Twee dagen autocultuur. Techno Classica-voedsel.

Essen, Norbertstraße, tegen 9: 00 klok op vrijdag. De chaos woedt, de strijd om de parkeerplaatsen woedt. Ongeacht de verliezen, zoals elk jaar. De Techno Classica-call - de toonaangevende vakbeurs als het gaat om antiek plaatwerk. Voordat je kunt genieten van autocultuur, moet je vechten voor een parkeerplaats in de buurt van de hal.

Saab 96 op het podium
Saab 96 op het podium

Als u niet vanaf de begindagen van de transporttechnologie van een van de afgelegen parkeerterreinen in de richting van Gruga Halle wilt worden gewiegd door een bus, die een waargenomen eeuwigheid in beslag neemt en in principe onredelijk is voor een toonaangevende internationale handelsbeurs. Bumper naar bumper duwt de sheetlawine in de parkeergarage, de beurs is slechts een paar minuten lopen. Het begint!

Wat domineert bij de Techno Classica is erg duur plaatwerk. Een half miljoen euro uitgeven, voor een klassieker, is gemakkelijk mogelijk. Ook een beetje meer. Voertuigen waarvoor 7-cijfers zijn toegestaan, zijn gemakkelijk te vinden. Is dat de realiteit?

Eigenlijk ben ik niet bezig met de dure klassiekers. Ik ga naar Essen voor de exoten. Merken die niet vaak voorkomen of die niet meer bestaan. Ik hou van oude Alfa's, Lancias, Citroens en natuurlijk Saabs. Alles wat afkomstig is of komt van Brexit Island, evenals het andere Zweedse merk.

Techno Classica 2019 - Alles lijkt zoals gebruikelijk

Maar met het oog op de aanhoudende Porsche-overstroming roepen de enorme aanwezigheid van Mercedes en het uiterlijk van het Wolfsburg-conglomeraat al vragen op. Een vriend die ik later ontmoet, classificeert dit alles als een glinsterende façade van een markt die niet langer bestaat. Uiterlijk, en hij kan gelijk hebben. De zalen zijn leger dan een jaar geleden en zelfs tijdens de lunch is het aantal bezoekers lager dan 2018. Het eerlijke publiek is overwegend ouder, man. Het wordt gedomineerd door bezoekers die ver in de pensioengerechtigde leeftijd zitten. Ik, met iets meer dan 50-jaren, telt bijna voor de jeugdige bezoekers.

Dit is geen verrassing. De campagne tegen de brander laat sporen achter. De Techno Classica zal waarschijnlijk dit jaar minder bezoekers melden, en elders zullen klassieke autobeurzen volledig worden geannuleerd. Daarnaast is de statige entree van 25 € per persoon, het ontbreken van goedkope klassiekers om aan de slag te gaan in de hobby. Hoe wil je zo jonge mensen in massa's inspireren voor mobiele cultuur?

Natuurlijk is er een 'koopjesmarkt'. Een liefdeloze binnenplaats waar gemiddelde goederen worden gepresenteerd tegen een bovengemiddelde prijs. Een grapje. Hoe het zal zijn met dit concept en in de huidige discussies en veranderingen, in 10 jaar rond de beurs, is voorspelbaar.

Maar ze bestaan, de lichtpuntjes. Het zijn de clubs die nog steeds het zout zijn in de soep van elke show. De 1. Duitse Saab Club presenteert twee prachtige klassiekers. De geïmproviseerde hal is ongemakkelijk maar goed geplaatst bij een ingang. De Borgward-fans zijn zoals altijd erg origineel onderweg, Citroën presenteert de clubs voor de 100-vieringen op een enorme tribune.De Subaru-standaard is klein, de Volvo Club in de directe omgeving besliste in vergelijking bijna over oneindige afstanden. Maar bij deze kraampjes is het leven, het is de gemiddelde leeftijd, de voertuigen zijn betaalbaar.

Zweedse gastvrijheid bij Volvo.

Oh ja ... het andere Zweedse merk. Natuurlijk is Volvo aanwezig op de Techno Classica. De stand in Essen wordt niet georganiseerd door de importeur maar door de Zweden zelf. De sfeer is dienovereenkomstig ontspannen en gastvrij. Er zijn de uiterst heerlijke kaneelbroodjes (voorzichtigheid - extreme verslavendheid!) En koffie. Volvo presenteert de nieuwe S60. Een dynamische, mooi gemaakte sportsedan. Een verleiding? Ja, zeker.

Tenminste in theorie. Omdat, en dat is ongunstig, naast de S60, hebben onze Zweedse vrienden een Mercury-gele 850 T-5R en een 240 Turbo geparkeerd. Ondertussen zijn we drie op de weg, en de vraag rijst, welke auto hebben we liever? Natuurlijk is de 850 T-5R de unanieme mening. Of misschien de 240 Turbo, ik denk nog steeds in stilte.

En wat doet Saab? Zoals verwacht is de aanwezigheid zwak. Je kunt ze vinden, maar af en toe, hoewel ik niet alles heb gezien. Een zeer mooie 900 Turbo Cabrio met slechts een paar kilometer is merkbaar, een 96 wordt gepresenteerd op een lift. Er is nog ergens een sonnet en op het buitenterrein ontmoeten we de goedgehumeurde Zweden met die van hen Saab 9000i opnieuw. Het was, hoewel er enige interesse was, 2018 niet verkocht. Waarom? Geen overeenkomst over de prijs, de twee zien het sportieve. Ik wens je veel geluk, misschien werkt het 2019. Of 2020.

En hoewel ik die dag geen enkele Saab op 600 kilometers snelweg zal ontdekken, is het merk wel aanwezig. In de parkeergarage staat een echte Griffin Cabriolet, in de afslag komt me een Nederlandse 9-3 sedan tegemoet. Het hoogtepunt is een vroege, gouden Saab 9000 CC Turbo met Franse goedkeuring.

Het merk is klein maar internationaal. Na een paar uur op de beurs is het in de middag terug naar Frankfurt. De volgende dag staat Saab-Grillen op de kalender. Het weerbericht spreekt van sneeuw en regen en lage temperaturen. Dat kan grappig zijn.

8-gedachten ook "Twee dagen autocultuur. Techno Classica-voedsel."

 • Bij Porsche & Co is er meer speculatie dan liefde voor het merk. En de dure klassiekers worden bijna nooit uit de (vermoedelijk) hal met airconditioning gebracht. Leuk dat onze Saabs betaalbaar blijven en blijven rijden, dat is echt leuk. En elke dag!

  9
  1
 • Bedankt Tom, voor deze indrukken.

 • Mijn zoon en ik gaan al meer dan 10 jaar naar de show. En we hebben geweldige unieke auto's gezien om te bewonderen, niet om te kopen. We hebben ook de 96er en de 900 Convertible gezien en vroegen ons af of over vier jaar misschien meer Saabs de show zullen bijwonen? De Volvo-stand en de service waren geweldig, vooral de Urvolvo in zijn originele staat was een hoogtepunt. Mercedes zoals altijd aanwezig, maar BMW bijna ondergedompeld. Het team was er ook niet echt gelukkig mee. Mijn / onze conclusie, het was leuk (met belangrijke veranderingen) en volgend jaar gaat het terug.

 • Bedankt voor dit rapport en de foto's.

 • Sinds 3 jaar rij ik niet meer naar de beurs in Stuttgart, het wedstrijdevenement naar Essen, de commercial staat gewoon te veel op de voorgrond, niet leuk meer ...
  Ik raad de beurs aan in Friedrichshafen, 10.-12.05., Dat is veel gevarieerder.
  Boten, vliegtuigen en snelle voertuigpresentaties op het buitenterrein zijn erg leuk. Mijn rode 99iger en ik rijden in elk geval!

 • Heeft iemand prijzen opgeschreven die door de Saabs zouden zijn uitgegeven?

  • Voor de 22.000 € de 900 convertible, was de 9000 CC rond de 7000 €.

 • Pingback:

Reacties zijn gesloten.