Het Holden-Saab-verhaal

Toen ik 1992 kocht als mijn eerste Saab, een klassieke 900 S Sport, rolde de nieuwe 9000 CS al in de showrooms. Met Trionic-motoren, uniek en waarschijnlijk het meest geavanceerde dat je toen voor geld kon krijgen.

Een Saab-motor in de Holden Commodore
Een Saab-motor in de Holden Commodore. Fotocredit: Neil Pogson

Wat ik op dat moment niet wilde begrijpen, was waarom de schijven van Södertälje niet opdoken in andere GM-modellen. Saab was 1990 50% voor de Amerikanen, die sindsdien de stem hadden bij Göta Älv. In plaats daarvan had Opel, op enkele uitzonderingen na, alleen gemiddelde waren en geen fijnproeversvoer uit Zweden.

In mijn jeugdige naïviteit vermoedde ik dat de motoren exclusief voor Saab waren gemaakt, maar ik had het mis. In feite saboteerde het Opel-management Saab op dat moment, waar het mogelijk was, en zou de motorfabriek in Zweden vandaag hebben gesloten in plaats van morgen.

Een Saab-motor in Holden?

Het weinig bekende verhaal daarachter was het volgende: In het jaar 1993 startte de GM-dochter Holden de zoektocht naar een kleinere motor voor de Commodore. Voor een mogelijk exportoffensief in verschillende Aziatische landen was de gebruikte 3.8 liter V6 van Buick niet geschikt, de belastingregels vereisten voor kleinere verplaatsingen. Bij Holden was er veel hoop bij het openen van nieuwe markten: een krachtige motor van minder dan 2.4 liter verplaatsing zou ideaal zijn geweest. De ontwikkelaars identificeerden twee mogelijke kandidaten: de iets te grote Opel 2.6 liter V6 uit de Engelse productie. Of de Saab Turbo met 2.3 of 2.0 liter.

De directe vergelijking van beide machines was duidelijk voor de motoren uit Zweden. Moderner, efficiënter en met de mogelijkheid om zowel de kleine als de grote machine in de Commodore zonder aanpassingen te installeren. De kosten spraken ook ten gunste van de Saab-constructie, dus Neil Pogson en zijn collega Russ Little vertrokken in mei naar 1993 in Zweden.

Ze bezochten de relatief nieuwe productiefaciliteit in Södertälje, die op dat moment een indrukwekkende hightechfabriek was. De productie was op dat moment onderbenut en Saab Management was zeer geïnteresseerd in het Holden-project. Nauwe samenwerking leek aan beide kanten logisch en de Australiërs stuurden weken later twee Commodore voor de installatie van motoren in Zweden.

In februari waren 1994 Pogson en Little weer terug bij de Göta Älv en hebben ze de vooruitgang bij de constructie van prototypen besproken. De B234-motor moest lang en niet zoals gewoonlijk kruiselings worden geïnstalleerd, wat resulteerde in enkele aanpassingen. En dan had je een bijpassende automatische transmissie nodig voor de Commodore. Geen probleem, want het GM-schap was goed gevuld. Vanuit Zweden reisden de Australiërs naar Frankfurt en naar de transmissie-installatie in Straatsburg.

De GM Hydramatic 350-transmissie moest worden geïnstalleerd in de Commodore met Saab-motor en was duidelijk bij uitstek geschikt voor de 350 Nm van de turbo uit Zweden. Echter alleen op het papier. De ontwikkelaars hadden hun transmissie gespecificeerd met 350 Nm, maar, zoals men moest toegeven, alleen getest tot 280 Nm. Het werd op dit moment gebruikt bij Opel, met 260 Nm maximale belasting.

Na veel discussie werd 300 Nm koppel aanvaard als opruiming, de transmissie naar Zweden en kort daarna reisde de eerste Holden Commodore met Saab Turbo-motor van Trollhättan naar Australië.

Opel maakt de strijd tegen het Holden-Saab-project

In de tussentijd ontstond echter een sterke weerstand tegen het project. De GM-provinciale opdrachtgevers wilden hun eigen fabrieken bezig zien. Wie was geïnteresseerd in de plannen van Saab en Holden? Op de voorgrond: Peter Hanenberger - destijds vice-president van GM en hoofd van het Opel Development Center - neemt stelling tegen het project. Hanenberger was onderweg als een harde renovator en kostenverlager, de toegang tot de afdaling van het merk Opel kan ook worden afgemeerd aan zijn persoon.

Hij had graag de Saab-motor willen uitschakelen en de turbo's van Opel vervangen door Södertälje. Hoewel hij de daaropvolgende jaren niet slaagde, steeg Saab naar het turbo-competentiecentrum in de GM-groep. Maar hij heeft met succes het Holden-Saab-project getorpedeerd.

Hoewel de ontwikkelaars in Australië enthousiast waren over de Holden-Saab Commodore, moesten de prototypen worden gesloopt met de komst van het tweede voertuig. In plaats daarvan werd de 2.6 liter V6 gebruikt. Een zeer slechte beslissing, omdat de Opel-motor niet aan alle belasting- en douanevereisten in de beoogde landen voldeed. Het succes ontbrak, het exportoffensief van Holden naar Azië vond nooit plaats.

Uiteindelijk alleen maar verliezers

Uiteindelijk waren er alleen verliezers. Saab kon het aantal motorproductie niet verhogen, Holden opende geen toekomstige markten. En Opel bleef op de machines zitten. Hanenberger is een voorbeeld van het trieste feit dat Opel Saab sinds de eerste dag lastig viel waar het mogelijk was. Uiteindelijk faalde hij zelfs in zijn brute soberheidscursus en ondanks de steun van Detroit was 1998 niet de Opel-baas. De krachtige werknemersvertegenwoordigers in de raad van toezicht van Opel hadden genoeg van zijn destructieve loop en verhinderden zijn benoeming tot CEO. Peter Hanenberger, ironie van de geschiedenis, werd overal in Australië geprezen. Maar bij Holden had hij het goed moeten doen.

Saab overleefde GM niet, noch Holden. In oktober sloot 2017, na 69 jaar, de deuren van de laatste Holden-fabriek. En Opel? Na de verkoop aan de PSA Group, rijden de Fransen een consistente koers. Ze realiseren zich wat GM nooit heeft gedaan. Opel is volledig geïntegreerd, het ontwikkelingscentrum in Rüsselsheim gefileerd. PSA behoudt slechts één onderdeel van de groep en draagt ​​de rest over aan externe serviceproviders. De tijd van provinciale vorsten, intriges en een-op-een is voorbij. De onafhankelijkheid maar ook.

Het complete Holden-Saab-verhaal heeft ex-Holden-ontwikkelaar Neil Pogson opgeschreven in zijn memoires. 10-pagina's met details, unieke afbeeldingen en een tot nu toe weinig bekende Saab-geschiedenis zijn hier beschikbaar als Download.

17-gedachten ook "Het Holden-Saab-verhaal"

 • Dat is gewoon het probleem waar het slecht geleide bedrijf om vraagt ​​- interne meningen worden altijd gemaakt over wat de klant ten goede zou kunnen komen.

 • Abyssal achtergronden

  Dat de SAAB-motoren binnen de (GM) -groep niet de overhand konden krijgen, heb ik nooit begrepen. Nog minder was dat het merk SAAB verwaterd en veroordeeld tot het belemmeren van 1993 / 1994 6-cilinder van GM in 900 en 9000 en leveren die inferieur zijn aan hun eigen vier cilinders waren in alle aspecten - ecologische toch maar ondanks meer cilinders en verplaatsing zelfs in termen van prestaties ...

  Naar verluidt wilde de groep de premium claim van het SAAB-merk benadrukken met hogere cilindernummers en "betere" motoren. Een Trojaans paard. Het feit dat GM, Opel en Holden eindelijk deze Trojan op hun eigen boerderij hebben gezet, is slechts een zwakke, maar ook een zekere troost.

  Ofwel het ontbrak aan de besluitvorming niveau in de (GM) eigenlijk van technische expertise Geconsolideerde, Algebra in het basisonderwijs en de noodzakelijke vooruitziende blik, of het was gewoon om zelfs nog denken te veel van zijn eigen persoonlijke invloed, geïnspireerd en gedreven door interne voeding vraagstukken heeft een duidelijke en om het juiste te kunnen doen?

  De bottom line is een zeer trieste post. Maar ook goed onderzocht en verhelderend. Bedankt!

  15
 • Pure opwinding!
  Geweldig artikel, bedankt voor de tot nu toe onbekende informatie en details.
  Ongelofelijk dat binnen een bedrijf zulke destructieve belangen van een "provinciale prins" mogelijk waren ...
  SAAB biedt zeker nog meer dergelijke "achtergrondinformatie" ..., bijvoorbeeld over de verschillende SUV-pogingen.
  Zonnige dag!

  11
 • Geweldig interessant verhaal! Eerst de foto-puzzel, nu de achtergrondinformatie erover. De boog van spanning is nu gesloten. Bedankt!
  Ik hou van de Saabblog!

  • Wie houdt er niet van hem?

   11
   • Wat is er vandaag aan de hand? Bedankt daarvoor!

 • Interessant artikel.
  GM heeft Saab verbroken maar ook Opel GM zou aan de deur staan ​​die Peter Hanenberger nooit kende. Als hij nog leeft, zal hij zich gedragen, als hij al vertrokken is, kan hij zich naar het graf keren.

 • Typische Opel-stop. Ik heb nog nooit naar de essentie gekeken.

 • Voor mij is het - voor zover ik weet of heb gelezen - nogal "omgekeerd" ...
  ... hier is een "Holden" in de Saab en brengt me elke dag waar ik wil ... .. 😉

  • Omgekeerd werkte het. En het is een goede motor!

  • Ja, andersom, het werkte. In mijn vorige Saab, een 9-3 SC met 2,8 liter, was 6-cilinder de motor van Holden. De auto was puur rijplezier. Ik rouw nog steeds om de auto, maar uiteindelijk was het niet meer economisch. Nou ja, en je kent het verhaal, bij gebrek aan voorraden sinds 2011 zit ik nu in de Volvo. En het slechte is dat ik eraan gewend ben geraakt en het echt prettig vind. Maar alleen dit, mijn laatste Saab, was gewoon een auto die emoties kon opwekken.

   • Je rijdt immers nog steeds zo Zweeds als nu op de nieuwe automarkt.

    Op grote parkeerplaatsen liet ik mijn ogen dwalen en probeerde Zweden te ontdekken. Zelfs als het parkeerterrein goed gevuld is, lukt het vaak alleen maar omdat een van mijn twee daar is.

    Ik ken de registratienummers niet, maar voelde dat steeds minder Volvo's onderweg waren. Ik zie meer vrachtwagens van Volvo en Scania dan Zweedse auto's. Verdrietig ...

    • De huidige Volvos (V90, XC90, XC60) verkopen goed. Vooral met de 90er-modellen kon Volvo een aantal klanten van Duitse fabrikanten opscheppen.

     • Bedankt voor de info. Geruststellend ...
      Met de S90 had ik er twee en de V90 slechts één ontmoeting in het wild. Tegelijkertijd zag ik meer SAAB 9-5 NG dan V & S90 samen. Het doet je denken ...

     • Na mijn - niet numeriek geverifieerde - indruk zie ik hier in HH op de paar kilometer naar kantoor altijd heel veel Volvo, althans beduidend meer dan bijvoorbeeld Opel. 🙂 Ook op mijn huidige route naar HRO en terug waren er echt veel, maar helaas geen enkele Saab 🙁 (afgezien van de paar die eigenlijk nog steeds gelukkig in HH te zien zijn). Hoewel ik persoonlijk de dichtheid van Volvo niet zo leuk vind: je kunt praktisch alleen deze nieuwe, perverse, totaal dikke en op de een of andere manier volledig in het ontwerp inconsistente enorme SUV zien. Trouwens, ja, Chinezen zijn hoe dan ook ....

      IK HAAT SUV (absolute onesthetisch, in de stad volledig debiele wannabe uitvoerder en "terrein" -Verschnitte die voortdurend belemmeren een visie, vooral omdat hun bestuurders dus in principe kiezen voor de modellen met maffia-disc toon en zonder knipperlichten) en hou van de blog! Hach, dat voelde goed! 😉

 • Heel interessant, bedankt

 • Mijn autogeschiedenis van 1985, wat | Ik kocht mijn 1st Saab 9000 in 1985, een 9000i, oh ik vond het geen goede auto, veel te langzaam (geen turbo) ............

  Ik had een goed uitziende auto gezien in de zondagskrant supplementen in full colour, en ik hield van de uitstraling van deze 1986 Opel Monza GSE .... maar had geen geld om te kopen nieuwe hebben .... Ik vond een 1 2 YR maand oud één voor £ 8000.

  Ik eigendom van deze Opel nog een jaar, en moet zeggen, we hebben een gezegde in het Verenigd Koninkrijk is het "het was een vrijdagmiddag auto", en alles verkeerd op de auto deed ging, maar wel is een ander verhaal ...... ..

  Dan op 1987 zag ik een grote gouden zaak, geef me een dag en ik dacht dat ziet er mooi uit, het was een SAAB 9000 SE (een speciale Britse versie, die had de originele houten fineer deur caps / Dash & gear selecteren etc, vooral geïnstalleerd liefde in / voor het Verenigd Koninkrijk.
  Ik had een Saab-carrosseriekit op de auto, waardoor hij een Carlsson-look was geworden.

  Die B202 2L-turbomotor, wat een vuur in je kont, jongen zet je voet neer @ 50mph, en de neus ging omhoog, de ezel zat gehurkt, en het ging van start ... .. nog wat rondlopen ......

  Herinneringen, eh !!

Reacties zijn gesloten.