De echte Saab-saga

In de Stallbacka in Trollhättan is het stil geworden. De oude Saab-fabriek ligt somber en verlaten en strompelt weg. Het is lang geleden dat de laatste Saab de fabriek verliet. Weet je eigenlijk waarom Trollhättan "Trollhättan" wordt genoemd? Nee? Nou, ik zal het je vertellen. Het heeft te maken met Saab en een mythe die waar is.

Saab Troll Snurg
Saab Troll Snurg

In het verleden heette Trollhättan gewoon "Hättan". Het wordt pas Trollhättan genoemd sinds de legendarische turbomotoren in de Saab-fabriek werden gebouwd. 'Wat hebben turbomotoren met trollen te maken?' - zul je je nu zeker afvragen. Dat kan ik je wel vertellen, maar het is een groot geheim en bijna niemand gelooft dat het waar is. Ik moet een beetje teruggaan om het te vertellen.

U kent waarschijnlijk alle trolfiguren die u kunt kopen in souvenirwinkels in Zweden of Noorwegen. De kleine jongens, amper tien centimeter hoog met knoestige neuzen, rode wangen, grote ogen, warrig haar en staart. En je denkt dat ze gemaakt zijn van plastic of een ander plastic. Maar dat klopt niet, want het zijn echte trollen. Echte trollen die bevroren waren omdat mensen ze recht in de ogen keken. Wanneer dat gebeurt, is het een lot voor een trol om als souvenir te eindigen. En wees gerust, geen enkele trol zal plezier hebben ...

Nou, terug naar Trollhättan. Of Hättan, zoals het destijds heette. Het bleek dat Per Gilbrand, een ingenieur in de Saab-fabriek, stond te vissen bij de watervallen aan de oevers van de Göta Älv. Hij deed het altijd als hij een lastig probleem moest oplossen. En hij moest een lastig probleem oplossen. Omdat Saab het slecht deed. Er moest een nieuw idee worden gevonden, maar het geld ontbrak overal. Een schok op zijn hengel scheurde Per Gillbrand van zijn gepieker. 'In ieder geval bijten de vissen goed,' dacht hij, en hij begon voorzichtig de vislijn op te rollen omdat hij zijn vangst voor de wereld wilde vermijden. Niet dat ook ...

En Per Gillbrand was verbaasd toen hij zag wat er aan zijn hengel zat te kronkelen. Het was geen vis, het was een trol! En die trol heette Snurg. Per Gillbrand wist van het lot van trollen, toen een persoon in hun ogen keek, had de grootvader dit verhaal vaak verteld. Natuurlijk had Per Gillbrand zijn grootvader niet geloofd. Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in natuurkunde en wiskunde, machines en allerlei technische apparatuur. Er was geen ruimte voor mythische wezens zoals trollen. En vandaag was hij een ingenieur! Maar instinctief vermeden Per Gillbrand oogcontact met de Troll, want zijn geest was scherp en hij had meteen een idee hoe hij de ellende bij Saab en het oplossen van de kleine, fijne autofabrikant in staat was levend te houden - in ieder geval voor een ander 35 jaar, zoals we nu weten ,

Ik zie al je vragende ogen, je hebt nog steeds geen idee hoe dat verband houdt met de auto's en de trollen. Nou, om dit te begrijpen, moet u weten dat een Troll aan een man die de tegenwoordigheid van geest om hem uit als een souvenir, een wens in vervulling te houden heeft eindigen. Bij een hoge prijs voor de Troll en zijn hele clan, want hij heeft tot dag-in, dag uit het werk met zijn entourage voortaan van de vervulling van deze wens. Snurg, de trol, was het meteen duidelijk dat hij werd gevangen in de visserij van een man die over dit geheim kenden, zoals Per Gillbrand zag er zo veel alleen te Snurgs voeten als de trol eindelijk natte up druipend op de aarde voor hem. Wat moest Snurg daar in Göta Älv doen, wil je dat weten?

Hij leefde als zoveel trollen in het gebied in grotten achter de watervallen waarvan de ingangen alleen toegankelijk zijn door te duiken.

Meteen bood Snurg zijn diensten aan Per Gillbrand aan. "Kun je iets doen zodat we weer auto's bouwen zoals de wereld niet heeft gezien en meegemaakt, en het gaat weer samen met Saab?", Vroeg Snurg. "Ja," de trol antwoordde: "Er kan worden bepaald om iets te doen." En zo was het, dat was dezelfde avond Snurg met zijn hele familie aan het eind van de avond shift toen de fabriek stil en verlaten, samen met Per Gillbrand sloop de werkplaatsen binnen. "We hebben sindsdien een nieuw onderdeel, een turbocharger gebouwd, maar het doet nog steeds niet helemaal werk," Per Gillbrand biechtte de trol. "Ik weet zeker dat ik iets kan doen," antwoordde hij opnieuw.

Ik wil je niet te veel vervelen met details, maar het werk van de trollen in de nachtelijke fabriek werkte. Vanaf dat moment bouwde Saab motoren met turbocharger met ongeremde vermogensafgifte. Niemand wist waarom het plotseling lukte, waarop de ingenieurs zo lang zonder succes hadden gewerkt. Elke avond, na het einde van de late shift, kropen de trollen de verlaten fabriekshallen binnen en fluisterden hun macht over de turbomotoren die gedurende de dag waren geproduceerd.

Als je ooit een turbo hebt gereden, herinner je je het fluitend geluid dat je hoort als je op het gaspedaal trapt. Dit is het gefluister van de trollen, die je activeert bij het accelereren en die sist in de turbolader en zo het vermogen van de motor ontwikkelt.

Per Gillbrand toonde zijn dankbaarheid Snurg en zijn clan dat hij klaar stickers met de slogan "Made in Trollhättan door Trolls" gehad. En de meest toegewijde Saab-enthousiastelingen staken de stickers op hun auto's, wetende dat ze meer dan Zweedse techniek hadden. De stad vaders en moeders Hättans werden geïnspireerd door de mythe bij Saab hebben trollen in het spel, besmette vingers en veranderde de naam van de stad in Trollhättan, uit dankbaarheid voor de vele banen en leuke belastinginkomsten worden geassocieerd met het plotseling succesvolle auto's "made door Trolls "de stad verrijkt.

Je zou graag willen weten waarom Saab uiteindelijk failliet is gegaan. Ja, het is een triest verhaal. Tijden veranderden. Per Gillbrand ging op een gegeven moment met pensioen, ook al stelde hij de tijd zo lang mogelijk uit. Het was immers nog steeds mogelijk om de geweldige motor met de Low Pressure Turbo op de markt te brengen. Maar op een gegeven moment moest hij afscheid nemen van de stal backa. Nieuwe eigenaren uit het buitenland namen Saab over en introduceerden een derde dienst. Nu werd er ook 's nachts in de fabriek gewerkt en konden de trollen daar dus niet komen. Het ongeluk heeft zijn gang gegaan ...

Tegenwoordig staat Snurg vaak op de stablebacka en staart verlangend naar het verlaten fabrieksterrein. Hij verveelt zich, want zelfs als trollen nooit vrijwillig voor mensen werken, was zijn werk in de nachtelijke fabriek hem dierbaar. Immers, sindsdien moet hij opnieuw vrezen dat een persoon hem in de ogen zal kijken en hij zal een souvenir worden, want omdat hij niet langer een mens dient, wordt de bescherming tegen dit verbod opgeheven.

Maar wanneer hij een van deze mooie auto's voorbij ziet rijden met de sticker "Made in Trollhättan by Trolls", verwarmt zijn hart ...


Met dank aan Laurenz voor zijn (fictieve) Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantiereis, een restauratie of een andere gebeurtenis in het leven met het cultmerk van Trollhättan?

Let dan op! De komende dagen leggen we onze legendarische en exclusieve Saab-instapbestanden Open 2019 opnieuw en start een nieuwe lezerscampagne!

24 gedachten over 'De echte Saab-saga"

 • blanco

  Mooi verhaal !!! Dank je wel!

  • blanco

   Heel geweldig! Heel erg bedankt! 🙂 Waar kan ik zo'n heel grappige trollysticker krijgen voor mijn Trol-turbo? 🙂

   • blanco

    Er is bijna overal.
    Online bij Skandix en vele andere afzenders of zelfs de vertrouwde servicepartner zullen blij zijn om een ​​sticker in het serviceboekje te plaatsen bij de volgende inspectie, als iemand een passend verzoek indient wanneer de SAAB wordt uitgegeven.
    Die laatste bestelt sowieso elke dag onderdelen en als je niets anders wilt bestellen dan "slechts" een trol, is de bekende misschien zelfs de goedkopere manier om bij het grappige trol-mythische wezen te komen...

   • blanco

    PS

    Er zijn waarschijnlijk minstens twee versies van de sticker. Zoals in de omslagfoto (witte achtergrond) voor de buitenkant of transparant en dan waarschijnlijk spiegelomgekeerd voor de plaatsing aan de binnenkant op een schijf. Dat moet worden overwogen.

    • blanco

     Bedankt voor de handige tips! De volgende keer dat ik de Freundlichen in Kiel bezoek, zal ik beleefd om grappige trolly-turbo-troll-stickers vragen. Voor de zomer zouden er immers nieuwe mistlichtomlijstingen, nieuwe velgen en een groter remsysteem geproduceerd moeten worden. Dat zullen de turbotrollen ook leuk vinden - en ik zal je nooit in de ogen kijken, dat beloof ik! 🙂

 • blanco

  Leuk verhaal, dank je

 • blanco

  Bedankt voor de vele geweldige reacties op mijn kleine saga ... 🙂
  Groeten van Laurenz

 • blanco

  Wereldklasse. Ik zal dat aan mijn kinderen voorlezen als een goed nachtverhaal.

  • blanco

   Goed idee. Dank je wel!

   Ik zal dat vanavond ook doen. Je zult van dit verhaal houden en waarschijnlijk meer dan eens willen horen.
   Waarom heb ik het niet zelf bedacht en gisteren al? Ik ben nu een beetje teleurgesteld in mezelf ...

  • blanco

   PS

   Een geweldige gelegenheid om mijn jongens te herinneren aan de geschiedenis van de werking van een interne verbrandingsmotor in gedachten en ook om het turbo-principe uit te leggen.

   Er was een tijd dat motoren erg dorstig waren en niet konden ademen. Dat was de nieuwsgierigheid van de dinosaurus. Zogenaamde atmosferische motoren die ooit de straten van de wereld regeerden. Ze kregen benzine in overvloed en zoveel als ze wilden. Sommigen dronken veel te veel, maar ze ademden niet diep genoeg, konden nauwelijks ademen en het vuur in hun motoren was zwak. De nieuwsgierigheid van dinosauriërs is nu (bijna) uitgestorven. SAAB heeft ook ooit Dinosaugier gebouwd. Maar weet je eigenlijk "waarom Trollhättan Trollhättan wordt genoemd"? Nee? "Enz....

   Nogmaals bedankt aan Laurenz.

 • blanco

  Wat een gaaf verhaal nu heb ik alleen een sticker nodig

 • blanco

  Geweldig verhaal, in onze Saas plak de sticker Made in Trollhättan linksachter

 • blanco

  Laurenz, prachtig verteld !!!!
  we zeggen vaak LOL: "hardop lachen".

  • blanco

   Of LOL = Veel liefde ... ..

 • blanco

  Ik weet eindelijk waar het gefluit vandaan komt, de "ontwikkelaars" roepen en zeggen bedankt! Ik hoop dat ik nog lang plezier zal hebben van mijn 2.0T cabrio.

 • blanco

  Cool ... vanaf nu hoor ik geen turbofluit meer ... maar altijd een trolfluister.

  Ik weet zeker dat ik Saab nog aandachtiger rijd ... waarschijnlijk met een "domme" * grijns op mijn gezicht.

  * stom alleen vanuit het zicht van niet Saabfahrern

 • blanco

  … ..Ik heb tranen in mijn ogen !!!!

 • blanco

  Goed verhaal! Bedankt voor de fantasierijke denkfilm. Het vinden van de naam van Trollhättan is eindelijk online ...
  Nog steeds t (r) olle rijden in de SAAB!

 • blanco

  Geweldig geschreven! Of Troll geschreven?

  Wat is fictie en wat is realiteit? Ik moet me eigenlijk even heroriënteren ...

  Zoals na een korte maar hopeloze slaap, omdat je een boeiend boek in een enkele nacht verslond en te dicht bij het rinkelen van de wekker kwam. Dit was maar een kort verhaal. Maar gewoon een geweldige geschreven. Bedankt voor dat!

 • blanco

  Super! Geweldig verhaal!
  En als het niet waar is, is het tenminste goed uitgevonden
  Tot ziens in juni bij de Trollen.

 • blanco

  Schöööön !!

 • blanco

  Bedankt! Geweldig geschreven

 • blanco

  Leuk en verdrietig, kreeg zelfs een beetje kippenvel ...

 • blanco

  Het is echt een "trol"!

Reacties zijn gesloten.