Een 40-jubileum, een man, een auto.

1978 was lang geleden. 40 jaar, om precies te zijn. Maar toen maakte Saab naam met een beetje innovatie die tegenwoordig algemeen bekend is. Als je jezelf afvraagt ​​hoe je zo lang kunt overleven als een kleine fabrikant, dan zul je een antwoord vinden in de vele grotere of kleinere ideeën.

Eerder Saab 900. Hij had ook een binnenluchtfilter
Eerder Saab 900. Hij had ook een binnenluchtfilter. Afbeelding: Saab Automobile AB / Archive saabblog.net

Een 40-jubileum

Als voorbeeld zou de automatische stoelverwarming zijn. Of als eenvoudige dingen als een binnenhandgreep om de achterklep of een interieurluchtfilter te sluiten. Het deeltjesdichte binnenluchtfilter introduceerde Saab al in het jaar 1978. De Zweden beschreef zichzelf als de eerste fabrikant die een luchtfilter tegen stuifmeel, roet en vaste deeltjes installeerde voor het interieur als standaard in een familiesedan. Een 40-jubileum dat ons bijna voorbij ging.

Luchtfilters voor het interieur zijn standaard vandaag. En, in de loop van de discussie over emissies, een actueel onderwerp zelfs 40 jaar later. Hoe schoon is de lucht in een Saab 9-3? Een belangrijke vraag die we hebben onderzocht. Het onderwerp komt in de komende dagen in detail op de blog.

JP Schuhmacher bij de 10 Lakes Rally
JP Schuhmacher bij de 10 Lakes Rally. Afbeelding: R. Wagenheimer

Een man rijdt op een rally

Van mensen die in de auto-industrie werken, wordt gezegd dat ze benzine in hun bloed hebben. Dat kan bijna altijd waar zijn. In het geval van Orio Duitsland baas Jan-Philipp Schuhmacher is het waar. Helaas heeft Orio geen eigen traditie of rally-afdeling - maar met Team Wagenheimer een soort onofficieel Duits fabrieksteam.

Ondertussen is het rallyvirus in de volgende generatie in de Wagenheimers gesprongen, daarom kun je vaker bij twee Saabs op evenementen vinden. de 10 Lakes Classic Rally Aan het einde van het seizoen concurreerde Robert Wagenheimer met co-piloot Jan-Philipp Schuhmacher in de 96, Victoria Wagenheimer en Konstantin Friedrichs met de 99. Het resultaat voor 135-deelnemers was indrukwekkend. Het team in 96 vond 8 van de ranglijst plaats, de 99 reed vooruit om 48 te rangschikken.

Een auto van 27

Er zijn niet veel Saab 9-5 NG-sportkleding in de wereld. Alleen 27, om precies te zijn, maar deze auto's zijn geweldig. bij Saab achternaam Een 9-5 NG Kombi Linear TTID4 is sinds enkele dagen te koop. Wereldwijd de enige stationwagen in Laserrot en een pre-series auto. Hij heeft, en dat is het verbazingwekkende, al 203.000-kilometers zijn op de klok. Ik herinner me nog de nervositeit bij Saab toen ik in het najaar 2011 de sleutels overhandigde aan een 9-5 NG-sportpak. Wees voorzichtig, pre-productie, handgemaakt, delicaat, niet volwassen. Vanwege. De Saab op Suchomel staat voor het tegenovergestelde.

Veel van de pre-series van Saab in oktober 2011 in Trollhättan
Veel van de pre-series van Saab in oktober 2011 in Trollhättan.

Het andere verbazingwekkende is de prijs. 64.000 € introduceert de eigenaar. Wat lijkt duur, en waar de ene of de andere lezer gevoelig is voor hartritmestoornissen. Omdat "nieuw", en met 200.000 minder kilometers, op de KVD-veiling, was de 9-5 veel goedkoper.

Maar het is een Saab. Een van de enige 27 en misschien de droom van de ene of de andere lezer. En wat is geld? Alleen bedrukt papier, totaal overschat. Foto's van de stationwagon zijn beschikbaar 9-5sc2012.com.

7-gedachten ook "Een 40-jubileum, een man, een auto."

 • Gaaf dat deze zeldzame edelsteen (de NG SC) van de auto-industrie al een goede 200.000 Km-vlag heeft getoond, in plaats van te worden bewaard in een geklimatiseerde "kluis" en UV-beschermd om zijn eigen waardering af te wachten. Dit is een echte SAAB-geest.

  En wat zou het zijn om hem niet te rijden? Misschien 20-25.000 € meer? Zoveel verlies van waarde stelt de massa in de loop van de afgewikkelde kilometers op de vloer.

  Ondanks intensief gebruik is er zelfs sprake van een waardevermeerdering. SAAB-rijden gratis. En wat een. Gewoon geweldig.

  Ik denk dat het goed en juist is wanneer de 'geveilde' moed van een SAAB-liefhebber loont. Ik heb hem toen gemist. Maar ik durfde nooit te hopen dat de schatten zo goedkoop zouden verdwijnen. Een verkeerde beoordeling ...

  • PS

   Het (niet-officiële) fabrieksteam van Orio Germany was ik bijna vergeten over de 9-5 NG SC (sorry, maar het is mijn droomauto) ...

   Ook erg gaaf. Zoveel toewijding en enthousiasme doen je je afvragen en hopen. Omdat de levering van reserveonderdelen waarschijnlijk in zeer toegewijde handen is. Onlangs waren de airconditioning voor een 9000 en de compressor van zand hier het onderwerp.

   Ik kan me voorstellen dat in de loop van het faillissement de ene of de andere leverancier (zoals Sanden) gedwongen was te zoeken naar nieuwe en eigen distributiekanalen. Dat het voor Orio niet zo eenvoudig is om een ​​compleet assortiment nieuwe en (exclusieve?) Contracten en distributeurs aan te bieden?

   SAAB Spirit is blijkbaar aanwezig. Goede zaak!

  • Een prachtige auto - vooral in het geweldige laserrood (wat ik nog nooit leuk vond voor de cabriolet, maar ziet er geweldig uit met Combis!). Grote toename in waarde, hij is gewoon een absolute zeldzaamheid. Deze ontwikkeling bevalt me ​​goed voor alle Saab-fans en de 'ziel' van het merk. Maar ik kan er niets aan doen, het maakt me altijd droevig en weemoedig dat nooit zulke prachtige auto's zullen worden gebouwd (wat natuurlijk de oorzaak is van deze waardevermeerdering). Waarom moest dit gebeuren? We kennen allemaal het verhaal van treurige verkeerde beslissingen, het onuitsprekelijke gedrag van GM en het onbegrijpelijke gedrag van de Zweedse staat. Alles had anders kunnen zijn en de fantastische 9-5 NG SC zou zeker hebben bijgedragen aan het behoud van Saab. Maar overwegingen zoals "zou hebben gehad, enz." Zijn inactief en maken me altijd verdrietig ...

   Het blijft alleen: laten we allemaal goed voor onze schatten zorgen en koesteren en voor ze zorgen !!

   7
   1
 • Ik heb de indruk dat de 9-5 NG stationwagons steeds duurder worden. Goede investering, wat een terugkeer!

 • Wat ik hier heb opgemerkt, evenals onlangs met de speciale US 9-5: een verkoopbeleid dat waarschijnlijk alleen bij Saab werkt: we hebben het over voertuigen die deels uniek waren in hun leveringsstaat, soms niet bedoeld voor reguliere verkoop. Maar wat doen de eigenaars? Omdat wilde onderdelen worden uitgewisseld op andere uitrustingsniveaus "opgewaardeerd" enz. Denk ik dat bij andere merken een punt van aanzienlijke waardevermindering zou zijn.
  Ik kan me voorstellen dat ik een hoed voor de dame op het portret van Picasso schilder ... omdat ik het leuker vind. Niet dat ik dat afkeur met betrekking tot de Saab, het verbaast me alleen maar.

 • De 9-5NG Combis zijn een droom, mochten de zwart en rood meerdere keren live zien.

 • PS: Toen ik enthousiast was over de 9-5 NG SC, vergat ik Tom te bedanken voor de zeer interessante informatie over de Saab-innovaties en het baanbrekende en doordachte leiderschap in zoveel technische innovaties!

  Die Saab vóór 40-jaren had bijvoorbeeld cabinefilters, ik was niet bekend en is erg indrukwekkend. Ik herinner me nog dat er ooit een enquête over de 80ern of 90ern die weggebruikers worden het meest getroffen door uitlaatgassen - voetgangers, fietsers of (misschien niet), automobilisten die warm en droog achter het stuur zitten? Ik was (post-licentie van de mid 80er tot mijn eerste Saab 2003) op het moment dat een gekke VW merkentrouw en heel geschokt door het resultaat, zoals ik al zei in mijn - blootgesteld Polo's en Golfs (auto's!) De hoogste uitlaatemissies - natuurlijk filter-vrij was!

  Nou, ik heb net meer fietsen gereden dan ... 😉

  Gelukkig weekend voor alle Saab-fans! 🙂

Reacties zijn gesloten.