De Saab 900 - Hommage aan een historisch voertuig als een utopie

Waarom rijdt u nog steeds een Saab? Een Saab is meer dan alleen een auto. Hij is een liefdesobject en een verklaring. De liefde voor mooie dingen die zich uitstrekken van kunst tot het dagelijks leven en het leven vergaren in zijn kleine momenten.

Saab 900 Cabriolet en zijn trotse eigenaar
Saab 900 Cabriolet en zijn trotse eigenaar

En hij is een verklaring voor het duurzaam gebruik van de hulpbronnen van onze planeet: Ik gebruik elke dag de fiets, bus of tram en voor een lange afstand de trein, indien nodig, soms het vliegtuig en rijden mijn twee Saab 900 alleen met speciale behoeften en speciale gelegenheden , Om bijvoorbeeld grote spullen te vervoeren, de witte Saab met zijn enorme bagageruimte van 1,80 m met neergeklapte achterbank, of bij mooi zomerweer voor puur genot de rode 900-cabriolet. Beiden hebben ongeveer 250.000 km voltooid, lopen nog steeds als een en wachten op hun officiële monumentale cultstatus in drie jaar: oldtimers.

In het begin had ik maar één Saab 900, alleen dit praktische met de grote achterklep, zwart, nobel, kocht 1992. Toen, een paar jaar geleden, was er een ongelukkige ervaring met een SUV wiens ontdekkingsreizigersbestuurder mijn auto raakte toen ik moest stoppen vanwege een bocht naar links in tegenliggers. Total loss. Na een maand tranen zocht ik naar een vervanger en vond het uiteindelijk, alleen niet in het zwart, maar in het wit. Mijn liefste zei: oh, je hebt de nieuwe modekleur gekozen! Wel, dat is zoals het is.

Maar zoeken op de nutsmarkt is op de een of andere manier verslavend en ik kon niet nalaten om door de corresponderende websites te snuffelen. En toen sprong een rode converteerbare 900 in mijn oog, ik werd verleid tot een vergadering - en kon de elegantie en schoonheid van dit voertuig gewoon niet weerstaan. Dus nu heb ik slechts twee Saab 900.

Ze wekken bewondering en respect op - en ja, ze voeren op de een of andere manier een sociaal-politiek programma uit dat mijn vrienden en kennissen veel beter begrijpen dan een verbale duurzaamheidspreek. de schizofrenie van het mobiliteitsbeleid van de afgelopen decennia is tot op zekere hoogte bijna tastbaar aanzienlijk bij de twee Saabs: milieu- en energiebesparende argumenten zullen we altijd weer gelokt automobilisten op een dwaalspoor, die weer eindigt in een impasse. Met het argument van lagere gaskilometers en een sloopuitkering, kwamen we in de verleiding om onze auto's vroegtijdig te schrappen en een nieuwe auto te kopen, wat resulteerde in een aanzienlijke extra consumptie van hulpbronnen en energie in het totaal.

Met de lagere dieselprijzen werden we verleid om van benzine naar diesel over te schakelen, wederom om een ​​nieuwe auto te kopen. Ondertussen zijn al deze auto's uitgerust met veel elektronica, waardoor het verbruik van zeldzame aarden aanzienlijk is toegenomen. En in de afgelopen jaren hebben we de hogere verkeersveiligheid Vervolgens werd aangeprezen door de toegenomen overzicht in de SUV, dus draai een nieuw voertuig als gevolg - en nu is de overgang is op een e-car ... Voor een lange tijd had ik de medelijdende blikken van mijn beste vrienden over mij laat los toen ik reed met mijn oude Saab. Ik was iemand die niet begrijpen hoe veel meer zinvol het is om een ​​auto te besturen met slechts 5 l verbruik dan de 9 liter, slikte mijn twee favorieten.

Ondertussen begint de houding van mijn omgeving langzaam te veranderen. Ik ben nu in de ogen van anderen, een liefhebber van mooie auto's - om wegwerpartikelen, terwijl hun auto's worden afgebroken en hun eigenaren hebben verworden om consumenten voor consumenten die de economie te stimuleren - en natuurlijk de fantastische slogans van de grote merken van de auto-industrie en hun economische politieke overdrijving is naar de muur gegaan. De vermindering van het brandstofverbruik is grotendeels vervalst.

De nieuwe, zogenaamd zo energiebesparende auto (in wiens productie maar dan met zoveel middelen en energie was gestopt), blijkt een prima spinner te zijn en valt nu onder het dieselrijverbod. En het nieuwe comfort van een hoge stoel en goed overzicht in de nieuwe SUV vraagt ​​zelfs om een ​​grotere garage, veel parkeergarages en openbare parkeerplaatsen zijn verontrustend klein en de straten van de oude stadscentra zijn te smal ...

De volgende vraag impuls, de e-auto, al enkele erkennen de gespleten hoef: opnieuw met de milieu-argument van de uitwisseling wordt gestimuleerd om een ​​e-auto die aan de beurt vervroegd vertrek te wijten aan de vele over-gebruik (net, zeldzame metalen) is al aan de horizon.

Mijn harried milieu heeft nu meerdere malen vergemakkelijkt hun spaarvarken en ondersteunt onze economie - terwijl ik nog steeds mijn milieuvriendelijk en liefdevolle rijplezier ingebed in een goed geïnformeerde fan base zowel rijden Saab 900.
Ze hebben hun plaats als emotioneel geladen objecten in mijn leven, waar ik een relatie mee heb als een huisdier. Nu, terwijl ik mijn kennissen naderbij kom, wordt mijn Saab met een zekere respectvolle belangstelling bekeken en geeft hij bedachtzame uitdrukkingen, temeer wanneer ik terloops naar mijn mening over de geschiedenis van auto-mobiliteit verwijs. Vooral leuk: zo nu en dan word ik gevraagd om een ​​ritje te maken.

Ik ben benieuwd wanneer het tijd is voor mij om een ​​duurzaamheidsplaatje te krijgen voor mijn verkeersbewegingen en de rol die mijn twee geliefde Saab nog steeds spelen ...


Met dank aan Helga Fassbinder voor dit Saab-verhaal! Hoe is het in het dagelijks leven met een oudere Saab? Wat ervaart u, hoe reageren vrienden, collega's en het gezin? Met aflaat, enthousiasme of mededogen? Hoe houd je de Saab levend, wat doe je met reserveonderdelen en workshops, hoe optimaliseer je of herstel je de oude Zweden?

Een breed onderwerp voor de "Saab-verhalen 2019!". Uitdagend, maar ook interessant. Hoe ziet het eruit met de fans, hoe sterk slaat de Saab-hartslag in het dagelijks leven? Schrijf het ons, het is het waard!

19-gedachten ook "De Saab 900 - Hommage aan een historisch voertuig als een utopie"

 • Zeer goed geschreven

 • Prachtig geschreven

 • Super !! Geweldig verhaal.
  Zelfs de afbeelding van hoeveel de zogenaamde consument als een "melkkoe" door de politiek en de industrie wordt misbruikt (en vrijwillig wordt misbruikt) kan niet beter worden beschreven.
  Twee maanden geleden kreeg mijn dochter een 900 SoftTurbo (* 92, scarabee, mooie staat) voor 18. Verjaardag gegeven. De reactie was ambivalent. Optica boven alle twijfel, maar op de een of andere manier behoorlijk mechanisch in het rijden, hoewel ze bijna niets anders kent dan Saab sinds de geboorte. Maar 9-3 III en 9-5 I van de ouders zijn duidelijk moderner en de auto van de rijschool toch. Dat vormt.
  De reactie van hun klasgenoten was echter geweldig, sommigen wilden een proefzetel hebben of luisterden gewoon naar het geluid, een van hen bood zijn BMW onmiddellijk aan voor ruil ...
  De kroning was echter een van haar leraren die, toen hij de balans opving, zei: "Wie zoiets niet leuk vindt, heeft zijn bestaansrecht verspeeld."
  Wow, dacht ik. Opvallende leraar.
  Maar het toont ook SAAB LEBT

  26
  1
 • Geachte mevrouw Fassbinder,

  Uw SAAB verhaal getuigt niet alleen een persoonlijke voorkeur voor een bepaald merk, maar ook uit een ver boven het gemiddelde sterk vermogen om complexe relaties te begrijpen en positief omgaan (in het kader van de eigen sfeer) ...

  Breid uw activiteitenbereik uit. Zou u voor de verkiezing tot kandidaat-bondskanselier staan, dan zouden u en uw partij mijn stem hebben.

  20
 • Moin!
  Volledige goedkeuring ook van mij. Helaas lezen deze artikelen waarschijnlijk alleen al overtuigd SAABists.

  13
  • Dan ziet het artikel er gewoon in ...

   Niet elke SAAB weet hoe en waarom zij of hij zijn dagelijks leven kon of zou moeten beheren zonder een nieuwe auto en dus zonder merkverandering. Hierboven zijn zeer goede antwoorden ...

  • Ja, dat was waar ik bang voor was - dus plaatste ik het op 'www.academia.edu' en op 'facebook' met een klein voorwoord:
   "Deze tekst is zowel een persoonlijk eerbetoon aan een type auto het verleden - maar hij is ook een transport beleidsverklaring: uitgaande van een massale kritiek op het mobiliteitsbeleid van de Duitse regering (de andere Europese regeringen is niet inferieur) is een oproep tot een standpunt onze olieconsumerende auto inventaris als cultureel erfgoed van het verleden, die tot op zekere hoogte in zijn goed bewaard gebleven en prachtige exemplaren een levend museum, en een transformatie van het dagelijkse mobiliteit op het openbaar vervoer. "

   1
   2
 • Prachtig geschreven, dank je! En de drie jaar naar de H-mark zijn de twee Saab behoorlijk los. Dus, dan zou de plaquevraag worden opgehelderd.
  Veel plezier en een goede rit!

 • Bedankt voor dit bericht!
  Ik vraag me ernstig af hoe lang mensen zich nog laten misleiden door economische belangen als milieubescherming ...

  11
 • Petje af dat is echt duurzame actie.

  Ik kan de leeftijd van de auto absoluut niet bijhouden.

  Mijn twee 9-5 sedans zullen dit jaar 20 zijn. Beide V6 benzinemotoren (de "niet-gaar"), die alleen op lange termijn over 80% rijden. Het werkelijke verbruik ligt net boven 9l. In de laatste 2-jaren moest men iets meer doen. Maar nu is het in goede vorm en gaat het zonder veel moeite in oktober door de volgende HU. De andere is daar beter roestig en heeft zojuist een nieuwe TÜV ontvangen. Zelfs als ik de komende jaren over 2TEUR per auto zou moeten investeren, zou het nog steeds zuiniger zijn dan een nieuwere auto voor een soort auto te krijgen.

  Alles werkt voor beide auto's en ik ben altijd blij als ik mijn oude muziekcassettes in werkelijk verbazingwekkende kwaliteit kan horen. Van 15 tot 25, jaren geleden, heb ik maanden en maanden tapes gespeeld en nu geniet ik van de kick back.

  Oh en ik was bijna vergeten dat mijn vrouw, die als gevolg van een handicap alleen automatisch kan rijden, met beide auto's heel goed kan rijden. Ondertussen parkeert ze beter dan ik en dat zonder "Park Becker Schicki-Micky".

  Oudere auto's worden gewoon beter jong ...

  12
 • Pingback:

 • Goed geschreven! Leuk verhaal!

  Ik lijk op dezelfde:
  Een oude gebruikte auto is in zijn geheel, maar altijd zuiniger en vooral veilig, milieuvriendelijker dan constant nieuwe auto's met de nieuwste "milieu" -technologie!

  Ik hoop mijn huidige Saab minstens 10-15 jaren te kunnen besturen (zoals meer).

 • Een echt geweldig verhaal, onderwerpen als duurzaamheid, understatement en onzinnig (milieu) beleid in verband met SAAB zijn waarschijnlijk nog nooit zo goed samengevat in één tekst. Petje af, echt geweldig geschreven! Nog steeds leuk na de derde keer.

 • Wat is algemeen kritisch met nieuwe auto's:
  Om een ​​auto te maken, welke dan ook, veel co2 hopen zich op. Met 2l minder verbruik, moet ik echt veel rijden om de co2 weer op te slaan, die ging voor de productie erop. Over het algemeen is het gebruikte dus beter voor het milieu als een nieuwe auto om te kopen.

 • Goed geformuleerd en helaas erg waar. Alles wat wordt geprezen als milieubescherming is uiteindelijk gebaseerd op nog meer consumptie. Wat een fout!

  • Heel veel dank voor deze grote, zo beknopt en toch respectvol genomen woorden, Mrs. Cooper (of Mary als u persoonlijk zou ontmoeten bij het benzinestation en ook dit saabige ervaren "naar een kennis die nog nooit heeft gezien ontmoeten") ,

   De tekst is wat je moet niet de aanklachten van degenen die beter dan zij zouden kunnen drukken (het is zo veel kennis en pseudo-wijsheid in deze wereld de manier waarop en de mate in Duitsland lijken zo veel mensen nog zo zacht, zo lemming manier plichtmatig en zelfs sommige echt dom naïef om te "act" - hoe anders het kan worden uitgelegd dat men zich na de zware schade die fraude bij ontvangst auto, een anti-sociaal optreden van de fabrikant in de rechtbank processen en en en vervolgens * nogmaals * als een apparaat van dezelfde fabrikant koopt, waarin zelfs de handen gewreven, omdat de consument ook weer zich overgeeft aan de zelf toegebrachte diesel ding en lanceerde vernieuwde 'sloop prikkels' te belonen van verraad steeds geld aan de oplichters en opnieuw koopt een Mogelprodukt - waarin anders is het zo duidelijk (oké, op veel verschillende gebieden - en ook daar: de kennis is er en toegankelijker dan ooit eerder, maar het is niet toegepast en dus wijsheid gemaakt)?!).

   Bij ons is het ook een mengsel van een geef jezelf-do overtuiging dat het (900, 9000, zelfs 9-5 nog) zijn gewoon goede auto's, en dat de kunstmatig opgeklopte Nieuwe alleen van de Nieuwe bereid - zonder zichzelf Zonder echt toegevoegde waarde kunnen spreken en overtuigen - weigert de gekozen SAAB te besturen. We hebben niet het slachtoffer van een zelf opgelegde ideologie te maken, doen we dat als een bewuste "daders", alleen maar omdat de auto's zijn echt goed, en - dat waren de woorden die ik hoorde gisteren tijdens een workshop met SAAB-enthousiast schroevendraaier - omdat ze * eerlijk * zijn. Echte, eerlijke auto's die niet alleen maar een "product" voor "landbouw" wilden worden in een wereld die er niet om vroeg (maar waarvan wordt gezegd dat die die heeft ...), maar waar de overtuiging Een goede, eerlijke en rijdende voor de opluchting (niet de blinde, maar degene die laat meer concentratie voor de attente zelf rijden) van de bestuurder gebouwd en vervaardigd auto rijden impulsen waren.
   Ik denk dat dat iets bijzonders aan SAAB was, en in de loop der jaren in de wereld is het ook verwaterd met andere fabrikanten:
   Er waren sommigen die echt goede auto's wilden bouwen met de drive om echt goede auto's te bouwen. Zo simpel, zo oprecht, zo eerlijk.
   Jammer dat het zo oneerlijk is geworden in de auto-industrie - en als we niet oppassen, is het sneller op interpersoonlijke relaties dan we zelfs weten.
   Dus opzettelijk, zo tot stand gebracht.
   Oplettend - en doelbewust rijden en goede auto's krijgen.

 • Heel veel dank voor deze grote, zo beknopt en toch respectvol genomen woorden, Mrs. Cooper (of Mary als u persoonlijk zou ontmoeten bij het benzinestation en ook dit saabige ervaren "naar een kennis die nog nooit heeft gezien ontmoeten") ,

  De tekst is wat je moet niet de aanklachten van degenen die beter dan zij zouden kunnen drukken (het is zo veel kennis en pseudo-wijsheid in deze wereld de manier waarop en de mate in Duitsland lijken zo veel mensen nog zo zacht, zo lemming manier plichtmatig en zelfs sommige echt dom naïef om te "act" - hoe anders het kan worden uitgelegd dat men zich na de zware schade die fraude bij ontvangst auto, een anti-sociaal optreden van de fabrikant in de rechtbank processen en en en vervolgens * nogmaals * als een apparaat van dezelfde fabrikant koopt, waarin zelfs de handen gewreven, omdat de consument ook weer zich overgeeft aan de zelf toegebrachte diesel ding en lanceerde vernieuwde 'sloop prikkels' te belonen van verraad steeds geld aan de oplichters en opnieuw koopt een Mogelprodukt - waarin anders is het zo duidelijk (oké, op veel verschillende gebieden - en ook daar: de kennis is er en toegankelijker dan ooit eerder, maar het is niet toegepast en dus wijsheid gemaakt)?!).

  Bij ons is het ook een mengsel van een geef jezelf-do overtuiging dat het (900, 9000, zelfs 9-5 nog) zijn gewoon goede auto's, en dat de kunstmatig opgeklopte Nieuwe alleen van de Nieuwe bereid - zonder zichzelf Zonder echt toegevoegde waarde kunnen spreken en overtuigen - weigert de gekozen SAAB te besturen. We hebben niet het slachtoffer van een zelf opgelegde ideologie te maken, doen we dat als een bewuste "daders", alleen maar omdat de auto's zijn echt goed, en - dat waren de woorden die ik hoorde gisteren tijdens een workshop met SAAB-enthousiast schroevendraaier - omdat ze * eerlijk * zijn. Echte, eerlijke auto's die niet alleen maar een "product" voor "landbouw" wilden worden in een wereld die er niet om vroeg (maar waarvan wordt gezegd dat die die heeft ...), maar waar de overtuiging Een goede, eerlijke en rijdende voor de opluchting (niet de blinde, maar degene die laat meer concentratie voor de attente zelf rijden) van de bestuurder gebouwd en vervaardigd auto rijden impulsen waren.
  Ik denk dat dat iets bijzonders aan SAAB was, en in de loop der jaren in de wereld is het ook verwaterd met andere fabrikanten:
  Er waren sommigen die echt goede auto's wilden bouwen met de drive om echt goede auto's te bouwen. Zo simpel, zo oprecht, zo eerlijk.
  Jammer dat het zo oneerlijk is geworden in de auto-industrie - en als we niet oppassen, is het sneller op interpersoonlijke relaties dan we zelfs weten.
  Dus opzettelijk, zo tot stand gebracht.
  Oplettend - en doelbewust rijden en goede auto's krijgen.

  • Het fenomeen (de [voortdurende] loyaliteit van de bedrogenen) stoort me ook ...

   Er is nog steeds een irrationeel merk of op zijn minst bedrijfsbetrouwbaarheid jegens de Iberische, Tsjechische of Duitse "strijdwagens van het volk". Als het alleen om de vervuilende emissies van een diesel ging, zou ik minder vraagtekens in gedachten hebben ...

   Maar als een goede vriend een jonge benzine na een lange en mislukte gewapende (als je een auto met een olieverbruik van 1 L / 100 Km zelfs nog moet worden aangemerkt als benzine), maar in feite vervangen door de volgende nieuwe auto's in dezelfde groep en gepresenteerd me met trots , dan ben ik eindelijk op een verlies.

   Tegelijkertijd slaag ik er echter steeds minder in om zwart geld aan iemand anders toe te rekenen. En als een SAAB (EZ 2019 / 2020 MY) in dit spanningsveld tussen consumenten, de industrie en het beleid eisen en de meerdere fronten zou voorstellen binnen deze bizarre drieluik, weet ik niet en we zullen helaas nooit weten ...

   Als we allemaal eerlijk zijn, heeft de eerlijkheid van onze SAAB's iets te maken met de gratie van de vroege geboorte. Dat ze de recente politieke onzin en de recente trends niet eens in verlegenheid kunnen brengen.

   De meningsverschillen over het "juiste" merk hebben onze vaders en grootmoeders vaak en vaak bitter en genadeloos geleid. Vandaag zouden ze allemaal nog in hun armen zijn, met hun analoge en eerlijke kevers, BMW's, SAAB's, Volvo's, eenden en wat dan ook ...

   Met het oog op de huidige oneerlijkheid van politiek en tijdgeest te begrijpelijk. Gewoon een gedachte op de rand ...

 • Pingback:

Reacties zijn gesloten.