Herfst zondagen in Trollhättan

Het is zondag en stil in de Stallbacka, het industriegebied van Trollhättan. De zon baant zich een weg door de wolken, het trekt een delicaat herfstlicht op de oude zalen van de voormalige Saab-fabriek. Alsof ze haar langzame verval met een gracieus licht wilde bedekken. Het is stil, heel stil zelfs. Alleen vanaf het voormalige testtraject direct bij de fabriek komen woordfragmenten voorbij.

Herfstdagen in Trollhättan. Volvo V60 voor de oude Saab-fabriek.
Herfstdagen in Trollhättan. Volvo V60 voor de oude Saab-fabriek.

Maar het is geen proefoperatie op de site. Een sportevenement, een halve marathon, voorziet die dag voor een leven lang. Maar anders: leegte en verdriet. Een paar NEVS-voertuigen staan ​​geparkeerd voor het voormalige hoofdkantoor en een eenzame berg gloednieuwe Volvo's staat geparkeerd op het leveringsgebied. Trollhättan in oktober 2018.

NEVS-voertuigen voor het voormalige hoofdkantoor
NEVS-voertuigen voor het voormalige hoofdkantoor.

Trollhättan in oktober 2011

Het is zondag in Trollhättan, de Stallbacka is leeg. De Saab-fabriek produceert geen auto's meer, de curator heeft hem in stand-by gezet. Op de achtergrond is altijd een geroezemoes van de enorme plant aanwezig. De fabriek slaapt, maar hij zou klaar zijn. Zou auto's kunnen bouwen, 150.000 per jaar ... als iemand kwam en op de schakelaar drukte.

Saab-fabriek in oktober 2011
Saab-fabriek in oktober 2011

De bezoekersparkeerplaats heeft een 9-5 NG, twee 9-4x en twee pre-series sportpakken. Ze wachten op de delegatie van Saab Duitsland om ze deze zondag op te halen. De dealertour is begonnen, een laatste gevecht om het voortbestaan ​​van Saab en de fabriek. De sleutels van de voertuigen zijn verkrijgbaar bij de veiligheidsdienst. De Zweedse herfstzon schildert een prachtig licht en maskeert het drama dat hier al maanden gaande is.

Saab Museum in oktober 2018

Het Saab-museum. Het is zondag, het toeristenseizoen is voorbij. Een gezin en een ander stel slenteren door de tentoonstelling. Bezoeken zijn snapshots en op deze dag is de sfeer saai. De vrijwillige veteranen zijn niet in de stemming voor de weinige bezoekers, ze laten hen alleen met hun vragen en interesses.

In het midden van de tentoonstelling staat een NEVS-prototype. Geschonken aan het museum, het allerlaatste idee van de Stallbacka, dat het Saab-opschrift draagt. Het einde van een verhaal dat begon in 1947. Eigenlijk had de 9-3 sedan met de opvallende Turbo-belettering het begin moeten zijn van een speciale serie. Het ontwerp is niet geïmplementeerd, de merkrechten van Saab zijn verloren gegaan, de productie is nooit echt op gang gekomen. Het bleef bij het enige ontwerp dat al snel werd vergeten en dat pas op het Saab-festival 2017 voor het publiek terugkwam. Daar is hij nu. Als waarschuwing en als afsluiting van een lang verhaal.

Saab Museum oktober 2018. Het laatste Saab-prototype
Saab Museum oktober 2018. Het laatste Saab-prototype. Eigenlijk zou er een serie van speciale turbo's van NEVS moeten zijn geweest, die er zo had uitgezien.

Saab Museum in oktober 2011

Dingen zijn slecht. Het is niet alleen de Saab-fabriek die problemen heeft. De historische Saab-collectie is van Saab Automobile AB. En zo is ook het Saab-museum in moeilijkheden. De hallen van de Göta Älv worden alleen verhuurd. De eigenaars van de voormalige NOHAB-hallen zijn het makelaarskantoor van de stad Trollhättan. Ze heeft al maanden geen huur meer gezien. En ook elektriciteit, water, verwarming, alles is open.

Wat biedt de toekomst met de collectie, wat het Saab-verhaal sinds 1947 volledig in kaart brengt? Zal de schat overleven en op de site blijven? Of wordt de collectie over de hele wereld verspreid?

TTELA in oktober 2018

De lokale krant van Trollhättan gaat een stenig pad. Ze heeft het faillissement van haar uitgeversgroep nauwelijks overleefd en de redactie heeft de afgelopen jaren een zwaar bezuinigingsprogramma doorstaan. Voorbij zijn de spannende jaren die culmineerden in 2010 via 2012.

De krant is gekrompen tot wat het eigenlijk altijd was: de plaatselijke krant van een kleine provinciestad. De inhoud is meestal verschuldigd, zelfs als u alleen een persbericht reproduceert. De onderwerpen zijn anders dan in 2011. Tegenwoordig rapporteren we voornamelijk over katten die in bomen zitten en wachten op moedige redders. Graag ook over elanden. Degenen die in de hete, droge zomer wanhopig verdwalen in supermarkten, kantoren en voortuinen. Omdat ze de droogte en de Kima-verandering niet aankunnen. Of dode elanden. Omdat de herfst het jachtseizoen is, en omdat trotse jagers op deze dagen trotse dieren mogen doden.

De TTELA. Eenmaal scherp, mediaal zwaard
De TTELA. Eenmaal scherp, mediaal zwaard. Vandaag is geschreven over kittens en elanden.

TTELA in oktober 2011

Kranten maken meningen. En kranten kunnen ook scherpe wapens zijn. De TTELA is er één. Maandenlang worden de nieuwste horrorberichten dagelijks gestoken door de Saab-fabriek. Wanneer er iets misgaat, wanneer het vastloopt in het beheer of wanneer de leveranciers in staking gaan. Iemand neemt dan de telefoon op, informeert de redactie en het bericht gaat online.

Helaas raakt het nieuws meestal. De dagelijkse gruwel van de Saab-fabriek kan in realtime worden opgeroepen, snel, de TTELA is de bron van informatie voor bloggers en Saab die over de hele wereld geïnteresseerd zijn. De weergaven van de pagina's versnellen, de zeepbel van de advertentie-inkomsten. Het verliest steeds meer het zicht op het feit dat men de auto-industrie en de stad zou kunnen beschadigen.

De ziel van Trollhättan in de herfst 2018

Elke stad heeft een ziel. Trollhättan is in de kern altijd een industriële stad geweest. Niet mooi, maar gelegen in een prachtig landschap. De stad dankt haar bestaan ​​aan de watervallen, waar het allemaal begon. IJzeren hamers, smeden - wat later een industrie werd. Turbines van elektriciteitscentrales, vliegtuigen, stoomlocomotieven, diesellocomotieven, vliegtuigmotoren, auto's. Namen als Nydqvist & Holm, Nohab, Saab en Volvo Aero - ze zijn allemaal nauw verbonden met de geschiedenis van de stad.

Trollhättan is niet slecht. Sinds het einde van de productie van Saab en auto's zijn er veel nieuwe bedrijven bijgekomen. Trollhättan groeit, overal nieuwe gebouwen. En toch: de ziel - het lijkt verloren. De auto-arbeiders, de vakbondsleden, dit ruige maar warme bedrijf, waar is het gebleven?

Trollhättan is slimmer geworden. De nieuwkomers werken niet meer op werkbanken. Ze komen van IT, het zijn ingenieurs, softwareontwikkelaars. Het is vreemd stil tijdens de week. Trollhättan transformeert naar de slapende stad. Wonen in de gunstige provincie, werken in de metropool. Forenzentreinen vervoeren mensen snel naar de industriële buitenwijken van Göteborg en Hisingen naar Volvo. Vrijwel niemand pendelt in de tegenovergestelde richting.

En de toekomst van Stallbacka?

De toekomst, wanneer de autofabriek in de stablebacka er één heeft, wordt besloten in China. In Zweden zelf spelen de Chinese eigenaars van onroerend goed in Saab al lang geen rol meer. De TTELA heeft ze niet als een probleem, de nationale kranten toch niet. Waarom, er is niets te melden.

De vraag naar de toekomst is open, misschien heeft Trollhättan zijn industriële hoogtepunt allang overschreden. In de huidige omstandigheden lijkt het onwaarschijnlijk dat er ooit een andere autoproductie in de stad zal zijn. Jonge, Zweedse startups zoals Uniti bouwen innovatieve elektrische auto's. Maar ze hebben geen dinosauruscomplexen zoals Stallbacka nodig.

25 gedachten over 'Herfst zondagen in Trollhättan"

 • In de buurt van de bezetting van de SAAB zullen werken door NEVS nog een tijdje doorgaan ... hoop dat dit soort Chinees industriebeleid binnenkort zal eindigen ... trouwens: volgens de huidige persberichten hebben elektrische auto's in de EU momenteel een levertijd van maximaal 1 jaar - helaas heeft NEVS dit niet slaagde erin om wat te bouwen.

 • Mr. Rudolf,

  Ik denk dat je je kosmopolitische vooruitziende blik liever beschikbaar moet stellen aan de Zweden of onze staat (of NEVZ) dan hier te speculeren over mijn totaal irrelevante onderbroek (Büx) of strepen erin ...

  Goed op! Ik wens je veel succes. En morgen zal de wereld veel beter zijn. Alvast bedankt. Vooral voor mijn volgende SAAB waar je het hier over hebt. Het kan niet ver weg zijn nu je het al in je mond hebt gehad ...

  2
  2
 • Ga je er echt vanuit dat geweldige nieuwe modellen permanent in het rood zouden hebben gestaan? Waar haal je deze kennis vandaan - ben je helderziend of meer een Bangbüx? Laten we eens kijken wat er nog steeds aan de hand is bij NEVS (zonder Zweedse ondersteuning). Als het daar lukt, zal Zweden er niet veel van hebben - als je het niet durft, win je niet!

  1
  2
 • Wil je me een grap maken?

  Ik heb specifiek het tijdperk van VM (Spyker) aangepakt. Je kunt dat zelf en alle anderen hier op de blog lezen in de bovenstaande opmerkingen. Kan je niet lezen, of niet?

  We hoeven niet tot een gemeenschappelijke visie te komen over de rol van de Zweedse staat en de resterende kansen aan het einde van het VM-tijdperk. Dat zou perfect zijn voor mij!

  Wat ik niet goed vind, is dat je veel liever het feitelijke niveau verlaat en doorgaat met valse veronderstellingen. Ik denk dat dat helemaal niet oké is en ook intellectueel teleurstellend ...

  Als SAAB (afhankelijk van het model en de motor) een bepaalde prijs per auto aan GM moet betalen (terwijl rode nummers worden bijgewerkt), hoe doe je dat dan met een Zweedse belastingbetaler (hij rijdt zelf een VW, Kia of Toyota - in het beste geval een Geely?) ) bemiddelen?

  Dat kun je me niet eens overbrengen, ook al rijd ik in een SAAB en betaal ik geen belasting in Zweden. Je kunt niet eens objectief zijn met mij ...

  En toch zou SAAB vandaag waarschijnlijk leven (levend en schokkend) en alle Zweden zouden blij zijn als Detlef Rudolf iets op tijd had gezegd. Ja, nou, wat nog meer?

  1
  2
 • Hallo Herbert Hürsch,

  Helaas heeft u blijkbaar niet gemerkt dat SAAB-auto's door GM werden verkocht aan een andere ondernemer (Spyker). Deze veel kleinere ondernemer had, net als het voormalige GM-moederbedrijf, voortdurend financiële problemen en was op zoek naar kapitaal. Een intrede van investeerders (mogelijk ook van de kant van de staat) zou op dat moment niet veel voor GM hebben opgebracht - aan de andere kant was GM best tevreden met de teloorgang van de voormalige dochteronderneming, omdat vermeende toekomstige concurrentie niet meer kon ontstaan.

  1
  3
 • Ik klik gewoon altijd op de laatste opmerking erover die nog steeds een “antwoord” toestaat. Vervolgens verschijnen inhoudgerelateerde opmerkingen chronologisch en onder elkaar. Geen probleem …

  Je bent een beetje polemisch over het dieselschandaal. Integendeel, ik zie bij SAAB een hele lange ketting en dus ook veel schakels en verantwoordelijken. En natuurlijk speelt GM hierin een grote rol. Ik heb dat heel duidelijk gemaakt. Eindelijk licenties, licentiekosten, motoren en de 9-4X uit het buitenland ...

  De Zweedse staat had de Amerikaanse GM-groep moeten sponsoren om SAAB te redden. Dat is niet zijn taak. Ik heb het allemaal al gezegd en kan mezelf alleen maar herhalen!

  Maar dat vind ik niet leuk. Op dit punt (GEEN SPONSORING VOOR GM) heb ik het grootste begrip voor de Zweedse staat. U niet. Daar kunnen we het bij laten ...

 • Het is jammer dat Herbert Hürsch niet direct op zijn laatste tekst kan antwoorden (er wordt geen antwoord weergegeven).

  Als je ernaar kijkt, lijkt het me bijna op de VW-dieselfraude: er zijn geen verantwoordelijke of schuldige partijen. Met de ondergang van SAAB-Automobile is de GM-groep waarschijnlijk niet alleen de echte boosdoener voor mij (jaren van wanbeheer). Deze vereniging ging toen zelfs als geheel failliet - als Amerikaans bedrijf werd het zelfs bespaard met belastinggeld! Ik blijf bij het feit dat deze manier van redden zou hebben gewerkt met SAAB-Automobile in Zweden - natuurlijk een paar maten kleiner. Maar Spyker had niet alleen de nieuwe 9-5 maar, zoals al geschreven, de 9-4 X en een nieuwe stationwagonversie van de 9-5 in de pijplijn - dit zou alleen wat meer zelfvertrouwen hebben gevraagd met betrekking tot de toekomstige productie in Zweden.

  De hele zaak heeft niets te maken met zou hebben, zou hebben - maar alle discussies hebben ondertussen niets met de kwestie te maken.

 • Ik ben het met Orio eens: beter dan geen actie van de overheid.

  De winstzone, een capaciteitsbenutting van de fabriek in Trollhättan en dus Zweedse banen en een nationaal belang lagen niet binnen bereik. Vergunningen verlenen voor het leveren van motoren of zelfs complete voertuigen (9-4) is één ding. De kosten en voorwaarden hiervoor zijn andere. GM wordt niet bepaald als genereus beschouwd ...

  Als de business case en de verkoopprognoses positief waren (en correct gecommuniceerd) ondanks GM's voorwaarden, zouden beleggers in de wachtrij zijn geplaatst. De Zweedse staat zou het in onze geglobaliseerde wereld niet nodig hebben gehad om SAAB te redden.

  Nee, het is moeilijk en het doet pijn, maar het antwoord op de vraag wie de schuldige is, lijkt niet zo eenvoudig. De opeenvolgende opkomst en ondergang van dit mooie automerk is voor mij veel meer dan een soepele overgang van het ene naar het andere ...

  Aangezien alle protagonisten zitten van de stichting, op de eerste eigen (turbo) motoren aan de uiteindelijke faillissement in hetzelfde schuitje en hun beslissingen kunnen op nuttige wijze worden ingedeeld en beoordeeld alleen tegen de achtergrond van elke socio-economisch waardevolle omstandigheden. Het is al lang niet meer nodig om één schuldige partij te willen onderscheiden. Je moet er holistisch naar kijken en tegelijkertijd meer gedifferentieerd, je moet het correct classificeren. Het faillissement had voor het laatst geheel andere kadervoorwaarden dan de oprichting en nationale belangen van Zweden kort na WO II.

  In de tussentijdse fase (overname door GM) waren wederom totaal verschillende omstandigheden.

  Aan wie wil je welke schuld toewijzen? En hoe dan ook, alles zou gewoon een fietsketting hebben, zou hebben ...

 • Bedankt voor de snelle en geruststellende verduidelijking, ik had de subtitel 2011 soepel over het hoofd gezien, sorry!

 • Bijstand van de Zweedse staat voor een traditioneel Zweeds bedrijf zou logisch zijn geweest na het "GM-moederschap". Na de verkoop door GM kreeg Spyker de kans om het merk voor een korte periode voort te zetten - licenties voor nieuwere modellen mochten simpelweg niet aan de Chinezen worden doorgegeven. Het enige dat ontbrak in Trollhättan was een grote geldinjectie om het bedrijf draaiende te houden - 9-4 en 9-5 stationwagons waren al gepresenteerd en zouden waarschijnlijk grote winsten hebben gemaakt in de productie. Zoals bekend werd een Russische investeerder als financier afgewezen - vermoedelijk terecht omdat hij betrokken was bij dubieuze zakelijke transacties. Uiterlijk op dit punt had de staat kunnen ingrijpen. De afdeling reserveonderdelen van SAAB werkte ook - hoewel dit naar mijn mening slechts een halfslachtige benadering is. Maar nog steeds beter dan helemaal geen actie van de overheid.

  3
  1
 • Rechts. En zolang SAAB deel uitmaakte van GM, zou de Zweedse staat een Amerikaans groepsmerk hebben gesteund. En als ik het goed begrijp, heeft deze groep minstens indirect kapitaal van SAAB afgetrokken. Door z. Duidelijke licentiekosten werden bijvoorbeeld opgenomen in het moederbedrijf.

  Dat ging onder VM. Er was geen stationwagen die de Zweedse politie had kunnen en willen kopen. De nieuwe sedan was uitgesloten. En eindelijk was het te laat. Leveranciers waren insolvent, licentiekwesties waren niet opgelost en alle nieuwe modellen waren nog steeds afhankelijk van GM. Het baken van hoop 9-4X met in het bijzonder zijn overzeese productielocatie ...

  De (desastreuze) verkoopcijfers van de afgelopen jaren zijn bekend. En zelfs dit handvol auto's is slechts gedeeltelijk gerealiseerd met kortingen op absurde hoogte. Mogelijke verkoopcijfers van de komende jaren waren op zijn best in het koffiedik. Van tijd tot tijd misschien zelfs mogelijke zwarte cijfers en niet te vergeten.

  Jarenlang heb ik het "verzuim om hulp te bieden" van de Zweedse staat niet begrepen. Ik wilde het zeker niet zo goed en juist toegeven. Maar in de loop van de jaren en in de loop van vele artikelen hier op de blog, vormde zich voor mij geleidelijk een ander beeld.

  Het alternatief voor "weglating" zou zijn geweest dat de Zweedse belastingbetaler vandaag Trump's America en GM zou sponsoren en de jaarlijkse verliezen bij SAAB zou compenseren. Op het moment van het laatste faillissement was de weg naar onafhankelijkheid voor SAAB ongeveer zo ver als die van een start-up met eigen en nieuwe auto's.

  Op welke basis en met welke rechtvaardiging had de staat onder deze omstandigheden kunnen en moeten ingrijpen? Ik zie dat niet (meer) ...

  1
  1
 • Het museum was in het terugblik bedreigd. Er is geen reden tot bezorgdheid, de sponsoring van de gemeenschap is veilig.

 • Hallo Tom, bedankt voor dit melancholisch-atmosferische rapport, helaas zo geschikt voor de November-blues. Ik was geschokt toen ik hoorde dat nu ook het museum in gevaar is. Kunnen wij, als Saab-fans, er iets aan doen? Hopelijk wordt het festival volgend jaar niet in gevaar gebracht?

 • Hallo meneer Rudolf
  Ik denk dat de Saab-fans allemaal geen sympathie hebben voor de houding van de Zweedse regering. Maar de vergelijking met Renault is hier moeilijk. Renault is immers een parastatale groep. De staat moest handelen.
  De moeilijkheden met Saab zie ik ook in het feit dat de Zweden en de GM-mensen nooit echt goed hebben samengewerkt. De mentaliteit en belangen van beide actoren waren altijd verschillend. Dat kan niet echt goed zijn.
  Groeten aan alle Saabisten

 • De daling vindt zijn oorsprong in de Amerikaanse GM-groep - toen was er een reeks ongelukkige gebeurtenissen tot incompetente insolventiebeheerders en NEVS.

  Voor mij blijft het grootste vraagteken op dat moment echter over de Zweedse regering - er was geen steun van daaruit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Renault in Frankrijk, was er geen enkele hulp van overheidsinstanties. Kortom, het was relatief snel in het reine te komen met het feit dat een traditioneel Zweeds bedrijf zijn deuren moest sluiten vanwege Amerikaans wanbeheer. Dit gedrag is voor mij nog steeds compleet
  onbegrijpelijk en blijft in deze context eigenlijk het grootste vraagteken.

  4
  1
 • Niets dat relevant zou zijn, of wat en of zou helpen Trollhättan. Maar: we zijn NEVS niet uit het oog verloren en zijn nog steeds bezig met het onderwerp.

 • Is er niets nieuws bij NEVS? Zelfs geen slecht nieuws?

 • Bedankt voor dit soulvolle rapport. Het is meer dan jammer dat SAAB ten onder ging. Meer en meer sonore namen gaan deze kant op, de volgende is waarschijnlijk Alfa Romeo. Verloop van de tijd, die helaas niet kan worden gestopt.

 • Bedankt voor dit geweldige rapport en de hele samenvatting over Trollhäten!

 • en dat doet het nog steeds en wehhh. De oude liefde die je aan de overkant van de straat ziet, en de zelfstandigen gaan over. Alles is helder in het hoofd, maar de golf van verdriet stroomt weer. Vooral na zo'n post! Tom, bedankt daarvoor. Al met al ben ik blij dat ik een groot deel van mijn autorijplezier heb doorgebracht met SAAB genußvol. Ik heb ze gehad, de auto gooit SAAB.

 • Bedankt, Tom voor die herfst melancholische lijnen. Alles gezegd, goed gedaan.
  NEVS is "weg van het raam" ..., past helaas in het verhaal, dat over het algemeen totaal "ongelukkig" was (!).
  Zoiets wordt waarschijnlijk ook wel verandering in de economie genoemd ...
  Dit ligt nog voor ons in het oude (!) Duitsland ...
  Maar het laat ook zien dat verandering mogelijk is! Werkloosheid is geen dwangmatig gevolg!
  Wat is het verheugend dat Trollhättan blijkbaar niet is geschaad door verandering! Het zou daarom ook in het belang van de stad moeten zijn om dit automuseum als een apart verhaal te begrijpen en in de stad te blijven vasthouden aan de Göta Alv !!!

 • Wat jammer dat het zo eindigt. En ik ben ervan overtuigd dat het tot een einde kwam toen NEVS besloot te investeren in China en niet in Zweden. Waarom het niet kon doorgaan, is alleen maar zaken om uit te leggen. Niemand was bereid meer te investeren. Helaas waren Geely en Tata al tevreden en er was geen derde meer de wens om een ​​luxe merk te nemen. Ik wou dat alleen de man ons tenminste van dit museum liet leven. Als Zweden en ook de stad Trollhattan zich niet verplicht tot het indienen van deze demonstratie van creativiteit en hervormingen in de automobielsector, is dat niet te begrijpen. Drueccke mijn vingers gekruist dat het niet zo ver zou komen.

  4
  1
 • Het is een schande dat het zo is gebeurd. NEVS is naar mijn mening gewoon meer hete lucht. Het uiterlijk van Facebook gaat alleen over marathonwedstrijden of andere evenementen die niet veel met autoproductie te maken hebben.
  Voor SAAB Defence zou het behoud van het museum waarschijnlijk niet veel geld zijn. Blijkbaar zou het er economisch niet zo goed uit moeten zien, daarom zijn dergelijke items zeker de eersten die het slachtoffer worden van de spaarpen.

 • "(...) omdat trotse jagers op deze dagen trotse dieren mogen doden."

  Geweldig geschreven. De bijdrage heeft soms lyrische kwaliteiten. Het feit dat het verhaal nog steeds triest is, ligt alleen maar over het onderwerp. En ik hoef niet verder te reageren. Alles is aanwezig. Dus een grote eer en dank aan de auteur.

 • Van NEVS komt waarschijnlijk niets meer, waarvan de website lang niet up-to-date is
  gebracht.
  Het is jammer dat SAAB Defensie niet financieel deelneemt aan het museum.
  Ik heb altijd gehoopt dat misschien een autofabrikant misschien geïnteresseerd is in SAAB-auto's, maar ik heb de hoop opgegeven.

Reacties zijn gesloten.