Nevs. De dromen en de realiteit.

Het had de foto van het jaar kunnen zijn. In december toonde NEVS de clip van een zelfrijdende auto op Instagram, die toevallig door de scène rolt. De bestuurder, met afstandsbediening in de hand, loopt naast het voertuig. Hoe vooruitstrevend! Maar slechts 14 jaar te laat. IT-pionier al gepresenteerd in 2004 Anthony Levandovsky een autonoom rijdende motorfiets.

NEVS 9-3. Foto: NEVS
NEVS 9-3. Foto: NEVS

De motor voorop, Levandovski duikt erachter met de afstandsbediening. De opname werd beroemd, ging de wereld rond en Levandowski werd een legende. Tegenwoordig is hij een autoriteit als het gaat om autonoom rijden. Deze kleine scène laat zien waar NEVS vandaag is en hoe de situatie is in Trollhättan.

Aan het einde van het jaar was er veel nieuws van het bedrijf. Voor China heb je nu de Licentie ontvangen voor distributie. NEVS kon nu beginnen en CEO Tilk vierde de ontvangst van de laatste openstaande licentie als een mijlpaal. De waarde van het bedrijf is hierdoor toegenomen, de financiële situatie is verbeterd en meer geld stroomt nu van China naar Zweden. Natuurlijk is dat waar, maar het ding heeft een beetje dominerend.

Geen productie voor de zomer 2019

De productie in China loopt nog steeds niet. Na de aangekondigde data voor eind 2017, zomer 2018 en eind 2018, staat nu zomer 2019 op de agenda. Uiterlijk dan zou een carrosserieconcept dat nu 17 jaar oud is, van de productielijn moeten rollen. NEVS vertrouwt op wagenparkbeheerders, niet op particuliere klanten, en op de laagst mogelijke prijs. € 22.000 is het beoogde bedrag voor een NEVS 9-3 EV. Alvorens de overvloedige subsidies af te trekken waarmee de Chinese regering de door de staat bestelde hausse in elektrische auto's aanwakkert. De productie van componenten begint begin 2019 in Trollhättan, maar er zullen geen nieuwe banen worden gecreëerd.

Geen batterijfabriek in Trollhättan

Het blijft met alleen 700-medewerkers in de oude Saab-fabriek, en ook andere, grote plannen liggen buiten de tafel. De vermeende onderdeleneigenaar van NEVS, GSR Capital, stelde de ambities voor a battery fabriek in Trollhättan op ijs. Na de verkoop van de batterijhandel van Nissan aan GSR niet-betaling barstte en knipte het einde van het jaar, het plan van een Zweedse batterijfabriek. Voor NEVS was het een tegenvaller dat de eigen batterijproductie een concurrentievoordeel had kunnen zijn.

Werken aan je eigen legende

Het ziet er niet goed uit voor Trollhättan. Voorafgaand aan 2020 sluit NEVS de productie in Zweden uit, hoewel de droom van productie in de oude Saab-fabriek nog lang niet voorbij is. In een interview met Affärsvärlden NEVS-oprichter Kai Johan Jiang sprak over zijn 6-jarige strijd, zijn grijze haar en de teleurstellingen. Over hoe hij hoopte meer technologie in het bedrijf te vinden. Dit is behoorlijk grotesk en klinkt alsof iemand aan zijn eigen legende werkt. Met de aankoop van de Saab-eigendommen verwierf NEVS slechts 10% van de eigen patenten van Saab. Andere interessante technologie en geavanceerde ontwikkelingen werden verkocht aan Göteborg, bleven bij GM en Opel, of bij de curatoren.

Na meer dan 6 jaar tegenslagen, een reddingsoperatie en geen productie, is het moeilijk voor een waarnemer om een ​​optimist te blijven. Er zijn nu 400 startups op het gebied van elektromobiliteit in China, NEVS is er slechts een van. De concurrentie is zwaar, en China scoort met innovatie en moed. En NEVS wil concurreren met een lichaamsconcept waarvan het ontwerp bijna twee decennia geleden is gemaakt.

Het erfgoed van Saab wordt gehandhaafd in Göteborg

Ik heb de ernst van NEVS altijd met een paar namen geassocieerd. Medewerkers die de leiding hadden over de laatste Saab-modellen die vervolgens Trollhättan verlieten, werden ingehuurd door andere bedrijven. Een paar jaar later waren ze verrassend terug. Uw beslissing om over te schakelen naar NEVS en uw uithoudingsvermogen in de afgelopen jaren waren voor mij niet altijd begrijpelijk. Maar het bewijs van een ernst die me hoop gaf en uiteindelijk tot succes had kunnen leiden.

Discipline en doorzettingsvermogen kunnen een lange weg gaan. Soms mislukken dromen en visioenen vanwege de realiteit. De medewerkers, die voor mij een indicator waren van betrouwbaarheid en de toekomst, verlieten Trollhättan in de laatste maanden van 2018. Waar de meerderheid van de voormalige Saab-ontwikkelaars naartoe is getrokken. Richting Göteborg.

14 gedachten over 'Nevs. De dromen en de realiteit."

 • blanco

  Mijn vrouw heeft een auto gekocht van Goteborg en ik hoop dat deze auto's veel Saab-octrooien zullen vinden :).
  Maar mijn liefde gaat natuurlijk nog steeds over op onze Saabs. Ik weet zeker dat ze voor een eeuwigheid zullen rijden.

 • blanco

  1865, in het VK, hadden we een man met een rode vlag nodig…. Hebben we veel gewonnen …………… !!

 • blanco

  Dus geen goed nieuws uit Trollhättan / China. Jammer, maar verwachtten we iets anders?

  Wat nog steeds niet genoemd of vergeten is. Met Tesla plaatst de automaker voor elektrische auto's in 2019 zichzelf met een eigen fabriek in China. Sinds Elon Musk heeft aangekondigd dat de 2019-productie aan het einde van 3 zal worden uitgevoerd, zal NEVS het moeilijker hebben. In tegenstelling tot het NEVS-leiderschap staat Elon Musk niet bekend om zijn lege beloftes, ook al kost het 3-model meer dan het dubbele van de 9-3 EV in zijn basisconfiguratie.

  Je vraagt ​​je af waar dit allemaal toe moet leiden. Ik hoop nog steeds dat dit hele circus dit jaar eindelijk ten einde komt. Misschien kunnen de fragmenten van de patenten dan opnieuw worden samengesteld!

  • blanco

   Een interessante kijk op China. Dank je wel!

   Of is het Zchina? Met een spiegelomgekeerde Z. Misschien heeft NEVZ daar (als die er is, dan alleen daar) inderdaad nog een kans?

   National Electric Vehicle Zchina, nationale wagenparkoplossingen voor de prijs van een handvol Tesla's ...
   Dit zijn goede argumenten voor NEVZ in de beoogde markt en segment ...

   Ik ben gewoon aan het ontdekken hoe nuttig het is om NEVZ niet langer serieus met SAAB te associëren.

   Wat er ook van NEVZ mag komen, maar voor SAAB en voormalige SAAB-octrooien, daar zal niets goeds uit voortkomen. In elk geval hebben NEVZ (10%) en de beheerders van insolventie alleen de waardeloze en technisch verouderde patenten. Aan de andere kant (bij GM en Volvo) is geen inzinking, wat er ook gebeurt van NEVZ.
   Dat is tenminste hoe ik het artikel begrijp ...

 • blanco

  Als u in Zweden na het eerste faillissement niet zo bekrompen was geweest ... Als u NEVS maar BMW niet had gegeven - had het verhaal anders kunnen zijn.
  Had, had fietsketting ...
  Bedankt Tom voor de rapporten van Trollhättan, China en de Saab-wereld. Het is altijd interessant om hier een panoramisch uitzicht te krijgen. Er bestaat niet zoiets.

  • blanco

   … dat is waar. Deze gedachte blijft terugkomen zodra ik een evirD now-auto zie ... vooral de Mini's ...
   dat had een Saab 9-1 kunnen zijn, ze zouden overal zijn ... maar ja ... fietsketting.

  • blanco

   Ik weet nog steeds niet genoeg over de potentiële toetreding van BMW om een ​​mening te vormen ...

   Alleen 10% van de patenten is naar NEVS gegaan. Wie verkocht toen naar Göteborg? Was het de insolventiefunctionarissen die nog steeds een aantal hebben volgens het artikel? Andere en belangrijke patenten liggen bij GM.

   De vraag blijft voor mij wat SAAB BMW überhaupt te bieden heeft. Is de deal echt mislukt alleen vanwege de bekrompenheid van de Zweedse bruid?

   Of bleef Sabine hangen en beweerde ze dat ze niet wist waar haar hoofd was en wat ze tegen de bruidegom moest zeggen, alleen dat ze met haar rug tegen de muur stond?

   NEVS heeft nu een onroerend goed, weinig patenten en geen merknaam meer. Zou dat het einde van een BMW-deal zijn geweest? Indien nodig, de onderhandelingen waren gedoemd te mislukken voordat ze zelfs maar begonnen.
   En toch zou ik de bruid begrijpen. Wie vecht, kan verliezen. Wie niet vecht, heeft al verloren ...

   Een thriller met een dode bruid en haar roestige fietsketting.
   Wie zijn de echte moordenaars?
   Ik vind hem nog steeds spannend en zou er graag meer over willen weten.

   • blanco

    RE: NEVS oprichter Kai Johan Jiang vertelde dat hij hoopte meer technologie te vinden in het bedrijf.

    Het was met volledige kennis op het moment van SAAB-verlies in 2011, GM stond niet toe dat patiënten, enz., Werden verkocht aan een Chinese Saab ...

    Kai Johan Jiang, zeurt hierover, als hij in het begin zou weten wat hij kocht ………… !!

    • blanco

     Automatische correctie is een bitch. "Patiënten" is nog steeds enigszins grappig in de context van SAAB ...

     Blijkbaar verkochten de vereffenaars veel van de patenten die eigendom waren van SAAB afzonderlijk van de rest van de overblijfselen van SAAB. Misschien verwijst KJJ naar die patenten in plaats van naar die in handen van GM?

     Weer grappig, want ze zijn nu met een ander Chinees bedrijf en merk (Volvo Cars). Volgens mij hebben de staat en vereffenaars de liquidatie uitgevoerd met zeer weinig vertrouwen in NEVZ en daarom werd Orio opgericht en werden patenten verkocht aan Volvo ...

     Hoe dan ook, je hebt gelijk. KJJ kende alle voorwaarden, was nooit echt bedoeld om SAAB wedergeboorte te geven en zijn gekreun is zielig ...

     Als er iets is, bewijst hij gewoon dat de staat en de vereffenaars gelijk hadden.
     Of SAAB zelf, hun naam intrekken van NEVZ ...

 • blanco

  Objectief gezien, sinds 2012, heeft NEVS alleen geld verbrand zonder zichtbaar resultaat. Dit heeft niets met SAAB te maken, dat is voorbij.

  3
  2
 • blanco

  Ja, ik waardeer dergelijke artikelen op de SAAB-blog!
  Informatie over SAAB en (!) Trollhättan, in engere en bredere zin.
  Bedankt voor de update. 🙂
  Nevs? Je zult zien, horen en lezen.

 • blanco

  Wat kun je zeggen als je volledig uit stemming bent,
  om zich op een negatieve manier uit te drukken? ? ?

  Misschien is dit: zeer informatief en goed geschreven. Bedankt! ! !

 • blanco

  De meeste autofabrikanten hebben NEVS ingehaald op het gebied van elektrische mobiliteit.
  Blijft de vraag wanneer de lichten uitgaan op NEVS.

 • blanco

  NEVS heeft 0 mogelijkheden met wat ze doen. Zelfs China Borgward heeft gefaald, de meerderheid van de aandelen werd gegeven door Foton. Een van de grootste wagenparkbeheerders in China heeft gekocht, wat nu de Borgwards met zijn eigen vloot op de markt duwt. Hardwareleveranciers NEVS zullen het op dezelfde manier doen.

Reacties zijn gesloten.