Saab 9000, verwarming en automatische klimaatregeling

De automatische klimaatregeling van de 9000 was een van de meest innovatieve oplossingen op de markt op het moment dat deze werd uitgebracht. De Italianen, met Lancia Thema, Alfa 164 en Fiat Croma, vertrouwden voor de ontwikkeling op partner Borletti. Saab werkte echter samen met Alps en bracht ook hun eigen ideeën binnen. Het toverwoord van de jaren 80: de zonnepositiesensor.

Klimaatregeling in de Saab 9000
Klimaatregeling in de Saab 9000

Een ontwikkeling van Saab die later een eigen bedrijfje in Vänersborg werd - en het doorslaggevende verschil met de automatische airconditioning in Lancia, Fiat en Alfa. Die had geen zonnepositiesensor, die is tegenwoordig standaard bij alle aanbieders. Met zijn hulp is de airconditioning in de 9k enorm effectief. Hij verandert de 9000 in een vriezer op wielen in de zomer, of in een krachtige sauna in de winter. Alles staat en valt echter met de airconditioningcompressor, wat ons tot de kern van het verhaal zou hebben gebracht.

Helaas heeft Orio de afgelopen jaren geen goed gevoel getoond voor de groeiende interesse in oude Saabs. Terwijl het bedrijf verder veel voor het merk doet en helpt om onze auto's op de weg te houden, is het natuurlijk moeilijk met de klassiekers. Klassieke onderdelen worden gesloopt of voor weinig geld ergens verkocht. Sommigen van hen zijn goud waard.

Zoals de airconditioningcompressoren voor de Saab 9000, die voor veel modellen niet meer beschikbaar zijn. Wat is onbegrijpelijk, als je het artikel tot het einde leest. In mijn Anna-project viel de eerste compressor in de lente 2016 uit. Niet gerepareerd, vervanging niet beschikbaar. Point. Saab Service Frankfurt geïmproviseerd, werd een gebruikte airconditioningcompressor uit een gevecht 9000 geïnstalleerd. Helaas vertoonde het in de loop van de maanden een lek en het daaruit voortvloeiende geleidelijke verlies van koelmiddel. De mogelijke oplossing om regelmatig bij te vullen was alleen om milieuredenen geen optie.

Een permanente oplossing was slechts een nieuw onderdeel in kwestie, maar zou niet langer beschikbaar moeten zijn. De niet-leverbare Original Sanden-airconditioningcompressoren voor de 9k verschijnen echter steeds weer op een internetportaal. In de winter 2017 mis ik een kans in Italië, maar in de lente staak ik in Letland.

Een paar dagen later heb ik het pakket hier. Maagd schuren, geen klacht. De compressor is opgeslagen, omdat zelfs de 9000 koelt zonder te klagen. En als het leven wil, stopt de oudere Zweedse dame plotseling te stoppen met koelen in het midden van de zomerse hitte. In plaats van koude lucht, verwarmt een stroom hete zomerlucht het interieur verder, goed 3 weken later EDU-drama.

Maar nu ben ik voorbereid! De Saab gaat deze keer niet naar Frankfurt, ik heb geen zin in 60 kilometer in de ongekoelde kas. De werkplaats in de buurt van onze hangar doet de vervanging, niet zonder eerst de oude compressor en het systeem te controleren op eventuele verdere schade. Alles is binnen korte tijd gedaan, de koelbox op wielen rolt weer. Hopelijk is het onderwerp de komende jaren van tafel.

De oude compressor, met zijn kleine lek, leeft toch door. Een vriend heeft hem nu. Zijn 9k koelt al een tijdje niet, hij is dankbaar voor alle hulp. Omdat in Letland na een paar dagen weer uitverkocht was.

Het onderwerp zelf laat me echter niet los. Omdat de compressor, die in Nyköping wordt omschreven als niet meer leverbaar, nieuw was en geen oud voorraadartikel. Een snelle zoekopdracht op internet bevestigt dit, het is verkrijgbaar bij Sanden. Klanten uit de VS en Canada kunnen zelfs online bij de fabrikant bestellen. Het is onduidelijk waarom Orio Sweden zijn goede oude zakelijke relaties met Sanden niet gebruikt om Europese klanten te bedienen.

En dat geeft me een vreemd gevoel. Een reeks compressoren bestellen, ze distribueren over het Orio-netwerk kan niet zo moeilijk zijn. De marges zijn goed, het product zelf is onproblematisch. De vraag bestaat. Of ben je de Saab-klassieker nu kwijt door onscherp te zijn?

13 gedachten over 'Saab 9000, verwarming en automatische klimaatregeling"

 • blanco

  Interessant …….

  Nog een kleine tip, voordat u de compressor de schuld geeft bij het verliezen van koelmiddel, moet u een set '0'-ringen kopen voor de plaat waar de beugelplaat van de leidingen van de auto bij de compressor komt. Deze falen na een tijdje en laten het koudemiddel ontsnappen.

  Er zijn er een paar beschikbaar op ebay UK….

 • blanco

  “... Of ben je de focus op de Saab-klassiekers kwijtgeraakt? ... "

  Nou, niet ALLE "nieuwe" Saabs zijn altijd in focus bij Orio, toch? 😉

  • blanco

   Dit is niet verwonderlijk met je moderenen-klassiekers, die met de hand worden geplukt in een handmatige hoeveelheid 😉

   • blanco

    🙂
    Helaas helaas! 😉
    (nou ja, gelukkig heeft de auto nog alle onderdelen die hij tot nu toe nodig had ... pfff)

    Maar zo 'val' ik bijvoorbeeld quasi 'extra' door de leuke Orio (herfst) aanbiedingen of acties, etc ..

 • blanco

  Ik hoop dat Orio hier verder leest ...

  Orio wordt niet geholpen als wij SAAB-rijders of de werkplaatsen steeds grotere cirkels (moeten) tekenen om onderdelen te krijgen. Mijn bakker en mijn schoenmaker sturen me ook niet naar de wedstrijd. Nee, ze beweren dat ik krijg wat ik nodig heb of wil. Anders zou ik ook niet terugkomen, ik zou bij de concurrentie blijven ...

  Patrick's uitleg over de economische levensvatbaarheid van bestaande of zelfs luchtgekoelde compressoren is tot nu toe te kort. Het gaat om klantentrouw. Als je ze met succes bedient en beheerst, dan is goud de moeite waard. Niet elk afzonderlijk onderdeel, niet elk artikel en niet elke afzonderlijke dienst moet zichzelf terugbetalen.

  Maar integendeel. Het is een gangbare praktijk en strategie om hier en daar extra te betalen als het uiteindelijk de moeite waard is en het totale pakket dient, als het klanten bindt of zelfs nieuwe aantrekt. Dit is de basis van elk bedrijf ...

  Tom's gedachten zijn meer dan gerechtvaardigd en vandaag ongebruikelijk kritisch over Orio.

  Zoals ik al zei, hopelijk leest Orio hier met (en leert).

  8
  2
  • blanco

   Ik begrijp het wanneer Orio zich zorgen maakt over reproducties. Vaak zijn de cijfers te klein, de doelgroep ook. Voor koopwaar, zoals de compressoren, heb ik gebrek aan begrip. Omdat beslissingen worden genomen die onbegrijpelijk zijn. Helaas ten koste van dealers en Saab-besturende klanten. Wie kan denken dat er geen compressoren meer zijn. En in reactie scheidt van de 9k, die niet mobiel is zonder klimaat in de zomer.

   • blanco

    Dat is hoe ik het begreep.

    Het Letse compressorcontingent ging kennelijk weg als warme broodjes. Het is moeilijk te geloven dat niemand in Duitsland deze waar wil verkopen. Allereerst denkt men aan Orio. Dan ook naar Skanimport en Skandix.

    Alle drie zouden een zeer sterk eigenbelang moeten hebben dat zoveel mogelijk SAAB's zo veel mogelijk vele kilometers spoelen. Ook een 9000. Er zijn immers jongere SAAB's die nog zeldzamer zijn.

    Een niet-bestuurbare SAAB (te warm of wat dan ook) draagt ​​niets. Het is stom als je de slijtagedelen voor de betreffende auto heel graag zou willen verkopen - liefst in grote aantallen ...

    Een bedrijfsmodel dat zich selectief richt op dergelijke rozijnen, zal niet lang duren. Niet bij SAAB. Iemand moet ervoor zorgen dat de dozen draaien. Anders hebben we ook geen slijtdelen nodig en is het voorbij met de rozijnen en het gemakkelijk verdiende geld.

    Nou, zoals ik al zei, het kan geen kwaad om hier te lezen. Ten eerste is het leuk, altijd goed geschreven en ten tweede, misschien kunnen SAAB-slimme kopers en verkopers hier een nuttige suggestie vinden?

    • blanco

     PS

     De opmerking van Daniel is interessant.

     Ten eerste is dit een goede tip voor iedereen die een nieuwe aircocompressor nodig heeft voor een 9K, en ten tweede kan het ook verklaren waarom de compressoren zo moeilijk te vinden zijn en niet te vinden zijn in het assortiment van Orio of andere reserveonderdelendistributeurs ...

     Als bedrijf Weyra de distributie officieel (en exclusief?) Heeft, kan niemand anders in D meer compressoren rechtstreeks bij Sanden bestellen en deze onafhankelijk distribueren.
     Orio Duitsland, Skandix of wie dan ook zou moeten bestellen bij Weyra ...

     Het is misschien niet zo goed, maar het is goed om dat te weten. Met dank aan Daniel.

 • blanco

  Vorig jaar kocht ik via internet een nieuwe originele zandcompressor voor 96 9000 voor 249 €. Weyra heeft de officiële Sanden-distributie in D. Vraag het in geval van nood gewoon ...

 • blanco

  Op mijn 9000 tu had iemand jaren geleden de airconditioningscompressor vernieuwd. Daarna had waarschijnlijk de vorige eigenaar (en toen ik) na elke 1.000 km een ​​onzinnig berichten overgelopen foutgeheugen (met daaropvolgende noodbediening).
  Uiteindelijk vond Autodock (HH-Lohbrügge) een knelpunt tijdens de installatie van de compressor. Het probleem dat vele jaren had bestaan ​​(tussen de TÜV-afspraken waren altijd al gedekt door de vorige eigenaar slechts 1.000 km), werd toen snel opgelost.

 • blanco

  Zonnepositiesensor - geweldig, zoiets zou ook nodig zijn voor verwarming in huis.

 • blanco

  Het belangrijkste is de compressoren. Als Orio afziet van de verkoop, dan is het hun zaak. De workshops organiseren zichzelf op de een of andere manier, of je kunt de onderdelen zelf krijgen, nu doe ik dat steeds vaker, want bij Orio is de beschikbaarheid de laatste tijd erg rood. Zegt mijn workshop, die helaas alternatieve bronnen moet gebruiken.

 • blanco

  Vanuit mijn oogpunt is Orio's benadering ondergeschikt aan economische efficiëntie. Onderdelen die zelden worden besteld, vallen uit het assortiment en maken waardevolle opslagruimte vrij. Dat veel onderdelen die voor de liefhebber belangrijk zijn, worden weggegooid of verkocht wordt met goedkeuring geaccepteerd. Zelfs als 200 klanten op zoek zijn naar een airconditioningcompressor, is het niet de moeite waard om te kopen en op te slaan. Daarnaast is er het feit dat veel 9000 chauffeurs nog “tot het einde” van hun auto rijden en geen grotere bedragen meer willen investeren in onderhoud. Helaas is de 9000 nog niet aangekomen in het klassieke gebied. Noch bij de chauffeurs, noch bij de onderdelenleveranciers ... en wij (te weinig) fans zijn wanhopig op zoek naar de onderdelen voor onze goed onderhouden youngtimers.

  Het zou geweldig zijn als Orio op zijn minst kon helpen met de contacten van de fabrikant. Onder het motto: "Heeft u een compressor voor airconditioning nodig? Direct bestellend vanuit Sanden, hebben we de mogelijkheid van levering voor de Europese markt voorbereid ». Ik denk dat dit de opslagkosten voor Orio zou kunnen besparen en wie op zoek is naar een specifieke, nog beschikbare, het onderdeel neemt de bestelling via een kleine omweg in de aankoop.

  10

Reacties zijn gesloten.