Het Holden-Saab-verhaal

Toen ik in 1992 mijn eerste Saab kocht, een klassieke 900 S Sport, rolde de nieuwe 9000 CS al de showrooms binnen. Met Trionic-engines, uniek en waarschijnlijk het meest vooruitstrevende dat je toen voor geld kon hebben.

Een Saab-motor in de Holden Commodore
Een Saab-motor in de Holden Commodore. Fotocredit: Neil Pogson

Wat ik toen niet wilde begrijpen, was waarom de aandrijvingen van Södertälje niet in andere modellen uit de GM-groep voorkwamen. Vanaf 1990 was Saab 50% een van de Amerikanen die sindsdien de leiding hadden over Göta Älv. In plaats daarvan bood Opel, op enkele uitzonderingen na, alleen gemiddelde goederen aan en geen gastronomische gerechten uit Zweden.

In mijn jeugdige naïviteit vermoedde ik dat de motoren exclusief voor Saab waren vervaardigd, maar ik had het mis. In werkelijkheid saboteerde het management van Opel Saab toen al waar het maar kon en had de motorenfabriek in Zweden liever vandaag dan morgen gesloten.

Een Saab-motor in Holden?

Het weinig bekende verhaal daarachter was het volgende: In het jaar 1993 startte de GM-dochter Holden de zoektocht naar een kleinere motor voor de Commodore. Voor een mogelijk exportoffensief in verschillende Aziatische landen was de gebruikte 3.8 liter V6 van Buick niet geschikt, de belastingregels vereisten voor kleinere verplaatsingen. Bij Holden was er veel hoop bij het openen van nieuwe markten: een krachtige motor van minder dan 2.4 liter verplaatsing zou ideaal zijn geweest. De ontwikkelaars identificeerden twee mogelijke kandidaten: de iets te grote Opel 2.6 liter V6 uit de Engelse productie. Of de Saab Turbo met 2.3 of 2.0 liter.

De directe vergelijking van beide machines was duidelijk gebaseerd op de motoren uit Zweden. Moderner, efficiënter en met de mogelijkheid om zowel de kleine als de grote machine zonder wijzigingen in de Commodore te installeren. De kosten spraken ook in het voordeel van de Saab-constructie en daarom vertrokken Neil Pogson en zijn collega Russ Little in mei 1993 naar Zweden.

Ze bezochten de relatief nieuwe productiefaciliteit in Södertälje, die op dat moment een indrukwekkende hightechfabriek was. De productie was op dat moment onderbenut en Saab Management was zeer geïnteresseerd in het Holden-project. Nauwe samenwerking leek aan beide kanten logisch en de Australiërs stuurden weken later twee Commodore voor de installatie van motoren in Zweden.

In februari 1994 waren Pogson en Little terug in Göta Älv en inspecteerden de voortgang van de prototypebouw. De B234-motor moest in de lengterichting worden geïnstalleerd en niet kruiselings zoals gewoonlijk, wat resulteerde in enkele aanpassingen. En dan had je ook nog een geschikte automaat nodig voor de Commodore. Geen probleem, want het GM-schap was vol. Vanuit Zweden reisden de Australiërs naar Frankfurt en verder naar de transmissiefabriek in Straatsburg.

De GM Hydramatic 350-transmissie zou in de Commodore met Saab-motor worden geïnstalleerd - en was duidelijk ideaal voor de 350 Nm van de Turbo uit Zweden. Maar alleen op papier. De ontwikkelaars hadden hun versnellingsbak gespecificeerd met 350 Nm, maar, zoals je moest toegeven, alleen getest tot 280 Nm. Destijds werd hij bij Opel gebruikt met een maximale belasting van 260 Nm.

Na veel discussie werd 300 Nm koppel aanvaard als opruiming, de transmissie naar Zweden en kort daarna reisde de eerste Holden Commodore met Saab Turbo-motor van Trollhättan naar Australië.

Opel maakt de strijd tegen het Holden-Saab-project

Ondertussen was er echter sterke weerstand tegen het project. De provinciale vorsten van GM wilden dat hun eigen fabrieken op volle toeren zouden draaien. Wie was er geïnteresseerd in de plannen van Saab en Holden? Op de voorgrond: Peter Hanenberger - destijds vice-president van GM en hoofd van het Opel Development Center - neemt stelling tegen het project. Hanenberger was onderweg als een stoere verbouwer en kostenverlager, de intrede in het verval van het merk Opel kan ook aan zijn persoon worden gekoppeld.

Hij had graag de Saab-motor willen uitschakelen en de turbo's van Opel vervangen door Södertälje. Hoewel hij de daaropvolgende jaren niet slaagde, steeg Saab naar het turbo-competentiecentrum in de GM-groep. Maar hij heeft met succes het Holden-Saab-project getorpedeerd.

Hoewel de ontwikkelaars in Australië enthousiast waren over de Holden-Saab Commodore, moesten de prototypen worden gesloopt met de komst van het tweede voertuig. In plaats daarvan werd de 2.6 liter V6 gebruikt. Een zeer slechte beslissing, omdat de Opel-motor niet aan alle belasting- en douanevereisten in de beoogde landen voldeed. Het succes ontbrak, het exportoffensief van Holden naar Azië vond nooit plaats.

Uiteindelijk alleen maar verliezers

Uiteindelijk waren er alleen maar verliezers. Saab kon het aantal eenheden in de motorbouw niet verhogen, Holden kon geen toekomstige markten openen. En Opel bleef op de machines. Hanenberger illustreert het trieste feit dat Opel Saab vanaf de eerste dag waar mogelijk lastig viel. Uiteindelijk faalde hij zelf vanwege zijn brute bezuinigingsprogramma en werd hij, ondanks steun van Detroit, in 1998 geen baas van Opel. De machtige werknemersvertegenwoordigers in de Raad van Commissarissen van Opel hadden genoeg van zijn destructieve koers en verhinderden zijn benoeming tot CEO. Ironisch genoeg werd Peter Hanenberger geprezen in Australië. Bij Holden zou hij goed werk hebben geleverd.

Saab overleefde GM niet, noch Holden. In oktober sloot 2017, na 69 jaar, de deuren van de laatste Holden-fabriek. En Opel? Na de verkoop aan de PSA Group, rijden de Fransen een consistente koers. Ze realiseren zich wat GM nooit heeft gedaan. Opel is volledig geïntegreerd, het ontwikkelingscentrum in Rüsselsheim gefileerd. PSA behoudt slechts één onderdeel van de groep en draagt ​​de rest over aan externe serviceproviders. De tijd van provinciale vorsten, intriges en een-op-een is voorbij. De onafhankelijkheid maar ook.

Het complete Holden-Saab-verhaal heeft ex-Holden-ontwikkelaar Neil Pogson opgeschreven in zijn memoires. 10-pagina's met details, unieke afbeeldingen en een tot nu toe weinig bekende Saab-geschiedenis zijn hier beschikbaar als Download.

17 gedachten over 'Het Holden-Saab-verhaal"

 • blanco

  Mijn autogeschiedenis uit 1985 was | Ik kocht mijn eerste Saab 1 in 9000, een 1985i, oh ik dacht niet dat het een goede auto was, veel te langzaam (geen turbo) ...

  Ik had een super uitziende auto gezien in de zondagspapierbijlagen in kleur, en ik hield van het uiterlijk van deze OPEL Monza GSE uit 1986…. maar had geen geld om nieuwe te kopen…. Ik vond een 1 jaar oude 2 maanden oude voor £ 8000.

  Ik heb deze Opel nog een jaar gehad, en ik moet zeggen, we hebben een gezegde in het VK dat het is "het was een auto op vrijdagmiddag", en alles ging mis met die auto, maar dat is een ander verhaal …… ..

  Toen in 1987 zag ik dit grote Gold-ding, kwam me op een dag voorbij en ik dacht dat het er goed uitziet, het was een SAAB 9000 SE (een speciale Britse versie, met de originele houten fineer deurkappen / Dash & gear select etc, speciaal geïnstalleerd in / voor het VK.
  Ik had een Saab-carrosseriekit op de auto, waardoor hij een Carlsson-look was geworden.

  Die B202 2L-turbomotor was als een vuur in je kont, jongen zette je voet neer @ 50 km / u, en de neus ging omhoog, de kont zat gehurkt, en hij vloog weg… .. om al het andere te ontlopen ……

  Herinneringen, eh !!

 • blanco

  Heel interessant, bedankt

 • blanco

  Voor mij is het - voor zover ik weet of heb gelezen - eerder “andersom” ...
  ... hier is een "Holden" in de Saab en brengt me elke dag waar ik wil ... .. 😉

  • blanco

   Omgekeerd werkte het. En het is een goede motor!

  • blanco

   Ja, andersom, het werkte. In mijn vorige Saab, een 9-3 SC met 2,8 liter, was 6-cilinder de motor van Holden. De auto was puur rijplezier. Ik rouw nog steeds om de auto, maar uiteindelijk was het niet meer economisch. Nou ja, en je kent het verhaal, bij gebrek aan voorraden sinds 2011 zit ik nu in de Volvo. En het slechte is dat ik eraan gewend ben geraakt en het echt prettig vind. Maar alleen dit, mijn laatste Saab, was gewoon een auto die emoties kon opwekken.

   • blanco

    Je rijdt immers nog steeds zo Zweeds als nu op de nieuwe automarkt.

    Op grote parkeerplaatsen liet ik mijn ogen dwalen en probeerde Zweden te ontdekken. Zelfs als het parkeerterrein goed gevuld is, lukt het vaak alleen maar omdat een van mijn twee daar is.

    Ik ken de kentekens niet, maar het voelt alsof er steeds minder Volvo's op de weg zijn. Ik zie meer Volvo- en Scania-vrachtwagens dan Zweedse auto's. Triest ...

    • blanco

     De huidige Volvos (V90, XC90, XC60) verkopen goed. Vooral met de 90er-modellen kon Volvo een aantal klanten van Duitse fabrikanten opscheppen.

     • blanco

      Bedankt voor de informatie. Geruststellend ...
      Met de S90 had ik er twee en de V90 maar één ontmoeting in het wild. In dezelfde periode zag ik meer SAAB 9-5 NG dan V & S90 bij elkaar. Dat maakt je nadenkend ...

     • blanco

      Volgens mijn - niet numeriek geverifieerde - indruk zie ik hier in HH altijd heel, heel veel Volvo-auto's op de paar kilometer naar kantoor, althans aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld Opel. 🙂 Zelfs op mijn route naar HRO en terug vandaag waren er veel, maar helaas geen enkele Saab 🙁 (afgezien van de weinige die je gelukkig nog kunt zien in HH). Hoewel ik persoonlijk niet denk dat de Volvo-dichtheid zo groot is: je ziet praktisch alleen deze nieuwe lelijke, totaal onhandige en op de een of andere manier totaal inconsistente design enorme SUV's. Trouwens, ze zijn sowieso Chinees….

      IK HEB een hekel aan SUV's (absoluut onesthetische aspirant-tractoren en 'off-road'-bezuinigingen die totaal krankzinnig zijn in de stad en altijd je zicht blokkeren, vooral omdat hun chauffeurs altijd de modellen kiezen met maffia-raamkleuren en zonder richtingaanwijzers) en HOU VAN ze Blog! Oh, dat was goed! 😉

 • blanco

  Typische Opel-stop. Ik heb nog nooit naar de essentie gekeken.

 • blanco

  Interessant artikel.
  GM heeft Saab verbroken maar ook Opel GM zou aan de deur staan ​​die Peter Hanenberger nooit kende. Als hij nog leeft, zal hij zich gedragen, als hij al vertrokken is, kan hij zich naar het graf keren.

 • blanco

  Geweldig interessant verhaal! Eerst de foto-puzzel, nu de achtergrondinformatie erover. De boog van spanning is nu gesloten. Bedankt!
  Ik hou van de Saabblog!

  • blanco

   Wie houdt er niet van hem?

   11
   • blanco

    Wat is er vandaag aan de hand? Bedankt daarvoor!

 • blanco

  Pure opwinding!
  Geweldig artikel, bedankt voor de tot nu toe onbekende informatie en details.
  Ongelooflijk dat zulke vernietigende belangen van een "provinciale prins" mogelijk waren binnen een bedrijf ...
  SAAB biedt zeker meer van dergelijke "achtergrondinformatie" ..., bijvoorbeeld over de verschillende SUV-pogingen.
  Zonnige dag!

  11
 • blanco

  Abyssal achtergronden

  Ik heb nooit begrepen dat de SAAB-motoren niet konden zegevieren binnen de (GM) -groep. Nog minder echter dat het merk SAAB ook werd afgezwakt en veroordeeld tot het bouwen en aanbieden van 1993-cilinders van GM in de 1994 en 6 uit 900/9000, die in alle opzichten inferieur waren aan hun eigen viercilinder - hoe dan ook ecologisch, ondanks meer cilinders en verplaatsing, zelfs in termen van prestaties ...

  Naar verluidt wilde de groep de premiumclaim van het merk SAAB onderstrepen met een groter aantal cilinders en "betere" motoren. Een Trojaans paard. Dat GM, Opel en Holden deze Trojan uiteindelijk op hun eigen boerderij hebben gezet, is slechts een zwakke, maar ook een zekere troost.

  Ofwel het ontbrak aan de besluitvorming niveau in de (GM) eigenlijk van technische expertise Geconsolideerde, Algebra in het basisonderwijs en de noodzakelijke vooruitziende blik, of het was gewoon om zelfs nog denken te veel van zijn eigen persoonlijke invloed, geïnspireerd en gedreven door interne voeding vraagstukken heeft een duidelijke en om het juiste te kunnen doen?

  De bottom line is een zeer trieste post. Maar ook goed onderzocht en verhelderend. Bedankt!

  15
 • blanco

  Dit is het probleem waar slecht geleide bedrijven aan doodgaan - interne perspectieven worden altijd boven datgene gesteld dat van nut kan zijn voor de klant.

Reacties zijn gesloten.