Mijn Saab-verhalen. Hoe het allemaal begon ...

Ik ben opgegroeid in de autowoestijn van het Poolse communisme. Terwijl mijn ouders de jaren telden totdat ze de Polski Fiat 126 toegewezen kregen - en het wachten duurde zeventien - ben ik in stilte onze buurman benijdend met het besturen van een Lada.

Tijdloze mooie Saab!
Tijdloze mooie Saab!

De dokter die een paar deuren verderop woonde, had een Fiat 131 Mirafiori die in licentie was gebouwd. Volgens westerse normen was het vergelijkbaar met een Rolls Royce ...

Jaren later - ik was ondertussen in de buurt van de 20 en woonde in het prachtige Düsseldorf - mocht ik er vaak van genieten als passagier van een Saab 900 I Turbo onderweg. Nog steeds geen echt idee van Saab, maar het magische licht van de kranen, het gesis van de turbo en het fijne leer brandden in mijn onderbewustzijn.

Nog een "Saabimpfung" die ik kreeg toen vrienden niet alleen een 900 Coupe Aero kochten, maar me ook lieten gebruiken. Hij was wit - toen een gekke speciale kleur - wild en mooi. Ik droeg maanden zwart toen hij werd verkocht. We zijn nog steeds blij vandaag.

Vreemd genoeg, in mijn eigen garage, ondanks de munten, was er lange tijd niets satijn.

Tot ik besloot jaren later een Volvo V70 te besturen: het is zover!

Ik zat bij 40, pendelen tussen Spanje en Duitsland en had een belangrijke reden om mezelf voor te stellen. De rekening was vrij eenvoudig: Gift + Spain + Convertible = SAAB. Vanuit de Saab scene, de bijzondere kenmerken van individuele modellen en motoren, de ontwikkeling Drama 900 II, de verschillen 900 II en 9-3 niet op de hoogte, ik heb mezelf getrakteerd op iets wat velen Saabisten de kernsmelting: 900 II V6 cabrio jaar 1994.

Ja, lieve vrienden. Ik deed het. Voor mij was Saab Saab. En dit was robijnrood met licht leer, automatisch, volledig chequeboek, een mapbiljetten, een garagewagen en alleen met de hand gewassen. Een droom !!!!

Nu moest hij naar Spanje rijden en zich daar registreren. We waren bijna twee keer van elkaar gescheiden. Ondanks oktober was ik - in de zomer natuurlijk berijpt - vergezeld van de eerste sneeuwstormen en constante regenval op de rit. Ondertussen gaven de Spaanse autoriteiten mij de tip om de cabriolet in de tuin open te laten en een palmboom in het midden te planten. De Spaanse datasheet voor de V6 kon niet worden gevonden omdat de V6 niet in Spanje werd verkocht. Alleen met de hulp van het Saab-hoofdkantoor in Madrid heb ik het gehaald.

Ondertussen duurt onze vriendschap meer dan 10-jaren. Met meer dan 100.000 km puur genot dat af en toe wordt verstoord door een burst-slang, elektronische spinnerijen of een gebroken plastic handvat.

En ik heb er veel van geleerd. Dat bijvoorbeeld werkplaatsen waarvan de gevels meerdere merknamen hebben, over het algemeen moeten worden vermeden. Maar er is ook een geweldig werkplaatsnetwerk dat wordt gerund door voormalige Saab-medewerkers.

Of dat bijna elk onderdeel ergens te vinden is. Dat de 900 II veel saunterer is dan degenen die hem nooit bestuurden, betekent de mijne. Dat het sonore bubbelen van de V6 een lust voor het oog is. Dat je niet echt een cabriolet nodig hebt in Spanje - de zon is simpelweg te sterk 10 maanden per jaar. Maar er is de winter en de verbaasde blikken van mijn medeburgers. En dat is niet om grapjes te maken met de Spaanse zomerse hagel.

Gustav zal de 300.000 KM de komende weken kraken. Ik heb veel voor hem gedaan:

 • een motor en transmissie met 80.000 kilometers - dank de schade aan de botsing op een coupé
 • nieuwe top - natuurlijke veroudering
 • nieuwe verf - de bovengenoemde zomerhagel
 • nieuwe voorstoelen - Ja. Het leer in de 900 was beter
 • en, natuurlijk, het reguliere onderhoud

Nu staat hij daar als een jaarlijkse auto. En onze vriendschap zal zeker nog vele jaren duren. Na verloop van tijd vind ik hem in zijn heldere ontwerptaal altijd mooi. En ik ben ook erg blij met de lange-termijnkwaliteit van de 900 II.

Het zou hebben zeker nog mijn enige Saab, ik had niet op een dag las een advertentie in de Spaanse auto Scout: Saab 9000 CS 2-3 Turbo automatisch, 11 / 91 (weer het eerste jaar van de bouw), donker groen, bruin leer en, en, en ... ..

Ik deed het. Maar dat is een ander verhaal.


Met dank aan de "Lizzi" voor het Saab-verhaal op zondag - dat op paasmaandag een keer verschijnt! Hoe is het in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaart u, hoe reageren vrienden, collega's en het gezin? Met aflaat, enthousiasme of mededogen? Hoe houd je de Saab levend, wat doe je met reserveonderdelen en workshops, hoe optimaliseer je of herstel je de oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!". Uitdagend, maar ook interessant. Hoe ziet het eruit met de fans, hoe sterk slaat de Saab-hartslag in het dagelijks leven? Schrijf het ons, het is het waard!

We danken u voor elk gepubliceerd artikel met een exclusief Saab-Scania-bord.

9-gedachten ook "Mijn Saab-verhalen. Hoe het allemaal begon ..."

 • Hallo Lizzi,
  goed geschreven, heel erg bedankt!
  Blijf genieten van de "borrelende" Saab.
  Ik heb net schoongemaakt met een snelle afwerking, een, bijna, sensueel plezier ...
  Met vriendelijke groet

 • Mooi rapport! 🙂
  (Ik had graag een Saabiges-cabriolet keer op keer willen hebben ... maar helaas is er geen ruimte in portemonnee en tuin ... een Zweed moet helaas genoeg zijn) ;-(

 • Bedankt Lizzi. Vloot leuk verhaal. Een leesplezier voor Pasen.

  Verwachtte niet dat dit lange weekend iets zal worden gepubliceerd. Dank ook aan Tom.

 • Mooi rapport. Ik vond het echt leuk. Veel plezier met deze fijne Saab.

 • Ik lees met plezier. "Mijn Saab-verhalen?" Dat klinkt als meer ...

  Kijk uit naar de sequels!

 • Bedankt voor het geweldige Saab-verhaal! De 900 ziet er geweldig uit met deze rijke, rode kleur. We hoeven niet te praten over de zeptlos-mooie vorm van de 900 II en 93 I, die gewoon geweldig is. Blijf genieten van de prachtige cabriolet.

 • mooi verhaal, leuk om ook te horen van de Spaanse Saabsituation.

 • Heel leuk !! Ik ben altijd blij om zulke verhalen over de 902 te lezen. Mijn twee 902 (convertible & coupe) zijn "slechts" 22 jaar oud, maar de kwaliteit op lange termijn, er valt niets te klagen 🙂

 • Zeer mooi en prachtig geschreven verhaal!

  De 902 cabriolet in cayenne rood, met beige leer en de vroege elandenschoppen is in mijn ogen een echte blikvanger, zeer zeldzaam.

  De paragraaf "Ik was over 40 [...]" laat me ook achter met de 3. Glimlachen lezen, en ja, soms (en zeer zelden), is het een geluk om niet geïnformeerd en geclusterd te zijn. Ik zou nooit een 902 CV hebben gekocht voor Bj. 96, en zeker niet voor de V6. Maar zoals je kunt zien, zijn hier enkele geweldige exemplaren die waarschijnlijk elke workshopcampagne hebben doorlopen en uiteindelijk de late 902's eigen kwaliteit op lange termijn hebben ontwikkeld.

  Mijn '96er 902 2.0i CC is nu gekraakt de tkm 320 als dagelijks bestuurder, en alle, maar de distributeur en slijtdelen (koppeling, rem ...) is 1996, een kwaliteit op lange termijn, de hinterherhechelt mijn 931.

  Veel plezier met de prachtige Spaanse "winter cabriolet"!
  en altijd ongevalsvrij en punctie-vrij rijden!

Reacties zijn gesloten.