Verslag over Saab Support Convoy 2019

Op zaterdag vond de 12.01.2019 plaats vanuit 10: 30 uur in de Tsjechische steden Lednice en Valtice, niet ver van de Oostenrijkse grens, naar de al 9ten tijd het Saab Support Convoy in plaats daarvan. Het Saab Support Convoy debuteerde voor het eerst op 17.01.2010, met fan-driven ritten over de hele wereld om te demonstreren tegen de plannen van GM om Saab te sluiten.

55-voertuigen op het Saab Support Convoy 2019
55-voertuigen op het Saab Support Convoy 2019

Vanwege het gebrek aan tijd en mijn eigen rijbewijs, kon ik er op dat moment zelf niet bij zijn en pas later hoorde ik van foto's en rapporten. Wat daarna gebeurde weten we en helaas is het een treurig verhaal.

Zelfs als er geen auto's meer gebouwd zijn, noch in Trollhättan, Graz of Mexico, leven we de Saab Spirit op. We lezen de Saab-blog, schrijven lezersbijdragen om de blog zo levendig en veelzijdig mogelijk te houden, onderhouden onze auto's, zoeken naar een andere Saab om de andere Saab te sparen en de mijlen te verdelen. Saab-monteurs blijven met liefde voor onze auto's zorgen en doen veel om van onze automotive-hobby te blijven genieten. Ook in Tsjechië en Slowakije is Saab een grote passie voor velen, omdat beide landen een grote, goed georganiseerde Saab-scene hebben, met veel enthousiastelingen, sommigen met bijzonder exclusieve, zeldzame Saabs, en grote Saab-bijeenkomsten. De Saab Session Slovakia trekt jaarlijks tot 91 Saabs uit vele landen aan die Saab Moravian Saab vorig jaar in Tsjechië aantrok met 135 Saabs. Het is dus niet verrassend dat de fans ook in de winter bijeenkomen en deels ook lange reizen maken naar de Saab Support Convoy-bijeenkomst bij de aankoop.

Elk jaar, afwisselend Slowakije en de Tsjechische Republiek, zal het Saab Support Convoy, dat inmiddels een traditie is geworden, in januari plaatsvinden. Het betekent nog steeds zo, maar nu is het gewoon een gezellige vergadering van een halve dag met een kleine uitgang en een klein toeristisch programma. Het is ook mogelijk om het publiek te laten zien dat het merk nog steeds aanwezig is en geschikt is voor dagelijks gebruik. De bijeenkomsten in Slowakije worden georganiseerd door Saab Club Slovakia, in Tsjechië door Saabunderground. Vorig jaar vond de vergadering plaats in de Slowaakse stad Skalica, waar zelfs een tv-kanaal een klein artikel over de bijeenkomst uitgezonden, hoe we de kerk in Skalica bezochten, toen Holic Castle en toen gingen we naar een meer.

Dit jaar was de bijeenkomst in het Tsjechische Lednice en Valtice. Hoewel ik nu heel wat werk te doen heb, heb ik het opgezet en de dag vrij genomen. Ik verliet kort na de 9-klok weg van huis, pakte deze keer de XWD Saab en reed de 100km ongeveer naar het startpunt naar Lednice. Toen ik uit Wenen kwam, in sommige winteromstandigheden met sneeuw en sneeuwbui op de snelweg, was ik des te meer tevreden over de vierwielaandrijving en de warme stoelverwarming. Anders verliep de rit soepel, omdat ik deze keer een andere, kleinere grensovergang nam, gelukkig was er geen file. Toen ik op de parkeerplaats van het kasteel Lednice aankwamen, was de ijzel had gelukkig voor - de weergoden glimlachten ons Saab-rijders en wachtte er al Saab chauffeur uit Slowakije, die in konvooi in Bratislava ontmoet en dan samen naar de Tsjechische Lednice reed.

Kort voor 11 uur arriveerde de Tsjechische Saab-groep iets later dan gepland vanwege de weersomstandigheden en arriveerde daar op de Slowaakse groep. De Tsjechische Saab-groep ontmoette in Brno, paste het merk op de parkeerplaats van een Zweedse meubelzaak en ging toen samen naar Lednice. Dus stond toen ondanks sterke windstoten en temperaturen rond het vriespunt, een totaal van 55 Saabs, verdeeld over meerdere rijen, op de grote parkeerplaats. Onder hen waren 6 9-5NG en ook de jongere Saabs, omdat de oude Saabs, zoals 95. 96, 900 en de convertibles bevinden zich in de slaapstand. Er kwam echter ook een 900II-convertible. Het toont nogmaals aan dat voor Saab en hun chauffeurs er geen slecht weer is. Natuurlijk zorgen de vele auto's van hetzelfde voor veel aandacht, omdat er in de winter meestal niet veel aan de hand is.

Na de begroetingen, de al enigszins vertraagde felicitaties voor het nieuwe jaar, de uitwisseling van nieuws en de gebruikelijke autofoto's, werd er een praatje gehouden op de parkeerplaats en, zoals altijd, een praatwinkel. Daarna splitsten we ons op omdat we niet alle deelnemers in een restaurant zouden passen en de meeste restaurants hadden vanwege de algemene winterafsluiting van de kastelen in het gebied van Lednice en Valtice. In de paar restaurants die nog open waren, zijn we te voet gegaan en hebben daar geluncht.

Na een goede lunch versterkten de meesten van ons ons om in het konvooi over 10km naar het kasteel van Valtice te rijden. Valtice, in het Duitse Feldsberg, behoorde tot 1919 tot Neder-Oostenrijk. Het Valtice-kasteel behoort tot het cultuurlandschap van Lednice-Valtice. Uiteindelijk vormde het een ononderbroken Saabkette door het licht heuvelachtige winterlandschap totdat we in de buurt van het kasteel kwamen en daar parkeerden.

Daarna werden we in twee groepen verdeeld en door de oude kasteelkapel geleid vanaf het jaar 1730 en vervolgens door het gerenoveerde kasteeltheater, die speciaal voor ons werden geopend. Het kasteeltheater was lange tijd niet toegankelijk en werd pas de afgelopen jaren uitvoerig gerestaureerd. In de kelder van het theater is de toenmalige theatertechnologie en deze werd ook getrouw gereconstrueerd en getoond.

Na het interessante bezoek namen we afscheid van elkaar en gingen toen alleen op weg naar huis. Dit is de perfecte manier om een ​​winterdag te combineren met een cultureel programma en een kleine Saab-bijeenkomst.


Dank aan Ken-Daniel voor zijn Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantiereis, een restauratie of een andere gebeurtenis in het leven met het cultmerk van Trollhättan? Schrijf ons dan, we publiceren graag op de blog!

6-gedachten ook "Verslag over Saab Support Convoy 2019"

 • Deze post verwarmt mijn hart! Bedankt Ken-Daniel.

  Verwarmde stoelen, XWD, een opwindend inzicht in historisch analoge theatertechnologie uit hernieuwbare grondstoffen, een warme maaltijd en rondom SAAB's op een winterdag. Klinkt als een perfecte dag voor mij ...

 • Gewoon geweldig en bewonderenswaardig dat zoveel jaar na het zinken nog steeds - zo veel enthousiaste Saab liefhebbers "Saab Ondersteuning Convoy" bij elkaar komen - zich bewust van deze actie zo tegengesteld duwde zich van de ondergang! En dat met het seizoen en het weer! De Saab-gemeenschap lijkt erg sterk te zijn en contact te maken met onze zuiderburen. Ik zou heel blij zijn, als er iets soortgelijks zou zijn in het noorden (HH en omgeving) - althans gevoeld - feitelijk een sterkere Saab-dichtheid dan in het zuiden. Veel dank aan Ken-Daniel voor dit bemoedigende rapport! 🙂

  • Ik ben er nog nooit geweest voor de aangegeven datum, maar ik weet de plaats ...

   In HH is er een historisch benzinestation. Voor zover ik weet, is dit de jaarlijkse locatie voor SAAB-vergaderingen met veel participatie, waaronder historische voertuigen. Zo opgewonden dat niet alle deelnemers ruimte hebben op de tank. Misschien vindt u rapporten over eerdere vergaderingen via de zoekfunctie van deze blog? Misschien ontvangt u de evenementinformatie hier op tijd en neemt u zelf deel aan 2019?

   Er is zeker SAAB-ontmoeting ten noorden van Turkije (wat ook een erg leuke en onvergetelijke bijdrage aan de lezing was). Blijf op de bal ...

   • Oké, er was iets - ik heb net een vage herinnering aan een blogbericht over de vergadering bij het benzinestation opgefrist. Ik ben er nog nooit geweest, ik ben al zo lang niet actief in de Saab-scene. Als het dit jaar opnieuw gebeurt, zal ik er zijn. Heel erg bedankt voor de hint! 🙂

  • De Saab-gemeenschap is erg groot in Tsjechië en Slowakije, veel enthousiastelingen van alle leeftijden. Als het blijkt, ga dan naar een vergadering.

 • Heel leuk rapport! Heel erg bedankt!

Reacties zijn gesloten.