Sono Motors in Trollhättan

De korte berichten zijn tegenwoordig erg Scandinavisch. Ze beginnen met Sono Motors, de hoop voor Trollhättan. De startup van München reisde de laatste dagen in Zweden. Potentiële klanten konden de prototypen van de elektrische auto testen op drie locaties. Met enig succes. Omdat het aantal vooruitbetaalde bestellingen een magisch merk overschreed.

Sono Motors-prototype in de voormalige Saab-fabriek in Trollhättan
Sono Motors-prototype in de voormalige Saab-fabriek in Trollhättan. Foto: Sono Motors

10.000 pre-orders voor de Sion

Op woensdag kondigde Sono Motors 10.000 pre-orders voor de innovatieve SEV aan. Interessant: 87% van de bestellingen werd gemaakt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Bovenal was Duitsland niet opvallend als een leidende markt voor elektrische auto's.

Bij Sono Motors zijn het 10.000-bestellingen voor ongeveer 214 miljoen € omzet. De ontwikkeling lijkt aan kracht te winnen en sinds juni heeft 2018 de bestaande bestellingen verdubbeld, volgens de fabrikant. Dat is positief voor Sono Motors, maar ook goed voor Trollhattan als een automotive-locatie. Wonen in de oude Saab-fabriek zou voortbouwen op een autotraditie die meer dan 70 jaren geleden begon.

De inwoners van München hebben een video gepubliceerd over hun bezoek aan NEVS. Een blik op het oude fabriekspand en een spannende wending naar de toekomst. Het concept van de Sion verschilt van dat van conventionele elektrische auto's. Zit er iets van lateraal denken achter het jonge team dat Saab zo interessant maakte? We zullen wel zien.

Omdat, om trouw te blijven aan de hoop van Trollhättan, 10.000-bestellingen een begin zijn. Een opmaat voor een bedrijfsmodel dat algemeen geaccepteerd moet worden voor succes op lange termijn.

E85 voor de comeback?

Een ander bericht doet je rechtop zitten en opmerken. The Greens (Miljöpartiet) stelt de promotie van E85 voor. De biobrandstof was ooit erg populair in Zweden. Saab was een pionier in deze technologie met het BioPower Concept. Vervolgens, onder druk van de lobby voor minerale oliën, werd de productie van ethanol ten gunste van dieselvoertuigen getipt. Sindsdien wordt Miljödieselbilarna als milieuvriendelijk beschouwd, wat de Groenen als verkeerd beschouwen met een afwezigheid van enkele jaren.

Gepromote aanpassingen van voertuigen aan E85 zouden een effectieve oplossing kunnen zijn voor het verminderen van broeikasgassen. Ook duurzaam, omdat oudere voertuigen langer aantrekkelijk en in het dagelijks gebruik blijven. Bovendien zou het meer worden geaccepteerd in economisch zwakkere plattelandsgebieden dan boetes op fossiele brandstoffen, aldus de Zweedse editie van het rapport. Auto-Motor-Sport.

Jaren geleden planden de Zweden de productie van E85 op grote schaal uit bosafval. Dit gebeurde nooit, omdat de promotie van dieselvoertuigen de markt voor bio-ethanol deed instorten. In Frankrijk is ethanol tegenwoordig erg populair en een duurzaam middel voor de onmiddellijke reductie van broeikasgassen.

In Duitsland was E85 alleen gepromoveerd tot 2014 en vervolgens effectief uit de circulatie gehaald door middel van volledige belasting. Een terugkeer is niet aan de orde, in plaats daarvan zet men de elektrische mobiliteit volledig op als een toekomstig concept.

26 gedachten over 'Sono Motors in Trollhättan"

 • De Sion heeft hier al veel sympathie ontvangen.
  Niet alleen voor de productielocatie. Ook voor het concept. Bijvoorbeeld voor geïntegreerde zonnecellen of het goede idee om overal als mobiel PowerPack elektriciteit te kunnen leveren en andere apparaten te kunnen leveren.

  Noch Tom noch de meerderheid van de lezers zou het moeilijk vinden om goede ideeën te melden of te verwelkomen.

  DE e-mobiliteit bestaat nog niet eens. Er is eerder een intense strijd om de toekomst en het juiste concept. Er zijn nog steeds veel vraagtekens achter alle benaderingen (lithiumbatterij, brandstofcellen, e-fuel, BioPower of BioPower-hybriden). Sommige zijn persoonlijker, andere (“monsters”) gedragen zich al weer anachronistisch en staan ​​voor een onverantwoord gebruik van energie en hulpbronnen ...

  Het is goed als je niet hoera roept, alleen maar omdat er iets elektrisch is. "Tom & elektrische auto?". Ik zie geen tegenstrijdigheid en ben van mening dat Tom en de commentaren van de lezer het onderwerp adequaat en kritisch hebben begeleid. Er is hier geen overhaaste hoera, maar ook de klimaatverandering wordt niet ontkend. Er wordt intensief nagedacht over duurzaamheid en consumptie. Alles lijkt zo goed en precies hier als het maar kan zijn ...

 • Klasse!

 • Dit zijn al spannende opmerkingen. Een opinie die voor meerderheid geschikt zou zijn lijkt niet te bestaan. Ik vind de ontwikkeling opwindend en Sono is een nieuwe benadering en geloofwaardiger dan wat de groten aan het doen zijn. Ik hoef alleen maar aan het E-Tron-monster van Audi te denken. Dat is nauwelijks duurzaam.

  Ik denk dat de SION veel leuker is. Omdat het in Trollhättan wordt gebouwd, zou ik blij zijn als Tom er meer over te vertellen had. Ook al is het misschien moeilijk voor hem. Tom & elektrische auto?

 • Dankzij biodiesel hadden hun of alle diesels al een marktaandeel bereikt van 12% min of meer CO2-neutrale biobrandstoffen die voornamelijk binnenlands werden geproduceerd zonder conflict met tankplaten.

  Toen veranderde de regering van roodgroen naar GroKo, het oor voor oliemaatschappijen was weer meer open en aan alle hoop en groeiende marktaandelen kwam plotseling een einde. Binnenlandse producenten gingen naar het Federale Constitutionele Hof, waar zij - de regering en uiteindelijk Shell & Co. - werden onderworpen.

  Min of meer om de schijn van een hart voor het milieu, de decentrale en lokale productie en de platen van de burgers in derde landen te behouden, werd tegelijkertijd het bijmengen van ethanol en biodiesel in het reguliere materiaal voorgeschreven. Het werd echter aan de oliemaatschappijen overgelaten om dit mengsel op de wereldmarkt te kopen. Dus ook van plantages in het gebied van illegaal gekapte bossen en in directe concurrentie met voedsel ...

  Zo ziet het er voorlopig voor mij uit als een schandalig schandaal. Beperkend, moet ik toevoegen dat ik niet uitputtend onderzoek verricht en zelfs een aantal vraagtekens heb.

 • Andlauer lijkt absoluut niet het enthousiasme voor zijn eigen product te hebben. U raakt dus niet enthousiast over NEVS-klanten.

 • Lt. Felix Andlauer, "Product Strategist" bij NEVS, wil geen auto's meer bouwen voor autoliefhebbers (min. 3:53). Nou, dat past in het plaatje, dat is precies hoe ik de ontwikkeling zie.

 • Dit commentaar past ook bij het onderwerp van vandaag, de verandering in de auto-industrie.

  Er is iets dat ik niet begrijp. Niet alleen dat hun verhaal wordt gekenmerkt door diefstal van ideeën (bijv. VW Beetle = Tatra 97), VW lijkt het talent te hebben om anders verkeerde beslissingen te nemen. Volgens mijn informatie waren zij of zijn zij een van de grootste producenten van ethanolmotoren in Zuid-Amerika en in Europa die direct of indirect betrokken zijn bij de afschaffing van E85.

  In het Wikipedia-artikel over “Volkswagen do Brasil” vindt men in het verhaal onder - 1977:… start van de productie van de alcoholmotoren voor de modellen Sédan 1300, Passat en Brasilia; under - 2003:… Om de 50ste verjaardag van Volkswagen do Brasil te vieren, wordt de Gol Total Flex gelanceerd. Het is de eerste Braziliaanse auto die op elk mengsel van benzine en alcohol kan rijden ... "en op hun website vindt u ook de informatie voor het jaar 2003" Volkswagen is de eerste fabrikant in het land die benzine-flexi-fuelauto's gebruikt - en / of bio-ethanol rijden het programma binnen. ”. Of zie ook.

  Als je bedenkt dat VW, als een halfstaatsbedrijf, met lobbyisten in elke "regeringshoek", vele decennia op de dieselkaart in Europa heeft gezet en het nu demoniseert, ... Een schurk die kwaad denkt! En nu de strikte inzet voor batterijaandrijving, zoals gevraagd door de Duitse regering, of is het andersom? Er is natuurlijk geen alternatief, zoals een bekende Duitse politicus zegt!

  Ik rijd al vele jaren dieselauto's en nu al 8 jaar een van Saab, voor mij is er geen alternatief voor deze rit. En dat zal ik blijven doen totdat de kwaadaardige branders met dieselaandrijving eindelijk worden verboden en de verkoop van diesel wordt stopgezet.

 • HET NIEUWE ELEKTRISCHE ELEMENT

  Er zijn ontelbare wetenschappelijk onderbouwde bezwaren tegen dit onderwerp. En toch dragen alle partijen de elektrificatie niet alleen van privévervoer als enige oplossing voor (fossiele) CO2-besparing, zoals een kruisvaarder met de Bijbel, zijn zwaard en het afgehakte hoofd van een ongelovige ...

  Het wordt verondersteld in religieus opzicht tot fanatiek eenvoudige eenvoud dat (zonne- en wind) elektriciteit in de toekomst in elke hoeveelheid milieuneutraal, opslag en transport kan produceren. En niet alleen voor de weg. Open vragen en echte problemen? Helaas, het E-geloof en het E-gebed vervangen het denken en leiden het zwaard.

  Historisch gezien heeft dit zijn overeenkomst in de A-gebeden en het A-geloof van de jaren vijftig en zestig in atoomenergie en het mogelijke gebruik ervan, waarvan werd aangenomen dat ze heilzaam en onbeperkt waren. Tot aan de kleine reactor in de eigen auto, die in de toekomst natuurlijk ook als Jezus (hovercraft) over water kan lopen ...

  En in feite zijn de dromen vandaag weer vergelijkbaar. Waarom op de grond blijven als de energie niets kost en in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar is? Dan kunnen e-drones ook pizza- en Amazon-bestellingen bezorgen en zelfs personenvervoer in de binnenstad overnemen. Met andere woorden, e-believers (net zoals de A-believers ooit deden) dromen er al lang van om in de toekomst meer energie te kunnen gebruiken in plaats van minder ...

  Precies dat is (wetenschappelijk onderbouwde maar volledig genegeerde bezwaren),
  wat je keer op keer gek maakt. Uw e-koninkrijk komt eraan ...

 • Misschien helpt een inworp van de wetenschap:
  De netwerken in Duitsland zijn momenteel ontworpen voor ongeveer 6 miljoen e-auto's. Dat kan als een kritieke limiet worden gezien. Aangezien e-auto's grotendeels gebruikmaken van middenspanningsnetten, is het goedkeuringsnummer van 6 ALLEEN gebaseerd op deze netten. Vragen over de stream (waar komt deze vandaan, welke voorwaarden etc) zijn er nog niet.

  Een zeer opwindend onderwerp, dat waarschijnlijk voor altijd besproken zou kunnen worden!

 • 2-lezer, ik heb er ook een besteld

 • Sono doet erg zijn best om de naamsbekendheid te vergroten. U reist met de auto door Europa en op alle beurzen.
  Ik werd vóór 2-jaren bewust van de München en een jaar geleden besteld.
  Ik ben de achtduizend en kijk uit naar de auto, die ik mocht testen.

 • MILJOENEN & MILJARDEN

  Overigens zijn er een goede 46 miljoen voertuigen voor alleen D, die daar zullen worden vervangen en in de toekomst willen worden geleverd met elektriciteit, batterijen en laadstations.

  Het zij verre van mij om u op dit punt te corrigeren om u tegen te spreken. Maar integendeel. Wat een markt. De "push" die u noemde en waarvan de diagnose populair is bij D, is bijzonder de moeite waard.

  Elke 10 jaar zijn alleen al voor D ongeveer 12 miljoen ton lithium-ionbatterijen nodig en ongeveer 15 miljoen particuliere en commercieel geëxploiteerde laadstations. Dit is big business en bezorgt de minister van Financiën 's nachts natte dromen. En je redt trouwens ook de wereld ...

  Dit is de niet-alternatieve en eierleggende wolmelkzeug. Maar deze keer is het echt. Nog een keer ...

 • Hans, ik volg je 100%. Het is niet mogelijk om elektriciteit te produceren als iedereen vooruit wil gaan via elektromobiliteit.
  En de productie van noodzakelijke batterijen is een kostbare en milieubelastende Proces. Klinken schoon maar er zijn veel nadelen, zoals het is met onze auto's vandaag. Gras is niet altijd groener aan deze andere kant.

  10
  2
 • De waanzin hier is dat de toevoeging van de plaat aan de tank bij wet was gereguleerd en bevolen - tegelijkertijd met het verwijderen van biodiesel en E85 ...

  Als mensen en het milieu echt iets goed wilden doen, zouden we vandaag op grote schaal en thuis ethanol uit afval produceren. In plaats daarvan leeft het tankplaatconflict voort, maar is nu alleen in de kleine lettertjes. Wie denkt dat Super Plus E5 of 5% Teller in diesel is?

  We hebben waarschijnlijk nooit zoveel borden in de tank gehad als vandaag. Maar vandaag kan de plaat beter onder het tapijt worden geveegd. Met de grote en verlichte prikborden voor biodiesel en E85 was tanken moeilijk.

  7
  1
 • VW heeft 24-uren nodig voor 10.000-bestellingen van ID 3. De aanval was zo groot dat de IT-infrastructuur problemen had en dat sommige klanten 2-uren nodig hadden om zich te registreren. Dat voor de realiteit.

 • PROMOTIE?

  Helaas zal ik niets vinden. Alle artikelen op Wikipedia over biobrandstoffen en hun daadwerkelijke of vermeende promotie, wet- en regelgeving in Duitsland blijven vaag ...

  Wat doet z. B. "vrijgesteld van belasting" in de lange keten van de producent tot de tank en portemonnee van een particuliere consument?

  Was het niet waar dat, in aanvulling op de belasting van producenten, distributeurs en BTW, de olietaks op biobrandstoffen uiteindelijk moest worden betaald? Zou je eerder over promotie kunnen praten?

  Hoe dan ook, bij het lezen van het onderwerp was ik helaas niet slimmer, wilde ik graag meer precies weten, maar vond ik een zelfvoldane en grappige paragraaf:

  Er werd gezegd dat een Koenigsegg met E85 in de tank en 1140 PS onder de motorkap minder fossiele CO2 per km zou uitstoten dan een gemiddelde EV in de Duitse elektriciteitsmix ...

  @ Hans S.,
  Nee, je bent zeker niet de enige die EV's en andere aspecten bespreekt
  beschouwt het energie- en milieubeleid als cruciaal.

  10
 • Het brandstofplaatconflict over brandstof die is gemengd met ethanol. Ik denk dat er, afgezien van E10, in Duitsland nooit meer brandstoffen met een hoger aandeel ethanol zullen zijn - jammer! Zal waarschijnlijk altijd een Scandinavisch ding zijn. Nog een reden om op vakantie te gaan in Zweden.

  10
 • Ben ik de enige scepticus hier op de blog? Deze hyped elektrische mobiliteit, ik geloof er gewoon niet in. Waar zou alle elektriciteit vandaan moeten komen, mogelijk 2-3 miljoen of meer el. Voertuigen afvuren? Van kolencentrales of kernenergie? Dat zou een forse opmars zijn ...... En dan het ontmantelen van grondstof en de verdere verwerking tot het voltooide voertuig. Ik ben geen expert, maar je hoort wel dat een elektrische auto minimaal 100000 km moet rijden om tot een redelijke energiebalans te komen. En dan heeft hij waarschijnlijk een set nieuwe batterijen nodig….
  Ik blijf bij mijn oude Saab en rijd totdat het niet meer werkt. (of onmogelijk gemaakt door de politiek, wat een heel gebruikelijke manier is om nieuwe verkoopmarkten in D te pushen!)

  27
  3
 • Nog steeds triest zou de E85 in Duitsland in 2014 worden verwijderd.
  Omdat ik altijd mijn 9-5 NG Biopower gebruiken onder CHANGE SUPPLIES was in Europa, het was zo gemakkelijk in Duitsland, in staat zijn om de Zwitserland en Frankrijk E85 op te laden. Saab was een van de eersten die zowel benzine als E85 aanbood en het was echt goedkoop. Maar politici hebben niet altijd een langetermijnstrategie in gedachten en worden vaak beïnvloed door lobbyisten. Maar ik moet ook zeggen dat er in België geen E85 was omdat de verschillende regeringen nooit tot een gezamenlijke beslissing kunnen komen :). Hopelijk wordt E85 opnieuw door Europa geclassificeerd als een schoon alternatief.

  8
  1
 • De herintroductie van de E85-promotie zou geen slecht idee zijn omdat ik van de geur hield. T en ook met 2-modellen kunnen tanken. SONOS is een e-concept dat mij meer aanspreekt dan de rest van de automarkt. Tot nu toe hebben kennissen met de meest uiteenlopende e-modellen meer slechte dan goede ervaringen gemaakt. Op één na zijn ze weer bij branders geland of hebben ze een tweede auto met klassieke aandrijving.

 • Ik zou het zeer op prijs stellen als Sono Motors nieuw leven inbrengt in Trollhausen. Tot 2020 is er veel concurrentie van elektrische auto's door de gevestigde. VW is net begonnen met de pre-orderfase. 30.000 stuk van de ID. Of een startup daar een kans heeft? In elk geval zouden ze zich nog meer moeten profileren. Zonder een blog zouden Sono en Sion nooit bij mij bekend zijn.

  12
 • E85

  Ook in Duitsland waren er (particuliere) plannen om “grootschalige productie van E85 uit afval” te starten. Het is lang geleden en het is mislukt vanwege het politieke kader. Tegen deze achtergrond zag ik onlangs met verbazing een bijdrage van de ÖR.

  Omdat het radiorapport inclusief interviews meldde of een alomvattende Finse producent van biobrandstoffen (tot aan afgeleverd wereldwijd kerosine) had laten spreken. Voor de zee en de luchtvaart en voor de weg. Nu al, althans gedeeltelijk uit afval. Het rapport was zeer positief.

  De strekking van het artikel was vreemd, niet omdat men objectief beledigd had kunnen zijn, maar omdat dezelfde ÖR min of meer juichte - althans kritiekloos accepteerde - dat deze vorm van afvalbeoordeling politiek begraven lag in Duitsland. Een gemiste kans ...

  Zelfs als individueel wegverkeer in de toekomst de meest elektrische zin zou hebben en als dit onbetwistbaar zou zijn, zou dat geenszins betekenen dat plantaardig en dierlijk afval niet verstandig gerecycled zouden moeten worden, dat er geen verstandig gebruik is van biobrandstoffen (zelfs als het 'slechts' stationair of voor maritiem en luchtvaart) zou er meer zijn ...

  Als u waardevolle en gratis hulpbronnen (landbouw-, bosbouw- en dierlijk afval) braak laat, kan dit slechts twee dingen betekenen. Ofwel wij en deze planeet zijn nog steeds veel te goed, of onze zelfbenoemde elite ziet geen problemen of oplossingen voor alle partijen.

  Ik ben benieuwd wanneer het eerste Duitse e-fregat zal vertrekken, wanneer het eerste e-governmentvliegtuig zal opstijgen vanaf BER, als het ooit opengaat. Allemaal belachelijk. Allemaal triest, maar helaas allemaal waar ...

  14
 • Er is een lezer. Ja.

  13
 • spannende informatie. Interessant ook, dat in de drie landen zoveel pre-orders werden gemaakt. Misschien heeft een van ons hier zo'n elektrische auto besteld?

 • Spannend, inderdaad! Ik wens de startup heldere hoofden, opwindende ideeën u. succesvolle producten!
  De naam van het nieuwe bedrijf past in de fabriek van Trollhättan:
  Voordat 4 met S begint, begint nu 4 met S! 🙂
  Zonnig weekend, zonnige tijden!

 • Spannende informatie, maar met 10.000-aanbetalingen is nog veel ruimte voor verbetering. Maar het zou genoeg moeten zijn voor een start van de productie. Ik houd mijn vingers gekruist voor Sono.

  15

Reacties zijn gesloten.