Herfst zondagen in Trollhättan

Het is zondag en stil in de Stallbacka, het industriegebied van Trollhättan. De zon baant zich een weg door de wolken, het trekt een delicaat herfstlicht op de oude zalen van de voormalige Saab-fabriek. Alsof ze haar langzame verval met een gracieus licht wilde bedekken. Het is stil, heel stil zelfs. Alleen vanaf het voormalige testtraject direct bij de fabriek komen woordfragmenten voorbij.

Herfstdagen in Trollhättan. Volvo V60 voor de oude Saab-fabriek.
Herfstdagen in Trollhättan. Volvo V60 voor de oude Saab-fabriek.

Maar het is geen proefoperatie op de site. Een sportevenement, een halve marathon, voorziet die dag voor een leven lang. Maar anders: leegte en verdriet. Een paar NEVS-voertuigen staan ​​geparkeerd voor het voormalige hoofdkantoor en een eenzame berg gloednieuwe Volvo's staat geparkeerd op het leveringsgebied. Trollhättan in oktober 2018.

NEVS-voertuigen voor het voormalige hoofdkantoor
NEVS-voertuigen voor het voormalige hoofdkantoor.

Trollhättan in oktober 2011

Het is zondag in Trollhättan, de stablebacka is verlaten. De Saab-fabriek produceert geen auto's meer, de beheerder van de insolventie heeft hem in stand-by gezet. Een brom van de enorme plant is altijd op de achtergrond aanwezig. De fabriek slaapt, maar ze is klaar. Kon auto's bouwen, 150.000-stukjes per jaar ... als iemand kwam en op de schakelaar drukte.

Saab-fabriek in oktober 2011
Saab-fabriek in oktober 2011

Op de parkeerterreinen van bezoekers zijn een 9-5 NG, twee 9-4x en twee pre-series sportcombinaties. Ze wachten op de delegatie van Saab Duitsland, die ze deze zondag zal ophalen. De rondleiding van de dealer staat op het punt te beginnen, een laatste strijd om het voortbestaan ​​van Saab en de fabriek. De sleutels voor de voertuigen zijn verkrijgbaar bij de beveiligingsdienst. De Zweedse herfstzon trekt een prachtig licht en bedekt het drama dat hier al maanden aan de gang is.

Saab Museum in oktober 2018

Het Saab-museum. Het is zondag, het toeristenseizoen is voorbij. Een gezin en een ander stel slenteren door de tentoonstelling. Bezoeken zijn snapshots en op deze dag is de sfeer saai. De vrijwillige veteranen zijn niet in de stemming voor de weinige bezoekers, ze laten hen alleen met hun vragen en interesses.

In het midden van de tentoonstelling staat een NEVS-prototype. Gedoneerd aan het museum, het allerlaatste idee van de Stallbacka, die de letters van Saab draagt. Het einde van een verhaal dat 1947 is begonnen. Eigenlijk zou de 9-3 sedan met het opvallende Turbo-logo de prelude moeten zijn van een speciale serie. Het ontwerp werd niet gerealiseerd, de Saab handelsmerkrechten gingen verloren, de productie kwam nooit echt op gang. Het bleef bij het ene ontwerp dat al snel vergeten was en kwam alleen terug voor het publiek voor het Saab Festival 2017. Daar staat het nu. Ter herinnering en als afsluiting van een lange geschiedenis.

Saab Museum oktober 2018. Het laatste Saab-prototype
Saab Museum oktober 2018. Het laatste Saab-prototype. Eigenlijk zou er een serie van speciale turbo's van NEVS moeten zijn geweest, die er zo had uitgezien.

Saab Museum in oktober 2011

Dingen zijn slecht. Het is niet alleen de Saab-fabriek die problemen heeft. De historische Saab-collectie is van Saab Automobile AB. En zo is ook het Saab-museum in moeilijkheden. De hallen van de Göta Älv worden alleen verhuurd. De eigenaars van de voormalige NOHAB-hallen zijn het makelaarskantoor van de stad Trollhättan. Ze heeft al maanden geen huur meer gezien. En ook elektriciteit, water, verwarming, alles is open.

Wat biedt de toekomst met de collectie, wat het Saab-verhaal sinds 1947 volledig in kaart brengt? Zal de schat overleven en op de site blijven? Of wordt de collectie over de hele wereld verspreid?

TTELA in oktober 2018

De lokale krant van Trollhättan gaat een stenig pad. Ze heeft het faillissement van haar uitgeversgroep nauwelijks overleefd en de redactie heeft de afgelopen jaren een zwaar bezuinigingsprogramma doorstaan. Voorbij zijn de spannende jaren die culmineerden in 2010 via 2012.

De krant is geslonken tot wat het altijd al is geweest: het lokale blad van een klein provinciestadje. De inhoud is meestal onderworpen aan een vergoeding, zelfs als men alleen een persbericht reproduceert. De onderwerpen zijn anders dan 2011. Tegenwoordig rapporteert men voornamelijk over katten, die op bomen zitten en wachten op moedige redders. Ook leuk vinden over eland. Degenen die wanhopig verdwalen in supermarkten, kantoren en voortuinen in de hete, droge zomer. Omdat ze de droogte en de kimawandel niet aankunnen. Of over dode elanden. Omdat de herfst jachtseizoen is, en trotse jagers mogen trotse dieren doden op deze dagen.

De TTELA. Eenmaal scherp, mediaal zwaard
De TTELA. Eenmaal scherp, mediaal zwaard. Vandaag is geschreven over kittens en elanden.

TTELA in oktober 2011

Kranten maken meningen. En kranten kunnen ook scherpe wapens zijn. De TTELA is er één. Maandenlang worden de nieuwste horrorberichten dagelijks gestoken door de Saab-fabriek. Wanneer er iets misgaat, wanneer het vastloopt in het beheer of wanneer de leveranciers in staking gaan. Iemand neemt dan de telefoon op, informeert de redactie en het bericht gaat online.

Helaas raakt het nieuws meestal. De dagelijkse gruwel van de Saab-fabriek kan in realtime worden opgeroepen, snel, de TTELA is de bron van informatie voor bloggers en Saab die over de hele wereld geïnteresseerd zijn. De weergaven van de pagina's versnellen, de zeepbel van de advertentie-inkomsten. Het verliest steeds meer het zicht op het feit dat men de auto-industrie en de stad zou kunnen beschadigen.

De ziel van Trollhättan in de herfst 2018

Elke stad heeft een ziel. Trollhättan was eigenlijk een industriële stad. Niet leuk, maar gelegen in een prachtig landschap. De stad dankt zijn bestaan ​​aan de watervallen, waar alles begon. IJzeren hamers, smeden - waaruit later een industrie ontstond. Elektriciteitscentrales, vliegtuigen, stoomlocomotieven, diesellocomotieven, vliegtuigmotoren, auto's. Namen zoals Nydqvist & Holm, Nohab, Saab en Volvo Aero zijn allemaal nauw verbonden met de geschiedenis van de stad.

Trollhättan is niet slecht. Sinds het einde van Saab en de productie van auto's zijn er veel nieuwe bedrijven bijgekomen. Trollhattan groeit, overal nieuwe gebouwen. En toch: de ziel - het lijkt verloren. De autofabrikanten, de vakbondsleden, dit harde maar hartelijke bedrijf, waar is het gebleven?

Trollhättan is slimmer geworden. De nieuwkomers werken niet meer op werkbanken. Ze komen van IT, het zijn ingenieurs, softwareontwikkelaars. Het is vreemd stil tijdens de week. Trollhättan transformeert naar de slapende stad. Wonen in de gunstige provincie, werken in de metropool. Forenzentreinen vervoeren mensen snel naar de industriële buitenwijken van Göteborg en Hisingen naar Volvo. Vrijwel niemand pendelt in de tegenovergestelde richting.

En de toekomst van Stallbacka?

De toekomst, wanneer de autofabriek in de stablebacka er één heeft, wordt besloten in China. In Zweden zelf spelen de Chinese eigenaars van onroerend goed in Saab al lang geen rol meer. De TTELA heeft ze niet als een probleem, de nationale kranten toch niet. Waarom, er is niets te melden.

De vraag naar de toekomst is open, misschien heeft Trollhättan zijn industriële hoogtepunt allang overschreden. In de huidige omstandigheden lijkt het onwaarschijnlijk dat er ooit een andere autoproductie in de stad zal zijn. Jonge, Zweedse startups zoals Uniti bouwen innovatieve elektrische auto's. Maar ze hebben geen dinosauruscomplexen zoals Stallbacka nodig.

25-gedachten ook "Herfst zondagen in Trollhättan"

 • Van NEVS komt waarschijnlijk niets meer, waarvan de website lang niet up-to-date is
  gebracht.
  Het is jammer dat SAAB Defensie niet financieel deelneemt aan het museum.
  Ik heb altijd gehoopt dat misschien een autofabrikant misschien geïnteresseerd is in SAAB-auto's, maar ik heb de hoop opgegeven.

 • "(...) omdat trotse jagers op deze dagen trotse dieren mogen doden."

  Geweldig geschreven. De bijdrage heeft soms lyrische kwaliteiten. Het feit dat het verhaal nog steeds triest is, ligt alleen maar over het onderwerp. En ik hoef niet verder te reageren. Alles is aanwezig. Dus een grote eer en dank aan de auteur.

 • Het is een schande dat het zo is gebeurd. NEVS is naar mijn mening gewoon meer hete lucht. Het uiterlijk van Facebook gaat alleen over marathonwedstrijden of andere evenementen die niet veel met autoproductie te maken hebben.
  Voor SAAB Defence zou het behoud van het museum waarschijnlijk niet veel geld zijn. Blijkbaar zou het er economisch niet zo goed uit moeten zien, daarom zijn dergelijke items zeker de eersten die het slachtoffer worden van de spaarpen.

 • Wat jammer dat het zo eindigt. En ik ben ervan overtuigd dat het tot een einde kwam toen NEVS besloot te investeren in China en niet in Zweden. Waarom het niet kon doorgaan, is alleen maar zaken om uit te leggen. Niemand was bereid meer te investeren. Helaas waren Geely en Tata al tevreden en er was geen derde meer de wens om een ​​luxe merk te nemen. Ik wou dat alleen de man ons tenminste van dit museum liet leven. Als Zweden en ook de stad Trollhattan zich niet verplicht tot het indienen van deze demonstratie van creativiteit en hervormingen in de automobielsector, is dat niet te begrijpen. Drueccke mijn vingers gekruist dat het niet zo ver zou komen.

  4
  1
 • Bedankt, Tom voor die herfst melancholische lijnen. Alles gezegd, goed gedaan.
  NEVS is "uit het raam" ..., helaas past het in het verhaal, dat totaal "ongelukkig" was in totaal (!).
  Zoiets wordt ook wel verandering in de economie genoemd ...
  Dat is wat we zoeken in het oude (!) Duitsland ...
  Maar het laat ook zien dat verandering mogelijk is! Werkloosheid is geen dwangmatig gevolg!
  Wat is het verheugend dat Trollhättan blijkbaar niet is geschaad door verandering! Het zou daarom ook in het belang van de stad moeten zijn om dit automuseum als een apart verhaal te begrijpen en in de stad te blijven vasthouden aan de Göta Alv !!!

 • en dat doet het nog steeds en wehhh. De oude liefde die je aan de overkant van de straat ziet, en de zelfstandigen gaan over. Alles is helder in het hoofd, maar de golf van verdriet stroomt weer. Vooral na zo'n post! Tom, bedankt daarvoor. Al met al ben ik blij dat ik een groot deel van mijn autorijplezier heb doorgebracht met SAAB genußvol. Ik heb ze gehad, de auto gooit SAAB.

 • Bedankt voor dit geweldige rapport en de hele samenvatting over Trollhäten!

 • Bedankt voor dit soulvolle rapport. Het is meer dan jammer dat SAAB ten onder ging. Meer en meer sonore namen gaan deze kant op, de volgende is waarschijnlijk Alfa Romeo. Verloop van de tijd, die helaas niet kan worden gestopt.

 • Is er niets nieuws bij NEVS? Zelfs geen slecht nieuws?

  • Niets dat relevant zou zijn, of wat en of zou helpen Trollhättan. Maar: we zijn NEVS niet uit het oog verloren en zijn nog steeds bezig met het onderwerp.

 • In de Amerikaanse GM-groep heeft de achteruitgang zijn oorsprong - daarna was er de keten van ongelukkige gebeurtenissen, incompetente beheerders van insolventies en NEVS.

  Voor mij is de grootste vraag echter nog steeds over de toenmalige Zweedse regering - van daaruit kwam geen steun. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Renault in Frankrijk, was er geen hulp van overheidsinstanties. In feite was het relatief gemakkelijk te accepteren dat Amerikaans wanbestuur een traditioneel Zweeds bedrijf dwong zijn deuren te sluiten. Dit gedrag is nog steeds volledig voor mij
  onbegrijpelijk en blijft in deze context eigenlijk het grootste vraagteken.

  4
  1
  • Hallo meneer Rudolf
   Ik denk dat de Saab-fans allemaal geen sympathie hebben voor de houding van de Zweedse regering. Maar de vergelijking met Renault is hier moeilijk. Renault is immers een parastatale groep. De staat moest handelen.
   De moeilijkheden met Saab zie ik ook in het feit dat de Zweden en de GM-mensen nooit echt goed hebben samengewerkt. De mentaliteit en belangen van beide actoren waren altijd verschillend. Dat kan niet echt goed zijn.
   Groeten aan alle Saabisten

   • Rechts. En zolang SAAB deel uitmaakte van GM, zou de Zweedse staat een Amerikaans groepsmerk hebben gesteund. En als ik het goed begrijp, heeft deze groep minstens indirect kapitaal van SAAB afgetrokken. Door z. Duidelijke licentiekosten werden bijvoorbeeld opgenomen in het moederbedrijf.

    Dit ging zo door onder VM. Een stationwagon, die de Zweedse politie wel en niet wilde kopen, bestond niet. De nieuwe sedan was uitgesloten. En eindelijk was het te laat. Leveranciers waren insolvabel, licentiekwesties waren onbeantwoord en alle nieuwe modellen waren nog steeds afhankelijk van GM. De drager van hoop 9-4X met zijn productielocatie overzee vooral ...

    De (desastreuze) verkoopcijfers van de afgelopen jaren zijn bekend. En zelfs dit handvol auto's is slechts gedeeltelijk gerealiseerd met kortingen op absurde hoogte. Mogelijke verkoopcijfers van de komende jaren waren op zijn best in het koffiedik. Van tijd tot tijd misschien zelfs mogelijke zwarte cijfers en niet te vergeten.

    Jarenlang begreep ik het "gebrek aan hulp" van de kant van de Zweedse staat niet. Als goed en correct wilde ik het niet toegeven. Maar door de jaren heen en in de loop van vele artikelen hier op de blog, heb ik geleidelijk een andere foto met mij gevormd.

    Het alternatief voor de "omissie" zou zijn geweest dat de Zweedse belastingbetaler vandaag Trump's America and GM zou sponsoren en de verliezen van SAAB jaarlijks zou compenseren. De weg naar onafhankelijkheid SAAB's was ten tijde van het laatste faillissement ongeveer hetzelfde als dat van een start-up van eigen en nieuwe auto's.

    Op welke basis en op welke gronden zou de staat onder deze voorwaarden kunnen en mogen opereren? Ik zie dat niet (meer) ...

    1
    1
    • Ondersteuning van de Zweedse staat voor een traditioneel Zweeds bedrijf zou logisch zijn geweest na het "GM-moederschap". Spyker inderdaad waar te nemen na de verkoop door GM voor een korte periode manieren om de voortzetting van het merk - licenties voor nieuwere modellen mag niet worden doorgegeven aan alleen de Chinezen. Het ontbrak in Trollhättan slechts één belangrijke financiële injectie om het bedrijf draaiende te houden - 9-4 en 9-5 combinatie was al gepresenteerd en zou waarschijnlijk ingetrokken grote winsten in de productie. Als financier, een Russische investeerder bekend was, weigerde - waarschijnlijk terecht, omdat hij betrokken was bij duistere zaken. Ten laatste op dit moment zou de staat erin zijn gesprongen. In de reserveonderdelenafdeling van SAAB was het synoniem - hoewel dit in mijn ogen slechts een halfslachtige aanpak is. Maar in ieder geval beter dan geen actie van de staat.

     3
     1
     • Ik ben het met Orio eens: beter dan geen actie van de overheid.

      De winstzone, een gebruik van de fabriek in Trollhättan en dus Zweedse banen en een nationaal belang waren niet binnen handbereik. Het verlenen van licenties voor het leveren van motoren of zelfs complete voertuigen (9-4) is één ding. De kosten en voorwaarden zijn de andere. GM is niet bepaald genereus ...

      Als de business case en de verkoopprognoses positief waren (en correct gecommuniceerd) ondanks GM's voorwaarden, zouden beleggers in de wachtrij zijn geplaatst. De Zweedse staat zou het in onze geglobaliseerde wereld niet nodig hebben gehad om SAAB te redden.

      Nee, het is moeilijk en het doet pijn, maar ik geloof niet dat het antwoord op de vraag van de boosdoeners zo simpel is. De opeenvolgende opkomst en ondergang van dit fijne automerk presenteert zich veel meer dan een soepele overgang van de ene naar de andere ...

      Aangezien alle protagonisten zitten van de stichting, op de eerste eigen (turbo) motoren aan de uiteindelijke faillissement in hetzelfde schuitje en hun beslissingen kunnen op nuttige wijze worden ingedeeld en beoordeeld alleen tegen de achtergrond van elke socio-economisch waardevolle omstandigheden. Het is al lang niet meer nodig om één schuldige partij te willen onderscheiden. Je moet er holistisch naar kijken en tegelijkertijd meer gedifferentieerd, je moet het correct classificeren. Het faillissement had voor het laatst geheel andere kadervoorwaarden dan de oprichting en nationale belangen van Zweden kort na WO II.

      In de tussentijdse fase (overname door GM) waren wederom totaal verschillende omstandigheden.

      Aan wie wil je die schuld toewijzen? En goed, alles wat er zou zijn achtergelaten, zou een fietsketen zijn geweest ...

 • Hallo Tom, bedankt voor dit melancholisch-atmosferische rapport, helaas zo geschikt voor de November-blues. Ik was geschokt toen ik hoorde dat nu ook het museum in gevaar is. Kunnen wij, als Saab-fans, er iets aan doen? Hopelijk wordt het festival volgend jaar niet in gevaar gebracht?

  • Het museum was in het terugblik bedreigd. Er is geen reden tot bezorgdheid, de sponsoring van de gemeenschap is veilig.

   • Bedankt voor de snelle en geruststellende verduidelijking, ik had de subtitel 2011 soepel over het hoofd gezien, sorry!

 • Het is jammer dat Herbert Hürsch niet direct op zijn laatste tekst kan antwoorden (er wordt geen antwoord weergegeven).

  Naar zijn mening lijkt het mij bijna alsof de VW-dieselfraude: er zijn geen verantwoordelijke of schuldige. De ondergang van SAAB-auto's is waarschijnlijk niet alleen de oorzaak van het falen van GM (jarenlang wanbeheer). Deze vereniging ging zelfs in zijn geheel of in faillissement - was zelfs bewaard als Amerikaans bedrijf met belastinggeld! Ik blijf erbij dat de zaligheid manier zou hebben gewerkt, zelfs met Saab Automobile in Zweden - een aantal nummers kleinere natuurlijk. Maar ze hadden in het kader van Spyker niet alleen de nieuwe 9-5 maar zoals al geschreven de 9-4 X en een nieuwe wagon versie van 9-5 in de pijplijn - iets meer zelfvertrouwen van de toekomstige productie in Zweden zou alleen nodig zijn geweest.

  Met fietsketting zou niets te maken hebben met het hele ding - maar eventuele discussies brengen in de tussentijd niets meer.

  • Ik klik gewoon altijd op de laatste opmerking erover, die nog steeds een "antwoord" toestaat. Inhoudelijke opmerkingen verschijnen vervolgens chronologisch en onder elkaar. Geen probleem ...

   Dit met het dieselschandaal is een beetje polemisch van je. Integendeel, ik zie SAAB als een hele lange keten en dus ook veel leden en verantwoordelijke personen. En natuurlijk speelt GM daarin een belangrijke rol. Ik heb dat ook heel duidelijk gemaakt. Onlangs licenties, royalty's, motoren en de 9-4X uit het buitenland ...

   De Zweedse staat had de Amerikaanse GM-groep moeten sponsoren om SAAB te redden. Dat is niet zijn taak. Ik heb het allemaal al gezegd en kan mezelf alleen maar herhalen!

   Ik ben terughoudend om dat te doen. Ik heb op dit punt (GEEN SPONSORING VOOR GM) veel begrip van de Zweedse staat. Jij niet. We laten het graag achter ...

   • Hallo Herbert Hürsch,

    Helaas leek het er niet op dat SAAB-auto's door GM aan een andere ondernemer (Spyker) werden verkocht. Deze veel kleinere ondernemer had, net als de voormalige GM-moeder, voortdurend financiële problemen en was op zoek naar kapitaal. Een inzending door investeerders (mogelijk ook staat) zou GM op dit moment niet veel hebben gebracht, maar aan de andere kant, maar was bij GM met de ondergang van de voormalige dochter volledig tevreden omdat vermeende latere concurrentie niet meer kon betalen.

    1
    3
    • Wil je me een grap maken?

     Ik heb specifiek het tijdperk van VM (Spyker) aangepakt. Je kunt dat zelf en alle anderen hier op de blog lezen in de bovenstaande opmerkingen. Kan je niet lezen, of niet?

     We hoeven niet tot een gemeenschappelijke visie te komen over de rol van de Zweedse staat en de resterende kansen aan het einde van het VM-tijdperk. Dat zou perfect zijn voor mij!

     Wat ik niet goed vind, is dat je veel liever het feitelijke niveau verlaat en doorgaat met valse insinuaties. Ik denk dat dat helemaal niet goed is en ook intellectueel teleurstellend ...

     Als SAAB (afhankelijk van het model en de motor) een bepaalde prijs per auto aan GM moet betalen (terwijl rode nummers worden bijgewerkt), hoe doe je dat dan met een Zweedse belastingbetaler (hij rijdt zelf een VW, Kia of Toyota - in het beste geval een Geely?) ) bemiddelen?

     Je kunt me dat zelfs niet geven, ook al rijd ik SAAB en betaal geen belastingen in Zweden. Je kunt niet eens feitelijk bij mij blijven ...

     En toch zou SAAB vandaag waarschijnlijk leven (levend en schokkend) en alle Zweden zouden blij zijn als Detlef Rudolf iets op tijd had gezegd. Ja, nou, wat nog meer?

     1
     2
 • Ga je er echt van uit dat er met geweldige nieuwe modellen permanent rode nummers zouden zijn verschenen? Waar haal je die kennis vandaan - ben je paranormaal of liever een bangbüx? Laten we eens kijken wat er nog meer aan de hand is bij NEVS (zonder Zweedse ondersteuning). Als het daar werkt, zou Zweden er niet veel van hebben - wie durft niet, wie wint niet!

  1
  2
 • Mr. Rudolf,

  Ik denk dat je je Weltmännische veruit het zicht van de Zweedse of onze staat beschikbaar moet maken (of NEVZ), want hier speculeer ik nog steeds over mijn volledig onbelangrijke onderbroek (Büx) of strepen in deze ...

  Waarschijnlijk meer! Ik wens je veel succes. En morgen is de wereld veel beter. Bij voorbaat dank. Vooral voor mijn volgende SAAB, die je hier hebt genoemd. Hij kan nu niet ver weg zijn, nadat je het al in zijn mond had ...

  2
  2
 • . Nehe tot het beroep van de SAAB werkt door nevs zal gaan voor een tijdje ... Ik hoop dat dit soort Chinese industrieel beleid komt tot een einde zal vinden ... de rest: volgens recente Press gemeld elektrische auto's in de EU zijn tot jaar 1 Levertijd - niet, helaas, het heeft nevs erin geslaagd om te bouwen welke.

Reacties zijn gesloten.