Mijn Saab-verhalen. Hoe het allemaal begon ...

Ik ben opgegroeid in de autowoestijn van het Poolse communisme. Terwijl mijn ouders de jaren telden totdat ze de Polski Fiat 126 toegewezen kregen - en het wachten duurde zeventien - ben ik in stilte onze buurman benijdend met het besturen van een Lada.

Tijdloze mooie Saab!
Tijdloze mooie Saab!

De dokter die een paar deuren verderop woonde, had een Fiat 131 Mirafiori die in licentie was gebouwd. Naar westerse maatstaven was hij vergelijkbaar met een Rolls Royce ...

Jaren later - ik was ondertussen in de buurt van de 20 en woonde in het prachtige Düsseldorf - mocht ik er vaak van genieten als passagier van een Saab 900 I Turbo onderweg. Nog steeds geen echt idee van Saab, maar het magische licht van de kranen, het gesis van de turbo en het fijne leer brandden in mijn onderbewustzijn.

Ik kreeg weer een “Saa-vaccinatie” toen vrienden niet alleen een 900 Coupe Aero kochten, maar mij die ook lieten gebruiken. Het was wit - toen een bizarre aangepaste kleur -  wild en mooi. Ik droeg maanden zwart toen hij werd verkocht. We zijn nog steeds blij vandaag.

Vreemd genoeg, in mijn eigen garage, ondanks de munten, was er lange tijd niets satijn.

Tot ik besloot jaren later een Volvo V70 te besturen: het is zover!

Ik zat bij 40, pendelen tussen Spanje en Duitsland en had een belangrijke reden om mezelf voor te stellen. De rekening was vrij eenvoudig: Gift + Spain + Convertible = SAAB. Vanuit de Saab scene, de bijzondere kenmerken van individuele modellen en motoren, de ontwikkeling Drama 900 II, de verschillen 900 II en 9-3 niet op de hoogte, ik heb mezelf getrakteerd op iets wat velen Saabisten de kernsmelting: 900 II V6 cabrio jaar 1994.

Ja, lieve vrienden. Ik deed het. Voor mij was Saab Saab. En dit was robijnrood met licht leer, automatisch, volledig chequeboek, een mapbiljetten, een garagewagen en alleen met de hand gewassen. Een droom !!!!

Nu moest hij naar Spanje rijden en zich daar registreren. We waren bijna twee keer van elkaar gescheiden. Ondanks oktober was ik - in de zomer natuurlijk berijpt - vergezeld van de eerste sneeuwstormen en constante regenval op de rit. Ondertussen gaven de Spaanse autoriteiten mij de tip om de cabriolet in de tuin open te laten en een palmboom in het midden te planten. De Spaanse datasheet voor de V6 kon niet worden gevonden omdat de V6 niet in Spanje werd verkocht. Alleen met de hulp van het Saab-hoofdkantoor in Madrid heb ik het gehaald.

Ondertussen duurt onze vriendschap meer dan 10-jaren. Met meer dan 100.000 km puur genot dat af en toe wordt verstoord door een burst-slang, elektronische spinnerijen of een gebroken plastic handvat.

En ik heb er veel van geleerd. Dat bijvoorbeeld werkplaatsen waarvan de gevels meerdere merknamen hebben, over het algemeen moeten worden vermeden. Maar er is ook een geweldig werkplaatsnetwerk dat wordt gerund door voormalige Saab-medewerkers.

Of dat bijna elk onderdeel ergens te vinden is. Dat de 900 II veel saunterer is dan degenen die hem nooit bestuurden, betekent de mijne. Dat het sonore bubbelen van de V6 een lust voor het oog is. Dat je niet echt een cabriolet nodig hebt in Spanje - de zon is simpelweg te sterk 10 maanden per jaar. Maar er is de winter en de verbaasde blikken van mijn medeburgers. En dat is niet om grapjes te maken met de Spaanse zomerse hagel.

Gustav zal de 300.000 KM de komende weken kraken. Ik heb veel voor hem gedaan:

 • een motor en transmissie met 80.000 kilometers - dank de schade aan de botsing op een coupé
 • nieuwe top - natuurlijke veroudering
 • nieuwe verf - de bovengenoemde zomerhagel
 • nieuwe voorstoelen - Ja. Het leer in de 900 was beter
 • en, natuurlijk, het reguliere onderhoud

Nu staat hij daar als een jaarlijkse auto. En onze vriendschap zal zeker nog vele jaren duren. Na verloop van tijd vind ik hem in zijn heldere ontwerptaal altijd mooi. En ik ben ook erg blij met de lange-termijnkwaliteit van de 900 II.

Het had mijn enige Saab kunnen zijn als ik niet op een dag een advertentie in de Spaanse Autoscout had gelezen: Saab 9000 CS 2-3 Turbo Automatic, 11/91 (opnieuw het eerste productiejaar), donkergroen, bruin leer en, en, en…..

Ik deed het. Maar dat is een ander verhaal.


Dank aan de "Lizzi" voor het Saab-verhaal op zondag - dat uitzonderlijk verschijnt op Paasmaandag! Hoe rijd je in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaar je, hoe reageren vrienden, collega's en familie? Verdraagzaamheid, enthousiasme of medelijden? Hoe houd je de Saab levend, wat ervaar je met reserveonderdelen en werkplaatsen, hoe optimaliseer of restaureer je het oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!". Uitdagend, maar ook interessant. Hoe ziet het eruit met de fans, hoe sterk slaat de Saab-hartslag in het dagelijks leven? Schrijf het ons, het is het waard!

We danken u voor elk gepubliceerd artikel met een exclusief Saab-Scania-bord.

9 gedachten over 'Mijn Saab-verhalen. Hoe het allemaal begon ..."

 • Heel mooi & mooi geschreven verhaal!

  De 902 cabriolet in cayenne rood, met beige leer en de vroege elandenschoppen is in mijn ogen een echte blikvanger, zeer zeldzaam.

  De paragraaf "Ik was ouder dan 40 [...]" doet me glimlachen als ik het voor de derde keer lees, en ja, soms (en zeer zelden) is het een geluk dat ik niet geïnformeerd ben en beladen ben met alle clichés. Ik zou voor jaar 3 nooit een 902 CV hebben gekocht, en zeker niet de V96. Maar zoals je kunt zien, zijn er hier ook geweldige exemplaren die waarschijnlijk aan elke workshopcampagne hebben deelgenomen en op een gegeven moment de langetermijnkwaliteit hebben ontwikkeld die kenmerkend is voor de late 6.

  Mijn '96 902 2.0i CC heeft nu 320 tkm gekraakt, als dagelijkse bestuurder, en alles behalve de ontstekingsverdeler en slijtagedelen (koppeling, remmen ...) is van 1996, een langdurige kwaliteit waar mijn 931 naar opjaagt.

  Veel plezier met de prachtige Spaanse “winter cabriolet”!
  en altijd ongevalsvrij en punctie-vrij rijden!

 • Erg mooi!! Ik vind het altijd leuk om dit soort verhalen over de 902 te lezen. Mijn twee 902's (cabriolet en coupé) zijn "slechts" 22 jaar oud, maar over de kwaliteit op lange termijn valt niets te klagen 🙂

 • mooi verhaal, leuk om ook te horen van de Spaanse Saabsituation.

 • Bedankt voor het geweldige Saab-verhaal! De 900 ziet er geweldig uit met deze rijke, rode kleur. We hoeven niet te praten over de zeptlos-mooie vorm van de 900 II en 93 I, die gewoon geweldig is. Blijf genieten van de prachtige cabriolet.

 • Ik lees met plezier. 'Mijn Saab-verhalen?' Dat klinkt als meer ...

  Kijk uit naar de sequels!

 • Mooi rapport. Ik vond het echt leuk. Veel plezier met deze fijne Saab.

 • Bedankt Lizzi. Vloot leuk verhaal. Een leesplezier voor Pasen.

  Verwachtte niet dat dit lange weekend iets zal worden gepubliceerd. Dank ook aan Tom.

 • Leuk rapport! 🙂
  (Ik zou toch graag een sjofele cabriolet willen hebben…. Maar helaas is er geen ruimte voor in mijn portemonnee of tuin… helaas moet een Zweed het doen) ;-(

 • Hallo Lizzi,
  goed geschreven, heel erg bedankt!
  Blijf genieten van de "borrelende" Saab.
  Ik heb net de mijne schoongemaakt met een snelle afmaker, een bijna sensueel genot ...
  Met vriendelijke groet

Reacties zijn gesloten.