Evolutionaire! Het Saab 9-X Air Concept

2008 was een spannend jaar. Saab presenteerde het 9-X Bio-hybride. En het 9-X Air Concept. De evolutie van de Saab-cabriolet die meer had moeten zijn dan alleen een studie. Omdat terugkijken laat zien hoeveel de laterale denkers uit Trollhättan ontbreken in de auto-industrie.

Traditie: Saab 900-cabriolet op de achtergrond
Traditie: Saab 900-cabriolet op de achtergrond

Een gewaagd concept tegen de trend

Zonder een cabriolet was er geen overleving, en er waren modeljaren waarin Saab meer voertuigen met een stoffen dak dan met een zinken dak verkocht. Dus wat was natuurlijker dan een nieuwe evolutie op gang te brengen? Met het Air Concept zeilde het merk tegen de mainstream in. De Volvo C70 rolde van de lopende band in het naburige Uddevalla. Een blikken cabriolet, zoals de 3 serie cabriolet uit de E90 serie van BMW. Wat toen een trend was en vandaag genadig bijna vergeten is, zou voor Saab ondenkbaar zijn geweest.

In plaats daarvan koos de Stallbacka voor een lichte, evolutionaire oplossing. Het stoffen dak "Canopy Top" had iets van een klassieke Targa. Het was gemakkelijk op te bergen en het koffervolume zou volledig bewaard zijn gebleven. Als je hem opent beweegt de achterruit automatisch onder een hoes. Als de cabriokap is opgeborgen, beweegt de achterruit terug naar zijn oorspronkelijke positie. Het dient ook als winddeflector en maakt van de Concept een cabriolet voor het hele jaar.

Het ontwerp, zoals dat 9-X Bio Hybrid Concept Het komt van Antony Lo, speelt met klassieke en nieuwe Saab designelementen. De voorruit lijkt op een vliegtuigcockpit, we weten het sinds de 900-dagen. De LED-lichtbalk aan de achterkant en de koplampen nemen details van de Aero X Concept. De cockpit is op de bestuurder gericht, en net als bij de 9-X opzettelijk enigszins overdreven. Het is volledig digitaal, bewaard in merk-typische groen. In samenwerking met partner Sony Ericsson is een app ontwikkeld om belangrijke comfortfuncties te regelen. Dit was visionair, de reikwijdte van de functies was afhankelijk van de prestaties van de mobiele telefoon, zoals vermeld in het persbericht.

Meer dan alleen een ontwerpconcept?

De meeste studies zijn slechts vingeroefeningen voor ontwerpers. Ze zijn positief voor het beeld, brengen media-aandacht en verdwijnen in het beste geval na enige tijd in een depot. In dit geval niet. Het evolutionaire Saab 9-X Air Concept deelt veel componenten met de 9-X Bio Hybrid, een sjabloon voor een nieuwe, kleinere Saab. Een voertuig dat het merk meer dan nodig zou hebben gehad. En dat was te merken tijdens de productplanning tot de vroege zomer van 2011 in presentaties.

Als een evolutie van het converteerbare idee, zou dit het kleine, fijne merk van Göta Älv in een nieuw tijdperk hebben kunnen begeleiden. Het werk aan de opwindende vouwdakoplossing begon in Zweden, ten laatste in het jaar 2006, met patenten, het idee werd veiliggesteld. Het patent was, zoals bijna alle ontwikkelingen in de jaren tussen 2005 en 2009, geregistreerd op GM. Ten minste één experimenteel voertuig, een blauwe 9-3-cabriolet met een beige bovenkant, werd gebouwd in Trollhättan.

Het einde in de zomer 2017

Het overleefde de pogingen van GM om Saab en het Spyker-tijdperk af te sluiten. De Chinezen die Victor Muller volgden, zagen het briljante idee niet, in plaats daarvan klaagde NEVS-oprichter Kai Johan Jiang in 2019 dat het bedrijf niet genoeg technologie had. Ondertussen stond het testvoertuig tot de zomer van 2017 in een van de vele geheime hallen op het terrein.

Dan komt het einde. Het zal worden geschrapt door NEVS, vermoedelijk op aandringen van de curatoren van de insolventie, samen met de carrosserieën van de 9-5 NG-sportkleding.

En vandaag? De patenten van het concept zijn nog steeds eigendom van GM. Het innovatieve idee is geen product geworden. Klassieke cabriolets zijn opnieuw wereldwijd op retraite. Je probeert het in plaats daarvan met open SUV's - een heel vreemd idee om de smaakpapillen te belasten. Een doorgezaagde SUV ... daar wachtte de wereld niet op. Maar Land Rover zal het doen, en VW binnenkort. En als het idee slaagt, worden er navolgers gevonden.

De wanhopige zoektocht naar niches waar er geen zijn, toont opnieuw hoeveel de laterale denkers van Trollhättan een sector missen die soms zeer ontmoedigd lijkt. Saab heeft 1986 gedurfd met de 900-cabriolet op de markt. Een verfrissend idee in een tijd waarin convertibles geen toekomst wilden geven. De moed van de Zweden werd beloond. Hij zorgde voor vele jaren voor overleving.

28 gedachten over 'Evolutionaire! Het Saab 9-X Air Concept"

 • SUV Cabrio? Waarom niet. 9-4 X Air? Maar ja! En als het idee en de uitvoering goed is, zijn er ook voldoende vooruitzichten die de dagelijkse brij niet willen.

  2
  1
 • Bedankt mac,

  nu heb ik vandaag al drie (!) SAAB-artikelen gelezen ...

 • @@ Herbert Hürsch

  Er zijn al twee mooie rapporten over precies de auto.
  https://saabblog.net/2014/11/10/saab-9-4x/ (voor aankoop)
  https://saabblog.net/2014/12/17/droembil/ (kort na aankoop)

  Op dit moment zit ik - naast mijn baan natuurlijk - helaas "enorm" in de stress van de verbouwing (het huis wordt hier verbouwd) ... maar misschien komt er op een gegeven moment een klein rapport over de auto, maar ik kan het op dit moment niet "beloven".
  (Ik kocht de auto voornamelijk om een ​​heel andere reden dan ik vermoedde ... ik ben ook meer een "tegenstander" van super dikke SUV's)

 • PS

  mac, een 9-4X zou een geweldige lezersbijdrage zijn die maar heel weinig SAAB-stuurprogramma's zouden kunnen schrijven.
  Toegezegd onroerend goed. Ik zou graag foto's willen lezen en zien.

 • mac9-5 = mac9-4X? ? ?

  Een grote kofferbak, comfortabele laaddrempel, hoog aanhangergewicht, vierwielaandrijving en, en, en ...
  Ik ken de voordelen en heb ze al zelf gebruikt.
  Ik ben zeker geen SUV-hater.

  Ik mis gewoon begrip voor zoveel bloei rond het onderwerp.
  Wanneer voordelen en functie worden gedwarsboomd ...

  Bijvoorbeeld wanneer SUV's en SUV's van AMG worden verlaagd en geoptimaliseerd voor de snelweg.
  Of gewoon voor een SUV coupé, die al een karikatuur is maar nog steeds duur van de fabriek.

  In essentie tegen SUV's in het algemeen of een 9-4X in het bijzonder, wil ik niets gezegd hebben
  Ook niet tegen echte SUV's. En tegen bestuurders die voordelen waarderen en gebruiken, zeker niets. Vereenvoudigd denken in zwart-wit en binaire meningen zijn fundamenteel in strijd met mij.

 • “… Zulke auto's worden alleen gebruikt door degenen die hun omgeving willen laten zien dat ze in luxe en overvloed leven. Vaak gekken en opscheppers. ... "

  Hoe goed dat dit volgens de verklaring alleen lijkt te gelden voor SUV-coupé- / cabriobestuurders ... 😉
  Ik zou mezelf bijvoorbeeld HEEL VER willen distantiëren! 🙂

  Demonstreren, luxe en overdaad ontmoeten mij def. niet om….
  (Ik wil bijvoorbeeld gewoon de technisch 'nieuwste' / laatste Zweedse wagon hebben, indien mogelijk, zodat ik er in de lengte mee kan rijden en ik hou niet zo van limosines voor mezelf)
  Hopelijk ben ik geen gek en een show-off… .. 😉

 • Interessant. Zeer interessante en misschien geldige gedachten en observaties. Bedankt.

  Aan de andere kant zijn uw suggesties zo dicht mogelijk bij diefstal, het zijn ernstige beschuldigingen ...
  Misschien ligt de waarheid tussen jou en het zelfbeeld dat sommige ex-saab-medewerkers in gedachten houden?

  Alleen een gedachte. Ik weet niet beter. Alles wat ik weet is (uit eigen ervaring) dat het verdomd moeilijk is om goede ideeën te laten glijden. Vooral als je er zelf aan hebt gewerkt, als je ze hebt bedacht ...

  Verder vraag ik me af welke schade er is aangericht en aan wie? Begrijp dit alsjeblieft niet verkeerd. Zoals ik al zei, ik weet niet beter. Gewoon benieuwd en nieuwsgierig ...

 • Helemaal aan het einde maakt het niet uit welke Chinees al die briljante ideeën heeft gekregen: Zweden heeft de verlichte kring van autolanden voorgoed verlaten.

 • Ik denk het ook.
  De geschiedenis van terreinvoertuigen is overwegend militair, maar ook land- en bosbouw. Een eenvoudig zeildoek was goedkoper, de voertuigen lichter. Luxe was geen probleem en de bestuurders en gebruikers van deze bedrijfsvoertuigen zijn letterlijk echte gebruikers.

  De SUV-coupés en cabriolets van vandaag (de drivers ook) zijn precies het tegenovergestelde. Reeds de nomenclatuur (bijvoorbeeld X5 en X6) van de fabrikant laat zien hoe deze en welke auto is bedoeld voor welke doelgroep. Het kleinere interieur en de kofferbak, de lagere gebruikswaarde is duurder dan de gesloten SUV.

  Dergelijke auto's worden alleen gebruikt door degenen die aan de mensen om hen heen willen laten zien dat ze in luxe en overvloed leven. Vaak gekken en opscheppers. Ik heb menig SUV-coupé gezien bij de slagbomen van coöperatieve of sociale hoogbouw. Het is niet eens grappig meer, het is gewoon triest ...

 • Ik doe …… 😉
  Hé, dat doe je niet! 😉
  En bovendien is zo'n 9-4 met zijn panoramadak bijna een cabriolet….

  Naar mijn mening waren converteerbare "SUV's" alleen ok als (zeer, zeer oude) Land Rovers, Jeeps, Toyota's… .. 😉

 • Toen Saabunited een krachtpatser van activiteit was, vroeg ik me altijd af hoeveel ex saab-werknemers zich openden in en rond Trollhättan, hun ideeën verkochten aan iedereen die kwam.

  Het is nu duidelijk dat ze veel van de ontwerpideeën van de computers bij Saab hadden 'gehaald' en voor zichzelf hadden opgeëist, zoals te zien is toen sommigen voor Volvo aan de slag gingen, met veel Saab-ideeën die daar werden gebruikt ...

 • Bordspel

  Als we er hier een zouden spelen, zou het molen heten en zou je gewoon een dilemma hebben gecreëerd en gewonnen ...
  Als een 9-4X-cabriolet de prijs zou zijn voor de huidige SAAB's, zou en zou niemand hier bezwaar kunnen en kunnen maken. Toch mogen SUV-coupés of zelfs SUV-cabrio's op geen enkele manier worden goedgekeurd ...

  En dat schrijft iemand die niet fundamenteel tegen SUV's is. Nee, ik vind het leuk als vorm de functie volgt. Voor sommige gebruikers kan een SUV gerechtvaardigd zijn. Kan ...

  Maar een coupé of zelfs een cabriolet met het grootst mogelijke gewicht en gebruik van middelen zonder extra voordelen? Tenminste omdat ik er eindelijk uit ben.

 • Als ik de 9-4X als een convertible had, zou ik het niet erg vinden

 • Uw vraag is terecht. Het antwoord zou iemand kunnen zijn die in 2030 nog een oude Ericsson heeft, maar genoeg kleingeld heeft voor een nieuwe auto. Je weet niet precies ...

  Maar neem concepten niet te serieus. Een concept is geen prototype, een prototype is geen pre-productie model en de pre-productie is nog steeds niet helemaal het productiemodel. De weg is ver, heel ver. Laten we eenvoudig en welwillend aannemen dat bepaalde details en ideeën misschien een toekomst hebben gehad.

  Als ik hypothetisch en in de aanvoegende wijs iets zou kunnen wensen, zou de verbinding met een bepaalde mobiele telefoon (in zeer korte tijd verouderd) er zeker niet bij zijn geweest. Ik geef de voorkeur aan auto's (inclusief wasmachines en huizen) die überhaupt zonder mobiele telefoon kunnen. En wie weet, misschien autonoom rijden of zullen autonome huizen en wasmachines precies in die zin worden gedefinieerd? Wat autonoom is, is wat onafhankelijk is van het netwerk ...

  Maar monochrome groene displays, een BioHybrid, een intelligent gebouwde cabriolet met gebruikswaarde - er zit veel potentieel en veel SAAB in deze concepten ...

  Nieuw zal waarschijnlijk niet meer bestaan.
  Laten we genieten van de goede ideeën die er zijn en de rest over het hoofd zien.

 • In orde en goed, of niet goed natuurlijk. De vraag blijft; wie had het gekocht en tegen welke prijs?

 • Waanzin hoe stabiel de dakconstructie was natuurlijk al, hoewel alleen een testconstructie. Veiligheid stond natuurlijk altijd hoog op de prioriteitenlijst.

  10
 • De patenten begonnen vrij laat, vanaf 2005. En blijkbaar werd niet afgedwongen in de uiteindelijke consequentie. Omdat de managers na 2011 de opwindende Saab-ontwikkeling konden verkopen aan derde bedrijven (niet aan NEVS).

  10
 • Het is des te raadselachtiger dat en waarom Kai Johan Jiang zich op deze manier uitdrukt (hij vond te weinig technologie in het bedrijf) ...

  Om met de trollen te praten: “Waarom doet zij (hij) dit? Waarom doet zij (hij) dit? "
  (Troll-citaat van Ronja-roberdochter)

  Vooral in 2019 en met nauwe verwijzing naar volle aankondigingen. Hoe komen zoveel zelfmedelijden en het zogenaamd uitstekende perspectief van NEVS onder één dak? Iemand zou slim uit deze man moeten worden ...

 • Oh, en ik heb altijd gedacht dat GM enige "bruikbare" en recentere patenten heeft geregistreerd.
  En dat bij Saab zelf geen actueel of alleen uu-oud en nogal "onbelangrijk" zou zijn gebleven.

 • Het is niet zo dat NEVS niet wist wat te kopen. Zelfs van de eigen patenten van Saab is slechts ongeveer 10% verkregen. De rest is nog steeds bij de faillissementsadvocaten. Er waren geen verrassingen over wat je vindt.

 • Bedankt ook voor dit opwindende informatieve artikel! 🙂
  In voorgerechten is altijd duidelijk: zou fietsketting hebben.
  Een drama over wat er in Zweden / Trollhättan is gebeurd! We weten het nu allemaal. 🙁
  Fantastische ontwerpideeën voor een moderne toekomst met de nodige aandrijfmodellen ... ja, ware het niet dat er geld tekort was gekomen en in plaats daarvan het geloof in een sterke toekomst ...
  Jammer!
  Ook omgaan met geproduceerde prototypen, ongelofelijk!
  Het blijkt: de eigenaren van Nevs hebben SAAB niet begrepen (tot vandaag!) ...
  Wat overblijft: gebruik en geniet van wat beschikbaar is. Vervul dromen.
  Goede reis en plezierige 1.Mai!

 • Goed geschreven. Geweldige foto's ...

  Alleen de vermeende tegenstelling tussen het gezeur van Kai Johan Jiang en het feit dat de patenten helaas allemaal met GM waren, kan ik niet helemaal begrijpen. Het gaat eigenlijk best goed samen, nietwaar?
  Desalniettemin was het natuurlijk aan Kai Johan Jiang om uit te zoeken wat hij wel en niet zou krijgen voorafgaand aan een overname. Zeuren is niet van toepassing ...

  Voor mij is een biohybride concept de perfecte belichaming van de stelling dat SAAB eigenlijk een gat heeft achtergelaten in een welvarende samenleving - van alle dingen. Je zou denken dat dat niet zou werken, maar het kleine, fijne merk heeft precies dat gedaan. Zij en hun visioenen ontbreken vandaag - ondanks alle overvloed ...

  Aan de andere kant kon SAAB geen politiek kader creëren, hooguit stimuleren, maar uiteindelijk en vooral alleen buigen. We weten allemaal wat de Duitse regering denkt over biobrandstoffen (bijvoorbeeld de afgeschafte E85) ...

  Ironisch genoeg degenereert het zogenaamde Land van Dichters en (Vor-) Denker in de vraag hoe de toekomst kan worden gevormd, naar een land zonder alternatieven en zonder gedachte. Of de Duitse markt, de politiek vastgestelde voorwaarden en SAAB nog steeds goed passen vandaag of morgen, ik weet het niet.

  Geen alternatief, geen gedachte en SAAB klinkt voor mij, maar de maximale tegenspraak.

  10
 • Bedankt voor dit zeer interessante rapport! Geweldige foto's, zelfs als de laatste, zoals hierboven al gezegd, gewoon oneindig veel pijn doet! 🙁 Hoe kun je deze schitterende lichamen afkrabben ???

  En ja, ik ken op dit moment geen enkel aantrekkelijk dakdak dat converteerbaar is met vier zitplaatsen. wordt aangeboden als een nieuwe auto. De Audi 5er is volledig gewond door de verhoudingen, de kleine van Audi en de kleine BMW zijn sowieso te kort en niet consistent, toch niet vergelijkbaar. Dat is alles! De mooiste cabriolets op onze straten zijn nog steeds van Saab. De laatste rij ziet eruit als een nog steeds zeer actuele nieuwe auto.

  Zoals Tom terecht stelt, missen de nieuwe auto's een perfect gevormde vierzits cabriolet. Dat zou zeker van Trollhättan zijn gekomen. Zou hebben ... Wat jammer !! 🙁

  (Ingezaagde SUV's - eng idee! 🙁 Laten we alsjeblieft deze trend bespaard blijven, de hele lelijke SUV-golf van de afgelopen 20 jaar is genoeg voor mij.)

  14
  2
 • .. Ik dacht dat Saab toen aan de goede (en moderne) weg was…. met ideeën, studies, maar vooral ook met de laatste 2-3 presentaties!

  Welnu, GM heeft er helaas de hand op gehouden en anders besloten….

  Ongeveer 1 à 2 weken geleden was iemand erg enthousiast over een “winkelafspraak” achteraf en wilde mijn 2011'er eens nader bekijken, want hij heeft mijn schip meerdere keren in de stad gezien, maar kon mij er niet aan toewijzen.
  Hij rijdt zelf in een Q7, Mini Cooper Cabrio etc. en was opgewonden (“typisch Saab van binnen - cool”) en ook verbaasd dat de Drömbil al uit 2011 komt (nou ja, interieur / techniek is eigenlijk al wat ouder).

  15
 • bedankt voor dit rapport en deze gedetailleerde informatie. Als Saab meer opties had, zouden ze zeker een idee hebben gehad om een ​​cabriolet in blikken dak mooi te ontwerpen

  10
 • Bedankt voor de leuke recensie. Ik heb deze auto altijd erg leuk gevonden en ik heb altijd gehoopt dat er een productieversie van zou komen ...
  Iets later, de Renault Wind (hoe komt het?), Doet me denken aan het 9-XAir-concept. Als een krimpversie. https://de.wikipedia.org/wiki/Renault_Wind

  11
 • Wat had zo kunnen zijn ... Echt, dat maakt je attent. Eigenlijk was het verloop van de afgelopen jaren goed, het enige wat ontbrak was de nodige tijd.

  17
 • Deze foto doet gewoon pijn !!!!
  Schaamte, schaamte, schaamte….

  21

Reacties zijn gesloten.