Twee dagen autocultuur. Techno Classica-voedsel.

Essen, Norbertstrasse, vrijdag rond 9 uur. Er heerst chaos, de strijd om parkeerplaatsen woedt. Ongeacht de verliezen, zoals elk jaar. De Techno Classica roept - de toonaangevende vakbeurs als het gaat om antiek plaatwerk. Voordat je van de autocultuur kunt genieten, moet je vechten voor een parkeerplaats bij de hal.

Saab 96 op het podium
Saab 96 op het podium

Als u niet vanaf de begindagen van de transporttechnologie van een van de afgelegen parkeerterreinen in de richting van Gruga Halle wilt worden gewiegd door een bus, die een waargenomen eeuwigheid in beslag neemt en in principe onredelijk is voor een toonaangevende internationale handelsbeurs. Bumper naar bumper duwt de sheetlawine in de parkeergarage, de beurs is slechts een paar minuten lopen. Het begint!

Wat bij Techno Classica domineert, is erg duur plaatwerk. Een half miljoen € in één ochtend uitgeven voor slechts één klassieker is geen probleem. Een beetje meer ook. Voertuigen waarvoor u 7-cijferige bedragen kunt invoeren, zijn gemakkelijk te vinden. Is dat de realiteit?

Eigenlijk ben ik niet geïnteresseerd in de dure klassiekers. Ik ga naar Essen vanwege de exotische soorten. Merken die niet veel worden gebruikt of die niet meer bestaan. Ik hou van oude Alfa's, Lancias, Citroens en natuurlijk Saabs. Plus alles wat van Brexit Island kwam of komt, en ook van het andere Zweedse merk.

Techno Classica 2019 - alles lijkt zoals altijd

Maar met het oog op de aanhoudende Porsche-overstroming roepen de enorme aanwezigheid van Mercedes en het uiterlijk van het Wolfsburg-conglomeraat al vragen op. Een vriend die ik later ontmoet, classificeert dit alles als een glinsterende façade van een markt die niet langer bestaat. Uiterlijk, en hij kan gelijk hebben. De zalen zijn leger dan een jaar geleden en zelfs tijdens de lunch is het aantal bezoekers lager dan 2018. Het eerlijke publiek is overwegend ouder, man. Het wordt gedomineerd door bezoekers die ver in de pensioengerechtigde leeftijd zitten. Ik, met iets meer dan 50-jaren, telt bijna voor de jeugdige bezoekers.

Dit is geen verrassing. De campagne tegen de brander laat sporen achter. De Techno Classica zal waarschijnlijk dit jaar minder bezoekers melden, en elders zullen klassieke autobeurzen volledig worden geannuleerd. Daarnaast is de statige entree van 25 € per persoon, het ontbreken van goedkope klassiekers om aan de slag te gaan in de hobby. Hoe wil je zo jonge mensen in massa's inspireren voor mobiele cultuur?

Zeker, er is een "koopjesmarkt". Een liefdeloze binnenplaats, waar gemiddelde waren tegen bovengemiddelde prijzen worden gepresenteerd. Een grap. Hoe het met dit concept, en met de huidige discussies en veranderingen, over 10 jaar zal zijn voor de beurs, is voorspelbaar.

Maar ze bestaan, de lichtpuntjes. Het zijn de clubs die nog steeds het zout zijn in de soep van elke show. De 1. Duitse Saab Club presenteert twee prachtige klassiekers. De geïmproviseerde hal is ongemakkelijk maar goed geplaatst bij een ingang. De Borgward-fans zijn zoals altijd erg origineel onderweg, Citroën presenteert de clubs voor de 100-vieringen op een enorme tribune.De Subaru-standaard is klein, de Volvo Club in de directe omgeving besliste in vergelijking bijna over oneindige afstanden. Maar bij deze kraampjes is het leven, het is de gemiddelde leeftijd, de voertuigen zijn betaalbaar.

Zweedse gastvrijheid bij Volvo.

Oh ja ... het andere Zweedse merk. Volvo is uiteraard aanwezig op Techno Classica. De stand in Essen wordt niet georganiseerd door de importeur, maar door de Zweden zelf. De sfeer is navenant ontspannen en gastvrij. Er zijn de buitengewoon heerlijke kaneelbroodjes (pas op - extreem risico op verslaving!) En koffie. Volvo presenteert de nieuwe S60. Een dynamische, prachtig gemaakte sportsedan. Verleiding? Ja, in ieder geval.

In theorie tenminste. Omdat, en dat is niet gunstig, onze Zweedse vrienden een Mercury-gele 60 T-850R en een 5 Turbo naast de S240 parkeerden. We zijn nu met zijn drieën op de weg en de vraag rijst, welke auto hebben we liever? Natuurlijk is de 850 T-5R de unanieme mening. Of misschien de 240 Turbo, denk ik nog steeds bij mezelf.

En wat doet Saab? Zoals verwacht is de aanwezigheid zwak. Je kunt ze vinden, maar af en toe, hoewel ik niet alles heb gezien. Een zeer mooie 900 Turbo Cabrio met slechts een paar kilometer is merkbaar, een 96 wordt gepresenteerd op een lift. Er is nog ergens een sonnet en op het buitenterrein ontmoeten we de goedgehumeurde Zweden met die van hen Saab 9000i opnieuw. Het was, hoewel er enige interesse was, 2018 niet verkocht. Waarom? Geen overeenkomst over de prijs, de twee zien het sportieve. Ik wens je veel geluk, misschien werkt het 2019. Of 2020.

En hoewel ik die dag geen enkele Saab op 600 kilometers snelweg zal ontdekken, is het merk wel aanwezig. In de parkeergarage staat een echte Griffin Cabriolet, in de afslag komt me een Nederlandse 9-3 sedan tegemoet. Het hoogtepunt is een vroege, gouden Saab 9000 CC Turbo met Franse goedkeuring.

Het merk is klein maar internationaal. Na een paar uur op de beurs is het in de middag terug naar Frankfurt. De volgende dag staat Saab-Grillen op de kalender. Het weerbericht spreekt van sneeuw en regen en lage temperaturen. Dat kan grappig zijn.

8 gedachten over 'Twee dagen autocultuur. Techno Classica-voedsel."

 • blanco

  Heeft iemand prijzen opgeschreven die door de Saabs zouden zijn uitgegeven?

  • blanco

   Voor de 22.000 € de 900 convertible, was de 9000 CC rond de 7000 €.

 • blanco

  Ik ga al 3 jaar niet meer naar de handelsbeurs in Stuttgart, het rivaliserende evenement in Essen, de commercial staat gewoon te veel op de voorgrond, het is niet meer leuk ...
  Ik raad de beurs aan in Friedrichshafen, 10.-12.05., Dat is veel gevarieerder.
  Boten, vliegtuigen en snelle voertuigpresentaties op het buitenterrein zijn erg leuk. Mijn rode 99iger en ik rijden in elk geval!

 • blanco

  Bedankt voor dit rapport en de foto's.

 • blanco

  Mijn zoon en ik gaan al meer dan 10 jaar naar de beurs. En we zagen geweldige unieke auto's om je over te verwonderen, niet om te kopen. We zagen ook de 96 en 900 Cabrio en vroegen ons af of er over vier tot vijf jaar nog meer Saabs hun weg naar de beurs zouden kunnen vinden ?! De Volvo-stand en de service waren geweldig, vooral de originele Volvo was een hoogtepunt. Mercedes zoals altijd aanwezig, maar BMW zakt bijna onder. Daar was het team ook niet echt blij mee. Mijn / onze conclusie, het was leuk (met aanzienlijke veranderingen) en we zullen volgend jaar teruggaan.

 • blanco

  Bedankt Tom, voor deze indrukken.

 • blanco

  Bij Porsche & Co is er meer speculatie dan liefde voor het merk. En de dure klassiekers haal je bijna nooit uit de (vermoedelijk) geklimatiseerde hal. Leuk dat onze Saabs nog steeds mobiel en betaalbaar zijn, dat is echt leuk. En dat elke dag!

  9
  1

Reacties zijn gesloten.