Nee, dat is geen Saab! Of is het?

Nu begint het opnieuw! In de Zweedse pers praten ze over de elektrische Saab uit China, die nu kan worden besteld. Het is moeilijk te beschouwen als echte vrienden van het merk. Pure onzin, zoals je in Beieren zou zeggen. Omdat de NEVS EV niets met Saab te maken heeft. Of misschien wel?

NEVS 9-3 EV in Hangzhou
NEVS 9-3 EV in Hangzhou. Afbeelding: NEVS

De EV kan de toeschouwer herinneren aan een ouder wordende diva die al lang geleden zijn beste momenten heeft gehad. Voor haar uiterlijk voor een groot publiek is ze opnieuw zwaar verzonnen. En dat is hoe het ontwerp mij beïnvloedt. Het past gewoon niet, allemaal een melange van oud en nieuw. Maar dat is niet waar het allemaal om draait. De beoordeling van een ontwerp is onvermijdelijk subjectief. En daarover kun je eindeloos discussiëren.

Een Zweedse journalist schreef een paar dagen geleden dat hij Saab mist. En dat hij zich afvraagt ​​wat er zou zijn gebeurd met de ontwikkelaars in Trollhättan over autonoom rijden. Ik voel me op dezelfde manier. Omdat ik me afvraag hoe een elektrische auto van Saab eruit zou hebben gezien.

De kunst van het laterale denken

Saab was altijd anders. Zijdenkers die niet bang waren om schijnbaar vaste zaken opnieuw te definiëren. Ik herinner me mijn Saab 9-5 stationwagen. Ook hij was een ouder wordende diva, de chromen glazen waren optisch een tikje te zwaar opgemaakt. Maar de technologie maakte dat meer dan goed. Een biokrachtmotor die op ethanol zou kunnen draaien. Wat meer koppel en pk's opleverde met plantaardige brandstof dan met fossiele energie. Milieuvriendelijk tanken beloond met meer rijplezier. Alleen Saab deed dat. Ik vond het concept leuk en legde mijn routes zo uit dat E85 zo vaak mogelijk kon worden bijgetankt.

Saab 9-3 e-Power 2011. De echte Saab-elektrische auto
Saab 9-3 e-Power 2011. De echte Saab-elektrische auto. Afbeelding: Saab Automobile AB / Archive saabblog.net

De echte Saab 9-3 elektrische auto, die werd gemaakt als een kleine vloot van handgemaakte 2010 en 11, stond ook in de traditie van zijdenken. De batterijen in de middentunnel werden gekoeld door de airconditioning. Een idee dat even simpel is als geniaal. Geen extra koelsysteem, minder energieverbruik, minder gewicht. Bereik meer bereik met kleinere batterijen. Ik heb geen prognose of het concept op de markt zal prevaleren. We zullen het ook nooit weten, omdat het project eindigde met het einde van Saab. De ontwikkelaars van de echte elektrische auto van Saab hadden nooit iets met NEVS te maken gehad. Ze hebben Stallbacka niet in de beste bewoordingen achtergelaten.

Een feniks die geen feniks is

In vergelijking met Saab-omstandigheden is de NEVS-elektrische auto een heel conventioneel iets geworden. Meer dan 6 jaar rijpheid om accu's aan de onderzijde te bevestigen en de cockpit iets te reviseren is veel. U zult geen innovaties of lateraal denken vinden. De NEVS 9-3 EV staat voor een conventioneel ontwerp dat te vinden is in talloze startups in China. Dus als het echt een elektrische auto zou moeten zijn, koop ik liever het origineel. Er staat Tesla en het nummer 3 op, en het komt binnenkort naar Europa.

De NEVS 9-3 EV is niet beter en ook niet innovatiever vanwege het feit dat de fabrikant spreekt over een Phoenix-platform. NEVS is natuurlijk vrij om elk etiket op zijn product te plakken. In werkelijkheid bevindt zich onder de elektrische auto de sterk gewijzigde basis van de Saab 9-3 uit 2003. Saab en Phoenix stonden echter voor modulariteit en innovatie. Een concept voor de toekomst, waarvan het basisidee met het ontwikkelingsteam van Trollhättan naar Göteborg dwaalde. Daar werd het werkelijkheid. Tegenwoordig draagt ​​het de naam CMA Platform en vormt het de basis voor nieuwe modellen van Volvo, Lynk & Co en in de nabije toekomst wellicht ook van Lotus.

Misschien is het een typische Saab

Als je eerlijk bent tegen jezelf, dan is de elektrische auto NEVS uit noodzaak geboren. Te weinig geld ontmoet een ouder wordend platform waaruit iets kan worden opgeroepen. Dat weet je van Saab, waar dan ook geïmproviseerd. Een typisch kind van deze behoefte is de Saab 90. Een Saab 900 aan de achterkant, een Saab 99 aan de voorkant.Geboren uit gebrek - en omdat er een goedkope instapoplossing nodig was voor de Scandinavische markt. Niet state-of-the-art omdat de korte steel niet voldeed aan de Amerikaanse veiligheidsrichtlijnen. Maar werkbaar voor Europa.

Saab 90. Een compromis geboren uit noodzaak
Saab 90. Een compromis geboren uit noodzaak. Afbeelding: Saab Automobile AB / Archive: saabblog.net

En omdat de gereedschappen en persen bestonden en de investeringen beheersbaar waren, werd de Saab 90 geboren ... zoals deze elektrische NEVS-auto. Het is goedkoop omdat u gereedschap kunt gebruiken. Een hybride van een oude Saab 9-3 en een elektrische auto. Maar misschien een bouwsteen die iets zou kunnen worden.

23 gedachten over 'Nee, dat is geen Saab! Of is het?"

 • blanco

  je kunt er waarschijnlijk van uitgaan dat de auto is ontwikkeld door de Saab-ingenieurs in Trollhättan, toch? Of hij nu wordt gebouwd in China, en de Chinese voor de markt, dus het is niet zo belangrijk, het belangrijkste ding, iets wat nog steeds plaatsvindt in Trollhättan. Als de auto goed verkoopt, zal er uiteindelijk toch iets naar Europa komen.

  Wat me meer buikpijn bezorgt, is het gebruik van een verbrandingsplatform voor een elektrische auto. Dit ruikt naar me heel graag onvoldoende dekking, of niet goed na zware Gefriekel met accu's hier en daar te zijn, zelfs in de kofferbak. Omdat er plaats is voor een paar honderd kilo batterijen, heeft de auto het niet zo gemakkelijk gemaakt.

 • blanco

  Als de prijs en specificaties (bereik, prestaties, functies, garantie, enz.) Correct zijn, zou ik de NEVS onmiddellijk kopen! Ik vind het ontwerp gewoon leuk omdat herinneringen aan SAAB zijn gewekt 😉

  1
  2
 • blanco

  De foto's van het NEVS elektrische voertuig laten zien dat de dames en heren "ontwerpers" de functie van bepaalde componenten op de 9-3 niet begrepen en iets "schilderden" waaraan nu moet worden gesleuteld ... Voorbeeld: voorbumper met enorme "lip “, Die zeker veelvuldig contact met de grond zal hebben. Nee, het heeft niets te maken met SAAB ...

  • blanco

   Waarom de 'grote lip' nu meer grondcontact zou moeten hebben dan de tegenhanger van de 9-3 verklapt mij niet, aangezien hij blijkbaar niet echt dieper zit. Mijn veronderstelling is eerder dat het te wijten is aan de bescherming van voetgangers om vroegtijdig rotatie in het testlichaam te krijgen in het geval van een beenbotsing en om de knievervorming binnen het toegestane bereik te houden. Als dat zo is, is het waarschijnlijker een pad dat de dames en heren ontwerpers met tegenzin moesten slikken ...

   1
   1
   • blanco

    Grondcontact of zelfs met hoge stoepranden en stoepranden bij het parkeren. Doet er niet toe. Ik kan het argument begrijpen dat het overhangen van een voertuig ter hoogte van de bodemplaat van cruciaal belang kan zijn ...

    Maar jouw argument ook. Het zou spannend zijn om te weten of hier "slechts" een pad is ingeslikt of dat de NEVZ-ontwerpers concessies hebben gedaan aan de Chinese smaak.

  • blanco

   De foto's tonen de auto in de parkeermodus. In rijden ziet hij er veel beter uit.

   Vanaf 15 km / u daalt de lip verder en strekt zich uit tot tweemaal zijn lengte. De achterspoiler wordt toegevoegd vanaf 30 km / u. Voorkomen is beter dan genezen! Het is tenslotte een lichte en snelle auto. Vorm volgt functie ...

 • blanco

  zou leuk zijn als NEVS er eindelijk iets van kon maken

  4
  4
 • blanco

  Als we voor de rest van SAAB zorgen, dan hebben we veel te doen. De Saab-blog geeft de nodige ondersteuning .. Wat willen we nog meer.

  12
 • blanco

  Het heeft saab dna en is ontwikkeld door Thn engineeers. Wat kun je nog meer vragen?
  Lang leve na's

  5
  11
  • blanco

   "(...) wat wil je nog meer?"

   Voor een beetje meer waardigheid en respect. Misschien?

   6
   2
  • blanco

   Ja, ik ben het ermee eens, ze kunnen andere EV's kopen, dus er zullen NEVS zijn.

   3
   3
   • blanco

    Maakt u zich geen zorgen, meneer T. ...

    NEVZ zal niet naar Europa verzenden. Als de productie eenmaal is en als de productie wordt gestart, heeft u alle NEVZ's die u zelf wilt hebben. Ik hoop dat uw opmerking (en duimen) goed wordt betaald. Anders zou je er niet één kunnen betalen ...

    • blanco

     goed, dan kunnen we ze uit Thn halen. Ik wil er een, jammer dat je dat niet zult doen.

     3
     2
 • blanco

  Beste Saabgemeinde.

  Na een paar - goed onderzochte en goed geschreven - bijdragen aan NEVS, kan ik niet anders dan een paar gedachten met u delen ...
  Zouden we zoveel met het onderwerp hebben beziggehouden als SsangYong de Saab-handelsmerkrechten had gekocht en de heilige naam op de herziene Rextons, Korrandos enz ... had geplakt?
  Helemaal niet.

  Wat NEVS wel of niet heeft, ik heb helemaal niets met de geest van Saab te maken.
  Dat is genoeg voor NEVS om de restanten van het 9-3-ontwerp te exploiteren. Ik wou dat dat niets was, dan zouden we de Saabsterben niet steeds opnieuw hoeven te ervaren.

  Het merk is verdwenen. Helaas voor altijd. En het is aan ons, zij met onze voertuigen en activiteiten
  om in leven te houden.

  Na een plezierige rit in 9000 ontvangt CSE u

  De Lizi

  14
  4
 • blanco

  Heel goed geschreven! En ook nog eens vermakelijk. Ik herken mezelf direct bij het plannen van een route voor een BioPower. Gezien het dunne netwerk van E85 waren mijn acties en acties niet altijd rationeel, maar zolang men geloofde in de toekomstige levensvatbaarheid van E85, werd de verhouding vervangen door idealisme ...

  Anders merk ik hoe ver Tom terug moest bladeren in de modelgeschiedenis van SAAB om een ​​analogie met NEVZ te vinden en te creëren ...

  De 96 was in productie tot 1980 en nog steeds aangedreven door "buitenlandse" motoren. 34 jaar geleden geproduceerd (vanaf 1984), valt de SAAB 90 bijna in de categorie kinderschoenen. En na een volledig atypische korte productietijd voor SAAB was het weer geschiedenis.

  Als de compromisformules en de atypisch korte productieperiode gerealiseerd in de SAAB 90 de beste of enige mogelijke analogie zijn tussen NEVZ en SAAB, dan is dit niet echt een compliment voor NEVZ, toch?

  En ik wil niets zeggen tegen de SAAB 90. Maar het is niet zo dat een NEVZ EV nooit naar Europa zal komen en dat de productieperiode al na 3 tot 4 jaar voorbij zou zijn, als de geschiedenis van de 90 profetisch zou kunnen worden overgedragen aan NEVZ. Het is nooit geëxporteerd (naar Amerika), maar was alleen voor de binnenlandse Europese markt een kortstondige tussenoplossing.

 • blanco

  Precies, het is de definitieve exploitatie van een SAAB vanaf het jaar van het jaar 2002. Maar dat is een zeer veilige auto. Helaas is dit voertuig voorlopig niet beschikbaar in Europa. De bouw begint naar verwachting begin 2019. Kijk voor informatie op de pagina saabplanet.com die ook veel informatie biedt.
  Natuurlijk, dankzij Tom en Mark, doet deze blog net zo goed werk als nieuwe informatie.

  7
  3
 • blanco

  De NEVS E-auto is slechts het laatste gebruik van een Saab. Dat is niet alles. Als er nog iets over is, moeten we kijken. Ik geloof het niet. Zijn ze auto's aan het bouwen of niet? Ik denk het niet.

  6
  5
 • blanco

  Zulke opmerkingen zoals deze zijn gewoon incompetent. NEVS kreeg de licentie voor de bouw van e-auto's in China. Dit is goud waard. Zodra de fabriek in China gereed is en de eerste 9-3 van de baan rolt, moet u het uiteindelijke product beoordelen. Al het andere is het lezen van koffiedik.
  Ik geef de voorkeur aan een stabiel gebouwd NEVS 9-3 als een e-auto in plaats van de vele kleine onveilige elektrische mini's die momenteel overal worden getoond. Wil je een crash in die tijd? Tesla speelt naar mijn mening in een andere prijsklasse.

  17
  13
  • blanco

   Samengevat: het informatiebeleid van NEVZ bestaat uit weinig woorden en verbazingwekkend veel hete lucht ...

   Op één punt is NEVZ de afgelopen jaren echter verfrissend open en eerlijk geweest: de auto is gebouwd in en voor China. En alleen voor China plus misschien de "afgescheiden provincies" ...

   Als de NEVZ ooit iets zegt en er geen goede reden is om het tegenovergestelde te veronderstellen, waarom NEVZ niet bij het woord nemen?

   Tegen deze achtergrond maakt het helemaal niet uit of we ons "onbekwaam" uitdrukken over een Chinese EV of competent fabuleren over een "stabiele" SAAB 20.0000-9 EV die in Duitsland verkrijgbaar is voor € 3 ...

   De NEVZ heeft al lang duidelijk en eerlijk gemaakt dat we helemaal geen deel uitmaken van de doelgroep en geen deel uitmaken van de gewenste markt. Dus waarom zouden SAAB-bestuurders zich nog steeds zorgen moeten maken over NEVZ?

   5
   2
   • blanco

    Het gaat niet om het geluk of het feit dat we deze NEVS 9-3 toch niet in Duitsland kunnen kopen.
    Het is belangrijk op te merken dat NEVS erin slaagt om de 9-3 e-auto te lanceren. Hoewel alleen in China, maar deze markt is op dit moment het belangrijkst.

    En ik heb al een voldoening dat onze goede oude 2003er model van SAAB moest nog in 2019 basis voor een huidige elektrische auto zulke goede genen. Een SAAB is gewoon tijdloos.

    7
    4
    • blanco

     Zo goed en mooi uitgelegd, kan ik zelfs sympathiseren met uw tevredenheid.

     Maar ik begrijp ook wanneer je minder zuinig en minder enthousiast bent. We weten allemaal dat NEVZ probeerde de merknaam SAAB te krijgen - en tevergeefs. De zin Franken Trolls, "NEVZ zou zeker heel blij zijn als je SAAB was", kan niet zo verkeerd zijn dat je hem van incompetentie moet beschuldigen.

     De nu 4. of 5. Life of 9-3, haar Chinese reïncarnatie als EV (die nog niet heeft plaatsgevonden, maar wiens geboorte lijkt nu gestart) doet me denken aan de tijd van de Koude Oorlog en de Bloc.
     In het Duitse transitverkeer, temidden van de Trabant, MZ, IFA en Wartburg, zag men keer op keer auto's die vreemd bekend leken ...

     Het waren afgeleiden en gelicentieerde builds van oude en kleine Fiats en van Renault. Men wendde zich niet tot deze auto's omdat men meende net het speerpunt van de autobouw te hebben ontmoet, maar omdat men zich ergerde aan kleine visuele veranderingen en de "verkeerde" merknamen op oude en bekende dozen.

     Ik voel geen voldoening daar en vind het nogal triest dat het SAAB-DNA dit historische voorbeeld volgt. Natuurlijk bent u welkom om het anders en positiever te zien.

     2
     1
  • blanco

   ... en de foto's van de Tesla-crash zien er ook niet altijd bemoedigend uit, ik heb de Model S met het dak eraf gescheurd voor mijn ogen ... ... de 9-5NG zag er beter uit onder de truck, zelfs mijn 9-7x Crash met twee paarden. Met de drie-op-een-rij is het afwachten hoe de zaken zich ontwikkelen.

   Maar in principe is kritiek gerechtvaardigd ... we zien geen innovatie bij NEVS, en ook onterecht ... .., de "echte" SAAB's waren vaak genoeg gewoon aan elkaar gebonden.

   Gelukkig hebben ze allemaal een tijdloos ontwerp en kunnen ze lang meegaan, daarom wacht ik op de ontwikkeling, zorg ik voor mijn SAABe en ben ik blij met de vraag of SAAB weer produceert,…. wanneer ik met de 9-5NG 😉 kom

 • blanco

  NEVZ zou heel blij zijn als je SAAB zou zijn. Dan zou je op zijn minst iemand zijn. Dat is de manier waarop niemand is.

  15
  8

Reacties zijn gesloten.