Saab 9000 CD Rescue (2)

Schrijven over het behoud van de waarde van oudere auto's is een sociaal-politiek statement geworden. Dat was niet altijd zo, zeker niet in 2011, toen ik begon met schrijven. De tijden zijn veranderd, het behouden van oude voertuigen is ook een kritiek op het systeem.

Je gelooft het nauwelijks: 1. Hand en alleen 93.000 kilometers!
Je gelooft het nauwelijks: 1. Hand en alleen 93.000 kilometers!

Goede, waardige auto's uit de 80er- en 90er-jaren werden het laatst gesloopt ten gunste van nieuwe auto's. Doelloos, zinloos. Als we daarmee onze omgeving wilden verbeteren, zouden we geen andere auto's nodig hebben, maar meer duurzame auto's die op een intelligente manier worden gebruikt.

Het verlies van Youngtimern is enorm en moet worden voortgezet. Dat is jammer, want we vernietigen een stuk geschiedenis met elk voertuig. Oude auto's hebben iets te vertellen, en soms verandert een smerig eendje in een grote zwaan.

Een stukje (Duitse) hedendaagse geschiedenis

Voordat de 9000 CD richting de werkplaats en de TÜV rolt, onderzoekt Oli de geschiedenis van de limousine en wordt hij auto-archeoloog. Omdat de Saab een bijzonder verhaal heeft dat pas geleidelijk duidelijk wordt, en het leest als volgt:

In het jaar 1993 importeert de ambassademaad van een Baltische ambassade, die op dat moment nog zijn hoofdkantoor heeft in de federale hoofdstad Bonn, een gloednieuwe Saab 9000 CD 2.3i naar Duitsland. De Saab is bijna volledig uitgerust. Hij mist alleen het schuifdak. Een nobele, prestigieuze wagen, met in die tijd een zeer populaire donkergroene lak en stoelen met zwaar, zwart leer.

De Saab verblijft niet in Bonn, maar wordt doorgegeven aan de moeder van de ambassademaad naar Hamburg. De redenen voor de intrafamilietransactie zijn waarschijnlijk de zeer gunstige voorwaarden die Trollhättan biedt in het bedrijf van diplomatieke voertuigen. De eigenaar, een dame van hoge leeftijd, staat de 9000-CD toe op de 1.10.1993. Ze zal de auto besturen tot haar dood. Wie is deze dame? We willen haar naam niet alleen schrijven, ze is lid van de Academies van Wetenschappen in verschillende Scandinavische landen, evenals een emeritus hoogleraar van de Universiteit van Hamburg.

De representatieve CD wordt bij Saab Uhlenhorst geserviced, deze wordt continu gecontroleerd. Toen zijn baasje aan ouderdom overleed, werd hij in 2016 uitgeschreven en kwam terecht bij de dealer, waar Oli hem twee jaar later zou redden.

De historie is duidelijk, zoals vaak het geval is bij een Saab 9000. Veel van deze Zweedse S-Klassen werden zeer lang gereden door de eerste eigenaar, wat het makkelijker maakt om hun historie te onderzoeken. Dat de cd ook nog een ander, ongebruikelijk stukje technologie uit de jaren 90 vervoert, merkt Oli pas na een nadere review.

Folksam data recorder

Dit markeert de start van een excursie naar de eerste jaren van ongevalsonderzoek, die in Scandinavië uiterst consequent werd uitgevoerd. Want naast een Zwabische automaker waren het vooral de Zweden die al vroeg veel energie in deze discipline investeerden.

Saab bouwde de veiligste auto's ter wereld in de 80- en 90-jaren. Om objectief te zijn, werd alles dat uit Zweden kwam toen als extreem veilig beschouwd. Medeverantwoordelijkheid lag naast Saab, Volvo en Autoliv als de drijvende kracht achter Insurance Folksam. Het heeft doelbewust ongevalsonderzoek uitgevoerd en datarecorders in de voertuigen geïnstalleerd.

De Folksam-gegevensrecorder uit de 90-jaren
De Folksam-gegevensrecorder uit de 90-jaren

In het jaar introduceerde 1992 Folksam de eerste recorder (CPR), die reageerde op een mechanische crashimpuls. De apparaten zijn geïnstalleerd in 260.000 Zweedse auto's van Toyota, Saab, Opel en Honda. In het midden van 2008 werd de CPR vervangen door een nieuwe, elektronische generatie recorders (ECR).

Tot november 2018 had Oli nog nooit een crashrecorder uit de jaren 90 gezien - totdat hij de cd kocht en een vreemde, zwarte doos in de reservewielbak vond. Met een Saab-sticker en geborduurde letters. Het lettertype "Crash Pulse Recorder" liet geen twijfel bestaan. Een vroege datarecorder die gelukkig nooit zijn functie hoefde te bewijzen.

Historisch gezien blijkt de 9000-cd een meervoudige meevaller te zijn. Een vorige eigenaar met een boeiende achtergrond, een zeldzame Folksam datarecorder. De moed om de 9k te kopen heeft tot dusver zijn vruchten afgeworpen. Auto-archeoloog Oli had plezier.

Nu staan ​​de workshop, TÜV, goedkeuring en wellness-programma op de lijst. En natuurlijk wil Oli dat de CD wordt geconverteerd naar Euro 2.

Hoe verder te gaan met de 9000-CD komt binnenkort op de blog.

13 gedachten over 'Saab 9000 CD Rescue (2)"

 • blanco

  "Een beetje kritiek op het systeem [...] doelloos, zinloos."

  Tom, het is nog steeds een groot genoegen om je blogberichten te lezen, maar ...

  .. met deze heldere korte inleiding tot de 2. Onderdeel van het informatieve, snelle 9000-CD-verhaal dat je echt hebt overtroffen! "Grandios" zoals Herbert Hürsch schreef ..

  Chapeau! en Merci

  • blanco

   PS
   Correctie: Herbert Hürsch schreef "geweldig" ..

   2
   1
 • blanco

  De achterbank ziet er echt uit alsof er nog nooit iemand heeft gezeten. Hieruit blijkt maar weer dat advertenties met “droevige” foto's soms meer een kijkje verdienen. Goed verhaal!

 • blanco

  heel interessant verhaal, leuk dat de auto gered kon worden

 • blanco

  Echt waar woorden die te maken hebben met de omgeving! Word belachelijk gemaakt voor mijn CD / rijdende "oude" SAAB's door vrienden die sympathiseren met de demonstranten van Friday for Future. De oude auto zou niet meer up-to-date zijn. In plaats van een oude auto vraag je om alle elektrische auto's ... Ik denk dat er verder geen commentaar nodig is.

  Maar het is gewoon een oude auto die duurzaam is. Als ik bedenk hoeveel auto's uit de vriendenkring van 9000 het al lang heeft overleefd. Puur schudden van het hoofd. Des te beter dat een andere CD kan worden opgeslagen.

  10
 • blanco

  Dat klopt, Ik herinner me dat mijn eerste 9000 CS in Brussel, toen ik opnieuw in te stellen één van deze prachtige betonnen menhirs (net zo hoog, dat ze in de achteruitkijkspiegel niet te zien) geramd: de bolder was plat en mijn mooie achterbumper werd heftig geduwd, I werd gedrukt slecht! Terug in Keulen wilde ik de schade nader bekijken - vanwege de reparatieorder. En kijk eens: geen schade meer te zien! Alleen lichte verfkrabbels, die ik als een bevestiging nam, niet alleen om het hele ding te hebben gedroomd.

 • blanco

  BUMPERS

  "Doelloos, zinloos (e)" schrappen en "kritiek op het systeem". De introductie is geweldig ...

  Het was pas vanochtend dat een groot parkeerterrein me voor de geest kwam te staan ​​in hoeverre de hele industrie is overleden van elke aanspraak op duurzaamheid in alle merken (deels om politieke redenen en opzettelijk).
  Voor- en achterelementen worden steeds groter en worden steeds verder langs de zijkant van het voertuig getrokken - doorspekt met sensoren en andere elementen rondom ...

  Bumpers en spatborden hebben hun langste tijd gehad. Het is beter om de helft van de auto of de hele auto te ruilen als iemand er verkeerd naar kijkt ...

  Een achterklep (Tiguan) trok mijn aandacht, waarvan de onderkant optisch en praktisch was gevormd als onderdeel van de achterskirt / de "bumper". Een achterklep als bumper? Ben je gek?

  Als je auto's zo zou willen ontwerpen dat de kleinste hobbels - of het nu rechts, achter, links of voor is - een economisch totaal verlies en een mogelijke sloop veroorzaken, dan zouden jongere auto's precies op de goede weg zijn ...

  Ik ben blij dat de cd is opgeslagen en ik kijk uit naar deel III ...

  20
  • blanco

   PS
   Als ik het recht in het hoofd, was er in die tijd proeven met de 9000 en andere hedendaagse auto's in termen van de kwaliteit van hun bumpers. De ingenieurs van Saab koos de kwaliteit van de kunststof en (honingraat) structuur achter de buitenschaal zodanig of ontworpen dat de afstand met 9000 was winnaar.

   Er werd gemeten welke snelheden van een botsing de respectievelijke voertuigen / bumpers toestaan ​​voordat blijvende vervorming of andere structurele schade kan worden bepaald. Dat was heel, heel duurzaam ...

  • blanco

   Helemaal correct. Helaas heeft Saab deze on-mode ook doorgemaakt met de hatchback op de 9-5 NG SC.

   • blanco

    Je slaat de spijker op zijn kop ...

    Of SAAB zich vandaag zou kunnen of zou kunnen terugtrekken uit wettelijke voorschriften en onfrisse zaken is volledig en volledig aanvechtbaar.
    Helmut Kohl sprak over de genade van late geboorte in een andere context. Misschien is het vroege faillissement ook een zekere genade?
    Als een liefhebber van het merk bevindt men zich nu in de luxe positie om SAAB's te meten of te meten zoals ze dat ooit deden in vergelijking met tijdgenoten en hoe nuttig ze nog steeds zijn.

    Ik kan niet zeggen of SAAB vandaag nog steeds auto's zou bouwen die ik verreweg de voorkeur zou geven boven andere nieuwe auto's. Wat had kunnen zijn, wordt steeds speculatiever en interesseert me steeds minder ...

    Ik zie mijn persoonlijke autotoekomst steeds meer op het gebied van gebruikte auto's en oldtimers. Ik had een paar jaar geleden niet gedacht, maar nu is het. En het is verbazingwekkend bevrijdend. Moeten ze het allemaal doen: hun on-mode en on-manieren, maar niet met mij ...

 • blanco

  Geweldig verhaal over deze 9000-CD!
  Dat deze 9000 CD ook een "echte CD-Limo" was, is echt gaaf in dit verhaal!
  Onderzoek was absoluut leuk en plezierig ... 🙂
  Ook kijk ik uit naar het vervolg!

 • blanco

  Auto-archeologie, dat is cool. Ongelofelijk wat de SAAB voor een verhaal heeft. Geweldig dat ze zo goed is gedocumenteerd. Ik kijk er naar uit om deel 3 te delen!

  10

Reacties zijn gesloten.