Back to the Future

Als iemand me onlangs had verteld dat je heel tevreden kunt zijn met een 20 jaar oud voertuig, dan had ik het waarschijnlijk schuin bekeken en gedacht aan reparaties, roest, stoelen, enz.

Onberispelijk interieur
Onberispelijk interieur

Ik ga nu zelf een 20 jaar oud Saab 9-5 gebeurd: ik nog steeds rijden professioneel rond 50 tkm per jaar - en sinds 1997 in verschillende Saabs. De huidige 9-3 X heeft nu 234 tkm uitgevoerd en moet een beetje worden gespaard zodat deze lang meegaat. Toen kwam het idee om de 9-3 X 'in de winter' op de juiste manier te besturen en een andere stationwagon te kopen voor de zomer. Probleem: rond 10 of 8 zijn na het einde van de productie van Saab-stationwagons vrijwel alleen voertuigen met een hoge kilometerstand op de markt. En ik wilde ook mijn favoriete kleurencombinatie bordeaux metallic met lederbeige hebben - een speurtocht naar de speld in een hooiberg.

Toevallig keek ik in januari autoscout.ch aan Saabs, vooral omdat de Zwitserse auto moet in goede conditie, en ziedaar, het was een 1999er 9-5 combinatie aangeboden in wijnrood metallic met beige leder, met een sensationeel tkm 99 op de klok, en als de kers op de top van de V6-benzinemotor onder de motorkap. Wow! Dus nam contact op met de dealer in Zürich, ondervroeg verschillende dingen, voerde een WhatsApp-videogesprek, waarbij hij me verschillende details liet zien en vervolgens het koopcontract maakte. Dan is de douane procedure die moet worden behandeld op het internet van te voren kwam, en eind januari Saab reparatiewerkplaats van mijn vertrouwen nam het voertuig op een aanhanger naar Duitsland - ik was op dat moment als gevolg van griep niet te rijden kunnen.

De 9-5 kreeg de volledige goedkeuring van de TÜV, een service en de tintering van de disc-film, zodat de zon niet zo veel brandt als de ruiterhond op de vacht. Nu loopt hij met seizoen-ID 03-11.

Welnu, het lichaam is niet dellenfrei (dat geeft een paar cosmetische reparaties), maar wat voor mij absoluut belangrijk was, is: het interieur inclusief leren stoelen is echt 1a! En de 99 tkm was niet alleen begrijpelijk op basis van het serviceboekje, maar ook op typische details zoals: steenstrips op de motorkap, nul ministeenspaanders op de voorruit. Natuurlijk is de Saab roestvrij, oliedicht en werken alle elektrische helpers.

Al met al: een meevaller! En de vlotte werking van V6 met de automaat is een droom! Volgens vooraf 3.500 zelf afgelegde kilometers is de gemiddelde consumptie 9,7 l / 100km - 1 4 liter meer in-cilinder turbo - betaald. Natuurlijk komt deze waarde tot stand met een ontspannen rijstijl, en de auto laadt daar altijd voor op.

Eindelijk 9-5 opnieuw, na vier en een half jaar "onthouding". Eindelijk weer: het ingenieuze dubbele zonnevizier, de praktische parkeerkaarthouder, de supercomfortabele stoelen, de royale ruimte.

Over het onderwerp van waarde en duurzaamheid van oudere auto's, de Saab 900 vriendin in de lezersbijdrage van 17.02.2019 heb al alles gezegd - ik kan het alleen maar eens zijn. Zelfs de geïnfiltreerde trends maken geen indruk op ons, Saab-stuurprogramma's.

Mijn 9-5 stationwagon was in die tijd zeker het beste dat in Trollhatten van de baan was. En deze Vorsprung durch Technik maakt zelfs vandaag nog rijplezier 😉


Dank aan Thomas Zecher voor het Saab-verhaal op zondag! Hoe is het in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaart u, hoe reageren vrienden, collega's en het gezin? Met aflaat, enthousiasme of mededogen? Hoe houd je de Saab levend, wat doe je met reserveonderdelen en workshops, hoe optimaliseer je of herstel je de oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!". Uitdagend, maar ook interessant. Hoe ziet het eruit met de fans, hoe sterk slaat de Saab-hartslag in het dagelijks leven? Schrijf het ons, het is het waard!

We danken u voor elk gepubliceerd artikel met een exclusief Saab-Scania-bord.

31-gedachten ook "Back to the Future"

 • Deze nette 9-5 komt blijkbaar uit goede handen ...

  ... en wordt dan terug als een gewenst voertuig in de gewenste kleur en apparatuur terug in goede handen. Dat is bijna net zo goed als wanneer Thomas Zecher een nieuwe SAAB-auto bij de dealer had besteld.

  Een leuk, bemoedigend en geruststellend zondagsverhaal (bedankt aan de auteur). Als er geen nieuwe zijn, waarom niet op zoek naar de SAAB die u altijd al zo lang en grensoverschrijdend wilde hebben?

  PS
  Meneer Zecher, u schrijft over een hond. Het binnenste handvat van de achterklep is ontworpen voor dit doel. Het ouderlijk toezicht ook. Eerst breng je het volgzame dier naar buiten en dan moet je het beveiligen 😉

 • Een hele fijne auto. Ik rijd momenteel mijn derde 9-5 stationwagon en kan er niet vanaf, omdat alles gewoon "past" in de auto.
  Goede reis!

  • Ik kan dat alleen maar bevestigen. Vooral de veiligheid wanneer hij crasht, ik zie vandaag voertuigen die alleen veilig zijn in het relevante crashtestgebied. Al het andere wordt verwaarloosd.

 • Dan (later) Gefeliciteerd met de werkelijk prachtige 9-5 😉 En 9,7l op 100 km voor een V6 is nog steeds erg acceptabel.

 • Geweldig rapport !!! Kan ik gewoon alles bevestigen? Mijn 93 convertible Bj 1999 verkeert in zo'n goede staat (geen roest, geen versleten stoelen, etc.) zoals je zelden zult vinden.

 • Fantastisch rapport, geweldig voertuig! Veel plezier ermee!

  Ik woon in het grensgebied D / CH en ik blijf kijken naar Saabs in Zwitserland. Over het algemeen is het aanzienlijk minder km op de klok (klein land stuurt groeten ....) En niet langer kosten in CHF, wat een Saab in euro's in Duitsland kost. Dan komt de douane en Abname. Maar het is niet zo erg. Ik heb al twee Saab en één Lancia geëxporteerd van CH naar D. Alles verliep soepel en met een redelijke hoeveelheid tijd. Maar het gaat alleen goed als je heel dicht bij de grens woont.

  Ik vind het leuk hier op de blog. Ik ben gepassioneerd door mijn 15-20-oude Saab. Ik sta in de 93er-serie. Ze zijn zo mooi en compact en als Aero Coupe gewoon prachtig! Ik zou een geweldige 95er Aero niet minachten.

  Goede tijd en goede rit naar de lente!

 • Gefeliciteerd met de geweldige aankoop. En vanuit mijn eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen: zo blijft het. Mijn 91-9000 hij CSE, 93-900 hij Coupe Turbo Zacht en 94-900 hij Convertible V6 zien en voelen als in de auto van vorig jaar. Ik blijf mezelf afvragen - vooral als ik uit een huurauto stap - wat de ontwikkelaars van premiumauto's hebben gedaan in de afgelopen 30-jaren ....
  En niet om je voor te stellen waar Saab vandaag zou kunnen zijn ... maar daar beginnen we niet eens aan.
  En behoud wat er nog steeds is ...... Groeten aan de gemeenschap.

  De Lizi

  • Ik kan alleen deze positieve ervaringen bevestigen. Rijd enige tijd twee V6 Benziner limousines. Hoewel ik veel moest investeren, maar ik heb absoluut geen spijt gehad. Vooral op een lange afstand geweldig. Altijd, zoals ik ooit schreef, luister naar mijn oude favoriete cassettes van goede kwaliteit en laat alle "artiesten" inhalen.

 • Als je een goede Saab wilt, moet je een van de belangrijkste markten van Saab bezoeken.
  Omdat de hoofdmarkt de VS was.
  En er zijn hele goede voertuigen van oud naar nieuw.
  En transport is geen probleem met Schenker, die zelfs voor de inklaring zorgt
  Ook de heropname in Duitsland is probleemloos met een TÜV-certificaat.

  2011 Saab 9-4X Aero XWD AWD 4dr SUV - $ 20991 (+ Choice Auto Center) verberg dit bericht verberg

  • Dat klopt, de markt in de VS staat altijd een of andere overeenkomst toe. Over het algemeen lijkt het mij dat veel modellen in Amerika (aanzienlijk) goedkoper zijn dan in Europa. Modellen zoals een Turbo X of 9-4x zijn veel goedkoper om te hebben.

 • Ja, ook gefeliciteerd van mijn kant.
  ! Een goede beslissing!
  De 9-5 wordt eigenlijk gezien als impopulair, maar naar mijn mening samen met de 9000 de beste Saab, die door de Zweden is geproduceerd.
  Met bijna 100.000-kilometers kun je het vliegtuig bijna als nieuw prijzen.
  Ik moet u echter zeggen dat het olieverlies in de loop van de jaren zal beginnen.
  Veel werk, maar alles is goed gedaan!

  • De 9-5 gisteren en vandaag

   Dat (hij zou nog steeds niet populair zijn) komt, denk ik, daarom dat veel SAAB-stuurprogramma's via 900 en 9000 de hatchback kennen en waarderen. De 9-5 was ook een afwijking van gewoonten (gerelateerd aan SAAB) en het specifieke (in relatie tot de hele markt) ...

   Een 9-5 SC met of zonder dakleuning kan niet echt worden beschuldigd dat zijn bruikbaarheid lager zou zijn dan die van zijn voorgangers. En toch ken ik een EX-SAAB-chauffeur die zo boos was over de overstap van 9000 naar 9-5 dat hij het merk veranderde. Natuurlijk kreeg hij daar geen andere hatchback of zelfs een gloednieuwe 9000, maar een andere stationwagon. Als gevolg daarvan, irrationeel en ook oneerlijk SAAB, voelde ik dat het merk in die tijd veranderde.

   Maar de tijd waarin de 9-5 ervan is beschuldigd de hatchback te hebben verlaten, lijkt me langzaam maar zeker tot het einde toe af.

   • De 95er Kombi was net te laat! De Saab-mensen hebben al wat trends gemist (stationwagon, kleine auto, vierwielaandrijving)

    Ik keerde na bijna 1993 jaren terug naar Zwitserland op het zwarte continent en wilde een ruime stationwagon. Citroen of Saab moet het zijn, de Citroen XM vond ik niet leuk en Saab had geen stationwagen in het programma. Het was dus natuurlijk een 10er van Volvo. Ook een hele goede auto. En helaas kwam ik voor het eerst bij mijn eerste Saab in 945.

    • Kan ik het begrijpen ...

     Ik had ook het genoegen met de 940 stationwagon. De grootste kofferbak die ik ooit in een normale auto heb verplaatst. Vergeleken met voorgangers (zoals de 245) heb ik chassis, motor (een soft-turbo) en circuit minstens als merk-intern progressief in zeer goed geheugen. Dat was echt een geweldige auto met veel ruimte ...

     Toegegeven, SAAB heeft te veel tijd in verschillende richtingen genomen (kleine en grote auto's) en zich verslapen sommige trends. Maar ze hebben alles gedaan wat ze ooit behoorlijk goed en heel goed hebben gedaan, veel tijd geïnvesteerd en geïnvesteerd in goede auto's. Daarom houden we van SAAB 😉

 • Ja, zo is het, in de VS, vanwege de wisselkoersen, werd een dergelijke auto ook veel goedkoper gekocht en ze werden daar ook goedkoper aangeboden.
  En er zijn ook enkele reserveonderdelen in zeer goede staat die u gemakkelijk kunt winkelen. Ik heb het zelf al gedaan. Ze hebben een geweldige service.
  Je krijgt alles van de Saab Sonnet tot het einde.

 • Een voorbeeld

  1994 Saab 900 S $ 23,900

  Kilometerstand 22,777
  Te koop van DEALER
  Kleur donkergroen
  VIN YS3AK75E2R7003068
  Transmissiehandboek
  Lichaam CONVERTIBLE
  Motor 4 CILINDER
  Vraag de verkoper over functies en opties

 • Ik bedank je ook voor het verhaal. Ik vind het interessant dat voertuigen die voorheen in de categorie werden gepresenteerd, niet allemaal de klassieke Saab-turbomotor hadden. Ik reed ook de V6 als een servicewagen, de 300 000km is niet echt in de auto gezien en gedreven als nieuw.

  • "(...) alle hadden niet de klassieke Saab-turbomotor."

   Klopt dat? "Rubriek" wordt waarschijnlijk lezer-verhaal 2019 genoemd? Aan de voorkant van deze V6 waren de twee sukkels maar ook twee 2.0 4-cilinders Turbos. Een 900 Turbo en een 9-5 2.0t. Ik dacht altijd, klassieker dan in 900 Ik kon geen SAAB-turbomotor zijn?

 • En de 2,3-literengine wordt nog steeds gebouwd.
  Shanghai Motors heeft de complete motorproductielijn gekocht en blijft de motor op de lijn bouwen.
  Alleen moet het moeilijk zijn om van daaruit reserveonderdelen te krijgen.

  • Geweldig rapport! En ik feliciteer deze prachtige 9-5 met dit interieur!
   Inmiddels word ik erg zwak bij 70-ER & 80-jaren Saab in zilvergrijs met een pluchen rood interieur. Je interieur is de moderne interpretatie, maar ook helemaal gratis van het hedendaagse Bling Bling.
   Gefeliciteerd, maar ik herhaal mezelf ..

 • Ja, geweldige auto zoals een 9-5. Mijn 9 5-wagen komt uit Japan, zeer goed onderhouden en onderhouden, slechts 40.000 km geleden 2 jaar geleden. Als een rechtse besturing extreem goedkoop en eigenlijk bedoeld voor onze zomervakantie in Engeland. Zo populair in de familie dat het daar niet alleen voor wordt gebruikt.

  • Heb je de Saab zelf geïmporteerd of gekocht bij een Duitse dealer? Een Japanse Saab zou ook een blogverhaal waard zijn

   • Oh ja, ik zou dit verhaal ook graag lezen ...

    Het maakt niet uit welk van de vele mogelijkheden. Of het nu het acquisitieverhaal is of de ingenieuze luxe van het hebben van uw eigen SAAB-vakantie met het stuur rechts op het eiland ...

    Dat klinkt echt fantastisch. Hoe goed je ook met de linkerhand in de stad of op de M-Sowie kunt opschieten, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je het stuur aan de "juiste" kant wilt op zijn laatst op een snelweg achter een vrachtwagen.

    Iedereen die aan deze wens heeft voldaan, moet een heel gelukkig persoon zijn en heeft zeker een of meer goede verhalen in petto ...

 • Zeer mooie post die elk Saab-hart inspireert. Geweldige auto. Ik kan niet wachten om mijn 9.3 convertible van 2000 vandaag uit de winterhut te halen. De zon lacht passend en zal worden weerspiegeld in de gele verf. Ziet er optisch en technisch niet zo uit als 19-jaren.

  • @ Wolfgang, ik ben vandaag ook geweest! 93er Convertible 1998 uit de winterslaap gehaald in geel en kijk uit naar een paashaas 🙂

 • Ik wil niet kieskeurig zijn, maar de auto is zo fantastisch onderhouden, ik zou op originaliteit vertrouwen en het logo van de motorkap vervangen door een authentiek Saab-Scania-logo dat bij het stuur past. De MY99 was eindelijk voor de volledige GM-inschrijving met een wijziging van het Saab-logo zonder Scania. Ziet er uit als een geweldige kleurencombinatie en 8,7 L is al moeilijk te bereiken met de 4-cilinderschakelaar, rijd zelfs de 9-5 als zowel LPT als FPT Aero. Daarom vind ik 9,7 L met de V6 automatisch sensationeel. Kan me zelfs goed herinneren aan de advertentie, was me ook bewust geworden van hem. Gefeliciteerd!

 • "... dubbele zonneklep, de praktische parkeerkaarthouder, de supercomfortabele stoelen ..."

  Dat is precies wat ik zo leuk vind aan onze 9-5!

  Dit alles heeft mijn huidige 2011'er (tenminste zo), helaas niet meer .... ;-(

 • Prachtig, dit interieur! Helaas is het over het algemeen erg moeilijk om een ​​9-5er met licht leer EN "hout" in Duitsland te krijgen. Alleen het stuurwiel is geweldig! Ik had een 99'er 9-5 Aero sedan met juist deze interieur (inclusief een deel hout stuurwiel!) In Scarab groen met alle toeters en bellen - een droom die ik nog steeds vandaag nog! De auto werd vervolgens verkocht aan Noorwegen (!). Zou ik het vandaag nog kopen, als er zoiets zou zijn ... 🙁

 • Ik zou Thomas Zecher een hartelijke groet willen sturen. Ik heb van 1999 naar 2010 hetzelfde model gereden, niet als een stationwagon, maar met dezelfde kleur en interieur en met de prachtige V6-benzinemotor met automaat. 2010 Ik heb de auto vervangen door 100 tkm voor een 9-5 Combi Vector Griffin, die inmiddels ook 109 tkm heeft gereden.

  Mijn dealer in Berlijn heeft de V6 nog steeds in zijn inventaris en ik kon er een dag mee rijden terwijl mijn stationwagon in de werkplaats in dienst was. De V6 heeft nu 236 tkm op de meter en rijdt nog steeds als een droom!

  Ik wens Thomas Zecher heel veel plezier met zijn Saab!

 • Als auteur wil ik u bedanken, na zoveel en meer als verwachte opmerkingen, voor de vele felicitaties. De auto maakt zoveel emoties en herinneringen wakker ...
  Natuurlijk wordt het Saab-embleem bij gelegenheid uitgewisseld!
  Ik denk dat ik de aankoopprijs moet aankondigen: 4.500, - Euro plus 10% belasting plus 19% importbelasting. Zelfs met deze extra kosten nog steeds een grote waarde voor uw geld.
  De catalogusprijs was 1999 op ongeveer 80.000, - DM, zoals ik uit een prijslijst heb gehaald, die ik in mijn fonds vond.

 • Hello! Alles is goed gedaan, geweldige kleurencombinatie en wat ik erg leuk vind en er werd op dat moment zelfs niet geadverteerd; De auto heeft de geweldige GHSD. Ik heb ook de gegevens / advertentie opgeslagen, als je er op dat moment niet aan hebt gedacht. Ik heb verschillende gebruikte auto's meerdere keren gezien in Zwitserland. In mijn ervaring zijn er echter vrij Saab-partners die terughoudend zijn om te verkopen aan Duitsland en eerlijk te vertellen, omdat zij, ik begrijp het, meer geïnteresseerd zijn in het houden van de voertuigen en dus de klanten in Zwitserland. Ik heb de exacte procedure voor de 100 pc niet onthouden, maar was het niet zo dat iemand de dealer kon identificeren en crediteren met de CH VAT? Douane kosten gemaakt? Was er niet iets met de zogenaamde EUR1, dat wil zeggen, de douane is niet gedeeltelijk op nul gesteld? Maar niet zo up-to-date ...

Reacties zijn gesloten.