Nieuwe banen, maar veel vraagtekens

Wat interesseert ons voor de ontwikkeling in Zweden? Eerst en vooral is het het lot van de oude Saab-fabriek. Dat misschien een traditie hier een toekomst zou kunnen hebben, zelfs als de voertuigen niet meer het vertrouwde opschrift dragen, staat op de eerste plaats.

Oude Saab-fabriek in Trollhattan
Oude Saab-fabriek in Trollhattan. Fotocredit: NEVS

Na de komst van Evergrande lijken de dingen in het noorden te ontspannen. Voor de eerste keer in een lange tijd kondigt NEVS nieuwe banen aan. de jobs worden aangeboden in onderzoek en ontwikkeling, maar ook gereedschapmakers zijn gewild. Voor het werk zelf is niets te vinden en het zou voorbarig zijn om erop te hopen.

Ten eerste zijn er grotere investeringen nodig in de voormalige Saab-fabriek, en ten tweede is er geen product in zicht dat met succes op de markt zou kunnen worden gebracht in Zweden en Europa. Het is niet nodig om te beginnen met de op Saab gebaseerde 9-3 EV. Omdat deze plannen al in de Chinese pers zijn bekritiseerd. Het platform- en lichaamsconcept ligt achter hen - 17 jaar na hun lancering en voorbij alle Saab-sentimentaliteiten. De spannende vraag is hoe dan ook wat hoofdaandeelhouder Evergrande van plan is met NEVS. Omdat de laatste gebeurtenissen in China vragen oproepen over de langetermijnstrategie.

Vraagteken - waar gaat Evergrande naartoe?

Op de 25. januari gesticht Xu Jiayin een nieuw bedrijf genaamd "Evergrande New Energy Vehicle Co. Ltd." Het maatschappelijk kapitaal van 2 miljard US $ is overdadig, en het doel van het bedrijf met de 4 sub-bedrijven bestrijkt de hele waardeketen voor elektrische auto's via onderzoek en ontwikkeling tot verkoop. Op 20 februari werd de naam gewijzigd in "Evergrande National New Energy Vehicle Group Co.Ltd." en het is opmerkelijk dat alle activiteiten plaatsvonden nadat ze bij NEVS kwamen.

Of NEVS een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling van de opkomende groep is niet duidelijk en blijft in het domein van speculatie. Omdat op 28 februari Evergrande aankondigde in Zengzhou een productiefaciliteit voor batterijen en elektrische auto's willen opzetten. Geen spoor van Zweden, Trollhättan en de plannen voor het "merk" NEVS en Europa. En ook geen woord over de fabriek in Tianjin en de productievergunning voor de NEVS EV.

Elektrische auto's hebben een vrij korte ontwikkeltijd. Voldoende liquiditeit en bevoegde ontwikkelaar voorzien van een kant en klare, modern product in 12 om 18 maanden kan rollen van de productielijn. Chinese startups voor elektromobiliteit maken het, Evergrande kon volgen. De nu beginnende samenwerking met Koenigsegg, de start-up in China. Een echte strategie kan nog niet worden voorgelezen. Het lot van de oude Saab-fabriek blijft onzeker, zelfs als de wolken boven de Stallbacka langzaam verdwijnen.

8 gedachten over 'Nieuwe banen, maar veel vraagtekens"

 • En wat gebeurde er met de trollen? Zijn ze al geketend en verzonden?
  Ik hoop dat ze zijn gebleven en kijken er nu naar uit om aan Koenigseggs te werken ...

 • Helaas is alles wat ik zie een Chinees bedrijf dat gebruik maakt van betere expertise om gereedschappen te ontwerpen en te maken, enz. Voor gebruik in China….

  Niet veel voor de werknemer in Zweden, helaas !!

 • Het valt nog te bezien hoe de voertuigen worden gemaakt. Met veel geluk komt de SAAB-geest terug - een embleem met het woord SAAB is hier niet doorslaggevend.

  Mijn wens zou een mooie hybride hatchback-serie zijn (elektrisch rijden in combinatie met benzine / biobrandstof) - exclusieve e-mobiliteit (stopcontact) staat bij de meeste automobilisten sowieso niet op het verlanglijstje.

  5
  1
 • Laten we wachten op het begin van de lente ..., blijkbaar verandert er "iets" in de bedrijfsstrategie in stappen van ongeveer 3 weken ... 😉
  Ik durf te betwijfelen of het NEVS-idee ooit iets zal worden. Op dit moment zie ik de weg van NEVS in een bekwame overname en verwerking ... waar ik natuurlijk niet op hoop van de fabriek in Troll City! Daar hoop ik op leven en banen voor de regio. Wie weet wat de “Spirit of SAAB” nog steeds oproept ..., de ingenieurs daar hebben altijd buiten de kaders kunnen denken, tekorten zijn altijd een begeleidend onderwerp geweest. Dergelijke situaties doen de creativiteit groeien! In die zin: veel succes in Trollhättan! 🙂

 • De NEVS met niets zo lang om te blijven drijven is al sensationeel ...

 • De fabriek ziet er nog steeds indrukwekkend uit (althans van een afstand). Zoveel potentieel ...

  ... en lange tijd geen productie, en zelfs voor zo weinig productie gedurende een aantal jaren. Het zou mooi zijn als dat op de een of andere manier en op een bepaald moment zou veranderen. Zelfs als dat weinig met SAAB te maken had ...

 • Is NEVS niet het enige drama? Of behoort het bedrijf tot de doden die langer leven? Ik ben als de auteur. Ik zie alleen vraagtekens.

 • Bonjour. In de samenvatting van de NEVS-situatie, met een kans op de auronen van de NEVS in Europa, is uw mening over de deelnames en de reprises in NEVS.

Reacties zijn gesloten.