Sono Motors in Trollhättan

De korte berichten zijn tegenwoordig erg Scandinavisch. Ze beginnen met Sono Motors, de hoop voor Trollhättan. De startup van München reisde de laatste dagen in Zweden. Potentiële klanten konden de prototypen van de elektrische auto testen op drie locaties. Met enig succes. Omdat het aantal vooruitbetaalde bestellingen een magisch merk overschreed.

Sono Motors-prototype in de voormalige Saab-fabriek in Trollhättan
Sono Motors-prototype in de voormalige Saab-fabriek in Trollhättan. Foto: Sono Motors

10.000 pre-orders voor de Sion

Op woensdag kondigde Sono Motors 10.000 pre-orders voor de innovatieve SEV aan. Interessant: 87% van de bestellingen werd gemaakt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Bovenal was Duitsland niet opvallend als een leidende markt voor elektrische auto's.

Bij Sono Motors zijn het 10.000-bestellingen voor ongeveer 214 miljoen € omzet. De ontwikkeling lijkt aan kracht te winnen en sinds juni heeft 2018 de bestaande bestellingen verdubbeld, volgens de fabrikant. Dat is positief voor Sono Motors, maar ook goed voor Trollhattan als een automotive-locatie. Wonen in de oude Saab-fabriek zou voortbouwen op een autotraditie die meer dan 70 jaren geleden begon.

De inwoners van München hebben een video gepubliceerd over hun bezoek aan NEVS. Een blik op het oude fabrieksterrein en een opwindende gang naar de toekomst. Het concept van de Sion is anders dan de conventionele elektrische auto's. Is er iets met lateraal denken achter het jonge team dat Saab zo interessant heeft gemaakt? We zullen zien.

Omdat, om trouw te blijven aan de hoop van Trollhättan, 10.000-bestellingen een begin zijn. Een opmaat voor een bedrijfsmodel dat algemeen geaccepteerd moet worden voor succes op lange termijn.

E85 voor de comeback?

Een ander bericht doet je rechtop zitten en opmerken. The Greens (Miljöpartiet) stelt de promotie van E85 voor. De biobrandstof was ooit erg populair in Zweden. Saab was een pionier in deze technologie met het BioPower Concept. Vervolgens, onder druk van de lobby voor minerale oliën, werd de productie van ethanol ten gunste van dieselvoertuigen getipt. Sindsdien wordt Miljödieselbilarna als milieuvriendelijk beschouwd, wat de Groenen als verkeerd beschouwen met een afwezigheid van enkele jaren.

Gepromote aanpassingen van voertuigen aan E85 zouden een effectieve oplossing kunnen zijn voor het verminderen van broeikasgassen. Ook duurzaam, omdat oudere voertuigen langer aantrekkelijk en in het dagelijks gebruik blijven. Bovendien zou het meer worden geaccepteerd in economisch zwakkere plattelandsgebieden dan boetes op fossiele brandstoffen, aldus de Zweedse editie van het rapport. Auto-Motor-Sport.

Jaren geleden planden de Zweden de productie van E85 op grote schaal uit bosafval. Dit gebeurde nooit, omdat de promotie van dieselvoertuigen de markt voor bio-ethanol deed instorten. In Frankrijk is ethanol tegenwoordig erg populair en een duurzaam middel voor de onmiddellijke reductie van broeikasgassen.

In Duitsland was E85 alleen gepromoveerd tot 2014 en vervolgens effectief uit de circulatie gehaald door middel van volledige belasting. Een terugkeer is niet aan de orde, in plaats daarvan zet men de elektrische mobiliteit volledig op als een toekomstig concept.

26-gedachten ook "Sono Motors in Trollhättan"

 • Spannende informatie, maar met 10.000-aanbetalingen is nog veel ruimte voor verbetering. Maar het zou genoeg moeten zijn voor een start van de productie. Ik houd mijn vingers gekruist voor Sono.

  15
 • Spannend, inderdaad! Ik wens de startup heldere hoofden, opwindende ideeën u. succesvolle producten!
  De naam van het nieuwe bedrijf past in de fabriek van Trollhättan:
  Voordat 4 met S begint, begint nu 4 met S! 🙂
  Zonnig weekend, zonnige tijden!

 • spannende informatie. Interessant ook, dat in de drie landen zoveel pre-orders werden gemaakt. Misschien heeft een van ons hier zo'n elektrische auto besteld?

  • Er is een lezer. Ja.

   13
   • 2-lezer, ik heb er ook een besteld

    • Klasse!

 • E85

  Ook in D waren er soms (privé) plannen om "de productie van E85 op grote schaal van afval" op te starten. Het is allang voorbij en mislukt vanwege politieke omstandigheden. Tegen deze achtergrond heb ik onlangs met verbazing kennis genomen van de bijdrage van de ÖR.

  Omdat het radiorapport inclusief interviews meldde of een alomvattende Finse producent van biobrandstoffen (tot aan afgeleverd wereldwijd kerosine) had laten spreken. Voor de zee en de luchtvaart en voor de weg. Nu al, althans gedeeltelijk uit afval. Het rapport was zeer positief.

  Vervreemden van de strekking van de bijdrage ging niet over, want je kon feitelijk kan beledigd, maar omdat dezelfde of het meer of minder juichten - maar minstens kritiekloos aanvaard - was dat je deze vorm van afval scoren in D-beleid hebben begraven. Een verloren kans ...

  Zelfs als de individuele verkeer van de toekomst elektrisch meest logisch en als dit onbetwistbaar waren, zou dat nog lang niet zeggen dat men waarschijnlijk geen nuttige plant en dierlijk afval te exploiteren dat er geen nuttige toepassing voor biobrandstoffen (zelfs als "slechts" stationair of voor zee en luchtvaart) zou meer ...

  Als u waardevolle en gratis hulpbronnen (landbouw-, bosbouw- en dierlijk afval) braak laat, kan dit slechts twee dingen betekenen. Ofwel wij en deze planeet zijn nog steeds veel te goed, of onze zelfbenoemde elite ziet geen problemen of oplossingen voor alle partijen.

  Laten we eens kijken wanneer het eerste Duitse e-fregat vertrekt, het eerste e-governmentvliegtuig opstijgt uit BER, als het ooit wordt geopend. Alles is belachelijk. Alles gewoon triest, maar helaas is alles waar ...

  14
 • Ik zou het zeer op prijs stellen als Sono Motors nieuw leven inbrengt in Trollhausen. Tot 2020 is er veel concurrentie van elektrische auto's door de gevestigde. VW is net begonnen met de pre-orderfase. 30.000 stuk van de ID. Of een startup daar een kans heeft? In elk geval zouden ze zich nog meer moeten profileren. Zonder een blog zouden Sono en Sion nooit bij mij bekend zijn.

  12
  • VW heeft 24-uren nodig voor 10.000-bestellingen van ID 3. De aanval was zo groot dat de IT-infrastructuur problemen had en dat sommige klanten 2-uren nodig hadden om zich te registreren. Dat voor de realiteit.

  • Sono doet erg zijn best om de naamsbekendheid te vergroten. U reist met de auto door Europa en op alle beurzen.
   Ik werd vóór 2-jaren bewust van de München en een jaar geleden besteld.
   Ik ben de achtduizend en kijk uit naar de auto, die ik mocht testen.

 • De herintroductie van de E85-promotie zou geen slecht idee zijn omdat ik van de geur hield. T en ook met 2-modellen kunnen tanken. SONOS is een e-concept dat mij meer aanspreekt dan de rest van de automarkt. Tot nu toe hebben kennissen met de meest uiteenlopende e-modellen meer slechte dan goede ervaringen gemaakt. Op één na zijn ze weer bij branders geland of hebben ze een tweede auto met klassieke aandrijving.

  • Nog steeds triest zou de E85 in Duitsland in 2014 worden verwijderd.
   Omdat ik altijd mijn 9-5 NG Biopower gebruiken onder CHANGE SUPPLIES was in Europa, het was zo gemakkelijk in Duitsland, in staat zijn om de Zwitserland en Frankrijk E85 op te laden. Saab was een van de eersten die zowel benzine als E85 aanbood en het was echt goedkoop. Maar politici hebben niet altijd een langetermijnstrategie in gedachten en worden vaak beïnvloed door lobbyisten. Maar ik moet ook zeggen dat er in België geen E85 was omdat de verschillende regeringen nooit tot een gezamenlijke beslissing kunnen komen :). Hopelijk wordt E85 opnieuw door Europa geclassificeerd als een schoon alternatief.

   8
   1
 • Ben ik de enige scepticus hier op de blog? Deze gehypte elektromobiliteit, ik geloof het gewoon niet. Waar moet alle elektriciteit vandaan komen? 2-3 miljoen of meer El. Om voertuigen af ​​te vuren? Van kolencentrales of kernenergie? Dat zou een gewelddadige vooruitgang zijn ... en dan de ontmanteling van grondstof en verdere verwerking tot het voltooide voertuig. Ik ben geen expert, maar je hoort dat een El.Auto minstens 100000km moet besturen om redelijkerwijs in een redelijke energiebalans te komen. En dan zal het waarschijnlijk een set nieuwe batterijen nodig hebben ....
  Ik blijf bij mijn oude Saab en rijd totdat het niet meer werkt. (of onmogelijk gemaakt door de politiek, wat een heel gebruikelijke manier is om nieuwe verkoopmarkten in D te pushen!)

  27
  3
  • Hans, ik volg je 100%. Het is niet mogelijk om elektriciteit te produceren als iedereen vooruit wil gaan via elektromobiliteit.
   En de productie van noodzakelijke batterijen is een kostbare en milieubelastende Proces. Klinken schoon maar er zijn veel nadelen, zoals het is met onze auto's vandaag. Gras is niet altijd groener aan deze andere kant.

   10
   2
  • MILJOENEN EN MILJOENEN

   Overigens zijn er een goede 46 miljoen voertuigen voor alleen D, die daar zullen worden vervangen en in de toekomst willen worden geleverd met elektriciteit, batterijen en laadstations.

   Het is verre van mij om je op dit punt te corrigeren om je tegenspreken. Integendeel. Wat een markt. Het loont om de "push" genoemd door u te noemen en de diagnose populair voor D in het bijzonder.

   Het kost 10 12 miljoenen tonnen lithium-ion-batterijen voor D en rond 15 miljoenen particuliere en commerciële laadstations. Dit is big business en geeft de minister van Financiën 's nachts natte dromen. En trouwens, je redt ook de wereld ...

   Dit is de niet-alternatieve en leggende wolmelk-zeug. Deze keer is ze dat echt. Nogmaals ...

  • Misschien helpt een inworp van de wetenschap:
   De netwerken in Duitsland zijn momenteel ontworpen voor ongeveer 6 miljoen e-auto's. Dat kan als een kritieke limiet worden gezien. Aangezien e-auto's grotendeels gebruikmaken van middenspanningsnetten, is het goedkeuringsnummer van 6 ALLEEN gebaseerd op deze netten. Vragen over de stream (waar komt deze vandaan, welke voorwaarden etc) zijn er nog niet.

   Een zeer opwindend onderwerp, dat waarschijnlijk voor altijd besproken zou kunnen worden!

   • HET NIEUWE ELEKTRISCHE ELEMENT

    Er zijn talloze wetenschappelijk gefundeerde bezwaren tegen het onderwerp. En toch dragen alle partijen de elektrificatie van niet alleen privévervoer als de enige oplossing voor (fossiele) CO2-besparing voor hem, als een kruisvaarder de Bijbel, zijn zwaard en het afgehakte hoofd van een ongelovige ...

    Het wordt verondersteld in religieus opzicht tot fanatiek eenvoudige eenvoud dat (zonne- en wind) elektriciteit in de toekomst in elke hoeveelheid milieuneutraal, opslag en transport kan produceren. En niet alleen voor de weg. Open vragen en echte problemen? Helaas, het E-geloof en het E-gebed vervangen het denken en leiden het zwaard.

    Historisch gezien heeft dit zijn correspondentie in de A-gebeden en de A-overtuigingen van de 1950 en 60ers met betrekking tot atoomenergie en de potentiële toepassingen ervan als een heilzaam en onbepaald. Tot aan de kleine reactor in hun eigen auto, die dan in de toekomst natuurlijk, zoals Jezus over het water kan lopen (Hovercraft) ...

    En inderdaad zijn de dromen vandaag al vergelijkbaar. Waarom op de grond blijven wanneer de energie niets kost en voor onbepaalde tijd beschikbaar is? Dan kunnen zelfs e-drones pizza's en Amazon-bestellingen leveren en zelfs het stedelijk personenvervoer overnemen. Met andere woorden, de e-believers dromen al lang geleden (net als de voormalige A-gelovigen) dat ze in de toekomst meer energie kunnen gebruiken in plaats van minder ...

    Precies dat is (wetenschappelijk onderbouwde maar volledig genegeerde bezwaren),
    die altijd op de palm rijdt. Je e-koninkrijk komt ...

 • De tankplaatconflicten over brandstof zijn gecompenseerd met ethanol. Ik denk dat met uitzondering van E10 er nooit meer brandstoffen met een hoger ethanolgehalte in Duitsland zullen zijn - jammer! Zal voor altijd een ding van de Scandinaviërs blijven. Nog een reden om op vakantie te gaan in Zweden.

  10
  • De waanzin is dat het mengen van de plaat in de tank werd gereguleerd en geordend door de wet - op hetzelfde moment als het afschaffen van de biodiesel en E85 ...

   Als mensen en het milieu echt iets goed wilden doen, zouden we vandaag op grote schaal en thuis ethanol uit afval produceren. In plaats daarvan leeft het tankplaatconflict voort, maar is nu alleen in de kleine lettertjes. Wie denkt dat Super Plus E5 of 5% Teller in diesel is?

   We hebben waarschijnlijk nooit zoveel borden in de tank gehad als vandaag. Maar vandaag kan de plaat beter onder het tapijt worden geveegd. Met de grote en verlichte prikborden voor biodiesel en E85 was tanken moeilijk.

   7
   1
 • PROMOTIE?

  Helaas zal ik niets vinden. Alle artikelen op Wikipedia over biobrandstoffen en hun werkelijke of vermeende promotie, wetten en voorschriften in D blijven vaag ...

  Wat doet z. B. "belastingvrij" in de lange keten van producent tot tank en portemonnee van een particuliere eindgebruiker?

  Was het niet waar dat, in aanvulling op de belasting van producenten, distributeurs en BTW, de olietaks op biobrandstoffen uiteindelijk moest worden betaald? Zou je eerder over promotie kunnen praten?

  Hoe dan ook, bij het lezen van het onderwerp was ik helaas niet slimmer, wilde ik graag meer precies weten, maar vond ik een zelfvoldane en grappige paragraaf:

  Er werd gezegd dat een Koenigsegg met E85 in de tank en 1140 PS onder de motorkap minder fossiel CO2 per km zou uitstoten dan een gemiddelde EV in de Duitse vermogensmix ...

  @ Hans S.,
  Nee, je bent zeker niet de enige die EV's en andere aspecten bespreekt
  beschouwt het energie- en milieubeleid als cruciaal.

  10
 • Dit commentaar past ook bij het onderwerp van vandaag, de verandering in de auto-industrie.

  Er is iets dat ik niet begrijp. Niet alleen dat hun verhaal wordt gekenmerkt door diefstal van ideeën (bijv. VW Beetle = Tatra 97), VW lijkt het talent te hebben om anders verkeerde beslissingen te nemen. Volgens mijn informatie waren zij of zijn zij een van de grootste producenten van ethanolmotoren in Zuid-Amerika en in Europa die direct of indirect betrokken zijn bij de afschaffing van E85.

  In het Wikipedia-artikel over "Volkswagen do Brasil" is te vinden in de geschiedenis onder - 1977: ... start van de productie van de alcoholmotoren voor de modellen Sédan 1300, Passat en Brasilia; onder - 2003: ... Om het 50-jubileum van Volkswagen do Brasil te vieren, zal de Gol Total Flex worden uitgebracht. Het is de eerste Braziliaanse auto die op een mengsel van benzine en alcohol kan rijden ... "en op hun website kun je ook de info voor het jaar 2003 vinden" Volkswagen is de eerste fabrikant in het land die zijn flex-fuelauto's met laag brandstofverbruik gebruikt - en / of bio-ethanol aandrijving in het programma. ". Of zie ook.

  Als je bedenkt dat VW zich als een halfstaatsbedrijf heeft gevestigd, met lobbyisten in elke 'overheidscorner' in Europa vele decennia op de dieselkaart en hem nu demoniseerde, ... Een schurk die kwaad denkt! En nu de strikte inzet voor accuduur, zoals gewenst door de Duitse overheid, of is het andersom? Natuurlijk, "Alternative", zoals een bekende Duitse politicus altijd zei!

  Ik heb vele jaren in dieselauto's gereden en sindsdien 8 een jaar Saab, is deze aandrijving voor mij "alternatief". En dat zal ik doen tot de boze, door diesel aangedreven benzinemotor eindelijk is verboden en de dieselverkoop is gestopt.

  • Dankzij biodiesel hadden hun of alle diesels al een marktaandeel bereikt van 12% min of meer CO2-neutrale biobrandstoffen die voornamelijk binnenlands werden geproduceerd zonder conflict met tankplaten.

   Toen schakelde de regering van Red-Green over naar GroKo, het oor van oliemaatschappijen was weer meer open en alle hoop en groeiend marktaandeel werden abrupt afgebouwd. Binnenlandse producenten verhuisden naar het Federale Constitutionele Hof, waar ze - maar de overheid en uiteindelijk Shell & Co - onderwerp.

   Min of meer om het uiterlijk te behouden van het hebben van een hart voor het milieu, een gedecentraliseerde en lokale productie en de plaat van de burgers in derde landen, schrijft men tegelijkertijd de bijmenging van ethanol en biodiesel in de reguliere stof voor. Maar het werd aan de minerale oliemaatschappijen overgelaten om dit mengsel op de wereldmarkt te verkrijgen. Dus ook van plantages op het gebied van illegaal gekapt bos en in directe concurrentie met voedsel ...

   Zo ziet het er voorlopig voor mij uit als een schandalig schandaal. Beperkend, moet ik toevoegen dat ik niet uitputtend onderzoek verricht en zelfs een aantal vraagtekens heb.

 • Lt. Felix Andlauer, 'Product Strategist' bij NEVS, zegt dat je geen auto's wilt bouwen voor autoliefhebbers (tenminste 3: 53). Wel, dat past in de foto, dat is precies hoe ik de ontwikkeling waardeer.

  • Andlauer lijkt absoluut niet het enthousiasme voor zijn eigen product te hebben. U raakt dus niet enthousiast over NEVS-klanten.

 • Dit zijn al spannende opmerkingen. Een opinie die voor meerderheid geschikt zou zijn lijkt niet te bestaan. Ik vind de ontwikkeling opwindend en Sono is een nieuwe benadering en geloofwaardiger dan wat de groten aan het doen zijn. Ik hoef alleen maar aan het E-Tron-monster van Audi te denken. Dat is nauwelijks duurzaam.

  Ik vind dat veel sympathieker voor de SION. Aangezien hij in Trollhättan is gebouwd, zou ik blij zijn als Tom er meer over te vertellen had. Hoewel het misschien moeilijk voor hem is. Tom en elektrische auto?

  • De Sion heeft hier al veel sympathie ontvangen.
   Niet alleen voor de productielocatie. Ook voor het concept. Bijvoorbeeld voor geïntegreerde zonnecellen of het goede idee overal elektriciteit te kunnen leveren als een mobiele PowerPack en om andere apparaten te kunnen leveren.

   Noch Tom noch de meerderheid van de lezers zou het moeilijk vinden om goede ideeën te melden of te verwelkomen.

   E-mobility bestaat nog niet. Integendeel, er is veel concurrentie voor de toekomst en het juiste concept. Achter alle benaderingen (lithium-icoon batterij, brandstofcel, e-brandstof, BioPower of BioPower hybriden) zijn nog steeds veel vraagtekens. Sommigen zijn sympathieker, anderen ("monsters") lijken vandaag weer anachronistisch en staan ​​voor een onverantwoordelijk gebruik van energie en middelen ...

   Wel, als je hoera niet hebt gegild alleen maar omdat iets elektrisch is. "Tom & elektrische auto?". Ik zie hier geen tegenspraak en voel dat het onderwerp hier wordt begeleid door Tom en de lezer reageert adequaat en kritisch. Er is geen haastige hoera, maar geen ontkende klimaatverandering. Er wordt intensief nagedacht over duurzaamheid en consumptie. Het lijkt me dat alles zo goed en correct is als het kan zijn ...

Reacties zijn gesloten.