Nevs. De dromen en de realiteit.

Het had de foto van het jaar kunnen zijn. In december kwam NEVS opdagen Instagram de clip van een zelfrijdende auto die willekeurig door de scène rolt. De bestuurder, met afstandsbediening in zijn hand, loopt naast het voertuig. Hoe progressief! Maar gewoon 14 jaar te laat. 2004 presenteerde al IT-pioniers Anthony Levandovsky een autonoom rijdende motorfiets.

NEVS 9-3. Foto: NEVS
NEVS 9-3. Foto: NEVS

De fiets voor de boeg, Levandovski duikt met de afstandsbediening. De opname werd beroemd, ging de wereld over en Levandowski werd een legende. Hij is vandaag een autoriteit als het gaat om autonoom rijden. Deze kleine scène illustreert waar NEVS vandaag is en wat de situatie is in Trollhättan.

Aan het einde van het jaar was er veel nieuws van het bedrijf. Voor China heb je nu de Licentie ontvangen voor distributie. NEVS kon nu beginnen en CEO Tilk vierde de ontvangst van de laatste openstaande licentie als een mijlpaal. De waarde van het bedrijf is hierdoor toegenomen, de financiële situatie is verbeterd en meer geld stroomt nu van China naar Zweden. Natuurlijk is dat waar, maar het ding heeft een beetje dominerend.

Geen productie voor de zomer 2019

De productie in China loopt nog steeds niet. Na de aangekondigde data aan het einde van het jaar 2017, zomer 2018, eindejaar 2018 staat nu de zomer 2019 in de agenda. Uiterlijk moet een 17 jaren oud carrosserieconcept van de productielijn rollen. NEVS vertrouwt op wagenparkbeheerders, niet op particuliere klanten en tegen de laagst mogelijke prijs. 22.000 € is het doelbedrag voor een NEVS 9-3 EV. Het afbouwen van ruime subsidies, waarmee de Chinese overheid de elektrische giek in staatsbezit voedt. De productie van componenten zou moeten beginnen aan het begin van 2019 in Trollhättan, maar geen jobs meer creëren.

Geen batterijfabriek in Trollhättan

Het blijft met alleen 700-medewerkers in de oude Saab-fabriek, en ook andere, grote plannen liggen buiten de tafel. De vermeende onderdeleneigenaar van NEVS, GSR Capital, stelde de ambities voor a battery fabriek in Trollhättan op ijs. Na de verkoop van de batterijhandel van Nissan aan GSR niet-betaling barstte en knipte het einde van het jaar, het plan van een Zweedse batterijfabriek. Voor NEVS was het een tegenvaller dat de eigen batterijproductie een concurrentievoordeel had kunnen zijn.

Werken aan je eigen legende

Het ziet er niet goed uit voor Trollhättan. Voorafgaand aan 2020 sluit NEVS de productie in Zweden uit, hoewel de droom van productie in de oude Saab-fabriek nog lang niet voorbij is. In een interview met Affärsvärlden NEVS-oprichter Kai Johan Jiang vertelde over zijn nu 6-gevecht van een jaar, zijn grijze haar en de teleurstellingen. Daarover hoopte hij meer technologie in het bedrijf te vinden. Dat is behoorlijk grotesk en het klinkt alsof iemand aan zijn eigen legende werkt. Met de aankoop van Saab-eigendommen verwierf NEVS slechts 10% van de eigen patenten van Saab. Andere interessante technologie en voorontwikkelingen werden verkocht aan Göteborg, bleven bij GM en Opel, of bij de beheerders van insolventie.

Na meer dan 6 jaren van tegenslagen, faillissement en geen productie, is het moeilijk voor een waarnemer om een ​​optimist te blijven. In China zijn er nu 400-startups voor elektrische mobiliteit, NEVS is er slechts een van. De concurrentie is moeilijk, China scoort met innovatie en moed. En NEVS wil meedoen aan de competitie met een lichaamsconcept waarvan het ontwerp decennia geleden bijna 2 is ontworpen.

Het erfgoed van Saab wordt gehandhaafd in Göteborg

Ik associeer de ernst van NEVS altijd met een paar namen. Medewerkers die de leiding hadden over de nieuwste Saab-modellen, die vervolgens Trollhättan verlieten, ingehuurd bij andere bedrijven. Een paar jaar later waren ze verrassend terug. Hun beslissing om in de afgelopen jaren over te schakelen op NEVS en hun doorzettingsvermogen is mij niet altijd even begrijpelijk geweest. Maar het bewijs van een ernst die me hoop gaf en uiteindelijk tot succes kon leiden.

Discipline en uithoudingsvermogen kunnen veel betekenen. Soms mislukken dromen en visioenen vanwege de realiteit. De werknemers, die voor mij een indicator van respect en toekomst waren, hebben Trollhättan in de laatste maanden van het jaar 2018 verlaten. Waar de meerderheid van de voormalige Saab-ontwikkelaars zijn gegaan. Op weg naar Göteborg.

14-gedachten ook "Nevs. De dromen en de realiteit."

 • NEVS heeft 0 mogelijkheden met wat ze doen. Zelfs China Borgward heeft gefaald, de meerderheid van de aandelen werd gegeven door Foton. Een van de grootste wagenparkbeheerders in China heeft gekocht, wat nu de Borgwards met zijn eigen vloot op de markt duwt. Hardwareleveranciers NEVS zullen het op dezelfde manier doen.

 • De meeste autofabrikanten hebben de NEVS ingehaald wat betreft elektrische mobiliteit.
  Blijft de vraag wanneer de lichten uitgaan op NEVS.

 • Wat kun je zeggen als je volledig uit stemming bent,
  om zich op een negatieve manier uit te drukken? ? ?

  Misschien is dit: zeer informatief en goed geschreven. Bedankt! ! !

 • Ja, ik waardeer dergelijke artikelen op de SAAB-blog!
  Informatie over SAAB en (!) Trollhättan, in engere en bredere zin.
  Bedankt voor de update. 🙂
  Nevs? Je zult zien, horen en lezen.

 • Objectief gezien, sinds 2012, heeft NEVS alleen geld verbrand zonder zichtbaar resultaat. Dit heeft niets met SAAB te maken, dat is voorbij.

  3
  2
 • Als je na het eerste faillissement niet zo bekrompen was in Zweden ... Had je NEVS niet gegeven maar BMW het contract - het verhaal had anders kunnen lopen.
  Had fietsketting ...
  Bedankt Tom voor de rapporten van Trollhättan, China en de Saab-wereld. Het is altijd interessant om hier een panoramisch uitzicht te krijgen. Er bestaat niet zoiets.

  • ... dat klopt. Deze gedachte komt opnieuw en opnieuw, zodra ik een evirD nu auto zie ... vooral de minis ...
   dat had een Saab 9-1 kunnen zijn, dat zou overal zijn ... maar ja .. fietsketting.

  • Ik weet nog steeds niet genoeg over de potentiële toetreding van BMW om een ​​mening te vormen ...

   Alleen 10% van de patenten is naar NEVS gegaan. Wie verkocht toen naar Göteborg? Was het de insolventiefunctionarissen die nog steeds een aantal hebben volgens het artikel? Andere en belangrijke patenten liggen bij GM.

   De vraag blijft voor mij wat SAAB BMW überhaupt te bieden heeft. Is de deal echt mislukt alleen vanwege de bekrompenheid van de Zweedse bruid?

   Of bleef Sabine hangen en beweerde ze dat ze niet wist waar haar hoofd was en wat ze tegen de bruidegom moest zeggen, alleen dat ze met haar rug tegen de muur stond?

   NEVS heeft nu een onroerend goed, weinig patenten en geen merknaam meer. Zou dat het einde van een BMW-deal zijn geweest? Indien nodig, de onderhandelingen waren gedoemd te mislukken voordat ze zelfs maar begonnen.
   En toch zou ik de bruid begrijpen. Wie vecht kan verliezen. Wie niet vecht, is al verloren ...

   Een thriller met een dode bruid en haar roestige fietsketting.
   Wie zijn de echte moordenaars?
   Ik vind hem nog steeds spannend en zou er graag meer over willen weten.

   • RE: NEVS oprichter Kai Johan Jiang vertelde dat hij hoopte meer technologie te vinden in het bedrijf.

    SAAB-verlies in 2011, GM stond geen patiënten toe, enz ...

    Kai Johan Jiang, kreunt hierover, toen hij in het begin wat hij kocht ............ !!

    • Automatische correctie is een teef. "Patiënten" is nog steeds enigszins grappig in de context van SAAB ...

     Blijkbaar hebben de vereffenaars veel van de patenten die eigendom zijn van SAAB los van de rest van SAAB's resten verkocht. Misschien KJJ met die patenten in plaats van met die in handen van GM?

     Weer grappig, want ze zijn nu bij een ander Chinees bedrijf en merk (Volvo Cars). Het lijkt erop dat de staat en vereffenaars zijn geliquideerd met NEVZ en dat is de reden waarom Orio werd opgericht en verkocht aan Volvo ...

     Hoe dan ook, je hebt gelijk. KJJ kende alle voorwaarden, hoefde nooit echt rebellie te geven aan SAAB en zijn gekerm is zielig ...

     Als er iets is, bewijst hij gewoon dat de staat en de vereffenaars gelijk hadden.
     Of SAAB zelf, hun naam terugtrekkend uit NEVZ ...

 • Dus geen goed nieuws uit Trollhättan / China. Jammer, maar verwachtten we iets anders?

  Wat nog steeds niet genoemd of vergeten is. Met Tesla plaatst de automaker voor elektrische auto's in 2019 zichzelf met een eigen fabriek in China. Sinds Elon Musk heeft aangekondigd dat de 2019-productie aan het einde van 3 zal worden uitgevoerd, zal NEVS het moeilijker hebben. In tegenstelling tot het NEVS-leiderschap staat Elon Musk niet bekend om zijn lege beloftes, ook al kost het 3-model meer dan het dubbele van de 9-3 EV in zijn basisconfiguratie.

  Je vraagt ​​je af waar dit allemaal toe moet leiden. Ik hoop nog steeds dat dit hele circus dit jaar eindelijk ten einde komt. Misschien kunnen de fragmenten van de patenten dan opnieuw worden samengesteld!

  • Een interessante kijk op China. Dank je wel!

   Of is het Zchina? Met een spiegelomgekeerde Z. Misschien heeft NEVZ daar (als die er is, dan alleen daar) inderdaad nog een kans?

   National Electric Vehicle Zchina, nationale vlootoplossingen voor de prijs van een handvol Tesla ...
   Dit zijn goede argumenten voor NEVZ in de beoogde markt en segment ...

   Ik ben gewoon aan het ontdekken hoe nuttig het is om NEVZ niet langer serieus met SAAB te associëren.

   Wat er ook van NEVZ mag komen, maar voor SAAB en voormalige SAAB-octrooien, daar zal niets goeds uit voortkomen. In elk geval hebben NEVZ (10%) en de beheerders van insolventie alleen de waardeloze en technisch verouderde patenten. Aan de andere kant (bij GM en Volvo) is geen inzinking, wat er ook gebeurt van NEVZ.
   Ik begrijp tenminste het artikel in deze zin ...

 • 1865, in het Verenigd Koninkrijk hadden we een man nodig met een rode vlag .... Hebben we veel gewonnen ............... !!

 • Mijn vrouw heeft een auto gekocht van Goteborg en ik hoop dat deze auto's veel Saab-octrooien zullen vinden :).
  Maar mijn liefde gaat natuurlijk nog steeds over op onze Saabs. Ik weet zeker dat ze voor een eeuwigheid zullen rijden.

Reacties zijn gesloten.