Voor de tijd. Saab 9-X BioHybrid Concept.

We houden allemaal van de Aero X - de Saab-supercar die nooit is gebouwd! Een andere studie blijft enigszins in de schaduw. Het was de veel belangrijkere conceptauto voor de toekomst van het merk. We hebben het over de Saab 9-X BioHybrid, die in 2008 in Genève werd gepresenteerd.

9-4X BioHybrid Concept op turbinebomen voor de turbines in de oude krachtcentrale in Trollhätta
9-4X BioHybrid Concept op turbineranden - voor de turbines in de oude energiecentrale in Trollhättan. Afbeelding: Archief saabblog.net

Om het verhaal achter het concept te begrijpen, moet je diep ingaan op het verleden van het merk Saab. 1990 ging GM in met 50% in Trollhättan, 10 later, de Amerikanen namen de resterende aandelen over. GM liet Saab aan de lange lijn lopen, of de Zweden namen eenvoudig hun vrijheden. Volgens de lezing, en van welke kant je kijkt naar wat er gebeurt.

Saab heeft een derde modelserie nodig

Relatieve vrijheid had voor- en nadelen. Saab kon zichzelf helpen in de GM-schappen, maar de vereiste investeringen kwamen niet uit. In 2005, 15 jaar nadat u begon, was u eigenlijk nog waar u begon. Een derde serie? Niets! Nog steeds twee series, beheersbare cijfers en weinig perspectief. Het beeld zou moeten veranderen onder Carl Peter Forster, President van Saab en General Manager van GM Europe sinds 2005. De achterstallige integratie van Trollhättan in de hele groep begon, en daarmee een groot investeringsprogramma.

Voor Saab waren de veranderingen pijnlijk. Competenties werden overgedragen aan Rüsselsheim, werknemers ontslagen, Trollhättan werd de tweede keuze locatie. De ontwerpafdeling werd bijzonder zwaar getroffen. Grote delen werden eerst naar Gothenburg verplaatst, later ook naar Rüsselsheim. In de stablebacka bleef een casco-team dat niet veel invloed had. Zo nodig werden GM en Opel Designer voor weken of maanden naar Trollhättan gebracht om hulp te bieden.

Het was tegen deze achtergrond dat Saab de mooiste studies maakte, zoals de Aero X en het 9-X BioHybrid Concept. De man achter beide voertuigen was Anthony Lo, toen directeur Advanced Design GM Europe. Lo was bij Audi begonnen met 1990 en kwam drie jaar later bij Mercedes in de nieuwe studio's in Yokohama. Daar ontmoette hij Michael Maurer en volgde hem naar Trollhättan in het jaar 2000. Toen Maurer 2004 van Göta Älv naar Porsche schakelde, bleef Lo verbaasd staan ​​over GM en werd hij Director Advanced Design.

GM Design brengt de mooiste Saab-onderzoeken

Dat Lo Saab begrepen had, kun je zien in zijn ontwerpen. Het 9-X BioHybrid Concept is Saab door en door. Het passagierscompartiment lijkt in de beste Saab-traditie op een cockpit. Het afstand doen van deurgrepen en buitenspiegels versterkt de indruk van het vliegtuig nog meer. Retractable camera's zenden de gebeurtenissen naar het interieur, wat het onderzoek verontrustend actueel maakt. Wat vóór 11-jaren was gepland, is nu werkelijkheid bij Audi en andere fabrikanten.

Evenzo het motorconcept. Een 1.4-liter turbo en 4-elektromotoren plus lithium-ionbatterijen zorgen voor de aandrijving en 215 Km / h-topsnelheid. Hedendaagse plug-in hybrides rijden met vergelijkbare parameters. 105 grammen CO2 Als de Saab 100-kilometers afgeeft in de E85-modus, kan deze natuurlijk ook fossiele brandstoffen tanken. Met een lengte van 4.42-meters, richtte het 9-X Hybrid Concept zich op de premiummodellen van de compacte klasse.

Een speciaal hoogtepunt, en zonder toeval in de serie, is de actieve aerodynamica van het concept. De diffusor op de bodemplaat en een spoiler aan de achterkant passen zich aan de respectieve snelheid aan en zorgen zo voor extra contactdruk en efficiëntie. Als een extra kleine extravagantie draagt ​​de studie een continue LED-signatuur op de voorkant. In serie ging dit detail 10 jaren later op de Hyundai Nexo, En, net als bij de 9-5 NG, dus siert de staart een lichtbalk. Het onderscheidende kenmerk voor de laatste Saab-generatie.

9-X BioHybrid Concept = Saab 9-1

Een kleine serie werd bij Saab jarenlang pijnlijk gemist, ze hadden het benodigde volume van het merk kunnen krijgen. Gebaseerd op het toen vrij nieuwe Delta-platform van GM, was de concept-auto veel meer dan alleen een studie, maar verwachtte hij veel elementen van de nog nooit eerder uitgebrachte Saab 9-1. 2010 of 11 zouden bij de compacte Saab zijn gekomen zonder financiële crisis 2008 en het daaropvolgende GM-faillissement 2009.

Achteraf moet nog opgemerkt worden dat GM 15 jaren nodig had om Saab te begrijpen en investeringen te ontwikkelen. De jaren tussen 2005 en 2008 waren niet genoeg om het lot te veranderen en verloren tijd in te halen.

Onder leiding van Spyker ging het werk voort op een kleine Saab, halfslachtig, zonder de benodigde middelen, maar dat is een ander verhaal. De Saab 9-1 zou hebben geconcurreerd met Audi A3 en 1er BMW, en hij zou het leven hebben gebracht in de compacte klasse. Het succes van Volvo van vandaag toont aan dat auto's uit Zweden welkom zijn als alternatief voor de Duitse premie-monocultuur. De 9-1 op basis van het hybride 9-X-concept zou anders zijn geweest. Polariseren, meer geavanceerd, zijn tijd vooruit.

22 gedachten over 'Voor de tijd. Saab 9-X BioHybrid Concept."

 • Ja, je hebt ook een mooie WE.

  Wat je niet mag vergeten, is dat de huidige SUV alleen de terreinkwaliteiten en bodemvrijheid heeft van alle oudere Volvo's. In de basismotoruitvoering hebben deze dingen meestal niet eens meer vierwielaandrijving. Zelfs Land Rover biedt vandaag 2 bij 4 aan ...

  Dat veel mensen denken en geloven dat ze tegenwoordig een SUV nodig hebben, heeft ook te maken met het feit dat alle andere auto's nu alleen nog maar geoptimaliseerd zijn voor de snelweg. Maar zelfs daar werkt niet alles altijd. Zodra je een rustplaats nadert, loop je het risico je voorschort aan de stoeprand te verliezen bij het parkeren ...

  Soms moet ik zelf over onverharde wegen rijden. Met mijn oude Göteborg kan ik dingen doen met 100-dingen en zelfs niet nadenken over kuilen. In SAAB 9-5 die ik heb op dezelfde manier, ondanks de extreme concentratie en van enkele ontwijkende manoeuvres zelfs met tempo 20 30 om het gevoel dat ik de arme auto volledig in alle items zou verdelen.

  Wat is duurzamer en welke algehele balans ziet er beter uit? Is het een wereld waarin de eenzaamste boerderij van Frankrijk, Zweden of Duitsland nog een brede verharde oprit, oprit en oprit heeft, of een wereld waarin je gemakkelijk een auto kunt kopen met 2 cm meer veerweg en bodemvrijheid ? 10 km asfaltweg vs. 2 cm veerweg ...

  Ik had nooit gedacht dat ik me ooit sympathiek zou uiten tegenover SUV-rijders. Maar er is iets met deze dingen. Hoe dieper alle andere auto's worden geplaatst, hoe meer ...

 • Geen aanstoot en natuurlijk heb je alles goed begrepen! Werd toch bedoeld met een kleine knipoog. Soms voelt het gewoon goed - zij het achter gesloten deuren of de bling-bling SUV's (niet alleen) esthetisch superieur, Saab alleen - zelfs een beetje op de hoogte van kunstmatig overstuur. Vooral omdat er geen kruid lijkt te zijn gegroeid tegen de heersende trend sinds de millenniumwisseling van de SUV-trend. Het is leuker dan alleen in stilte naar deze zwarte blokken te kijken en niets te zien.

  En emotioneel verbonden zijn we met onze Saabs dus al met al, zodat iemand zeker op de een of andere manier van "liefde" (niet alleen naar de blog, zoals onlangs verschillende keren door sommige lezers tot uitdrukking is gebracht) kan spreken. Zoals mevrouw Faßbinder onlangs zei: ze heeft een vergelijkbare relatie met haar twee 900ers als met een huisdier! 🙂

  En waarom heeft God voor transporttaken immers de uitvinder van de combi (op verharde wegen en niet in het veld) - en wat het was "liefde trollen" door vervolgens uitgegoten in een perfecte en esthetische? (9-3 SC en 9-5 SC chrome brillen en 9-5 NG SC)?

  In deze zin en met een aantal knipogen wens ik vanaf morgen alvast een leuk weekend met en in de chromen bril! 😉

 • HAAT & LIEFDE ...

  ... ik reserveer mensen die echt een van de twee gevoelens hebben verdiend. Is het inflatoire gebruik van deze twee en de meest extreme van alle woorden niet overgeslagen van de VS naar Europa? Misschien zelfs tegelijk met de SUV-golf, waarvan je de oorsprong ook daar lokaliseert?

  Ik hou daar niet van. De mildere vorm met al zijn gradaties, een beetje meer of minder, misschien helemaal niet, zou door “de oude wereld” bewaard moeten blijven. Gewoon een idee.

  Anders had ik al alles gezegd wat in me opkwam over SUV's of SUV-haters ...
  Dus blijf ik bij jou. Mijn conclusie is en blijft het verlangen naar meer tolerantie en minder haat.

  PS
  Ik denk dat ik haar al goed heb begrepen. Maar weten we ook dat de SUV, die ons momenteel tegenkomt in de binnenstad, onderbezet en op verharde wegen, nooit enig doel dient? En zelfs als dat het geval is en de meeste SUV's waarschijnlijk zijn, wat zou mij dan het recht geven om iedereen van dezelfde rand af te schrikken en ze allemaal tegelijk te haten?

 • Ja, er zit natuurlijk een kern van waarheid in - maar soms sta ik mezelf toe om een ​​beetje temperamentvol te zijn en misschien een beetje onlogisch. Alleen in de dichtstbijzijnde cirkel natuurlijk, en op de een of andere manier zijn we allemaal wel eens, toch?

  Hoewel ik het transportargument nauwelijks kan aanvaarden, zie je meestal alleen individuele chauffeurs of vaak chauffeurs (ugh, hoe vrouwenhater, ik ben er zelf een, maar stel je altijd voor dat dit de typische tandartsvrouwen zijn) die in het enorme monster zitten, die dan altijd hebben de maffia-beglazing en het model zonder indicatoren. Dan wordt plotseling zonder aanwijsbare reden geremd - en de hellende Saab-cabrioletchauffeur direct erachter, die niets meer kan zien, vraagt ​​zich af: staat er een verkeershindernis voor of heeft de dame net weer een schoenenwinkel ontdekt? 😉

  Aan de ene kant maak ik me zorgen over dit veiligheidsaspect van "niets voor en door kunnen zien" en aan de andere kant om de esthetische eisen van deze dingen. Ik kan niet significant meer negatieve dingen melden over de rijstijl van de chauffeurs (afgezien van het feit dat velen van hen blijkbaar hun voertuig niet volledig onder controle hebben, bijvoorbeeld bij het parkeren of op smalle bouwplaatsen aan snelwegen, zie ik keer op keer). Geen knipperende etc. zijn helaas nu wijdverbreid. Overigens lijken de slimme chauffeurs mij het meest brutaal hier in de stad.

  En wat betreft transport / duurzaamheid vind ik stationwagons een stuk zinniger en esthetischer, maar die zijn - dankzij de SUV-manie die vanuit de VS is overgewaaid - helaas aan het uitsterven. Ik hoorde onlangs bijvoorbeeld dat VW de Passat wil stopzetten. Overigens lijkt het mij hier in het westen van HH het meest wijdverspreide SUV-model van de Porsche Cayenne te zijn, op een bepaalde afstand gevolgd door de grootste modellen van BMW, Audi, Mercedes en Volvo (ik belast mijn hersencellen niet met alle groten X, Q of andere modelnamen). Allemaal altijd gloednieuw. Hun duurzaamheid zou zeer twijfelachtig moeten zijn ...

  Niets tegen overeenkomstige metgezellen voor boeren, boswachters, dierenartsen, junglesafari's, etc. Maar hier in de stad? Een stationwagen doet het net zo goed. Maar ik vergat: we hebben zoveel onverharde wegen in HH, extreme hellingen, onbegaanbaar terrein, woeste beekjes zonder bruggen ... 😉

  Sorry, nu heb ik mezelf veel overgegeven! 🙂 Maar dat is het over het onderwerp. Hopelijk leest iemand het überhaupt ...

  PS De Saab cabriolet heeft echt een enorme kofferbak (met het dak dicht), wat elke keer indrukwekkend is! Je gelooft niet wat we er al in hebben gestopt, bijvoorbeeld meterslange bloembakken, enz. (Maar er komt binnenkort nog 9-3 SC bij.) En op vakantie nemen we (of helaas ik) altijd ladingen kleding en andere Klimbim met - en wanneer u aankomt en van de autobahn af bent, laadt u alles uit en kunt u ter plaatse open cruisen. Dit is alleen mogelijk met de ruimtebesparende Saab cabrio's.

  Conclusie :: I LOVE SAAB en de blog en nog HAAT SUV (niet hun bestuurder)! 🙂

 • Ik zou niet aan dit onderwerp werken (SUV's) ...

  Ik begrijp wat je bedoelt en er zijn erg onaangename types (zowel auto's als chauffeurs). Maar er zijn ook SUV's en chauffeurs, aan wie ik niets te verwijten heb, die op het verkeer letten en die hun voertuigen daadwerkelijk gebruiken voor transporttaken die een SUV beter aankunnen.

  Voor mij is kalmte typisch SAAB (bestuurder) en tolerantie past beter bij ons dan "haat". En zijn we niet allemaal afhankelijk van hen, uiterlijk als we een fietser inhalen in een smalle straat? Of de fietser die voetgangers op een smal bospad tegenkomt die voor hem wijken?

  Als het om duurzaamheid gaat, kan een SUV-bestuurder zich ook richten op de cabriogroep. Als je de transportcapaciteiten (5 à 7 stoelen vs. 2 + 2, kofferbakvolume en trailerbelasting) afzet tegen het verbruik van middelen, presteert een cabriolet buitengewoon slecht. Het feit dat je een stationwagen met AHK op hetzelfde perron had kunnen hebben, onderstreept ook waar de prioriteiten lagen. Puur (en open) rijplezier!

  Dat is ook helemaal oké. Ik wilde je er vriendelijk aan herinneren dat we allemaal in een glazen huis zitten voordat je de steen optilt en gooit ...

 • Ja, dat merkte ik ook! En ja, dat wil ik ook weten - ondanks mijn kwaliteit als beroemde SUV-hater! Beste Tom, is er nog meer informatie? Ondanks de zeer trieste nasmaak zou het interessant zijn om te weten wat er mogelijk in de startblokken voor 9-3 en 9-5 stond.

  En bij Saab wil ik niet zo zijn met betrekking tot SUV's ... 🙂 Voor een echt fatsoenlijke "tirade" tegen SUV's (dus de opmerking van Herbert H., waar ik erg blij mee was :-)) zal ik opnieuw apart aanbieden Maak kans. Ik ben een beetje laat, nu dit blogartikel en de commentaren al zijn ingehaald door een nieuwer. (Heel erg bedankt voor deze vele buitengewoon interessante artikelen in zo'n korte tijd!) Maar er komt binnenkort nog een reden voor een prachtige allround slag tegen SUV's, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid! 🙂

 • WIL IK WETEN?

  Het is fijn dat je de artikelen hier meerdere keren kunt lezen. Ze zijn opwindend genoeg en men heeft de neiging om bij de eerste lezing niet alle subtiliteiten te begrijpen ...

  De Saab 9-4X BioHybrid (!) Of het bijschrift was aan mij ontsnapt. Het is hier in aanvulling op het concept auto dus ook terloops op een productie-ready (?) Prototypes. Hoe dicht zijn het einde van het VM-tijdperk / faillissement en een lancering van Saab BioHybrids uit elkaar?

  Ik heb 9-4X en de nieuwe 9-5 SC op de dealerrondleiding gezien. De SC zou mijn volgende auto zijn geworden. Zouden ze als een BioHybride zijn gekomen en wanneer zou het anders zijn geweest? Welke specificatie was bedoeld, hoe zouden de voertuiggegevens eruit hebben gezien? En wil ik zelfs weten of doet dat te veel pijn?

  Ja, ja, ik denk dat ik het wil weten ...

  Het individuele autoverkeer is in transitie. De politieke behandeling van het onderwerp is verbazingwekkend nationaal. Wie had gedacht dat Duitsland en Frankrijk het onderwerp E 85 in de tegenovergestelde richting onder het gemeenschappelijke dak van de EU zouden kunnen behandelen?

  Maar het werkt. Dus hoe de aandrijfconcepten en brandstoffen van de toekomst eruit zien, is nog lang niet over. En als de visie van de Saab-ingenieurs overleeft en het faillissement van het merk overleeft, dan vormt Saab de toekomst nog altijd postuum, op de een of andere manier nog steeds pratend. Spannend. Ja, ik wil het echt weten!

 • Geweldig artikel en vooral foto's die ik niet kende. Zou een geweldige auto zijn geworden. Zijn er eigenlijk foto's van de 9.3, die werd aangekondigd voor 2012.

 • "Maar dit is een ander verhaal (...)"

  Prima. Het huidige verhaal was opwindend en verhelderend. Geweldige foto's. Bedankt. En het is geweldig dat het nog steeds ver van alles verwijderd is. Dat u kunt uitkijken naar meer SAAB-verhalen (en afbeeldingen). Perfect.

 • Saab-Spyker wilde een 9-1 bouwen met een (BMW) -Mini-motor op basis van het Phoenix-platform. Er waren al prototypen. En BMW plande de productie van mini's in de voormalige Saab-fabriek en een Saab op mini-basis. Maar dat is een ander verhaal, met de 9-X BioHybrid is niet direct gerelateerd.

 • zo'n 9-1 zou optimaal zijn geweest, een compacte alledaagse Saab, omdat velen niet naar een buitenlands merk zouden moeten overstappen. Betekende dit ook niet dat een 9-1 op basis van een Mini Cooper zou moeten zijn gemaakt?

 • De vorm zo subtiel, coherent, krachtig, elegant. Het schuine vooraanzicht perfect voor mij. De technologie Bio = vitaal, vandaag meer dan ooit. Het stimuleert me om me bewust zo duurzaam te gedragen, dat we niet voor anderen huilen, maar onszelf het beste geven.

 • Een geweldig onderwerp, leuk dat Tom het concept auto's uit het zinken brengt. Wij, jongere Saab-coureurs, kennen hen tot een maximum van het museum. Vóór 11-jaren was de licentie nog ver weg 🙂 Ga alsjeblieft verder en neem meer mee!

  11
 • Leuk dat je online je eigen reactie hebt!

  De overlapping en duplicatie van inhoud ligt in de aard van de dingen. Ontvangen wij (abonnees) niet allemaal tegelijkertijd een e-mail? Zijn we niet allemaal tegelijk aan het lezen en schrijven?

  En toch schrijven we niet allemaal hetzelfde. Uw commentaar met de huidige weergave van F en de laatste prijzen voor E 85 daar (van 0,59 € / liter - ongelooflijk!) Die ik anders veel zou gemist hebben. Laat nooit een van mijn opmerkingen of andere opmerkingen u ontmoedigen.

  Het zou een gemis zijn. Overigens was uw laatste tirade tegen SUV's bijna profetisch van kwaliteit. Ik moest tenminste aan uw opmerking denken toen ik mevrouw Fassbinder gisteren vertelde dat zij en de rest van de wereld een prachtige SAAB 900 hadden verloren als een economisch totaal verlies voor een pittige SUV-bestuurder ...

 • Ja, ik heb ook de duimen omhoog voor deze opmerking of beide! Ik had het niet moeten uitsturen, ongeveer dezelfde inhoud, als ik de uwe eerder had gelezen.

 • Zeer interessant artikel. Het is geweldig dat Anthony Lo de mogelijkheden van Saab zag en ontwikkelde. Helaas was het management in de VS er niet van overtuigd wat te doen met Saab. Maar goed om deze geschiedenis te kennen.

 • Als het te veel digitaal en bling bling had gehad, had ik besloten na een lange testrit. In ieder geval een geweldig aandrijfconcept, bio-ethanol als hybride!

  Maar zou het iets hebben veranderd aan het rigide energiebeleid / klantenbeleid voor de Duitse auto-industrie in Duitsland? Zou er nog bio-ethanol bij ons te koop zijn? Nogal twijfelachtig. Ik hoop nog steeds dat het Franse energiebeleid een einde zal maken aan D. Als ik zin heb in een mengeling van slecht humeur en anticipatie op de volgende vakantie in Frankrijk, kijk ik op de officiële website van de Franse brandstofprijs. Gisteravond was het weer zover: ZT E85 wordt aangeboden bij ruim 1.000 tankstations voor 0,59, de prijs loopt op tot max. ongeveer 0,70. En de verkoop zou vorig jaar met 25 procent zijn gestegen, mede dankzij de goedkeuring van een goedkope techn. Ombouwdoos voor normale benzinemotoren. Misschien moeten we met gele hesjes de straat op gaan en protesteren tegen het Franse brandstofprijsbeleid en de overplaatsing naar d? 😉

  Veel te veel "zouden", "zouden" en "zouden moeten" - helaas helaas! En ik mis Saab nog steeds niet alleen, maar steeds meer - elke dag! 🙂 Misschien moet je toch hopen op een nieuwe ontwikkeling via Koenigsegg (een heel klein beetje)? Een Saab-workshop die ik vertrouw, vond onlangs dat niet zo absurd ... 🙂

 • Mijn duim ...

  ... je hebt (high) voor deze opmerking. Ik mis SAAB en er zijn zoveel goede benaderingen geweest ...

  Aan de andere kant vraag ik me steeds vaker af of dit fijne merk een kans zou hebben gehad in deze vaak niet modieuze wereld? Wat is de beste van alle mogelijke benaderingen als het politieke kader niet juist is?

  Wat zou er zijn met een BioHybrid "11 jaar later (...) cutting edge" als er geen biobrandstoffen meer zijn (in Duitsland)? En dat hoewel er een aantal auto's op de weg zijn die zouden kunnen tanken met E85 of biodiesel ...

  De CO2-neutrale werking van alle diesels en van 'benzinemotoren' geschikt voor ethanol leek lange tijd binnen handbereik. We hebben een (of meerdere) rol (len) achteruit gedaan. Maar goed, dat was heel goed voor de Duitse economie en de overheidsinkomsten, toch?

  10
 • Oh, hoe cool zou mijn auto van buiten zijn geweest. Geweldig alternatief voor de gevestigde voertuigen van de compacte klasse. Het interieur heeft me te veel digitaal gekozen, te veel Bling Bling. Ik rijd analoog en zoals analogie eenvoudig.

 • Nou, lean 11 jaar later zou de concept car-top up-to-date zijn. Jammer, zoveel goede benaderingen en niets werd realiteit. SAAB ontbreekt nog steeds.

  21

Reacties zijn gesloten.