De Saab 900 - Hommage aan een historisch voertuig als een utopie

Waarom rijdt u nog steeds een Saab? Een Saab is meer dan alleen een auto. Hij is een liefdesobject en een verklaring. De liefde voor mooie dingen die zich uitstrekken van kunst tot het dagelijks leven en het leven vergaren in zijn kleine momenten.

Saab 900 Cabriolet en zijn trotse eigenaar
Saab 900 Cabriolet en zijn trotse eigenaar

En hij is een verklaring voor het duurzaam gebruik van de hulpbronnen van onze planeet: Ik gebruik elke dag de fiets, bus of tram en voor een lange afstand de trein, indien nodig, soms het vliegtuig en rijden mijn twee Saab 900 alleen met speciale behoeften en speciale gelegenheden , Om bijvoorbeeld grote spullen te vervoeren, de witte Saab met zijn enorme bagageruimte van 1,80 m met neergeklapte achterbank, of bij mooi zomerweer voor puur genot de rode 900-cabriolet. Beiden hebben ongeveer 250.000 km voltooid, lopen nog steeds als een en wachten op hun officiële monumentale cultstatus in drie jaar: oldtimers.

In het begin had ik maar één Saab 900, alleen dit praktische met de grote achterklep, zwart, nobel, kocht 1992. Toen, een paar jaar geleden, was er een ongelukkige ervaring met een SUV wiens ontdekkingsreizigersbestuurder mijn auto raakte toen ik moest stoppen vanwege een bocht naar links in tegenliggers. Total loss. Na een maand tranen zocht ik naar een vervanger en vond het uiteindelijk, alleen niet in het zwart, maar in het wit. Mijn liefste zei: oh, je hebt de nieuwe modekleur gekozen! Wel, dat is zoals het is.

Maar zoeken op de consumentenmarkt is op de een of andere manier verslavend en ik kon het niet helpen dat ik door de relevante websites bleef snuffelen. En toen viel mijn oog op een rode Cabrio 900, ik liet me verleiden tot een vergadering - en kon de elegantie en schoonheid van dit voertuig gewoon niet weerstaan. Dus ik heb nu twee Saab 900's.

Ze wekken bewondering en respect op - en ja, ze voeren op de een of andere manier een sociaal-politiek programma uit dat mijn kennissen en vrienden veel beter begrijpen dan een mondelinge preek over duurzaamheid. Op de twee Saabs wordt de schizofrenie van het mobiliteitsbeleid van de afgelopen decennia bijna voelbaar: met milieu- en energiebesparende argumenten worden wij automobilisten keer op keer naar de verkeerde rijstrook gelokt die altijd op een doodlopende weg eindigt. Met het argument van een lager benzineverbruik en een sloopbonus werden we verleid om onze auto's voortijdig te slopen en een nieuwe auto te kopen - met als resultaat dat de totale hoeveelheid verbruikte hulpbronnen en energie aanzienlijk hoger was.

Met de lagere dieselprijzen kwamen we in de verleiding om over te stappen van benzine op diesel en weer een nieuwe auto te kopen. Al deze auto's zijn inmiddels voorzien van veel elektronica, wat heeft geresulteerd in een fors verhoogd verbruik van zeldzame aarden. En de laatste jaren werd de hogere verkeersveiligheid aangeprezen door een beter overzicht in de SUV, dus er is weer een nieuw voertuig op komst - en nu is de overstap naar een e-auto in afwachting ... Lange tijd had ik de medelijdende blikken van mijn lieve vrienden over mij als ik in mijn oude Saab reed. Ik was iemand die niet wilde begrijpen hoeveel verstandiger het is om in een auto te rijden die maar 5 liter verbruikt dan de 9 liter die mijn twee lievelingen hebben ingeslikt.

Ondertussen begint de houding van mijn omgeving echter langzaam te veranderen. In de ogen van de anderen ben ik nu een liefhebber van mooie auto's - terwijl hun auto's zijn gedegradeerd tot wegwerpartikelen en hun eigenaren zijn verworden tot consumenten, consumenten die de economie moeten stimuleren - en die overduidelijk de fantastische slogans hebben van de grote merken in de auto-industrie en hun economische overdrijving is voor de lijm gevallen. De vermindering van het brandstofverbruik blijkt grotendeels nep te zijn.

De nieuwe, naar verluidt zo energiezuinige auto (maar er zijn zoveel grondstoffen en energie in de productie gestoken), blijkt een fijne vervuiler te zijn en valt nu onder het dieselrijverbod. En het nieuwe comfort van een hoge zitplaats en een goed overzicht in de nieuwe SUV vraagt ​​zelfs om een ​​grotere garage, veel parkeergarages en openbare parkeerplaatsen zijn hinderlijk klein en de straten van de oude stadscentra zijn te smal ...

De volgende vraag impuls, de e-auto, al enkele erkennen de gespleten hoef: opnieuw met de milieu-argument van de uitwisseling wordt gestimuleerd om een ​​e-auto die aan de beurt vervroegd vertrek te wijten aan de vele over-gebruik (net, zeldzame metalen) is al aan de horizon.

Mijn gehaaste omgeving heeft ondertussen zijn spaarpot verschillende keren ontlast en onze economie ondersteund - terwijl ik nog steeds in mijn twee Saab 900's rijd in een milieuvriendelijk en liefdevol rijplezier, ingebed in een deskundige schare fans.
Ze hebben hun plaats als emotioneel geladen objecten in mijn leven, waar ik een relatie mee heb als een huisdier. Nu, terwijl ik mijn kennissen naderbij kom, wordt mijn Saab met een zekere respectvolle belangstelling bekeken en geeft hij bedachtzame uitdrukkingen, temeer wanneer ik terloops naar mijn mening over de geschiedenis van auto-mobiliteit verwijs. Vooral leuk: zo nu en dan word ik gevraagd om een ​​ritje te maken.

Ik ben benieuwd wanneer de tijd komt dat ik een duurzaamheidsbadge ontvang voor mijn verkeersbewegingen en de rol die mijn twee geliefde Saab nog steeds spelen ...


Met dank aan Helga Fassbinder voor dit Saab-verhaal! Hoe is het in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaart u, hoe reageren vrienden, collega's en het gezin? Met aflaat, enthousiasme of mededogen? Hoe houd je de Saab levend, wat doe je met reserveonderdelen en workshops, hoe optimaliseer je of herstel je de oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!". Uitdagend, maar ook interessant. Hoe ziet het eruit met de fans, hoe sterk slaat de Saab-hartslag in het dagelijks leven? Schrijf het ons, het is het waard!

19 gedachten over 'De Saab 900 - Hommage aan een historisch voertuig als een utopie"

 • Het fenomeen (de [aanhoudende] loyaliteit van de verraden) baart mij ook ...

  Er is nog steeds een irrationele merkentrouw of op zijn minst zakelijke loyaliteit aan de Iberische, Tsjechische of Duitse "wagons of the people". Als het alleen ging om de vervuilende uitstoot van een diesel, zou ik minder vraagtekens in mijn hoofd hebben ...

  Maar als een goede vriend een jonge benzine na een lange en mislukte gewapende (als je een auto met een olieverbruik van 1 L / 100 Km zelfs nog moet worden aangemerkt als benzine), maar in feite vervangen door de volgende nieuwe auto's in dezelfde groep en gepresenteerd me met trots , dan ben ik eindelijk op een verlies.

  Tegelijkertijd ben ik echter ook steeds minder in staat om het geld op een betrouwbare manier aan iemand toe te wijzen. En hoe een SAAB (EZ 2019 / MY 2020) zou vergaan in deze spanning tussen consumenten, industrie en politieke vereisten en de vele fronten binnen dit bizarre drieluik, ik weet het ook niet en we zullen er helaas nooit achter komen ...

  Als we allemaal eerlijk zijn, heeft de eerlijkheid van onze SAAB's iets te maken met de gratie van de vroege geboorte. Dat ze de recente politieke onzin en de recente trends niet eens in verlegenheid kunnen brengen.

  Onze vaders en grootmoeders hebben allang gevochten om het 'juiste' merk, vaak zeer bitter en genadeloos. Vandaag zouden ze sowieso allemaal in elkaars armen zijn, met hun analoge en eerlijke Kevers, BMW's, SAAB's, Volvo's, eenden en wat dan ook ...

  Gezien de huidige oneerlijkheid van politiek en tijdgeest is dit maar al te begrijpelijk. Gewoon een gedachte aan de rand ...

 • Heel erg bedankt voor deze geweldige, zo beknopte en toch respectvolle woorden, mevrouw Fassbinder (of Helga, als je elkaar persoonlijk ontmoet bij het benzinestation en opnieuw deze armoedige "een kennis die je nog nooit hebt gezien") .

  De tekst is iets om af te drukken, niet om degenen te beschuldigen die het beter zouden kunnen doen dan zij (er is zoveel kennis en pseudo-wijsheid in beweging in deze wereld, en vooral in Duitsland lijken zoveel mensen zo zacht, zo lemming en gedachteloos , ja, soms echt dom-naïef om te “doen” - hoe valt anders te verklaren dat na zware waardevermindering, fraude in de auto ontvangen, een asociaal uiterlijk van de fabrikant in gerechtelijke procedures en en dan * weer * zo'n apparaat van dezelfde fabrikant koopt, waarbij ook hun handen worden ingewreven, omdat 'consument', na het zelfopgewekte diesel-gedoe en de daarmee tot leven gewekte nieuwe 'milieubonussen', ook weer geld geeft aan de fraudeur als beloning voor bedrogen worden en een ander cheatproduct koopt - waar anders is het zo duidelijk (oké, op veel, veel gebieden - en ook daar: de kennis is er en gemakkelijker toegankelijk dan ooit tevoren, maar het zal n iet toegepast en daarmee wijsheid gemaakt)?!).

  Bij ons is het ook een mengeling van een zelfverklaarde overtuiging dat dit (900, 9000, ook 9-5) gewoon goede auto's zijn, en dat het kunstmatig gehypte nieuwe alleen voor het nieuwe is - zonder zichzelf om te kunnen spreken en overtuigen zonder echte toegevoegde waarde - wordt geweigerd om de geselecteerde SAAB te besturen. We doen dat niet als slachtoffers van een zelfopgelegde ideologie, we doen dat als bewuste "daders", juist omdat de auto's echt goed zijn, en - dat waren woorden die ik gisteren weer hoorde in een werkplaats met een SAAB-enthousiaste schroevendraaier - omdat ze * zijn eerlijk *. Echte, eerlijke auto's, die niet alleen bedoeld waren om een ​​'product' in een wereld te stoppen die er niet om vroeg (maar werd verteld dat het wel ...), maar waar de overtuiging een goede, eerlijke auto die is ontworpen en vervaardigd om de bestuurder te ontlasten (niet de blinden, maar degene die meer concentratie toestaat om oplettend zelf te rijden).
  Ik denk dat dat iets bijzonders aan SAAB was, en in de loop der jaren in de wereld is het ook verwaterd met andere fabrikanten:
  Er waren sommigen die echt goede auto's wilden bouwen met de drive om echt goede auto's te bouwen. Zo simpel, zo oprecht, zo eerlijk.
  Het is jammer dat de dingen in de automobielsector zoveel oneerlijker zijn geworden - en als we niet oppassen, wrijft het sneller af op menselijke relaties dan we zelfs maar merken.
  Dus opzettelijk, zo tot stand gebracht.
  Blijf bewust - en rijd en onderhoud bewust goede auto's.

 • Heel erg bedankt voor deze geweldige, zo beknopte en toch respectvolle woorden, mevrouw Fassbinder (of Helga, als je elkaar persoonlijk ontmoet bij het benzinestation en opnieuw deze armoedige "een kennis die je nog nooit hebt gezien") .

  De tekst is iets om af te drukken, niet om degenen te beschuldigen die het beter zouden kunnen doen dan zij (er is zoveel kennis en pseudo-wijsheid in beweging in deze wereld, en vooral in Duitsland lijken zoveel mensen zo zacht, zo lemming en gedachteloos , ja, soms echt dom-naïef om te “doen” - hoe valt anders te verklaren dat na zware waardevermindering, fraude in de auto ontvangen, een asociaal uiterlijk van de fabrikant in gerechtelijke procedures en en dan * weer * zo'n apparaat van dezelfde fabrikant koopt, waarbij ook hun handen worden ingewreven, omdat 'consument', na het zelfopgewekte diesel-gedoe en de daarmee tot leven gewekte nieuwe 'milieubonussen', ook weer geld geeft aan de fraudeur als beloning voor bedrogen worden en een ander cheatproduct koopt - waar anders is het zo duidelijk (oké, op veel, veel gebieden - en ook daar: de kennis is er en gemakkelijker toegankelijk dan ooit tevoren, maar het zal n iet toegepast en daarmee wijsheid gemaakt)?!).

  Bij ons is het ook een mengeling van een zelfverklaarde overtuiging dat dit (900, 9000, ook 9-5) gewoon goede auto's zijn, en dat het kunstmatig gehypte nieuwe alleen voor het nieuwe is - zonder zichzelf om te kunnen spreken en overtuigen zonder echte toegevoegde waarde - wordt geweigerd om de geselecteerde SAAB te besturen. We doen dat niet als slachtoffers van een zelfopgelegde ideologie, we doen dat als bewuste "daders", juist omdat de auto's echt goed zijn, en - dat waren woorden die ik gisteren weer hoorde in een werkplaats met een SAAB-enthousiaste schroevendraaier - omdat ze * zijn eerlijk *. Echte, eerlijke auto's, die niet alleen bedoeld waren om een ​​'product' in een wereld te stoppen die er niet om vroeg (maar werd verteld dat het wel ...), maar waar de overtuiging een goede, eerlijke auto die is ontworpen en vervaardigd om de bestuurder te ontlasten (niet de blinden, maar degene die meer concentratie toestaat om oplettend zelf te rijden).
  Ik denk dat dat iets bijzonders aan SAAB was, en in de loop der jaren in de wereld is het ook verwaterd met andere fabrikanten:
  Er waren sommigen die echt goede auto's wilden bouwen met de drive om echt goede auto's te bouwen. Zo simpel, zo oprecht, zo eerlijk.
  Het is jammer dat de dingen in de automobielsector zoveel oneerlijker zijn geworden - en als we niet oppassen, wrijft het sneller af op menselijke relaties dan we zelfs maar merken.
  Dus opzettelijk, zo tot stand gebracht.
  Blijf bewust - en rijd en onderhoud bewust goede auto's.

 • Ja, dat vreesde ik ook - daarom heb ik het nu op 'www.academia.edu' en op 'facebook' gezet met een klein voorwoord:
  “Enerzijds is deze tekst een heel persoonlijk eerbetoon aan een type auto uit het verleden - maar tegelijkertijd is het een transportbeleidsverklaring: gebaseerd op een massale kritiek op het mobiliteitsbeleid van de Duitse federale overheid (die niet onderdoet voor andere Europese regeringen), is het een uitnodiging om naar de dingen te kijken. van onze petroleumverslindende autovoorraad als een culturele erfenis van het verleden, die in zijn goed bewaard gebleven en mooie exemplaren tot op zekere hoogte een levend museum is, en een transformatie van de dagelijkse mobiliteit naar het openbaar vervoer. "

  2
  2
 • Goed geformuleerd en helaas erg waar. Alles wat wordt geprezen als milieubescherming is uiteindelijk gebaseerd op nog meer consumptie. Wat een fout!

 • Wat is algemeen kritisch met nieuwe auto's:
  Om een ​​auto te produceren, wat er ook gebeurt, wordt er tonnen co2 gegenereerd. Met 2l minder verbruik moet ik echt veel rijden om de CO2 te besparen die in productie is gegaan. Het gebruikte voertuig is in de regel dus beter voor het milieu dan het kopen van een nieuwe auto.

 • Een echt geweldig verhaal, onderwerpen als duurzaamheid, understatement en onzinnig (milieu) beleid in verband met SAAB zijn waarschijnlijk nog nooit zo goed samengevat in één tekst. Petje af, echt geweldig geschreven! Nog steeds leuk na de derde keer.

 • Goed geschreven! Leuk verhaal!

  Ik lijk op dezelfde:
  Over het geheel genomen is een oude gebruikte auto doorgaans zuiniger en vooral veilig en milieuvriendelijker dan constant nieuwe auto's met de nieuwste "milieutechnologie"!

  Ik hoop mijn huidige Saab minstens 10-15 jaren te kunnen besturen (zoals meer).

 • Petje af dat is echt duurzame actie.

  Ik kan de leeftijd van de auto absoluut niet bijhouden.

  Mijn twee 9-5 sedans worden dit jaar pas 20. Beide V6-benzinemotoren (de “niet geliefde”), waarvan meer dan 80% alleen lange afstanden afleggen. Het werkelijke verbruik is iets meer dan 9 liter. Men heeft de afgelopen 2 jaar iets meer moeten doen. Maar nu is het in uitstekende staat en zal het zeker met weinig moeite door de volgende HU in oktober gaan. De andere is qua roest beter af en heeft zojuist een nieuwe TÜV gekregen. Zelfs als ik ongeveer 2TEUR per auto zou moeten investeren om hem de komende jaren te onderhouden, zou dat nog steeds zuiniger zijn dan het kopen van een nieuwere auto.

  Alles werkt voor beide voertuigen en ik ben altijd blij als ik mijn oude muziektapes in werkelijk verbazingwekkend goede kwaliteit kan horen. 15 tot 25 jaar geleden heb ik maanden en maanden geïnvesteerd in het spelen van cassettes en nu geniet ik van de kick back.

  Oh, en ik vergat bijna dat mijn vrouw, die door een handicap alleen in automatische auto's kan rijden, prima met beide auto's overweg kan. Ondertussen parkeert ze beter dan ik en dat zonder enige "parkeerpieper Schicki-Micky".

  Oudere auto's worden gewoon beter jong ...

  12
 • Bedankt voor dit bericht!
  Ik vraag me serieus af hoe lang mensen nog voor de gek gehouden kunnen worden in economische belangen als milieubescherming ...

  11
 • Dan werkt het artikel naar binnen ...

  Niet elke SAABist weet hoe en waarom hij of zij het leven van alledag zonder een nieuwe auto en dus zonder merkverandering zou kunnen of zou kunnen of zou moeten omgaan. Hierboven staan ​​zeer goede antwoorden ...

 • Prachtig geschreven, dank je! En de drie jaar naar de H-mark zijn de twee Saab behoorlijk los. Dus, dan zou de plaquevraag worden opgehelderd.
  Veel plezier en een goede rit!

 • Moin!
  Volledige goedkeuring ook van mij. Helaas lezen deze artikelen waarschijnlijk alleen al overtuigd SAABists.

  13
 • Geachte mevrouw Fassbinder,

  Uw SAAB-verhaal getuigt niet alleen van een persoonlijke voorkeur voor een bepaald merk, maar ook van een bovengemiddeld vermogen om complexe relaties over het hoofd te zien en er positief mee om te gaan (binnen de reikwijdte van het eigen werkterrein) ...

  Breid uw activiteitenbereik uit. Zou u voor de verkiezing tot kandidaat-bondskanselier staan, dan zouden u en uw partij mijn stem hebben.

  20
 • Super !! Geweldig verhaal.
  De weergave van hoeveel de zogenaamde consument wordt misbruikt als "melkkoe" door de politiek en de industrie (en zich vrijwillig laat misbruiken) kan niet beter worden beschreven.
  Twee maanden geleden kreeg mijn dochter een 900 SoftTurbo (* 92, scarabee, mooie staat) voor 18. Verjaardag gegeven. De reactie was ambivalent. Optica boven alle twijfel, maar op de een of andere manier behoorlijk mechanisch in het rijden, hoewel ze bijna niets anders kent dan Saab sinds de geboorte. Maar 9-3 III en 9-5 I van de ouders zijn duidelijk moderner en de auto van de rijschool toch. Dat vormt.
  De reactie van hun klasgenoten was echter verbluffend, sommigen wilden het uitproberen of gewoon het geluid horen, men bood meteen zijn BMW aan om te ruilen….
  Het hoogtepunt was echter een van hun leraren die - toen hij lucht van de schaal kreeg - zei: wie zoiets niet goed vindt, heeft zijn bestaansrecht verspeeld "
  Wow, dacht ik. Opvallende leraar.
  Maar het toont ook SAAB LEBT

  26
  1
 • Prachtig geschreven

 • Zeer goed geschreven

Reacties zijn gesloten.