Saab 9000 CD Rescue (2)

Schrijven over de waardebehoud van oudere auto's is een sociaal-politieke verklaring geworden. Dat was niet altijd zo, vooral niet in het jaar waarin 2011 begon met schrijven. Tijden zijn veranderd, het behoud van oude voertuigen is ook een stukje kritiek op het systeem.

Je gelooft het nauwelijks: 1. Hand en alleen 93.000 kilometers!
Je gelooft het nauwelijks: 1. Hand en alleen 93.000 kilometers!

Goede, waardige auto's uit de 80er- en 90er-jaren werden het laatst gesloopt ten gunste van nieuwe auto's. Doelloos, zinloos. Als we daarmee onze omgeving wilden verbeteren, zouden we geen andere auto's nodig hebben, maar meer duurzame auto's die op een intelligente manier worden gebruikt.

Het verlies van Youngtimern is enorm en moet worden voortgezet. Dat is jammer, want we vernietigen een stuk geschiedenis met elk voertuig. Oude auto's hebben iets te vertellen, en soms verandert een smerig eendje in een grote zwaan.

Een stukje (Duitse) hedendaagse geschiedenis

Voordat de 9000-CD in de richting van de werkplaats en de TÜV rolt, onderzoekt Oli de geschiedenis van de sedan en wordt hij een auto-archeoloog. Omdat de Saab een speciaal verhaal heeft dat slechts geleidelijk duidelijk wordt en het luidt als volgt:

In het jaar 1993 importeert de ambassademaad van een Baltische ambassade, die op dat moment nog zijn hoofdkantoor heeft in de federale hoofdstad Bonn, een gloednieuwe Saab 9000 CD 2.3i naar Duitsland. De Saab is bijna volledig uitgerust. Hij mist alleen het schuifdak. Een nobele, prestigieuze wagen, met in die tijd een zeer populaire donkergroene lak en stoelen met zwaar, zwart leer.

De Saab verblijft niet in Bonn, maar wordt doorgegeven aan de moeder van de ambassademaad naar Hamburg. De redenen voor de intrafamilietransactie zijn waarschijnlijk de zeer gunstige voorwaarden die Trollhättan biedt in het bedrijf van diplomatieke voertuigen. De eigenaar, een dame van hoge leeftijd, staat de 9000-CD toe op de 1.10.1993. Ze zal de auto besturen tot haar dood. Wie is deze dame? We willen haar naam niet alleen schrijven, ze is lid van de Academies van Wetenschappen in verschillende Scandinavische landen, evenals een emeritus hoogleraar van de Universiteit van Hamburg.

De representatieve CD wordt bij Saab Uhlenhorst bijgehouden, hij wordt consequent onderhouden. Wanneer zijn baas sterft op zeer hoge leeftijd, wordt hij uitgelogd bij 2016 en belandt bij de dealer waar Oli hem twee jaar later zal redden.

Het verhaal is duidelijk, zoals vaak het geval is met een Saab 9000. Veel van deze Zweedse S-klassen worden al heel lang door de eerste eigenaar bestuurd, waardoor het gemakkelijker wordt om hun geschiedenis te verkennen. Oli merkt op dat de CD ook een ander, ongebruikelijk stukje technologie uit de 90-jaren op een andere recensie plaatst.

Folksam data recorder

Dit markeert de start van een excursie naar de eerste jaren van ongevalsonderzoek, die in Scandinavië uiterst consequent werd uitgevoerd. Want naast een Zwabische automaker waren het vooral de Zweden die al vroeg veel energie in deze discipline investeerden.

Saab bouwde de veiligste auto's ter wereld in de 80- en 90-jaren. Om objectief te zijn, werd alles dat uit Zweden kwam toen als extreem veilig beschouwd. Medeverantwoordelijkheid lag naast Saab, Volvo en Autoliv als de drijvende kracht achter Insurance Folksam. Het heeft doelbewust ongevalsonderzoek uitgevoerd en datarecorders in de voertuigen geïnstalleerd.

De Folksam-gegevensrecorder uit de 90-jaren
De Folksam-gegevensrecorder uit de 90-jaren

In het jaar introduceerde 1992 Folksam de eerste recorder (CPR), die reageerde op een mechanische crashimpuls. De apparaten zijn geïnstalleerd in 260.000 Zweedse auto's van Toyota, Saab, Opel en Honda. In het midden van 2008 werd de CPR vervangen door een nieuwe, elektronische generatie recorders (ECR).

Tot november 2018 had Oli nog nooit een crashrecorder uit de 90-jaren gezien - totdat hij de CD kocht en een vreemde zwarte doos in de reservewielbak vond. Met een Saab-sticker en Folksam-letters. Het lettertype "Crash Pulse Recorder" liet geen twijfel over bestaan. Een vroege datarecorder die gelukkig zijn functie nooit hoefde te bewijzen.

De 9000-CD blijkt, historisch gezien, een grote meevaller. Een vorige eigenaar met een spannende achtergrond, een zeldzame Folksam-datarecorder. De moed om de 9k te kopen heeft zijn vruchten afgeworpen. Auto-archeoloog Oli had plezier.

Nu staan ​​de workshop, TÜV, goedkeuring en wellness-programma op de lijst. En natuurlijk wil Oli dat de CD wordt geconverteerd naar Euro 2.

Hoe verder te gaan met de 9000-CD komt binnenkort op de blog.

13-gedachten ook "Saab 9000 CD Rescue (2)"

 • Auto-archeologie, dat is cool. Ongelofelijk wat de SAAB voor een verhaal heeft. Geweldig dat ze zo goed is gedocumenteerd. Ik kijk er naar uit om deel 3 te delen!

  10
 • Geweldig verhaal over deze 9000-CD!
  Dat deze 9000-CD ook een "echte CD-limo" was, is echt geweldig in dit verhaal!
  Zeker onderzoek was leuk en plezierig ... 🙂
  Ook kijk ik uit naar het vervolg!

 • BUMPERS

  "Doelloze, zinloze (e)" sloop en "kritiek op het systeem". De introductie is geweldig ...

  Het was pas vanochtend dat een groot parkeerterrein me voor de geest kwam te staan ​​in hoeverre de hele industrie is overleden van elke aanspraak op duurzaamheid in alle merken (deels om politieke redenen en opzettelijk).
  De voor- en achterelementen zijn ontworpen om groter en groter te zijn en lateraal rond het voertuig te worden getrokken - rondom met sensoren en andere elementen ...

  Bumpers en spatborden hebben hun doel gediend. Het zou beter zijn om de helft van de auto of het geheel in te ruilen, als iemand verkeerd werd bekeken ...

  Een achterklep (Tiguan) trok mijn aandacht, waarvan het onderste uiteinde visueel en praktisch gevormd was als onderdeel van de achterbumper / de "bumper". Een achterklep als bumper? Is het nog steeds mogelijk?

  Als je auto's zo wilde maken dat de kleinste hobbels - of dat nu rechts, achter, links of vooraan is - mogelijk een totaal economisch verlies en de mogelijke sloop betekenen, dan zouden jongere auto's precies op de juiste manier zijn ...

  Ik ben blij dat de CD is opgeslagen en kijk uit naar Deel III ...

  20
  • PS
   Als ik het recht in het hoofd, was er in die tijd proeven met de 9000 en andere hedendaagse auto's in termen van de kwaliteit van hun bumpers. De ingenieurs van Saab koos de kwaliteit van de kunststof en (honingraat) structuur achter de buitenschaal zodanig of ontworpen dat de afstand met 9000 was winnaar.

   werd gemeten, waardoor botssnelheden waarvan de respectieve voertuigen / bumpers voordat permanente vervorming of andere structurele schade kan worden waargenomen. Dat was een zeer, zeer duurzame gedachte ...

  • Helemaal correct. Helaas heeft Saab deze on-mode ook doorgemaakt met de hatchback op de 9-5 NG SC.

   • Ze slaan de spijker op de kop ...

    Of SAAB zich vandaag zou kunnen of zou kunnen terugtrekken uit wettelijke voorschriften en onfrisse zaken is volledig en volledig aanvechtbaar.
    Helmut Kohl sprak over de genade van late geboorte in een andere context. Misschien is het vroege faillissement ook een zekere genade?
    Als een liefhebber van het merk bevindt men zich nu in de luxe positie om SAAB's te meten of te meten zoals ze dat ooit deden in vergelijking met tijdgenoten en hoe nuttig ze nog steeds zijn.

    Of SAAB vandaag nog steeds auto's zou bouwen en waarschijnlijk ook zou doen, en dat vind ik veel beter dan andere nieuwe auto's, kan ik niet zeggen. Wat had kunnen zijn, wordt steeds speculatiever en minder geïnteresseerd in mij ...

    Mijn persoonlijke automotive toekomst Ik zie meer en meer op het gebied van gebruikte auto's voor oldtimers. Als ik een paar jaar geleden niet had nagedacht, maar nu is het zo. En het is verbazingwekkend bevrijdend. Moeten ze allemaal doen: hun onfrisse en on-douane maar niet met mij ...

 • Dat klopt, Ik herinner me dat mijn eerste 9000 CS in Brussel, toen ik opnieuw in te stellen één van deze prachtige betonnen menhirs (net zo hoog, dat ze in de achteruitkijkspiegel niet te zien) geramd: de bolder was plat en mijn mooie achterbumper werd heftig geduwd, I werd gedrukt slecht! Terug in Keulen wilde ik de schade nader bekijken - vanwege de reparatieorder. En kijk eens: geen schade meer te zien! Alleen lichte verfkrabbels, die ik als een bevestiging nam, niet alleen om het hele ding te hebben gedroomd.

 • Echt waarachtige woorden die gerelateerd zijn aan de omgeving! Wordt belachelijk gemaakt door vrienden die sympathiseren met de demonstraties van Friday for Future voor mijn CD / rij-'oude 'SAAB's. De oude auto zou niet uitkomen voor 2. In plaats van een oude auto, eist u alle elektrische auto's ... ik denk dat er op dat moment geen verdere opmerkingen meer nodig zijn.

  Maar het is gewoon een oude auto die duurzaam is. Als ik bedenk hoeveel auto's uit de vriendenkring van 9000 het al lang heeft overleefd. Puur schudden van het hoofd. Des te beter dat een andere CD kan worden opgeslagen.

  10
 • heel interessant verhaal, leuk dat de auto gered kon worden

 • De achterbank lijkt er echt op dat niemand daar ooit heeft plaatsgenomen. Het laat opnieuw zien dat advertenties met "verdrietige" foto's soms meer moeten worden bekeken. Geweldig verhaal!

 • "Een stukje kritiek op het systeem [...] doelloos, zinloos."

  Tom, het is nog steeds een groot genoegen om je blogberichten te lezen, maar ...

  .. met deze heldere korte inleiding tot de 2. Onderdeel van het informatieve, snelle 9000-CD-verhaal dat je echt hebt overtroffen! "Grandios" zoals Herbert Hürsch schreef ..

  Chapeau! en Merci

  • PS
   Correctie: Herbert Hürsch schreef "geweldig" ..

   2
   1
 • Pingback:

Reacties zijn gesloten.