De echte Saab-saga

Het is stil geworden in de stabiele backa in Trollhättan. Kaal en verlaten, de oude Saab-fabriek ligt daar en blaft zichzelf. Het is lang geleden dat de laatste Saab de fabriek verliet. Weet je waarom Trollhättan 'Trollhättan' wordt genoemd? Nee? Nou, dan zal ik het je vertellen. Dit heeft te maken met Saab en een mythe die waar is.

Saab Troll Snurg
Saab Troll Snurg

In het verleden werd Trollhättan eenvoudigweg "Hättan" genoemd. Het wordt alleen Trollhättan genoemd sinds de legendarische turbomotoren in de Saab-fabriek werden gebouwd. "Wat hebben turbomotoren met trollen te maken?" - je zult het zeker vragen. Wel, ik kan je dat vertellen, maar het is een groot geheim en bijna niemand gelooft dat het waar is. Ik moet een beetje vertellen.

Je kent waarschijnlijk alle trollenfiguren die te vinden zijn in souvenirwinkels in Zweden of Noorwegen. De kleine, nauwelijks tien centimeter hoge jongens met knobbelige neuzen, rode wangen, grote ogen, rommelig haar en staart. En je denkt dat ze van plastic of een ander plastic zijn gemaakt. Maar dat is verkeerd, want dit zijn echte trollen. Echte trollen die bevroren zijn omdat mensen in hun ogen keken. Als dat gebeurt, is het een trol om als souvenir te eindigen. En wees gerust, dat is geen plezier voor een trol ...

Nou, terug naar Trollhättan. Of Hättan, zoals het destijds werd genoemd. Het bleek dat Per Gilbrand, een ingenieur in de Saab-fabriek, stond en viste in de buurt van de watervallen aan de oevers van de Göta Älv. Hij deed dat altijd als hij een lastig probleem moest oplossen. En hij had een lastig probleem om op te lossen. Omdat Saab slecht was. Het had een nieuw idee, maar het geld ontbrak overal. Een eikel op zijn visgerei rukte Per Gillbrand uit zijn overpeinzingen. "In ieder geval bijt de vis goed," dacht hij, en hij begon de vislijn zorgvuldig op te rollen omdat hij alles in de wereld wilde vermijden dat zijn vangst voor hem verloren was. Dat ook niet ...

En Per Gillbrand was verbaasd toen hij zag wat er aan zijn hengel zat te kronkelen. Het was geen vis, het was een trol! En die trol heette Snurg. Per Gillbrand wist van het lot van trollen, toen een persoon in hun ogen keek, had de grootvader dit verhaal vaak verteld. Natuurlijk had Per Gillbrand zijn grootvader niet geloofd. Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in natuurkunde en wiskunde, machines en allerlei technische apparatuur. Er was geen ruimte voor mythische wezens zoals trollen. En vandaag was hij een ingenieur! Maar instinctief vermeden Per Gillbrand oogcontact met de Troll, want zijn geest was scherp en hij had meteen een idee hoe hij de ellende bij Saab en het oplossen van de kleine, fijne autofabrikant in staat was levend te houden - in ieder geval voor een ander 35 jaar, zoals we nu weten ,

Ik zie al je vragende ogen, je hebt nog steeds geen idee hoe dat verband houdt met de auto's en de trollen. Nou, om dit te begrijpen, moet u weten dat een Troll aan een man die de tegenwoordigheid van geest om hem uit als een souvenir, een wens in vervulling te houden heeft eindigen. Bij een hoge prijs voor de Troll en zijn hele clan, want hij heeft tot dag-in, dag uit het werk met zijn entourage voortaan van de vervulling van deze wens. Snurg, de trol, was het meteen duidelijk dat hij werd gevangen in de visserij van een man die over dit geheim kenden, zoals Per Gillbrand zag er zo veel alleen te Snurgs voeten als de trol eindelijk natte up druipend op de aarde voor hem. Wat moest Snurg daar in Göta Älv doen, wil je dat weten?

Hij leefde als zoveel trollen in het gebied in grotten achter de watervallen waarvan de ingangen alleen toegankelijk zijn door te duiken.

Meteen bood Snurg zijn diensten aan Per Gillbrand aan. "Kun je iets doen zodat we weer auto's bouwen zoals de wereld niet heeft gezien en meegemaakt, en het gaat weer samen met Saab?", Vroeg Snurg. "Ja," de trol antwoordde: "Er kan worden bepaald om iets te doen." En zo was het, dat was dezelfde avond Snurg met zijn hele familie aan het eind van de avond shift toen de fabriek stil en verlaten, samen met Per Gillbrand sloop de werkplaatsen binnen. "We hebben sindsdien een nieuw onderdeel, een turbocharger gebouwd, maar het doet nog steeds niet helemaal werk," Per Gillbrand biechtte de trol. "Ik weet zeker dat ik iets kan doen," antwoordde hij opnieuw.

Ik wil je niet te veel vervelen met details, maar het werk van de trollen in de nachtelijke fabriek werkte. Vanaf dat moment bouwde Saab motoren met turbocharger met ongeremde vermogensafgifte. Niemand wist waarom het plotseling lukte, waarop de ingenieurs zo lang zonder succes hadden gewerkt. Elke avond, na het einde van de late shift, kropen de trollen de verlaten fabriekshallen binnen en fluisterden hun macht over de turbomotoren die gedurende de dag waren geproduceerd.

Als je ooit een turbo hebt gereden, herinner je je het fluitend geluid dat je hoort als je op het gaspedaal trapt. Dit is het gefluister van de trollen, die je activeert bij het accelereren en die sist in de turbolader en zo het vermogen van de motor ontwikkelt.

Per Gillbrand toonde zijn dankbaarheid Snurg en zijn clan dat hij klaar stickers met de slogan "Made in Trollhättan door Trolls" gehad. En de meest toegewijde Saab-enthousiastelingen staken de stickers op hun auto's, wetende dat ze meer dan Zweedse techniek hadden. De stad vaders en moeders Hättans werden geïnspireerd door de mythe bij Saab hebben trollen in het spel, besmette vingers en veranderde de naam van de stad in Trollhättan, uit dankbaarheid voor de vele banen en leuke belastinginkomsten worden geassocieerd met het plotseling succesvolle auto's "made door Trolls "de stad verrijkt.

Je wilt weten waarom Saab toch failliet is gegaan. Ja, dat is een triest verhaal. De tijden veranderden. Per Gillbrand ging uiteindelijk met pensioen, hoewel hij de tijd zo lang mogelijk uitstelde. Het was dus nog steeds mogelijk om de geweldige motor met de lagedruk turbo op de markt te brengen. Maar op een gegeven moment moest hij afscheid nemen van Stallbacka. Nieuwe buitenlandse eigenaren namen Saab over en introduceerden een derde dienst. Nu werkten mensen ook 's nachts in de fabriek, dus de weg naar de trollen was geblokkeerd. Het ongeluk ging gewoon door ...

Tegenwoordig staat Snurg vaak op de stablebacka en staart verlangend naar het verlaten fabrieksterrein. Hij verveelt zich, want zelfs als trollen nooit vrijwillig voor mensen werken, was zijn werk in de nachtelijke fabriek hem dierbaar. Immers, sindsdien moet hij opnieuw vrezen dat een persoon hem in de ogen zal kijken en hij zal een souvenir worden, want omdat hij niet langer een mens dient, wordt de bescherming tegen dit verbod opgeheven.

Maar wanneer hij één van deze mooie auto's voorbij ziet komen met het label "Made in Trollhättan by Trolls", verwarmt zijn hart ...


Met dank aan Laurenz voor zijn (fictieve) Saab-verhaal! Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantiereis, een restauratie of een andere gebeurtenis in het leven met het cultmerk van Trollhättan?

Let dan op! De komende dagen leggen we onze legendarische en exclusieve Saab-instapbestanden Open 2019 opnieuw en start een nieuwe lezerscampagne!

24-gedachten ook "De echte Saab-saga"

 • Is echt "trolly"!

 • Schöööön, en verdrietig, kreeg zelfs een beetje kippenvel ...

 • Bedankt! Geweldig geschreven

 • Schöööön !!

 • Super! Geweldig verhaal!
  En als het niet waar is, is het tenminste goed uitgevonden
  Tot ziens in juni bij de Trollen.

 • Geweldig geschreven! Of Troll geschreven?

  Wat is fictie en wat is realiteit? Ik moet mezelf echt een moment aanpassen ...

  Zoals na een korte maar hopeloze slaap, omdat je een boeiend boek in een enkele nacht verslond en te dicht bij het rinkelen van de wekker kwam. Dit was maar een kort verhaal. Maar gewoon een geweldige geschreven. Bedankt voor dat!

 • T (r) olle geschiedenis! Bedankt voor de fantasierijke hoofdcinema. Eindelijk is de naam Trollhättan harmonieus online ...
  Nog steeds t (r) olle rijden in de SAAB!

 • ... ..Ik heb tranen in mijn ogen !!!!

 • Koel ... vanaf nu hoor ik geen turbo-fluit meer ... maar altijd een trol-fluistering.

  Ik weet zeker dat ik nu veel meer oplettende Saab-aandrijving ... waarschijnlijk met een "stomme" * grijns op het gezicht.

  * stom alleen vanuit het zicht van niet Saabfahrern

 • Eindelijk weet ik waar het fluiten vandaan komt, bel de "ontwikkelaars" en zeg bedankt! Ik hoop dat mijn 2.0T Convertible me lang zal plezieren.

 • Laurenz, prachtig verteld !!!!
  we zeggen vaak LOL: "hardop lachen".

  • Of LOL = Veel liefde ...

 • Geweldig verhaal, in onze Saas plak de sticker Made in Trollhättan linksachter

 • Wat een cool verhaal nu, ik heb alleen een sticker nodig

 • Wereldklasse. Ik zal dat aan mijn kinderen voorlezen als een goed nachtverhaal.

  • Goed idee. Dank je wel!

   Ik zal dat vanavond ook doen. Je zult van dit verhaal houden en waarschijnlijk meer dan eens willen horen.
   Waarom ben ik er zelf niet en heb ik het gisteren? Ik ben een beetje teleurgesteld over mezelf nu ...

  • PS

   Een geweldige gelegenheid om mijn jongens te herinneren aan de geschiedenis van de werking van een interne verbrandingsmotor in gedachten en ook om het turbo-principe uit te leggen.

   Er was een tijd dat motoren erg dorstig waren en niet genoeg lucht kregen. Dit waren de dinosaurussen. Zogenaamde atmosferische motoren die ooit over de straten van deze aarde heersten. Ze hebben benzine en zoveel als ze wilden. Sommigen dronken veel te veel, maar ze ademden niet diep genoeg, kregen nauwelijks lucht en het vuur in hun motoren was zwak. De Dinosaugier worden vandaag beschouwd als (bijna) uitgestorven. Ook bouwde SAAB ooit nieuwsgierigheid voor dinosauriërs. Maar weet u eigenlijk waarom Trollhättan Trollhättan wordt genoemd? Nee? "

   Nogmaals bedankt aan Laurenz.

 • Bedankt voor de vele t (r) ollencommentaren op mijn kleine verhaaltje ... 🙂
  Groeten van Laurenz

 • Leuk verhaal, dank je

 • Mooi verhaal !!! Dank je wel!

  • Heel geweldig! Heel erg bedankt! 🙂 Waar kan ik zo'n heel grappige trollysticker krijgen voor mijn Trol-turbo? 🙂

   • Er is bijna overal.
    Online bij Skandix en vele andere afzenders of zelfs de vertrouwde servicepartner zullen blij zijn om een ​​sticker in het serviceboekje te plaatsen bij de volgende inspectie, als iemand een passend verzoek indient wanneer de SAAB wordt uitgegeven.
    De laatste bestelt sowieso elke dag onderdelen en als je niets anders dan "gewoon" een trol wilt bestellen, kan het bekende zelfs de goedkopere manier zijn om het grappige trolly-mythische wezen ...

   • PS

    Er zijn waarschijnlijk minstens twee versies van de sticker. Zoals in de omslagfoto (witte achtergrond) voor de buitenkant of transparant en dan waarschijnlijk spiegelomgekeerd voor de plaatsing aan de binnenkant op een schijf. Dat moet worden overwogen.

    • Bedankt voor de nuttige tips! Ik zal de volgende keer dat ik de vriendelijke kerel in Kiel bezoek, beleefd vragen om trolly-troltrollen. Eindelijk, de zomer nog steeds nieuwe mistlampen randen, nieuwe velgen en een groter remsysteem geleden. Ik hou ook van de turbo-trollen - en ik zal je nooit in de ogen kijken, dat beloof ik! 🙂

Reacties zijn gesloten.