het zonder enige twijfel verdiend heeft, kan lang leven! 🙂 Grote dank voor Oli en Tom! Een (waarschijnlijk domme) vraag: Waarom heb je zo'n taxatierapport nodig als je niet wilt verkopen? Gewoon fijn om te hebben? Als bevestiging voor de goede aankoop? Of voor de verzekering? Is dat alleen nuttig voor Youngtimern of zelfs nieuwere Saabs?

  • Voor veel klassieke verzekeringen zijn waarderingen een eerste vereiste. Oli verzekert zijn voertuigen daarover. Het is in principe aan te raden om een ​​waardering te laten maken. In het geval van diefstal of ongeval kunt u de (meestal goede) toestand bewijzen.

   • Bedankt voor de zeer interessante info! Zal ik zelfs schoonheden laten maken door mijn 2011ers voor het geval, denk ik, met Dekra of zoiets, of is er beter voor Saab?

    • Voor een zeldzaam 2011er-jaar is het absoluut de moeite waard! Ik gaf zowel Dekra als onafhankelijke experts de opdracht. Ik kon geen verschillen vinden, maar de taxateur zou een beetje exotisch moeten zijn.

     • In dit geval was de recensent extreem exotisch ...

     • Ik denk het niet. Het Anna-project heeft de classificatie 3 + en 7,200 € gekregen, wat nu enkele jaren geleden is. Omdat de rating van de CD goed past.

     • Geweldig, bedankt, dat doe ik! Waardevolle info! Daarna zal ik mijn twee 2011ers daar introduceren. 🙂 Misschien kan ik, om een ​​Exoten-affiene taxateur te vinden, op de een of andere manier contact maken met Oli of op een andere manier de recensent van de 9000er leren kennen? 🙂 Ik ben ook in HH.

      Bedankt voor de geweldige blog, talloze waardevolle, praktische en dagelijks relevante informatie en de beste (en tegelijkertijd meest zinvolle) lectuur waarvan ik weet dat die het werk afleidt! 😉

     • Ik wil graag contact opnemen met Oli. U kunt mij uw contactgegevens sturen, ik zal ze per e-mail doorsturen.

     • Zonder ook maar een beetje te willen praten over de waarde van een 9k, vind ik dit bedrag ook sportief. Mogelijk moet u ook verduidelijken of u dit ziet als een vervangingswaarde of marktwaarde in de zin van een prijs die op de markt kan worden behaald. De CD als een niet-turbo is vrijwel de niche in de niche in het Saabuniversum. De kring van geïnteresseerde partijen is al erg klein. Natuurlijk, er is maar één koper nodig om de 9000 € of 7300 € te krijgen. Als vergelijking van een echte verkoop, kan ik een late Aero nemen die zeker een van de beste 9k-eros in Duitsland was (is nu in het buitenland). Het bracht ongeveer een half jaar geleden geen 10k € mee voor zover ik me herinner. (Rapport was boven 12000 €)
      In Nederland wordt sinds begin mei volgens beschrijving en foto's een vergelijkbare CD te koop aangeboden. Dezelfde motor. Voer een beetje meer uit (150000km) maar technisch top, veel belegd. Prijs is bij 5950 €.
      https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/oldtimers/m1407959508-saab-9000-2-3-16-cd-griffin.html?c=a2384ef0ece270f44503df9f8598c624&previousPage=lr

      In het algemeen kan worden gezegd dat boven 5000 € 9k de kring van prospects en de echte! Aanbieding wordt dun. De meeste van dergelijke voertuigen wisselen sowieso van eigenaar 'onder de hand' tussen liefhebbers, als het precies het totale pakket betreft, waarnaar men al zo lang op zoek is.
      Hoe dan ook, ik verleen iedereen een goed rapport, wat ook de marktwaarde van alle andere voertuigen van het merk goed doet. Zonder een mening is het al moeilijk genoeg om te worden vergoed in een ongeval met een (oudere) Saab.

     • @ Daniel

      Een taxatie van waarde is vergelijkbaar met de werkelijke marktwaarde als de MER van de fabrikant voor een nieuwe auto voor de prijs van een jaarlijkse auto of zelfs een twee- of driejaarlijkse auto.

      Taxaties worden meestal gemaakt voor auto's die zojuist met de hand zijn gemaakt. Dus ook in het geval van deze CD. Dus voor auto's met verse APK, nieuwe banden en wie weet wat nog meer ...

      Als deze voertuigen in de uitverkoop gaan, verwijst de verkoper graag naar het laatste, maar meestal jarenoude taxatierapport. Dit betekent niet dat het taxatierapport ongeldig was op het moment dat het werd gecreëerd.

      Het is veel meer zo dat de geïnspecteerde voertuigen zelden tot nooit onmiddellijk na de voorbereiding van het rapport te koop worden aangeboden. Er zijn dezelfde verschillen tussen MER's en jongere gebruikte auto's.

     • Hallo Daniel!
      Kortom, ik ben het met je eens. Een 9000-CD als sucker is "eigenlijk" het laatste dat je zou classificeren als een dure Saab-klassieker - of je moet je afvragen of zo'n prijs zelfs ongeveer gerechtvaardigd is.
      Ik zeg duidelijk ja! En niet omdat het toevallig om mijn auto gaat.
      Omdat ze nauwelijks meer bestaan, de goede en ongebruikte exemplaren. Goed uitgerust, met weinig KM uit de eerste (of verzamelaars) hand, met een begrijpelijke geschiedenis.
      De 9000 had tot nu toe geen echte verzamelaar- of liefdesstatus en werd in het verleden vaak genadeloos in het dagelijks leven geschrobd. Service alleen, als het absoluut noodzakelijk was. Onderhouds- en onderhoudsstoringen zijn eerder regel dan uitzondering.

      En nu?
      Velen zijn gewoon van het toneel verdwenen. Er zijn nog steeds een paar baby's in hun slaap in de portalen, die alleen maar ontdekt en bewaard moeten worden.

      Maar wie doet dat?
      Bijna niemand heeft de 9000 als een object van verlangen op het scherm. Vooral niet als het een Brot & Butter-kopie is of als het geen turbo heeft.

      En wie heeft de moed?
      Het merendeel van de aanbiedingen zijn slechts voertuigen waarin u opnieuw goed moet investeren. Zelfs veronderstelde parels liggen op de loer met (voor normale Saab-liefhebbers) onvoorspelbare risico's. Wat als het airbag-lampje brandt? Hij verbruikt koelwater tijdens het rijden? Het chassis gromt? Wanneer Check Engine is verlicht? Hoe zit het met de cassette van de DI? De airconditioning? De remmen? Waarom werkt de cruise control niet? De stoelverwarming? Wie de kat in een zak en met pech wil kopen, heeft ook veel geld om het te repareren, zodat de nieuwe aanwinst technisch gewoon redelijk in orde is (de optische doen we nog steeds zonder).
      Dan heb je een auto die eindelijk behoorlijk duur is geworden - maar niemand anders is geïnteresseerd omdat hij nog lang niet in perfecte staat is. En zelfs als hij het was - het is maar een Saab 9000 - waarschijnlijk ook een saaie sucker ...

      Totdat die acceptatie en waardering veranderen (wat gelukkig langzaam het geval is), zullen dergelijke 'projecten' alleen gepassioneerde mensen aanspreken die in staat zijn om dergelijke problemen op te lossen. Vrij van alle reden of financieel oogpunt.

      Als voorbeeld:
      Zelfs het in het artikel op de foto en vandaag bijna perfecte gepensioneerde auto met het kenteken 5111 was bij aanschaf op het eerste gezicht een trieste verschijning.
      Het stond op stalen wielen, de verf was dof, sommige verlichtingsonderdelen waren gebroken, hier en daar slijt. Schade (ondanks - of alleen vanwege de lage kilometerstand van slechts 51.000km) zoals koppakking, uitlaat, banden, etc. was verplicht.
      Aanbiedingsprijs (niet onderhandelbaar!): 3.750 Euro
      Locatie: Mannheim.
      Woonplaats van de belanghebbende (di mijn): Hamburg.

      Maar de moeite en de kosten om niet eens naar de goedkope auto te kijken, je had het eigenlijk niet moeten doen. Ik luisterde naar mijn onderbuikgevoel en deed het. Ik heb een enkeltje geboekt, heb me tijdelijke nummerplaten gegeven en ben 's morgens naar het zuiden geweest bij de 5-klok in de ICE. In de hoop niet 's avonds met de trein naar HH terug te keren ...

      Om het kort te maken: dat hoefde ik niet. Ik nam hem. En dat alhoewel het op het eerste gezicht duidelijk was dat hier enkele duizenden naar toe zullen vloeien om de eigenlijk goede basisconditie te onderbouwen.
      Dan was er de vernieuwing van verschillende onderdelen en de toevoeging van apparatuur. Niet omdat het nodig was, alleen omdat ik het op die manier wilde.
      Het resultaat was zo duur gekocht, maar overtuigt. Tijdens de laatste Saab-bijeenkomst in Hamburg op de Oldie-Tanke konden meerdere mensen zichzelf ervan overtuigen. Maar dat kan niet worden ervaren met foto's of beschrijvingen. Reinsetzen zien, voelen, ruiken. En je weet wat het beslissende en waardeverhogende verschil is.

      Ik merkte iets interessants op: het maakte op dit moment niet uit dat het geen turbo was (wat je natuurlijk nog beter zou hebben gevonden). Zo'n auto in de staat is vandaag bijna uniek en dat overtuigt. Ook als een sucker, als een cruiser.

      En: aangezien twee 9000-cd's eigenlijk één te veel in de verzameling zijn (hier in HH is het niet zo eenvoudig met de garages), had ik de auto aangeboden voor een prijs van iets minder dan vijf cijfers. Er waren verschillende geïnteresseerden in de auto. Op het einde was hij eigenlijk verkocht. De gewenste prijs werd met minimale korting bereikt en met veel plezier betaald. Als antwoord kwamen de woorden: "hij is het waard ..."
      Nu is een andere verzamelaar blij met een bijna perfecte en saaie Saab 9000 CD 2,3i
      En ik ben blij dat hij in goede handen is gegaan. Tegen een prijs die beide partijen als realistisch en acceptabel beschouwen.
      Dus 9000 is ook duurder.

      Voorbeeld twee: We hebben onlangs de groene 9000-CD uit het artikel tentoongesteld als een niet-verkoopbare expositie op onze Scandinavische stand in de Klassikertage Neumünster. Het antwoord was verrassend hoog, omdat het niet de 5-deur was, maar de elegante sedan. Verschillende aankoopverzoeken waren luid. In gesprek werden de vooruitzichten verteld wat zo'n auto zou kosten. Nogmaals, geen spiertrekkingen, zoals de prijs in het hoge viercijferige bereik werd genoemd. Integendeel, de geïnteresseerde partijen konden het buitengewoon goede staatsleven ervaren en vroegen koppig of ze zich niet wilden afscheiden van de 9000.
      Man (n) wilde niet! 😉

      Ik wil de roze bril in termen van "de 9000 en zijn waarde" niet koste wat kost op de neus houden. Maar hij komt, de 9000. Feit is dat er veel auto's zijn die niet slecht zijn - maar toch een langere en duurdere manier hebben om hoger gewaardeerd te worden. De laatste 10-15% om een ​​auto echt goed te maken, is de moeilijkste. Maar als dit bijna klaar is, zal een onafhankelijke taxateur dit ook herkennen en overwegen - en het plaatsen in termen van waarde die duidelijk boven de standaardlijst ligt. Er zijn factoren die de waarde beïnvloeden die dit rechtvaardigen. Het moet gezegd worden dat het logisch is, als een recensent Saab-affine is en van de voertuigen op de hoogte is. Maar een beoordeling moet nooit worden gezocht. Dat brengt niemand iets en zou waarschijnlijk niet veerkrachtig zijn in geval van twijfel.

      Wat een potentiële koper moet overwegen:
      In de aanbiedingen op de online portals (ongeacht welk voertuig of model), alle informatie is relatief. Tekst en afbeeldingen kunnen slechts beperkt tonen, wat er feitelijk werd verwacht en hoe goed of niet goed een auto werkelijk is. Je moet zo'n auto live zien. Ervaring is belangrijk en helpt om veel beter te beoordelen. Maar uiteindelijk kan het er niet voor zorgen dat uiteindelijk geen hoge investeringen blijven hangen ... Maar natuurlijk zijn er echt goede of waardevolle auto's. Je moet gewoon de juiste mix van moed en reden hebben om te durven.

      Saab is voor mij hobby en passie. En dus ben ik, ondanks al mijn ervaring, ook bereid om risico's te nemen tot op zekere hoogte. Tot nu toe heb ik geluk gehad en bijna al mijn prestaties zijn geen eindeloze groschgräber gebleken. Uiteindelijk waren ze niet zo goedkoop - en voor mij persoonlijk past het woord 'goedkoop' beter.

      Overigens: de 9000-CD van de advertentie die u hebt genoemd (Daniel) is een goed voorbeeld. Hij zou veelbelovend uitzien voor mij - maar er zijn een aantal dingen die iemand opkijken en vragen om een ​​nadere blik / vraag. Het kan een van die parels zijn. Het is moeilijk om zo'n auto online in de prijsklasse te verkopen. Dit kan alleen werken als meer (veel) foto's - ook van details en close-ups - en gedetailleerde informatie nog meer over de auto onthullen. Of een toekomstige niet ver weg woont en heeft de kans om de auto te inspecteren in het origineel. Voor mij zou ik daar gewoon weer naartoe gaan. Gelukkig is het te ver ... 😉

 • PS: Zeer interessant, voor mij nieuwe info met het geluid in vergelijking met de hatchback! Helaas heb ik nog nooit het genoegen gehad om in een 9000 te zitten. 🙁

 • ZONDAG EN MAANDAG

  Gisteren iets en vandaag weer. De blog wordt echt meer en meer van de SAABES DAY-pers ...
  Onze felicitaties aan Oli voor de mooie CD, de beoordeling en de TÜV.

  Ik weet niet of je vandaag CD en CS met elkaar zou moeten vergelijken, met een afweging van voor- en nadelen. Dat de CD in de scene opkomt en wint bij aanwezigheid, kan ook zijn omdat de eens zo populaire CS met zijn variabele en genereuze laadruimte gewoon harder werd opgelicht en versleten, dat hij in goede vorm is en niet meer of alleen de hoogste is gevonden.

  In elk geval zijn de omstandigheden aanzienlijk veranderd sinds beide nieuw verkrijgbaar waren met een identieke levensverwachting en in dezelfde nieuwe staat als een alternatief voor elkaar. Motorjournalistieke criteria en aankoopaanbevelingen van de 1990er voor de betere 9K bestaan ​​allang niet meer.

  De trackplaten van het onderwerp zijn interessant. Ik neem aan dat 10 mm rechts en 20 mm links 😉 ...
  U kunt dus dichter bij de stoeprand komen zonder de velgen te vernietigen. Onzin, ik vermoed 20 achteraan en 10 mm aan de voorkant. Klopt dat of is het andersom en waarom?

  Hoe is het gedrag van de 9K veranderd of verbeterd? Zijn er indrukken en eerste ervaringen?

 • SLAAP SCHOONHEIDSSLAAPJE

  lijkt mij de juiste naam: een schoonheid die lang achter een spookachtig uiterlijk heeft gesluimerd! Dank ook aan de dealer, die in de schoonheid geloofde en het zo lang liet verkopen voor onder 2.000 Euro, in plaats van het te schrappen of te slachten.

  • Het is waar dat de dealers van gebruikte auto's vaak hun geduld verliezen of de ruimte nodig hebben en de Saabs ergens passeren en dan kunt u ze niet redden. Sommige auto's zijn soms bijna een jaar bij dealers en dan is het begrijpelijk vanuit het oogpunt van een dealer, als hij de auto geeft.

   • In dit geval had de dealer een goede relatie met de vorige eigenaar of had hij contact met zijn erfgenamen. En hij had de auto jarenlang in gebruik. Bovendien is er een zekere affiniteit met Saab.
    Natuurlijk was de 9000 constant in de weg op de zeer kleine tuin. Maar hij had niet het hart om de auto te verkopen als een gevechtsobject of om het naar de recycler te brengen.
    Hij was merkbaar blij dat hij in goede handen kwam en iemand probeerde hem te redden. Neem vandaag nog contact op met de dealer en presenteer binnenkort met trots het eindresultaat.

    Nog een woordje, waarom een ​​dealer zo'n auto liever afkeurt dan hem voor te bereiden om het dan misschien wat duurder te verkopen. Omdat je misschien verbaasd bent, waarom zo'n "goede" auto uit de eerste hand met een paar km en geweldige uitrusting zo goedkoop wordt aangeboden.

    In het geval van 9000 waren er tekorten met onbekende oorzaak en onberekenbare reparatiekosten.
    Voorbeeld airbaglampje: dit kan een kleinigheid zijn zoals een wisbare storing of een losse stekker - maar ook iets kritieks, zoals de bedieningseenheid, stuurwielspoel of sensoren.
    Alleen al het uitlezen en verwijderen van de foutcodes zou een aanzienlijke inspanning betekenen voor een bedrijf dat niet gespecialiseerd is in Saab. Om nog maar te zwijgen over de later noodzakelijke reparatie.
    Evenzo een niet functionerende airconditioning. Nogmaals, een navulling kan genoeg zijn - maar duurdere reparaties zoals koelers, verdampers of compressoren kunnen nodig zijn.

    Zelfs het oplossen van problemen zou veel werktijd en geld hebben verslonden. Daarnaast zouden er reserveonderdelen en werktijden zijn. Dan een paar cosmetische reparaties, de eliminatie van de hobbel ...
    Helaas zou zo'n Saab nog steeds niet veel meer waard zijn geweest op de markt en ook als een sucker die zelfs moeilijk te verkopen is.
    Vanuit economisch oogpunt zou een verbouwing en reparatie voor de dealer onzinnig zijn geweest.

    Ten slotte kan men heel blij zijn dat de dealer zoveel geduld heeft en de hoop die een geliefde zal vinden niet heeft opgegeven. In ieder geval ben ik erg dankbaar dat op deze manier een echt goede auto is bewaard gebleven. Omdat het volgende (eind) station waarschijnlijk de validator zou zijn geweest ...

 • zoals een Oostenrijker hier jaloers op Duitsland is. 165 € autobelasting is erg goedkoop

 • Hello!

  Allereerst dank aan Tom voor de geweldige trilogie en de aanmoediging in de commentaren op mijn enigszins grensachtige project!

  Ik moet toegeven dat ik de 9000 al jarenlang erg minachtte. De laatste, door de manier waarop, was ik erg blij (een CD dan 2,3 turbo's, de tijd die door G & W Motorsports met veel extra vermogen), ging ik naar 1999 en vervolgens verplaatst naar 9-5 combinatie. Wat in het begin een echte teleurstelling was. De eerste te bestellen stationwagen ontbrak in de fabriek van Saab-Feeling. Het bestond alleen maar als een vermoeide, zachte turbo met een schokkerig landingsgestel. Alleen de rechter (en een paar herten upgrades) gerechtvaardigd dat hij mocht om te verblijven dan ...
  Sinds de release van de 9000 is mijn hart meer gaan kloppen voor de klassieke 900.

  Ik heb de 9000 al lang niet meer gehad.
  Totdat ik een paar jaar geleden weer mocht rijden. Ik had bijna een ernstige terugval en ging op zoek naar een prachtig exemplaar. Ik heb er een gevonden (het kenteken nummer 5111 op de foto hierboven). Alleen 53 tkm lopen, gepensioneerd hand, nooit winter - en omhoog, omlaag, binnen en buiten in de jaarlijkse conditie van de auto (maar dat is een ander verhaal).
  Sinds mijn terugval is de 9000 de perfecte reisauto. Ik ben dol op hem te rijden! Zoveel auto voor (in verhouding) als weinig geld, want het biedt een goede 9000, waarschijnlijk op zoek naar zijn soort.
  Maar dat neem ik een seconde mee ... Wel, hoe het zover kwam, heeft Tom hier minutieus beschreven 😉

  @ Herbert
  De baanplaten zijn als volgt verdeeld:
  Voorzijde 10 mm per zijde, achter 20 mm per zijde.
  Dat klinkt drastisch. Maar met de originele velgen van 6 × 15 en de brede wielkasten zag de 9000 er vreemd uit.

  De actie was vooral een visuele verbetering. De Fahrverhakten is noch merkbaar verslechterd, noch verbeterd. Men moet alleen letten op een optimaal gebalanceerd wiel, omdat een onbalans hier meer effect heeft.

  En: Op onze eerste reis in Zweden met veel bagage en Saab-onderdelen in de kofferbak (dat wil zeggen hoge belasting), merkte ik dat de band aan de achterkant zeer snel de Radbogenleiste op sterke hobbels raakt. Natuurlijk is dit niet goed en moet ik nog steeds controleren wat dat precies is - en of het moet worden uitgeschakeld. Waarschijnlijk is 15mm de koninklijke weg aan elke kant.

  De zegening van de TÜV zou je trouwens moeten inhalen. Omdat ik de baanplaten met een ABE voor Saab niet in de gewenste sterkte heb kunnen vinden.

  Gegroet, Olli

 • STIMMIG

  Geweldig verhaal en foto's. Kan iemand meerdere keren consumeren? Omdat iemand een gelukkig gebaar heeft en deze SAAB echt in goede handen is. Elk handvat zit. De achtersteven, om platen *, de radio en het hout te volgen. Geweldig resultaat.

  En deze scarabee groen. Een SAAB 9000 kan niet conservatiever zijn dan deze CD. Hij belichaamt de aanval van moderne Zweedse technologie en Zweedse ontwerpen op de S-Klasse als geen ander. SAAB overschrijft dit zelf in een prospectus voor 9000 en naast een foto van de armaturen met houten decor, dus:

  "Als je je goed voelt, ben je beter af."

  * Sprekend over baanplaten, ik ben nog steeds geïnteresseerd in welke ervaringen er zijn buiten de optica en waar de 10 en waar de 20 mm en waarom is.

  Overigens, denk en hoop dat Oli de operatie voor de H. niet hoeft ongedaan te maken. Elke vorm van tuning die al beschikbaar was en TÜV-compliant ten tijde van EZ is ook toegestaan ​​op klassieke auto's. En volgplaten zijn geen pasgeboren ...

  • Hallo Herbert!
   Kijk naar een bericht hierboven. Omdat ik je antwoord had gegeven, hoe het is met de platen gedraagt ​​zich.

   Vanwege H-markering: aangezien dit de enige wijziging is in de dan mogelijke serieconditie - en de platen binnen een paar minuten kunnen worden verwijderd, zou dit geen hindernis moeten zijn.

   De vraag is of u een H-markering moet doen. Ik zie nog steeds geen echte betekenis en winst in de "moderne" Euro-2-auto's. De belasting is duurder met "H" (192 Euro) moet je terugkeren naar het VVV-kantoor (dat is de maximale boete althans hier in HH ;-))

   Hoewel het natuurlijk aantrekkelijk is, omdat je een nog duidelijkere verklaring aflegt met "H". Hoewel onderhouds- en gebruiksgedrag dat in mijn geval zou veranderen. Mijn liefjes zijn en blijven auto's met een mooi weer en worden niet in het dagelijks leven geconsumeerd. En zorg gedijt hoe dan ook in het (gezonde) exces. 🙂

   • Hallo Olli,

    ja, we hadden overlapt en ik ben nu slimmer in termen van records. Heel erg bedankt voor je AW.
    In de H moeten de dingen naar mijn mening met gemak doorgaan en mogen ze niet worden gedemonteerd - zodra de kracht juist is en de wielen niet meer slijpen 😉

    En met de H-kosten mag u de H-verzekering niet vergeten. Ik betaal alleen voor mijn vintage 88, - € anno in de aansprakelijkheid voor motorvoertuigen ...

    • Hallo Herbert!
     Ja, dat klopt met de verzekering. Als ik een speciaal inzamelingspercentage heb (aansprakelijkheid met volledige verzekering), wat geen verschil maakt tussen "H" of Normaal 😉
     Het "slechte" met zo'n tarief is alleen dat de verzekeringskosten nu geen echte hindernis zijn als het gaat om de beslissing van een nieuwe acquisitie ...

     • Collection rate?

      Ik wist dat nog niet, maar klinkt aantrekkelijk en ik zal me slim maken ...
      Als dit tot meer auto's en een Ehekrach leidt, zal ik mijn vrouw verwijzen naar een onbekende Hanze 😉

      Tot die tijd (tot mijn vrouw je lokaliseert), wens ik een gelukkige handigheid en veel plezier met alle nieuwe aanwinsten.

     • Haha, nou ... nu moet ik niet alleen mijn vrouw vrezen, maar ook jouw 😉
      Op het gebied van verzekeren kunt u via Tom uw contactgegevens naar mij toezenden.
      Omdat om alles nog lekkerder te maken, er kortingen zijn voor Saab-chauffeurs in het bovengenoemde incassotarief ...
      (Nee, ik ben GEEN verzekeringsmakelaar !!! Alleen Saabfahrer gepassioneerd)

 • Ik zou graag willen weten hoe oud Saab wordt ontvangen door de bevolking?
  Is er iemand hier die zijn klassieke Saab als dagelijkse driver voor werk gebruikt?
  Hoe is de klant, als u geen gebruik maakt van de gangbare modellen van de bekende Duitse fabrikanten, maar vorfahren in nette 9k, 902 of 903?
  Ik denk erover om een ​​902 te krijgen en gebruik deze om dagelijks naar mijn klanten te rijden ...

  • Natuurlijk bedoelde ik 931.

   • ... is ook mijn ervaring:
    Met een goed onderhouden Saab ben je altijd goed gekleed.
    Je bent in alle cirkels en lagen te zien en bent niet bang voor jaloezie of medelijden.

  • Zo specifiek zijn niet mijn ervaringen dat ik expliciet zou kunnen verwijzen naar een 9K of een 900 ...

   Wat ik kan zeggen is dat het in principe niet verwerpelijk is om een ​​auto te besturen naar een klant wiens acquisitie of tijdswaarde u onder de besturen kunt vinden. Problemen zijn waarschijnlijker, als het andersom is ...

   Verder heb ik ervaren dat de exotische en vintage auto's een zekere bonus krijgen. En in beide richtingen.
   Dat wil zeggen, dat men zelfs met de goedkoopste auto omhoog kan rijden en kan, zonder te worden uitgelachen, zonder zichzelf in diskrediet te brengen, als bij de wagen iets speciaal is. Het zou ook moeten betekenen dat omgekeerd, maar ook met een waardevolle auto omhoog moet rijden, als het gewoon oud en / of exotisch genoeg is.

   Ik vermoed dat er momenteel geen enkele SAAB is, waarmee men niet zou moeten rijden of zou moeten ...

  • Ik rijd gewoon zo'n "saaie" 9000-CD met de 2.3i-sucker-machine. Zoals Olli al zei, je bent echt goed gekleed met de auto. Rijd nu de SAAB net onder 60.000 Km als een dagelijkse chauffeur en de acceptatie / respect groeit met de dag. Of het nu met vrienden of in het verkeer is, met een SAAB doe je nooit iets verkeerd. Integendeel, men is vaak geadresseerd aan de auto, dus heeft het gepaste 'small-talk'-onderwerp al.

   Alleen in het bedrijf verzamel ik (nog steeds) deels harde leuzen. Omdat de SAAB, maar tot nu toe de enige auto is die echt altijd draait, boek ik de garagebezoeken van collega's onder Karma 😉 Maar ook omdat alle collega's de auto kennen, en die kunnen bestellen of meestal alle auto maar niet de houder kennen , Een SAAB op de bedrijfsparkeerplaats is weer iets heel anders dan de x-Golf of Skoda / Volvo.

   Ik kan en wil 9000 niet meer als dagelijkse chauffeur weggeven. Jammer dat je de 9k bijna nooit meer zult tegenkomen in het dagelijks leven ..

   • Ik voel zo'n mooie oude auto als een verklaring voor alle krankzinnige veranderingen rond het onderwerp moderne auto's. Ik hou ook van de oude Saab beste ...

   • 2.3

    Ik weet dat van de CS en was op dat moment meerdere 1.000 Km dus meestal erg snel op komst. Ik heb me er nooit te zwak voor gevoeld. Noch op de BAB, noch bij het inhalen op landelijke wegen. Zelfs niet in het Verenigd Koninkrijk, waar inhalen bijzonder opwindend is met een linkse rit ...

    Als u vandaag een 9K koopt of een andere SAAB, kunt u beter kijken naar kilometerstand en conditie, dan turbo's en motorgegevens.

    Totdat je een SAAB vindt, die vandaag de dag moeilijk in het verkeer zou kunnen zwemmen, zou je heel ver moeten terugblikken in de geschiedenis en de modelgeschiedenis.

    • Heb ook slechts twee 902 in focus - zelfs 2.3i!

Reacties zijn gesloten.