Back to the Future

Als iemand me onlangs had verteld dat je heel tevreden kunt zijn met een 20 jaar oud voertuig, dan had ik het waarschijnlijk schuin bekeken en gedacht aan reparaties, roest, stoelen, enz.

Onberispelijk interieur
Onberispelijk interieur

Ik ga nu zelf een 20 jaar oud Saab 9-5 gebeurd: ik nog steeds rijden professioneel rond 50 tkm per jaar - en sinds 1997 in verschillende Saabs. De huidige 9-3 X heeft nu 234 tkm uitgevoerd en moet een beetje worden gespaard zodat deze lang meegaat. Toen kwam het idee om de 9-3 X 'in de winter' op de juiste manier te besturen en een andere stationwagon te kopen voor de zomer. Probleem: rond 10 of 8 zijn na het einde van de productie van Saab-stationwagons vrijwel alleen voertuigen met een hoge kilometerstand op de markt. En ik wilde ook mijn favoriete kleurencombinatie bordeaux metallic met lederbeige hebben - een speurtocht naar de speld in een hooiberg.

Toevallig keek ik in januari autoscout.ch aan Saabs, vooral omdat de Zwitserse auto moet in goede conditie, en ziedaar, het was een 1999er 9-5 combinatie aangeboden in wijnrood metallic met beige leder, met een sensationeel tkm 99 op de klok, en als de kers op de top van de V6-benzinemotor onder de motorkap. Wow! Dus nam contact op met de dealer in Zürich, ondervroeg verschillende dingen, voerde een WhatsApp-videogesprek, waarbij hij me verschillende details liet zien en vervolgens het koopcontract maakte. Dan is de douane procedure die moet worden behandeld op het internet van te voren kwam, en eind januari Saab reparatiewerkplaats van mijn vertrouwen nam het voertuig op een aanhanger naar Duitsland - ik was op dat moment als gevolg van griep niet te rijden kunnen.

De 9-5 kreeg de volledige goedkeuring van de TÜV, een service en de tintering van de disc-film, zodat de zon niet zo veel brandt als de ruiterhond op de vacht. Nu loopt hij met seizoen-ID 03-11.

Welnu, het lichaam is niet dellenfrei (dat geeft een paar cosmetische reparaties), maar wat voor mij absoluut belangrijk was, is: het interieur inclusief leren stoelen is echt 1a! En de 99 tkm was niet alleen begrijpelijk op basis van het serviceboekje, maar ook op typische details zoals: steenstrips op de motorkap, nul ministeenspaanders op de voorruit. Natuurlijk is de Saab roestvrij, oliedicht en werken alle elektrische helpers.

Al met al: een meevaller! En de vlotte werking van V6 met de automaat is een droom! Volgens vooraf 3.500 zelf afgelegde kilometers is de gemiddelde consumptie 9,7 l / 100km - 1 4 liter meer in-cilinder turbo - betaald. Natuurlijk komt deze waarde tot stand met een ontspannen rijstijl, en de auto laadt daar altijd voor op.

Eindelijk 9-5 opnieuw, na vier en een half jaar "onthouding". Eindelijk weer: het ingenieuze dubbele zonnevizier, de praktische parkeerkaarthouder, de supercomfortabele stoelen, de royale ruimte.

Over het onderwerp van waarde en duurzaamheid van oudere auto's, de Saab 900 vriendin in de lezersbijdrage van 17.02.2019 heb al alles gezegd - ik kan het alleen maar eens zijn. Zelfs de geïnfiltreerde trends maken geen indruk op ons, Saab-stuurprogramma's.

Mijn 9-5 stationwagon was in die tijd zeker het beste dat in Trollhatten van de baan was. En deze Vorsprung durch Technik maakt zelfs vandaag nog rijplezier 😉


Dank aan Thomas Zecher voor het Saab-verhaal op zondag! Hoe is het in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaart u, hoe reageren vrienden, collega's en het gezin? Met aflaat, enthousiasme of mededogen? Hoe houd je de Saab levend, wat doe je met reserveonderdelen en workshops, hoe optimaliseer je of herstel je de oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!". Uitdagend, maar ook interessant. Hoe ziet het eruit met de fans, hoe sterk slaat de Saab-hartslag in het dagelijks leven? Schrijf het ons, het is het waard!

We danken u voor elk gepubliceerd artikel met een exclusief Saab-Scania-bord.

31 gedachten over 'Back to the Future"

 • Hallo ! Alles goed gedaan, geweldige kleurencombinatie en wat ik vooral leuk vind en op dat moment niet eens werd geadverteerd; de auto heeft de geweldige GHSD. Ik heb ook de gegevens / advertentie opgeslagen, voor het geval je er toen niet aan dacht. Zelf heb ik in Zwitserland meerdere keren interessante tweedehands auto's gezien. In mijn ervaring zijn er echter Saab-partners die erg terughoudend zijn om aan Duitsland te verkopen en die er eerlijk over zijn, omdat ik begrijp dat ze meer geïnteresseerd zijn in het houden van de voertuigen en dus de klanten in Zwitserland. Ik herinner me de exacte procedure voor 100 pct. Niet meer, maar was het niet zo dat je onder andere de Zwitserse omzetbelasting kunt laten zien en bijschrijven bij de dealer? Heeft u douanerechten betaald? Was er niet iets met de zogenaamde EUR1, dat wil zeggen, is het recht niet gedeeltelijk op nul gesteld? Maar ik ben niet helemaal up-to-date meer ...

 • Als auteur wil ik je heel erg bedanken voor de vele felicitaties na zoveel en meer reacties dan verwacht. De auto roept veel emoties en herinneringen op ...
  Natuurlijk wordt het Saab-embleem bij gelegenheid uitgewisseld!
  Ik denk dat ik de aankoopprijs moet aankondigen: 4.500, - Euro plus 10% belasting plus 19% importbelasting. Zelfs met deze extra kosten nog steeds een grote waarde voor uw geld.
  De catalogusprijs was 1999 op ongeveer 80.000, - DM, zoals ik uit een prijslijst heb gehaald, die ik in mijn fonds vond.

 • Ik zou Thomas Zecher een hartelijke groet willen sturen. Ik heb van 1999 naar 2010 hetzelfde model gereden, niet als een stationwagon, maar met dezelfde kleur en interieur en met de prachtige V6-benzinemotor met automaat. 2010 Ik heb de auto vervangen door 100 tkm voor een 9-5 Combi Vector Griffin, die inmiddels ook 109 tkm heeft gereden.

  Mijn dealer in Berlijn heeft de V6 nog steeds in zijn inventaris en ik kon er een dag mee rijden terwijl mijn stationwagon in de werkplaats in dienst was. De V6 heeft nu 236 tkm op de meter en rijdt nog steeds als een droom!

  Ik wens Thomas Zecher heel veel plezier met zijn Saab!

 • Geweldig rapport! En ik feliciteer deze prachtige 9-5 met dit interieur!
  Ondertussen word ik echt zwak met de jaren 70 & 80 Saab in zilvergrijs met een pluchen rood interieur, jouw / jouw interieur is de moderne interpretatie, maar ook helemaal vrij van de bling bling van vandaag.
  Gefeliciteerd, maar ik herhaal mezelf ..

 • Prachtig, dit interieur! Helaas is het in Duitsland over het algemeen erg moeilijk om een ​​9-5 te krijgen met licht gekleurd leer EN “hout”. Alleen het stuur is geweldig! Ik had ooit een 99'er 9-5 Aero als sedan met precies dit interieur (inclusief het houten stuur!) In scarabee groen met alle toeters en bellen - een droom die ik vandaag nog steeds mis! De auto is vervolgens verkocht naar Noorwegen (!). Ik zou het vandaag opnieuw kopen als er een was ... 🙁

 • "... dubbele zonneklep, de praktische parkeerkaarthouder, de supercomfortabele stoelen ..."

  Dat is precies wat ik destijds zo geweldig vond aan onze 9-5 (deze onopvallende "kleine dingen")!

  Helaas heeft mijn huidige 2011 (in ieder geval) daar niets meer van…. ;-(

 • Ik kan het goed begrijpen ...

  Ik had ook het genoegen om in de 940 stationwagen te rijden. De grootste kofferbak die ik ooit heb verplaatst in een normale auto. Vergeleken met zijn voorgangers (bijv. De 245) heb ik zeer goede herinneringen aan het onderstel, de motor (een zachte turbo) en de versnellingspook, minstens zo vooruitstrevend binnen het merk. Dat was echt een geweldige auto met veel ruimte ...

  Toegegeven, SAAB heeft te veel tijd in verschillende richtingen genomen (kleine en grote auto's) en zich verslapen sommige trends. Maar ze hebben alles gedaan wat ze ooit behoorlijk goed en heel goed hebben gedaan, veel tijd geïnvesteerd en geïnvesteerd in goede auto's. Daarom houden we van SAAB 😉

 • @ Wolfgang, ik ben vandaag ook geweest! 93er Convertible 1998 uit de winterslaap gehaald in geel en kijk uit naar een paashaas 🙂

 • De 95er Kombi was net te laat! De Saab-mensen hebben al wat trends gemist (stationwagon, kleine auto, vierwielaandrijving)

  Ik keerde na bijna 1993 jaren terug naar Zwitserland op het zwarte continent en wilde een ruime stationwagon. Citroen of Saab moet het zijn, de Citroen XM vond ik niet leuk en Saab had geen stationwagen in het programma. Het was dus natuurlijk een 10er van Volvo. Ook een hele goede auto. En helaas kwam ik voor het eerst bij mijn eerste Saab in 945.

 • Ik wil niet kieskeurig zijn, maar de auto is zo fantastisch onderhouden, ik zou op originaliteit vertrouwen en het logo van de motorkap vervangen door een authentiek Saab-Scania-logo dat bij het stuur past. De MY99 was eindelijk voor de volledige GM-inschrijving met een wijziging van het Saab-logo zonder Scania. Ziet er uit als een geweldige kleurencombinatie en 8,7 L is al moeilijk te bereiken met de 4-cilinderschakelaar, rijd zelfs de 9-5 als zowel LPT als FPT Aero. Daarom vind ik 9,7 L met de V6 automatisch sensationeel. Kan me zelfs goed herinneren aan de advertentie, was me ook bewust geworden van hem. Gefeliciteerd!

 • Oh ja, ik zou dit verhaal (en) ook graag willen lezen ...

  Het maakt niet uit welke van de vele mogelijk is. Of het nu het overnameverhaal is of de ingenieuze luxe van een vakantie op het eiland in uw eigen SAAB met het stuur rechts ...

  Dat klinkt echt fantastisch. Hoe goed je ook overweg kunt met linksgestuurd rijden in de stad of op de M-Anyway, ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je uiterlijk op een landweg achter een vrachtwagen het stuur aan de “rechterkant” wilt hebben.

  Iedereen die deze wens heeft vervuld, moet een heel gelukkig mens zijn en heeft zeker een of meer goede verhalen in petto ...

 • Heb je de Saab zelf geïmporteerd of gekocht bij een Duitse dealer? Een Japanse Saab zou ook een blogverhaal waard zijn

 • "(...) geen van hen had de klassieke Saab-turbomotor."

  Is dat correct? "Rubriek" betekent Reader's Story 2019? Vóór deze V6 waren er twee atmosferische maar ook twee 2.0 4-cilinder turbo's. Een 900 Turbo en een 9-5 2.0t. Ik heb altijd gedacht dat een SAAB-turbomotor niet klassieker kon zijn dan in de 900 I?

 • Zeer mooie post die elk Saab-hart inspireert. Geweldige auto. Ik kan niet wachten om mijn 9.3 convertible van 2000 vandaag uit de winterhut te halen. De zon lacht passend en zal worden weerspiegeld in de gele verf. Ziet er optisch en technisch niet zo uit als 19-jaren.

 • Ja, geweldige auto zoals een 9-5. Mijn 9 5-wagen komt uit Japan, zeer goed onderhouden en onderhouden, slechts 40.000 km geleden 2 jaar geleden. Als een rechtse besturing extreem goedkoop en eigenlijk bedoeld voor onze zomervakantie in Engeland. Zo populair in de familie dat het daar niet alleen voor wordt gebruikt.

 • En de 2,3-literengine wordt nog steeds gebouwd.
  Shanghai Motors heeft de complete motorproductielijn gekocht en blijft de motor op de lijn bouwen.
  Alleen moet het moeilijk zijn om van daaruit reserveonderdelen te krijgen.

 • De 9-5 gisteren en vandaag

  Ik denk dat (het is vermoedelijk nog steeds niet populair) te wijten is aan het feit dat veel SAAB-chauffeurs de hatchback hebben leren kennen en waarderen via de 900 en 9000. De 9-5 was tegelijkertijd het vertrek van gewoonten (gerelateerd aan SAAB) en het speciale (gerelateerd aan de hele markt) ...

  Een 9-5 SC met of zonder dakleuning kan niet echt worden beschuldigd dat zijn bruikbaarheid lager zou zijn dan die van zijn voorgangers. En toch ken ik een EX-SAAB-chauffeur die zo boos was over de overstap van 9000 naar 9-5 dat hij het merk veranderde. Natuurlijk kreeg hij daar geen andere hatchback of zelfs een gloednieuwe 9000, maar een andere stationwagon. Als gevolg daarvan, irrationeel en ook oneerlijk SAAB, voelde ik dat het merk in die tijd veranderde.

  Maar de tijd waarin de 9-5 ervan is beschuldigd de hatchback te hebben verlaten, lijkt me langzaam maar zeker tot het einde toe af.

 • Ik bedank je ook voor het verhaal. Ik vind het interessant dat voertuigen die voorheen in de categorie werden gepresenteerd, niet allemaal de klassieke Saab-turbomotor hadden. Ik reed ook de V6 als een servicewagen, de 300 000km is niet echt in de auto gezien en gedreven als nieuw.

 • Ik kan deze positieve ervaringen alleen maar bevestigen. Ik rijd al een tijdje in twee sedans met V6-benzine. Ik heb veel moeten investeren, maar ik heb er zeker geen spijt van gehad. Prachtig, zeker op lange reizen. Ik hoor steeds, zoals ik al eerder schreef, mijn oude favoriete cassettes van goede kwaliteit en ik vind het leuk om alle "artiesten" in te halen.

 • Ik kan dat echt alleen maar bevestigen. Maar bovenal de veiligheid bij een ongeval, vandaag zie ik voertuigen die alleen veilig zijn in de betreffende crashtestruimte. Al het andere wordt verwaarloosd.

 • Een voorbeeld

  1994 Saab 900 S $ 23,900

  Kilometerstand 22,777
  Te koop bij DEALER
  Kleur donkergroen
  Chassisnummer YS3AK75E2R7003068
  Transmissie Manual
  Lichaam CONVERTIBEL
  Motor 4-CILINDER
  Vraag de verkoper over functies en opties

 • Ja, zo is het, in de VS, vanwege de wisselkoersen, werd een dergelijke auto ook veel goedkoper gekocht en ze werden daar ook goedkoper aangeboden.
  En er zijn ook enkele reserveonderdelen in zeer goede staat die u gemakkelijk kunt winkelen. Ik heb het zelf al gedaan. Ze hebben een geweldige service.
  Je krijgt alles van de Saab Sonnet tot het einde.

 • Dat klopt, de markt in de VS staat altijd een of andere overeenkomst toe. Over het algemeen lijkt het mij dat veel modellen in Amerika (aanzienlijk) goedkoper zijn dan in Europa. Modellen zoals een Turbo X of 9-4x zijn veel goedkoper om te hebben.

 • Ja, ook gefeliciteerd van mijn kant.
  ! Een goede beslissing!
  De 9-5 wordt eigenlijk gezien als impopulair, maar naar mijn mening samen met de 9000 de beste Saab, die door de Zweden is geproduceerd.
  Met bijna 100.000-kilometers kun je het vliegtuig bijna als nieuw prijzen.
  Ik moet u echter zeggen dat het olieverlies in de loop van de jaren zal beginnen.
  Veel werk, maar alles is goed gedaan!

 • Als je een goede Saab wilt, moet je een van de belangrijkste markten van Saab bezoeken.
  Omdat de hoofdmarkt de VS was.
  En er zijn hele goede voertuigen van oud naar nieuw.
  En transport is geen probleem met Schenker, die zelfs voor de inklaring zorgt
  Ook de heropname in Duitsland is probleemloos met een TÜV-certificaat.

  2011 Saab 9-4X Aero XWD AWD 4dr SUV - $ 20991 (+ Choice Auto Center) verberg dit bericht zichtbaar

 • Gefeliciteerd met de geweldige aankoop. En uit eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen: zo blijft het. Mijn 91-serie 9000 CSE, 93-serie 900 coupé soft turbo en een 94-serie 900 converteerbare V6 zien eruit en voelen aan als een auto van het jaar. Ik blijf mezelf afvragen - vooral als ik uit een huurauto stap - wat de premium auto-ontwikkelaars de afgelopen 30 jaar hebben gedaan….
  En het is onmogelijk voor te stellen waar Saab vandaag had kunnen zijn ... Maar daar beginnen we niet eens mee.
  En zorg voor wat er nog is ... Groeten aan de gemeenschap.

  De Lizi

 • Fantastisch rapport, geweldig voertuig! Veel plezier ermee!

  Ik woon in het grensgebied tussen Duitsland en Zwitserland en blijf kijken naar Saabs in Zwitserland. In de regel hebben ze aanzienlijk minder kilometers op de teller (klein land stuurt hun groeten ...) en kosten ze niet langer in CHF wat een Saab in euro's in Duitsland kost. Dan is er de douane en acceptatie. Maar zo wild is het niet. Ik heb al twee Saab en een Lancia geëxporteerd van CH naar D. Alles verliep probleemloos en met een redelijke besteding van tijd. Maar dat kan alleen als je heel dicht bij de grens woont.

  Ik vind het leuk hier op de blog. Ik ben gepassioneerd door mijn 15-20-oude Saab. Ik sta in de 93er-serie. Ze zijn zo mooi en compact en als Aero Coupe gewoon prachtig! Ik zou een geweldige 95er Aero niet minachten.

  Goede tijd en goede rit naar de lente!

 • Geweldig rapport !!! Kan ik gewoon alles bevestigen? Mijn 93 convertible Bj 1999 verkeert in zo'n goede staat (geen roest, geen versleten stoelen, etc.) zoals je zelden zult vinden.

 • Dan (later) Gefeliciteerd met de werkelijk prachtige 9-5 😉 En 9,7l op 100 km voor een V6 is nog steeds erg acceptabel.

 • Echt een fijne auto. Ik rijd momenteel met mijn derde 9-5 stationwagen en op de een of andere manier kan ik er niet vanaf komen omdat alles op de auto "past".
  Goede reis!

 • Deze nette 9-5 komt blijkbaar uit goede handen ...

  ... en is dan weer in goede handen als het voertuig van uw keuze in de kleur en uitrusting van uw keuze. Dat is bijna net zo goed alsof Thomas Zecher een nieuwe SAAB-auto bij de dealer had besteld.

  Een leuk, bemoedigend en geruststellend zondagsverhaal (bedankt aan de auteur). Als er geen nieuwe zijn, waarom niet op zoek naar de SAAB die u altijd al zo lang en grensoverschrijdend wilde hebben?

  PS
  Meneer Zecher, u schrijft over een hond. Het binnenste handvat van de achterklep is ontworpen voor dit doel. Het ouderlijk toezicht ook. Eerst breng je het volgzame dier naar buiten en dan moet je het beveiligen 😉

Reacties zijn gesloten.