Droom komt uit. Saab 9-4X BioPower Concept.

De enige studie van het Carl Peter Forster-tijdperk die werkelijkheid werd, is het 9-4X BioPower Concept. Een droom die uitkwam - en die er vandaag nog steeds een onopgelost mysterie in heeft. De conceptauto bevindt zich in het museum in Trollhättan. Kijk zorgvuldig is de moeite waard. Omdat u ontdekt wat u had kunnen krijgen wat de Saab-klant nooit werd aangeboden.

Saab 9-4 BioPower Concept
Saab 9-4 BioPower Concept. Afbeelding: Saab Automobile AB

Het verhaal begint met 2008 op de North American International Auto Show. In Detroit toont Saab een SUV. Ze proberen het opnieuw, de Zweden. Na de niet-succesvolle 9-7x en de nooit gerealiseerd 9-6x Volg proef nummer drie. De 9-4X BioPower Concept staat dicht bij de serie en de pers vraagt ​​zich af of een SUV een Saab kan zijn.

Kan of moet, omdat zelfs 2008 de SUV-hausse door de markten laat gaan en Saab niets in de portefeuille heeft. De 9-4x is samen met de Cadillac SRX ontwikkeld in het GM-netwerk. Trollhättan draagt ​​zowel turbo- als vierwielige competenties bij. Het ontwerp, van binnen en van buiten, is typisch Saab. En net zoveel Saab als een SUV kan zijn.

Onder de motorkap van de studie werkt een 300 PS sterk, 2 liter grote BioPower Turbo. Alternatieve brandstoffen zijn in trek dan voordat ze naar Zweden worden gestuurd ten gunste van dieselmotoren in ballingschap. Maar de echte spanning wacht de toeschouwer in het binnenland.

Toekomst, nooit geserveerd. Hoofdstuk nummer 1.

Saab speelt op dit moment met het Noordse thema. De koplampen zijn ijsblauw sinds de Aero X-studie. Zweden groetland van ijs, sneeuw en bevroren meren. Het ontwerpteam rond Antony Lo tilt het 9-4X BioPower Concept een stap verder. Het ijs beweegt nu ook naar binnen. Een Saab, het avant-garde merk in de groep, moet ook verschillen in het interieur van de rest van de autowereld.

De cockpit en de middenconsole dragen nu de kleur van het ijs. Een gedurfde onderneming die een onderkoelde atmosfeer creëert - en het sjabloon moet zijn voor alle nieuwe Saab-modellen.

Omdat 2008 in Detroit te zien is, is dit geen studie in de traditionele zin. Maar heel dicht bij de serie. Kortom, de interieurs van de 9-4x en de 9-5 NG hadden er net zo uit moeten zien als bij 2010.

Dit gebeurde niet en de vraag rijst waarom!

In de afgelopen jaren heb ik uit verschillende bronnen verschillende verklaringen voor de redenen gehoord. Omdat in werkelijkheid Trollhättan zowel de 9-5 NG als de 9-4x stuurde met een half afgewerkt, geïmproviseerd interieurontwerp op de weg. De lezer zelf kan beslissen welke van de drie opties hij plausibel acht.

Leverancier in financiële nood?

Een verklaring hiervoor is de insolventie van de leverancier voor het interieur kort voor de serieproductie. Vervolgens improviseerde Saab onder Spyker met decorvarianten die op de drager van een Zuid-Europese leverancier waren gedrukt. De meeste voertuigen liepen maar met zwart plastic in het binnenste van de band.

Interieur onbetaalbaar?

Een andere uitleg spreekt over een 1.000 € die Saab per interieur moest betalen voor het interieur-ijsdecor. Als dat zo was, dan zou het echt te veel zijn. Omdat er in de branche een 1: 10-regel bestaat. En dat werkt als volgt: de fabrikant investeert rond 100,00 € in wat in de handelsmedia wordt genoemd, dan kwaliteitsuitstraling in het interieur. En de klant eert dit gevoel met een toeslag van rond 1.000,00 €.

Failed-crashtest?

De derde en laatste mogelijke uitleg spreekt van beveiligingsproblemen. Van crashtesten is gezegd dat dit heeft geresulteerd in versplinterend materiaal met scherpe randen in het interieur en daarmee het einde van de inrichting van het ijs. Voor Saab, een van de veiligste automerken ter wereld, zou dat absurd zijn geweest. En daarmee het einde van de avant-garde.

Toekomst, nooit geserveerd. Hoofdstuk nummer 2.

Saab-fans moeten zwaar zijn, misschien zal iemand blijven lezen. Dus een andere toekomst. Het 9-4X BioPower Concept dient meer van wat nooit is gebeurd. Het ladingsysteem aan de achterkant van het voertuig is een blikvanger. En een kijk op wat heel dicht bij de serie stond. Een verbetering van het bekende systeem, met meer variabiliteit en waarde.

Sterk gepland voor de eerste facelift van 9-5 NG en Saab 9-4x. Geproduceerd door een bekende leverancier in Duitsland, waren de gereedschappen al aanwezig. Maar dat is de trieste waarheid: beide voertuigen hebben de eerste revisie nog nooit gehaald.

De Saab 9-4x, gebaseerd op het 9-4X BioPower Concept, werd in Mexico gebouwd tussen 600 en 700. Het aantal is niet helemaal duidelijk, want na het einde van het merk werden reeds geproduceerde voertuigen gesloopt of intern gebruikt bij GM.

14-gedachten ook "Droom komt uit. Saab 9-4X BioPower Concept."

 • De 9-4x en de 9-5 NG SC. Tot op de dag van vandaag denk ik dat deze twee modellen de volgende grote hit zouden zijn van het o zo kleine merk uit Zweden. Ongelooflijk, wat destijds werd opgeroepen in de kantoren in Trollhättan.

  Het interieurconcept ziet er direct veel waardevoller uit, zeker een alternatief dat vaak besteld zou zijn. Eén van deze rapporten, waarbij je uiteindelijk hetzelfde denkt: jammer dat dit innovatieve merk niet meer bestaat!

  19
 • Ik vind de 9-4X nog steeds fascinerend en altijd blij om er een of zelfs twee te zien bij Saab Suchomel. Ik zou nog steeds liever hebben dat de TTID-motor met XWD en automatisch in de auto wordt genomen, als men dat had kunnen bestellen.
  Waarom was er nooit een head-up display in de 9-4X?

  11
  • Een diesel zou nooit hebben bestaan ​​in 9-4x. Een beslissing die niet dramatisch zou zijn gezien de paar 100-tracks voor Duitsland en Oostenrijk elk jaar.

   Het verlaten van de HUD is waarschijnlijk een marketingbeslissing om de afstand tot de 9-5 NG, de voormalige technologiedrager in de Groep, te handhaven.

   • Interessant en geweldig.
    Het besluit moet voor Diesel Gate zijn gevallen.
    Weet jij ook wie heeft besloten wanneer en waarom?
    Heeft dit iets te maken met de wens van GM en VM-SAAB voor meer onafhankelijkheid?

    Het potentieel voor een 9 4X-diesel zou niet alleen braakliggen in Oostenrijk en Duitsland ...
    Citaat (Tom): "Alternatieve brandstoffen worden dan aangekondigd, voordat ze in het voordeel van dieselmotoren in ballingschap in Zweden worden gestuurd."

    Zelfs hier vandaag (in het moederland van het dieselschandaal) komen de registratienummers voor diesel weer omhoog.
    Wie weet wat het marktpotentieel voor een 9 4X-diesel eigenlijk zou zijn geweest?

    • De uitleg is eenvoudig. De 9-4x zou voornamelijk zijn geproduceerd voor China en de VS. Geen markten voor een diesel-SUV. Europa zou zo weinig hoeveelheden hebben ontvangen, zoals een diesel nooit had verwacht.

     • De eenvoudige uitleg triggert veel nieuwe vraagtekens van mij ...
      Maar laat dit open. Dit geeft ruimte voor veel nieuwe bijdragen,
      Ik zou ze allemaal willen lezen 😉

      Ondertussen bedankt voor de AW 😉

    • Hi,
     De 9-4x is absoluut mijn droomauto ... of een klein broertje.
     Helaas zal het niet ...
     Dus, moest n stoppen Alternatief geleden ...
     Een SUV die anders is dan de anderen en afkomstig is van een kleine fabrikant - wat het grote moederbedrijf gemakkelijk maakt.
     En hij komt uit een land dat ook met S begint en de merknaam heeft vier letters en begint met S - Ja een SEAT Arteca ...
     Groeten uit Oldenburg
     Andre

     2
     1
 • Tom, je kunt ons doen!

  20
 • Rrrrrrrr ... Ik lees altijd graag zulke rapporten!
  Maar met de kop, kreeg ik een korte HERZRASEN !!!!! 😉 😉

  Wat ik tot vandaag bij me mis is het "luik" (onderdeel van het ladingsysteem) in plaats van het reservewiel onder de kofferbak !!
  Is waarschijnlijk niet eens opnieuw te bestellen of "converteerbaar". 🙁

  En de gedeeltelijk "ijsblauwe" koplampen zijn echt nog steeds een blikvanger (vooral in EU-Ausflührung met "transparant / wit" knipperlicht)! Hetzelfde geldt voor de "chique kont" (met de lichtband)!

  10
 • Ik ben steeds opnieuw geïnspireerd door het werk van deze innovatieve geesten die in dit nest hebben gewerkt. Ik ben blij dat ik dit voor een keer heb ontdekt en het zolang heb gebruikt. Zo lang.
  Bedankt voor de rapporten.

  9
  1
 • Ik ben altijd verbaasd. Omdat we het jaar 2019 schrijven en Saab al een behoorlijk lange tijd dood is, weet Tom ons altijd te grijpen en te verrassen. Genial!

  PS.: Misschien gebeurt er echt iets in Zweden en heeft de plant een toekomst. En de blog vergezelt ons, met nieuw materiaal, en dan nog vele, vele jaren.

  11
 • Helaas kwam mijn droom niet uit. De 9-4X zou mijn auto zijn geweest. Mijn omgeving drijft Q5, dat zou iets geweest zijn! Dus helaas moet ik tevreden zijn met het model en de twee brochures ook van de conceptauto. Mooi en interessant rapport Tom.

 • Bedankt Tom. Vandaag las ik weer twee artikelen (9-6X). Zoals de vorige keer bij het sonnet ...
  Niet in de laatste plaats dankzij de link die veel is geleerd. Ik kende deze SAABaru niet eens.

  De motor van het 9-4X-concept is voor mij het echte hoogtepunt van de auto. Gevolgd door de kofferbak van de looks erg nobel en doet me denken aan modern jachtontwerp. De console denk ik, maar helemaal niet Zweeds en nogal walgelijk. Het roept associaties op met goedkope stereosystemen van groezelige en verkramten import-exportwinkels die domme stomme hits hebben ...

  IJS, IJS BABY ... IJS, IJS! ! !

  Het thema van het exterieurontwerp en de verlichtingselementen was zeer goed gelegen. Koud interieurdesign hoort meer bij Miami of Italië en draagt ​​bij tot het welzijn van 40 ° in de schaduw. Bij nat en koud weer, wil ik niet in zo'n auto rillend in natte kleren kruipen en ijskristalbedieningen met gevoelloze vingers aanraken ...

  Bij zo'n weer wil ik geen ijskoude gazpacho eten, maar een hete soep als ik thuiskom.

  Dat dit ontwerp de crashtest heeft mislukt (ijssplinters nunmal en dodelijk kunnen zijn), vind ik helemaal goed. Alleen jammer dat ik geen 9-5 NG SC kan kopen met donkere hulpstukken en deze coole SAAB-motor. Jammer dat ik de biobrandstof niet voor deze hypothetische of voor mijn echte auto in D kan krijgen ...
  Dat is triest.

  5
  1
 • Ik had iets anders verwacht dan de kop ...
  Mijn gedachten gingen onmiddellijk naar "schuurvondsten" of zoiets, de onverwachte mogelijkheid om 9-4X te krijgen ...
  OK, ik ben weer wakker. 😉

  Bedankt voor de bijdrage.

Reacties zijn gesloten.