Een 40-jubileum, een man, een auto.

1978 was lang geleden. 40 jaar, om precies te zijn. Maar toen maakte Saab naam met een beetje innovatie die tegenwoordig algemeen bekend is. Als je jezelf afvraagt ​​hoe je zo lang kunt overleven als een kleine fabrikant, dan zul je een antwoord vinden in de vele grotere of kleinere ideeën.

Eerder Saab 900. Hij had ook een binnenluchtfilter
Eerder Saab 900. Hij had ook een binnenluchtfilter. Afbeelding: Saab Automobile AB / Archive saabblog.net

Een 40-jubileum

Als voorbeeld zou de automatische stoelverwarming zijn. Of als eenvoudige dingen als een binnenhandgreep om de achterklep of een interieurluchtfilter te sluiten. Het deeltjesdichte binnenluchtfilter introduceerde Saab al in het jaar 1978. De Zweden beschreef zichzelf als de eerste fabrikant die een luchtfilter tegen stuifmeel, roet en vaste deeltjes installeerde voor het interieur als standaard in een familiesedan. Een 40-jubileum dat ons bijna voorbij ging.

Luchtfilters voor het interieur zijn standaard vandaag. En, in de loop van de discussie over emissies, een actueel onderwerp zelfs 40 jaar later. Hoe schoon is de lucht in een Saab 9-3? Een belangrijke vraag die we hebben onderzocht. Het onderwerp komt in de komende dagen in detail op de blog.

JP Schuhmacher bij de 10 Lakes Rally
JP Schuhmacher bij de 10 Lakes Rally. Afbeelding: R. Wagenheimer

Een man rijdt op een rally

Mensen die in de auto-industrie werken, zouden benzine in hun bloed hebben. Dat kan bijna altijd waar zijn. In het geval van Orio Duitsland-baas Jan-Philipp Schuhmacher is dat zeker waar. Orio heeft helaas geen eigen traditie of rallyafdeling - maar met Team Wagenheimer is het een soort onofficieel Duits werkteam.

Ondertussen is het rallyvirus in de volgende generatie in de Wagenheimers gesprongen, daarom kun je vaker bij twee Saabs op evenementen vinden. de 10 Lakes Classic Rally Aan het einde van het seizoen concurreerde Robert Wagenheimer met co-piloot Jan-Philipp Schuhmacher in de 96, Victoria Wagenheimer en Konstantin Friedrichs met de 99. Het resultaat voor 135-deelnemers was indrukwekkend. Het team in 96 vond 8 van de ranglijst plaats, de 99 reed vooruit om 48 te rangschikken.

Een auto van 27

Er zijn niet veel Saab 9-5 NG-sportpakken in deze wereld. Slechts 27 om precies te zijn, maar deze auto's zijn geweldig. Een 9-5 NG Kombi Linear TTID4 staat al een paar dagen te koop bij Saab Suchomel. De enige stationwagen ter wereld in laserrood en een pre-productie-auto. Hij heeft, en dit is een van de verbazingwekkende eigenschappen, al 203.000 kilometer op de teller. Ik herinner me nog de nervositeit bij Saab toen ik in het najaar van 2011 de sleutels van een 9-5 NG-sportpak kreeg. Wees voorzichtig, voorserie, handgemaakt, delicaat, niet volledig ontwikkeld. Hou je me voor de gek, meen je het serieus als je dat zegt. De Saab op Suchomel staat voor het tegenovergestelde.

Veel van de pre-series van Saab in oktober 2011 in Trollhättan
Veel van de pre-series van Saab in oktober 2011 in Trollhättan.

Het andere verbazingwekkende is de prijs. De eigenaar stelt zich € 64.000 voor. Wat lijkt duur en waar de ene of de andere lezer de neiging heeft om te ritmestoornissen. Omdat 'nieuw', en met 200.000 kilometer minder, was de 9-5 veel goedkoper op de KVD-veiling.

Maar het is een Saab. Een van de enige 27 en misschien de droom van de ene of de andere lezer. En wat is geld? Alleen bedrukt papier, totaal overschat. Foto's van de stationwagon zijn beschikbaar 9-5sc2012.com.

7 gedachten over 'Een 40-jubileum, een man, een auto."

 • PS: Toen ik enthousiast was over de 9-5 NG SC, vergat ik Tom te bedanken voor de zeer interessante informatie over de Saab-innovaties en het baanbrekende en doordachte leiderschap in zoveel technische innovaties!

  Ik wist niet dat Saab 40 jaar geleden al cabinefilters had en erg indrukwekkend is. Ik herinner me nog precies dat er in de jaren 80 of 90 een onderzoek was naar welke weggebruikers het meest worden blootgesteld aan uitlaatgassen - voetgangers, fietsers of (misschien niet) de chauffeurs die warm en droog achter het stuur zitten? Destijds (na het behalen van mijn rijbewijs van midden jaren 80 tot mijn eerste Saab 2003) was ik gek op VW-merkloyaliteit en behoorlijk geschokt door het resultaat, aangezien ik werd blootgesteld aan de hoogste emissies in mijn - uiteraard filtervrije - polo's en golfs (nieuwe auto's!) was!

  Nou, toen reed ik gewoon meer op mijn fiets ... 😉

  Gelukkig weekend voor alle Saab-fans! 🙂

 • De 9-5NG Combis zijn een droom, mochten de zwart en rood meerdere keren live zien.

 • Een prachtige auto - vooral in het geweldige laserrood (wat ik nooit leuk vond voor de cabriolet, maar er geweldig uitziet op Combis!). Grote waardestijging, het is een absolute zeldzaamheid. Ik ben blij met deze ontwikkeling voor alle Saab-fans en de "ziel" van het merk. Maar ik kan er niets aan doen, het maakt me altijd verdrietig en weemoedig dat er nooit meer zulke prachtige auto's worden gebouwd (wat natuurlijk de reden is voor deze waardestijging). Waarom moest dat gebeuren? We kennen allemaal de geschiedenis van trieste verkeerde beslissingen, het onuitsprekelijke gedrag van GM en het onbegrijpelijke gedrag van de Zweedse staat. Alles had anders kunnen aflopen en de fantastische 9-5 NG SC zou zeker een rol hebben gespeeld bij het onderhouden van Saab. Maar overwegingen als "zou hebben enz." zijn inactief en maken me altijd verdrietig ...

  Het blijft alleen: laten we allemaal goed voor onze schatten zorgen en koesteren en voor ze zorgen !!

  7
  1
 • PS

  Ik vergat bijna het (onofficiële) fabrieksteam uit Orio Duitsland over de 9-5 NG SC (sorry, maar het is mijn droomauto) ...

  Ook erg gaaf. Zoveel toewijding en enthousiasme doen je je afvragen en hopen. Omdat de levering van reserveonderdelen waarschijnlijk in zeer toegewijde handen is. Onlangs waren de airconditioning voor een 9000 en de compressor van zand hier het onderwerp.

  Ik kan me voorstellen dat in de loop van het faillissement de ene of de andere leverancier (zoals Sanden) gedwongen was te zoeken naar nieuwe en eigen distributiekanalen. Dat het voor Orio niet zo eenvoudig is om een ​​compleet assortiment nieuwe en (exclusieve?) Contracten en distributeurs aan te bieden?

  SAAB Spirit is blijkbaar aanwezig. Goede zaak!

 • Wat me hier opviel, zoals onlangs met de speciale US 9-5: een verkoopbeleid dat waarschijnlijk alleen bij Saab werkt: we hebben het over voertuigen die deels uniek waren in hun leveringsstaat, deels niet bedoeld voor reguliere verkoop. Maar wat doen de eigenaren? Onderdelen worden wild verwisseld, opgewaardeerd naar andere uitrustingsniveaus, enz. Ik denk dat dit met andere merken een punt zou zijn voor een aanzienlijke waardevermindering.
  Ik stel me gewoon voor hoe ik nog een hoed schilder voor de dame op het Picasso-portret ... omdat ik hem mooier vind. Niet dat ik dat met betrekking tot de Saab afkeur, het verbaast me gewoon.

 • Ik heb de indruk dat de 9-5 NG stationwagons steeds duurder worden. Goede investering, wat een terugkeer!

 • Het is gaaf dat deze zeldzame parel (de NG SC) van autotechniek al een goede 200.000 km-vlag heeft laten zien in plaats van te wachten op zijn eigen waardevermeerdering in plaats van te worden bewaard in een van airconditioning voorziene "locker" en UV-beschermd. Dat is de echte SAAB-geest.

  En wat zou het zijn om hem niet te rijden? Misschien 20-25.000 € meer? Zoveel verlies van waarde stelt de massa in de loop van de afgewikkelde kilometers op de vloer.

  Ondanks intensief gebruik is er zelfs sprake van een waardevermeerdering. SAAB-rijden gratis. En wat een. Gewoon geweldig.

  Ik denk dat het goed en juist is als de "geveilde" moed van een SAAB-liefhebber loont. Ik miste hem toen. Maar ik had nooit durven hopen dat de schatten zo goedkoop konden gaan. Een verkeerde inschatting ...

Reacties zijn gesloten.